Naši dični prevodioci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
wewa

#151 Re: Naši dični prevodioci

Post by wewa »

stochar wrote:
wewa wrote:
stochar wrote:pametovanje hez starts, fan baj baj...
kad vec pametujemo, onda je has started :razz: :razz: :razz: :lol:
nije, nego hez startid

:run:
:razz: :lol:
boracha

#152 Re: Naši dični prevodioci

Post by boracha »

duboka_misao wrote:da nastavimo u prvobitnom duhu
Image
cevapcici na kajmaku, cevapcici on the kajmak, cevapi, u zagradi cevapcici :shock: mogli su i ne stavljat prevod :D proja, ustipci, kajmak, sarma, jest ovaj engleski slican nasem :-)

hajd sve al kad vidis da je bec bech :shock: stvarno ti dodje da se turn around
boracha

#153 Re: Naši dični prevodioci

Post by boracha »

gledam neku noc na obn-u ono odbrojavanje 20 najzgodnijih pjevacica, sta li vec, i one hefnerove cure, nije normalno koliko je u samo te dvije emisije bilo pogresnih prijevoda, al nista cudno za obn, a malo malo traze prevoditelja, a nikad im ne valjaju prijevodi...najsmjesnije mi je bilo kako su, kad se govorilo o nelly furtado, kako je bila hippy ,kao ono hey man, preveli ona je bila neka vrsta hi mena :D
@travka

#154 Re: Naši dični prevodioci

Post by @travka »

stochar wrote:nevezano za ovog giganta iz Kalesije, kod nas postoji jedan zanimljiv problem generalno: imamo hrpu raje koja je dosla iz vana, i koji perfektno govore engleski, njemacki, spanski... ali koji s druge strane, nas jezik govore k'o sto prosjecan osnovac sa cetvorkom govori engleski. i sad, dodje neko ko je zivio u engleskoj, naravno, odmah ga zaposle na TV, i onda se ispostavi da on nema pojma o nasem jeziku, gramatici...
da razjasnimo odmah, nisam certificirani prevodilac ali radim za jednu US kompaniju (overseas) pa se svako dnevno susrecem sa ovom problematikom, procitah mnogih pametnjakovica komentare/ispade, sve same kritikike, predrasude i cinizam, ti si mi 'vako stocaru naj interesantniji, pogotovo tvoj avatar, izgleda ne shvatas bas sustinu raznolikosti jezika kao odliku univerzalnog i propuste u tacnim prevodima sa jednih na druge skoro kao ne izbjezne, u svim kombinacijama sa stranim jezicima, maternji preovladava, perfektan prevodilac mora da zivi dvije licnosti da bi (jadnik) izbjegao ove vase kritike i ismijavanja, naravno i percepcije su raznolike ali realnost iste je materija matematike, prema tome cobane ti i tebi slicni, zaroflajte malo mudrije u svrhu shvatanje raznolikosti ljudi, bez predrasuda molim... :bih:
bajdur

#155 Re: Naši dični prevodioci

Post by bajdur »

stochar wrote:nevezano za ovog giganta iz Kalesije, kod nas postoji jedan zanimljiv problem generalno: imamo hrpu raje koja je dosla iz vana, i koji perfektno govore engleski, njemacki, spanski... ali koji s druge strane, nas jezik govore k'o sto prosjecan osnovac sa cetvorkom govori engleski. i sad, dodje neko ko je zivio u engleskoj, naravno, odmah ga zaposle na TV, i onda se ispostavi da on nema pojma o nasem jeziku, gramatici...
Jesi i otkrio Ameriku , stochare , svaka ti cast... Citajuci tvoje komentare na ovu temu sticem utisak da si ti ovaj prosjecan osnovac, al' iz naseg jezika... Mogu samo zamisliti koju ocjenu imas, iz stranih ...
erni3

#156 Re: Naši dični prevodioci

Post by erni3 »

karanana wrote:bude izvala na onim pirat filmovima. posebno kada je kino snimak pa je ton los pa ni prevodioc i da zna prevodit ne moze da cuje sta je receno, pa onda provali neki prevod.
Jos koristi samo "č" i "dj", pa cak i tamo gdje ne treba.

Meni je najjace gledati prevedene japanske filmove jer prevode englesku sinhronizaciju koja dosta izgubi od originalne japanske, pa jos i sam prevod :D
sheilak

#157 Re: Naši dični prevodioci

Post by sheilak »

Ne znam da li je neko gledao "Mucke" na OBN-u prije par dana. Scena izmedju Rodneya i Cassandre u kojoj je on kritizira jer se previse posvetila karijeri i posjecuje razne prijeme koje je organizirala banka u kojoj Cassandra radi. Tako Rodney nabraja, a OBN prevodi: "bančin koktel-party, bančin izlet, bančin turnir u badmintonu...". Ok, nisam sad potpuno sigurna da li su zaista bili navedeni izlet, party, turnir, itd, ali sam za ovo BANČIN :-D sto posto sigurna.

Dakle, po prevodiocima na OBN-u prisvojni pridjev, nastao od imenice "banka", je "bančin"!

Wow! Stochare, nadam se da si u pravu i da ovako nešto može izvaliti samo neko ko nije ovdje išao u školu. Jer ako ipak jeste...zanima me ko mu je bio/la učitelj/ica. Čisto iz znatiželje.
DeNiro

#158 Re: Naši dični prevodioci

Post by DeNiro »

To be or not to be. That is the question.
Trt, mrt, život ili smrt?

Daleko najjaci prevod!
Zlocin&Kazna

#159 Re: Naši dični prevodioci

Post by Zlocin&Kazna »

DeNiro wrote:To be or not to be. That is the question.
Trt, mrt, život ili smrt?

Daleko najjaci prevod!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
karanana

#160 Re: Naši dični prevodioci

Post by karanana »

haha, neki dan na federalnoj ide onaj film sa martinom lawrencom kada se on kao vrati u proslost u srednji vijek, cini mi se da se film zove crni vitez ili tako nesto....
i sad pricaju neki o velicini necijeg spolnog organa i kao kompliment velicine kazu: He's hung like a horse.
a ide prevod: gladan je kao konj.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#161 Re: Naši dični prevodioci

Post by Pera Trta »

Kad smo kod Mućki, baš je ofirno ono hrvatsko izbjegavanje prevoda riječi "Jugoslavija".
U jednoj epizodi kada je Del prodavao jugoslovenski rizling, oni su preveli kao kutjevački rizling.
U drugoj opet kada Del onog pedera pita je li gledao utakmicu, ovaj pita koju, on kaže "Jugoslavija-Engleska", ovi preveli samo kao "nogomet".
Znam da mrze Jugoslaviju, ali pobogu, nije više Tuđmanovo doba...ali jeste Hloverkino...isto sranje, drugo pakovanje...
Eborg

#162 Re: Naši dični prevodioci

Post by Eborg »

I mene to iritira, preofirno je fakat.
ljubav_aha

#163 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

boracha wrote:
duboka_misao wrote:da nastavimo u prvobitnom duhu
Image
cevapcici na kajmaku, cevapcici on the kajmak, cevapi, u zagradi cevapcici :shock: mogli su i ne stavljat prevod :D proja, ustipci, kajmak, sarma, jest ovaj engleski slican nasem :-)

hajd sve al kad vidis da je bec bech :shock: stvarno ti dodje da se turn around
:lol: :thumbup:
respo

#164 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

na ovom meniju je neko zaokruzio kao tipfeler naziv ulice dzona kenedija
ne znam sta je tu smijesno cudno
tako se zove ulica i tako se i pise
nisu kompleksasi kao hrvati pa da mora pisati john kennedy street pa da neki stanovnici ulice ne znaju napisati ime ulice
kao i kod nas par naziva wilsonovo cini mi se da tako pise sto je izgleda mjesavina hrvatskog i srpskog nazivanja ulica
i most na otoci kongresmena mcklosky cini mi se ili tako nekako
minjonja

#165 Re: Naši dični prevodioci

Post by minjonja »

respo wrote:na ovom meniju je neko zaokruzio kao tipfeler naziv ulice dzona kenedija
nisu kompleksasi kao hrvati pa da mora pisati john kennedy street pa da neki stanovnici ulice ne znaju napisati ime ulice
kao i kod nas par naziva wilsonovo cini mi se da tako pise sto je izgleda mjesavina hrvatskog i srpskog nazivanja ulica
pasa, ako je meni ime minjonja, necu se ja u americi potpisivati meenyonya, a u njemackoj miegnogna.
nellington

#166 Re: Naši dični prevodioci

Post by nellington »

minjonja wrote:
respo wrote:na ovom meniju je neko zaokruzio kao tipfeler naziv ulice dzona kenedija
pasa, ako je meni ime minjonja, necu se ja u americi potpisivati meenyonya, a u njemackoj miegnogna.
Dokle god u pravopisu postoji dozvola korištenja i etimološkog i fonetskog pisanja, ja ću koristiti i jedno i drugo, prema potrebi.
respo

#167 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

minjonja wrote:
pasinice
ako ti je pismo takvo da mozes napisati miegnona a svi ljudi u toj istoj drzavi ne zna izgovoriti ili napisati minjona onda je to "amerikaniziranje" samo preseravanje kao eto mi smo multi kulti ultra moderni
bas me zanima kako su napisali grada bakua ili mozda gandijeva ako ima ta ulica u sarajevu
i nije u pitanju kako ce se kenedi potpisati u restoranu ivkova slava nego kako ce mjestani napisati ime svoje ulice
ljubav_aha

#168 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

respo ,nemoj tako,nis svu ljudi nepismeni

sjecam se kao klinka pisanja takvih frazi i imena stranog porijekla,mogu ti reci,i tad sam imala momente smijeha ,ponekad,prosto nije moguce "prevesti" drugacijim pisanjem ,zato se postavljalju objasnjenja na dnu teksta
respo

#169 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

bez obzira
koliko god nama bilo smjesno sto nekome prevedu prezime bukvalno ili nigdje veze izgovor sa prezimenom dok god imamo svoj jezik moramo tako pisati

pitaj francuza jeli on koristi engleske rijeci u svom jeziku cak i ako se to odnosi na strana imena
nellington

#170 Re: Naši dični prevodioci

Post by nellington »

respo wrote:bez obzira
koliko god nama bilo smjesno sto nekome prevedu prezime bukvalno ili nigdje veze izgovor sa prezimenom dok god imamo svoj jezik moramo tako pisati

pitaj francuza jeli on koristi engleske rijeci u svom jeziku cak i ako se to odnosi na strana imena
Ne moramo, ali možemo.
ljubav_aha

#171 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:respo ,nemoj tako,nis svu ljudi nepismeni

sjecam se kao klinka pisanja takvih frazi i imena stranog porijekla,mogu ti reci,i tad sam imala momente smijeha ,ponekad,prosto nije moguce "prevesti" drugacijim pisanjem ,zato se postavljalju objasnjenja na dnu teksta
respo wrote:bez obzira

ne moramo,pa to cak nije ni obrazlozenje ili izgovor :lol:

koriste ,naravno da koriste gdje trebaju i gdje moraju,jer se ingorisanjem izgovarnja izvorne rijeci koja se ne moze prevesti ili necijeg imena gubi originalnost,jednostavno,nije profesionalno,a drugo,uvijek postoji prostor za obajsenjenja koristenja odredjenih rijeci

sto se tice francuza,mene su u normandiji pitali engleske fraze,jer je tako mnogo engleza kupilo kuce,koje su znatno jefitnije od onih preko la mansa u njihovo domovini,da vidis kako se uci kad se mora :mrgreen:
respo

#172 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

ok slazem se ne moramo u sustini ali bi morali ako zelimo da ostanemo iole "bosanci i hercegovci"
i bez obzira kako se pise necije ime na njegovom jeziku napisi ga ovdje kako se izgovara jbt
ako napises bulevar dzona kenedija sta fali tome eto bas mora biti bulevar john kennedy
jebla vas amerikanizacija

jah eto slomise se englezi i amerikanci da kupe kuce u buca potoku pa cemo tamo pisati adema buce street
a u buljakovom cemo kineske ulice cang li
opet bez obzira koliko francuzi ucili engleski ne stavljaju imena ulica na engleskom
nego im je svaka druga rue ovo rue ono
ljubav_aha

#173 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

respo wrote:ok slazem se ne moramo u sustini ali bi morali ako zelimo da ostanemo iole "bosanci i hercegovci"
i bez obzira kako se pise necije ime na njegovom jeziku napisi ga ovdje kako se izgovara jbt
ako napises bulevar dzona kenedija sta fali tome eto bas mora biti bulevar john kennedy
jebla vas amerikanizacija

jah eto slomise se englezi i amerikanci da kupe kuce u buca potoku pa cemo tamo pisati adema buce street
a u buljakovom cemo kineske ulice cang li
opet bez obzira koliko francuzi ucili engleski ne stavljaju imena ulica na engleskom
nego im je svaka druga rue ovo rue ono
jao respo :lol: prvo bi trebalo u BIH skinuti politizirana imena i prezimena ulica,trgova.parkova,drugo ima toliko osoba koje nisu niakd spomenute znakom imena ulice,pa makar bila i sokak'gasse,kao sto kazu njemci ili slijepa ulica kao sto je amerikanci obiljezavaju ct. vidis,mi nemamo ni to,sve je ulica,et' sad nadjoh jos jedan problem :lol:
respo

#174 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

grijesis nije sve ulica ima ovdje i aleja i bulevara i sokaka
a to jeli neko ime ispolitizirano ili nije boli me
al ovo sa stranim natpisima ulica je preseravanje
i rekoh bas me zanima kako li ce napisati ulica japanskog cara hosimota
dobila ime u znak prijateljskih odnosa sa japanom
ho li ovako pisati ili cemo mozda kanji pisati
ljubav_aha

#175 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

respo wrote:grijesis nije sve ulica ima ovdje i aleja i bulevara i sokaka
a to jeli neko ime ispolitizirano ili nije boli me
al ovo sa stranim natpisima ulica je preseravanje
i rekoh bas me zanima kako li ce napisati ulica japanskog cara hosimota
dobila ime u znak prijateljskih odnosa sa japanom
ho li ovako pisati ili cemo mozda kanji pisati
japanci poslovne kartice pisu vlastitim znakovnim pismom kao i alfabetom na engleskom

oznake za ulicu,aleju i bulevar,naravno , ali nisam nikad vidjela znak gdje pise sokak umjesto ulica,super,znaci ima takvih primjera ,imas li neke od njih,hvala :-D

vidis,vlro je vazno kako zemlja cijeni svoje licnosti,cak i pukim imenom ulica i slicno,malo je sramota,zar ne
Post Reply