amrica wrote:HAVANA wrote:Zlata M. wrote:Ali od nas, koji zivimo vani, malo ko je spreman iskreno pricati o nekim stvarima...o tamnim stranama, shugavim aspektima svega ovoga ! Malo ko hoce o onoj "casi zuci " kojom se ta neka "casa meda" neminovno zagrci !

Ako zanemarimo HAVANU i jos par % onih koji su sretni u BiH, prosjecan Bosanac zivi sa casom zuci, ponekad, urijetko, ta se zuc zasladi medom, ali fakat urijetko i kratkotrajno.
Nažalost to je tačno ali većina bosanaca je i sama doprinijela tome.Isti ih jebu u zdrav mozak(da li je zdrav?) već godinama i oni puše iste fore ,žive sa čašom žući dok pašćad nacinalistička prodaje maglu i produžava agoniju prosječnog bosanca a sve to zarad vlastitog bogaćenja.Ja sam znao dobro šta me čeka u bih,odrastao sam na ovom asfaltu,rat sam preživio jedva i sve što sam trebao naučiti da opstanem ovde,naučio sam.Izabrao sam i posao koji nije vezan ni sa politikom ni sa stranačkim opredjeljenjem...imam svoj svijet u kojem dobro funkcionišem i sretan sam ali i tužan radi mnogo nesretnih...Ali ja neću da idem iz svog grada i neću da se povlačim pred najezdom novokomponovanih i podobnih ,koji gle čuda uspijevaju u ovom gradu...
Ako svi odemo,ko će ostati?
Jednostavno ne pristajem na priču ne mogu ovde ništa,mogu,moram i hoću...Da bih mogao morao sam obezbijediti neke stvari i zato sam i otišao.
Neću nigdje drugo da živim,radiću pet poslova,kupiću,prodaću,rodiću...
Ja imam dovoljno godina i uslova da mogu tako razmišljati a uostalom sve ovo je ono što sam i planirao.Naravno za mladje koji tek počinju super je da odu vani,vide,nauče,zarade a ja lično bih volio da se onda vrate.
I kad sam odlazio kao da sam se sa dušom rastavio ali morao sam...neki su i ostali...
Ti amrice znaš ko je ostao kad smo mi otišli goli i bosi a on ostao go i bos...i uspio je sve ovde napraviti sam bez ičije pomoći

On jednostavno nije htio da ide i nikada nije prihvatao da nije moguće nešto napraviti...i uspio je napraviti dobar život.
Sigurno 10 mojih prijatelja se vratilo i svi su zadovoljni a samo je jedan opet otišao ali on je i živio kao da je 88g,ispijao kafe,maštao o šleperima...nečega...potrošio uštedjevinu i otišao nazad.

Sto ljudi , sto različitih priča...jednostavno ko misli da treba otići...neka i proba...
Nema potrebe predstavljati sve u bih lošim niti sve tudje dobrim.Nit je ovde sve dobro,nit je vani sve dobro.Na nama je da izaberemo.