Koji automobil do 13000 km????

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Better Man

#151 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Better Man »

Automobil se kupuje prema potrebi i namjeni. Glupost je kupiti neku lađu od 5 i više metara i koristiti je isključivo za gradsku vožnju ili od jednog mjesta do drugog. takva auta se kupuju za putovanja na duge staze. Sad da sam ja uzeo kakvu limuzinu od 5 i više metara. pa da se svako jutro patim za parkiranje, nisam lud. Isto tako ljudi se lijepe na diesel auta, a godišnje jedva i do 10 hiljada km pređu. Ne može me niko ubjediti da je npr. bolji Audi 6 proizveden 2002-2003 od npr. Clia 3, Peugoeta 207, Citroena 3 ili novog Megana, Peugoeta 308, Citroena 4, koji su prozvedeni 2010. godine. Daleko skuplje održavanje će biti tog Audia! Kolega mi je imao Audi 80 jaje, 1,8 benzin automatik proizveden 1987. godine i prošle godine je da bi imao 100% sigurno i ispravno auto da može otići na more i da se može voziti na posao i s posla na njegovo održavanje dao više para nego što sam ja dao za svog Clia za 3 godine na redovne servise ( ne računam kupovinu zimskih guma i novih ljetnih guma koje sam uzeo ove godine). Srećom uspio je prodati to auto i kupio je Ford Fiestu 1,3 benzin, 2006 godište, mjesec novembar. kupio auto od susjeda koji je prvi vlasnik i koji ga je održavao u ovlaštenom servisu (ima urednu servisnu knjigu) i Fiesta je prešla 55 hiljada km. Platio je 10 hiljada km. Auto odlično očuvano.
Karabaja

#152 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Karabaja »

Better Man wrote:Ne može me niko ubjediti da je npr. bolji Audi 6 proizveden 2002-2003 od npr. Clia 3, Peugoeta 207, Citroena 3 ili novog Megana, Peugoeta 308, Citroena 4, koji su prozvedeni 2010. godine.
yeahhhh!

Image Image
Bullet Tooth Tony

#153 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Bullet Tooth Tony »

jeste fukara
Blobi

#154 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Blobi »

ljudozder wrote:
semirDAX wrote:Generalizujete previše... mislit ćete da lažem, ali prije 10 dana, relacija Lukavac - Sarajevo, Ford Fiesta '99. godina 1.25 16v, vrijeme puta 2 sata i 10 minuta :) tako da te teorije da su sva mala auta smeće padaju u vodu ;)
nije u pitanju samo brzina, ne vozim ni ja brzo auto, ne mora auto bit veliko da bi bilo brzo, imaš Renault Clio 3.0 V6 sa 255 konja, koji je brz i jak skroz, al ga nikad ne bi kupio i pored toga što sam veliki fan Renaulta, zašto? Zato što je niža klasa. A to se osim u veličini, ogleda prvo u sigurnosti, zatim u stabilnosti, a zatim i u gotivi :D A što se tiče tih gluposti mala kita se nadoknađuje velikim autom... ima logike, nema šta hahahaha... Samo me zanima šta ako imaš malu kitu, a uz to si i fukara, onda ti valja kupit i malo auto i nema te nigdje :D Valja cijeli život vozit peugeote 206, yaise, golfove, smart i sl...

Mali auto može bit simpatičan, lijepo izgledat, imat dobre vozne osobine, al isto kao što se ne može poredit hotel sa 2 zvjezdice i hotel sa 6 zvjezdica, tako se ni lupam Yaris ne može poredit sa opet lupam Lincolnom (hahaha gdje njega nađo), što govori i sama cijena... Davno su stari ljudi rekli: Ako ne znaš šta je dobro, pitaj šta je skupo :D /to ne vrijedi samo za 80% njemačkog smeća marke Škoda (tu spadaju i vW i Audi i još neki)) :D
Huh, Audi smece? Skoda smece? Na osnovu cega?
Irelevantan

#155 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Irelevantan »

Mala auta sa malim benzinskim motorima su dobra za grad ...mada i tu troše previše goriva za svoju veličinu i snagu...recimo brat vozi novu Škodu Fabiu 1.2 htp i po gradu troši između 7-9 litara...na otovorenoj relaciji od nepunih 200 kilometara pređenih..potroši mu pun rezervoar goriva (vožnja je malo agresivnija)...tako da je bar po meni najbolje mala auta izbjegavat u potpunosti... :-D
neka srednja klasa je ok...megane, golf, peugeot 307-8 isl,
holowey

#156 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by holowey »

Irelevantan wrote:Mala auta sa malim benzinskim motorima su dobra za grad ...mada i tu troše previše goriva za svoju veličinu i snagu...recimo brat vozi novu Škodu Fabiu 1.2 htp i po gradu troši između 7-9 litara...na otovorenoj relaciji od nepunih 200 kilometara pređenih..potroši mu pun rezervoar goriva (vožnja je malo agresivnija)...tako da je bar po meni najbolje mala auta izbjegavat u potpunosti... :-D
:-) nesto nije ok kod tog auta, ili motor ili vozac... rezervoar od 45 litara potrosi za manje do 200km???
metar_drva

#157 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by metar_drva »

Irelevantan wrote:Mala auta sa malim benzinskim motorima su dobra za grad ...mada i tu troše previše goriva za svoju veličinu i snagu...recimo brat vozi novu Škodu Fabiu 1.2 htp i po gradu troši između 7-9 litara...na otovorenoj relaciji od nepunih 200 kilometara pređenih..potroši mu pun rezervoar goriva (vožnja je malo agresivnija)...tako da je bar po meni najbolje mala auta izbjegavat u potpunosti... :-D
ta 1.2 ht je zavala mrtva, kontaju ljudi malo troši, a u stvari on puno troši, a ni ne ide, pogotovo s upaljenom klimom. mislim da je problem u 3 cilindra, auti sa 1,2 motorom i 4 cilindra, troše manje
zonbirile

#158 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by zonbirile »

Karabaja wrote:
Better Man wrote:Ne može me niko ubjediti da je npr. bolji Audi 6 proizveden 2002-2003 od npr. Clia 3, Peugoeta 207, Citroena 3 ili novog Megana, Peugoeta 308, Citroena 4, koji su prozvedeni 2010. godine.
zavisi,šta je za tebe bolji,mislim moraš definisati pojam bolji u komparaciji dva auta.
memlija

#159 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by memlija »

ribaroni wrote:U dilemi sam..... navintala se neka kreda i toliko love ima se na raspolaganju, i ni fening vise.Bio vlasnik opel astre g i nebih pozelio ponovo,a malo sam puko na vw Boru,Sta mislite iskustva i sl.?
kratko i jasno Škoda- OCTAVIA TDI :dance:
zonbirile

#160 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by zonbirile »

memlija wrote:
ribaroni wrote:U dilemi sam..... navintala se neka kreda i toliko love ima se na raspolaganju, i ni fening vise.Bio vlasnik opel astre g i nebih pozelio ponovo,a malo sam puko na vw Boru,Sta mislite iskustva i sl.?
kratko i jasno Škoda- OCTAVIA TDI :dance:
--------------------------------
najbolje,samo ako ima gdje parkirati iza kuće i zatrpati sjenom da se ne vidi,inače neće dugo trajati.
Irelevantan

#161 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Irelevantan »

holowey wrote:
:-) nesto nije ok kod tog auta, ili motor ili vozac... rezervoar od 45 litara potrosi za manje do 200km???
auto je novo..samo brat ima tešku nogu na gasu...jbg Sarajevo- Banja Luka za 2 sata :-D
Better Man

#162 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Better Man »

zonbirile wrote:
Karabaja wrote:
zavisi,šta je za tebe bolji,mislim moraš definisati pojam bolji u komparaciji dva auta.
Pa, bolji je jer je nov novcat, dok je drugi i ako veće auto staro 7-8 godina i održavanje takvog polovnjaka je skuplje od ovog novog.
Karabaja

#163 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Karabaja »

Better Man wrote:
Pa, bolji je jer je nov novcat, dok je drugi i ako veće auto staro 7-8 godina i održavanje takvog polovnjaka je skuplje od ovog novog.
Znači nije bolji nego je noviji :) To su dva različita pojma :)
Better Man

#164 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Better Man »

Irelevantan wrote:
holowey wrote:
auto je novo..samo brat ima tešku nogu na gasu...jbg Sarajevo- Banja Luka za 2 sata :-D
Tvoj brat izgleda zakuca kazaljku na brzinomjeru, tj. spraši ga do maksimuma!
Better Man

#165 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Better Man »

Karabaja wrote:
Better Man wrote:
Upravo to što je noviji je bolji, jer je jeftinije održavanje, sigurniji je i da ne nabrajam. Sam direktor Forda je rekao na pitanje koje je po njemu najbolje auto na svijetu, da je najbolje novo auto.
metar_drva

#166 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by metar_drva »

Better Man wrote: Upravo to što je noviji je bolji, jer je jeftinije održavanje, sigurniji je i da ne nabrajam. Sam direktor Forda je rekao na pitanje koje je po njemu najbolje auto na svijetu, da je najbolje novo auto.
hm, u fordu se baš i nisu proslavili tim "mudrolijama", jer su govorili i da nije bitno kakav je auto, sve dok je nov i crn...
Karabaja

#167 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Karabaja »

bolan bolan, kvaliteta auta se ne određuje samo jeftinim održavanjem, jesi li ti svjestan toga?
drndalo

#168 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by drndalo »

Irelevantan wrote:jbg Sarajevo- Banja Luka za 2 sata :-D
Nije ni cudo da mu toliko trosi, kad vozi novi model Gazela helikoptera... :lol:
ado-šampion

#169 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by ado-šampion »

semirDAX wrote:
ado-šampion wrote:
drndalo wrote:Ma jasta, puno su sporiji od naseg omiljenog Golfa 2 D... Koji je kad je nov bio imao 54 KS... :evil:
... i 1600 kubika.

Danas, imaš zujalicu s 1000 kubika i 3 cilindra koja je isto tako teška kao i Golf II D, i kad ta zujalica počne preticat kamion, iskoristi pravac na kojem isti kamion može preći 5 ljudi s normalnih autima. :run:
Generalizujete previše... mislit ćete da lažem, ali prije 10 dana, relacija Lukavac - Sarajevo, Ford Fiesta '99. godina 1.25 16v, vrijeme puta 2 sata i 10 minuta :) tako da te teorije da su sva mala auta smeće padaju u vodu ;)
Ma nije to to jarane, ti stigneš za 2 sata, ali mu uzmeš dušu i slomiš sebi ruku od šaltanja. Plus ta Fiesta je 1.25 4c. Ja nisam rekao da ljudi ne smiju voziti mala auta, vozi ti šta hoćeš, al uzmi brate motor makar da ne usporavaš saobraćaj, a ne sranje s 3 cilindra i udri na more. Naravno da je glupo uzeti veliko auto pa vozati se po gradu i otići jednom godišnje na more, to nije samo glupo nego je i papanluk, ali ja fakat ne mogu da skontam, posebno kad se auto uzima na kredit (novo auto obično), zašto ne uzeti neki jači motor a ne uzeti qrac od 3 cilindra, koji će čak više trošiti od nekog jačeg motora, jer nema meda da povuče. Al eto svako ima svoje...
ljudozder

#170 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by ljudozder »

semirDAX wrote:Sve to stoji druže, ali tu je uvijek pitanje isplativosti...šta je sa nama običnim smrtnicima kojima je 90% vožnje po ovom našem Sarajevu, gdje je većinom prva, druga, treća pa stani i odlazak jednom godišnje na more ? u takvim uslovima meni se apsolutno ne isplati vozati nekog trolitraša sa 200 ps kad će mi po gradu potrošiti 18 ;) zato lagano mali benzinac sa dovoljno snage (ne negi mrtvac sa 55 ps) i po gradu mi niko ne može ništa :mrgreen: vozdrica
Naravno druže, kontamo se, nisam ništa drugo ni reko. Svako kupuje prema potrebama, ustvari većina, ja onako volim uživat u autu, a mislim da mi motor 1.2 ne bi pružio užitak... Međutim, sasvim je glupo voziti motor 4.0 samo za grada, dnevno 10ak km, kao što je glupo i dnevno prelaziti po 100 i više km sa motorom 1.2 :D Pozdrav

@ Blobi:
Audi jest smeće, s cijenom niđe veze, bezveze se gura u neku premium klasu s Mercedesom, a nije mu do felgi :D Obična škoda sa "ljepšim" oklopom i LED diodama :D
Što se mene tiče, svakom svačije, al ja Q7 ne bi pogledo, toliko mi je nekako gay (ovaj pridjev za auta je nedavno neko na ovom forumu izmislio) da mi se gadi, jednostavno "glupa" vozila pravi Audi... Al nije on tema ove emisije, tema su auta do 13000 i svi bi se trebali malo sabrat, uključujući i mene :D
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#171 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Romeo 80 »

Nevjerovatno koliko kompleksa isijava iz pojedinih likova ovdje. Nije ni čudo što mi se stalno dešava da me mangupi prestižu iako vozim i ja solidno preko ograničenja i onda voze ispred mene sporije nego što sam ja išao.
Valjda problem gledati u zadnji kraj Renaulta 5, šta li!? :roll:
Better Man

#172 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Better Man »

Karabaja wrote:bolan bolan, kvaliteta auta se ne određuje samo jeftinim održavanjem, jesi li ti svjestan toga?

Govorim o odrzavanju novog auta i auta starog 7-8 godina i vise, a ne o odrzavanju auta istog godista.
Bullet Tooth Tony

#173 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Bullet Tooth Tony »

Romeo 80 wrote:Nevjerovatno koliko kompleksa isijava iz pojedinih likova ovdje. Nije ni čudo što mi se stalno dešava da me mangupi prestižu iako vozim i ja solidno preko ograničenja i onda voze ispred mene sporije nego što sam ja išao.
:faraon1: :faraon1: :faraon1:
ljudozder

#174 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by ljudozder »

Romeo 80 wrote:Nevjerovatno koliko kompleksa isijava iz pojedinih likova ovdje. Nije ni čudo što mi se stalno dešava da me mangupi prestižu iako vozim i ja solidno preko ograničenja i onda voze ispred mene sporije nego što sam ja išao.
Opusti se jarane, petica je super auto, i pusti ih nek oni samo obilaze, to im daje valjda neko samopouzdanje :D I mene tako napucani i nenapucani golofovi dvice obilaze, baš me briga, sretan im put :D
Blobi

#175 Re: Koji automobil do 13000 km????

Post by Blobi »

Better Man wrote:
Karabaja wrote:
Better Man wrote:
Upravo to što je noviji je bolji, jer je jeftinije održavanje, sigurniji je i da ne nabrajam. Sam direktor Forda je rekao na pitanje koje je po njemu najbolje auto na svijetu, da je najbolje novo auto.
Joj ovih izvala. Pa bolan, Renault ni NOV novcat, najvisa klasa nece nikad biti bolji od jednog Audija ili BMW-a starog 7-8 godina.

Mislim da tu nema sta da se prica.
Post Reply