Sinusi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
agent_zero

#151 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

Simple Man wrote:
agent_zero wrote:
Simple Man wrote:Pozdrav ljudi,

da se upisem u knjigu posjetilaca.

Da li u Sarajevu ima neki specijalista za sinuse ? Bas specijalista gdje bi me neko dostojno pregledao ?
Ili svi kojima mozemo otici su doktori ORL ili specijalisti ORL ?
Bio sam kod par ORL specijalista ali nisu mi nista konkretno rekli.
Posljednja dijagnoza je bila, ako te ne boli glava - ne diraj...kad te zaboli, javi se i tada ti je operacija :shock:

Hvala!
Ne može ti niko pregledati sinuse, jer su u kostima lica. Dakle jedino da uradiš i doneseš RTG snimak, pa da vide.

U Sa jedino tri doktora - Fočo, Mandilović i Volić.
Hvala Agent.
Zar nema neki pregled sondama, kamerama ?
RTG nam ne govori mnogo, samo se vidi neka sjena na lijevom sinusu. Sve dijagnoze su bazirane na pretpostavkama, sta bi to moglo biti.

Pretpostavljam da na netu mogu naci kontakte navedenih doktora :thumbup:
Pa ne može ti to raditi sondana, bez anestezije.

Stanje sinusa se određuje RTG ili CT snimkom. Uradi taj prvi, pa neka pogledaju. Sami će te poslati ako meni ne vjeruješ :)

Za Foču nazovep ORL kliniku i vidiš kad je gore i samo odeš, Mandilović je u vojnoj bolnici, moraš isto otići do vojne da vidiš kad je (uputnica treba za pregled), Volićka je u ambulanti na DIPu, isto nazoveš gore (a radi i privatno).
agent_zero

#152 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

friskyoreo wrote:
agent_zero wrote:Meni je jedino sumnjivo što prodaja tj. reklama ide samo preko facebook stranice. Nikakvog farmaceutskog certifikata da je medicinski sigurno i testirano, liste sastojaka, ko pravi kapi... Ništa osim broja mobitela i facebook stranice.

One hrvatske "sinabel" i one srbijanske "sinbio" to sve imaju, znaš od koga i šta kupuješ + certifikate da je medicinski sigurno i testirano.
Ja sam kupio ove sto se prodaju preko FB neki dan i poceo sam ih koristiti. Za sada ne mogu reci da li su djelotvorne ili nisu.. Ne bi bilo fer da iznosim stavove jos uvijek.

Ali sto se tice toga, to si u pravu. Uz pakovanje ne dodje nikakvo uputstvo, samo broj telefona i da se koriste po 2 kapi 2 puta dnevno. Istrazivanjem na internetu o tom divljem krastavcu sam saznao da postoji mogucnost komplikacija o kojima prodavac uopste ne obavjestava kupca. A da ne pominjem ona standardna upozorenja.
Sve mi je to nekako prilicno amaterski, da ne kazem sarlatanski... Ali nadam se da ce biti kakve nafake od toga.. I plus, mislim da je cijena prilicno velika, jer ova bocica je tako mala. Ne znam sad tacno, provjerit cu da li pise na njoj, ali cisto sumnjam da ima vise od 10-15 ml proizvoda tu...
Gdje se mogu kod nas nabaviti te sinamel i sinbio i koja je cijena?
Kupio si znači ipak od ovog lika sa facebook stranice? Kakvi su sad utisci?

Sinamel ne možeš kupiti kod nas, a Sinbio imaš preko one stranice Bioeliksir Sinbio kontakt za BiH.
friskyoreo

#153 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

agent_zero wrote:
friskyoreo wrote:
agent_zero wrote:Meni je jedino sumnjivo što prodaja tj. reklama ide samo preko facebook stranice. Nikakvog farmaceutskog certifikata da je medicinski sigurno i testirano, liste sastojaka, ko pravi kapi... Ništa osim broja mobitela i facebook stranice.

One hrvatske "sinabel" i one srbijanske "sinbio" to sve imaju, znaš od koga i šta kupuješ + certifikate da je medicinski sigurno i testirano.
Ja sam kupio ove sto se prodaju preko FB neki dan i poceo sam ih koristiti. Za sada ne mogu reci da li su djelotvorne ili nisu.. Ne bi bilo fer da iznosim stavove jos uvijek.

Ali sto se tice toga, to si u pravu. Uz pakovanje ne dodje nikakvo uputstvo, samo broj telefona i da se koriste po 2 kapi 2 puta dnevno. Istrazivanjem na internetu o tom divljem krastavcu sam saznao da postoji mogucnost komplikacija o kojima prodavac uopste ne obavjestava kupca. A da ne pominjem ona standardna upozorenja.
Sve mi je to nekako prilicno amaterski, da ne kazem sarlatanski... Ali nadam se da ce biti kakve nafake od toga.. I plus, mislim da je cijena prilicno velika, jer ova bocica je tako mala. Ne znam sad tacno, provjerit cu da li pise na njoj, ali cisto sumnjam da ima vise od 10-15 ml proizvoda tu...
Gdje se mogu kod nas nabaviti te sinamel i sinbio i koja je cijena?
Kupio si znači ipak od ovog lika sa facebook stranice? Kakvi su sad utisci?

Sinamel ne možeš kupiti kod nas, a Sinbio imaš preko one stranice Bioeliksir Sinbio kontakt za BiH.
Kupio sam, jer sam bio i zaboravio na to. A imao sam namjeru da kupim ranije. Za sad ne mogu ti nista reci, jer koristim tek par dana. Iskreno ocekivao sam neku jacu reakciju kad se ukapaju kapi, ono izbacivanje slajma, da pece i slicno... No medjutim nista. Osjetim kao unutra se nesto desava, ali nista sad ono pretjerano. Uglavnom prodavac tamo na stranici govori kao terapija traje oko 3 nedjelje, a ja cisto sumnjam da ce mi ovo pakovanje trajati vise od 7 dana.... Ako mozes kupiti te druge kapi iza kojih stoji neko i provjereno je, a slicna je cijena, ja bih isao s tim.
A kontam ako mi ovo pomogne, kupit sjeme na ebay-u za par dolara i posijati sebi. :D
agent_zero

#154 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

Ove Sinbio kapi koštaju 80km :-)

Znači zasad nemaš reakcije. A tamo po fb ljudi pišu već drugi dan da im sve živo izlazi, očigledno to pali kod nekog ko ima manje probleme sa sinusima, akutni sinusitis.

Uglavnom, napiši ako osjetiš kakvu promjenu, bilo šta.
friskyoreo

#155 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

agent_zero wrote:Ove Sinbio kapi koštaju 80km :-)

Znači zasad nemaš reakcije. A tamo po fb ljudi pišu već drugi dan da im sve živo izlazi, očigledno to pali kod nekog ko ima manje probleme sa sinusima, akutni sinusitis.

Uglavnom, napiši ako osjetiš kakvu promjenu, bilo šta.
Ljudi stvarno nisu normalni s tim cijenama. To je biljka koja raste na moru divlje. Znaci mozes tog nabrati koliko hoces kraj ceste. A iz 2-3 ploda mozes izvuci sigurno vise tog soka nego sto stane u te kapi.
I ja sam gledao na fb te komentare, cak sam i gledao profile tih ljudi. :D Znam kako ide to sa fb oglasavanjem kod nas, pa sam zato bio skeptican.
Pa i meni je cudno to, cak sam i na YT trazio kako se pravilno ukapavaju kapi, u kojoj pozi. :-D Kontam da nesto ne radim pogresno, al' nista.
Uglavnom javim kako je proslo. Ako ne vidim neke pomake za 7 dana ili kad potrosim kapi, zavisi sta nastupi prije, sigurno necu kupovati dalje. Znam da se nesto hronicno ne moze izlijeciti za 7 dana, ali svakako trebalo bi bar osjetiti bilo kakvu promjenu.
O'zone
Globalni moderator

#156 Re: Sinusi

Post by O'zone »

Od neke zadnje prehlade u Novembru lijeva nosnica me baš i ne sluša začepljena je i curi konstantno a ujutro nakon ustajanja sat ili dva nos curi ne prestaje i onda se smiri i ostatak dana više manje bude OK. Elem prošle sedmice kupim Marisol sprej

Image

jer mi se obično to jutarnje slinjenje pojavljuje u sezoni grijanja prepostavljam zbog isušenog zraka pa reko haj da probam sa ovim najmanje je štetno. Odmah nakon apliciranja spreja u nos počinje gadnih evo već 5 dana. Prvo je počelo da žari, kontao sam od morske soli i počeo nos da curi i nazad u grlo i naprijed, već sutra ujutro pojavio se bol na mjestu gdje se spaja nos u grlo i sljedeća 3 dana je bolilo ko klupko bodljikave žice juče je bilo malo bolje a evo jutros peckalo u naznakama i smirilo se brzo međutim od jutros nos curi neormalno, evo sad tipkam i brišem svako malo :( a problem je što me sluznica nosa žari kao da je sprej još uvijek unutra a stavljao sam ga još u dva navrata u toku tih 5 dana.

Dobra stvar da je lijeva nosnica proradila ali sad cure obje i izluđuju me. Imal šta da zaustavi ovo slinjenje?
friskyoreo

#157 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

O'zone wrote:Od neke zadnje prehlade u Novembru lijeva nosnica me baš i ne sluša začepljena je i curi konstantno a ujutro nakon ustajanja sat ili dva nos curi ne prestaje i onda se smiri i ostatak dana više manje bude OK. Elem prošle sedmice kupim Marisol sprej

Image

jer mi se obično to jutarnje slinjenje pojavljuje u sezoni grijanja prepostavljam zbog isušenog zraka pa reko haj da probam sa ovim najmanje je štetno. Odmah nakon apliciranja spreja u nos počinje gadnih evo već 5 dana. Prvo je počelo da žari, kontao sam od morske soli i počeo nos da curi i nazad u grlo i naprijed, već sutra ujutro pojavio se bol na mjestu gdje se spaja nos u grlo i sljedeća 3 dana je bolilo ko klupko bodljikave žice juče je bilo malo bolje a evo jutros peckalo u naznakama i smirilo se brzo međutim od jutros nos curi neormalno, evo sad tipkam i brišem svako malo :( a problem je što me sluznica nosa žari kao da je sprej još uvijek unutra a stavljao sam ga još u dva navrata u toku tih 5 dana.

Dobra stvar da je lijeva nosnica proradila ali sad cure obje i izluđuju me. Imal šta da zaustavi ovo slinjenje?
Suti, dobro je kad curi. :D Zamisli da ti se to sve stvara u nosu, a ne izlazi. E to je tek problem. Zato budi zahvalan. :D
Mislim da ti je sluznica iritirana necim. Najvjerovatnije bakterijskom infekcijom. Sumnjam da je od tih kapi, jer je to obicna fizioloska otopina.
Ako bas hoces da zaustavis curenje nosa, onda imas onaj Olyth H sa hijaluronskom kiselinom, on ti je onaj klasicni dekongestant, a ta hijulauronska navodno smiruje i stiti sluznicu... A za grlo uzmi neke obicne pastile, tipa septolete, neoangin...
Ako imas kakvog normalnog doktora, otidji njemu ako se problemi nastave. Ovi klasicni ORL cim spomenes nos i sinuse ce te nakljukat antibioticima sirokog spektra i reci da dodjes na kontrolu.
O'zone
Globalni moderator

#158 Re: Sinusi

Post by O'zone »

friskyoreo wrote: Suti, dobro je kad curi. :D Zamisli da ti se to sve stvara u nosu, a ne izlazi. E to je tek problem. Zato budi zahvalan. :D
Mislim da ti je sluznica iritirana necim. Najvjerovatnije bakterijskom infekcijom. Sumnjam da je od tih kapi, jer je to obicna fizioloska otopina.
Ako bas hoces da zaustavis curenje nosa, onda imas onaj Olyth H sa hijaluronskom kiselinom, on ti je onaj klasicni dekongestant, a ta hijulauronska navodno smiruje i stiti sluznicu... A za grlo uzmi neke obicne pastile, tipa septolete, neoangin...
Ako imas kakvog normalnog doktora, otidji njemu ako se problemi nastave. Ovi klasicni ORL cim spomenes nos i sinuse ce te nakljukat antibioticima sirokog spektra i reci da dodjes na kontrolu.
Grlo je dobro smirilo se ali nos :shock: brate gdje ova tekućina stoji evo od jutros samo ljeva, prozirna, tečna više bih rekao voda nego sline :mrgreen:
friskyoreo

#159 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

Sve je dobro dok curi. :D Nesto ti je izazvalo iritaciju, moze biti bakterijska infekcija, alergijska reakcija. Pokusaj sa inhalacijom, kamilice i ako imas malo kadulje dodaj. Bar malo da ti ublazi to.
Meni se tako nekad desi voda da curi kad kishem, i to ono ludjacki visestruko. Onda paklo maramica ode u roku od 5 minuta. :D
mr_niceee

#160 Re: Sinusi

Post by mr_niceee »

Pozdrav svima,

jedno pitanje, ukoliko znate, da li se zbog problema sa sinusima mijenja culo mirisa tj promjene sa mirisom? Nemam nikakvih bolova nigdje, jedino mi je jedna strana nosa uvijek napola zacepljena.
friskyoreo

#161 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

mr_niceee wrote:Pozdrav svima,

jedno pitanje, ukoliko znate, da li se zbog problema sa sinusima mijenja culo mirisa tj promjene sa mirisom? Nemam nikakvih bolova nigdje, jedino mi je jedna strana nosa uvijek napola zacepljena.
Da odgovorim kao dezurni. :D Ima naravno, mozes izgubiti culo mirisa, mozes osjecati drugaciji miris svega, obicno to ljudi opisuju da im sve smrdi na trulo meso...
O'zone
Globalni moderator

#162 Re: Sinusi

Post by O'zone »

friskyoreo wrote:Sve je dobro dok curi. :D Nesto ti je izazvalo iritaciju, moze biti bakterijska infekcija, alergijska reakcija. Pokusaj sa inhalacijom, kamilice i ako imas malo kadulje dodaj. Bar malo da ti ublazi to.
Meni se tako nekad desi voda da curi kad kishem, i to ono ludjacki visestruko. Onda paklo maramica ode u roku od 5 minuta. :D
Moželi se nakapati kamilica u nos? Trebalo bi da može kad može u oko vala će i nos da izdrži :D
friskyoreo

#163 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

O'zone wrote:
friskyoreo wrote:Sve je dobro dok curi. :D Nesto ti je izazvalo iritaciju, moze biti bakterijska infekcija, alergijska reakcija. Pokusaj sa inhalacijom, kamilice i ako imas malo kadulje dodaj. Bar malo da ti ublazi to.
Moželi se nakapati kamilica u nos? Trebalo bi da može kad može u oko vala će i nos da izdrži :D
Mislis caj? Pa mozes, ne bi trebalo biti problema, jer ces preliti kljucalom vodom.
Ali bolje ti je inhalacija, jer toplota od pare otvara ti prolaze, a sva etericna ulja, tj ti aktivni sastojci isparavaju u toj pari. Tako da ti je to puno bolji nacin. Naspi u serpu vrele vode, stavi kamilice, nagni se nad serpom, pokrij glavu peskirom da ti para ne bjezi, i onda disi duboko na nos. :D Samo pazi da te para ne opece kad udises, znaci prvo polako pa onda jako. :D Samo ako to uradis, ne izlazi napolje na ovakvoj zimi. :D
jao_situacije

#164 Re: Sinusi

Post by jao_situacije »

Ja sam kao dječak imao problema sa sinusima upale i slično. Meni je pomogla doktorica jedna u OM ne znam kako se zove, levati nisu znali da je upala sinusa iako sam bio kod 15 doktora. Ona je na prvu skontala da je upala sinusa i prepisala mi antibiotik koji sam pio ja mislim mjesec dana nakon toga me prošlo i nije me bolilo više mada i sad imam problema sa sinusima. Sad se to manifestira da se začepe sekret ne izlazi, ali i to uspješno rješavam čišćenjem sinusa redovno tj. ispiranjem. :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#165 Re: Sinusi

Post by O'zone »

friskyoreo wrote:
O'zone wrote:
Mislis caj? Pa mozes, ne bi trebalo biti problema, jer ces preliti kljucalom vodom.
Ali bolje ti je inhalacija, jer toplota od pare otvara ti prolaze, a sva etericna ulja, tj ti aktivni sastojci isparavaju u toj pari. Tako da ti je to puno bolji nacin. Naspi u serpu vrele vode, stavi kamilice, nagni se nad serpom, pokrij glavu peskirom da ti para ne bjezi, i onda disi duboko na nos. :D Samo pazi da te para ne opece kad udises, znaci prvo polako pa onda jako. :D Samo ako to uradis, ne izlazi napolje na ovakvoj zimi. :D
Sad sam na poslu pa i da hoću ne mogu. Malo se curenje smirilo ali me sluznica žari izluđujuće :twisted:
agent_zero

#166 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

Ja samo kažem, blago vama kad vam curi... to vam je kao i da nemate problem nikakav.

Meni ništa ne curi godinama, ili kap izađe... pa vi sad zamislite kako je to kad se sve kupi i gomila u kostima lica.

Opet kažem, budite sretni, nemate problem.

@friskyoreo

Kako idu kapi, ima li fajde? :)
friskyoreo

#167 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

agent_zero wrote: @friskyoreo

Slabo druze. Evo sada 5. dan cini mi se, sluznica mi se valjda iritirala, kisem ko' lud. I nos mi stalno curi. Ali kao sto onaj ozone rece, isto ko' voda. Nije onaj silni nagomilani sekret. Kao u po proljeca, eto tako mi je. Tako da me euforija polako popusta. Izgleda da je ovo ipak mozda samo za one sa akutnim problemima i blazim. Za nas hronicare tesko da ima nafake. A i kad vidim kakvog sve hamelja na operacijama izvade i kako je to tesko dostupno, cisto sumnjam da postoje ikakve kapi na svijetu koje mogu to povaditi. Nema spasa bez noza...
Evo pogledaj na YT, ako imas jak zeludac. :D Gadno je u 3 pm. :-)

UPOZORENJE snimak su samo za one koji imaju jak zeludac :D

https://www.youtube.com/watch?v=E-XYD0XFKn8
ZenaZbrkovima

#168 Re: Sinusi

Post by ZenaZbrkovima »

"daju" li kome sinusi povisenu temp?! Ja vec neka dva mj po par sati dnevno, ugl popodne, imam povisenu temp oko 37,2 do 37,5.. Nije visoka ali osjecam malaksalost i glavobolju kad poraste.. Zdrava sam, jedino osjecam da me sinusi zezaju vec duuuugo... Sad bas cesto kisem i osjecam da ne udisem bas punim kapacitetom, kao da su oteceni.
agent_zero

#169 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

friskyoreo wrote:
agent_zero wrote: @friskyoreo

Slabo druze. Evo sada 5. dan cini mi se, sluznica mi se valjda iritirala, kisem ko' lud. I nos mi stalno curi. Ali kao sto onaj ozone rece, isto ko' voda. Nije onaj silni nagomilani sekret. Kao u po proljeca, eto tako mi je. Tako da me euforija polako popusta. Izgleda da je ovo ipak mozda samo za one sa akutnim problemima i blazim. Za nas hronicare tesko da ima nafake.
Znači ništa... I meni tako zna ta voda ići i bez ikakvih kapi... ali to nije ono što treba da izađe (sline :D).

E jbg, te kapi su mi bile zadnja nada da probam.

Reci mi jeli ti makar lakše, jeli pritisak popustio ili je sve isto? Baš ništa od slina nije izašlo?

@Zenasbrkovima

Naravno da sinusi mogu izazvati povišenu temperaturu (ali opet zavisi od osobe do osobe) i te simptome koje si navela. Otečenost i pritisak u glavi (pogotovo oko nosa, očiju i čela) su osnovni simptomi problema.
friskyoreo

#170 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

Ne znam sta bih ti rekao, osjetio sam prvih dana da mi kao nesto se unutra desava. Poslije krenula ta voda da ide. Da su sline isle i onaj gadni sekret, nista od toga. Osjeti se malo da djeluje da odcepi nos, ali kad ih tek ukapas i neko vrijeme dok djeluju... Smanji se taj pritisak. Ali da traje, nazalost ne traje. Sa sigurnoscu ti mogu reci da nazalost nece djelovati onako kako si se nadao. Ali mozda ti mogu pomoci ili ublaziti simptome. Meni nazalost nisu pomogle, a isto tako ko' i ti kontao sam evo ga, konacno spas. Tako da ako imas viska 35 KM :D . mozes probati.
Ja cu kad budem isao na more aBd probati s tim svjeze ubranim sokom iz divljeg krastavca i naravno ronjenjem u moru ujutro. :) Ako u medjuvremenu ne odem na operaciju konacno.. Eh onda ce biti :sretan:
ZenaZbrkovima

#171 Re: Sinusi

Post by ZenaZbrkovima »

agent_zero wrote:
@Zenasbrkovima

Naravno da sinusi mogu izazvati povišenu temperaturu (ali opet zavisi od osobe do osobe) i te simptome koje si navela. Otečenost i pritisak u glavi (pogotovo oko nosa, očiju i čela) su osnovni simptomi problema.
jesu li kod vas pojacane tegobe vezane za neko posebno doba dana? :D
kod mene temperatura pocinje u 16h ko po pravilu :D, malo se provrtim po kuci ili izadjem vani, pa se sama i spusti, ne pijem lijekove :-D
svi nalazi su ok, i dobro se osjecam, osim sinusa koji mi od djetinjstva povremeno prave probleme, a sad kad se osvrnem vidim da upalu vucem posljednja 3-4 mjeseca sigurno :o
agent_zero

#172 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

friskyoreo wrote:Ne znam sta bih ti rekao, osjetio sam prvih dana da mi kao nesto se unutra desava. Poslije krenula ta voda da ide. Da su sline isle i onaj gadni sekret, nista od toga. Osjeti se malo da djeluje da odcepi nos, ali kad ih tek ukapas i neko vrijeme dok djeluju... Smanji se taj pritisak. Ali da traje, nazalost ne traje. Sa sigurnoscu ti mogu reci da nazalost nece djelovati onako kako si se nadao. Ali mozda ti mogu pomoci ili ublaziti simptome. Meni nazalost nisu pomogle, a isto tako ko' i ti kontao sam evo ga, konacno spas. Tako da ako imas viska 35 KM :D . mozes probati.
Ja cu kad budem isao na more aBd probati s tim svjeze ubranim sokom iz divljeg krastavca i naravno ronjenjem u moru ujutro. :) Ako u medjuvremenu ne odem na operaciju konacno.. Eh onda ce biti :sretan:
Ostadoh razočaran :)
agent_zero

#173 Re: Sinusi

Post by agent_zero »

ZenaZbrkovima wrote:
agent_zero wrote:
@Zenasbrkovima

jesu li kod vas pojacane tegobe vezane za neko posebno doba dana? :D
kod mene temperatura pocinje u 16h ko po pravilu :D, malo se provrtim po kuci ili izadjem vani, pa se sama i spusti, ne pijem lijekove :-D
svi nalazi su ok, i dobro se osjecam, osim sinusa koji mi od djetinjstva povremeno prave probleme, a sad kad se osvrnem vidim da upalu vucem posljednja 3-4 mjeseca sigurno :o
Kod mene je takvo stanje da nema pravila, non stop imam tegobe, nekad malo jače, a nekad slabije.
sesnowflake

#174 Re: Sinusi

Post by sesnowflake »

.
Last edited by sesnowflake on 19/03/2015 15:04, edited 1 time in total.
friskyoreo

#175 Re: Sinusi

Post by friskyoreo »

sesnowflake wrote:Ima li iko ideju kako ublažiti neugodan miris više iz nosa nego iz usta. Zubi su mi savršeno zdravi, neugodan miris osjetim samo kad se sinusi upale.
Kako doći do onih kapi divljeg krastavca (u Sarajevu sam)?
Na preporuku prijatelja mažem nosnice ćurekotovim uljem/ne pomaže.
Morska so, koje zrno sode bikarbone, napraviti fiziolosku i onda sa ovim cudom ispirati nos.
Image
Post Reply