Knjiga je dobila nagradu 'Fonda za otvoreno društvo Bosne i Hercegovine' za najbolju knjigu eseja u 1999.godini
Evo par zanimljivih citata:
-U mom djetinjstvu U Sarajevu, prije Drugog svjetskog rata, a i poslije koliko se sjećam nije se govorilo: "Daj maČCi hljeba ( droba, furde, sitneža, ribe, hljeba)". Govorilo se daj maČKi..." . Nije se govorilo( ili se rjeđe govorilo): Naoposlom ( naoposlu), hlabavo( labavo), badihava( badava), hurlik ( urlik), hlupati ( lupati), zijehati( zijevati), prijekid(prekid), prijekidan ( prekidan), prijemaz( premaz), grješka( greška), prijekop( prekop), lahko i lahkoća( lako i lakoća)...
..Moj učitelj Allah rahmetelje( u govoru Sarajlija Alarahmetile) Salko Haračić ( smatralo se u esnafu prosvjetara da je u ono doba bio najbolji učitelj u Sarajevu) prije Drugog svjetskog rata radio je u Osnovnoj školi na Vratniku - govorio je onako kako sam ja ispisao u zagradama;
- Pravo je čudo što neki naši mediji nisu "modernizovali" riječi helikopter u zrakomlat ili vrtolet. Ne zna se kako bi bile prepravljene riječi iz bosanskohercegovačkog idioma: vrtirep, vrtiguz, prdimahovina, puzigaća, trčipiš, letipas, pletikosa, palikuća ( ima i prezimena Pletikosa i Palikuća; na šta bi bilo nalik da se kaže vrtoguz). Građani Zagreba(pripadnici HSS) za vrijeme drugog svjestok rata su se podsmijevali pavelićevskom novogovoru i konstruisali nove kovanice" dopupnik sa samovezom"( kravata), "međunožna tandrkalica" ( bicikl)...
-Prije tridesetak godina na jednom kongresu slavista jedan crnogorski filolog se ovako
oglasio."Ljudi, pa ne možemo umjesto: Bulbul mi poje nad šadrvanov - zapjevati: Slavuj mi pjeva nad vodoskokom" i time ušutkao neke puriste. " Zamirisa kosa kao zumbul plavi, a meni se krenu bururet u glavi"( Šantić, Emina): Zumbul je perzijskog porijekla, a bururet arapskog - dakle, naši orijentalizmi.
Pozdrav svima