LEZECI POLICAJCI-KAKO
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gorankralj
#151 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Disadvantages
Local authorities have cited disadvantages to speed bumps:
The city of Modesto in California, U.S. produced a fact sheet which contains the following disadvantages:[9]
Slow response time of emergency vehicles;
May divert traffic to parallel residential streets;
There is a possibility of increased noise and pollution for residents living immediately adjacent to the speed humps.
The English town of Eastleigh state the following as disadvantages:[10]
Can cause damage to some vehicles;
Can increase traffic noise, especially when large goods vehicles pass by;
Signs, street lighting and white lines are all required and may be visually intrusive;
Can cause discomfort for drivers and passengers;
Can cause problems for emergency services and buses.
Drivers are distracted by the bumps, therefore ignoring other hazards such as children;
Humps can impede or slow emergency vehicle access to areas.
Other sources argue that speed bumps:
Increase pollution as traffic travels in a lower gear using significantly more fuel per mile;
Are a substitute for active enforcement;
Increase noise by both traversing over the bumps and by using more engine revs than normal;
Cause spinal damage[11] or aggravate chronic backache.
In 2003, the chairman of the London Ambulance Service, Sigurd Reinton was reported as claiming that delay due to speed bumps was responsible for up to 500 avoidable deaths from cardiac arrest each year. He later denied the statement.[12]
In Sweden, an evaluation of spinal stress in bus drivers against ISO 2631-5 required on health grounds[13]:
bus drivers to avoid certain streets until the humps were modified
reduced the maximum acceptable speed to 10km/h on one street for drivers encountering 150 humps in a day
Local authorities have cited disadvantages to speed bumps:
The city of Modesto in California, U.S. produced a fact sheet which contains the following disadvantages:[9]
Slow response time of emergency vehicles;
May divert traffic to parallel residential streets;
There is a possibility of increased noise and pollution for residents living immediately adjacent to the speed humps.
The English town of Eastleigh state the following as disadvantages:[10]
Can cause damage to some vehicles;
Can increase traffic noise, especially when large goods vehicles pass by;
Signs, street lighting and white lines are all required and may be visually intrusive;
Can cause discomfort for drivers and passengers;
Can cause problems for emergency services and buses.
Drivers are distracted by the bumps, therefore ignoring other hazards such as children;
Humps can impede or slow emergency vehicle access to areas.
Other sources argue that speed bumps:
Increase pollution as traffic travels in a lower gear using significantly more fuel per mile;
Are a substitute for active enforcement;
Increase noise by both traversing over the bumps and by using more engine revs than normal;
Cause spinal damage[11] or aggravate chronic backache.
In 2003, the chairman of the London Ambulance Service, Sigurd Reinton was reported as claiming that delay due to speed bumps was responsible for up to 500 avoidable deaths from cardiac arrest each year. He later denied the statement.[12]
In Sweden, an evaluation of spinal stress in bus drivers against ISO 2631-5 required on health grounds[13]:
bus drivers to avoid certain streets until the humps were modified
reduced the maximum acceptable speed to 10km/h on one street for drivers encountering 150 humps in a day
- van Basten
#152 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
večeras sam prošao preko tih ležećih... ono je klasična idiotarija... mogu se preći sa 30/h, ali samo u službenom autu... a 6 komada unutar 200 metara... biće da ponestaje lokacija za idiotske semafore i saobraćajne znakove pa se sad prelazi na idiotske ležeće, valja valjati budžetske pare sa raznim izvođačima radova
-
Blobi
#153 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Upravo na taj mislimmahalas505 wrote:Kao sto su vjerovatno taksisti uradili ovdjeBlobi wrote:Ma trebaju taksisti da iscupaju jedan blok iz sredine, pa da ne moraju obje strane auta preko lezeceg...:
Blobi wrote:Onaj u B-fazi kod djecijeg sela se sasvim ok moze preci pri brzini 20-25
- mayab
#154 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Isto bih imao primijetiti, fino pise zona 30kmh, ali da vidim ko ce tu proci sa tom brzinom, i 20 kmh je previse, auto hoce da poleti!Po meni, trebalo je to biti adekvatno napravljeno,spram brzine koja pise na znaku!van Basten wrote:večeras sam prošao preko tih ležećih... ono je klasična idiotarija... mogu se preći sa 30/h, ali samo u službenom autu... a 6 komada unutar 200 metara... biće da ponestaje lokacija za idiotske semafore i saobraćajne znakove pa se sad prelazi na idiotske ležeće, valja valjati budžetske pare sa raznim izvođačima radova
Ali, kod nas ne moze nista ici normalno, pa niti ovo!
-
mahalas505
#155 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Pa valjda taj znak oznacava maksimalnu dozvoljenu brzinu, nije valjda se mora ici bas tom brzinom kao na znakumayab wrote:Isto bih imao primijetiti, fino pise zona 30kmh, ali da vidim ko ce tu proci sa tom brzinom, i 20 kmh je previse, auto hoce da poleti!Po meni, trebalo je to biti adekvatno napravljeno,spram brzine koja pise na znaku!van Basten wrote:večeras sam prošao preko tih ležećih... ono je klasična idiotarija... mogu se preći sa 30/h, ali samo u službenom autu... a 6 komada unutar 200 metara... biće da ponestaje lokacija za idiotske semafore i saobraćajne znakove pa se sad prelazi na idiotske ležeće, valja valjati budžetske pare sa raznim izvođačima radova
Ali, kod nas ne moze nista ici normalno, pa niti ovo!
-
c0d14c
#156 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
sa ovim lezecim na grbavici su ga bas usrali i kakve vi zivote spominjete i uopste kakvo je ovo postavljanje lezecih jesu vam to na kamionu viska donijeli pa duplo stavljali e.ali vas oni, a taj sto ga spominjete i trazite primjer mi je dobro poznat i njegovo izivljavanje zao mi jest bilo kad je poginuo ali iskreno samo je bilo pitanje vremena gledajuci tu cestu na grbavici 2 krivine sa ove strane prema palmi su kao staklo i ljeti a ne sa kisom ili cak sa snijegom da vidis to ne moras zivjeti na grbavici nego jednostavno ne spavas za volanom 
- svakako_lud
#157 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Šta se ti bolan svega napisa, još kad bi nam i prevod dao bilo bi super...c0d14c wrote:sa ovim lezecim na grbavici su ga bas usrali i kakve vi zivote spominjete i uopste kakvo je ovo postavljanje lezecih jesu vam to na kamionu viska donijeli pa duplo stavljali e.ali vas oni, a taj sto ga spominjete i trazite primjer mi je dobro poznat i njegovo izivljavanje zao mi jest bilo kad je poginuo ali iskreno samo je bilo pitanje vremena gledajuci tu cestu na grbavici 2 krivine sa ove strane prema palmi su kao staklo i ljeti a ne sa kisom ili cak sa snijegom da vidis to ne moras zivjeti na grbavici nego jednostavno ne spavas za volanom
-
c0d14c
#158 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
ukratko previse lezecih na jednom mjestu, dovoljna bi eventualno bila 4 na svakih 500m po jedan cime bi rijesili tu neku brzinu a ovako su nabacali samo lezece koji nemaju svrhe uopste koju bi trebali imat vec imaju svrhu da ce dosta raje zaobilaziti grbavicu (kao i ja) auto nije spusteno ali opet kad sam na sredini lezeceg malo se zastruze
ako gledate na krivine pa jbg stavite i na autoputu lezece i na ivanu, bradini ma na svakih 200m postavite eb.li vas oni ukratko 
- svakako_lud
#159 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Prvo i osnovno, tačka koja označava kraj rečenice je tu čisto onako da se zna da si napokon negdje završio neku konfuznu misao koju pokušavaš da izneseš pa je svega ti ponekad i koristi...c0d14c wrote:ukratko previse lezecih na jednom mjestu, dovoljna bi eventualno bila 4 na svakih 500m po jedan cime bi rijesili tu neku brzinu a ovako su nabacali samo lezece koji nemaju svrhe uopste koju bi trebali imat vec imaju svrhu da ce dosta raje zaobilaziti grbavicu (kao i ja) auto nije spusteno ali opet kad sam na sredini lezeceg malo se zastruzeako gledate na krivine pa jbg stavite i na autoputu lezece i na ivanu, bradini ma na svakih 200m postavite eb.li vas oni ukratko
Drugo, kako li to meni ne struže ni jedno od dva auta od čega je jedno na 17-kama a nije vala ni podignuto nešto posebno... Smanjim brzinu pored škole, i svaki dan po 3,4 puta prolazim preko tih ležećih i jedino što pomislim je "hvala bogu nisu ko oni na alipašinu"...
Svi nekakvi šumaheri, mrsko im malo zakočiti nego razmišljati hoće li radi koje sekunde svoje i nepažnje nekog dijeteta ostatak života provesti sa tim teretom na duši.
Genijalcima koji pišu kako bi bolje bilo da stave policajca koji će tu kažnjavati one što brzo idu mogu dati samo jedan komentar -
Jadni ne bili gdje je to kod nas policajac kao službeno lice uspio da zaustavi sve delegate koji lete po naseljima, već umjesto toga ili peglaju ljude radi nekih gluposti čisto da se ne bi zamjerali ako kakva kockasta glava proleti pored njih ili se jednostavno ispale odatle ako je promet kockastoglavih natoj relaciji prevelik...
- respo
#160 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
pa bolje da su stavili kamere koje slikaju na 30 ili 40 nego lezece policajce
eto ovaj sto govori koji je to policajac uhvatio svakog ko divlja
taj policajac se zove TraffiStar SR 520
- karanana
#161 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
i ono sto su stavili po grbavici je preveliko. preko onoga se ne moze ici ni 20 a da ne sjebes amortizere.
- svakako_lud
#162 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Jah, a onda bi smo opet svi kukali kad nas slika na 41km/hrespo wrote:pa bolje da su stavili kamere koje slikaju na 30 ili 40 nego lezece policajce
- respo
#163 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
kukace onaj koji divlja nece kukati onaj koji vozi iole po propisu i koji se ne buni lezecemsvakako_lud wrote:Jah, a onda bi smo opet svi kukali kad nas slika na 41km/hrespo wrote:pa bolje da su stavili kamere koje slikaju na 30 ili 40 nego lezece policajce
taj policajac se zove TraffiStar SR 520...Ne lupaj svega ti, prvo je li ti poznata cijena tog uređaja pa da je pomnožiš sa brojem mjesta na koja su stavili ležeće.
samo sto jos ovdje nece moci osteti vozilo
a jeli tebi poznata cifra koju je ovaj aparat zaradio kod rtv doma kod ekonomske kod marsalke itd
vjerujem da bi se vrlo brzo sam isplatio gdje god bio postavljen
- al_akhisari
#164 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
...proslo je vec podosta vremena od kada smo poceli s pricom o postavljanju lezecih policajaca; sasvim dovoljno da se ponesto i naucilo o nacinu postavljanja istih
...ovdje se mogu procitati razliciti slucajevi, iskustva i razmisljanja o lezecim policajcima...nije mi namjera ulaziti u polemiku sa bilo kime o tome da li ili neli
treba da bude postavljen ovaj ili onaj; ovdje ili ondje...ali, ono sto je zanimljivo i vazno u neku ruku, jeste nacin postavljanja lezecih policajaca...naime, da biste na odredjenom prostoru, dijelu puta postavili lezece policajce, potrebno je ( po pravilima i zakonu ), napraviti elaborat ( sad ce neko reci "dok se to uradi, naplati, nista od lezecih" ), kojim se zapravo tacno odredjuje: broj lezecih policajaca, odgovarajuce mjesto za postavljanje, njegova visina i prateca signailzacija ( vertikalna i horizontalna )...
...poenta je da se ne mogu postavljati napamet, tamo gdje nam je ceif, koliko god hocemo da ih postavimo i visoke koliko nam padne na pamet...
...ovdje se mogu procitati razliciti slucajevi, iskustva i razmisljanja o lezecim policajcima...nije mi namjera ulaziti u polemiku sa bilo kime o tome da li ili neli
...poenta je da se ne mogu postavljati napamet, tamo gdje nam je ceif, koliko god hocemo da ih postavimo i visoke koliko nam padne na pamet...
- vozač
#165 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Prvo i osnovno, tačka koja označava kraj rečenice je tu čisto onako da se zna da si napokon negdje završio neku konfuznu misao koju pokušavaš da izneseš pa je svega ti ponekad i koristi...svakako_lud wrote:c0d14c wrote:ukratko previse lezecih na jednom mjestu, dovoljna bi eventualno bila 4 na svakih 500m po jedan cime bi rijesili tu neku brzinu a ovako su nabacali samo lezece koji nemaju svrhe uopste koju bi trebali imat vec imaju svrhu da ce dosta raje zaobilaziti grbavicu (kao i ja) auto nije spusteno ali opet kad sam na sredini lezeceg malo se zastruzeako gledate na krivine pa jbg stavite i na autoputu lezece i na ivanu, bradini ma na svakih 200m postavite eb.li vas oni ukratko
@svakako_lud
najvišemrzimkadminekopošaljeporukubezrazmakaiznakovainterpunkcijeondajatuporukuprosdlijedimnekomeodraje
izvini jarane, moram se malo zajebavati
- svakako_lud
#166 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
vozač wrote:Prvo i osnovno, tačka koja označava kraj rečenice je tu čisto onako da se zna da si napokon negdje završio neku konfuznu misao koju pokušavaš da izneseš pa je svega ti ponekad i koristi...svakako_lud wrote:c0d14c wrote:ukratko previse lezecih na jednom mjestu, dovoljna bi eventualno bila 4 na svakih 500m po jedan cime bi rijesili tu neku brzinu a ovako su nabacali samo lezece koji nemaju svrhe uopste koju bi trebali imat vec imaju svrhu da ce dosta raje zaobilaziti grbavicu (kao i ja) auto nije spusteno ali opet kad sam na sredini lezeceg malo se zastruzeako gledate na krivine pa jbg stavite i na autoputu lezece i na ivanu, bradini ma na svakih 200m postavite eb.li vas oni ukratko
@svakako_lud
najvišemrzimkadminekopošaljeporukubezrazmakaiznakovainterpunkcijeondajatuporukuprosdlijedimnekomeodraje
izvini jarane, moram se malo zajebavati
- svakako_lud
#167 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Daj svega ti ne lupaj i dalje...respo wrote:kukace onaj koji divlja nece kukati onaj koji vozi iole po propisu i koji se ne buni lezecemsvakako_lud wrote:Jah, a onda bi smo opet svi kukali kad nas slika na 41km/hrespo wrote:pa bolje da su stavili kamere koje slikaju na 30 ili 40 nego lezece policajce
taj policajac se zove TraffiStar SR 520...Ne lupaj svega ti, prvo je li ti poznata cijena tog uređaja pa da je pomnožiš sa brojem mjesta na koja su stavili ležeće.
samo sto jos ovdje nece moci osteti vozilo
a jeli tebi poznata cifra koju je ovaj aparat zaradio kod rtv doma kod ekonomske kod marsalke itd
vjerujem da bi se vrlo brzo sam isplatio gdje god bio postavljen
Porediš glavnu ulicu sa tri trake gdje dnevno prolazi bog-te-pita-koliko auta i uličice u sredini naselja....
Svega ti reci da nisi ozbiljan sa tim....
- vozač
#168 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
mislim da su ležeći dobro rješenje, osim normalno za raju koja gravitira tom dijelu naselja, znači stanari sa autima, njih ovo najviše pogađa, mada i tu ima niz izlaza iz naselja kojima je moguće djelimično izbjeći ležeće i rasteretiti saobraćajnicu, teoretski, ne morate nikad u životu preći baš preko svih ležećih oko šopinga,
ekološki gledano, barem jednom u životu ćemo otići pješke jer nam je mrsko paliti auto zbog ležećih, barem meni da odem do DP-a u šopingu
pozitivno u svakom slučaju, na kraju krajeva, ako neko i zaobiđe naselje jer mu se ne mili preko ležećih, pa šta, očigledno mu i nije frka da baš mora pored škole,
lokal patriotski gledano, jest da sam pitar, al živim na grbavici i djeca su nam najvažnija, znači, ležeći oko šopinga
ekološki gledano, barem jednom u životu ćemo otići pješke jer nam je mrsko paliti auto zbog ležećih, barem meni da odem do DP-a u šopingu
pozitivno u svakom slučaju, na kraju krajeva, ako neko i zaobiđe naselje jer mu se ne mili preko ležećih, pa šta, očigledno mu i nije frka da baš mora pored škole,
lokal patriotski gledano, jest da sam pitar, al živim na grbavici i djeca su nam najvažnija, znači, ležeći oko šopinga
- johntra
#169 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
postoje prenosivi radari sa kamerama, koje ima MUP KS, a postoje i kamere za nadzor saobraćaja, koje su također prenosive i one su nabavljene da bi se kontrolisao saobraćaj oko škola...to se treba uvesti sljedeće godine..
- respo
#170 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
kakve to veze ima ako sluzi svrsisvakako_lud wrote:Daj svega ti ne lupaj i dalje...
Porediš glavnu ulicu sa tri trake gdje dnevno prolazi bog-te-pita-koliko auta i uličice u sredini naselja....![]()
Svega ti reci da nisi ozbiljan sa tim....
da je makar jedna traka prema nedodjiji i ako ce uspjeti da sprijeci da tu dijete ili bilo ko drugi pogine onda se vec isplatio staviti ga tu
ili se vodis logikom ajd samo je glavna prioritet a ostale su karina tu nek ljudi ginu jbg ko im je kriv sto ne hodaju glavnom
-
c0d14c
#171 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Pogresno shvatate, ja sam za lezece policajce, ali normalne kao na alpasinu u b fazi ali sa gornje strane onaj gumeni normalne velicine. Da ih ima normalan broj, a ne da prelazis za 800metara preko 6 lezecih i to onakvih to je presmijesno. 
-
Wind
#172 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Treba ovoga poslati da vidi more li se preko tih policajaca....
- Control panel
#173 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
zaobidji grbavicu. ne moras izlaziti u incognito i u aquariusc0d14c wrote:Pogresno shvatate, ja sam za lezece policajce, ali normalne kao na alpasinu u b fazi ali sa gornje strane onaj gumeni normalne velicine. Da ih ima normalan broj, a ne da prelazis za 800metara preko 6 lezecih i to onakvih to je presmijesno.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#174 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Bome, ja to sad i radim! Ne pada mi na pamet truckati se preko 6 ležećih barikada u 200 metara. Previše volim svoj novčanik, hebi ga...Control panel wrote:zaobidji grbavicu. ne moras izlaziti u incognito i u aquariusc0d14c wrote:Pogresno shvatate, ja sam za lezece policajce, ali normalne kao na alpasinu u b fazi ali sa gornje strane onaj gumeni normalne velicine. Da ih ima normalan broj, a ne da prelazis za 800metara preko 6 lezecih i to onakvih to je presmijesno.
Nadam se da ti je sad lakše, a ako bog da uskoro će ih ukloniti jer dolazi zima.
- Neelix
#175 Re: LEZECI POLICAJCI-KAKO
Wind wrote:Treba ovoga poslati da vidi more li se preko tih policajaca....![]()