Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
LSD

#151 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Ma dobro, svakom svacije....svi mi imamo slobodnu volju i mogucnost izbora.
Neko forsira pricu o cvrstim dokazima ,krije se uvijek iza te price i time "opravdava" svoj ateizam... a neki ljudi su svjestni da se njima Bog ne treba dokazivati (milijarde vjernika), vec suprotno tome- da se oni trebaju dokazivati Bogu svaki dan....sve ima svoje,ali na kraju kad se podvuce crta - valja platiti cijenu za svoja ubijeđenja i to svaki od nas.
Kažu da je dunjaluk njiva ahireta...što posiješ na ovom svijetu, na onom ce te cekati ti plodovi.
Last edited by LSD on 03/08/2010 19:59, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#152 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by callmethebreeeze »

bog se onda morao potruditi da ponudi malo bolje i kvalitetnije dokaze.
ja cu se pravdati da nisam mogao lagati samog sebe.
:D
statix

#153 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by statix »

Ali ima nestanka nafte i večine resursa bez kojih današnji svijet ja ne mogu da zamislim..
Naučno je dokazano da se nafta (energija koja danas pokreće svijet) stvarala stotinama hiljada godina uz asistenciju najveće snage na svijetu koji mi poznajemo: vjernici će reći uz asistenciju Boga, ateisti uz asistenciju prirode i vremena..svejedno, na kraju je to isto, jer ja vjerujem da Bog ništa nije stvorio čarobnim štapićem, nego uspostavom zakona koji vladaju i koje mi poznajemo..
Kako ne vjerujes? Cak je i paradoksalno to u sta vjerujes. Ako prihvatas da je ono sto mi danas nazivamo naftom, nastajalo milionima godina od biljaka i zivotinja, kako onda paralelno vjerujes u to da je covjek i zivotinjski svijet stvoren "u tenu" ili ti carobnim stapicem, a ne dugim procesom koji su vladali prirodni zakoni? Dakle, Bog je stvarao naftu prirodnima zakonima kroz milione godina, ali raznovrsnost prisutna u zivotinjskom svijetu nije objasnjiva tako, nego trenutnim kreativnim cinom Boga.
nellington

#154 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by nellington »

callmethebreeeze wrote:bog se onda morao potruditi da ponudi malo bolje i kvalitetnije dokaze.
Pa ne bi bio fazon da su dokazi toliko jasni - onda ne bi trebalo biti vjernik, nego samo imati otvorene oči. Ovako je ipak zabavnije, neizvjesnije :thumbup:
Optimus Prime

#155 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote: Kažu da je dunjaluk njiva ahireta...što posiješ na ovom svijetu, na onom ce te cekati ti plodovi.
Pa u tome i jest problem!
To tvrde neuki ljudi iz srednjeg vjeka!

Zasto da im vjerujem?

Da bi vjerovao u jednu tvrdnju moram imati minum opravdanja za to.
U slucaju tkz. objava tipa biblija ili kuran to opravdanje ne postoji!
callmethebreeeze

#156 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

nellington wrote:
callmethebreeeze wrote:bog se onda morao potruditi da ponudi malo bolje i kvalitetnije dokaze.
Pa ne bi bio fazon da su dokazi toliko jasni - onda ne bi trebalo biti vjernik, nego samo imati otvorene oči. Ovako je ipak zabavnije, neizvjesnije :thumbup:
ja ne vjerujem u ovo sto pise u svetim knjigama. previse je naucnih dokaza da se tu samo radi o fantazijama naroda drevnih.
LSD

#157 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

pa sad ti kažem, svako ce ti reci: Nema se tebi šta Bog dokazivati...koji si ti faktor uopšte?...ko si ti da se tebi Gospodar Univerzuma dokazuje? šta si ti umislio ko si??
odakle ti pravo da tražiš takve excluzive za sebe?? ni Musa a.s. ,koji je ima tu pocast da razgovara direktno sa Bogom, Bog se nije ukazivao, a ti se našao tražiti neke dokaze za sebe....treba suprotno - da se ti dokazuješ iz dana u dana Bogu.
Isa a.s. od gline napravi pticu puhne u nju ,ona oživi i poleti a svijetina oko njega (koja je tražila neko cudo ili dokaz) kažu : Mah to je sihrobaz, vradžbina,magija, čarolija ccccc...mrtvog oživi :!: , pa ni to nije dovoljno :shock: :shock: .
Nije se rodio ko je narodu ugodio- stara poslovica.
statix

#158 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by statix »

odakle ti pravo da tražiš takve excluzive za sebe??
U skladu s tom poslovicom, vjernici su na vrhu ljestvice regulisane po covjekovoj potrebi za ekskluzivom. Vi vjerujete u vjecnost, rajska prosatranstva, hurije i ostale dzenetske ekskluzivitete.
Optimus Prime

#159 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:
pa sad ti kažem, svako ce ti reci: Nema se tebi šta Bog dokazivati...koji si ti faktor uopšte?...ko si ti da se tebi Gospodar Univerzuma dokazuje?
odakle ti pravo da tražiš takve excluzive za sebe?? ni Musa a.s. ,koji je ima tu pocast da razgovara direktno sa Bogom, Bog se nije ukazivao, a ti se našao tražiti neke dokaze za sebe....treba suprotno - da se ti dokazuješ iz dana u dana Bogu.
Isa a.s. od gline napravi pticu puhne u nju ,ona oživi i poleti a svijetina oko njega (koja je tražila neko cudo ili dokaz) kažu : Mah to je sihrobaz, vradžbina,magija, čarolija ccccc...mrtvog oživi :!: , pa ni to nije dovoljno :shock: :shock: .
Vas problem je taj sto uvijek idete od pretpostavke da bog kakvog ga opisuju svete knjige postoji.
Kada raspravljas sa ateistom koji u to ne vjeruje, taj pristup nema fajde jer prvo moras dokazati zasto mislis da bog postoji i zasto mislis da je Kuran autentican.

Dakle to sto tvoja knjiga tvrdi nema ama bas nikave relevantnosti za ateistu. Ateista dakle kada hipotetcki razmislja o bogu ne zamara se mitovima drevnih naroda nego cisto racionalno ide od pretpostavke da ako neko vise bice ipak postoji i to isto bice zeli da znamo da ono postoji onda ce naci i nacina da nam to saopsti.

Nacin na koji vi vjerujete da je to uradio je i vise nego absurdan!
LSD

#160 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:
pa sad ti kažem, svako ce ti reci: Nema se tebi šta Bog dokazivati...koji si ti faktor uopšte?...ko si ti da se tebi Gospodar Univerzuma dokazuje?
Vas problem je taj sto uvijek idete od pretpostavke da bog kakvog ga opisuju svete knjige postoji.
Kada raspravljas sa ateistom koji u to ne vjeruje, taj pristup nema fajde jer prvo moras dokazati zasto mislis da bog postoji i zasto mislis da je Kuran autentican.

Dakle to sto tvoja knjiga tvrdi nema ama bas nikave relevantnosti za ateistu. Ateista dakle kada hipotetcki razmislja o bogu ne zamara se mitovima drevnih naroda nego cisto racionalno ide od pretpostavke da ako neko vise bice ipak postoji i to isto bice zeli da znamo da ono postoji onda ce naci i nacina da nam to saopsti.
Izabrao si opciju ateizma kao vodilju u životu jer si imao mogucnost izbora i to je to.
Niko te nece moliti niti puškom tjerati da vjeruješ u Boga....svakom svacije, jel tako.
Optimus Prime

#161 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote: Izabrao si opciju ateizma kao vodilju u životu jer si imao mogucnost izbora i to je to.
Niko te nece moli niti puškom tjerati da vjeruješ u Boga....svakom svacije, jel tako.
Pa nadam se da nece :D !

Samo da dodam da meni moj ateizam nista ne znaci, dakle ne predstavlja nikakvu vodilju u zivotu (na onaj religijski nacin). Ja se jednostavno ne zamaram bogom ni drevnim religijama jer nema ni trunke dokaza da je bilo koja religija autenticna i da se sa bilo kojom religijom moze pribliziti nekom visem bicu koje vjerovatno i ne postoji.
callmethebreeeze

#162 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

LSD wrote:
pa sad ti kažem, svako ce ti reci: Nema se tebi šta Bog dokazivati...koji si ti faktor uopšte?...ko si ti da se tebi Gospodar Univerzuma dokazuje? šta si ti umislio ko si??
pa, on je mene stvorio. ne ja njega. mislim, zar nije malo sitnicavo od stvoritelja nebasa i zemlje da od nas trazi da vjerujemo u zapaljene grmove koji pricaju, nocne letove na konju i slicno... pogotovo sto nam se ne nudi nikakav opipljiv dokaz izuzev dvije hiljade godine starih prica. a znamo da u tom periodu ljudi nisu bili skloni praznovjerju, izmisljanjima i slicnim bedastocama. :-)
LSD

#163 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

callmethebreeeze wrote:
LSD wrote:
pa, on je mene stvorio. ne ja njega. mislim, zar nije malo sitnicavo od stvoritelja nebasa i zemlje da od nas trazi da vjerujemo u zapaljene grmove koji pricaju, nocne letove na konju i slicno... pogotovo sto nam se ne nudi nikakav opipljiv dokaz izuzev dvije hiljade godine starih prica. a znamo da u tom periodu ljudi nisu bili skloni praznovjerju, izmisljanjima i slicnim bedastocama. :-)
Dao je svima nama (ljudskoj vrsti, razumom obdarenoj) na hiljade dokaza...oni su prosuti svuda oko nas, samo treba podici svoj duhovni život na veci nivo i doci ces do tih dokaza...ne moži doci do dokaza onaj ko se svjesno i sam opteretio dunjalukom i koji razmišlja iskljucivo o materijalnim zadovoljstvima i koristima.
Kako ces steci Božiju milost, kad znas da ništa ne poduzimaš po tom pitanju? nisi se pomakao sa mjesta,a hoces neke dokaze da ti sa neba sami dolaze.
Pa trzni se malo, duhovno se afirmiši- tu su dokazi oko tebe ali moraš prvo progledati...a ne se prepirati po forumima.
Optimus Prime

#164 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:
Dao je svima nama (ljudskoj vrsti, razumom obdarenoj) na hiljade dokaza...oni su prosuti svuda oko nas, samo treba podici svoj duhovni život na veci nivo i doci ces do tih dokaza...ne moži doci do dokaza onaj ko se svjesno i sam opteretio dunjalukom i koji razmišlja iskljucivo o materijalnim zadovoljstvima i koristima.
Kako ces steci Božiju milost, kad znas da ništa ne poduzimaš po tom pitanju? nisi se pomakao sa mjesta,a hoces neke dokaze da ti sa neba sami dolaze.
Pa trzni se malo, duhovno se afirmiši- tu su dokazi oko tebe ali moraš prvo progledati...a ne se prepirati po forumima.
Opet pravis gresku koju sam naveo u prijasnjem postu.

Dokaza jednostavno nema. A to podizanje duhovne svijesti je samo floskula koja neumitno vodi cirkularnoj logici po motu:
Da bi se uvjerio u postojanje boga moram prvo vjerovati.

E pa ne ideto tako prijatelju.
Ja sam tabula rasa i po defaultu ne vjerujem. Ako bog postoji i hoce da mi da do znanja da je tu onda se mora bolje potruditi.
LSD

#165 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:
Opet pravis gresku koju sam naveo u prijasnjem postu.

Dokaza jednostavno nema. A to podizanje duhovne svijesti je samo floskula koja neumitno vodi cirkularnoj logici po motu:
Da bi se uvjerio u postojanje boga moram prvo vjerovati.

E pa ne ideto tako prijatelju.
Ja sam tabula rasa i po defaultu ne vjerujem. Ako bog postoji i hoce da mi da do znanja da je tu onda se mora bolje potruditi.
Cuj da se Bog trudi oko njega licno :D pa previše umišljate da ste neke velicine, definitivno....megalomanija, šta li vec :roll:
Potrudio se on citavom ljudskom rodu, poslao Poslanike,objavio Svoje Objave,Naredio šta je dozvoljeno a šta zabranjeno, dao upute kako da Mu se približavamo...ali ni to nije dovoljno nekim ljudima, oni svoje pa svoje.
Opet ti kažem, nece te niko moliti niti puškom tjerati da vjeruješ.
Optimus Prime

#166 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote: Cuj da se Bog trudi oko njega licno :D pa previše umišljate da ste neke velicine, definitivno....megalomanija, šta li vec :roll:
Potrudio se on citavom ljudskom rodu, poslao Poslanike,objavio Svoje Objave,Naredio šta je dozvoljeno a šta zabranjeno, dao upute kako da Mu se približavamo...ali ni to nije dovoljno nekim ljudima, oni svoje pa svoje.
Opet ti kažem, nece te niko moliti niti puškom tjerati da vjeruješ.
Pa i nije se bas potrudio.
Da nam je dao senzor za lazne poslanike shvatio bih nekako, mada mi i ovako prica zvuci nevjerovatno.

Dakle ono sto zelim da kazem je to da dokazi da su ti ljudi poslani od boga jednostavno ne postoje. Dakle nema razloga da vjerujem u tvrdnje tih samoprozvanih poslanika, kojih je usput bilo na hiljade u historiji covjecanstva. Neki su bili manje a neki vise uspjesni u sirenju svojih ucenja.
LSD

#167 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Dostavljen ti je Kur'an preko Poslanika, poslan citavom covjecanstvu (ljudskom rodu) do kraja ovog svijeta... ako ti nisu neke stvari jasne imaš Hadise koji su Poslanikov tumac Kur'ana...dostavljena ti je poruka od Boga (kao i svima nama),a do tebe je hoces li ili neces prihvatiti.
Nemojte umišljati da se vama licno mora Bog obracati i davati neke dokaze...pa niste vi Poslanici Božiji, previše umišljate.
callmethebreeeze

#168 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

LSD wrote: Dao je svima nama (ljudskoj vrsti, razumom obdarenoj) na hiljade dokaza...oni su prosuti svuda oko nas, samo treba podici svoj duhovni život na veci nivo i doci ces do tih dokaza...ne moži doci do dokaza onaj ko se svjesno i sam opteretio dunjalukom i koji razmišlja iskljucivo o materijalnim zadovoljstvima i koristima.
ah, cuj, ja sam isao u mekteb, klanjao, et cetera. problem je nastao kad sam s godinama poceo da se istinski zanimam za vjeru, koju je i te kako igrala i igra ulogu u mojoj porodici. citanja kur'ana je u meni pobudilo mnoge nedoumice. citanje knjiga iz drustvenih nauka su tu moju vjeru smjestile u jedan kontekst koji je bio puno prihvatljiviji od price o bogu koji salje kontradiktorne poruke pucanstvu preko mistika na bliskom istoku. tome moramo dodati cinjenicu da je nauka pobila mnoge tvrdnje iz vjerskih knjiga i nimalo simpatican odnos prema zenama i pederima koji abrahamove vjere propagiraju, sto je ucinilo da sam se jos vise udaljio. na kraju, kad sam se pomirio s vlastitom smrtnoscu, odlucio sam da se bog i ja sporazumno razidjemo. nije bilo zle krvi. samo smo skontali da nismo vise jedan za drugoga.
BSn

#169 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by BSn »

aa sto haman svaku temu na pdf religija okrenete na sukob ateizma i teizma?
ovdje se nadje ponekada dobrog stiva za procitati, ali n prodje ni 2 stranice a da neko ne pokrene pitanje da li to postoji, ili ne. mislim, trudite se svi da argumentirate stavove i nije to klasicna suplja, ali dajte malo lufta drugima koje ne zanima tudja vjerska ili religijska ubjedjenost. par pitanja za vjernike, ateiste i sl. teme je gust procitati i vase rasprave, ali ne morate ih prebacivati na svaku temu.

kakve vveze imaju Isus, Dedzdzal i Mehdi s necijim pogledom na Boga, odnosno na pitanje da li Ga ima ili ne?

ovaj ce pdf na kraju zavrsiti kao pdf nogomet, gdje su zelj i sarajevo dobili odvojene podpdfe. :-) :run:
GOLFER

#170 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by GOLFER »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote: Izabrao si opciju ateizma kao vodilju u životu jer si imao mogucnost izbora i to je to.
Niko te nece moli niti puškom tjerati da vjeruješ u Boga....svakom svacije, jel tako.
Pa nadam se da nece :D !

Samo da dodam da meni moj ateizam nista ne znaci, dakle ne predstavlja nikakvu vodilju u zivotu (na onaj religijski nacin). Ja se jednostavno ne zamaram bogom ni drevnim religijama jer nema ni trunke dokaza da je bilo koja religija autenticna i da se sa bilo kojom religijom moze pribliziti nekom visem bicu koje vjerovatno i ne postoji.

jok eto ti se ne zamaras :-) :-) :-)
Optimus Prime

#171 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:Dostavljen ti je Kur'an preko Poslanika, poslan citavom covjecanstvu (ljudskom rodu) do kraja ovog svijeta... ako ti nisu neke stvari jasne imaš Hadise koji su Poslanikov tumac Kur'ana...dostavljena ti je poruka od Boga (kao i svima nama),a do tebe je hoces li ili neces prihvatiti.
Nemojte umišljati da se vama licno mora Bog obracati i davati neke dokaze...pa niste vi Poslanici Božiji, previše umišljate.
Citas li ti ono sto ja pisem?

Mene ne interesuje to sto je neki arapski trgovac prije 1400 godina prezentirao knjigu za koju je sam bez ikakvih dokaza tvrdio da je napisana licno od boga. Nemam razloga da mu vjerujem na rijec!
LSD

#172 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:Dostavljen ti je Kur'an preko Poslanika, poslan citavom covjecanstvu (ljudskom rodu) do kraja ovog svijeta... ako ti nisu neke stvari jasne imaš Hadise koji su Poslanikov tumac Kur'ana...dostavljena ti je poruka od Boga (kao i svima nama),a do tebe je hoces li ili neces prihvatiti.

Mene ne interesuje to sto je neki arapski trgovac prije 1400 godina prezentirao knjigu za koju je sam bez ikakvih dokaza tvrdio da je napisana licno od boga. Nemam razloga da mu vjerujem na rijec!
Pa citaš li ti šta ja tebi pišem uopšte??
Po treci put ti ponavljam i pitam: Jel te ko moli ili puškom tjera da vjeruješ u to??
koliko puta treba da ponovim ovo da bi to doprijelo do svijesti :shock:
zalizani

#173 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by zalizani »

BSn wrote:aa sto haman svaku temu na pdf religija okrenete na sukob ateizma i teizma?
Pa, rekli su da ovako strasna 'predvidjanja' se ticu i ateista, te su iznjeli svoje argumente i tu se pocelo skretati s teme.
Optimus Prime

#174 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:
Optimus Prime wrote:

Pa citaš li ti šta ja tebi pišem uopšte??
Po treci put ti ponavljam i pitam: Jel te ko moli ili puškom tjera da vjeruješ u to??
koliko puta treba da ponovim ovo da bi to doprijelo do svijesti :shock:
Ne pisem ja ovo za sebe!
Sirim mudrosti po forumu da bih naveo ljude na razmisljanje o tome koliko je njihova vjera u biti opravdana.
Sve u ilju promicanja skepticizma.
LSD

#175 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Ahaaa misionar koji širi mudrost drugima po forumima - tu smo dakle...pa dobro, može ti se jer Pravilnik foruma ti to dopušta...tebi tvoja nevjera, meni moja vjera i to bi bilo to za veceras.
Locked