Kojim jezikom pisati u BiH

Post Reply
Great Cornholio

#151 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Great Cornholio »

Svima onima koji žele da steknu pravi uvid u trenutno stanje sa jezikom u BiH, preporučio bih knjigu 'Jezik za protektorat' autora Milivoja Jeftića, izdavač Bosanska knjiga, Sarajevo 2000.
Knjiga je dobila nagradu 'Fonda za otvoreno društvo Bosne i Hercegovine' za najbolju knjigu eseja u 1999.godini
Evo par zanimljivih citata:
-U mom djetinjstvu U Sarajevu, prije Drugog svjetskog rata, a i poslije koliko se sjećam nije se govorilo: "Daj maČCi hljeba ( droba, furde, sitneža, ribe, hljeba)". Govorilo se daj maČKi..." . Nije se govorilo( ili se rjeđe govorilo): Naoposlom ( naoposlu), hlabavo( labavo), badihava( badava), hurlik ( urlik), hlupati ( lupati), zijehati( zijevati), prijekid(prekid), prijekidan ( prekidan), prijemaz( premaz), grješka( greška), prijekop( prekop), lahko i lahkoća( lako i lakoća)...
..Moj učitelj Allah rahmetelje( u govoru Sarajlija Alarahmetile) Salko Haračić ( smatralo se u esnafu prosvjetara da je u ono doba bio najbolji učitelj u Sarajevu) prije Drugog svjetskog rata radio je u Osnovnoj školi na Vratniku - govorio je onako kako sam ja ispisao u zagradama;

- Pravo je čudo što neki naši mediji nisu "modernizovali" riječi helikopter u zrakomlat ili vrtolet. Ne zna se kako bi bile prepravljene riječi iz bosanskohercegovačkog idioma: vrtirep, vrtiguz, prdimahovina, puzigaća, trčipiš, letipas, pletikosa, palikuća ( ima i prezimena Pletikosa i Palikuća; na šta bi bilo nalik da se kaže vrtoguz). Građani Zagreba(pripadnici HSS) za vrijeme drugog svjestok rata su se podsmijevali pavelićevskom novogovoru i konstruisali nove kovanice" dopupnik sa samovezom"( kravata), "međunožna tandrkalica" ( bicikl)...
-Prije tridesetak godina na jednom kongresu slavista jedan crnogorski filolog se ovako
oglasio."Ljudi, pa ne možemo umjesto: Bulbul mi poje nad šadrvanov - zapjevati: Slavuj mi pjeva nad vodoskokom" i time ušutkao neke puriste. " Zamirisa kosa kao zumbul plavi, a meni se krenu bururet u glavi"( Šantić, Emina): Zumbul je perzijskog porijekla, a bururet arapskog - dakle, naši orijentalizmi.
Pozdrav svima :)
Klodovik

#152 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Klodovik »

sammo wrote:Mene samo zanima hoce li se neki strani sluzbeni tekst na drzavnoj razini prevodit 3x? Ako da, to nece biti jeftino i u tom slucaju naziv S/H/B jezik nije losa ideja.
Sve to funkcionira na više nivoa. Lingvističke enciklopedije govore o BCS-u, a odvojeni odsjeci za bosanski, hrvatski i srpski se (koliko znam) baš i ne mogu naći na inostranim univerzitetima.

Ako se pravna stečevina EU prevede u npr. Srbiji i kada srpski (ekavica, ćirilično pismo) postane zvanični jezik EU, onda i Srbi u BiH imaju već sve na srpskom, zar ne? Isto vrijedi i za Hrvatsku i hrvatski. Naravno, razlika u govoru i pismu između Srbina koji je odrastao i živi u Sarajevu ili u Drvaru i onog koji je odrastao i živi u Paraćinu ili Leskovcu i nije baš toliko malena, ali sve je to srpski jezik. Ili nije. Sličan primjer može se dati za hrvatski.

EU sada ima 23 zvanična i radna jezika. Svi važniji dokumenti, pa i obična korespondencija, mogu ići na bilo kom od tih jezika. Nedoumice se mogu pojaviti već ulaskom Hrvatske u EU. Kada hrvatski bude zvanični i radni jezik EU, kako će reagirati Srbija i Srbi kad je u pitanju status srpskog jezika? Reći će "ma, sve je to isto, nema veze"? Isto pitanje postavlja se i za bosanski jezik. Naravno, pošto je to sve isto, Srbija i BiH ne moraju ni prevoditi nikakve dokumente acquisa. Samo mogu vratiti u Brisel dokumente/prevode koje je Jadranka Kosor nedavno dala.

U praksi, da li će biti tri kabine za odvojeni simultani prevod na hrvatski, srpski i bosanski tokom raznih sastanaka? Ako neko iz npr. Hrvatske već radi prevod i ako je to "sve isto", nema potrebe za dodatnim troškovima prevođenja na srpski i bosanski. Zvaničnici iz BiH i Srbije slušaju prevod hrvatskog prevodioca i to je to.
Great Cornholio

#153 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

E to sam i ja jednom rekao - da ima pameti ovdje zadrzali bi naziv SH, ili makar napravili neku "caku" pa ga nazvali SHB.
Ja mislim da bi se time syebali svi ovi drugi novojezici i poslala snazna poruka o razlicitosti ove drzave u odnosu na druge, a ne vidim da bi se time icim nastetilo drzavnosti, prosperitetu, boljitku i sveukupnom napretku ovog vilajeta gdje je bog bio izdasan u svemu osim u ljudskoj pameti.[/quote]
Evo jedan citat velikog čovjeka: "Kako početi ovaj jezički feljton? Kako da počnem? Varijante mi sapliću pero i ruku čine nesigurnom... Bila slobodna duša i,sad, zabran!Dva zabrana. Tri zabrana! Parcelisanje bašte i posjeda dobijenih mirazima. Prenapućena siromašna porodica. Svađa oko mrginja, oko pojila, oko puteljaka. Parničenje... Mrki pogledi preko taraba. Maleno ali moje!
Ili:
Jezik, ničija svojina, svačija svojina; mučna tema, neizostavna tema. Korisna tema. Neotklonjiva.Živa (Varijante na popravnom ispitu- Alija Isaković ). :bih:
Denis Imsirovic

#154 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Denis Imsirovic »

Želim vas kao prvo sviju pozdraviti sa Fakulteta za Slavistiku i sa Fakulteta za Prevod iz Graca, tj Austrije i dati vam par veoma važni informacija za vašu temu. Ko još nije znao, Grac, grad u kojem studiramo B/K/S tj. bosanski, hrvatski i srpski jezik, nalazi se u Evropi i udaljen je ca.60 minuta od granice HR.
Razlika između ta "tri" jezika je kao razlika između crne i smeđe dlakice. Mi ih jedino "razlikujemo" po ekavici,ijekavici,ikavici,kajkavici, učimo ćirilicu i latinicu itd. A za one koji tvrde da je današnji B/K/S = srpskohrvatski, preporučio bih mu da uzme dodatne časove iz kulture i povijesti i da se uz to pozanima temom komunizma i tolerancije. Na drugu stranu bih želio upitati te osobe-ko je bio prvi koji je govorio NAŠ ili NAŠEM sličan JEZIK...da bi po tom stavu znanja konačno mogli dati naziv tom NAŠEM JEZIKU :roll:
Great Cornholio

#155 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Denis Imsirovic wrote: A za one koji tvrde da je današnji B/K/S = srpskohrvatski, preporučio bih mu da uzme dodatne časove iz kulture i povijesti i da se uz to pozanima temom komunizma i tolerancije. Na drugu stranu bih želio upitati te osobe-ko je bio prvi koji je govorio NAŠ ili NAŠEM sličan JEZIK...da bi po tom stavu znanja konačno mogli dati naziv tom NAŠEM JEZIKU :roll:
Kakva je razlika između jezika koj se nekada nazivao srpsko-hrvatski i ovog današnjeg kojim govore ljudi u BiH ( oni koji nisu zamjenili 'lako' 'lahkim', 'četvoricu' 'četvericom' i 'sve vas' sa 'sviju').Zašto se jednostavno ne bi našao neki neutralan zajednički naziv za zajednički nam jezik kojeg neko zove srpski, neko hrvatski, neko bosanski a neko crnogorski. Pozdravljam sve vas koji mislite i niste nacionalno opterećeni.
Klodovik

#156 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Klodovik »

Denis Imsirovic wrote:Želim vas kao prvo sviju pozdraviti sa Fakulteta za Slavistiku i sa Fakulteta za Prevod iz Graca, tj Austrije i dati vam par veoma važni informacija za vašu temu. Ko još nije znao, Grac, grad u kojem studiramo B/K/S tj. bosanski, hrvatski i srpski jezik, nalazi se u Evropi i udaljen je ca.60 minuta od granice HR.
Razlika između ta "tri" jezika je kao razlika između crne i smeđe dlakice. Mi ih jedino "razlikujemo" po ekavici,ijekavici,ikavici,kajkavici, učimo ćirilicu i latinicu itd. A za one koji tvrde da je današnji B/K/S = srpskohrvatski, preporučio bih mu da uzme dodatne časove iz kulture i povijesti i da se uz to pozanima temom komunizma i tolerancije. Na drugu stranu bih želio upitati te osobe-ko je bio prvi koji je govorio NAŠ ili NAŠEM sličan JEZIK...da bi po tom stavu znanja konačno mogli dati naziv tom NAŠEM JEZIKU :roll:
Sa stanovišta lingvistike, stvar je jasna. Problem nije u jeziku (jezicima) već u ljudima, jezičnoj politici i jezičnoj praksi. Ako jedan učenik u Rijeci ne zna ćirilicu i ne susreće se sa ekavicom, imat će problema sa čitanjem teksta koji je napisao njegov vršnjak iz Niša (na ćirilici, ekavicom). Vi učite sve to što ste pobrojali, ali to nije slučaj sa svima. Teorija i praksa (kao i obično) odstupaju.
amrica

#157 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by amrica »

Ako zanemarimo cirilicu, a mislim da danas svi znaju latinicu (znanje jos jednog pisma je bogatstvo), razlike izmedju b/h/s jezika su minorne, zanemarljive, takoreci neprimjetne nekome ko je ucio slavenske jezike.
Razlike izmedju engleskih jezika: britanskog, skotskog, americkog (sve varijante od kaubojskog do crnackog geto-jezika), australijskog, JAR-ovskog i kolonijalnih varijanti... su milion puta vece od razlika unutar bivseg sh/hs. A svi se zovu engleski.
Ili razlika izmedju francuskog francuskog i kanadskog francuskog :roll: nidje veze, jedva skontam da je francuski, a kamo li da nesto razumijem. Ali, opet se zove francuski.
sodom

#158 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sodom »

Bosnohercegovac wrote:
sodom wrote:
osa wrote:
prešao si na hrvatski...
I ti vjerovatno jedeš kašikom i pokrivaš se jorganom ali ipak ne pričaš turski?
Ja mislim da osa jede žlicom, a pokriva se pokrivačem. :)
e k..c će dočekati jutro u januaru sa pokrivačem na sebi :D
ribaribigrizerep

#159 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by ribaribigrizerep »

DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?
Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Engleskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Engleskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u Americi. Na kojem jeziku je najbolje pisati?

1. Da li da pisem i dalje na engleskom ili na americkom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na kanadskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na kanadskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem pisanim slovima?

Naime, ne znam kako ljudi u Americi reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili Americi ne vode brigu o tome, nego citaju sve na engleskom jeziku?
Klodovik

#160 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Klodovik »

amrica wrote:Ako zanemarimo cirilicu, a mislim da danas svi znaju latinicu (znanje jos jednog pisma je bogatstvo), razlike izmedju b/h/s jezika su minorne, zanemarljive, takoreci neprimjetne nekome ko je ucio slavenske jezike.
Razlike izmedju engleskih jezika: britanskog, skotskog, americkog (sve varijante od kaubojskog do crnackog geto-jezika), australijskog, JAR-ovskog i kolonijalnih varijanti... su milion puta vece od razlika unutar bivseg sh/hs. A svi se zovu engleski.
Ili razlika izmedju francuskog francuskog i kanadskog francuskog :roll: nidje veze, jedva skontam da je francuski, a kamo li da nesto razumijem. Ali, opet se zove francuski.
Sve pobrojane zemlje (regije, narodi itd.) su imale ili imaju svoje jezike. Druga stvar je što je engleski ostvario dominaciju (mahom) dolaskom Engleza, tj, kontaktima Engleza sa domaćim stanovništvom. Škotski jezik postoji. Velšani imaju svoj jezik. Aboridžinske jezike ili jezike američkih Indijanaca da ne spominjem.

U slučaju engleskog, postoji jasna dominacija jednog jezika ostvarena osvajanjima itd. Naravno da sve njegove varijante ostaju engleski jezik. Koji je jezik dominantan kad su u pitanju b/h/s i još danas i crnogorski?
Michun

#161 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Michun »

sammo wrote:Mene samo zanima hoce li se neki strani sluzbeni tekst na drzavnoj razini prevodit 3x? Ako da, to nece biti jeftino i u tom slucaju naziv S/H/B jezik nije losa ideja.
To se vec radi (odavno) odavno u svim drzavnim institucijama. Ukoliko se potpisuje neki zvanicni doc ide na prevod na tri jezika sa stranog (engleskog uglavnom) i potpisuju se sve tri verzije i pise koji je jezik. I da, veoma je skupo :x za porezne obveznike. Al' da samo na tome uzimaju/kradu od naroda, ni po jada.

Za postavljaca teme...ko cijeni dobru pisanu rijec, ovakve sitnice mu ne znace nista. Ja licno kupujem knjige iz lagune - srpski prevod, popularna djela, jeftina. Samo ti pisi :D
Klodovik

#162 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Klodovik »

ribaribigrizerep wrote:
DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?
Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Engleskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Engleskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u Americi. Na kojem jeziku je najbolje pisati?

1. Da li da pisem i dalje na engleskom ili na americkom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na kanadskom jeziku?
3. Ako imam verziju knjige na kanadskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem pisanim slovima?

Naime, ne znam kako ljudi u Americi reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili Americi ne vode brigu o tome, nego citaju sve na engleskom jeziku?
U SAD ne postoji official language, tj. na državnom nivou engleski nije definiran kao takav "u papirima". To itekako mijenja situaciju. Jezik sam po sebi nije problem.
softly

#163 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by softly »

Michun wrote:
To se vec radi (odavno) odavno u svim drzavnim institucijama. Ukoliko se potpisuje neki zvanicni doc ide na prevod na tri jezika sa stranog (engleskog uglavnom) i potpisuju se sve tri verzije i pise koji je jezik. I da, veoma je skupo :x za porezne obveznike. Al' da samo na tome uzimaju/kradu od naroda, ni po jada...
Ama evo da prihvatimo da smo dozivotno osudjeni na tri jezika i dva pisma, to nas jos uvijek ne opravdava u smislu ovog razmetanja.
Zasto se, u slucaju ovih glasila na drzavnom nivou, ne bi primjenio onaj oprobani prijeratni model: jedna stranica na cirilici, jedna na latinici, a sluzbene novine da se svaki put stampaju na jednom od tri DIJALEKTA itd.

Ma sve ce to rijesiti Google translator, treba se jos malo strpit.
Pandaa

#164 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Pandaa »

softly wrote:
Michun wrote:
To se vec radi (odavno) odavno u svim drzavnim institucijama. Ukoliko se potpisuje neki zvanicni doc ide na prevod na tri jezika sa stranog (engleskog uglavnom) i potpisuju se sve tri verzije i pise koji je jezik. I da, veoma je skupo :x za porezne obveznike. Al' da samo na tome uzimaju/kradu od naroda, ni po jada...
Ama evo da prihvatimo da smo dozivotno osudjeni na tri jezika i dva pisma, to nas jos uvijek ne opravdava u smislu ovog razmetanja.
Zasto se, u slucaju ovih glasila na drzavnom nivou, ne bi primjenio onaj oprobani prijeratni model: jedna stranica na cirilici, jedna na latinici, a sluzbene novine da se svaki put stampaju na jednom od tri DIJALEKTA itd.

Ma sve ce to rijesiti Google translator, treba se jos malo strpit.
Ovo je Bosna i Hercegovina.
U Bosni i Hercegovini treba da se govori bosanskim jezikom, a ne spanskim, srpskim, ili svedskim.

Softly, gore si rekla da bi najbolje bilo da se ponovo vratimo na SH. Zasto? Zar ne bi bilo logicnije i bolje ujediniti cijelu zemlju oko jednog jezika Bosanskog?? Zasto ti mislis da bosanski jezik nije dobra ideja?
Pandaa

#165 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Pandaa »

Nije SHB, nego je BHS.
@Sammo, zasto mislis da je losa ideja da u Bosni govorimo bosanskim jezikom?? Jel zato sto to srbi i hrvati nece prihvatiti, ili zato sto ti mislis da bosanski jezik ne postoji??
vanuatu

#166 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

Denis Imsirovic wrote:Želim vas kao prvo sviju pozdraviti sa Fakulteta za Slavistiku i sa Fakulteta za Prevod iz Graca, tj Austrije i dati vam par veoma važni informacija za vašu temu. Ko još nije znao, Grac, grad u kojem studiramo B/K/S tj. bosanski, hrvatski i srpski jezik, nalazi se u Evropi i udaljen je ca.60 minuta od granice HR.
Na kom su jeziku ove greške koje se ne bi smjele desiti jednom studentu slavistike... ;-) Nadam se da je samo riječ o omaškama u pisanju...
A Hrvatska nije u Evropi? :-D A o nama da i ne govorimo? :-D
A što se tiče ove zadnje boldovane rečenice...mene živo zanima ko je prvi koji je govorio NAŠ jezik? :)
I ko je bio taj drugi s kim je pričao... :-D ( Mala šala... :-D )
splavar šime

#167 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by splavar šime »

Trebalo bi pisati s ljubavlju, solidarnošću i tolerancijom.A svi oni huškači, nacionalni hipnotizeri i profiteri njima je svejedno kako pišu jer znaju da im je devizna knjižica čitko napisana sa dosta nula.
bingov buraz

#168 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by bingov buraz »

softly wrote:BOSANSKI JEZIK = SRPSKOHRVATSKI + "h"
SRPSKOHRVATSKI = BOSANSKI -"h"
vanuatu

#169 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by vanuatu »

Pandaa wrote:
Nije SHB, nego je BHS.
@Sammo, zasto mislis da je losa ideja da u Bosni govorimo bosanskim jezikom?? Jel zato sto to srbi i hrvati nece prihvatiti, ili zato sto ti mislis da bosanski jezik ne postoji??
Evo,ja mislim i jedno i drugo...Ranije negdje rekoh...zašto bi se Srbi ili Hrvati odricali svog jezika,kojim govore vijekovima i koji se tako zove,zarad nekog tamo bosanskog...Nije logično ,ni realno...
A što se tiče ove druge teze...može li mi neko objasniti kako jedan jezik može čas da postoji,čas da ne postoji?...Da li je iko od vas prije rata govorio bosanskim i da li je čuo za taj jezik..Mislim da nije,ako ćemo iskreno...
S druge strane,čak i da je postojao hiljadu godina ili već koliko,zašto je odjednom nestao,pa se pojavio 92-e?
Ja znam da politika i ponos ne dozvoljavaju Bošnjacima,da taj jezik zovu onako kako se oduvijek zvao..srpskohrvatski...ali sa čisto jezičke tačke gledišta,bosanski jezik ne postoji...
Great Cornholio

#170 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

bingov buraz wrote:
softly wrote:BOSANSKI JEZIK = SRPSKOHRVATSKI + "h"
SRPSKOHRVATSKI = BOSANSKI -"h"
BOSANSKI JEZIK = BOSANSKI + HERCEGOVAČKI + SRPSKI+HRVATSKI+CRNSKI+GORSKI :D
bingov buraz

#171 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by bingov buraz »

vanuatu wrote:
Pandaa wrote:
Nije SHB, nego je BHS.

A što se tiče ove druge teze...može li mi neko objasniti kako jedan jezik može čas da postoji,čas da ne postoji?...Da li je iko od vas prije rata govorio bosanskim i da li je čuo za taj jezik..Mislim da nije,ako ćemo iskreno...
Ja se ne petljam u teme o kojima nemam pojma

Image

vidi godinu
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#172 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.bosnjacki-topraci.com/GLAS%20DIJASPORE.html wrote:Kao najbolja ilustracija navedenog prisustva moze da posluzi nedavno gostovanje bosanskohercegovackog oskarovca Danisa Tanovica u zagrebackom TV souu, emisiji koju vodi izvjesna novinarka Zeljka Ogresta.

Recena novinarka se ispoljila antibosanski, do te mjere, da je malo ako to ispoljavanje nazovemo, samo bezobraznim. Ali kao sto nas narod kaze: "Namirila se Mila na Halila." Kada je navedena novinarka u sovinisticko eruptivnom smislu osporila postojanje drzave Bosne i Hercegovine i svega onoga sto cini reference postojanja te drzave, priupitala Danisa, koji je Oskar poklonio drzavi Bosni i Hercegovini, kao ciji je onda Oskar kad te Drzave nema, jer je podjeljena izmedju srpskog i hrvatskog entiteta? Danis je odgovorio da je Bosna drzava a da je Oskar bosanski.

Vrla novinarkaje na to drsko konstatovala da su to sve neistine, i da mi u Bosni izmisljamo i bosanski jezik, koji u stvamosti ne postoji.

Na Danisovu tvrdnju da se u Bosni i Hercegovini govori bosanski jezik, ona je trazila da onda nastave razgovor na bosanskom jeziku.

Danis je to prihvatio u stilu velikog intelektualca, sto potvrdjeno i jest, ali kad treba kombinujuci to intelektualnim cinizmom, koji je neophodan u razgovorima sa ovakvim novinarima.

Garnirajuci svoj dalji govor na bosanskom jeziku sa simpaticnim i neizbjeznim sarajevskim sanerstvom, novinarku Ogrestovu je priupitao:

"DA LI VAMA PO ĐAHKAD NA SABAHU ĆUNA NA PAMET PADA?

Bezobrazna novinarka je bila matirana. Digla se i otisla. Emisija je prekinuta. Sta na ova reci? Nista, samo bravo Danise, majstore! Sve joj Danis ukratko dade do znanja, i to da bosanski jezik postoji ali i to da znamo daje i Tudjman jos ziv. Nazalost!
Pandaa

#173 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Pandaa »

vanuatu wrote:
Pandaa wrote:
Nije SHB, nego je BHS.
Evo,ja mislim i jedno i drugo...Ranije negdje rekoh...zašto bi se Srbi ili Hrvati odricali svog jezika,kojim govore vijekovima i koji se tako zove,zarad nekog tamo bosanskog...Nije logično ,ni realno...
S druge strane,čak i da je postojao hiljadu godina ili već koliko,zašto je odjednom nestao,pa se pojavio 92-e?
Ja znam da politika i ponos ne dozvoljavaju Bošnjacima,da taj jezik zovu onako kako se oduvijek zvao..srpskohrvatski...ali sa čisto jezičke tačke gledišta,bosanski jezik ne postoji...
Bosanski jezik nije bio zvanican zbog politicke slabosti i nepravednog polozaja bosnjaka u Jugoslaviji. Bosnom su upravljali srbi i hrvati, dok se muslimani nisu nizasta pitali. Tako je bosanski jezik pregazen.

Ako srbi i hrvati nece da prihvate bosanski jezik, jel to znaci da bosnjaci moraju prihvatiti SH jezik? Zar nije logicnije da u drzavi koja se zove Bosna da se govori bosanskim jezikom koji je zvanicno priznat i jedan od ravnopravnih jezika?

Isato onako kako se srbi nece odreci svog jezika, tako se i bosnjaci/bosanci nece odreci svog jezika!!
behavac

#174 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by behavac »

Pandaa wrote: Ovo je Bosna i Hercegovina.
U Bosni i Hercegovini treba da se govori bosanskim jezikom, a ne spanskim, srpskim, ili svedskim.
Ako vec oces po nazivu BIH onda bi se jedino mogao zvati bosansko-hercegovackim jezikom.
Al tad u RSu treba da se govori srpskim, slazes se ? :D

Uglavnom jezik zavisi od naroda, ne od drzave, entiteta...itd !!!
Mi ovdje pricamo istim jezikom al imamo razlicite nazive za isti.
Do skora je bio SH, a sad ako bi bilo SHBCG malo je previse...
Mozda jedino jugoslovenski al kad nije proslo tad nece ni sad...tako da ostaju razliciti nazivi sto je i najmanji problem koje sve ostale probleme imamo...
pozdrav...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#175 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/2006/10/14/467843 wrote:"Šališ se? Bosanski jezik ne samo da postoji, nego su od njega nastali i hrvatski i srpski."
Post Reply