Centrotrans vozi za 1KM

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#151 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Truba »

veoma jednostavno

samo preko kupona je mogao zaraditi 1 mil godišnje

stampas gomilu kupona koje prodaješ ispod cijene :mrgreen:

2000 x 35 x 12
metar_drva

#152 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by metar_drva »

Adriatic wrote:Može li neko objasniti otkud bivšem direktoru GRAS-a kuća vrijedna nekoliko miliona maraka?
Je li neko vidio taj bunker kod OHR-a?
Kako direktor jednog hroničnog gubitaša može "zaraditi" kuću od nekoliko miliona?
Valjda od plate.
ne kontaš ti to, on je sposoban biznismen :D
Comrad

#153 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Comrad »

Mr. Meho wrote:Vidim ovdje ona klasicna mahalska prica "nek mu ga je shukn'o", "sta hoce oni sandzosi" i sl. Svi gledate samo jedan mali dio problema, niko nema siru sliku. Cinjenica je da su karte skupe, da vozila nisu nova niti posebno uredna. Ali isto je cinjenica da je Gras kao javna ustanova obavezan da odrzava veliki broj potpuno neisplativih linija, da treba da odrzava ekoloski prihvatljiv nacin prevoza (tramvaj i trolejbus). Takodje se Gras suocava sa velikim problemom eskiviranja placanja karata i gnjevom gradjana koji su navikli da se prevoze besplatno.

Ako se vec pozivate na konkurenciju, da zelite nize cijene karata, bolju uslugu, onda treba uspostaviti neka pravila. Definitivno nije nacin da novi konkurent uleti samo na najprofitabilnije linije i to je to. Kanton treba da odredi izdavanje licenci koje bi prevozniku omogucavale da vozi na tacno utvrdjenim linijama, pri cemu bi se napravio odgovarajuci balans izmedju profitabilnih i neprofitabilnih linija. Isto tako bi se moralo urediti da mjesecne ulaznice vaze za sve prevoznike sa licencom za gradski saobracaj.

Da preduprijedim vrle pitce koji ce pitati zasto bi placali cijenu karte koja djelimicno subvencionira ove neprofitabilne linije. Na taj nacin se korisnicima gradskog prevoza omogucava jedinstven nacin prevoza u gradu i sprjecava situacija da za neku relaciju koja zbog konfiguracije terena, ruta i sl, morate promijeniti nekoliko firmi pri cemu cete morati placati kartu svakoj posebno, a mjesecna karta bi bila prakticno neupotrebljiva, osim ako kupite mjesecne za svaku firmu posebno.

Eto, samo u slucaju da se provede gore navedeno, mozemo pricati o fer konkurenciji. Ova ostala prica o sandzosima, ruznim vozilima, guzvi i znoju me se ne tice, to su babske price i ne zelim o njima ni pricati.
Koje bolan neprofitabilne linije. To je faluska grasa da slucajno ne bi dosao neko drugi u igru. Kako ne kontas. Daj mi podatke o tim neprofitabilnim linijama.

Otidji na njihovu stranicu i pogledaj rasporede voznji, sve te "neprofitabilne" linije imaju autobus svako 2-3 sata. Sta je tu za njih neprofitabilno, kada cekaju 2-3 sata dok bus ne bude barem polupun.

I otkud im pravo za komercijalu? Ajd malo pogledaj koliko bude tramvaja i trola od 16h do 17h, a koliko komercijala? Pusti se suplje o neprofitabilnim linijama, na to moze pasti samo neko ko ne zna sabrati 2 i 2. :run:
johnnykola

#154 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by johnnykola »

metar_drva wrote:
Adriatic wrote:Može li neko objasniti otkud bivšem direktoru GRAS-a kuća vrijedna nekoliko miliona maraka?
Je li neko vidio taj bunker kod OHR-a?
Kako direktor jednog hroničnog gubitaša može "zaraditi" kuću od nekoliko miliona?
Valjda od plate.
ne kontaš ti to, on je sposoban biznismen :D
bizMismen, pace. :D
atko

#155 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by atko »

Mr. Meho wrote:Vidi Atko, ja shvatam da su ljudi nezadovoljni Grasom iz raznoraznih razloga, ali vidjecemo za koji mjesec. Sta ako Gras ukine sve neprofitabilne linije i ostavi samo ove isplative? Hoce li onda stanovnici Vogosce, Kobilje glave, Sipa, Kosevskog brda, Koseva, Breke, Buca potoka, Vratnika, Sedrenika, Podhrastova, Bjelava i ostalih padinskih dijelova grada. biti zadovoljni sto ce placati taksi da sidju do grada i onda sjednu na jeftini autobus od 1 KM? Hoce li korisnici mjesecnih karata biti sretni kad budu morali koristiti taxi da dodju do jeftinog tramvaja jer su sve neisplative linije ukinute?

Hoce li gradjani biti zadovoljni kad se ukinu tramvaj i trolejbus, ekoloski cista vozila, i uvedu iskljucivo autobusi koji ce jos vise pogorsati, vec i onako velike guzve u gradu, a uz to povecati i zagadjenje zraka?

I ja sam za konkurenciju, ali nek bude na zdravim osnovama, a ne da sebi napravimo problem. Svaka cast Centrotransu, eto mu nek vozi za 1 KM, al nek preuzme odredjen broj neisplativih linija, u istom procentu kao sto ih ima Gras, pa da svi budemo zadovoljni.

Mada ja licno mislim da je narod najvise nezadovoljan Grasom zbog toga sto se od njih trazi da plate za kartu, stvorili su si u glavi neki animozitet, podgrijan malo sa ksenofobijom, malo sa sovinizmom, provincijalizmom, malogradjanstinom, neimastinom i sl. E sad ce par dana iz inata ici Centrotransom, ali kad skontaju da kod njih nema sveranja, da im centrotrans nece voziti mimo glavne dzade... da im ne vaze mjesecne itd. e onda ce se lagano vratiti u svoje drage ruzne tramvaje, trolejbuse, minibuse, pune smrada, bucne, pokvarene...
Razumijemo se mi ... kantonalna vlada bi valjda nekim pravilima igre trebala da regulise javni prevoz .. a grasu je trebalo biti u interesu da proguraju ta pravila jos davno ;)

Jednostavno niko nije zlatan ni vlada, ni gras ni ct ni gradjani ... al gras se doveo u poziciju da se sad ponasa kao slon u staklari eto o tome se radi ;)
Adriatic

#156 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Adriatic »

Stvarno, ko je dozvolio ovu "komercijalnu liniju"?
I gdje idu pare od toga?
Da ne govorim da ta linija pravi zastoje tramvajima i sl. Ali koga to zanima.
Raja hvale "komercijalu" i ne postavljaju ovakva pitanja.
akcija007

#157 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by akcija007 »

Ovaj CTS-ov bus za Dobrinju se okrece na Autobuskoj stanici Istocno Sarajevo
johnnykola

#158 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by johnnykola »

akcija007 wrote:Ovaj CTS-ov bus za Dobrinju se okrece na Autobuskoj stanici Istocno Sarajevo
eto ga! i pomirba pod krinkom destabiliziranja i dezavuiranja gras-a!:ppp
NEOPLAN

#159 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

Hajd samo ovako da vas pitam:

Zamislite situaciju: Vi ste farmer, drzite pilice i prodajete po tri marke. Pilice drzite na svom placu, u svom objektu, imate sve dozvole za to. Posto je trziste veliko, a kupovna moc slaba, jedan dio proizvodnje dajete na veresiju, a manjke nadopunjujete kreditima.

Jednog dana, bez ikakve najave i dozvole dodje drugi farmer, bane u vasu farmu i u vas objekat useli svoje pilice, bez obzira sto su vasi pilici tu. Bez pitanja, bez dozvole, bez dogovora, bez icega, samo uleti i ubaci svoje pilice. I prodaje ih po dvije marke.

Kako bi ste vi reagovali na to? Kako bi ste se osjecali? Zar se ne bi bunili? Zar vam ne bi bilo pravo?

A samo da vam je dosao i pitao vas, mogli ste mu preporuciti komsijinu ogromnu livadu koja je na prodaju i na kojoj bi mogao napraviti svoju farmu. A mozda bi ste mogli raditi i zajedno. Ali ne.....

E sad ovo uporedite sa ovom G-C situacijom....i bice vam jasno zasto se GRAS buni.
samo malo

#160 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by samo malo »

akcija007 wrote:Ovaj CTS-ov bus za Dobrinju se okrece na Autobuskoj stanici Istocno Sarajevo
Pa sta?

Vjerovatno bi se okretali na okretaljci parsto metara nize, da im GRAS to dopusta.
samo malo

#161 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by samo malo »

NEOPLAN wrote:Hajd samo ovako da vas pitam:

Zamislite situaciju: Vi ste farmer, drzite pilice i prodajete po tri marke. Pilice drzite na svom placu, u svom objektu, imate sve dozvole za to. Posto je trziste veliko, a kupovna moc slaba, jedan dio proizvodnje dajete na veresiju, a manjke nadopunjujete kreditima.

Jednog dana, bez ikakve najave i dozvole dodje drugi farmer, bane u vasu farmu i u vas objekat useli svoje pilice, bez obzira sto su vasi pilici tu. Bez pitanja, bez dozvole, bez dogovora, bez icega, samo uleti i ubaci svoje pilice. I prodaje ih po dvije marke.

Kako bi ste vi reagovali na to? Kako bi ste se osjecali? Zar se ne bi bunili? Zar vam ne bi bilo pravo?

A samo da vam je dosao i pitao vas, mogli ste mu preporuciti komsijinu ogromnu livadu koja je na prodaju i na kojoj bi mogao napraviti svoju farmu. A mozda bi ste mogli raditi i zajedno. Ali ne.....

E sad ovo uporedite sa ovom G-C situacijom....i bice vam jasno zasto se GRAS buni.
e jest ti poredjenje :-)

SArajevo nije farma, pod jedan :D a pod dva, moja farma je moje privatno vlasnistvo, GRAS je vlasnik Sarajeva?
Mr. Meho

#162 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Mr. Meho »

Mrsko mi objasnjavat ljudima koji u ovoj prici reaguju iskljucivo vodjeni svojim emocijama, bez ikakve zelje da sagledaju cijelu sliku realno. Zato bih zaista volio da Gras ispuni svima zelju, pa da makar na 7 dana obustavi potpuno sve svoje linije, pa da vidimo treba li nam uopste ili ne. Proglasiti trziste potpuno otvorenim, omoguciti svima koji zele da obavljaju prevoz na kojim god hoce linijama. Eto, potpuna konkurencija, da ne kazem anarhija. Jel posteno?
nidokralj

#163 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by nidokralj »

hoces reci da je sarajevo gras-ov grad.mogu s njim radit sta hoce :-) :-)
Donati

#164 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Donati »

Jest samo sto ovo nije farmerova farma, vec farma kupaca tih pilica. Tako da kupci ce da biraju farmera koji im se vise svidja
johnnykola

#165 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by johnnykola »

Jedan001 wrote:Nasi znaju samo sabotirati ali srecom tu je policija. Ovo je dobro imaju jos i pratnju ako bude kakvih incidenata moze odmah prijava od policije mislim na nekupovinu karte i bahato ponasanje. Samo naprijed mozda nesto od ovog svega i bude :thumbup:

Kako je i najavio autobuski prijevoznik Centrotrans Eurolines uveo je jutros dvije autobuske kantonalne linije koje će saobraćati na relaciji Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica.

Na autobusima Centrotrans Eurolinesa oblijepljene su naljepnice na kojima stoji "do kada će te biti građani, do kad će te biti taoci monopola GRAS-a", "građani imate pravo da birate" i koja govori o poruci GRAS-u da počne primjenjivati 14 pravosnažnih presuda koje su donesene u okviru monopola nad gradskim javnim prijevozom.

Svaki autobus Centrotrans Eurolinesa prati saobraćajna policija i intervencija GRAS-a jer Centrotrans Eurolines tokom prijevoza putnika na navedenim kantonalnim linijama koristi autobuska stajališta koja su u vlasništvu KJKP GRAS
nisam nesto narocito upucen, ali sta je s ovim gore boldiranim?
NEOPLAN

#166 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

Pa nije grad GRAS-ov, vec linije na kojima vozi..... :-)
Donati

#167 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Donati »

Mr. Meho wrote:Mrsko mi objasnjavat ljudima koji u ovoj prici reaguju iskljucivo vodjeni svojim emocijama, bez ikakve zelje da sagledaju cijelu sliku realno. Zato bih zaista volio da Gras ispuni svima zelju, pa da makar na 7 dana obustavi potpuno sve svoje linije, pa da vidimo treba li nam uopste ili ne. Proglasiti trziste potpuno otvorenim, omoguciti svima koji zele da obavljaju prevoz na kojim god hoce linijama. Eto, potpuna konkurencija, da ne kazem anarhija. Jel posteno?
To bi isto bilo ko da sad mi trazimo da jedan mjesec GRAS ne dobije nikakve pare od budzeta...pa da vidimo gdje ce biti
Last edited by Donati on 19/04/2010 15:57, edited 1 time in total.
samo malo

#168 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by samo malo »

Mr. Meho wrote:Mrsko mi objasnjavat ljudima koji u ovoj prici reaguju iskljucivo vodjeni svojim emocijama, bez ikakve zelje da sagledaju cijelu sliku realno. Zato bih zaista volio da Gras ispuni svima zelju, pa da makar na 7 dana obustavi potpuno sve svoje linije, pa da vidimo treba li nam uopste ili ne. Proglasiti trziste potpuno otvorenim, omoguciti svima koji zele da obavljaju prevoz na kojim god hoce linijama. Eto, potpuna konkurencija, da ne kazem anarhija. Jel posteno?
More, ali kad budu imali SVOJE privatne autobuse, pa da rade sta ih volja.

Vi nikako da skontate da nije Sarajevo u sluzbi GRAS-a vec je GRAS u sluzbi Sarajeva odnosno gradjana.

Cesto pojedinci ne kontaju ovu cinjenicu, u vise verzija primjenjiva.
Mr. Meho

#169 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Mr. Meho »

Donati wrote:
To bi isto bilo ko da sad mi trazimo da jedan mjesec GRAS ne dobije nikakve pare od kantona...pa da vidimo gdje ce biti
Svejedno, nek bude i to u paketu. Samo nek ne radi makar 7 dana. Nek bude kolektivni godisnji odmor. Eto samo da vidimo moze li se tako, odgovara li nama gradjanima to kako tvrdimo...
samo malo

#170 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by samo malo »

NEOPLAN wrote:Pa nije grad GRAS-ov, vec linije na kojima vozi..... :-)
Opet ti je logika klimava, po toj logici ja mogu zabraniti svim drugim autima da ulaze u moju ulicu, jer ja se po njoj vozim :-)

Linije su imaginarna forma, osim kod tramvaja. Ceste su zajednicke, stajalista su zajednicka, autobusi su u krajnjem nasi, zajednicki, pa ne kontam sta je tu konkretno GRAS-ovo.

Pa i taj GRAS je imaginarna sila, raspustis neradnike i pobunjenike i nema vise onoga sto se danas naziva GRAS-om.

Oni fakat ko mafija djeluju, tako je jarane mafija u Americi djelovala, organizovani u sindikate pa stisni i proturjeci im.
Mr. Meho

#171 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Mr. Meho »

samo malo wrote:
More, ali kad budu imali SVOJE privatne autobuse, pa da rade sta ih volja.

Vi nikako da skontate da nije Sarajevo u sluzbi GRAS-a vec je GRAS u sluzbi Sarajeva odnosno gradjana.

Cesto pojedinci ne kontaju ovu cinjenicu, u vise verzija primjenjiva.
Komplikujes situaciju, ako se ispostavi da mozemo bez njih onda fino prodati svu imovinu, ukljucujuci vozni park. U ostalom svakako se svi zale na smrdljiva i pokvarena vozila, pa bi valjda bilo ok da ih se ukloni, a da raja koristi druge, cistije i povoljnije oblike prevoza.
photo

#172 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by photo »

Moze li mi neko reci koji je red voznje CTS autobusa (idu li svakih 15 minuta, pola sata, 10 minuta i slicno), gdje im je pocetna stanica na dobrinji (da li je u IS, na okretaljki GRAS-a i slicno) te gdje staju u toku voznje (na stajalistima koje ja grad izgradio ili negdje drugo).

Ove suplje price da li CTS ima pravo ili nema me apsolutno ne interesuju. GRAS je imao 15 godina vremena, silne donacije u parama i vozilima da izgradi zadovoljavajuci sistem prevoza gradjana pa nije i nemaju razloga da se sada ljute.

Zato, cijenio bih ako neko moze da mi postavi red voznje Dobrinja-Bascarsija za CTS autobuse.

Hvala.
samo malo

#173 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by samo malo »

Mr. Meho wrote: Komplikujes situaciju, ako se ispostavi da mozemo bez njih onda fino prodati svu imovinu, ukljucujuci vozni park. U ostalom svakako se svi zale na smrdljiva i pokvarena vozila, pa bi valjda bilo ok da ih se ukloni, a da raja koristi druge, cistije i povoljnije oblike prevoza.
Povoljniji, cistiji oblici prevoza bi odavno postojali, da nema GRAS-ovih ucjena i blokada putnih pravaca kad god se pojavi konkurencija.

Konkurencija ti je zlatno pravilo svugdje, osim izgleda kod nas na balkanu, gdje su svi navikli zauzimati torove u koje ne pustaju nikoga osim poslusnih ovaca.
NEOPLAN

#174 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by NEOPLAN »

Presude postoje, to niko ne spori. Ali:

Pod 1: Te presude se odnose na linije za Ilijas i okolna mjesta, i jos neke prigradske linije, ne znam sad tacno koje, a ne na linije po kojima saobraca expres linija i tramvaj.

Pod 2: Te presude su odlukom Vlade privremeno stavljene van snage zbog toga jer je GRAS postupajuci po tim presudama ukinuo linije na koje se te presude odnose, da bi onda se na Vladu srucio gnijev stanovnika tih naselja koji su ostali bez prijevoza, jer su GRAS-ovi autobusi mnogo cesce dolazili u ta naselja od Centrotransovih, te je Vlada bila primorana reagovati.

Ynaci, GRAS ya sve ijednu liniju ima doyvolu ya saobracaj, dok Centrotrans nema.
Richard Sorge

#175 Re: Centrotrans vozi za 1KM

Post by Richard Sorge »

Stho ti je mrsko objashnjavat kad te ja najjednostavnije moguce upitah ... dobija li GRAS pare iz budjeta ili ne dobija .. i ako dobija .. koliko dobija .... i ako dobija pare za te linije .. o kakvim ti neprofitabilnim linijama onda pricas ??? Nije valjda da si toliko upucen da vidis siroku sliku ali da ne znas ovo ??

A sto se tice tvog prijedloga ..slazem se ... neka se ukine gras na 7 godina a ne dana .. neka se prebace vozila CT-u i neka dobija iz budjeta ono sto GRAS dobija ( ako dobija - cekam da mi odgovoris ) .. pa ako ne budu bolji od GRASA zabranit im i bicikle da voze ..
Post Reply