Virtualna stomatološka ordinacija
Moderator: anex
-
donBeton
#151 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
oj jebem ti 
- kamen spoticanja
#152 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Kraljica_Suza wrote:Doktore, mene zanima misljenje ili iskustvo o estetskim porculanskim ljuskicama (veneers), ima li kod nas, sta, kako, gdje...eto sve o tome![]()
Hvalaaa
kontrola ti je za uskoro pa cemo o tome na kontroli
- kamen spoticanja
#153 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
hvala na pohvalama...zadovoljstvo je mojedonBeton wrote:Kako da se natjeram da redovno perem zube?![]()
Tek sad primijetih temu, pa samo da pohvalim, nisam duže vrijeme vidio nešto ovako pozitivno.
a za pranje zuba gornji primjer je ipak malo radikalan...tebi je puno lakse da nadjes nekoga ko nosi protezu s zubima i pitas ga kako mu je...i sta bi dao da mu se zubi vrate
ne treba ti bolji poticaj vjeruj mi
-
dzana
#154 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
yap.. i da preskoci dorucak.. a mozda i rucakminjonja wrote:
ja se izvinjavam ako se nekom smucilo od ovih slikaodlican nacin da se neko natjera da vodi racuna o zubima.
-
nova_korisnica
#155 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
kamencicuuuuuuuuuuuuuu
imam upalu korijena dvojke gornje
dobila sam xiclav 625 da pijem 7 dana i to u utorak...jutros sam se probudila malo otecena ispod usne i stvorila mi se mala "kesica"...hoce li se to povuci kada antibiotike popijem?? nemoj mi samo reci da cu morati to probijati
manje boli nego na pocetku...
imam upalu korijena dvojke gornje
-
zelenashica
#156 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Čika zubo,zelena ima problem.
Cijelo jutro pokušavam iščačkati komadić celofana između dva zuba.Donje jedinice.
Džaba silno ribanje zubića,džaba konac.....ama neće pa neće
Ne pitaj otkud mi folija u ustima....sva sreća skinula sam se papira

Ne pitaj otkud mi folija u ustima....sva sreća skinula sam se papira
-
zelenashica
#157 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Neće...Cabadahia wrote:zelenashica wrote:Čika zubo,zelena ima problem.Cijelo jutro pokušavam iščačkati komadić celofana između dva zuba.Donje jedinice.
![]()
Ne pitaj otkud mi folija u ustima....sva sreća skinula sam se papira![]()
Srce, probaj sa sodom-bikarbonom. Garant pomaže.
- hana_montana
#158 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
zelenashica wrote:Čika zubo,zelena ima problem.Cijelo jutro pokušavam iščačkati komadić celofana između dva zuba.Donje jedinice.
![]()
jaoooooooo zelena
- Simply_Red
#159 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Imam i ja pitanje:)
Koji je glavni faktor po kome doktor odluci da li neko treba da nosi fiksni ili onaj drugi aparatic. Zanima me jer meni svi preporucuju fiksni, da ga nosim 2 godine, sto kategoricki odbijam:D Dakle ovaj drugi me zanima ono po kuci kad niko ne gleda
Koji je glavni faktor po kome doktor odluci da li neko treba da nosi fiksni ili onaj drugi aparatic. Zanima me jer meni svi preporucuju fiksni, da ga nosim 2 godine, sto kategoricki odbijam:D Dakle ovaj drugi me zanima ono po kuci kad niko ne gleda
-
zelenashica
#160 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Nisam ja kriva što pakuju cigarete u celofansku folijuhana_montana wrote:zelenashica wrote:Čika zubo,zelena ima problem.Cijelo jutro pokušavam iščačkati komadić celofana između dva zuba.Donje jedinice.
![]()
![]()
![]()
jaoooooooo zelena![]()
![]()
![]()
- kamen spoticanja
#161 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
naravno da manje boli jer je apsces probio periost i sad je subkutano...receptora je puno manje...dakle za prvu pomoc treba otvoriti taj zub...dakle pokusati postici drenazu eksudata(gnoja) kroz kanal zuba ili direktno na oteceno mjesto(ako su se za to stvorili uvjeti) i naravno kao podrska antibiotik...a onda kad se stanje deakutizira onda ici na endo tretman zuba(lijecenje kanal zuba)...ako je izvodivo naravno...nova_korisnica wrote:kamencicuuuuuuuuuuuuuu
imam upalu korijena dvojke gornjedobila sam xiclav 625 da pijem 7 dana i to u utorak...jutros sam se probudila malo otecena ispod usne i stvorila mi se mala "kesica"...hoce li se to povuci kada antibiotike popijem?? nemoj mi samo reci da cu morati to probijati
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i obavito to sto prije...to stanje je akutno...imas u glavi pola litra gnoja...ne moram ti reci gdje se taj sav gnoj sve moze rasuti
i bice to ok...ne sekiraj se...otvaranje zuba je bezbolno
hajde pa obavit to
- kamen spoticanja
#162 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
zelenashica wrote:Čika zubo,zelena ima problem.Cijelo jutro pokušavam iščačkati komadić celofana između dva zuba.Donje jedinice.
![]()
naopaka ti ta neka folija ...ne zeli od tebe da se odvoji
nego sumnjam uopste da je folija izdrzala sva ta silna ribanja...bice prije da si forsiranjem skinula ili dio kamenca ili zubne cakline pa ti je filing pod jezikom drugaciji...no ako ipak zelis da se uvjeris stomatologu brate...nek i oni nesto rade
zeno draga sta radis s folijom u ustima?
- kamen spoticanja
#163 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
najvazniji faktor je stepen rasta i razvoja kosti kod pacijenta...dakle ako je rast i razvoj zavrsen onda se sve osim fixne ortodoncije smatra ne ozbiljnim pristupom(mada je rast i razvoj individualan u prosjeku gornja granica za zene je 16 a za muskarce 18 godina...ako si pros(la)o tu cifru fixna je neminovnost...naravno i indikacija igra ulogu ali samo pri pristupu terapiji...naravno mozes ti nositi i mobilnu ali to je zamajavanjeSimply_Red wrote:Imam i ja pitanje:)
svako dobro zelim
-
zelenashica
#164 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Jok ima ba komadić folije..osjetim neravninu,kao malo "brdo"kamen spoticanja wrote:zelenashica wrote:Čika zubo,zelena ima problem.Cijelo jutro pokušavam iščačkati komadić celofana između dva zuba.Donje jedinice.
![]()
ovo mozes samo ti
![]()
naopaka ti ta neka folija ...ne zeli od tebe da se odvoji![]()
nego sumnjam uopste da je folija izdrzala sva ta silna ribanja...bice prije da si forsiranjem skinula ili dio kamenca ili zubne cakline pa ti je filing pod jezikom drugaciji...no ako ipak zelis da se uvjeris stomatologu brate...nek i oni nesto rade![]()
zeno draga sta radis s folijom u ustima?
Ha valja čika zubi ako ovo ne skinem preko vikenda
A šta sam radila
-
Shoshana
#165 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Ne vidjeh ovo ranije
Ovako, molim te da mi objasnis sta je tacno root canal treatment, jerbo su ovdje zapeli da me nagovaraju da mi to rade svaki put kad se ukazem kod zubara... Imam prilicno zdrave zube, ne ureklo se, ne znam sta je zubobolja. Tu i tamo osjetim blage nelagode pri zvanjanju slatkisa, i onda odem kod zubara, i onda se po pola sata svadjamo oko tog root kanala, koji ja jednostavno necu da radim. Imam buljuk godina i sve zube u ustima, a da nikad nisam to cudo radila (mada sam jednom arsenik u zubu nosala), pa se lijepo pitam da li je to neki njihov nacin da me oderu za $ 500.00+
ili je to stvarno neka prijeka potreba.
Primjera radi, zadnji puta sam imala rupu na gornjoj desnoj petici, i on zapeo za taj hebeni tretman. I jos mi prijeti, kaze ili to ili da vadimo zub. Kaze, preduboka je rupa, ide do samog zivca. Elem nakon dobre rasprave, ja njega natjeram da to izbusi, ocisti, i nafiluje plombom najbolje sto moze. Eh sad.... Ja cak ni lokalnu anesteziju ne uzimam, ne volim da mi pola usta utrne, radije istrpim 15-ak minuta (a da budem potpuno iskrena, volim da osjetim sta mi radi, da se bas ne izivljava na mojim ustima kako hoce
) POslije se pitam... ako sam ja mogla to bez ikakvog problema istrpjeti, znaci da ta rupa nije bila ni blizu zivca. Imam utisak da me je samo htio oguliti bezveze... Mada placa osiguranje, a ne ja, ipak su moja usta i moji zubi u pitanju.
Ovako, molim te da mi objasnis sta je tacno root canal treatment, jerbo su ovdje zapeli da me nagovaraju da mi to rade svaki put kad se ukazem kod zubara... Imam prilicno zdrave zube, ne ureklo se, ne znam sta je zubobolja. Tu i tamo osjetim blage nelagode pri zvanjanju slatkisa, i onda odem kod zubara, i onda se po pola sata svadjamo oko tog root kanala, koji ja jednostavno necu da radim. Imam buljuk godina i sve zube u ustima, a da nikad nisam to cudo radila (mada sam jednom arsenik u zubu nosala), pa se lijepo pitam da li je to neki njihov nacin da me oderu za $ 500.00+
Primjera radi, zadnji puta sam imala rupu na gornjoj desnoj petici, i on zapeo za taj hebeni tretman. I jos mi prijeti, kaze ili to ili da vadimo zub. Kaze, preduboka je rupa, ide do samog zivca. Elem nakon dobre rasprave, ja njega natjeram da to izbusi, ocisti, i nafiluje plombom najbolje sto moze. Eh sad.... Ja cak ni lokalnu anesteziju ne uzimam, ne volim da mi pola usta utrne, radije istrpim 15-ak minuta (a da budem potpuno iskrena, volim da osjetim sta mi radi, da se bas ne izivljava na mojim ustima kako hoce
- kamen spoticanja
#166 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
root kanal treatment ili ti po naski lijecenje kanala korijena zuba ,jeste procedura koja se izvodi onda kad za to postoje indikacije...a to su sve one bolesti zuba koje nepovratno ostecuju puplnu komoru zuba(dakle ono sto kod nas zovu "zivcem")...a to su reverzibilni pulpitisi,nekrotizirajuca gangrenozna stanja puple, i slicne bolesti koje dovode do avitalnosti zuba....naravno nekad je zbog restoracijskog-protetskog tretmana potrebno izvrsiti devitalizaciju root tretmanom ali to samo onda kad restoracija nema dovoljno retentivne povrsine za drzanje...Shoshana wrote:Ne vidjeh ovo ranije![]()
Primjera radi, zadnji puta sam imala rupu na gornjoj desnoj petici, i on zapeo za taj hebeni tretman. I jos mi prijeti, kaze ili to ili da vadimo zub. Kaze, preduboka je rupa, ide do samog zivca. Elem nakon dobre rasprave, ja njega natjeram da to izbusi, ocisti, i nafiluje plombom najbolje sto moze. Eh sad.... Ja cak ni lokalnu anesteziju ne uzimam, ne volim da mi pola usta utrne, radije istrpim 15-ak minuta (a da budem potpuno iskrena, volim da osjetim sta mi radi, da se bas ne izivljava na mojim ustima kako hoce) POslije se pitam... ako sam ja mogla to bez ikakvog problema istrpjeti, znaci da ta rupa nije bila ni blizu zivca. Imam utisak da me je samo htio oguliti bezveze... Mada placa osiguranje, a ne ja, ipak su moja usta i moji zubi u pitanju.
e sad ne mogu suditi samo po tvom postu da li je zaista bilo potreban takav tretman ...potreban je pregled u najmanju ruku...
no naravno ovakve bolesti zuba koje zahtjevaju root kanal tret. imaju i svoje simptome sto subjektivne sto objektivne...vitalni zubi s ireverzibilnim pulpitisom imaju onaj karakteristican bol koji se ne zaboravlja kad se jednom prezivi
nekrotizirane pulpne komore zuba mogu nemati nikakav simptom u vidu bola jedno duze vrijeme ali se na rtg snimku i ispitivanjem vitaliteta zuba lahko ustanove
e sad mene zanima da li te uopste bolilo kad je kolega stomatolog brusio zubic ? jer ako jeste zub je vitalan dakle nije nekrotiziran,dakle ako nije bilo bolova prije root kanal tret.se cini nepotrebnim...no ako bolova pri brusenju nije bilo velika je vjerovatnoca da je zub nekrotiziran i onda je root kanal tret. bio neophodan ...i vise od toga...
nego jesi li imala neke simprome na tom zubu prije odlaska stomatologu?
-
Shoshana
#167 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Ma boli, naravno da boli, samo sam ja navikla da tu bol trpim. Znas sta boli najvise? Ne onaj mali drill, "zuca" nego onaj veliki, "bumbar"kamen spoticanja wrote:
root kanal treatment ili ti po naski lijecenje kanala korijena zuba ,jeste procedura koja se izvodi onda kad za to postoje indikacije...a to su sve one bolesti zuba koje nepovratno ostecuju puplnu komoru zuba(dakle ono sto kod nas zovu "zivcem")...a to su reverzibilni pulpitisi,nekrotizirajuca gangrenozna stanja puple, i slicne bolesti koje dovode do avitalnosti zuba....naravno nekad je zbog restoracijskog-protetskog tretmana potrebno izvrsiti devitalizaciju root tretmanom ali to samo onda kad restoracija nema dovoljno retentivne povrsine za drzanje...
e sad ne mogu suditi samo po tvom postu da li je zaista bilo potreban takav tretman ...potreban je pregled u najmanju ruku...
no naravno ovakve bolesti zuba koje zahtjevaju root kanal tret. imaju i svoje simptome sto subjektivne sto objektivne...vitalni zubi s ireverzibilnim pulpitisom imaju onaj karakteristican bol koji se ne zaboravlja kad se jednom prezividakle nocni bol,bol koji pocinje spontano traje duze od 20 minuta i ne reaguje na analgetike...
nekrotizirane pulpne komore zuba mogu nemati nikakav simptom u vidu bola jedno duze vrijeme ali se na rtg snimku i ispitivanjem vitaliteta zuba lahko ustanove![]()
e sad mene zanima da li te uopste bolilo kad je kolega stomatolog brusio zubic ? jer ako jeste zub je vitalan dakle nije nekrotiziran,dakle ako nije bilo bolova prije root kanal tret.se cini nepotrebnim...no ako bolova pri brusenju nije bilo velika je vjerovatnoca da je zub nekrotiziran i onda je root kanal tret. bio neophodan ...i vise od toga...
nego jesi li imala neke simprome na tom zubu prije odlaska stomatologu?
Konkretno taj zub, otisla sam jer sam pocela da 'osjecam da ga imam'... Sto ce reci - tu i tamo pri zvakanju (posebno slatkisa) neka blaga bol. Ali nije meni taj jedan zub.... nego svaki, ali zaista svaki put kad imam zub za popraviti, oni insistiraju na tom root canalu. Hajde da je pri ozbiljnim stvarima, npr zub pod gangrenom ili tako nesto... ne bih se ni bunila... nego najobicniji karijes, najobicnija plomba da se postavi - on napravi rendgen i kaze root canal... I nije samo jedan zubar, promijenila sam ih 2-3 upravo zbog toga. I svaki put se dzapam i svadjam. Isto kao i mijenjanje starih plombi... Kad mi kaze "ovu cemo plombu promijeniti" ja pitam "a sto - ides na godisnji?"
Pa samo da znam, jesam li ja zaista neki mahniti ters, il' su ovi ovdje zaista tol'ko bezobrazni ili lijeni ili sta ja sve znam - da bi mi radije ceprkali po nervu nego se potrudili da to poprave kako je bog rekao.
- kamen spoticanja
#168 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Shoshana wrote:Kad mi kaze "ovu cemo plombu promijeniti" ja pitam "a sto - ides na godisnji?"![]()
.
ma naravno da ne treba svaki cariozan zub root tretirat
inace takvo reagovanje je sasvim ok...bar se meni tako cini...jer i ja sam isti...s tim da meni ne mogu raditi root tret. bas kad zele...
al mi zato frizerke redovno za "moje dobro" odrezu dio uha...na pijaci mi uvale dva-tri truhla paradajza...i tako isto reagujem
svako dobro zelim
-
Shoshana
#169 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Hvala, trebalo mi je malo dodatnog samopouzdanja 
-
Shoshana
#170 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
A ti dosad nisi skontao da se za ovo dobija ban?Cabadahja wrote:Shoshana wrote:Hvala, trebalo mi je malo dodatnog samopouzdanja
De ba mani se "savjeta" ovog samozvanog "stomatologa".
Da mi je samo znati koji to stomatolog ima vremena da visi na forumima?? Garant nema baš suviše posla![]()
Posavjetujte se sa pravim doktorima prje nego li primjenite "savjete" virtualnog kamena
- cellisto
#171 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Pozdrav i pohvala za temu!
Imam jedno pitanjce, u vezi zubnog konca: kod mene je mala vilica a zubi su krupni i zato je sve od cetvorki pa nazad jako zbijeno. Treba li svejedno pokusati ugurati konac izmedju, ili samo korisiti tamo gdje lako ulazi izmedju zuba?
Mozda je malo glupavo pitanje, ali eto...inace imam jako zdrave zube, ni jedan karijes, ni jednu plombu, pa bih voljela da tako i ostane. Ako imate kakvu preporuku za dobru cetkicu, i to bi mi dobro doslo, samo ne mogu one svemirske sto imaju po dva reda gume izmedju vlakana, od toga se jezim
hvala!
Imam jedno pitanjce, u vezi zubnog konca: kod mene je mala vilica a zubi su krupni i zato je sve od cetvorki pa nazad jako zbijeno. Treba li svejedno pokusati ugurati konac izmedju, ili samo korisiti tamo gdje lako ulazi izmedju zuba?
Mozda je malo glupavo pitanje, ali eto...inace imam jako zdrave zube, ni jedan karijes, ni jednu plombu, pa bih voljela da tako i ostane. Ako imate kakvu preporuku za dobru cetkicu, i to bi mi dobro doslo, samo ne mogu one svemirske sto imaju po dva reda gume izmedju vlakana, od toga se jezim
hvala!
-
nino_mirza
#172 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
prije par godina su mi izbili obe gornje jedinice (mislim pomjerili ih iz lezista "palicom") i to mi je stomatolog vratio i namjestio, nocio sam neku zicu iza njoh neka 2 mjeseca... sad me jedan od tih (na kojem je ostalo ljepila koje je cuvalo zicu) boli...
je moze viti da me boli zato sto je ostalo ljepila i sta da radim!!!
-
Eldin_
#173 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Imate pp.kamen spoticanja wrote:![]()
ma naravno da ne treba svaki cariozan zub root tretiratno opet ti ponavljam nisam vidio pa ne mogu da sudim...no ako ti se pojave bolovi u neka 2 mjeseca znaci da je trebalo...ako ne bice to ok
![]()
inace takvo reagovanje je sasvim ok...bar se meni tako cini...jer i ja sam isti...s tim da meni ne mogu raditi root tret. bas kad zele...![]()
al mi zato frizerke redovno za "moje dobro" odrezu dio uha...na pijaci mi uvale dva-tri truhla paradajza...i tako isto reagujem![]()
svako dobro zelim
-
zelenashica
#174 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
A ti odgovor za nešto manje od 30 dana....Eldin_ wrote:Imate pp.kamen spoticanja wrote:![]()
ma naravno da ne treba svaki cariozan zub root tretiratno opet ti ponavljam nisam vidio pa ne mogu da sudim...no ako ti se pojave bolovi u neka 2 mjeseca znaci da je trebalo...ako ne bice to ok
![]()
inace takvo reagovanje je sasvim ok...bar se meni tako cini...jer i ja sam isti...s tim da meni ne mogu raditi root tret. bas kad zele...![]()
al mi zato frizerke redovno za "moje dobro" odrezu dio uha...na pijaci mi uvale dva-tri truhla paradajza...i tako isto reagujem![]()
svako dobro zelim
- kamen spoticanja
#175 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
vratija se shimecellisto wrote:Pozdrav i pohvala za temu!![]()
![]()
Mozda je malo glupavo pitanje, ali eto...inace imam jako zdrave zube, ni jedan karijes, ni jednu plombu, pa bih voljela da tako i ostane. Ako imate kakvu preporuku za dobru cetkicu, i to bi mi dobro doslo, samo ne mogu one svemirske sto imaju po dva reda gume izmedju vlakana, od toga se jezim![]()
hvala!
dakle ispricavam se na malo zakasnjelom odgovoru ali to si imate zahvaliti moderaciji foruma...oni su me naime poslali na duzii odmor
eh sad sto se tice konca...u sustini ne postoji toliko uzak interdentalni prostor da niti jedan konac ne moze proci...ili promjeni debljinu konca (pokusaj s onim navostenim) ili promjeni tehniku koristenja konca ...a za cetkicu ti mogu reci ovo...opste prihvaceno pravilo je da cetkica ne smije biti previse velika(znaci da glava cetkice treba biti dovoljno mala da se moze zavuci u sve budjake usta
i naravno obrati paznju da tehnike cetkanja
svako dobro zelim