Odlazak iz BiH (pomoć)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SoulSeeker

#151 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

amrica wrote:A sto se tice komsija i (ne)pozdravljanja, nije vise ni komsija sta je nekad bio... Ako hoces da se mlatis, uvijek ces naci dobrovoljaca po kafanama, sumnjivim mjestima itd, ako hoces sa nekim da cumuras, imas kameru i mikrofon, direktan prenos iz dnevne sobe u dnevnu sobu, i jos biras sa kim ces pricati, a moze i konferencija 8)
Pokušavao sam uopšteno ukazati na dinamiku života u Bosni i uporediti ga sa onim na zapadu. Primjera radi, nama svaki dan dođe neko u posjetu, ako neko od komšija nosi nešto teško, rijetko ga ko zaobiđe, danas smo trebali ići na Bistričak sa društvom pa je prehladno, nema veze, idemo sutra... i tako... Imam osjećaj da se na zapadu za to jednostavno nema vremena jer su svi više preorjentisani ka materijalnom nego socijalnom i prirodnom. Možda griješim, ali takva su moja iskustva.
amrica wrote:Pa ni ovdje se vise svi ne poznaju u kimsiliku.
Ovdje si debelo u pravu.
BARESI

#152 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by BARESI »

HAVANA wrote:
To je to...............
Edin H.

#153 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Edin H. »

vox-populi wrote:
@EdinH: Moguce da u slucaju nekih drzava jednom kada dobijes pasos mozes putovati u svoju maticnu zemlju. U slucaju Norveske znam da sigurno ne mozes jer ova djevojka je isla u Srbiju na slijedeci nacin: zadrzala je svoju licnu kartu, odnosno prilikom uzimanja norveskih dokumenata nije ni prijavila da ima licnu kartu. Sa norveskim pasosem je dolazila u Sarajevo a onda autobusom i samo sa licnom kartom do Beograda. Ne znam kakva je situacija sada, ovo je informacija od prije 6-7 godina.

Naravno i ja se ogradjujem, jer ne znam u situaciju za sve zemlje.
Ali u biti je sljedece:
- ako ti ne odobre azil, a iz odredjenog razloga ne mozes dobiti nacionalni dokumenat ali priznaju da postoje "diskrecioni" razlozi da neko vrijeme se ne mozes vratiti u zemlju iz koje dolazis mozes dobiti smedi dokument za putovanje koji u biti sluzi za utvrdjivanje identiteta i potrebana je viza za svaku zemlju u koju putujes. Sa ovim dokumentom uglavnom mozes putovati u zemlju iz koje dolazis (jer ne ispunjavas uslove za azil), ali ti to naravno moze utjecati na produzenje statusa/boravka
- ukoliko ti odobre azil mozes dobiti plavi - izbjeglicki pasos sa kojim nemas pravo putovati u maticnu zemlju. Za vecinu zapadnoevropskih zemalja ti ne treba viza (osim cini mi se Francuske sto nije dobro ukoliko imas namjeru putovati u Francusku kada bude igrala reprezentacija :D i Austrije). To je vjerovatno bio slucaj sa tvojom prijateljicom koja je sa tim dokumentom putovala u BiH, a onda sa licnom u Srbiju.
- kada steknes uslove za drzavljanstvo imas pravo na pasos te zemlje i nema ogranicenja putovanja, ali uglavnom nemas pravo na diplomatsku zastitu u zemlji iz koje potices i iz koje si trazio azil.
jefferson

#154 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

@Soulseeker i za sve ostale koji bi na guzove (kao i ja) da dobijete green card :D

Agencije koje uzimaju pare uzimaju da bi Vas prijavili, ali sve to Vi samo fino mozete uraditi.
Prijava za 2011 je bila do 30. Novembra 2009. Ove godine za 2012 ce biti isto u tom terminu +- par dana.
Web stranica da se BESPLATNO i NAJSIGURNIJE prijavite je:

http://www.dvlottery.state.gov/
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#155 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ladyblue18 »

Ta prica o komsiluku, komsijama, sjelima je mozda nekada pila vode, i nekad se praktikovalo, prije rata.
Danas to bas i nije tako.
Bas je neko zeljan komsije i nekoga treceg kad dodje s posla, umoran, iscrpljen, vikendima ljudi ciste, rade, kuhaju...
Ljudima je dosta i samog sebe a kamoli nekog treceg,

Sve je to postalo zdravo za zdravo, dobar dan, merhaba, pomoc bog itd.
Svako ima svoje probleme.

Jednom mjesecno mozda dodju gosti, prijatelji neki, neko iz roda i to je to.

Dovoljno je da se komsiluk zna i to je to. A nikakva sjela i cascavanja i gluposti.
Dodje kona da promahala koju i da ti zaviri u svaki cosak kuce da vidi jel ima koja praska gdje. :-) E to bi mi bas jako nedostajalo ako bih otisla vani. :D
Zlata M.

#156 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Zlata M. »

Primjera radi, nama svaki dan dođe neko u posjetu, ako neko od komšija nosi nešto teško, rijetko ga ko zaobiđe, danas smo trebali ići na Bistričak sa društvom pa je prehladno, nema veze, idemo sutra... i tako... Imam osjećaj da se na zapadu za to jednostavno nema vremena jer su svi više preorjentisani ka materijalnom nego socijalnom i prirodnom. Možda griješim, ali takva su moja iskustva.
...tacno !
Ali od nas, koji zivimo vani, malo ko je spreman iskreno pricati o nekim stvarima...o tamnim stranama, shugavim aspektima svega ovoga ! Malo ko hoce o onoj "casi zuci " kojom se ta neka "casa meda" neminovno zagrci !
Jer, i nismo radi te price ovdje, zar ne ? :wink:
Pa kontam... hmmm, kad vec nece niko... :D
A autora teme i tako i tako ne zanima... :|
Nista, druze ! Idemo dalje ! U CH mozes, na primjer, putem zenidbe, sto ti ja, kao covjek, nikad ne bih savjetovala.
Ako to ipak uradis, svoju diplomu okaci na neko vidljivo mjesto, pored ogledala u kupatilu, recimo...
I gledaj....gledaj...sjecaj se. :sad: :)
HAVANA

#157 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

Zlata M. wrote:Ali od nas, koji zivimo vani, malo ko je spreman iskreno pricati o nekim stvarima...o tamnim stranama, shugavim aspektima svega ovoga ! Malo ko hoce o onoj "casi zuci " kojom se ta neka "casa meda" neminovno zagrci !

:thumbup:
amrica

#158 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by amrica »

HAVANA wrote:
Zlata M. wrote:Ali od nas, koji zivimo vani, malo ko je spreman iskreno pricati o nekim stvarima...o tamnim stranama, shugavim aspektima svega ovoga ! Malo ko hoce o onoj "casi zuci " kojom se ta neka "casa meda" neminovno zagrci !

Ako zanemarimo HAVANU i jos par % onih koji su sretni u BiH, prosjecan Bosanac zivi sa casom zuci, ponekad, urijetko, ta se zuc zasladi medom, ali fakat urijetko i kratkotrajno.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#159 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ladyblue18 »

amrica wrote: Ako zanemarimo HAVANU i jos par % onih koji su sretni u BiH, prosjecan Bosanac zivi sa casom zuci, ponekad, urijetko, ta se zuc zasladi medom, ali fakat urijetko i kratkotrajno.
Bas tako.
pustopoljina

#160 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by pustopoljina »

mi prije rata nismo poznavali komsije iz zgrade...ni sa sprata.ono...sretali se u liftu. jest jednom bio potres,pa smo se prepali i popili starci kafu zajedno. nekad smo se igrali ili tukli s drugom djecom iz zgrade, ali nikad nismo znali ko je cije dijete ili roditelj.
onda je dosao rat.
svi smo se znali. sve smo dijelili. prve bilice,prve mrkve...sudje...deke...odjecu i obucu,vodu i radio na akumulator...
onda je rat zavrsio.
i opet niko nikog ne zna.
stanovi se prodaju i preprodaju, na vratima uglavnom nema plocica sa imenom...ovi stari se kao "znaju" ali nije to ono iz rata...vise kuziranje sta, ko, gdje, kako...
a tako je nekako i vani, u inostranstvu.
desi se neki pozar ili poplava- pa se zacas okupi komsiluk,neko nekome izadje u susret...i sutradan opet dobar dan za dobar dan. stanari se izmjenjuju i tako.
u mahalama je sigurno drugacije,kao i ovdje u onim dijelovima grada gdje su porodicne kuce...tu se komsiluk poznaje i bira...
tu se paze kuce kad jedni odu na odmor ili se od vrata do vrata cestita nova godina ili se cak slavi zajedno.
ali gdje su zgrade u pitanju- tu je i bolje sto manje kontakta imati, jer smo svi jedni drugima za vratom, a da se tako treba zivjeti bili bismo pcele ili mravi, a ne ljudi...
jefferson

#161 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

Zlata M. wrote:
Primjera radi, nama svaki dan dođe neko u posjetu, ako neko od komšija nosi nešto teško, rijetko ga ko zaobiđe, danas smo trebali ići na Bistričak sa društvom pa je prehladno, nema veze, idemo sutra... i tako... Imam osjećaj da se na zapadu za to jednostavno nema vremena jer su svi više preorjentisani ka materijalnom nego socijalnom i prirodnom. Možda griješim, ali takva su moja iskustva.
...tacno !
Ali od nas, koji zivimo vani, malo ko je spreman iskreno pricati o nekim stvarima...o tamnim stranama, shugavim aspektima svega ovoga ! Malo ko hoce o onoj "casi zuci " kojom se ta neka "casa meda" neminovno zagrci !
Nista, druze ! Idemo dalje ! U CH mozes, na primjer, putem zenidbe, sto ti ja, kao covjek, nikad ne bih savjetovala.
Ako to ipak uradis, svoju diplomu okaci na neko vidljivo mjesto, pored ogledala u kupatilu, recimo...
Te price o tome kako se nema vremena su supljak najobicniji!
pustopoljina

#162 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by pustopoljina »

i smatram da treba otici svako ko to zeli, jer tudja iskustva u pravilu malo vrijede.
Zlata M.

#163 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Zlata M. »

Ne, nisu.
Istina ziva ! Govorim i u svoje vlastito, i u ime vecine ljudi koja je vani. Jedan sasvim mali procenat su ljudi na nekim créme pozicijama, mada ni to nije relevantno kad je u pitanju slobodno vrijeme.
Ako ti, @jefferson, zivis drugacije, meni je to stvarno drago, ali nije bas fer da sebe uzimas za jedinicu mjere, ok ? :)
(neces se naljutiti ? :) )

...ma vala i da hoces ! :zzzz:
vox-populi

#164 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

Zlata M. wrote: ...tacno !
Rekao bih da mi je zao sto se tako osjecas ali necu. Iz dva razloga. Prvo, ne poznajem te pa i nemam neke osjecaje prema tebi. Drugo, sloboda kretanja postoji, kako na Zapadu tako i u BiH pa ako nisi zadovoljna svojim zivotom vani a ti lijepo spakuj kofere pa nazad.
Ako ti je utjeha razmisljanje da je svima vani lose, ili da ce im biti lose kad-tad, ok, tjesi se na taj nacin ako ti je lakse.
For the record, ovdje svoju diplomu nisam okacio pored ogledala nego sam je odnio na razgovor za posao i na osnovu nje evo vec dvije godine radim. Svoj posao, u skladu sa nivoom obrazovanja.
Imam sasvim dovoljno vremena u zivotu, ne mogu reci vise nego sto sam imao u Sarajevu jer sam dole manje radio, ali i dalje imam normalno radno vrijeme od 8 sati dnevno, pet dana u sedmici. Mada mi je jasno da neki ljudi nemaju vremena jer moraju raditi po 14 sati dnevno da bi sebi obezbjedili egzistenciju. I to su oni koji su okacili diplomu pored ogledala pa je gledaju. Ja sam za svoj posao i svoje radno vrijeme adekvatno placen, po tarifi po kojoj su i moje kolege Njemci placeni i nemam potrebe da radim prekovremeno pa tako imam i slobodnog vremena.
Da kazem da mi nista ne fali, lagao bih. Nedostaje malo spontanosti, nedostaju prijatelji, porodica. Ali to je sve u granicama onoga sto sam i ocekivao kada sam odlucio da dodjem ovdje. Kad saberem i oduzmem sta sam izgubio i sta sam dobio, jos uvijek sam u debelom plusu i dok je god tako ja ostajem ovdje.
Imam se gdje vratiti i to cu uraditi onoga trenutka kada i ako mi ovdje ne bude vise dobro. Do tada uzivam u zivotu.

I no hard feelings, nista lose nisam mislio.
Edin H.

#165 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Edin H. »

Mene isto nerviraju komsije kada ocekuju da ih pozdravim :D
Zlata M.

#166 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Zlata M. »

vox-populi wrote:
Zlata M. wrote: ...tacno !
Rekao bih da mi je zao sto se tako osjecas ali necu. Iz dva razloga. Prvo, ne poznajem te pa i nemam neke osjecaje prema tebi. Drugo, sloboda kretanja postoji, kako na Zapadu tako i u BiH pa ako nisi zadovoljna svojim zivotom vani a ti lijepo spakuj kofere pa nazad.
Ako ti je utjeha razmisljanje da je svima vani lose, ili da ce im biti lose kad-tad, ok, tjesi se na taj nacin ako ti je lakse.
For the record, ovdje svoju diplomu nisam okacio pored ogledala nego sam je odnio na razgovor za posao i na osnovu nje evo vec dvije godine radim. Svoj posao, u skladu sa nivoom obrazovanja.
Imam sasvim dovoljno vremena u zivotu, ne mogu reci vise nego sto sam imao u Sarajevu jer sam dole manje radio, ali i dalje imam normalno radno vrijeme od 8 sati dnevno, pet dana u sedmici. Mada mi je jasno da neki ljudi nemaju vremena jer moraju raditi po 14 sati dnevno da bi sebi obezbjedili egzistenciju. I to su oni koji su okacili diplomu pored ogledala pa je gledaju. Ja sam za svoj posao i svoje radno vrijeme adekvatno placen, po tarifi po kojoj su i moje kolege Njemci placeni i nemam potrebe da radim prekovremeno pa tako imam i slobodnog vremena.
Da kazem da mi nista ne fali, lagao bih. Nedostaje malo spontanosti, nedostaju prijatelji, porodica. Ali to je sve u granicama onoga sto sam i ocekivao kada sam odlucio da dodjem ovdje. Kad saberem i oduzmem sta sam izgubio i sta sam dobio, jos uvijek sam u debelom plusu i dok je god tako ja ostajem ovdje.
Imam se gdje vratiti i to cu uraditi onoga trenutka kada i ako mi ovdje ne bude vise dobro. Do tada uzivam u zivotu.

I no hard feelings, nista lose nisam mislio.
:roll: :roll:

:D :D :D cuj "no hard feelings"... a ne osjeca nista prema meni ... ?! :-) :D

smrc...

Nego, salu na stranu, jesi li, kad si bio klinac, citao "Beleske jedne Ane" ?
Simpaticna knjizica (nesimpaticnog autora, istina... al' to je vec druga tema ! )

...onaj dio kad opisuje ljuljasku na koju nikako da stignes sjesti, toliko djecurlije ceka u redu...
Onda se ona zainati, pa ode u ponoc, kad svi drugi spavaju...i kaze, ljulja se, ljulja...al' sve nesto shuhveli - nema one druge djece da zEvaju !

Neka nama foruma, rekoh... ! :wink: :)
vox-populi

#167 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by vox-populi »

Zlata M. wrote:
Nego, salu na stranu, jesi li, kad si bio klinac, citao "Beleske jedne Ane" ?
Simpaticna knjizica (nesimpaticnog autora, istina... al' to je vec druga tema ! )

...onaj dio kad opisuje ljuljasku na koju nikako da stignes sjesti, toliko djecurlije ceka u redu...
Onda se ona zainati, pa ode u ponoc, kad svi drugi spavaju...i kaze, ljulja se, ljulja...al' sve nesto shuhveli - nema one druge djece da zEvaju !

Neka nama foruma, rekoh... ! :wink: :)
Moram priznati da nisam citao spomenutu knjigu i ne vidim kako se aplicira na moju situaciju. Uvijek sam stizao na ljuljaske. Samo sam se ponekad morao gurati pored ostale djece. Ali bez guranja se ne bih ni ljuljao.
HAVANA

#168 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by HAVANA »

amrica wrote:
HAVANA wrote:

Ako zanemarimo HAVANU i jos par % onih koji su sretni u BiH, prosjecan Bosanac zivi sa casom zuci, ponekad, urijetko, ta se zuc zasladi medom, ali fakat urijetko i kratkotrajno.

Nažalost to je tačno ali većina bosanaca je i sama doprinijela tome.Isti ih jebu u zdrav mozak(da li je zdrav?) već godinama i oni puše iste fore ,žive sa čašom žući dok pašćad nacinalistička prodaje maglu i produžava agoniju prosječnog bosanca a sve to zarad vlastitog bogaćenja.Ja sam znao dobro šta me čeka u bih,odrastao sam na ovom asfaltu,rat sam preživio jedva i sve što sam trebao naučiti da opstanem ovde,naučio sam.Izabrao sam i posao koji nije vezan ni sa politikom ni sa stranačkim opredjeljenjem...imam svoj svijet u kojem dobro funkcionišem i sretan sam ali i tužan radi mnogo nesretnih...Ali ja neću da idem iz svog grada i neću da se povlačim pred najezdom novokomponovanih i podobnih ,koji gle čuda uspijevaju u ovom gradu...
Ako svi odemo,ko će ostati?
Jednostavno ne pristajem na priču ne mogu ovde ništa,mogu,moram i hoću...Da bih mogao morao sam obezbijediti neke stvari i zato sam i otišao.
Neću nigdje drugo da živim,radiću pet poslova,kupiću,prodaću,rodiću...
Ja imam dovoljno godina i uslova da mogu tako razmišljati a uostalom sve ovo je ono što sam i planirao.Naravno za mladje koji tek počinju super je da odu vani,vide,nauče,zarade a ja lično bih volio da se onda vrate.
I kad sam odlazio kao da sam se sa dušom rastavio ali morao sam...neki su i ostali...
Ti amrice znaš ko je ostao kad smo mi otišli goli i bosi a on ostao go i bos...i uspio je sve ovde napraviti sam bez ičije pomoći :) On jednostavno nije htio da ide i nikada nije prihvatao da nije moguće nešto napraviti...i uspio je napraviti dobar život.
Sigurno 10 mojih prijatelja se vratilo i svi su zadovoljni a samo je jedan opet otišao ali on je i živio kao da je 88g,ispijao kafe,maštao o šleperima...nečega...potrošio uštedjevinu i otišao nazad. :(
Sto ljudi , sto različitih priča...jednostavno ko misli da treba otići...neka i proba...
Nema potrebe predstavljati sve u bih lošim niti sve tudje dobrim.Nit je ovde sve dobro,nit je vani sve dobro.Na nama je da izaberemo.
jefferson

#169 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

Zlata M. wrote:
Ne, nisu.
Istina ziva ! Govorim i u svoje vlastito, i u ime vecine ljudi koja je vani. Jedan sasvim mali procenat su ljudi na nekim créme pozicijama, mada ni to nije relevantno kad je u pitanju slobodno vrijeme.
Ako ti, @jefferson, zivis drugacije, meni je to stvarno drago, ali nije bas fer da sebe uzimas za jedinicu mjere, ok ? :)
(neces se naljutiti ? :) )

...ma vala i da hoces ! :zzzz:
hahaha, ma i da hocu sta ima veze.
Gledaj, ja sa jedini bosanac u ovom gradu kojeg znam :D , jednostavno nema naih ovdje. medjutim, puno putujem, i u kontaktu sam sa dosta nasih ljudi. I svi govore kako se druze, ovo, ono, rostllji itd.
Ja sticajem okolnosti imam dosta slobodnog vremena, i radim na poziciji gdje dolazim u kontakt sa puno stranih vojnih pilota, pa sam u kontaktu sa pilotima iz ex-yu. Rostilji, druzenja, itd.
Znaci sve je do organizacije, a slobodno vrijeme se uvijek moze naci!!!
SoulSeeker

#170 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

jefferson wrote:@Soulseeker i za sve ostale koji bi na guzove (kao i ja) da dobijete green card :D

Agencije koje uzimaju pare uzimaju da bi Vas prijavili, ali sve to Vi samo fino mozete uraditi.
Prijava za 2011 je bila do 30. Novembra 2009. Ove godine za 2012 ce biti isto u tom terminu +- par dana.

Hvala. :)
SoulSeeker

#171 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by SoulSeeker »

Zlata M. wrote:Ali od nas, koji zivimo vani, malo ko je spreman iskreno pricati o nekim stvarima...o tamnim stranama, shugavim aspektima svega ovoga !
Ma o ovome više niko ne govori ni kod nas, jer se ustanovilo da nije preporučljivo. :lol:
jefferson

#172 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by jefferson »

SoulSeeker wrote:
jefferson wrote:@Soulseeker i za sve ostale koji bi na guzove (kao i ja) da dobijete green card :D

Hvala. :)
Nema na cemu komsija 8-)
tempora

#173 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by tempora »

pustopoljina wrote:i smatram da treba otici svako ko to zeli, jer tudja iskustva u pravilu malo vrijede.
U jednoj recenici sva mudrost tematike.
ljubav_aha

#174 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote: hahaha, ma i da hocu sta ima veze.
Gledaj, ja sa jedini bosanac u ovom gradu kojeg znam :D , jednostavno nema naih ovdje. medjutim, puno putujem, i u kontaktu sam sa dosta nasih ljudi. I svi govore kako se druze, ovo, ono, rostllji itd.
Ja sticajem okolnosti imam dosta slobodnog vremena, i radim na poziciji gdje dolazim u kontakt sa puno stranih vojnih pilota, pa sam u kontaktu sa pilotima iz ex-yu. Rostilji, druzenja, itd.
Znaci sve je do organizacije, a slobodno vrijeme se uvijek moze naci!!!

drug,imas li vremena za rostilj :lol: ;-) sa istim drustvom ;-) :-D
Eborg

#175 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)

Post by Eborg »

@ljubav_aha: Vidim našla si kolegu. :lol:
Post Reply