Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#151 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

shiz wrote:@kompir

Pai Mu Tan, uzeo jučer :thumbup:

+ Djumbir-Limun :thumbup:
Fino, javi kad probaš, da čujemo kakvi su :)
kOmpir

#152 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Vrijeme je za jednu recenziju, dugo me nije bilo :)

Ovaj put sam se odlučio za aromatizirani zeleni čaj "Cvijet rajske jabuke" kupljen u "Franz & Sophie". Cijena ovog čaja je 5,95 KM/50 gr. (-10% ako ste student :) )

Opis:
"Sastav: kineski zeleni sencha čaj, cvjetovi čaja, prirodna aroma nara i magnolije.
Priprema: 12 gr. (5 čajnih kašika) čaja na 1 litar proključale i na 90C ohlađene vode (3-5 minuta sačekati). Nakon 2-3 minute procijediti."

Image

Izbliza se vidi da je riječ o čaju obrađenom po sencha tehnologiji (čaj je iz Kine, a tehnologija je inače iz Japana) uz dodatke cijelih cvjetova čaja i bijelih latica (magnolija?)

Image

Budući da čaj pripremam samo za sebe, spremiću 250 ml čaja, znači dodajem 3 grama u čajnik.

Image

Nakon što je voda proključala spustio sam u nju digitalni termometar, te sam zalio čaj na tačno 90C :) Slijedim upute.

Image

Uz ovu temperaturu vode mislim da će zeleni čaj otpustiti malo i gorčine, stoga postavljam tajmer na 2 minute.

Image

Nakon dvije minute cijedim čaj u posudu.

Image

Čaj ima svijetliju nijansu zelene uz blagi dodir žute (, te je malo mutan (potrebno je neko vrijeme da se slegne).

Image

Nakon jedne minute sipam prvu šoljicu.

Image

Dok vadim čaj iz čajnika oslobađa se nježna i senzualna aroma magnolije.

Image

Čaj je spreman za degustaciju.

Image

Naizgled, čaj je bistar i zelenkast u nijansu žute, aroma je nježna i senzualna. Pri prvom gutljaju osjeti se kratkotrajna aroma magnolije i travnat okus, te blago oporast okus koji se "razlijeva" na ivicama jezika, te nakon gutanja se javlja blaga suhoća u grlu ali ne i na jeziku. Oporost se zadržava nešto duže, a jezik ima tendenciju da se prisloni uz nepce dok se usna duplja blago skupi. Pri kratkoj pauzi između gutljaja ponovo do izražaja dolazi senzualna aroma magnolije. Primjećujem da kako se čaj hladi da dolazi do blagog povećanja oporosti, dok je aroma i dalje postojana.
Izgled lišća - nijanse zelene do tamnozelene.

Sažetak:
Nisam siguran da u potpunosti uživam u ovom čaju. Prvo sam pomislio da je temperatura prevelika, zbog oporosti, da bih zatim napravio još jednu šolju ovog čaja, ali ovaj put zalivši ga vodom na 80C. Oporost je bila manja, ali ipak postojana, međutim, aroma je nekako pritajena, tj nije se u potpunosti oslobodila.
Ovaj čaj mi nekako djeluje više prikladan nježnijem polu, zbog svoje senzualne arome. Ukoliko vam se baš ne sviđa oporost i skupljanje usta, popijte mali gutljaj vode - voda tada ima slatkast okus :)

Svi prijedlozi, pohvale i kritike su dobrodošle :kravata:
kOmpir

#153 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Još jedna recenzija :)

Danas degustiram žuti čaj - kekecha. Ova vrsta čaja je rijetka, te može da dobije na cijeni, što zbog tradicionalnde vrijednosti (u prošlosti se pio isključivo u budističkim hramovima i na carskom dvoru), što zbog radnog kadra (čitaj: eksperta) neophodnog za prepoznavanje tačnog momenta kada treba okončati proces uvenuća listova.
Ovaj čaj sam dobio na poklon od Plantaga. Hvala Plantago :)

Image

Kao što vidite, listovi su izuzetno krupni, te se mogu primjetiti dlačice na njima što nam govori da je riječ o mladim listovima. Također je primjetan i ujednačen stepen uvenuća listova.

Image

Stavljamo 3 gr. u čajnik.

Image

I sada već dolazi do male dileme. Naime, na internetu sam našao da se ovaj čaj zaljeva sa vodom na 80 - 90C, dok sam na nekim mjestima pročitao da se može zaliti i sa ključalom vodom. Ja sam odlučio da čaj zalijem sa nekih 90ak C.

Image

Čaj se polako otvara u naredne 2 minute.

Image

Slijedi cijeđenje u zasebnu posudu.

Image

Sipanje u šoljicu, i još čekamo otprilike minut prije nego probamo.

Image

Dok se čaj hladi pogledaćemo malo listove. Da se primijetiti da listovi nisu skroz otvoreni, što nam govori da se ovaj čaj može (barem) još jednom zaliti.

Image

A sada, degustacija.

Image

Boju mi je malo teško opisati. Najviše me asocira na neki razrijeđen čaj, odnosno čaj koji je bio u vodi nekih 20 sekundi. Miris je suptilan, asocira me na mješavinu biljnog čaja, ali prvenstveno na zovu. Okus je blag i osvježavajući osvježavajući. Pri gutanju blago asocira na duhana te kratkotrajno ostavlja dašak gorčine u grlu a zatim i blagi osjećaj utrnulosti. Istovremeno mi djeluje kao kombinacija okusa bijelog i zelenog čaja. Usta se ne skupljaju, što ne mogu reći i za grlo. Okus je intenzivniji kako se čaj hladi. Ponovnim zaljevanjem čaja se dobija nešto manje intenzivan ali ipak pitak čaj.

Sažetak:
Budući da se prvi put susrećem sa žutim čajem, moram priznati da sam pomalo začuđen aromom i okusom. Podsjeća me na neke puerh čajeve koje sam naručivao iz Kine, oboje dijele blagi dimljenasto-duhanski okus, ali opet to je samo djelimično. Ostaje mi da dalje eksperimentišem sa omjerima čaja i vode, kao i temperature, dok ne nađem dobitnu kombinaciju :)
shiz

#154 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:

Ne znam ti ja to u detalje, no evo:

PMT: ocjena 4+ :) moze uvijek, divan bijeli caj
Đ-L: ocjena 5 :) za uzivanje

ubacim par oguljenih badema... drama :D
kOmpir

#155 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

shiz wrote:
kOmpir wrote:

Ne znam ti ja to u detalje, no evo:

PMT: ocjena 4+ :) moze uvijek, divan bijeli caj
Đ-L: ocjena 5 :) za uzivanje

ubacim par oguljenih badema... drama :D
Tako dobar đumbir-limun? Ja ga nisam uzimao jer sam uzeo jedan takav poodavno, i nikako mi nije odgovarao, ubi đumbir, vatra u stomaku. Dobra ideja sa bademima :D I ja sam popio PMT prije nekih pola sata :)
shiz

#156 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

Image

Ove teglice su kul :D
shiz

#157 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

Meni je ok, nista prejako od djumbira.

Uzmi limun-djumbir ako ti je prejako :)
kOmpir

#158 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

shiz wrote:Image

Ove teglice su kul :D
Ovaj prvi "Darjeeling Selim Hill", jel to neki novi što je stigao ? I zbog čega ih držiš u teglama ?
shiz

#159 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

Ne znam da li je novi jer sam tad prvi put bio u FS. Dobar je pravo, u stvari ja cu da javim kad naidjem na neki koji mi se ne svidja :D

Prakticnije mi, cuva aromu a i dobro izgleda 8-)
kOmpir

#160 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Hehe, kod mene nemaju kad aromu da izgube, sad pa sad ih popijem :D Nekad u augustu ću opet navratiti po novu turu. Mislim da su mu dosad stigli ti novi čajevi (oko 20 čajeva).
kOmpir

#161 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Donosim vam još jednu recenziju crnog čaja. Ovaj put sam se odlučio za Twiningsov Prince of Wales. Kupio sam ga u Delikatesi kod ekonomskog fakulteta, cijena 8,90 KM.

"A velvety smooth & mild blend of light teas from China"

Riječ je o mješavini (blend) crnih čajeva. Tražeći malo po internetu došao sam do saznanja da je Prince of Wales nedefinisana mješavina crnih čajeva, kineskih, indijskih, pa čak u nekim slučajevima i zelenih čajeva.Historija ovog čaja vodi porijeklo od princa Edwarda od Walesa (krunisan kao kralj Edward VIII) po kojem je i dobio ime, dobavljao je svoju mješavinu čaja iz raznih kineskih provincija, te je taj blend lagano ušao u englesko društvo preko aristokratije i u niže slojeve. Međutim, danas Prince of Wales je nedefinisana mješavina crnih čajeva, kineskih, indijskih, pa čak u nekim slučajevima i zelenih čajeva. Budući da je Twinings engleska kompanija sa tradicijom, za očekivati je da je njihova receptura najbliža izvornoj. Pa da počnemo.

Image

"This exquisite tea was originally specially blended by Twinings for HRH Prince of Wales in 19219, who later became King Edward VIII. He kindly gave Twinings permission to sell this wonderful tea."

Ovdje vidimo da je riječ o jednom sitnom čaju tamnog tona. Miris asocira na tipični crni čaj.
Kao i uvijek, pripremam 250 ml čaja, za što sam izdvojio 3 grama, što je ugrubo 1 puna čajna kašika čaja.

Image

Sipanje ključale vode.

Image

Uranjanje čaja u vodu. (Nek vas ne zbunjuje što sam uradio obrnuto, jer mi je nekako zgodnije sa ovom aparaturom ovako)

Image

Pri samom dodiru sa vodom čaj otpušta boju.
Na kutiji piše da se čaj drži u vodi 3 - 5 minuta. Ja u ovom slučaju se držim minimuma - 3 minute.

Image

Slika čaja neposredno prije cijeđenja.

Image

I hop! Tako jednostavno :)

Image

Promatranjem i mirisanjem čaja primjećujem poznatu aromu keemun crnog kineskog čaja. Dodatnih mirisnih nota također ima, ali su minorne.

Image

Boja čaja je svijetlo-bakrena s nijansom smeđe, dok je miris blago sladunjav i podsjeća, kao što sam i rekao, na keemun. Pri prvom gutljaju okus je izuzetno blag i prijatan, bez kompleksnosti, ali također i bez gorčine. Kratko rečeno: prepoznatljivi okus i aroma tipičnog crnog čaja. Nakon gutanja ne isušuje ni usta ni grlo, pri čemu ostavlja osjećaj vlažnosti i svježine na jeziku. Kako se čaj hladi, sa svakim gutljajem na površinu isplivava blagi doir gorčine koji se zadržava u grlu, te nakon nekog vremena ne pijenja dolazi do ispreplitanja aroma na nepcetu sličnim assam crnim čajevima i earl gray-u, kao i blakog skupljanja unutrašnje strane usana.

Sažetak:
Prosto rečeno: crni čaj za početnike. Da ne bude zabune, radi se o kvalitetnom čaju, ali imam dojam da bi se skoro svakome svidio, bilo da niste pili crni čaj prije, ili ste pak pili pa vam se nije svidio. Definitivno je kvalitetniji od velikog dijela crnih čajeva u vrećicama koje možete kupiti kod nas. Blag ali ipak postojan okus, te odsustvo gorčine uz nenapadnu aromu čine ovaj čaj prigodnim za svakoga.
shiz

#162 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

@ kompir, dobar caj, dobra cijena, fensi pack i sjajna recenzija.

A, u koje doba dana piti caj i koji?
kOmpir

#163 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

shiz wrote:@ kompir, dobar caj, dobra cijena, fensi pack i sjajna recenzija.

A najbolje od svega je što imaš poslije praznu konzervu :)

Ako imaš razvijenu toleranciju na kofein (da bez problema možeš zaspati poslije kafe) onda pij koji hoćeš, kad hoćeš :D Ja inače "češljam" crni sjutra, 1-2 šolje, nekad i popodne popijem još jednu, a nekad popijem zeleni. Naveče mi je već "rizik" da pijem crni jer onda mi se neće možda prispavati kada bi trebalo :D A u kasne večernje sate volim popiti bijeli, npr. silver needle, do 2 šolje (od istog čaja), a onda zalijem hladnom vodom još jednu šolju i legnem. Ujutro procijedim i popijem :) To sam tek nedavno saznao - da se taj bijeli čaj može zaliti hladnom vodom i ostaviti barem 1h prije nego se procijedi. Sve u svemu, pijem 2-6 šolja dnevno :)
shiz

#164 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:
shiz wrote:@ kompir, dobar caj, dobra cijena, fensi pack i sjajna recenzija.

A najbolje od svega je što imaš poslije praznu konzervu :)

Ako imaš razvijenu toleranciju na kofein (da bez problema možeš zaspati poslije kafe) onda pij koji hoćeš, kad hoćeš :D Ja inače "češljam" crni sjutra, 1-2 šolje, nekad i popodne popijem još jednu, a nekad popijem zeleni. Naveče mi je već "rizik" da pijem crni jer onda mi se neće možda prispavati kada bi trebalo :D A u kasne večernje sate volim popiti bijeli, npr. silver needle, do 2 šolje (od istog čaja), a onda zalijem hladnom vodom još jednu šolju i legnem. Ujutro procijedim i popijem :) To sam tek nedavno saznao - da se taj bijeli čaj može zaliti hladnom vodom i ostaviti barem 1h prije nego se procijedi. Sve u svemu, pijem 2-6 šolja dnevno :)
Jako lijepo, hvala :)
kOmpir

#165 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

U ovoj recenziji vam donosim nešto posebno. Budući da svoje čajeve nabavljam iz više izvora, domaćih i inostranih, ovaj put sam se odlučio da vam predstavim jedan čaj naručen iz Kine putem eBaya. Riječ je o jasmin kuglicama.
Čaj je poskup za naš standard, mogu reći, ali ga vrijedi probati. Inače ovo je moje prvo iskustvo sa ovakvom vrstom čaja i mogu reći da sam impresioniran.
Za 1 uncu ( 1 oz ~ 29 gr) ovog čaja moraćete izdvojiti i do 15 KM (!!), međutim ja sam svoju uspjeo nabaviti za nekih 6-7 KM.

Image

Šta su "jasmin kuglice-biseri"? Jasmin kuglice (Jasmine Pearls) je metoda rolanja čaja kojom se čaj plete u kuglicu. Svaka kuglica se radi individualno i ručno, što ima direktan utjecaj na cijenu istih. Obično se uzima mladi vršak čaja sa grančicom koji se oblikuje u oblik niti, kako bi se od njega mogla napraviti kuglica. Kuglice kao takve se svaki dan prekrivaju cvijetom jasmina kako bi upile aromu, ali se isto tako kuglice svakodnevno moraju prozračiti i osušiti, kako bi se odstranila vlaga upijena iz latica jasmina, u protivnom, kvalitet krajnjeg proizvoda bi bio upitan. Taj proces se ponavlja više dana. Ono što je zanimljivo je da jedan vješt radnik može napraviti maksimalno oko 500 gr. ovog čaja, zbog samog procesa. Također je vrijedno dodati da se ovom metodom, tehnologijom, nazovite to kako hoćete, proizvode i crni i bijeli čajevi, ali doduše nešto rjeđe nego zeleni.

Pred vama je jedna slikovita recenzija, uživajte.

Image

Za jednu šolju ovog čaja biće dovoljno 3 gr. odnosno u ovom slučaju 12 kuglica.

Image

Stavljamo kuglice u čajnik...

Image

... i sipamo vodu ohlađenu na 80C.

Image

A sada počinje magija :)

Image

I dok su 2 minute provedene gledajući kako se kuglice odmotavaju prošle veoma brzo, alarm se oglasio. Vrijeme je da se čaj procijedi

Image

Pogled odozgo, neposredno prije procjeđivanja. Budući da se kuglice nisu u potpunosti odmotale, to nam govori da se ovaj čaj može zaliti barem još jednom. To važi i za većinu čajeva: ukoliko se listovi nisu u potpunosti otvorili, čaj možete zaliti BAREM još jedanput.

Image

Procjeđivanje, ništa naročito zanimljivo...

Image

... za razliku od onoga što je ostalo u čajniku. Da se primjetiti nježni dodir jasmina.

Image

Kada bih mogao opisati ovu boju jednom riječju, to bi onda definitivno bila riječ - nježna. Boga je nekako pritajena, iako sam očekivao neku intenzivniju nijansu žute, ili barem blagu nijanu zelene, ovaj put je to nešto što podsjeća na boju bijelog čaja.

Image

Sipanje u šoljicu...

Image

Dakle ovdje jasno vidimo da čaj skoro pa da nema boje, budući da je riječ o 30 ml čaja :) Uživam ispijajući čaj iz ovakvih šoljica, jer ga mogu piti skoro pa odmah, budući da se brzo hladi u maloj količini.
Aroma jasmina koja se diže iz šoljice je nježna i pritajena, te se gubi i ponovo vraća, podsjećajući vas da je tu. Vrijeme je za prvi gutljaj, ili bolje rečeno "guljajčić". Naslanjam na usne rub šoljice i "srčem" vrlo malo čaja, dovoljno da mi prekrije dobar dio jezika. Odmah osjetim da je čaj kremast i svilenkast na dodir s jezikom, okus jasmina postojan tek na korijenu jezika, dok okus zelenog čaja je pritajen i subtilan, što govori da je riječ o veoma mladom lišću. Nakon gutanja ostaje svilenkasti osjećaj na jeziku a aroma se skoro neprimjetno zadržava u grlu, ali zato ostaje blagi osjećaj slatkoće u grlu i svježine u ustima.

Ovaj čaj sam pijuckao nekih 20 minuta. Vrijeme je za drugu turu :)

Image

Ponovo sipam vodu na 80C.

Image

Ovaj put sam čaj ostavio 3 minute u vodi, i već se vidi da je boja intenzivnija, što mi daje do znanja da mogu očekivati i intenzivniji okus ovaj put, no da li ću podjednako uživati kao i u prethodnom, preostaje da se vidi.

Image

Na ovoj slici se jasno vidi kako se čaj u potpunosti otvorio. Možda bi se mogla napraviti još jedna šolja, ali recimo da sam išao sa 1 - 1,5 - 2,5 min. Ostaje mi da eksperimentišem s time.

Image

Boja je ovaj put nešto intenzivnija, iako baš to nije primjetno na slici, dok je aroma ostala ista. Pri degustaciji su primjetne kvalitete kao i u prošloj: svilenkasti osjećaj na jeziku, blaga aroma jasmina... uz intenzivniji okus zelenog čaja koji je se oslobodio ovaj put.

Image

Sažetak

Riječ je o jednom čaju koji morate probati prije ili kasnije ukoliko ste veliki ljubitelj čaja. Iako nije jeftin, a i trenutno se ne može nabaviti kod nas, odnosno samo iz inostranstva, vrijedi imati malo ovog čaja za posebne prilike. Ispijajte ga polako i dozvolite da vam ispriča svoju priču.

Do slijedeće recenzije uživajte u čajevima. Sve vaše kritike, prijedlozi i pohvale su dobrodošli :kravata:
kOmpir

#166 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Donosim vam recenziju čajne mješavine "Green Tea with Lemon & Ginger" od Vitalie iz Makedonije. Budući da nisam nešto uživao u ovom čaju (što ne znači da nećete ni vi), ipak smatram da je vrijeme da napišem recenziju o istom.

Ovaj čaj sam kupio u DM-u za vrijeme zime prošle godine. Od tada sam popio svega par šolja. Riječ je o pakovanju od 100 gr. sa pristupačnom cijenom od 5,10 KM.

Image

"Sastav: Zeleni čaj - Senča 80%, listovi limuna 17%, koren đumbira 3%"

Image

Vidljivo je da je čaj nešto krupniji, krupnih listova zelenog čaja, krupnih komada limunove trave (lemongrass), iako je proizvođač na etiketu stavio da se radi o listovima limuna. Naposlijetku, na vrhu hrpice je primjetan komad sušenog đumbira.

Image

Budući da je uputstvo za pripremu malo smućkano, citiraću jasnije uputstvo na engleskom.
"Preparation: pour 250 ml hot water (80C) over 1 tea spoon tea and let it draw for 10 minutes. Strain and sweeten according to taste."

Ukratko, zaljevamo 1 čajnu kašiku čaja sa vodom na 80C te cijedimo nakon 10 minuta i zaslađujemo po želi.

Image

Slijediću uputstvo, kao i u svakoj dosadašnjoj recenziji, iako bih ja možda drugačije postupio.

Image

A sada, 10 minuta zurenja u čaj :)

Image

Vrijeme je da ga procijedim.

Image

Dok procijeđujem čaj sobom se širi blaga citrusna aroma.

Image

Listovi djeluju za moj ukus možda i malo suviše zreli za senchu.

Image

Uvijek mi je nekako nezgodno prikazivati istinski ton cijele šolje, zato sam ovaj put pokušao to predstaviti na prozoru obasjanim suncem. Čaj odiše svježim zelenim tonom.

Image

Došli smo do ključnog dijela.

Primicanjem nosa šoljici da se osjetiti citrusna osvježavajuća aroma. Pri prvom gutljaju početni okus senche praćen je okusom i aromom limunove trave koja nadvladava senchu kako se čaj primiče grlu. U grlu se zadržava citrusna aroma, eteričnih karakteristika, malo prenapadna. Svaki naredni gutljaj sve više naglašava okus limunove trave praćen i jačom citrusnom aromom koja ne pruža isti ugodan osvježavajući osjećaj pri prvom gutljaju.

Image

Budući da je proizvođač naglasio da se čaj zasladi po želji, ja ću to i da učinim, u nadi da ću ublažiti jaku citrusnu aromu i pri tome uživati u plemenitim karakteristikama ovog čaja. Dodaću domaći med.

Image

Mislim da će jedna čajna kašika biti dovoljna da pristojno zasladi pola šolje preostalog čaja.

Image

Nakon dodavanja meda aroma je ostala ista, boja se nije znatno promijenila osim usljed stajanja kada čaj i poprima nijanse žute. Pri prvom gutljaju primjećujem da slatkoća nadvladava jačinu limunove trave koja se tek javlja na tren u grlu i nestaje. Primjetno je da je čaj izgubio na svom probitnom ukusu, i na koncu može se utvrditi da je došlo do određenog kompromisa - uklonjena je napadna aroma i okus citrusa, a slatkoća je nadvladala u cjelokupnom okusu i aromi.

Sažetak

Čaj u kojem lično ne uživam, što ne znači da možda nećete ni vi. Jedino što bi ga moglo učiniti pitkijim je kraće namakanje, ne duže od 3 minute, te eventualno veći omjer vode u odnosu na čaj u odnosu na uputstvo proizvođača. To na vama ostaje. Čaj odiše eteričnom citrusnom aromom, te ako uživate u istoj, onda ne sumnjam da ćete uživati i u ovom čaju.
Zovem se Zelena

#167 Re: Dobri čajevi

Post by Zovem se Zelena »

@kOmpir, sa nestrpljenjem očekujem nove recenzije :thumbup:

Čajoljupci, imam pitanje... Da ne lutam mnogo po gradu, zna li neko gdje mogu naći ove kineske/japanske šolje za čaj (bez drške, slične kompirovim) :)
Image
Image
Image

Ima li kod Franz&Sophie nešto slično?
kOmpir

#168 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Zovem se Zelena wrote:@kOmpir, sa nestrpljenjem očekujem nove recenzije :thumbup:

Čajoljupci, imam pitanje... Da ne lutam mnogo po gradu, zna li neko gdje mogu naći ove kineske/japanske šolje za čaj (bez drške, slične kompirovim) :)
Image
Image
Image

Ja sam svoju uzeo na eBayu. Nisu povoljne nešto. Ova moja je došla sa jednom užom i visočijom šoljicom u kompletu (ovaj komplet se inače koristi za degustaciju arome), i koštalo je oko 6$. Obiđi par kineskih trgovina, možda imaju, ja do sada nisam našao. Mislim da u Franz & Sophie i možda ima bez ručki, ali nisam siguran. Ali znam da ima ovih čajnika orijentalnih. Ja kad sam kući čaj pijem iz nekog starog velikog fildžana :D Kako god, očekuj da neće biti povoljno ako ih gdje vidiš.
Zovem se Zelena

#169 Re: Dobri čajevi

Post by Zovem se Zelena »

Znači, lijepo vrijeme, tene na noge i šetnja po radnjama :) Možda čak i one antikvarnice kakve, tamo ima džidža svakakvih! Hvala u svakom slučaju!
kOmpir

#170 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Zovem se Zelena wrote:Znači, lijepo vrijeme, tene na noge i šetnja po radnjama :) Možda čak i one antikvarnice kakve, tamo ima džidža svakakvih! Hvala u svakom slučaju!
Ako gdje nađeš molim te javi nam.

P.S.

Za 10ak minuta nova recenzija :D
kOmpir

#171 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Mislim da je sada vrijeme da recenziram i drugi plantagov uzorak čaja - 9 trava. Sam naziv čaja odiše mističnosti, pomalo podsjećajući na dalekoistočnjačke nazive za najpopularnije piće na svijetu. Da li zaista u tome ima neke mističnosti? Nastavite čitati... i gledati :)

Image

Otvaranjem kesice i mirisanjem vrećice da se primjetiti jedna izuzetno blaga nedefinisana biljna aroma.

Image

Priprema: Zaliti vrećicu sa 2 dl ključale vode i pustiti da ostoji.

Image

Zaljevanje vrećice u prethodno zagrijanom čajniku.

Image

Deset minuta... zvuči tako dugo.

Image

Nakon kratkog baštovanja na balkonu alarm se oglasio. Dizanjem poklopca sa čajnika obavezno ga i pomirišem. Još uvijek mi ovaj čaj ima nedefinisani biljni miris. Kada bi bio primoran da kažem, rekao bih da me malo podsjeća na kunicu i zovu.

Image

A sada slijedi tehnika "iscijediti dušu iz vrećice" :D To mi je neizostavan korak kod filter vrećica, jer uvijek imam dojam da bih ostao uskraćen za dio okusa kada je ne bih iscijedio :D

Image

Još par trenutaka do ključnog dijela - ima li šta mistično u ovom čaju ?

Image

Kao i uvijek, čaj ću degustirati bez ikakvog zaslađivača.
Kao što sam i rekao, čaj odiše pritajenom aromom koja podsjeća na kunicu i zovu. Taman i malo mutan ton meda. Pri prvom dodiru čaja sa jezikom primjetna je svježina, kao da je čaj na sobnoj temperaturi, vrlo je moguće da su za takvu senzaciju odgovorna eterična ulja, jer se svježina zadržava u ustima i nakon gutanja, te kroz grlo se prožimaju sasvim blagi žmarci nakon gutanja. Ukus. Primjetna je i blaga promjena arome na nepcetu, ukratko nakon gutanja koja asocira na neke biljne koji su gorki po prirodi (iva recimo).

Image

Budući da nisam impresioniran okusom, dodajem kašiku domaćeg meda.
Zaslađen čaj je nešto ukusnijeg karaktera, ponajviše zbog meda i njegove bogate ispaše, ali i dalje ispod mojih očekivanja.

Image

Sažetak
Bojim se da me ovaj čaj nije nešto oduševio. Prije svega, okus mu je blag, a očekivao sam punoću istog, ponajviše zbog naziva ovog čaja. Jedino mi je na tren pažnju odvukla svježina kojom čaj odiše. Ruku na srce, nisam spoznao mističnost u ovom čaju. A da li ćete vi?

Vrijeme je da ocijenim čaj. Nakon iznenađujuće prijatnog Planinskog čaja od Plantaga koji je kod mene dobio sve petice, 9 trava me je malo razočarao.

Ukus - 3
Boja - 4
Miris - 4
Izgled - 5

Image

Svi prijedlozi, komentari i kritike su dobrodošle :kravata:
cheb

#172 Re: Dobri čajevi

Post by cheb »

Zovem se Zelena wrote:@kOmpir, sa nestrpljenjem očekujem nove recenzije :thumbup:

Image
Image
Image

ima....
komplet...
4 solje i cajnik...

nesto slicno kao na 3 tvojoj slici

pozz
kOmpir

#173 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Vrijeme je za recenziju jednog manje-više nepoznatog čaja na našim prostorima. Riječ je o Puerh-u, dodatno fermentiranom čaju koji zauzima posebnu ulogu u kineskoj tradiciji i kulturi. Budući da ima toliko toga da se kaže o čaju kojeg danas recenziram, najavio bih tako reći posebnu recenziju o ovom čaju u narednim danima.

Da ne duljim, ovaj Puerh sam kupio u Franz & Sophie po cijeni od 4,65 KM / 50 gr. Čaj sam kupio nekada u martu, tako da sam ostavio par grama za recenziju :)

"Specijalitet iz Kine, tzv. čaj koji je naknadno fermentiran. Čaj sa blago zemljastom i slatkastom aromom."

Image

Na slici čaj možda nije najbolje prikazan, ali kada ga vidite uživo steći ćete dojam da čaj izgleda kao da je "zahrđao". Takav izgled se dobija uslijed dodatne fermentacije. Sam miris čaja je zemljast, i pamtićete ga dugo.

Image

Prema uputstvu stavićemo 3 gr u čajnik, što je dovoljno za 250 ml vode.

Image

Zatim, čaj je potrebno zaliti ključalom vodom.

Image

Ostaviti da stoji 3-5 minuta. U ovom slučaju čaj ću procijediti nakon 3 minute. Usput da napomenem, postoji više od 1 načina da se pripremi ovaj čaj. O tome ću nešto više u posebnoj recenziji.

Image

Pri procjeđivanju čaj dobija jednu jaku crvenu boju, baš poput crvenog vina ili soka od drenjina.

Image

Lišće koje smo pricijedili odlikuje se jednom tamnom nijansom, koja grubo rečeno izgleda - masna. Također je primjetna intenzivna zemljasta aroma zajedno sa aromom sušene šljive, koja nije bila primjetna prije nego smo čaj zalili.

Image

Budući da je čaj preliven ključalom vodom, preporučuje se da ostoji minut-dva prije sipanja u šolju.

Image

Kao što je i rečeno, čaj odiše bogato crvenom bojom, poput crvenog vina ili soka od drenjina, izgledom gust a
aroma zemljasta uz intenzivnu notu sušene šljive. Okus pri prvom gutljaju zemljast i umami (sočan), ne dolazi do isušivanja ili skupljanja usta, ali su primjetni blagi žmarci u grlu nakon gutanja koji se šire prema korijenu jezika. Pri narednim gutljajima moguć je i blagi dodir kiselosti na vrhu jezika. Nakon gutanja oslobađa se nedefinisana ali i intenzivna aroma na nepcetu. Par trenutaka nakon gutanja dolazi do lučenja pljuvačke (umami). Nakon par trenutaka odmora primjetno je blago skupljanje grla, za razliku od jezika koji je još uvijek vlažan.

Image

Sažetak

Za mene je ovo jedan od najfascinantnijih čajeva. Ukoliko ste gurmanin, ili ponekad pojedete više nego što ste trebali, ovaj će vam čaj pomoći kod varenja, bilo da ga pijete uz jelo ili poslije jela. Također vrijedi napomenuti da pomaže i kod mahmurluka. Kod nas ga nećete moći naći osim u čajdžinici Franz & Sophie. Drugo rješenje je da ga naručite iz inostranstva, pri tome plaćajući ne tako malu sumu renomiranim proizvođačima. Njegov specifičan okus i aroma se možda ne svidi svakome, ali dakako zaslužuje šansu da ga barem probate.
shiz

#174 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

Super, ovaj cu da uzmem cim prije :)
kOmpir

#175 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Ukratko bih da se osvrnem na recenzije koje sam do sada napisao:

1. Earl Gray, Twinings
2. Earl Gray, Plantago
3. Rooibos rifuz - Han El Halili, Mostar
4. Crni indijski čaj rifuz - Badem, Sarajevo