(H)ISTORIJSKI MITOVI NA BALKANU
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- fakat
#151 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Haj'mo pokusati ovo komentirati, samo ovaj posljednji pasus, ostalo je za mazohiste, mada se bojim da gubim vrijeme i samog sebe blamiram:
Biografija Dragoslava Račića:
200 Nemca zarobljeno i 12 ubijeno. napadnuti od sopstvene avijacije koje je neke ubila, a neki su zaklani, (ovo tek valja obnjasniti?)
zarobio 150-200 Nemaca i onda napao Krupanj.
Takođe zauzeo Ljuboviju sa šakom ljudi.
U svim akcijama zarobio oko 600 Mađara.
Oslobodio je celu teritoriju sem Šabca koga je držao mesec dana u blokadi.
On je uništio 7 tenkova (malih), zarobio 27 transportnih kamoina, izbubio 200 Četnika, ubio mnogo Mađara (groblje u Šapcu sada ima 2000 Nemačkih grobova). Super-duper-super-man?
Kaznena ekspedicija od 30 000 Mađara.Je li ovo vitz?
Mađari zauzeli Bosnu.Opa! Imamo novu istoriju!
Ubio 10 Nemaca, 4 zarobio.
ali ih je odsekao, zarobio 7 transportera, bacao bombe i ubio 7 Rusa i 2 Nemca.
Steta sto tri puta dopunjavam post, ali detalji su magnificent!!@!!?
ovo je samo copy-paste iz prethodnog posta, ostalo je na mashtu citatelja.....
Biografija Dragoslava Račića:
200 Nemca zarobljeno i 12 ubijeno. napadnuti od sopstvene avijacije koje je neke ubila, a neki su zaklani, (ovo tek valja obnjasniti?)
zarobio 150-200 Nemaca i onda napao Krupanj.
Takođe zauzeo Ljuboviju sa šakom ljudi.
U svim akcijama zarobio oko 600 Mađara.
Oslobodio je celu teritoriju sem Šabca koga je držao mesec dana u blokadi.
On je uništio 7 tenkova (malih), zarobio 27 transportnih kamoina, izbubio 200 Četnika, ubio mnogo Mađara (groblje u Šapcu sada ima 2000 Nemačkih grobova). Super-duper-super-man?
Kaznena ekspedicija od 30 000 Mađara.Je li ovo vitz?
Mađari zauzeli Bosnu.Opa! Imamo novu istoriju!
Ubio 10 Nemaca, 4 zarobio.
ali ih je odsekao, zarobio 7 transportera, bacao bombe i ubio 7 Rusa i 2 Nemca.
Steta sto tri puta dopunjavam post, ali detalji su magnificent!!@!!?
ovo je samo copy-paste iz prethodnog posta, ostalo je na mashtu citatelja.....
Last edited by fakat on 31/10/2009 05:15, edited 3 times in total.
- fakat
#152 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
http://www.youtube.com/watch?v=c27rGTeRG9w
Ovaj vas je bravar stamanio prvo na Zelengori, a onda u Blajburgu. Dok je bio ziv, bili ste ili u misijim rupama ili na G.Otoku. Susjecam sa vama onoliko koliko ste vi suosjecali sa svojim zrtvama.
45 godina mira i slobode.
Ovaj vas je bravar stamanio prvo na Zelengori, a onda u Blajburgu. Dok je bio ziv, bili ste ili u misijim rupama ili na G.Otoku. Susjecam sa vama onoliko koliko ste vi suosjecali sa svojim zrtvama.
45 godina mira i slobode.
- fakat
#153 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
U Sarajevu nisam rodjen, ali sam 1992-e bio dugogodisnji sarajlija. Rat je poceo blokadom grada, i tih dana nisam znao ni ko sam, ni kuda da se priklonim. Nakon Aprila pocelo je danonocno bombardovanje, plus pucnjava iz snajpera. Snajpera me nije bilo strah jer je to bila brza i kratka smrt, strah me bio granata koje su letjele cio rat, i koje su rokale po mome komsiluku svaki dan, i tsalno me bio strah da li ce uletjeti u moju sobu. Sa strahom sam se budio i sa njime bih zaspao. Stojeci u redovima za vodu ili mlijeko gledao sam stangle od rukohvata iskrivljene od gelera kao da su od papira, i pitao se ko li je zaplatio da se tu nadje i da mu se to desi. Svaka zgrada u mome komsiluku je bila razvaljena od srpske artiljerije. Cio rat u mome haustoru su zivjele srpske i hrvatske porodice koje su cio rat slusale danonocne tirade o cetnickim zlodjelima nad sarajlijama, a da se nikada niko od komsija nije digao i rekao: e sad cu da im jebem mamicu! Nikada niko nije bio niti udaren, niti istjeran, i danas zive tamo stariji, ali su djeca otisla jednom za svagda. Cetiri godine se nisam okupao pod tusem, vec sam koristio malene kantice da se sapiram. Pusio sam lisce i caj kada nisam imao duhana. Jeo sam humanitarnu pomoc, fetu sir, i hljeb od mekinja. Istina, nisam jeo taj hljeb, stvarno to nisam mogao da jedem ma koliko me ubijala glad. Smrsao sam dvadesetak kila, i za vrijeme rata u Sarajevu znam da nije bilo debelih ljudi. Nikada Srbima komsijama nisam rekao da su oni krivi za sve, niti hrvatima, iako sam iskreno sumnjao u njihovu dobru namjeru. Znao sam da ce kada odu pricati da su bili pod mudjahedinskom vlascu. A ja sam u sobi slusao kada bi dosla struja Sonic Youth?!? Ako ima ista da me pitas slobodno pitaj, ja znam kako je bilo u zadnjem ratu. Granate srpske artiljerije su rokale po cijeli dan, razarale stanove, a ja sam cekao svoj red u redovima za vodu. Danas zivim vani, iz Bosne sam izasao par dana nakon Dejtona, a ako mislis da danas slusam Cecu grdno se varas, slusam Josipa Broza i cekam nece li se javiti neki novi partizani da vam se svima ....naslusam Olivera%$#@!~.
-
hrizantema
#154 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Mislim da u onoj emisiji ni onaj povjesnicar nije bio na visini zadatka. Sve je govorio , nista rekao nije. A ni Durakovicev vokabular nije bio bas najbolji, spominjao je falange, kame i ostale izraze kojim su nas kljukali u osnovnoj skoli.
Elem neise, oni nisu bili na visini zadatka, ali ona druga dvojica su bila jos ispod svega tog.
Ako su dosli da razbiju mit o fasistickom pokretu D.M , onda su , kako u oni trazili od druge strane, morali imati isto takva dokumenta u svojim rukama , da bi dokazali da taj pokret i nije bio toliko fasisticki.
Spominjala se fakta,od kojih niko nista nije vidio.
Sama tvrdnja onog Banjca da svako ima svoje vidjenje , bi dala za pravo velikom broju Njemaca da kazu da Hitler nije bio zlikovac, a ako prodefiluje nekoliko desetaka neonacista, nasi cetnici kazu da je to cjelokupno misljenje NJemackog naroda.
Igrom slucaja, imam rodjake koji zive u Braunau , mjestu gdje je rodjen HItler i bio sam pored njegove kuce i silno me iznenadilo sto nikakvih obiljezja na toj kuci nema.Kad je njegov rodjendan , Austrijanci posalju specijalne jedinice u to malo mjesto da razbiju sacicu njegovih istomisljenika , koji tu najvise dolaze da bi se iznapijali i pravili budalestine jer u tom pokretu je najvise probisvjeta.
U ovom proslom ratu, a dozivio sam ga na svojim ledjima, kad su srpske snage upadale i kupile ljude po kucama, one prijeratne kabadahije koj e su se tukle po kafanama, i bili svako malo u zatvoru, bile su u prvim linijama sa kokardama na celu. I tad , u tom trenutku , su bili vazni. Sad , kad gledamo snimke okupljanja tih istih pokreta , stam ozemo da vidimo:bradate spodobe, prljavi, pijani, vidis po njima da je to sami sljam srpskog naroda.
Ja licno ne vjerujem da je Mladic ikog ubio, ali ga ne amnestujem iz razloga sto je imao komandnu odgovornost, kao sto mi svi imamo odogvornost za posao koji obavljamo. Inzinjer kad projektuje most , ako mu se srusi, krivicno se goni za eventualne smrtne posljedice.
ON je skolovan kao oficir i znao je sta znaci genocid i sve ostalo.
Tako isto i D.M . Ako su oni bili tako jaki, i prijatelji s Rusima, i ako su oslobodili sve gradove po Jugoslaviji, kako to da nisu pobijedili u onom ratu?
Kako to da sacica partizana , koji su se krili po misjim rupama na kraju postane pobjednik? Kako to da braca Rusi udare po svojim Srbima za koje su znali da su sve oslobodili ? Kako to da D.M. nije , ako je bio tako jak, uspio da uhapsi jednog Josipa Broza , koji je to vrijeme provodio u Srbiji? Kako to da je moj punac izgubio dva brata , koji su tad bili djeca ,jer su u njegovo selo u C.Gori upali neki bradati ljudi s kokardama i zaklali mu dva brata? Kako to da cijeli svijet nije stao u odbranu pravednih ciljeva ovakvih heroja kao sto su bili cetnici? Kako to , da su vecina oficira u partizanima bili srbi? Jesu to bili izdajnici ili sta vec?
Svijet je odredio ko su fasisti, a to su bile Hitlerove snage,Italijani i Japanci. KO god je pomagao tim snagama , bio je automatski pridruzen kao fasista. Ustase, cetnici, muslimanski bojovnici u ustasama, ili neki svojim fasistickim snagama , sve su to jednom rjecju fasisti i takvim treba da ih okarakterisemo.
Partizani su bili na drugoj strani, dakle, antifasisti. I tako treba da se uci. Istoricari znaju ko je bio ustasa od muslimana (evo govorim u njihovo ime) i treba ih sve imenom i prezimenom upisati i okarakterisati kao zlocince i fasiste za sva vremena.
Elem neise, oni nisu bili na visini zadatka, ali ona druga dvojica su bila jos ispod svega tog.
Ako su dosli da razbiju mit o fasistickom pokretu D.M , onda su , kako u oni trazili od druge strane, morali imati isto takva dokumenta u svojim rukama , da bi dokazali da taj pokret i nije bio toliko fasisticki.
Spominjala se fakta,od kojih niko nista nije vidio.
Sama tvrdnja onog Banjca da svako ima svoje vidjenje , bi dala za pravo velikom broju Njemaca da kazu da Hitler nije bio zlikovac, a ako prodefiluje nekoliko desetaka neonacista, nasi cetnici kazu da je to cjelokupno misljenje NJemackog naroda.
Igrom slucaja, imam rodjake koji zive u Braunau , mjestu gdje je rodjen HItler i bio sam pored njegove kuce i silno me iznenadilo sto nikakvih obiljezja na toj kuci nema.Kad je njegov rodjendan , Austrijanci posalju specijalne jedinice u to malo mjesto da razbiju sacicu njegovih istomisljenika , koji tu najvise dolaze da bi se iznapijali i pravili budalestine jer u tom pokretu je najvise probisvjeta.
U ovom proslom ratu, a dozivio sam ga na svojim ledjima, kad su srpske snage upadale i kupile ljude po kucama, one prijeratne kabadahije koj e su se tukle po kafanama, i bili svako malo u zatvoru, bile su u prvim linijama sa kokardama na celu. I tad , u tom trenutku , su bili vazni. Sad , kad gledamo snimke okupljanja tih istih pokreta , stam ozemo da vidimo:bradate spodobe, prljavi, pijani, vidis po njima da je to sami sljam srpskog naroda.
Ja licno ne vjerujem da je Mladic ikog ubio, ali ga ne amnestujem iz razloga sto je imao komandnu odgovornost, kao sto mi svi imamo odogvornost za posao koji obavljamo. Inzinjer kad projektuje most , ako mu se srusi, krivicno se goni za eventualne smrtne posljedice.
ON je skolovan kao oficir i znao je sta znaci genocid i sve ostalo.
Tako isto i D.M . Ako su oni bili tako jaki, i prijatelji s Rusima, i ako su oslobodili sve gradove po Jugoslaviji, kako to da nisu pobijedili u onom ratu?
Kako to da sacica partizana , koji su se krili po misjim rupama na kraju postane pobjednik? Kako to da braca Rusi udare po svojim Srbima za koje su znali da su sve oslobodili ? Kako to da D.M. nije , ako je bio tako jak, uspio da uhapsi jednog Josipa Broza , koji je to vrijeme provodio u Srbiji? Kako to da je moj punac izgubio dva brata , koji su tad bili djeca ,jer su u njegovo selo u C.Gori upali neki bradati ljudi s kokardama i zaklali mu dva brata? Kako to da cijeli svijet nije stao u odbranu pravednih ciljeva ovakvih heroja kao sto su bili cetnici? Kako to , da su vecina oficira u partizanima bili srbi? Jesu to bili izdajnici ili sta vec?
Svijet je odredio ko su fasisti, a to su bile Hitlerove snage,Italijani i Japanci. KO god je pomagao tim snagama , bio je automatski pridruzen kao fasista. Ustase, cetnici, muslimanski bojovnici u ustasama, ili neki svojim fasistickim snagama , sve su to jednom rjecju fasisti i takvim treba da ih okarakterisemo.
Partizani su bili na drugoj strani, dakle, antifasisti. I tako treba da se uci. Istoricari znaju ko je bio ustasa od muslimana (evo govorim u njihovo ime) i treba ih sve imenom i prezimenom upisati i okarakterisati kao zlocince i fasiste za sva vremena.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#155 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Mislim da će, nakon najnovijeg floodanja teme, biti posla za dr.goga.Drugo, ne prenosite copy-paste članke sa foruma i sajtova koji veličaju bilo koji ,pa i četnički pokret, bez komentara i uvoda..
- madner
#156 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Nisam tu da ti dajem lekcije dzaba. Pogledaj dokad je bila Vojna Oblast i kad je priznata ta Srbija od Njemacke.bokakotorska wrote:Dakle sam kazes Nemacka Vojna oblast Srbija.madner wrote:Ono sto je danasnja Hrvatska je pod okupacijom Italije, u otvorenoj pobuni protiv centralne vlasti i potrebna je vanjska pomoc za vrsenje obaveza vlasti.
Njemacka vojna oblast Srbija je oblast gdje je civilna (srpska) vlast u mogucnosti da vrsi sve duznosti.
Dakle postavlja se pitanje legitimnosti.
Opet Nedicova vlada ima vise legimiteta od Paveliceve.
Totalno si se zapetljao sa Visokim predstavnikom. Ako je on vlast u BiH kako je Pavelic bio u NDH? Moras primjenit iste kriterije, a ne mjenjati ih po potrebi.
Jun 1944, Stambolic je tada nesto podpisao.
Presavsi preko znacenja toga naziva ide tvrdnja o civilnoj (srpskoj) vlasti koja po tebi jeste u mogucnosti da vrsi sve duznosti !
Srpska civilna vlast iznudjena prisilom 29.08.1941. od Nemaca koji su okupirali veci deo teritorije, a ostatak raskomadali sa fasistima u okruzenju ? Zanimljiv nacin razmisljanja.
Imamo dvije drzave koje za sebe tvrde da su nezavisne: Srbija i Hrvatska. Obje ovise o Njemcima, samo sto je Srbija, za razliku od Hrvatske u stanju kontrolisati podrcuje u njenim granicama. NDH nije nikad imala taj % kontrole nad NDH-om kao Srbija nad krnjom Srbijom.
Paricanje teritorije je opet isto, Srbija je izgubila sto je dobila u prethodnim ratovima, dok je NDH izgubila Dalmaciju.
Priznata je i Srbija od Njemaca i njihovih satelita. Tko je Pavelic? Ko ga je izabrao? Ima li NDH ustav?bokakotorska wrote: Dalje nastavljas i bez ikakvog objasnjenja zakljucak donosis da Nediceva Vlada ima vise legitimiteta od Paveliceve.
Pavelicevoj, dakle autohtonoj Hrvatskoj Vlasti koja stupa na odgovornost vec 10.04.1941. dakle pre nego je Kraljevina Jugoslavija uopste porazena ti istovremeno srozavas legitimitet.
Medjunarodno priznatoj NDH ti uskracujes legitimitet odmah isticuci da je manji od Nedicevog ? Valjda je to vrhunska referenca, tada jako vazna ? Mozda sada vazna ? Ili tebi vazna ? Ne razumem ? Usput NDH je priznata od veoma ozbiljnih zemalja kao sto su Japan ili Svajcarska, Danksa, Spanija i td.
Okupacija sa dvije posadske divizije, ali pazi sad. Vise divizija postavljaju u NDH i stavljaju Hrvate pod svoju komandu! A nezavisni, a u Hrvatskoj.bokakotorska wrote: 1 Namece mi se pitanje zasto Nemci cuveni po prakticnosti i efikasnosti uopste okupiraju taj deo Kraljevine Jugoslavije kada kako kazes srpska civilna vlast je u mogucnosti da vrsi sve duznosti ?
2 Nemogu da verujem u tako kardinalan previd Japana, Svajscarske i drugih da tako zamene legitimnosti gore pomenutih vlasti ?
Pa spominju ga, kako ga ne spominu:bokakotorska wrote: 3 Tvoje objasnjenje je zaista retko. Takve tvrdnje ili slicne, van Jugoslovenske socijalisticke literature i literature napisane u BiH i Hrvatskoj posle 91 nemoguce je naci. Mislim na Nemacku i Japan pre svih, Veliku Britaniju, SAD, Francusku i Rusiju.
Da pojasnim takvo vidjenje stvari nemoguce je naci ni u jednoj zemlji nosiocu Antifasistickog saveza. Takodje takvo vidjenje stvari takodje je nemoguce naci niti u jednom zvanicnom istorijskom radu u samoj Nemackoj i Japanu kao zamljama najupucenijim u desavanja na teritorijama okupiranim sa njihove strane kao ni u u njima tada prijateljskim drzavama.
Ti si imajuci takvo misljenje u konfliktu sa vodecim svetskim autoritetima. Da ne pominjem same Jevreje i Izrael koji sigurno ne bi propustili da napomenu Nedica kao znacajnu figuru Holokausta. NDH i Pavelic im nisu promakli.
Na kraju, da se razumemo, ne bih se slozio ni ja sa tobom po ovom pitanju.
Pozdrav
1. Encyclopedia of the Holocaust.
2. Until the final solution: The Jews in Belgrade
Odkud ti ideja da nema svoje pocasno mjesto kad je kao prvi "oslobodio" jednu evropsku prijestolnicu od zidova?
Bilo bi bolje reci da nisi jos procitao ni jedan rad (u sta ne sumnjam kada vidim kolko kardinalih greski pravis) koji je imao taj zakljucak. Ali nisam ti ja kriv za manjak obrazovanja.
Evo jos malo iz engleske:
'Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia: The Partisans and the Chetniks, 1941-1943′
A da vidimo tvoje izvore.
- Banksy
#157 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Ova tema se pretvorila u klasičnu četničku propagandu.
Čudi me da sam jedina koja to primjećuje i kojoj to smeta.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#158 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Mislim da ima sasvim dovoljno kontraargumenta da se razne propagande sasvim uspješno prikažu u pravom svjetlu.Ako nisam u pravu,onda da i ja začepim usta kad mi postavljaju "sporazume" između ko fol "Moša Pijade" i Mile Budaka...ili da pokušam van foruma kao i dosadBanksy wrote:Ova tema se pretvorila u klasičnu četničku propagandu.
-
keep it real
#159 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
madner wrote:
1943 je rat bio u punom toku i cista je glupost reci da se znalo da je pitanje vremena kad ce zavrsiti. Njemci u Rostovu a ti pricas o neizbjeznom porazu.
rat je bio u toku ali ishod je bio poznat svima .
pogledaj neke od vaznijih dogadjaja 1943
-pobjeda sovjeta na staljingradu , svabe gube udarnu 6 vojsku i gube preko 700 000 vojnika sa bogatim iskustvom (nije bilo hitlerjugenda , invalida , ne sposposobnih rezervista itd)
-konferencija na kasablanci
-svabe gube tripoli
-afrika korps i italijani se predaju svabe gube jos 250 000 iskusnih vojnika
-admiral donitz povlaci vecinu podmornica iz atlantika zbog velikih gubitaka
-bitka za kursk ne uspijeva za svabe , generali su uvjereni da je sa rusima gotovo . jednostavno su izgubili inicjativu rusi je jasno preuzimaju i diktiraju tok rata na istocnom frontu . rusima najveci neprijatelj postaje logistika jer do 45 uzimaju teritoriju bez vecih problema osim logistike .
-sveznici ulaze u italiju
-svabe gube korsiku
-italijani objavljuju rat svabama
-treca moskovska konferencija
-teheranska konferencija
-drugo zasjedanje AVNOJ a gdje odluceno uredjenje poslije ratne jugoslavije
26 maja 1942 potpisan je anglo sovjetski sporazum potpisali su ga eden i molotov . u prethodnim pregovorima englezi prihvataju zahtjeve sovjeta za jugoslaviju . medju njima je bila podrska partizanima , englezi su i dalje pomagali cetnike ali u znatno manjoj mjeri .
taj argument za svabe u rostovu je apsurdan jer moras razumijeti koliko je bilo vazno odrzavati inicjativu na istocnom frontu . svabe su dosle do lenjingrada , staljingrada i moskve zbog sovjetske taktike kupovanja vremena teritorijom . trebalo im je vremena da se grupisu , oporave moral i pokrenu masovnu vojnu industriju . preuzimanjem inicjative rusi su odlucivali gdje ce napasti sa koliko snaga dok su na drugoj strani svabe presli sa ofanzive na defenzivu . tenkovske armije nisu zamisljene da jure sa jedne kriticne tacke na drugu pogotovo sto su svabe insistirali na vrlo teskim tenkovima . svabski tenkovi iz tog perioda su bili komplikovani i teski (panter , tigar ) za odrzavanje sa cestim kvarovima dok su ruski t 34 bili slabiji ali mnogo jednostavniji i izdrzivljiji . tigar je mnogo bolji od t 34 ali vise vrijede pet t 34 nego jedan tigar , drug staljin je rekao "kvantitet ima svoj kvalitet" .
-
keep it real
#160 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
madner wrote:Evo jos malo iz engleske:
'Genocide and Resistance in Hitler’s Bosnia: The Partisans and the Chetniks, 1941-1943′
marka attilu hoara niko ne shavata kao ozbiljnog historicara .
tip je totalno smijesan jer se predstavlja kao lijevicar a pise za harrys place .
harrys place je podrzavao invaziju iraka , otvoreno je anti islamski i gle cuda totalno je pro izraelski .
- madner
#161 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Ovo je najgluplji argument koji sam odavno cuo. Ja mogu biti ljevicar i podrzavat sve zive invazije. Ljevica je opredeljene o ekonomskom uredjenju, ne o pacifizmu ili intervencinizmu.keep it real wrote:madner wrote:Evo jos malo iz engleske:
tip je totalno smijesan jer se predstavlja kao lijevicar a pise za harrys place .
harrys place je podrzavao invaziju iraka , otvoreno je anti islamski i gle cuda totalno je pro izraelski .
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#162 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
duša draga, što se zabrinuo za "nas"keep it real wrote:madner wrote:Evo jos malo iz engleske:
- madner
#163 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Sad vec govoris o kraju 1943, dok je prije bio pocetak.keep it real wrote:madner wrote:
1943 je rat bio u punom toku i cista je glupost reci da se znalo da je pitanje vremena kad ce zavrsiti. Njemci u Rostovu a ti pricas o neizbjeznom porazu.
rat je bio u toku ali ishod je bio poznat svima .
pogledaj neke od vaznijih dogadjaja 1943
-pobjeda sovjeta na staljingradu , svabe gube udarnu 6 vojsku i gube preko 700 000 vojnika sa bogatim iskustvom (nije bilo hitlerjugenda , invalida , ne sposposobnih rezervista itd)
-konferencija na kasablanci
-svabe gube tripoli
-afrika korps i italijani se predaju svabe gube jos 250 000 iskusnih vojnika
-admiral donitz povlaci vecinu podmornica iz atlantika zbog velikih gubitaka
-bitka za kursk ne uspijeva za svabe , generali su uvjereni da je sa rusima gotovo . jednostavno su izgubili inicjativu rusi je jasno preuzimaju i diktiraju tok rata na istocnom frontu . rusima najveci neprijatelj postaje logistika jer do 45 uzimaju teritoriju bez vecih problema osim logistike .
-sveznici ulaze u italiju
-svabe gube korsiku
-italijani objavljuju rat svabama
-treca moskovska konferencija
-teheranska konferencija
-drugo zasjedanje AVNOJ a gdje odluceno uredjenje poslije ratne jugoslavije
Par korekcija:
Gubitak 6.-te armije je bio oko 300 000 ljudi i bio je ogroman za Njemce, medjutim istovremeno je tek 1943 Njemacka privreda presla na ratnu proizvodnju. I tih 300 000 nije nista prema gubicima Crvene armije do i u 1943. Donitz povlaci brodove, Mart 1943 je za podmornice najbolji, Maj najgori mjesec.
Kursk nije poraz nego nerjeseno, prva ljetna ofanziva Wehrmacht koja nije uspjela. Medjutim jos su duboko u Rusiji i bare bare. Tako ce ostati do sredine 1944.
Englezi su jedini koji su pruzali podrsku, 1942 Rusi nisu mogli sebi pomoc a ne partizanima.keep it real wrote: 26 maja 1942 potpisan je anglo sovjetski sporazum potpisali su ga eden i molotov . u prethodnim pregovorima englezi prihvataju zahtjeve sovjeta za jugoslaviju . medju njima je bila podrska partizanima , englezi su i dalje pomagali cetnike ali u znatno manjoj mjeri .
Da su cetnici ratovali protiv Njemaca umjesto kolaboracije...
Nije Crvena armija kupovala vrijeme, nego jednostavno nije mogla zaustaviti Njemce. Doktrina Crvene Armije je bila napad pod svaku cijenu i kad su Njemci usli, generalna zapovjed je bila napad. Najveca tenkovska bitka do Kurska se desila 1941 kada su 4 tenkovsko - mehanizovana korpusa Crvene Armije krenula u napad. Spektakularni porazi 1941 su produkt ove strategije, koja je dovodila do opkoljavanja i unistavanja tih istih jedinica. Ruska zimska ofanziva 1941 je bila ogromna, i dala je ogromne gubitke. Ruska ljetna ofanziva 1942 je opet bila ogromna i opet je zavrsila neslavno, nakon kontra napada i zarobljavanja oko 550 000 crvenih. Stalingrad je prva uspjesna ofanziva, ali u isto vrijeme je Crvena armija pokusala i sjevernije da probije linije (Cilj je bio, ni manje ni vise nego granica sa Poljskom).keep it real wrote: taj argument za svabe u rostovu je apsurdan jer moras razumijeti koliko je bilo vazno odrzavati inicjativu na istocnom frontu . svabe su dosle do lenjingrada , staljingrada i moskve zbog sovjetske taktike kupovanja vremena teritorijom . trebalo im je vremena da se grupisu , oporave moral i pokrenu masovnu vojnu industriju . preuzimanjem inicjative rusi su odlucivali gdje ce napasti sa koliko snaga dok su na drugoj strani svabe presli sa ofanzive na defenzivu . tenkovske armije nisu zamisljene da jure sa jedne kriticne tacke na drugu pogotovo sto su svabe insistirali na vrlo teskim tenkovima . svabski tenkovi iz tog perioda su bili komplikovani i teski (panter , tigar ) za odrzavanje sa cestim kvarovima dok su ruski t 34 bili slabiji ali mnogo jednostavniji i izdrzivljiji . tigar je mnogo bolji od t 34 ali vise vrijede pet t 34 nego jedan tigar , drug staljin je rekao "kvantitet ima svoj kvalitet" .
Sto se tice tenkova to je potpuno pogresno, Tigrovi su dosli krajem 1942, Pantheri sredinom 1943 (prvi put opotrebljeni u bitci za Kursk u dvije brigade). III i IV su bili standardni Njemacki tenkovi.
-
keep it real
#164 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
ljevica je mnogo vise od opredeljenja o ekonomskom uredjenju . ti ne mozes biti lijevicar i podrzavati "sve zive" invazije . otvori temu da ne idemo off topic a .madner wrote:Ovo je najgluplji argument koji sam odavno cuo. Ja mogu biti ljevicar i podrzavat sve zive invazije. Ljevica je opredeljene o ekonomskom uredjenju, ne o pacifizmu ili intervencinizmu.keep it real wrote:madner wrote:Evo jos malo iz engleske:
- Chmoljo
#165 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
kako dođoste do Tigra, Panthera i ostale menažerije
držite se teme.
držite se teme.
- madner
#166 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Haveru, Poljska, Finska, Litva, Estonija, Poljska opet su ti invazije Sovjetskog Saveza do 1941. Ne podrzavas imperjalizam kao ljevicar, nego oslobodjanje jadnih proletera...keep it real wrote:ljevica je mnogo vise od opredeljenja o ekonomskom uredjenju . ti ne mozes biti lijevicar i podrzavati "sve zive" invazije . otvori temu da ne idemo off topic a .madner wrote:Ovo je najgluplji argument koji sam odavno cuo. Ja mogu biti ljevicar i podrzavat sve zive invazije. Ljevica je opredeljene o ekonomskom uredjenju, ne o pacifizmu ili intervencinizmu.keep it real wrote: marka attilu hoara niko ne shavata kao ozbiljnog historicara .
Mozes biti ljevicar pacifista ali ne moras...
-
Abacija
#167 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Eno Noam Chomsky najveci ljevicar na svijetu pa podrzava invaziju Srbije na BiH.keep it real wrote:
ljevica je mnogo vise od opredeljenja o ekonomskom uredjenju . ti ne mozes biti lijevicar i podrzavati "sve zive" invazije . otvori temu da ne idemo off topic a .
- viva_castro
#168 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Abacija wrote:Eno Noam Chomsky najveci ljevicar na svijetu pa podrzava invaziju Srbije na BiH.keep it real wrote:
ljevica je mnogo vise od opredeljenja o ekonomskom uredjenju . ti ne mozes biti lijevicar i podrzavati "sve zive" invazije . otvori temu da ne idemo off topic a .
Prijatelju svako ko je čitao o Chomskom zna da nije tvrdolinijaš, kako i dolikuje jednom intelektualcu što on, svakako, jeste (mada ga to ne pere mnogo jer je i Dobrica intelektualac
Ipak njegov rad karakteriše nešto drugo, sasvim drugo. Dugo me je mučilo to zašto ovaj čovjek opravdava zločine u BiH i poriče genocid,...
Ono što Noam nudi jeste zapravo alternativa a ne istina. Sve što Noam kaže jeste kontra zvaničnih američkih izvora i izjava. Nije bitno da li je to tačno ili ne, on je u svemu kontra onog što će vam američka administracija reći. On, dakle, nudi drugu stranu priče i stoga se njegovo, baš kao i mainstream djelovanje ne smije uzeti zdravo za gotovo.
Lično sam ga se načitao, i čitao sam isprva sve osim stvari vezanih za Balkan. Kada sam pretpostavio da sam se zasitio, krenuo sam sa pitanjima o BiH i tu mi je zapravo svanulo da previše prisno prihvatamo Noama jer nam daje malo više detalje nego što nam nude mainstream mediji, i na nas (obične čitaoce) ostavlja impresiju "čovjeka sa terena" koji zna o čemu se radi, ali zapravo i sam Noam vrti informacije i igra se njima baš kao i mainstream mediji.
Završio sam sa čitanjem Noama kada sam u jednom intervju našao kako opisuje i objašnjava onog čovjeka što je neki dan bio na 60 minuta, onog što je prošao dosta logora i čija je slika u kost i koža varijanti obišla svijet, ne mogu da se sjetim imena.
Helem, on kaže kako su on i ljudi oko njega zapravo ispred logora a ne u njemu, kako su oni neki "random" ljudi na livadi koji su došli do srpskog vojnog logora tražeći pomoć i hranu ?!
Tog sam momenta za 100% posumnjao u sve o čemu je govorio od Južne Amerike do Istočnog Timora, dok nisam došao na onaj zaključak da je Noam zapravo samo druga strana medalje, ali nikako cijela medalja ili istina, Noam je samo čovjek koji tvrdi suprotno po svaku cijenu.
- Chmoljo
#169 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
i ovim završavamo sa off topicom
vratite se temi
vratite se temi
- Chmoljo
#170 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
31. okt. 2009. 17:12 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “trolanje i provociranje”
» Leptir.
31. okt. 2009. 17:11 Izbrisani svi postovi korisnika/ce
» Leptir.
zoom66
published by Chmoljo
» Leptir.
31. okt. 2009. 17:11 Izbrisani svi postovi korisnika/ce
» Leptir.
zoom66
published by Chmoljo
-
zonbirile
#171 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
nikako ne kotam,zašto kraljevska vojska u otađbini,koja se tako borila protiv nacista,pođe prema Blajburgu,a od Modiče zajedno sa ustašama i kozacima.Šta im bi.
Ima naredba iz 1944g kralja Petra iz Londona,gdje on naređuje da se priključe Titu i pruže otpor Nijemcima,međutim ni tada ne okrenuše čurak i neposlušaše,jajare ,koljači.
Ima naredba iz 1944g kralja Petra iz Londona,gdje on naređuje da se priključe Titu i pruže otpor Nijemcima,međutim ni tada ne okrenuše čurak i neposlušaše,jajare ,koljači.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#172 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Prema Austriji su otišli većinom crnogorski četnici Pavla Đurišića, koji su se odvojili od Mihailovića na Vučjaku u martu 1945, pa, nakon što su od ustaša razbijeni na Lijevča polju, priključeni tzv. Crnogorskoj narodnoj vojsci dr Sekule Drljevića.zonbirile wrote:nikako ne kotam,zašto kraljevska vojska u otađbini,koja se tako borila protiv nacista,pođe prema Blajburgu,a od Modiče zajedno sa ustašama i kozacima.Šta im bi.
-
zonbirile
#173 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
@pera trata
i šta si ti sada meni rekao da četnici ovih dvojice vojvoda nisu četnici.Samo na Blajburgu ih je izginulo 6000,poslije poraza od ustaša,postižu dogovor i prolaze kroz Zagreb i zajedno sa ustašama idu na granicu.Tu su i slovenački četnici i četnici Birčanina iz Dalmacije,kao i Đujićevi četnici,a svi su pobijeni zahvaljujući kozacima gen.Vlasova.
Zašto su išli?
i šta si ti sada meni rekao da četnici ovih dvojice vojvoda nisu četnici.Samo na Blajburgu ih je izginulo 6000,poslije poraza od ustaša,postižu dogovor i prolaze kroz Zagreb i zajedno sa ustašama idu na granicu.Tu su i slovenački četnici i četnici Birčanina iz Dalmacije,kao i Đujićevi četnici,a svi su pobijeni zahvaljujući kozacima gen.Vlasova.
Zašto su išli?
-
Pera Trta
#174 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
Nisam rekao da to nisu četnici, već dio četnika koji se odvojio od Mihailovića, većinom Crnogorci. Đujićevi i Jevđevićevi četnici iz Dalmacije (Birčanin je umro dvije godine ranije) nalazili su se u Sloveniji još od januara 1945. Svi su, zajedno sa snagama NDH i masom civila, išli u susret zapadnim saveznicima, očekujući od njih spas.zonbirile wrote:@pera trata
Zašto su išli?
Draža i ostali otišli su drugim pravcem, prema Srbiji i propasti na Zelengori.
-
zonbirile
#175 Re: Mit o antifašizmu četnika Draže Mihailovića
zašto su išli?