Ljetne baste i njihovo sirenje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#151 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

bosanski wrote:
komi wrote:onda će moći i zimi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A ne, varaš se. Za zimu je predviđeno da se ustakljeni objekat opasa ciglama, te tako kafić od 15m2 za godinu dana preraste u omanji šoping centar od cirka stotinjak kvadrata, a slijedeća faza je dizanje prvog, pa drugog sprata.
btw,
mislim da je spomenik Papi smatran nepoželjnim jer je vjerovatno planirano da se tim područjem prostire bašta Vatre sve do tramvajske stanice iza Katedrale. Ulica M.M. Bašeskije bi na tom dijelu bila zatvorena za saobraćaj a koristila bi se obilaznica od Logavine pa bi se auta uključivala u promet kod muzičke. :D
Nece moci, Vatra se moze prosiriti samo do Trznice jer tu onda pocinje opcina Stari grad, gdje gazduje drugi gazda.
bosanski

#152 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by bosanski »

VjecitiStudent wrote:
bosanski wrote:
komi wrote:onda će moći i zimi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A ne, varaš se. Za zimu je predviđeno da se ustakljeni objekat opasa ciglama, te tako kafić od 15m2 za godinu dana preraste u omanji šoping centar od cirka stotinjak kvadrata, a slijedeća faza je dizanje prvog, pa drugog sprata.
btw,
mislim da je spomenik Papi smatran nepoželjnim jer je vjerovatno planirano da se tim područjem prostire bašta Vatre sve do tramvajske stanice iza Katedrale. Ulica M.M. Bašeskije bi na tom dijelu bila zatvorena za saobraćaj a koristila bi se obilaznica od Logavine pa bi se auta uključivala u promet kod muzičke. :D
Nece moci, Vatra se moze prosiriti samo do Trznice jer tu onda pocinje opcina Stari grad, gdje gazduje drugi gazda.
Hmmmm,

U tom slučaju pod broj jedan treba zabraniti postavljanje spomenika ispred Tržnice, a Vatra se onda može komotno širiti prema Bennetonu. Mislim da bi se urbanistički potpuno uklopilo zastakljivanje platoa ispred Vječne vatre, s tim da se saobraćaj usmjeri prema Ribici a ulivnu traku u Titovu treba "probit" kroz Olomanku
VjecitiStudent

#153 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

Zbilja, ko je vlasnik "Vatre"???
high_volume

#154 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by high_volume »

VjecitiStudent wrote:Zbilja, ko je vlasnik "Vatre"???

Piše na računu...
minjonja

#155 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by minjonja »

high_volume wrote:
VjecitiStudent wrote:Zbilja, ko je vlasnik "Vatre"???

Piše na računu...
sad moram tamo otic na kafu da bi znala kome to finasiram ono ruglo od baste :run: de ako znas reci nam.
bullmastiff

#156 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by bullmastiff »

meni je ova basta u ferhadiji skroz ok..ionako niko nije hodao onim dijelom...jos uvijek ima dsovoljno prostora za hodanje......najgora je ona preko puta egipta.svake godine jedan red vise
minjonja

#157 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by minjonja »

jel ti vidis da je pola ferhadije zauzela ova odvratna monstruozna basta?

Image

kako onda moze biti da niko nije tuda hodao? pa nisu ljudi nestajali koji su hodali od sebilja prema vatri.

ja sam uvijek za kompromis. nek on stavi jos jedan onih barskih stolova tamo sa druge strane, ali nek skloni ovo cudoviste.
bosanski

#158 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by bosanski »

Eh da je građanske inicijative ko što je nije... Da svi jedan dan odemo sa stolicama i stolicama na rasklapanje a može i foteljama pa u termosici ponesemo kafu i posred Ferhadije zasjednemo i kafenišemo :skoljka:
minjonja

#159 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by minjonja »

bosanski wrote:Eh da je građanske inicijative ko što je nije... Da svi jedan dan odemo sa stolicama i stolicama na rasklapanje a može i foteljama pa u termosici ponesemo kafu i posred Ferhadije zasjednemo i kafenišemo :skoljka:
bojim se da bi nas vrlo brzo otjerali jer nismo gore nekog platili. nije ko prije, sto jes jes.
amrica

#160 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by amrica »

bosanski wrote:Eh da je građanske inicijative ko što je nije... Da svi jedan dan odemo sa stolicama i stolicama na rasklapanje a može i foteljama pa u termosici ponesemo kafu i posred Ferhadije zasjednemo i kafenišemo :skoljka:

:-D

Nazalost, nemoguce.... nema sjedit' dzabe, plati pa sjedi :D
bosanski

#161 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by bosanski »

minjonja wrote:
bojim se da bi nas vrlo brzo otjerali jer nismo gore nekog platili. nije ko prije, sto jes jes.
amrica wrote: :-D

Nazalost, nemoguce.... nema sjedit' dzabe, plati pa sjedi :D
Pa onda nema druge nego zovnut Imamovića na kafu, pa nek nam on objasni gdje se uplaćuju ovakve stvari u opštinama Centar i N. Grad :D
minjonja

#162 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by minjonja »

a bas bi bilo spica kad bi se moglo to najaviti kao neki protest, kao sto se ispred katedrale radi, samo cemo mi odmah pored vatre :D kazemo da cemo od 12-15h sjediti na rasklopnim stolicama, ponijecemo svog pica i meze od kuce, napisacemo na nekoj tabli "sa-x ljetna basta" :D ima li neko iskustva sa tim najavljivanjem protesta, da li postoje sanse da dobijemo dozvolu? :D
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#163 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Privatna poruka »

minjonja wrote:a bas bi bilo spica kad bi se moglo to najaviti kao neki protest, kao sto se ispred katedrale radi, samo cemo mi odmah pored vatre :D kazemo da cemo od 12-15h sjediti na rasklopnim stolicama, ponijecemo svog pica i meze od kuce, napisacemo na nekoj tabli "sa-x ljetna basta" :D ima li neko iskustva sa tim najavljivanjem protesta, da li postoje sanse da dobijemo dozvolu? :D
Napises zahtjev, opcina ti odobri koristenje javnog prostora.
Odes u PU Opcine Centar i upoznas ih, to je to.

Da li ces dobiti dozvolu, zavisi od kolicine prostora koji ces koristiti i od namjere. U svakom slucaju treba ti neka organizaija ili ime i prezime koje ce biti odgovorno za to. Nije komplikovano ako fino upakujes molbu.
VjecitiStudent

#164 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

Privatna poruka wrote:
minjonja wrote:a bas bi bilo spica kad bi se moglo to najaviti kao neki protest, kao sto se ispred katedrale radi, samo cemo mi odmah pored vatre :D kazemo da cemo od 12-15h sjediti na rasklopnim stolicama, ponijecemo svog pica i meze od kuce, napisacemo na nekoj tabli "sa-x ljetna basta" :D ima li neko iskustva sa tim najavljivanjem protesta, da li postoje sanse da dobijemo dozvolu? :D
Napises zahtjev, opcina ti odobri koristenje javnog prostora.
Odes u PU Opcine Centar i upoznas ih, to je to.

Da li ces dobiti dozvolu, zavisi od kolicine prostora koji ces koristiti i od namjere. U svakom slucaju treba ti neka organizaija ili ime i prezime koje ce biti odgovorno za to. Nije komplikovano ako fino upakujes molbu.
Protest ima smisla samo ako ce biti napravljen na preostalom komadu Ferhadije kojeg Vatra jos uvijek nije stigla zauzeti.
bosanski

#165 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by bosanski »

VjecitiStudent wrote: Protest ima smisla samo ako ce biti napravljen na preostalom komadu Ferhadije kojeg Vatra jos uvijek nije stigla zauzeti.
Ma ne bi se ja koncentriso samo na Vatru, nego randomly postavljat stolice i stolove po Ferhadiji i pit kafu mezit'. Prosto rečeno, gdje nam k*** ćeif sjednemo i šenlučimo. Još dodati transparent "Radnja u pripremi".
amrica

#166 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by amrica »

evo zakon, ko ima zivaca da cita :D

http://mupks.ba/?jezik=bos&x=86&y=134
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#167 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Privatna poruka »

bosanski wrote:
VjecitiStudent wrote: Protest ima smisla samo ako ce biti napravljen na preostalom komadu Ferhadije kojeg Vatra jos uvijek nije stigla zauzeti.
Ma ne bi se ja koncentriso samo na Vatru, nego randomly postavljat stolice i stolove po Ferhadiji i pit kafu mezit'. Prosto rečeno, gdje nam k*** ćeif sjednemo i šenlučimo. Još dodati transparent "Radnja u pripremi".
Prvo ja to ne bih nazvao protest. Tesko cemo dobiti saglasnost.
Ako ce se to raditi, hajde da skontamo pa da aktivno radimo da to nesto sto nije protest, nego okupljanje gradjana Sarajeva na kafi (ili bilo sta sto skontamo da bi lahko dobili dozovlu). Treba potencirati da je to performans u izvedbi gradjana Sarajeva koji za cilj ima dizanje svijesti o nezakonitom koristenju javne povrsine etc.

A pojedinosti cemo dogovarati ovdje :D

Primam PP ako ste iole ozbiljni o ovom problemu, ako ne, onda sam se ja samo prerano ponadao.
bosanski

#168 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by bosanski »

Privatna poruka wrote:
bosanski wrote:
Prvo ja to ne bih nazvao protest. Tesko cemo dobiti saglasnost.
Ako ce se to raditi, hajde da skontamo pa da aktivno radimo da to nesto sto nije protest, nego okupljanje gradjana Sarajeva na kafi (ili bilo sta sto skontamo da bi lahko dobili dozovlu). Treba potencirati da je to performans u izvedbi gradjana Sarajeva koji za cilj ima dizanje svijesti o nezakonitom koristenju javne povrsine etc.

Primam PP ako ste iole ozbiljni o ovom problemu, ako ne, onda sam se ja samo prerano ponadao.
Ma i ja sam mislio da idemo na performans. Znači čisto umjetnički i još tražimo da nas podrži ministar kulture i sporta KS Tomato. A što se tiče stolica ima onaj frajer u oglasima u Oslobođenju čini mi se da izdaje stolice za mevlude nešto kao marka i po po komadu. njemu uletimo nekih par stoja za stolice on ih kamionom dovuče u Ferhadiju i dernek počinje. Naravno pozvati naše vrle načelnike opština, pa bi mogli ovo proglasiti i "Prvim jubilarnim susretima građana i vlasti grada Sarajeva" odnosno neka vrsta simpozija o temi "Dobijanje urbanističke saglasnosti za širenje dokle me Miljacka ne zaustavi" naravno sa primjerima iz svakodnevnog života
minjonja

#169 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by minjonja »

:lol: :lol: :lol:

bosanski, ideja odlicna :thumbup:

imam i ja neku ideju za plakate koje bi mogli drzati u rukama. da neko uslika ferhadiju iz ove perspektive:
Image
a da u fotosopu nekako ubaci stolove i stolice duz i sirom cijele ulice. isto tako glavnu ulicu i napisati nesto kao "sarajevo, ljeto 2011" :D
al sumnjam da ce nam igdje drugo dati dozvolu nego ispred katedrale. al vala tamo ljeti sjediti i mrcvariti se :-? jedino ako nam par forumasa moze posuditi suncobrane :D mogli bi mi kao neko interno sa-x upoznavanje organizovati, ali sa jasnom porukom da smo protiv nenormalnog uzurpiranja javne povrsine. morao biti jasni da nismo protiv ljetnih basti, ali da je ovo sto se radi nenormalno.
respo

#170 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by respo »

ivy mojne suplje aajmo na kafu u neki legalnu bastu a moze i unutra :D
high_volume

#171 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by high_volume »

Da li je Bičakćićeva bašta još uvijek na pješačkoj zoni? Kako li je samo on dobio dozvolu za svoju baštu... :-)

Može li stvarno neko snimiti te "nedopuštene" ljetne ugostiteljske bašte po Sarajevu, makar po užem centralnom dijelu pa da ih postavi ovdje...možda onaj foto-momak koji radi za sa-x portal...

Možda se nađe i neko hrabar i sposoban pa te fotose iskoristi i zatraži reakciju nadležnih u gradskim opštinama.
Bodkin

#172 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Bodkin »

high_volume wrote:Da li je Bičakćićeva bašta još uvijek na pješačkoj zoni? Kako li je samo on dobio dozvolu za svoju baštu... :-)

Može li stvarno neko snimiti te "nedopuštene" ljetne ugostiteljske bašte po Sarajevu, makar po užem centralnom dijelu pa da ih postavi ovdje...možda onaj foto-momak koji radi za sa-x portal...

Možda se nađe i neko hrabar i sposoban pa te fotose iskoristi i zatraži reakciju nadležnih u gradskim opštinama.
kakvu reakciju?pa kad skontas od vjecne do sebilja su postavili na lijevoj ili desnoj strani neku bastu ili basticu.dakle to je duzinom citavog centra grada..ovaj dio je jedini bio bez baste ali naravno... :) ono sto ocekujem za iducu godinu je da nastave od vjecne prema skenderiji.jedna do dvije baste svakog ljeta i za par godina ce to sve lijepo da izgleda
thepatriot

#173 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by thepatriot »

Poison Ivy wrote:Sinoc sam prosla pored nove baste u Ferhadiji! Ljudi moji, pa ono je tek sad ODRON! Jeste li vidjeli na sta lice stolice?
Uzas zivi

Stvarno je bezze ova bašta, bilo je bolje prije dok su ljudi prodavali kukuruze i kestenje na tom mjestu, ako ništa miris toga se širio Ferhadijom :wink:
chengaba

#174 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by chengaba »

Privatna poruka wrote: Prvo ja to ne bih nazvao protest. Tesko cemo dobiti saglasnost.

Ovo je skroz dobra ideja. Nazvati to performansom, i staviti stolice gdje je onaj tekstil kod parka kod Ekonomije (gdje je nova bašta) ili kod Vatre. Možda bi bili zainteresovani i neki sponzori tipa Vispak, nek dadnu 10 kila kafe i aparat pa nek bude prva Sarajevska kafenijada... :D
fixer

#175 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by fixer »

Za ovo nema sanse da se dobije dozvola.
Jedina sansa je "spontano okupljanje", ali i to mora biti popraceno s najmanje 50 ljudi.
Post Reply