Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post Reply
sandoz11

#151 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by sandoz11 »

Zar je moguce da neko poslije 17 godina i dalje tvrdi da je u teskim borbama oslobodio Modricu,28.06.1992,
a iskreno vam kazem ma metak nije ispaljen kad su usli u Modricu, stanovnistvo je izlazilo iz grada do kasno u noc te subote, uglavnom pjeske preko mosta , tu istinu svi znaju i oni i mi ,
neki stanovnici su se vracali skoro do centra cak i naredni dan ,
zasto ovi generali zele kazati da su bas Modricu krvavo oslobodili, ja cudnih lazova... :bih: :bih:
BHCluster

#152 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

sandoz11 wrote:Zar je moguce da neko poslije 17 godina i dalje tvrdi da je u teskim borbama oslobodio Modricu,28.06.1992,
a iskreno vam kazem ma metak nije ispaljen kad su usli u Modricu, stanovnistvo je izlazilo iz grada do kasno u noc te subote, uglavnom pjeske preko mosta , tu istinu svi znaju i oni i mi ,
neki stanovnici su se vracali skoro do centra cak i naredni dan ,
zasto ovi generali zele kazati da su bas Modricu krvavo oslobodili, ja cudnih lazova... :bih: :bih:
To ti se zove biti general poslje bitke!
BHCluster

#153 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote: kakve to veze ima s ratom, u unpa zone u hrvatskoj su bile pod međunarodnom zaštitom, šta smo ih trebali ostaviti dok mz-a riješi naš problem.
To sto ti pises osa se desilo i desavalo u drugoj drzavi to jeste (Hrvatskoj), zato nije relevantno za ovaj topik!
djebaonozapelo

#154 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by djebaonozapelo »

Moze par pitanja:
1.Cuo sam negde mislim na nekom Hrvatskom sajtu da je negde 93 izvrsena diverzija na koridor i da je nekoliko autobusa i to onih harmonika punih Srpskih vojnika napadnuto iz zasede i da su iisti zavrsili u nekoj provaliji i da je broj zrtava nekoliko stotina zna li neko nesto o ovome?
2.Isto tako se na internetu mogu naci dve veoma sture informacije da je u januaru 93 i nesto kasnije sredinom 93 od strane VRS izvedene akcije prosirenja koridora,ovaj prvi put negde kod Brckog a ovaj drugi put neznam tacno gde ali se ta akcija naziva bitka za strujni koridor,isto na nekim HR sajtovima se pominje da su obe akcije krahirale a da je u oba slucaja bilo ukljuceno najmanje 10 000 vojnika.
Copout znas li ti nesto o ovome a i ostali?Hvala.
copout2010

#155 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by copout2010 »

djebaonozapelo wrote:Moze par pitanja:
1.Cuo sam negde mislim na nekom Hrvatskom sajtu da je negde 93 izvrsena diverzija na koridor i da je nekoliko autobusa i to onih harmonika punih Srpskih vojnika napadnuto iz zasede i da su iisti zavrsili u nekoj provaliji i da je broj zrtava nekoliko stotina zna li neko nesto o ovome?
2.Isto tako se na internetu mogu naci dve veoma sture informacije da je u januaru 93 i nesto kasnije sredinom 93 od strane VRS izvedene akcije prosirenja koridora,ovaj prvi put negde kod Brckog a ovaj drugi put neznam tacno gde ali se ta akcija naziva bitka za strujni koridor,isto na nekim HR sajtovima se pominje da su obe akcije krahirale a da je u oba slucaja bilo ukljuceno najmanje 10 000 vojnika.
cao..evo nadjoh nesto,na engleskom je...
20 July
The VRS East Bosnian Corps, with elements of the 1
Krajina Corps and an
st
armored battalion, launched “Operation Sadejstvo (Joint Action) 93” in order to
expand the Posavina Corridor. They penetrated ABiH defenses southwest of
Brcko on 23 July and captured Brod. This further allowed them to advance to
Donja Brka, but the offensive then stalled. In sum, the VRS managed to widen
the corridor by five kilometers and capture a critical power line. This offensive
was notable for another reason as well. It in many ways typified the respective
fighting styles of the opposing forces. The Serbs displayed superior
organizational cohesion, better armor assets and more effective use of artillery
support. The Bosniacs and their Croat allies in turn utilized extensive
entrenchments and fortifications, including substantial and effective fallback
positions. They also displayed doggedness on the defensive that increasingly
would plague Serbian attempts to take the offensive throughout the country. The
ABiH in particular was beginning to m ature as a warfighting military organization
inace u toj operaciji su ucestvovale 16.kmtbr.,1.posavska br-Brcko.,5.kozarska br.,1.semberska lpbr-Panteri...poslije ove operacije VRS Krajina je prosvijetlila,tj. dobila struju...
osa

#156 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote: kakve to veze ima s ratom, u unpa zone u hrvatskoj su bile pod međunarodnom zaštitom, šta smo ih trebali ostaviti dok mz-a riješi naš problem.
To sto ti pises osa se desilo i desavalo u drugoj drzavi to jeste (Hrvatskoj), zato nije relevantno za ovaj topik!
netočno, sve takve zone su bile "zaštićene", dapače međunarodne snage su im garantirale sigurnost, kakva je ta garancija bila, znamo iz događanja vezanih za njih....
BHCluster

#157 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
netočno, sve takve zone su bile "zaštićene", dapače međunarodne snage su im garantirale sigurnost, kakva je ta garancija bila, znamo iz događanja vezanih za njih....
Kao sto rekoh to sto ti ubacujes nesto sto se desilo u drugoj drzavi (Hrvatskoj) nema veze sa ovom temom ma koliko slicne bile. Jer sa svojom tvrdnjom poravnavas ulogu HV-a sa ulogom Srpske vojske po istom pitanju (UN zasticenih zona).
osa

#158 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
BHCluster wrote:
Kao sto rekoh to sto ti ubacujes nesto sto se desilo u drugoj drzavi (Hrvatskoj) nema veze sa ovom temom ma koliko slicne bile. Jer sa svojom tvrdnjom poravnavas ulogu HV-a sa ulogom Srpske vojske po istom pitanju (UN zasticenih zona).
apsolutno, ista je i hv i vrs napadoše zaštićene zone, razlika je što mi ne likvidirašmo zbjeg od nekih 20 000 i kusur što vojnika što civila....
djebaonozapelo

#159 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by djebaonozapelo »

copout2010 wrote:
djebaonozapelo wrote:Moze par pitanja:
cao..evo nadjoh nesto,na engleskom je...
20 July
The VRS East Bosnian Corps, with elements of the 1
Krajina Corps and an
st
armored battalion, launched “Operation Sadejstvo (Joint Action) 93” in order to
expand the Posavina Corridor. They penetrated ABiH defenses southwest of
Brcko on 23 July and captured Brod. This further allowed them to advance to
Donja Brka, but the offensive then stalled. In sum, the VRS managed to widen
the corridor by five kilometers and capture a critical power line. This offensive
was notable for another reason as well. It in many ways typified the respective
fighting styles of the opposing forces. The Serbs displayed superior
organizational cohesion, better armor assets and more effective use of artillery
support. The Bosniacs and their Croat allies in turn utilized extensive
entrenchments and fortifications, including substantial and effective fallback
positions. They also displayed doggedness on the defensive that increasingly
would plague Serbian attempts to take the offensive throughout the country. The
ABiH in particular was beginning to m ature as a warfighting military organization
inace u toj operaciji su ucestvovale 16.kmtbr.,1.posavska br-Brcko.,5.kozarska br.,1.semberska lpbr-Panteri...poslije ove operacije VRS Krajina je prosvijetlila,tj. dobila struju...
Koliko ja kapiram ovaj tekst ta operacija prosirenja koridora od 23 jula je uspela i koridor prosiren za nekih 5 km.
_majevica_

#160 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by _majevica_ »

1993 godine u ljeto; u Brckom je VRS-a prosirila koridor; evo na ova dva pravca i pomjerajuci linije u km..

1.Prosiren od Dizdaruse do Begovace oko 3 km.
2.Prosiren od Broda do Donje Brke oko 3 km.

Znaci duz citave linije od Cadzavca do Grbavice je povucena linija i zaokruzila sve gradske MZ(VRS).
To je jugo-zapadna linija gledajuci iz centra Brckog.Ta linija je ostala do kraja rata 95 godine.
djebaonozapelo

#161 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by djebaonozapelo »

_majevica_ wrote:1993 godine u ljeto; u Brckom je VRS-a prosirila koridor; evo na ova dva pravca i pomjerajuci linije u km..

1.Prosiren od Dizdaruse do Begovace oko 3 km.
2.Prosiren od Broda do Donje Brke oko 3 km.

Znaci duz citave linije od Cadzavca do Grbavice je povucena linija i zaokruzila sve gradske MZ(VRS).
To je jugo-zapadna linija gledajuci iz centra Brckog.Ta linija je ostala do kraja rata 95 godine.
Hvala na informaciji,jel moguce da niko nista nije cuo za ove autobuse?
_majevica_

#162 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by _majevica_ »

E sto se tice autobusa.Samo sam nacuo a vjerovatno neko od pripadnika VRS-a moze ti reci vise o tome...

Znaci nacuo sam da je jedan autobus u to vrijeme bio u Krepsicu(koridor u Brckom)poklopljen artiljerijom.
Drugi autobus je zalutao i krenuo iz Brckog prema Brodu i naletio na RPG,RB i OSE...naravno i sitniji kalibar..
Medjutim to je sam rekla kazala... :roll:
copout2010

#163 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by copout2010 »

djebaonozapelo wrote:
Koliko ja kapiram ovaj tekst ta operacija prosirenja koridora od 23 jula je uspela i koridor prosiren za nekih 5 km.
Da to je bila operacija,za zauzimanje s. Brod kod Brckog,i stavljanje istog pod kontrolu VRS,kao i visoko naponskog dalekovoda za prenos struje.stavljanjem istog pod kontrolu VRS,Bos. Krajina i regija zapadno od Brckog je dobila elektricnu energiju...Ta operacija je poznata i pod nazivom strujni koridor..
osa

#164 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

_majevica_ wrote:E sto se tice autobusa.Samo sam nacuo a vjerovatno neko od pripadnika VRS-a moze ti reci vise o tome...

Znaci nacuo sam da je jedan autobus u to vrijeme bio u Krepsicu(koridor u Brckom)poklopljen artiljerijom.
Drugi autobus je zalutao i krenuo iz Brckog prema Brodu i naletio na RPG,RB i OSE...naravno i sitniji kalibar..
Medjutim to je sam rekla kazala... :roll:
kakve ose mi nismo djelovali u bih.....
BHCluster

#165 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
apsolutno, ista je i hv i vrs napadoše zaštićene zone, razlika je što mi ne likvidirašmo zbjeg od nekih 20 000 i kusur što vojnika što civila....
U pravu si, hv i srpska vojka jesu pocinile zlocin jer napadanje un-ovih zasticenih zona jeste zlocin.
osa

#166 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
BHCluster wrote:
U pravu si, hv i srpska vojka jesu pocinile zlocin jer napadanje un-ovih zasticenih zona jeste zlocin.
točno, isto kao i djelovanje iz zaštićenih zona i recimo ne razoružavanje u zaštićenim zonama, vidiš svi počinismo zločine, i nikom ništa, takva je međunarodna pravda...
BHCluster

#167 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote:
točno, isto kao i djelovanje iz zaštićenih zona i recimo ne razoružavanje u zaštićenim zonama, vidiš svi počinismo zločine, i nikom ništa, takva je međunarodna pravda...
Nije istina to sto si napisao jer UN garantuje sigurnu zonu od napada kao sto pise u UN Rezolucijama 819 i 836. A vidim tebi je isto napadanje sigurne zone i odbrana iste sto me uopste ne cudi. Ili si vojnik ili si zlocinac a ti si sa ovim pokazao sta si...
osa

#168 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
BHCluster wrote:
Nije istina to sto si napisao jer UN garantuje sigurnu zonu od napada kao sto pise u UN Rezolucijama 819 i 836. A vidim tebi je isto napadanje sigurne zone i odbrana iste sto me uopste ne cudi. Ili si vojnik ili si zlocinac a ti si sa ovim pokazao sta si...
preolako donosiš zaključke, a to je valjda znaš odlika lakomislenih osoba, naravno da nije isto napadati zaštićenu zonu i napadati iz zaštićene zone to su dvije različite stvari, ali obje krše međunarodna pravila, jer lijepo si napisao un garantira sigurnost u zaštićenoj zoni, dakle ni u njoj nije potrebno oružje, a vidjeli smo kako to un radi i da je to oružje bilo potrebno itekako, zašto je vlastite greške i grijehe teško priznati, pri tom ovo vlastite ne stavljam u kontekst osobnih....
pemanapemani

#169 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by pemanapemani »

osa, nisi komentarisao intervju tvog druga Stipetica Nacionalu.
osa

#170 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

pemanapemani wrote:osa, nisi komentarisao intervju tvog druga Stipetica Nacionalu.
nisam ga ni čitao...
pemanapemani

#171 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by pemanapemani »

pohvatao svaki detaljcic na temi, a nisi citao intervju? sta ces, valjda se covjek nekad zamisli.
BHCluster

#172 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote: Nije istina to sto si napisao jer UN garantuje sigurnu zonu od napada kao sto pise u UN Rezolucijama 819 i 836. A vidim tebi je isto napadanje sigurne zone i odbrana iste sto me uopste ne cudi. Ili si vojnik ili si zlocinac a ti si sa ovim pokazao sta si...
preolako donosiš zaključke, a to je valjda znaš odlika lakomislenih osoba, naravno da nije isto napadati zaštićenu zonu i napadati iz zaštićene zone to su dvije različite stvari, ali obje krše međunarodna pravila, jer lijepo si napisao un garantira sigurnost u zaštićenoj zoni, dakle ni u njoj nije potrebno oružje, a vidjeli smo kako to un radi i da je to oružje bilo potrebno itekako, zašto je vlastite greške i grijehe teško priznati, pri tom ovo vlastite ne stavljam u kontekst osobnih....
Znaci opet si sam sebi odgovorio na pitanje ako UN to neradi adekvatno onda mora narod u tim zonama pa sa time i sam sebe pobijas sa svojim tvrdnjama.
osa

#173 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

BHCluster wrote:
osa wrote:
Znaci opet si sam sebi odgovorio na pitanje ako UN to neradi adekvatno onda mora narod u tim zonama pa sa time i sam sebe pobijas sa svojim tvrdnjama.[/quote]

da li to mijenja na stvari da je bilo kršenja pravila zone sigurnosti na svim stranama, naravno neki su kršili manje neki više....
karanana

#175 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by karanana »

osa uporedjujes unpa zone u hrvatskoj sa zasticenim zonama u BiH i vec tu pravis gresku u koracima i nema se vise dalje sta raspravljati o moralnosti tih "napada" iz zasticenih zona i uspoerdjivanja napada hrvatske vojske na krajinu i srpske vojske na srebrenicu i ostale "zasticene" zone.
Post Reply