Propada TC Dzananovic u Zenici

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
casper_

#151 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by casper_ »

sarajevsko_pivo wrote:
Nadinka wrote:Mislim da je samo u Trznom...
Samo kad bi jos par slicnih radnji se otvorilo (eto ne mora nista ekskluzivnije i skuplje) da popune onaj prostor bilo bi zaista dobro, pa onaj sprat ima nekoliko ogromnih prostora, praznih naravno, samo kafanice izmedju njih rade :(
Znaci ima Teranova u Trznom centru?
Ima teranova---
no_pasaran

#152 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by no_pasaran »

Šta ovo propadanje ima koga iznenađivati. Umjesto da plati male pare za istraživanje tržišta i pronađe suficitnu robu u regionu, i onda još malo parice za dobar konsalting da se uvidi kako i gdje najbolje uspostaviti proizvodnju.

Pa onda napravi kakvog hangar, kupi mašine, zaposli radnike i stvori sebi stabilan izvor prihoda - on levat dao tolike pare u saljevanje onolikog betona u jednoj Zenici gdje je kupovna moć ispod nivoa dnevne kafe i cigare.

Žao mi je kad bilo šta "pozitivno" u ovoj zemlji propada, ali kada si glup a misliš da si najpametniji, i kada bi da živiš bez mnogo muke od tuđeg rada (od rentanja), onda je propadanje nešto što te sljeduje i što je za očekivati - i dobro je da je tako.

Nema ništa gluplje od Bošnje kad misli da je pokupio svu pamet svijeta i da je najbolji majstor za sve na što nabasa.

LJUDI, KAD VAS NEŠTO BOLI IDITE DOKTORU. KAD VAM SE AUTO POKVARI IDITE AUTOMEHANIČAU. KADA PRAVITE KUĆU KONSULTUJTE ARHITEKTU. KADA VAM TREBA ODIJELO OBRATITE SE KROJAČU.

KADA IMATE PARE I ŽELITE POKRENUTI BIZNIS DAJTE EKONOMISTIMA I MENAŽERIMA DA URADE SVOJ DIO POSLA ILI SE NOSITE SA POSLJEDICAMA.
loki loki

#153 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by loki loki »

:thumbup:
detroit-mercy

#154 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by detroit-mercy »

no_pasaran wrote:Šta ovo propadanje ima koga iznenađivati. Umjesto da plati male pare za istraživanje tržišta i pronađe suficitnu robu u regionu, i onda još malo parice za dobar konsalting da se uvidi kako i gdje najbolje uspostaviti proizvodnju.

Pa onda napravi kakvog hangar, kupi mašine, zaposli radnike i stvori sebi stabilan izvor prihoda - on levat dao tolike pare u saljevanje onolikog betona u jednoj Zenici gdje je kupovna moć ispod nivoa dnevne kafe i cigare.

Žao mi je kad bilo šta "pozitivno" u ovoj zemlji propada, ali kada si glup a misliš da si najpametniji, i kada bi da živiš bez mnogo muke od tuđeg rada (od rentanja), onda je propadanje nešto što te sljeduje i što je za očekivati - i dobro je da je tako.

Nema ništa gluplje od Bošnje kad misli da je pokupio svu pamet svijeta i da je najbolji majstor za sve na što nabasa.

LJUDI, KAD VAS NEŠTO BOLI IDITE DOKTORU. KAD VAM SE AUTO POKVARI IDITE AUTOMEHANIČAU. KADA PRAVITE KUĆU KONSULTUJTE ARHITEKTU. KADA VAM TREBA ODIJELO OBRATITE SE KROJAČU.

KADA IMATE PARE I ŽELITE POKRENUTI BIZNIS DAJTE EKONOMISTIMA I MENAŽERIMA DA URADE SVOJ DIO POSLA ILI SE NOSITE SA POSLJEDICAMA.
Takav centare se ne gradi da bi se gledalo na kratkorocni profit. Mozda je covjek gledao dugorocno na mogucnosti profita, mozda na perspektive Zenice kao metalurske/metalske industrije. Ako uzmes za primjer cijene sirovina/celika na svjetskom trzistu prije dvije godine i perspektive istog vidjeti ces da je imalo nekgo smisla. Globalna recesija je mnoge unazadila. Mada cim globalna ekonomija ponovo uhvati zamha potraznja za celikom i cijene istog neminovono idu gore, vec ove godine je vidna promjena cijena sirovina na svjetskim trzistima u odnosu na proslu, tako da nikada se ne zna. Mozda to bude i veoma dobar poslovni poduhvat dugorocno gledano :mrgreen: .
no_pasaran

#155 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by no_pasaran »

detroit-mercy wrote:
no_pasaran wrote:Šta ovo propadanje ima koga iznenađivati. Umjesto da plati male pare za istraživanje tržišta i pronađe suficitnu robu u regionu, i onda još malo parice za dobar konsalting da se uvidi kako i gdje najbolje uspostaviti proizvodnju.

Takav centare se ne gradi da bi se gledalo na kratkorocni profit. Mozda je covjek gledao dugorocno na mogucnosti profita, mozda na perspektive Zenice kao metalurske/metalske industrije. Ako uzmes za primjer cijene sirovina/celika na svjetskom trzistu prije dvije godine i perspektive istog vidjeti ces da je imalo nekgo smisla. Globalna recesija je mnoge unazadila. Mada cim globalna ekonomija ponovo uhvati zamha potraznja za celikom i cijene istog neminovono idu gore, vec ove godine je vidna promjena cijena sirovina na svjetskim trzistima u odnosu na proslu, tako da nikada se ne zna. Mozda to bude i veoma dobar poslovni poduhvat dugorocno gledano :mrgreen: .
To je tačno, ali u tom slučaju radiš nešto što ima veze sa metalskom industrijom i što možeš ukomponovati sa istom. Ako baš nema kapacitete za proizvodnju onda makar za kakve usluge ili nešto. A ne šoping centar... pa neće se u šoping centru prodavati Mitalovi proizvodi.

Taj je centar, iako je lijep i fin itd. prosto osuđen na propast. Da su pristupili stručno odnosno angažovali stručnjake znali bi da je to osuđeno na propast zbog platežne moći Zeničana (a Mital nije kao nekadašnja Željezara gigant koji može samostalno pokrenuti privredu jednog tolikog grada, uposliti tolike ljude i upumpati toliko novca).
Osim toga dobri stručnjaci bi mu objasnili i istraživanjem potvrdili da u Zenici nije zastupljen potrošački duh u domenu kakv je recimo u Sarajevu. Najvjerovatnije zbog nagle ekspanzije koja je učetverostručila stanovništvo Zenice i to dominantno radnicima koji su tu došli da bi uštedili novac radeći teške poslove u Željezari. Taj duh se prenio i na današnje generacije tako da su Zeničani dominantno štedljivi ljudi koji se ne odlučuju na trošak olahko kao većina ostalih stanovnika u većim bh gradovima. To se može pokazati i na drugim primjerima, kakvo je recimo propadanje novog (veoma dobrog, u rangu sarajevskog) multipleksa u istoj toj Zenici itd.

Međutim taj mentalitet ima svoje prednosti, Zeničani su dominantno vrijedni ljudi spremni na dug i mukotrpan rad, pokazali su se kao vrijedni i zahvali uposlenici. Uz to oni su skoro upola jeftinija radna snaga od one u Sarajevu (koju opet ne krase navedeni epiteti vrijednih, vjernih i zahvalnih uposlenika).

Dakle postojalo je mnoooštvo razloga da se ovaj biznismen okrene proizvodnji čiji bi se uspjeh eventualno mogao okititi jednim manjim trgovačkim centrom od ovog postojećeg, ali koji u Zenici nipošto ne bi smjeo biti osnovna aktivnost.
loki loki

#156 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by loki loki »

ali posto se ne radi o biznismenu, nego o utjecajnom suicidnom piljaru seljacke provincijencije, dobili smo sto smo dobili..

sto se tice kalkulacije isplativosti projekta tc, nije bilo neke potrebe za angazovanjem pravih strucnjaka. dovoljan je bio obicni digitron.

kako?
vako:

rata kredita je oko 700 k
zaposlenih radnika ima... cc 150-200, znaci sa porezima i doprinosima, platom i toplim obrokom 150 k ili vise, brat bratu.
nekoliko desetina hiljada sijalica, elevatori, kafe aparati, frizideri, reklamni panoi, ventiliacija, kurci-palci.. jedno cc 50 k
desetine hiljada kubnih metara prostora koji se ljeti klimatizira, a zimi grije. cijena nepoznata, ali dramaticno velika.
sve u svemu, mjesecni rashodi iznose najmanje jedan milion km, vjerovatno nekoliko stotina vise.
u zenici ukupne neto plate svih zaposlenih ne prelaze 10 miliona (penzionere ne racunamo) sto bi znacilo da bi cijela zenica trebala pola ili vise od svoje plate trositi u tc, da bi uz marzu od 20% tc poslovao na nuli.

drama, buraz, drama.
no_pasaran

#157 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by no_pasaran »

jbg svako bi da leži i da pare dolaze same... to danas može još samo u javnim službama :D

U stvarnom poslu toga nema.
loki loki

#158 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by loki loki »

a ima i hotel. tzv. hotel ugasenih svjetala. to je belaj za sebe.
loki loki

#159 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by loki loki »

no_pasaran wrote:jbg svako bi da leži i da pare dolaze same... to danas može još samo u javnim službama :D

U stvarnom poslu toga nema.

drka taj pijacar sa vocem i bananama, ali dabogda da mu to moze pokriti 10% mjesecnih rashoda.
Chivas1

#160 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Chivas1 »

Nadinka wrote:
Chivas1 wrote:Kakva je ona terranova neki dan prolazio bilo mi msrko uci a sad mi mrsko otici dole da vidim kupit cu nesto bezze a ne treba mi :D valjal odjeca muska ?
Ako u medjuvremenu nisi isao do Teranove, da se vratimo na temu :), to ti je brend nivoa kao New Yorker recimo, znaci cijene su u galvnom ok, roba mozda malo vise za teens-e, ali moze se naci uvijek ponesto i prilicno im je sirok asortiman..Muska odjeca im je cak po meni bolja od zenske, imas finih kosulja, dzempera, jeans ne znam kakav je, imas accesories-a dosta (sesiri,salovi isl).
Ma nisam otiso al sam se raspito i sazno bas to .. ala new yorker :D oticu mozda ovih dana trebam hlace uzet rece mi frend i on uzeo nisu lose ... pa cemo vidjet :D
Nadinka

#161 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Nadinka »

Chivas1 wrote:
Nadinka wrote:
Chivas1 wrote:Kakva je ona terranova neki dan prolazio bilo mi msrko uci a sad mi mrsko otici dole da vidim kupit cu nesto bezze a ne treba mi :D valjal odjeca muska ?
Ako u medjuvremenu nisi isao do Teranove, da se vratimo na temu :), to ti je brend nivoa kao New Yorker recimo, znaci cijene su u galvnom ok, roba mozda malo vise za teens-e, ali moze se naci uvijek ponesto i prilicno im je sirok asortiman..Muska odjeca im je cak po meni bolja od zenske, imas finih kosulja, dzempera, jeans ne znam kakav je, imas accesories-a dosta (sesiri,salovi isl).
Ma nisam otiso al sam se raspito i sazno bas to .. ala new yorker :D oticu mozda ovih dana trebam hlace uzet rece mi frend i on uzeo nisu lose ... pa cemo vidjet :D
Pa mislim da zbog cijena Teranova moze opstat u centru, a koliko sam primejtila u Banja Luci i Sarajevu je u njoj uvijek bas guzva, plus uvijek ima one akcije, snizenja isl, pa moglo bi trajati :)
sarajevsko_pivo

#162 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by sarajevsko_pivo »

kosulja, dzempera, jeans ne znam kakav je, imas accesories-a dosta (sesiri,salovi isl).[/quote][/quote]

Upravo to, nama trebaju takve prodavnice ove jeftinije: Teranova, NewYorker, C&A, H&M, Deichmann, Takko, itd.
Nadinka

#163 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Nadinka »

Da, smao taj H&M ima tu neku cudnu politiku (nekad sam cula tako) da otvara samo u EU zemljama (ne znam kako stvari stoje u Aziji?), a njegove cijene su bas za nase trziste a o snizenjima da ne pricamo, on bi radio kao lud ovdje. Vani ima jos tih brandova takvog cjenovnog ranga, cudno je da njih niko ne ubacuje..mada smijenso je, Zara radi kao blesava svugdje, ne vjerujem ni da bi u Sarajevu propala, pa Zara je povoljnija od Sisley-a (ovdje iskljucujem faktor Azel iz price)
ultima_palabra

#164 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by ultima_palabra »

H&M može održavati tako niske cijene zbog velikih količina... BiH nije dovoljno veliko tržište da bi to mogli uraditi. Ako cijene bile više, onda se ne bi prodavalo i propalo bi...vjerujem da su oni to sve izračunali.
sarajevsko_pivo

#165 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

ultima_palabra wrote:H&M može održavati tako niske cijene zbog velikih količina... BiH nije dovoljno veliko tržište da bi to mogli uraditi. Ako cijene bile više, onda se ne bi prodavalo i propalo bi...vjerujem da su oni to sve izračunali.
Kako onda Libanon ima H&M? Svako malo rat tamo a imaju H&M, Zaru, MCD, sve ono sto mi nemamo.

I Slovenija ima H&M. Hrvatska ima C&A.
ultima_palabra

#166 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by ultima_palabra »

sarajevsko_pivo wrote:
ultima_palabra wrote:H&M može održavati tako niske cijene zbog velikih količina... BiH nije dovoljno veliko tržište da bi to mogli uraditi. Ako cijene bile više, onda se ne bi prodavalo i propalo bi...vjerujem da su oni to sve izračunali.
Kako onda Libanon ima H&M? Svako malo rat tamo a imaju H&M, Zaru, MCD, sve ono sto mi nemamo.

I Slovenija ima H&M. Hrvatska ima C&A.
Liban ima GDP per capita 2 puta veći od BiH, Hrvatska 3 puta, Slovenija 5,5 puta...
sarajevsko_pivo

#167 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

casper_ wrote:
sarajevsko_pivo wrote:
Nadinka wrote:Mislim da je samo u Trznom...
Samo kad bi jos par slicnih radnji se otvorilo (eto ne mora nista ekskluzivnije i skuplje) da popune onaj prostor bilo bi zaista dobro, pa onaj sprat ima nekoliko ogromnih prostora, praznih naravno, samo kafanice izmedju njih rade :(
Znaci ima Teranova u Trznom centru?
Ima teranova---
Jeli to tek otvoreno ili vec od pocetka?
convict

#168 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by convict »

Žao mi je silnih ljudi što ostadoše bez posla. S druge strane Mrkiju (Džananoviću) želim sve najgore u poslu, da mu kakva banka uzme hotel i šoping centar i da mu propadne koji brod banana.
mirash

#169 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by mirash »

banka se zove hypo alpe. "njojzi" placa 700 k mjesecno
Eborg

#170 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by Eborg »

Učinjenoj stvari nema lijeka.

S obzirom da ovdje ima ljudi koji očito barataju relevatnim znanjem interesuje me jedna stvar - ima li ovom tržnom centru spasa ili ćemo samo gledati kako se sve više i više prazni i propada jer je početna euforija davno splasnula?

Glede kina, ne vjerujem da će to biti neuspješan projekat - nemaju konkurenciju a usluga je na nivou i barem su kafići poprilično popunjeni, ako ništa to će ih držati van crvenog.
mirash

#171 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by mirash »

Eborg wrote:Učinjenoj stvari nema lijeka.

S obzirom da ovdje ima ljudi koji očito barataju relevatnim znanjem interesuje me jedna stvar - ima li ovom tržnom centru spasa ili ćemo samo gledati kako se sve više i više prazni i propada jer je početna euforija davno splasnula?

Glede kina, ne vjerujem da će to biti neuspješan projekat - nemaju konkurenciju a usluga je na nivou i barem su kafići poprilično popunjeni, ako ništa to će ih držati van crvenog.

meni je to isto misterija. sta se desava sa propalim trznim centrima? sta kad ih banka preuzme? kako to pokrenuti opet, ko ce i kako placati grijanje (ne bi ziv covjek vjerovo kako je to skupo), s jedne strane, a s druge strane, boli me kurac. ko je dizo kredit, kupovo mercedese i jahte, nek se brine o tome. ha ja.

sto se tice kina... isto nisam optimista. previse je robusno. isto velika rata, isto velike povrsine za grijanje, pdv, bar pola para od karte ide tamo negdje u holivud, previse zaposlenih a svaki kosta oko hiljade, kgz, km, odvoz smeca, industrijska struja, inflacija, manipulacija, free zona, diskova po marku na pijaci, trend da multipleksi uglavnom propadaju. ako podjem od sebe, prognoze su vise nego crne. od svih umjetnosti najvise volim film. nema sta nisam gledao, od bunjuela, felinija, lukasa, formana, hila, pekimpoa, kopole, kjubrika do ovih smijesnih zanatskih novotarija za siroke narodne mase, ali u kinu jos nisam bio.
no_pasaran

#172 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by no_pasaran »

Eborg wrote:Učinjenoj stvari nema lijeka.

Brate kino prazno. Kad god sam nailazio, i koga god da pitam, prazno. Čak i u onim jeftinim terminima od 2-3 KM.

A za centar, ma imalo bi možda rješenja, nek Džananović plati stručnjacima i naći će, to im je posao. :D
mirash

#173 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by mirash »

jaro, no way da zenica, gradjani zenice, mogu mjesecno uvaljivati milion maraka cistih para sledecih 10 ili 12 godina da bi taj centar opstajao.

jednostavno, to je promasena investicija. ko aerodrom u laktasima, ko kosmodrom u kaknju, ko tvornica auspuha za dalekovode u drvaru, ko brodogradiliste na vlasicu... dza je pricati.

ima i onaj jadnik sa metalurgom... i on ga je popusio ko linda lovelace.
StupskaBitanga

#174 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by StupskaBitanga »

mirash wrote:jaro, no way da zenica, gradjani zenice, mogu mjesecno uvaljivati milion maraka cistih para sledecih 10 ili 12 godina da bi taj centar opstajao.

jednostavno, to je promasena investicija. ko aerodrom u laktasima, ko kosmodrom u kaknju, ko tvornica auspuha za dalekovode u drvaru, ko brodogradiliste na vlasicu... dza je pricati.

ima i onaj jadnik sa metalurgom... i on ga je popusio ko linda lovelace.
al čuo sam da ljudi u Zenici kupuju u Bingu
mirash

#175 Re: Propada TC Dzananovic u Zenici

Post by mirash »

a neki bogami i kradu.
Post Reply