Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
atko

#151 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by atko »

Eh ti odmah na socijalni rad ode ... :D

poloprivreda je naprimjer kombinacija biologije, masinstva, hemije, veterine ... a treba covjecanstvu ... onda se zbog potreba kombinuju odredjena znanja ...

Sumarstvo ... zemlje koje imaju dosta sume ... veliki je to resurs ... i tu kombinujes odredjena znanja iz nekoliko oblasti

Pa saobracaj npr koji nisi naveo ... masinstov, elektrotehnika, gradjevina ... itd ... velika potreba za komunikacijom

Rudarstvo ... opet bitan resurs ... velike potrebe ... geodezija, masisntvo, elektrotehnika, hemija itd ...

A za socijalni rad da bi ti objasnio moram vic da ti ispricam

Imao deda tri unuka
-Sine dedin sta ti studiras
-masinstvo
-oooo inzinjercina dedin ti ces meni fabrike gradit, a sta ti studiras
-medicinu
-ooo, ti ces meni ljude ljeciti, a ti sta ti studiras
-socijalni rad
- ... socijalni rad velis ... hm ... ma boli te q

:D :D :D
L@BuD

#152 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by L@BuD »

Najteži su po meni stomatologija,medicina,veterina i farmacija.Ima preteških ispita,obavezno prisustvo predavanjima i vježbama što izmori ljude,nemaju slobodnog vremena,faxovi dugo traju a obnavljaju se godine mnogi malo i puknu.Naravno ima doktorovih sinova koji to sa lakoćom završe ali govorim generalno.Onda slijede tehnički pa tek onda društvene nauke.Sigurno da su tehnički najteži ako ti ne ide matematika i fizika.
Critty Bo

#153 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Critty Bo »

L@BuD wrote:Najteži su po meni stomatologija,medicina,veterina i farmacija.Ima preteških ispita,obavezno prisustvo predavanjima i vježbama što izmori ljude,nemaju slobodnog vremena,faxovi dugo traju a obnavljaju se godine mnogi malo i puknu.Naravno ima doktorovih sinova koji to sa lakoćom završe ali govorim generalno.Onda slijede tehnički pa tek onda društvene nauke.Sigurno da su tehnički najteži ako ti ne ide matematika i fizika.
Slazem se za medicinske, to bas treba voljeti da bi se izdrzalo. Imam farmaceuta u kuci.
bosanceros90

#154 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by bosanceros90 »

Ma ne mogu se fakulteti rangirati na ovaj nacin ljudi. Ja npr. idem na 2 fakulteta, na Politologiju na FPN i na Ekonomiju.

I sad bih ja kao trebao reći da je velika razlika između njih?

Jeste, ali samo po polju istraživanja i učenja i uopšte gradiva koje treba savladati, ALI PO TEŽINI NISU LAHKI NI JEDAN NI DRUGI. Bilo je par predmeta što sam položio ono što se kaže k'o od šale, ali i na jednom i na drugom fakultetu. I glupo mi je kada se FPN stavlja uvijek na zadnje neko mjesto, a to je iz razloga što se na FPN može upisati ama baš svako, ali svako!

Sve govori info o tome da na FPN od 300 upisanih na nekom od smjerova, do kraja 3ce godine dodje 4-6 studenata. Npr. kad kažem Akademija scenskih umjetnosti, naizgled zvuci lagano, ali de me bgt šta pitaj iz nekog predmeta koji oni uče, ja pojma nemam.
Bloo
Globalna šefica

#155 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Bloo »

Critty Bo wrote:
GAU 8 wrote:Ima li iko u ovoj drzavi da upisuje određeni fakultet iz ljubavi i afiniteta, a ne radi plate, popularnosti i tezine istog faksa????
Evo da se tuspasim. Jezike obozavam, jezike studiram. Ali samo dva, ne mogu da se kloniram i na treci odsjek :D
:thumbup:

upisala zbog ljubavi
zavrsila
radim

sad mi krivo sto ne upisah japanski u Beogradu :D il astrofiziku il ekonomiju
dr.Gonzo

#156 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by dr.Gonzo »

Treba se prvo dogovoriti kako mjeriti "tezinu". Subjektivni osjecaj tezine je relativan i tesko se mjeri, ali barem se moze izmjeriti kolicina truda(vrijeme provedeno na predavanjima/samosatlni rad) za prosjecnog studenta, pa onda po tome cijeniti.

Po mojoj subjektivnoj procjeni, cini mi se da ubjedljivo najvise truda moraju uloziti studenti medicine...
Critty Bo

#157 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Critty Bo »

Bloo wrote:
Critty Bo wrote:
GAU 8 wrote:Ima li iko u ovoj drzavi da upisuje određeni fakultet iz ljubavi i afiniteta, a ne radi plate, popularnosti i tezine istog faksa????
Evo da se tuspasim. Jezike obozavam, jezike studiram. Ali samo dva, ne mogu da se kloniram i na treci odsjek :D
:thumbup:

upisala zbog ljubavi
zavrsila
radim

sad mi krivo sto ne upisah japanski u Beogradu :D il astrofiziku il ekonomiju
Vidjeh da si kolegica :). Meni nije nimalo krivo sto nisam upisala japanski :lol:
mr.dr.sc.

#158 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by mr.dr.sc. »

Meni je brutalno smiješno vi ljudi rangirate fakultete po "težini". Izgleda da bi najteži trebao biti fakultet za statističare, nikako na zelenu granu s ovim rangovima :D
anthonymorrow22

#159 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by anthonymorrow22 »

ima li ko od vas ljudi da radite i radite li posao za koji ste isli na fakultet?
_hana_

#160 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by _hana_ »

Slažem se s EmirNemir...Ko imalo poznaje te fakultete i iskreno odg (a ne ono meni je moj najteži) ce se sloziti s tim.
P!nk

#161 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by P!nk »

jyqan wrote:fakulteti koji su za mene misterija:

socijalni rad
poljoprivreda
šumarski
rudarstvo
Šumarski fakultet jedan je od najstarijih fakulteta na UNSA. Neki kazu da je najstariji; nekada su poljoprivreda i sumarstvo bili pod istim krovom :) Ne znam da li je najstariji, ako koga interesuje, Google sve zna. Inace, spada u grupu biotehnickih fakulteta, a na njemu se izucavaju predmeti koji su medjusobno slicni, ali i predmeti koji su tako daleko (npr. genetika, ili fiziologija biljaka i organizacija poslovanja u sumarstvu)

Procitala sam sve postove i vidjela da je samo par ljudi na ove ''rang liste'' stavilo sumarski fakultet, i da je inace jako malo ljudi komentiralo ovaj faks. Zao mi je sto neki ljudi ovaj fakultet dozivljavaju kao neku trecerazrednu skolu, i njegove studente kao ljude koji nemaju pojma o zivotu, jer, sta se to u sumarstvu ima studirati, zaboga?! :x
Ima, itekako. Zao mi je takodjer sto je jako malo ljudi koji razumiju ovu struku i kojih zanima sumarstvo kao jedna oblast koja se u danasnje vrijeme sve vise i vise razvija i donosi sve vise profita zemljama koje znaju pravilno upravljati svojim šumama - obnovljivim i kvalitetnim resursom.

Necu previse hvaliti ovaj fakultet da ne biste rekli kako to radim zato sto je to moj fakultet :D ne, salim se. ne znam kako je na drugim fakultetima, nisam studirala nista drugo sem sumarstva pa ga ne mogu uporedjivati s necim drugim.
Reci cu vam samo da je cijeli nastavni kadar strasno kvalitetan, i da ne bih mogla pozeljeti vise od bilo kojeg profesora. Izuzev profe matematike koja je bila nevjerovatno iritantna i prepotentna (sada u penziji). Ili je to mozda zato sto ja bas i nisam voljela matematiku od prije... Ne, nije. Nisu je voljeli ni studenti koji su razvaljivali matematiku :D :D

Ako te interesuju predmeti... imas svega: od ekologije, botanike, fiziologije, preko nacrtne geometrije, biometrike, sumske transportne infrastrukture, lovstva, pedologije, mehanizacije, do politike, ekonomike, organizacije, entomologije i patologije, uzgajanja iskoristavanja i uredjivanja suma... i tako bih mogla do ujutro :)

...i nije mi tezak, jer volim svoj studij.

Nego, da sad pitam ove strucnjake... ako je bolje studirat pravo i ekonomiju jer je to stub svake drzave, nego tehnicke fakultete jer je BiH pala klincu za usi, u koji cemo kos moj faks ubaciti?
Bambi_na_kofeinu

#162 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Bambi_na_kofeinu »

Profesorica Ljubović? Predavala je i meni (nisam studirala šumarstvo) i sjećam je se kao jako korektne, nikakvih veza i vezica ni protekcija, samo znaš - ne znaš, a nije tražila nemoguće, meni ostala u divnom sjećanju.
Mada da, djelovala je pomalo prepotentno i išla je raji na živce, znam na šta misliš :)

I slažem se za šumarstvo, jako lijep studij, sa dosta kvalitetnog kadra, ne znam kakva je situacija poslije sa zapošljavanjima?
nino90

#163 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nino90 »

mislim da bi najbolji pokazatelj tezine fakulteta trebao biti broj apsolvenata na kraju skolske godine,
medjutim nije ni to dovoljno nego bi bilo potrebno razvrstati to i po smjerovima, pa eto ako neko moze nabaviti te statistike zadnjih nekoliko godina kod nas neka posta :)
nermin9200

#164 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nermin9200 »

Kaze nama profa na masinstvu: "Vi nemate pojma sta studirate... Masinstvo je iza medicine najtezi fakultet, ali medicina je teza samo zato sto morate biti mnogo odgovorniji, jer se radi o ljudskom zivotu. Svi vi mozete nauciti gradivo s medicine, ali svi s medicine ne mogu nauciti masinstvo. A elektrotehnika... Ko kaze da je ona teza od masinstva, ne zna sta je masinstvo" Eto malo da citiram svog profu, ciji identitet ostavljam anonimnim :lol: :lol: :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#165 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

nermin9200 wrote:Kaze nama profa na masinstvu: "Vi nemate pojma sta studirate... Masinstvo je iza medicine najtezi fakultet, ali medicina je teza samo zato sto morate biti mnogo odgovorniji, jer se radi o ljudskom zivotu. Svi vi mozete nauciti gradivo s medicine, ali svi s medicine ne mogu nauciti masinstvo. A elektrotehnika... Ko kaze da je ona teza od masinstva, ne zna sta je masinstvo" Eto malo da citiram svog profu, ciji identitet ostavljam anonimnim :lol: :lol: :lol:
zna profa sta govori
kad nena ode kod hecima zna mu rec sta ga boli
a kad mehaniceru dovedes krntiju na cetri tocka, ko ce njemu rec gdje je belaj :D
Optimist

#166 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Optimist »

Kad doktor pogrijesi umire jedan covjek. A kad inzinjer (gradjevine) pogrijesi, umire njih 100. :oops: :roll:
Frooteky

#167 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Frooteky »

nermin9200 wrote:Kaze nama profa na masinstvu: "Vi nemate pojma sta studirate... Masinstvo je iza medicine najtezi fakultet, ali medicina je teza samo zato sto morate biti mnogo odgovorniji, jer se radi o ljudskom zivotu. Svi vi mozete nauciti gradivo s medicine, ali svi s medicine ne mogu nauciti masinstvo. A elektrotehnika... Ko kaze da je ona teza od masinstva, ne zna sta je masinstvo" Eto malo da citiram svog profu, ciji identitet ostavljam anonimnim :lol: :lol: :lol:
Ja sam srednjoskolac ali imam jednog takvog kretena koji misli da su osovine i vratila najbitnije stvari na planet :-) :shock:
Zvek

#168 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Zvek »

Masinstvo, medicina, etf (aut i elek) tu treba tražiti broj 1.

Sa druge strane, npr. meni bi strasno tesko islo pravo, jer ne bih mogao da ucim one silne knjige i zakone. :D
Ma.Le.Na

#169 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Ma.Le.Na »

ja znam da je moj bio najtezi a da su ti vasi bezze :skoljka: :lol: :lol: :run:
nuki_cika

#170 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nuki_cika »

Ne znam zbog čega vam je masnistvo najteže? :-)
Ustvari biću realan ni ja sam ne znam zbog čega ljudi misle da je masnistvo najteže,jer nisam bas upoznat sa tom materijom,ali znam komšiju koji je završio masnistvo(cini mi se neki smjer obrada drveta)ispravite me ako griješim.Non stop se žalio,a haman nikad nije učio ništa,nego vječito nesto crto i oko toga se vrtio,matematiku vala nesto posebno nije znao nikad i eno ga sad diplomirani inžinjer,Ne znam u čemu je fol? :-) :roll:
Imao je rođaka koji je jako slabo znao matematiku i ovaj kad god bi ga zamolio da mu pokaže neki zadatak uglavnom ga je slao mojoj sestri,pod izgovorom da on zna raditi samo složenije zadatke. :lol: opet bez logike.Kako student jednog od najtežih(a kako vi kažete i najteži fakultet,ne zna objasniti zadatak iz matematike djetetu koji je 7 razred :shock:
Znam za taj smjer motori i vozila da je malo teži,ali ovaj se nacalio na ovo drvo i haman da me je bio uvjerio da je to najteži smjer na mašinstvu :D
nuki_cika

#171 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nuki_cika »

Zvek wrote:Masinstvo, medicina, etf (aut i elek) tu treba tražiti broj 1.

Sa druge strane, npr. meni bi strasno tesko islo pravo, jer ne bih mogao da ucim one silne knjige i zakone. :D
Što? :D
Pravo je dosta zanimlivo.Teorija jeste onako malo dosadna,ali je praksa zanimljiva :thumbup:
Ali budite sigurni da to profesori hoće mogu od prava napraviti najteži fakultet na univerzitetu.Nije to bas kako neki misle samo sjesti,nauciti,izaci i položiti :D
harač

#172 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by harač »

kako neko, ko nije upisao sve navedene fakultete, može znati koji je lakši, a koji teži? odokativno?
Toto

#173 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

harač wrote:kako neko, ko nije upisao sve navedene fakultete, može znati koji je lakši, a koji teži? odokativno?
po komsiluku :D
nermin9200

#174 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nermin9200 »

nuki_cika wrote: Ne znam zbog čega vam je masnistvo najteže? :-)
Ustvari biću realan ni ja sam ne znam zbog čega ljudi misle da je masnistvo najteže,jer nisam bas upoznat sa tom materijom,ali znam komšiju koji je završio masnistvo(cini mi se neki smjer obrada drveta)ispravite me ako griješim.Non stop se žalio,a haman nikad nije učio ništa,nego vječito nesto crto i oko toga se vrtio,matematiku vala nesto posebno nije znao nikad i eno ga sad diplomirani inžinjer,Ne znam u čemu je fol? :-) :roll:
Imao je rođaka koji je jako slabo znao matematiku i ovaj kad god bi ga zamolio da mu pokaže neki zadatak uglavnom ga je slao mojoj sestri,pod izgovorom da on zna raditi samo složenije zadatke. :lol: opet bez logike.Kako student jednog od najtežih(a kako vi kažete i najteži fakultet,ne zna objasniti zadatak iz matematike djetetu koji je 7 razred :shock:
Znam za taj smjer motori i vozila da je malo teži,ali ovaj se nacalio na ovo drvo i haman da me je bio uvjerio da je to najteži smjer na mašinstvu :D
A cuj :mrgreen: Tesko je zato sto izucavas mehaniku do najsitnijih detalja, statiku, dinamiku, kinematiku i termodinamiku :D Tesko je zato sto moras ko konj precizno crtat jer jedan milimetar znaci da ces past na ispitu, tj. kasnije da neces znat svoju ideju prenijet drugim inzenjerima... tezak je jer svaki materijal u dusu moras poznavat i znat kad sta upotrijebit da ne bi sta, hajmo rec zezn'o :lol:
tezak je jer o, npr. procesu zavarivanja imas dva predmeta :D da je tezak govori ti i sama cinjenica da ljudi na tom faxu padaju ko kruske, a ovi sto ne padaju, da uce ko ludi :lol:
a ta obrada drveta, a haj ga znaj, nije ti to neko masinstvo :lol: Masinstvo je proizvodnja i energetika, inzenjering za sve, ne samo za drvo, ne samo za struju, ko sto ime kaze: moras znat sve o masinama :lol:
Toto

#175 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

nuki_cika wrote:
Ne znam zbog čega vam je masnistvo najteže? :-)
ne znam kojim giviktima ti vagas fakultete po komsiluku i kakav je bolonja picvajz napravila po fakultetima ali u moj vakat je na masinstvu bilo 900 sati obavezne nastave godisnje, a na pravu i ekonomiji po 600 sati..
kod nas je na 3 godini bilo po tridesetak studenata na odsjeku pa je profa uvjek mogo proizivat i vodit evidenciju, pa se nije moglo sverat, a na pravu i ekonomiji ih 500 u amfitetatru i haj ti tu znadni ko je sa prava ko je sa ekonomije ... :D
obaso sam skoro sve univerzitete po bivsoj drzavi i nigdje nije bilo kafica ispred tehnickih fakulteta a ispred prava i ekonomije ih imas za svaku godinu po dva ..
skoro svaki ispit je bio uslovljen seminarskim radovima od kojih vecinu nisi mogo podjonit, pa si ih moro stancat kuci sto je jos bilo par stotina sati i u sve ovo nije uracunato ucenje i spremanje ispita..

da ti uporedjujem matematiku sa ekonomije i masinstva: ne bi mi vjerovo a i necu da se kolege sa ekonoije nadju uvrijedjeni :D

sa druge strabne na tehnickim fakultetima je bilo teze prepisivati :D profa ima na rapolaganju 500 razlicitih zadataka i kako ces tu spremiti sverc .... u moj vakat muskarci nisu nosili hulahopke a i nema hulahopki u koje moze stat zbirke zadataka od 1000 strana i 2.5 kila zive vage.. a kako ces prepisivat kad desetro studenata izadje na ispit
a dva asistenta pozarni
Post Reply