"Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
atko

#151 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by atko »

zonbirile wrote:pa isuviše se plitko posmatra taj patriotizam,ukratko nije dobro po zemlju prodati telecom-stop.Ima jedna južnoamerička zemlja sa obilje vode,prodali izvore,sada žedni,ko ima pije najskuplju vodu.
Slazem se ;) Ali oni koji drze telekom u rukama vrlo brzo ce doci u poziciju da ili ce popusiti trzisnu utakmicu ili ce ga morati tusnuti po principu daj sta das, sve zbog njihovog javasluka i lopovluka ... a moglo je da se napravi mocna kompanija ili da se mocno proda ... svaka od tih opcija bi bila boljda od stanja koje tek slijedi
zonbirile

#152 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by zonbirile »

atko wrote:
zonbirile wrote:pa isuviše se plitko posmatra taj patriotizam,ukratko nije dobro po zemlju prodati telecom-stop.Ima jedna južnoamerička zemlja sa obilje vode,prodali izvore,sada žedni,ko ima pije najskuplju vodu.
Slazem se ;) Ali oni koji drze telekom u rukama vrlo brzo ce doci u poziciju da ili ce popusiti trzisnu utakmicu ili ce ga morati tusnuti po principu daj sta das, sve zbog njihovog javasluka i lopovluka ... a moglo je da se napravi mocna kompanija ili da se mocno proda ... svaka od tih opcija bi bila boljda od stanja koje tek slijedi
-------------------------------------------------------------
ma ne mora biti,ista priča je bila za MTel,pa HT na kraju BH telecom zadržao rast.Krucijalno pitanje je pitanje infrastrukture,tu je BH telecom najjači,jer "drži" i najjače gradove.Očekivana penetracija u "tuđa" područja sigurno neće biti tolika,jer to kazuje iskustva drugih,npr.Hrvatska,davali su i po 100kn za prelazak iz jedne u drugu mreže i raja omudrala,skontala da je pušiona.Nema više margine na kojoj možeš "uzeti",pijačno rečeno,radi se na pfening.Sasvim drukčije bi bilo da se neko pojavio u vreme intenzivne penetracije,prije jedno 10g,sada je tržište zasičeno,pa imamo bolji prosjek od mnogih u regiji i u fiksnoj i mobilnoj.Prva stvar bi trebalo riješiti idiotluk naplate TV takse,preko telecom računa,nešto kontam više domaćinstava ima struju nego telefon,pa neka idu preko EPBiH,ili u MP3
atko

#153 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by atko »

zonbirile wrote: ma ne mora biti,ista priča je bila za MTel,pa HT na kraju BH telecom zadržao rast.Krucijalno pitanje je pitanje infrastrukture,tu je BH telecom najjači,jer "drži" i najjače gradove.Očekivana penetracija u "tuđa" područja sigurno neće biti tolika,jer to kazuje iskustva drugih,npr.Hrvatska,davali su i po 100kn za prelazak iz jedne u drugu mreže i raja omudrala,skontala da je pušiona.Nema više margine na kojoj možeš "uzeti",pijačno rečeno,radi se na pfening.Sasvim drukčije bi bilo da se neko pojavio u vreme intenzivne penetracije,prije jedno 10g,sada je tržište zasičeno,pa imamo bolji prosjek od mnogih u regiji i u fiksnoj i mobilnoj.Prva stvar bi trebalo riješiti idiotluk naplate TV takse,preko telecom računa,nešto kontam više domaćinstava ima struju nego telefon,pa neka idu preko EPBiH,ili u MP3
Jest, ali infrastrukturu drze u fixnoj, koju nisu unaprijedili i koja nemoze podnjeti ni flat ni mytv ... plus taksa za TV ... fixna je u padu ... najveci prihodi su od mobilne ... a hava svacija podjednako ;)

Pa pogledaj samo logosoft ... imaju optiku do svakog haustora i sad bitku biju sa telekomo haustor po haustor ... i sta mislis DT baci koji milion i kupi i logosoft npr ... cisto onako strateski da uzdrma bht u najvecem gradu ... plus politicki lobiji sto ce raditi da se regulativa malo preuredi ... itd itd ...

Sve ovo o cemu govorim je samo negodovanje onoga sto ove glavonje rade od ove drzave .. razvodnise sve sto je icemu vrijedilo.

Ja bih bio najsretniji da BHT svage godne 300 miliona prihoda usmjeri u nove investicije ... da imamo nas a-put, nasu prugu, nase fabrike ...

Ali BHT je u principu virtualna vrijednost ... sutra ce npr google plasirati neki globalni sistem na nivou planete i onda "staromodna" telefonija pade klincu za usi.

Ali struja, voda, sume to su nasi realni potencijal i to se lagano prokockava :x
xyz101

#154 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

detroit-mercy wrote: O kvalitetu usluga imas tekst koji ti kaze da imamo najslabiji internet od zemalja u okruzenju. Pored toga placamo najskuplje usluge, tako da moj prijatelj iz Zagreba me moze nazvati u USA i reci da i nije nesto skupo a moji se iz Bosne ne smiju dohvatiti telefona jer ih opapri tako dobro da ne znaju sta ce sa time..
hoces reci da su pozivi iz zagreba za usa bili skuplji prije nego je ht kupljen od nijemaca ?
znas i sam da nije tacno.
hrvatska i srbija su uvijek bili jeftiniji.
ne znam u cemu je razlog, iskreno da ti kazem.
sumnjam da se radi o razvoju opste telekomunikacije u drzavi, infrastrukture.
a sa tim je povezana i brzina interneta.

mislim da je lose kako koristite ovako iskrivljenje informacije za svoje teze.
shvatam ljudi koji bi htjeli da se drzavna imovina proda tek tako.
(droga, meloljetnost, ili umna perverzija je razlog) .,
ali kada govorite cinjenice koje nemaju veze sa prodajem , onda sam tu da vam stavim prst u oko :mrgreen:
Biggy

#155 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Biggy »

kijameta wrote:
detroit-mercy wrote:
xyz101 wrote:Detroit,

nije "investicija" ako prodajes (na engleskom) cash cow.
na nasem, kravu muzaru :mrgreen:
kada intel dodje u kinu i na polju rize otvori firmu sa 10 hiljada radnika; e, to je investicija.
ovo o cemu ti govoris je pljacka.

sansun,

ja sam prije 15 godina, poslije koledza proveo jedan semestar kao intern na deutsche telekomu.
znam kako ljudi rade tamo. znam kakva vrsta ljudi radi.
razlika izmedju nasih leziguza i njihovih.
nula.
Svaka cow ima svoju cijenu tako da i ta cash cow ima svoju cijenu. Nacinom na koji sada rade je pitanje kako dugo ce ostati cash cow. Onoga momenta kada DT kupi srpski telecom i zadnja bariera zvana patriotski razlozi ce pasti i raja ce ici ko mu da vise za manje. A u nasem slucaju to ce se dogoditi, DT ce ponuditi vise za manje para i onda ces vidjeti kako BH telecom reklamira pakete zvane "Family and Friends" posto ce toliko pretplatnika imati.
BTW, moji roditelji koji zive u podrucju gdje je srpski telecom dominantan su iz patriotskih razloga i praznih obecanja jedva docekali da predju na BH Telecom mrezu, i sada se ujedaju za guzicu jer nakon promotional perioda cijene su puno vece. Sada se valja opet vracati pod Srpski telecom. Patriotizam nije dzaba kako kazu.
Javljas se iz zemlje u kojoj takva patriotska sranja ne prolaze, sada da se nadje povoljan kupac za Verizon Amerika nece ni prstom mrdnuti, jedino kod nas se moze mismanagement and javasluk prikrivati patriotizmom.
Kao sto vidis na naslovnoj stranici gdje smo sa brzinom interneta u svijetu, valjda ti to dovoljno govori o BH telecomu kao firmi.
Na kraju, koja je strategija BH Telecoma, kako uzeti market share, poboljsati uslugu, razvijati se, su pitanja koja jedino vidovita Dzemila zna. Je li strategija da se dio proda nekoj velikoj kompaniji ili da se ponude akcije na berzi, ili mozda neka strateska alianca se nekim drugim srodnim (manjim) telecomom. To izgleda ne zamara puno ljude u telecomu, puno je vaznije sta ce ko na belegiju ili kod Gojka na janjetinu, mada ovi moderni manageri sada idu po Italiji i Austriji. BH Telecom prvo treba istinske promjene, da pokaze da se trudi i da je kompanija koja je zaista kompanija svih BH gradjana a ne samo privilegovane grupe. Onda tek moze truniti o patriotizmu, a ovako patriotizam po ledjima obicnog potrosaca i ne ide bas.
Ne bih o prodavanju ili neprodavanju niti o makroekonomiji,jer o tome nemam pojma ali mogu reci nesto o mikroekonomiji. Jer ovo podvuceno mi bode oci a to je mikroekonomija.Cisto da razjasnimo o cemu mi to uopce pricamo :? :? Ja u porodici imam tri mobitela(ja ,zena i stariji sin) svi smo na BH telekomu ,mjesecno trosimo oko 100 KM na mobilnu telefoniju. Eee sad je pitanje koliko bih ja mogao ustedjeti mjesecno da koristim nekoga drugoga operatera :? :? Da li se radi o 10-20 KM mjesecno :? :?
Ne vjerujem ni da je toliko :-) :-) Eee pa cijena mog patriotizma je puno ali stvarno puno veca od smijesnih 10-20 KM mjesecno. A ta predpostavljena razlika-znaci predpostavljena a ne i potvrdzena razlika,mi nije dovoljan razlog,cak ni da razmisljam o promjeni operatera,ovo ne moze biti dovoljna motivacija ni da se pogleda prospekt bilo kojeg drugog operatera.
Ne's ti argumenta. A da te pitam, kolika je cijena patriotizna porodica i politicara koji parazitiraju na telecomu i sebi kradjom i nepotizmom omogucavaju jaaaako lagodan zivot??

Ja svojih 20 KM nisam nasao na cesti. I ja odlucujem kome cu ih i ako cu pokloniti. I to nema veze s patriotizmom. Samo sa zdravim razumom.

A logika "nek' je i govno, al' nase je" nas je i dovela tu gdje jesmo danas. Imamo samo govna....
TarikSA

#156 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by TarikSA »

Biggy wrote:
Ne's ti argumenta. A da te pitam, kolika je cijena patriotizna porodica i politicara koji parazitiraju na telecomu i sebi kradjom i nepotizmom omogucavaju jaaaako lagodan zivot??

Ja svojih 20 KM nisam nasao na cesti. I ja odlucujem kome cu ih i ako cu pokloniti. I to nema veze s patriotizmom. Samo sa zdravim razumom.

A logika "nek' je i govno, al' nase je" nas je i dovela tu gdje jesmo danas. Imamo samo govna....
Jah!!

Razmisljanja takvih kao ti su upravo nas dovela ovdje gdje jesmo, bar ja tako mislim, posebno mislim da nam stranac nista dobro ne moze donijeti samo pare odnijeti:). :run:
Last edited by TarikSA on 26/03/2010 14:34, edited 1 time in total.
xyz101

#157 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

patriotizam i ekonomija slabo idu ruku uz ruku.
normalno je ako bih telekom nudi losiju uslugu i vise cijene da ce ispastati zbog toga.
konkurencija je dobra.
sad za sad bih telekom posluje bolje od konkurencije.
i posto je najgore od ekonomske krize proslo, nadati se da ce sljedece godine poslovati i bolje.
znaci, nema razloga za buru.
samo sabur i polako.

bih telekom se moze uvijek prodati nekome.
ali glupost je i razmisljati da se sad proda; kada je svjetska kriza skoro pa u epicentru.
bolji dani dolaze.
kada svabe i austrijanci kupe sve telekome u okolini, onda ce platiti i suvog zlata da se dokopaju bih telekoma.
do tad, lagano , i uzivajte.
Biggy

#158 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Biggy »

TarikSA wrote:
Biggy wrote:

Jah!!

Razmisljanja takvih kao ti su upravo nas dovela ovdje gdje jesmo, bar ja tako mislim, posebno mislim da nam stranac nista dobro ne moze donijeti samo pare odnijeti:). :run:
Ohhhh!

Sta, tebi je u redu placati patriotizam (citaj: jahte, vikendice, auta, skolovanja....), jer ti unaprijed znas da stranac ne moze nista dobro donijeti nasoj zemlji?? ::smajlikojiselupacekicempoglavi::

Znaci, odma zatvoriti Argetu, Coca colu, Prevent, pola pivovara....... I eto nas u kamenom dobu. Toljage vec imamo. A cini mi se i mentalitet.....
TarikSA

#159 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by TarikSA »

Biggy wrote:
TarikSA wrote:
Biggy wrote:

Jah!!

Ohhhh!

Sta, tebi je u redu placati patriotizam (citaj: jahte, vikendice, auta, skolovanja....), jer ti unaprijed znas da stranac ne moze nista dobro donijeti nasoj zemlji?? ::smajlikojiselupacekicempoglavi::

Znaci, odma zatvoriti Argetu, Coca colu, Prevent, pola pivovara....... I eto nas u kamenom dobu. Toljage vec imamo. A cini mi se i mentalitet.....
Meni je uredu placati penzije, invalidnine...al naravno to ti ne vidis od te toljage valjda...necu da se ovo svede na privatni obracun, nazalost zivio sam u HR u vrijeme kad je Cronet i HT postajao T-Mobile tj T-Com...imao sam 098 broj i nisam nikakve razlike primjetio osim to sto mi je na diplayu pisalo T-Mobile HR...cijene iste i smanjene samo zato sto je konkurencija smanjila i usao Tele2 na trziste...znaci ne branim telecom u smislu cijena, pricamo o tome sta se moze desiti ako se proda kao sto ce se prodati m:tel...tj kao sto je vec prodat m:tel...nema tu puno za nas vjeruj mi, placat ces svakako nekome, dal nekom Hansu placao jahtu ili Muji, Marku, Darku...nekom je masno placas kako god okrenes... :skoljka:
Biggy

#160 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Biggy »

TarikSA wrote:
Meni je uredu placati penzije, invalidnine...al naravno to ti ne vidis od te toljage valjda...necu da se ovo svede na privatni obracun, nazalost zivio sam u HR u vrijeme kad je Cronet i HT postajao T-Mobile tj T-Com...imao sam 098 broj i nisam nikakve razlike primjetio osim to sto mi je na diplayu pisalo T-Mobile HR...cijene iste i smanjene samo zato sto je konkurencija smanjila i usao Tele2 na trziste...znaci ne branim telecom u smislu cijena, pricamo o tome sta se moze desiti ako se proda kao sto ce se prodati m:tel...tj kao sto je vec prodat m:tel...nema tu puno za nas vjeruj mi, placat ces svakako nekome, dal nekom Hansu placao jahtu ili Muji, Marku, Darku...nekom je masno placas kako god okrenes... :skoljka:
No comment.
TarikSA

#161 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by TarikSA »

I ta ti je na mjestu :D :-) :roll: :zzzz:
detroit-mercy

#162 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

xyz101 wrote:patriotizam i ekonomija slabo idu ruku uz ruku.
normalno je ako bih telekom nudi losiju uslugu i vise cijene da ce ispastati zbog toga.
konkurencija je dobra.
sad za sad bih telekom posluje bolje od konkurencije.
i posto je najgore od ekonomske krize proslo, nadati se da ce sljedece godine poslovati i bolje.
znaci, nema razloga za buru.
samo sabur i polako.

bih telekom se moze uvijek prodati nekome.
ali glupost je i razmisljati da se sad proda; kada je svjetska kriza skoro pa u epicentru.
bolji dani dolaze.
kada svabe i austrijanci kupe sve telekome u okolini, onda ce platiti i suvog zlata da se dokopaju bih telekoma.
do tad, lagano , i uzivajte.
Ne znam, ali cini mi se da si ti bio onaj (mozda grijesim) koji je na drugoj temi govorio da ne zeli da mu drzava zavlaci ruke u dzepove i/ili da je drzava najgori vlasnik firmi. Zbog cega je to tako u ostalim zemljama a drugacije u Bosni. A to kada pokupuju sve telekome u okolini ovaj nas ce se srusiti kao kula od karata sa cijenom, trebalo ga je prodati prije tri godine, tada se mogla najbolja lova izvuci.
detroit-mercy

#163 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

TarikSA wrote:
Biggy wrote:

Jah!!

Pa zato osim ovih dviju drzavnih firmi u koje se moze samo sa stelom uletjeti svi noge polomise da rade u firmama kojima su stranci vlasnici. Za tebe licno, da li bi radije radio za stranu kompaniju ili za Bosansku.
Sada, da nam stranac ne moze dobro donijeti pogledaj primjere Ceske, Poljske, Slovacke, Madjarske, i koliko svaka od tih privreda ostvaruje izvoza. Ceska 107 milijardi izvoza, Madjarska 76 milijardi izvoza u prosloj godini i da ne nabrajam.
Odes na Jadran, i gledas Cehe, Slovake i Madjare koji sada dolaze sa Audijima, Passatima, Octaviama a prije sa Ladama, Zaporscima, Moskvicima dok smo mi vozali Golfove Dvojke. Za njih su se vremena promijenila ocito za nas stala, jos uvijek Golfom dvojkom na more. Ali bitan je patriotizam generacije, i najlakse je reci "takvi kao ti su nas doveli dovdje", ne nasuprot razmisljanja takvih kao ti su nas dovela gdje smo sada na zacelju Evrope u svakom pogledu. Malo demagogije, malo patriotizma i stado pase li pase a vrli menadzeri tipa Brankovic, Bicakcic, Covic i da ne nabrajm vise kupe kajmak.
xyz101

#164 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

detroit,
o cemu ti covjece govoris ?
kakvom cijenom ?
ko ce te srusiti ?

hoces reci da ce jedan svabo raditi jedtinije od jednog bosanca, pa ce te srusiti cijenom ?
raspitaj se o hrvatskoj i crnoj gori gdje je svabo krocio svojom nogom.
dali je bilo sta jeftinije ?

prije tri godine bih telekom nije imao 3g tehnologiju.
sad je ima.
prije tri godine bih telekom je vrijedio 1.5 miljardi ( najvecu ponudu pak austrijanci dali za 1.2 milijarde)
ja sad bih telekom ne bi prodao ispod 2 milijarde dolara.
a cijena ce samo rasti, ako ostane jedini nezavisni telekom u okolini.
xyz101

#165 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

detroit-mercy wrote: pogledaj primjere Ceske, Poljske, Slovacke, Madjarske, i koliko svaka od tih privreda ostvaruje izvoza. Ceska 107 milijardi izvoza, Madjarska 76 milijardi izvoza u prosloj godini i da ne nabrajam.
Odes na Jadran, i gledas Cehe, Slovake i Madjare koji sada dolaze sa Audijima, Passatima, Octaviama a prije sa Ladama, Zaporscima, Moskvicima dok smo mi vozali Golfove Dvojke. Za njih su se vremena promijenila ocito .
opet uvrces fakte.
savijas ih, lomis, da bi ispali onako kako bi ti zelio.
kao prvo, ceska i madjarska ne mogu stati u isti kosh sa slovackom i poljskom.
te dve drzave su uvijek bile razvijenije i naprednije.
isto je dan danas.
jedna ceska je vec imala razvijen izvoz i bogate komsije (austrija, njemacka, nedaleko italija) prije nego im je svabo uletio u skodu i telekom.
ali svi su oni danas u dugovima do gushe,.
i pitanje je dali bi im bilo bolje da su sacuvali svoju drzavnu imovinu.
ja mislim da bi.
chitav epilog jos nije zavrsio.
nedavno sam chitao kako volkswagen razmislja da iseli dio pogona skode u .. rumuniju.
jer su plate jeftinije tamo nego u ceskoj.
znaci.. strpi se..
film je jos u toku.
detroit-mercy

#166 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

xyz101 wrote:detroit,
o cemu ti covjece govoris ?
kakvom cijenom ?
ko ce te srusiti ?

hoces reci da ce jedan svabo raditi jedtinije od jednog bosanca, pa ce te srusiti cijenom ?
raspitaj se o hrvatskoj i crnoj gori gdje je svabo krocio svojom nogom.
dali je bilo sta jeftinije ?

prije tri godine bih telekom nije imao 3g tehnologiju.
sad je ima.
prije tri godine bih telekom je vrijedio 1.5 miljardi ( najvecu ponudu pak austrijanci dali za 1.2 milijarde)
ja sad bih telekom ne bi prodao ispod 2 milijarde dolara.
a cijena ce samo rasti, ako ostane jedini nezavisni telekom u okolini.
Prije tri godine 3G je bio nesto sasvim novo a sada je standard, posto se vec 4G uvodi.
Kamo srece da BH telekom vrijedi i 10 milja i da te pare dobijemo, ali slijedeci trzisnu logiku vise je nego izvjesno da cemo dobiti jakog igraca u svom dvoristu koji ce biti u stanju da cijenom utice na opste kretanje kvalitete cijena i usluga. Sva tri operatera su ravnopravna na cijeloj teritoriji BiH, vecinu love telekomi ostvaruju na mobilnoj telefoniji i ko ti sa sigurnoscu moze tvrditi da DT nece zaljuljati trziste. Stalno govoris o Crnoj Gori i Hrvatskoj ali ne zaboravi da je u tim zemljama DT kupio monopoliste i poceo se isto tako ponasati, u nasem slucaju imas tri operatera i niti jedan nije monopolista. Znaci trsisna utakmica, sada je li vjerujes da jedan BH telecom u stanju da udje u trzisnu utakmicu sa DT kada im je problem napravio sa svojom ponudom jedan minoran igrac poput M-tela. To je ono o cemu ti govorim, ako BH telecom pocne da gubi market share cijena moze samo ici dole a nikako gore.
spectra

#167 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by spectra »

zonbirile wrote:@kijameta
tako je,kod BH Telecoma u mobilnoj plačaš po sekundi razgovora,u Ht,VIP,T: i sl,imaju obračun kao u fiksnoj na cijele minute.Praktično imaju dobru reklamu i npr.kažu minuta razgovora je 15 pf,ali ne kažu da iako pričaš 5s obračunaju minutu tj 15pf,pa je takvih 12 javljanja 1,8KM.Naš arod je nepismen,naivan.
Moram te ispraviti:
obracunska jedinica za PREPAID za:
- BH Telecom je 5 sec,
- m:tel je 10 sec,
- HT Eronet je 15 sec.

Dok sam bila na POSTPAID paketu (midi 30KM +pdv = izidje min 36KM)
vjerovao ili ne, pozivi prema drugim mrezama su me kostale vise, nego sa m:tela prepaid!

Konkretno, za taj pretplatnicki paket poziv prema mtel i eronetu kosta 29pf, a sa m:tel prepaid kartice prema svim mrezama kosta 28pf!

Ako cemo jos porediti bh telecom ultru, onda pozivi prema mtel i eronetu kostaju cak 32pf, a prema vlastitoj isto koliko i mtel naplacuje!

Iz svega ovoga se da zakljuciti koliko je BH telecom MONOPOLIST, te koliko zapravo igra na kartu PATRIOTIZMA, a ne usluge
xyz101

#168 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

detroit,
kada govoris o market sheru, zaboravljas stalno o kakvoj se kompaniji radi.
deutsche telekom,, ej ?!
to je najmorbidnija i najlosija firma mozda u chitavoj njemackoj.
od godine do godine ta firma dobiva subvencije od njemacke drzave samo da bi zadrzala (ne)radnike kao iz prosle godine ili da bi mogla kupiti mizerne telekome kao ht ili serbian t.

bih telekom ne moze izgubiti velike market shere na bosanskom trzistu.
to se pokazalo ove godine kada je bih telekom i pored loseg menadzmenta, pored lose usluge, i pored visih cijena, opet poslovao u dobitku od 150 milja.
u ovakoj godini, koja je bila jedna od naslosijih ekonomskih godina, kolika ja znam.

u buducnosti, bih telekom mozda treba restrukturirati.
bolje se prilagoditi konkurenciji.
i kada svabe kupe srpski telekom, vec imaju hrvatski i crnogorski, onda ce bih telekom biti kao jedna mala kuca izmedju nebodera u manhatnu.
trzista cijena ce se utrostruciti.
detroit-mercy

#169 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

xyz101 wrote:
detroit-mercy wrote: pogledaj primjere Ceske, Poljske, Slovacke, Madjarske, i koliko svaka od tih privreda ostvaruje izvoza. Ceska 107 milijardi izvoza, Madjarska 76 milijardi izvoza u prosloj godini i da ne nabrajam.
Odes na Jadran, i gledas Cehe, Slovake i Madjare koji sada dolaze sa Audijima, Passatima, Octaviama a prije sa Ladama, Zaporscima, Moskvicima dok smo mi vozali Golfove Dvojke. Za njih su se vremena promijenila ocito .
opet uvrces fakte.
savijas ih, lomis, da bi ispali onako kako bi ti zelio.
kao prvo, ceska i madjarska ne mogu stati u isti kosh sa slovackom i poljskom.
te dve drzave su uvijek bile razvijenije i naprednije.
isto je dan danas.
jedna ceska je vec imala razvijen izvoz i bogate komsije (austrija, njemacka, nedaleko italija) prije nego im je svabo uletio u skodu i telekom.
ali svi su oni danas u dugovima do gushe,.
i pitanje je dali bi im bilo bolje da su sacuvali svoju drzavnu imovinu.
ja mislim da bi.
chitav epilog jos nije zavrsio.
nedavno sam chitao kako volkswagen razmislja da iseli dio pogona skode u .. rumuniju.
jer su plate jeftinije tamo nego u ceskoj.
znaci.. strpi se..
film je jos u toku.
Da su sacuvali svoju drzavnu imovinu Skoda bi bila danas ono sto je Zastava u Srbiji. Znaci ne bi ih bilo ni na mapi. Drugo, ne izbacuj Slovacku iz igre jer Slovacka prijeti da u narednoj godini preuzme primat kao zemlja u kojoj se proizvodi najvise automobila po glavi stanovnika. Slovacka isto tako pravi oko 60-70 milijardi izvoza godisnje.
Sve te zemlje koje su dopustile strane investicije su danas daleko ispred nas i po ekonomiji i po GDP i po BDP, po kvalitetu zivota, standardu, uzmi bilo koji parametar.
I ta prica vanjskim dugovima, Amerika je najveci vanjski duznik pa sta. Oni imaju vanjske dugove ali u isto vrijeme dobili su ekonomije koje su spremne da se upuste u globalnu utakmicu na svakoj razini, od tehnologije do infrastrukture.
Na drugoj strani imamo nas koji se hvalimo da imamo 4-5 milijardi vanjskog duga, i 30 kilometara autoceste, infrastruktura zeljeznica iz 50 godina proslog vijeka, privreda totalno ne konkurentna, nezaposlenost preko glave. I onda ti neko prica da je trebalo sacuvati resurse. Naravno, trebalo je sacuvati Cementaru u Kaknju koja bi danas vjerovatno tavorila ili bi bila dio Brankovicevog/Sajinog/Radoncicevog koncerna i drugo da ne nabrajam.
Nekako uoci raspada istocnog bloka Causesku je odlucio da Rumunija vrati sav svoj inostrani dug jer je smatrao da ako ne dugujes nikome nista onda si na konju. Tako je Rumunija vratila 20 milijardi duga ali je njena ekonomija bila tako devastirana da se te posljedice osjecaju i dan danas.
TarikSA

#170 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by TarikSA »

Da se igra na kartu PATRIOTIZMA to je istina, al nije istina da je monopolist, zato ponovo procitaj svoj post i vidi zasto BHTelecom nije monopolist...ako nesto nije jasno, onda lijepo malo literature i uzivaj...ne slusaj sve sto ti profesor kaze, procitaj nesto i sam... :evil: nemoj se uvrijediti samo sam htio da ukazem na kontradiktornost ovo monopol i tvoj post
xyz101

#171 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

evo da te razdjelim na oksigen i hidrogen :D
detroit-mercy wrote: Da su sacuvali svoju drzavnu imovinu Skoda bi bila danas ono sto je Zastava u Srbiji. Znaci ne bi ih bilo ni na mapi..
koliko si ti imao godina kada je folcika kupila skodu ?
ja sam bio u kasnim dvadesetim i znam tacno kakvo su skode pravite prije preuzimanja od svaba.
dobre skode. solidne.
da bi bile kao zastava (koja nije proizvela svoj automobil od 1989e) , ja apsolutno sumnjam.
detroit-mercy wrote: Drugo, ne izbacuj Slovacku iz igre jer Slovacka prijeti da u narednoj godini preuzme primat kao zemlja u kojoj se proizvodi najvise automobila po glavi stanovnika. Slovacka isto tako pravi oko 60-70 milijardi izvoza godisnje.
Sve te zemlje koje su dopustile strane investicije su danas daleko ispred nas i po ekonomiji i po GDP i po BDP, po kvalitetu zivota, standardu, uzmi bilo koji parametar..
zapamti da je glavna rijec "investicija"!
kia je u slovackoj na polju psenice izgradila svoju fabriku automobila.
nije slovacka morala da proda svoju kravu muzaru da bi dobila tu investiciju.
rekao sam ranije i ponavljam opet: ne mjesaj babe i zabe.
detroit-mercy wrote: I ta prica vanjskim dugovima, Amerika je najveci vanjski duznik pa sta. Oni imaju vanjske dugove ali u isto vrijeme dobili su ekonomije koje su spremne da se upuste u globalnu utakmicu na svakoj razini, od tehnologije do infrastrukture.
Na drugoj strani imamo nas koji se hvalimo da imamo 4-5 milijardi vanjskog duga, i 30 kilometara autoceste, infrastruktura zeljeznica iz 50 godina proslog vijeka, privreda totalno ne konkurentna, nezaposlenost preko glave. I onda ti neko prica da je trebalo sacuvati resurse..
opet,, babe i zabe :-D
kada bosna bude imala bombe koje mogu ubaciti u lijevi ili desni dzep svakom stanovniku na zemlji, onda mi mozemo dobijati duga kao i amerika.
do tad, mozemo se pokriti samo koliko smo dugacki.
detroit-mercy wrote: Naravno, trebalo je sacuvati Cementaru u Kaknju koja bi danas vjerovatno tavorila ili bi bila dio Brankovicevog/Sajinog/Radoncicevog koncerna i drugo da ne nabrajam..
jeli cementara u kaknju ikad bila krava muzara ?
nije.
jeli razvitak cementare imalo uticaja na privredu chitave fedeacije bih ?
nije.

znaci, babe i zabe :-D
detroit-mercy

#172 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

xyz101 wrote:evo da te razdjelim na oksigen i hidrogen :D
detroit-mercy wrote: Da su sacuvali svoju drzavnu imovinu Skoda bi bila danas ono sto je Zastava u Srbiji. Znaci ne bi ih bilo ni na mapi..
koliko si ti imao godina kada je folcika kupila skodu ?
ja sam bio u kasnim dvadesetim i znam tacno kakvo su skode pravite prije preuzimanja od svaba.
dobre skode. solidne.
da bi bile kao zastava (koja nije proizvela svoj automobil od 1989e) , ja apsolutno sumnjam.
detroit-mercy wrote: Drugo, ne izbacuj Slovacku iz igre jer Slovacka prijeti da u narednoj godini preuzme primat kao zemlja u kojoj se proizvodi najvise automobila po glavi stanovnika. Slovacka isto tako pravi oko 60-70 milijardi izvoza godisnje.
Sve te zemlje koje su dopustile strane investicije su danas daleko ispred nas i po ekonomiji i po GDP i po BDP, po kvalitetu zivota, standardu, uzmi bilo koji parametar..
detroit-mercy wrote: I ta prica vanjskim dugovima, Amerika je najveci vanjski duznik pa sta. Oni imaju vanjske dugove ali u isto vrijeme dobili su ekonomije koje su spremne da se upuste u globalnu utakmicu na svakoj razini, od tehnologije do infrastrukture.
Na drugoj strani imamo nas koji se hvalimo da imamo 4-5 milijardi vanjskog duga, i 30 kilometara autoceste, infrastruktura zeljeznica iz 50 godina proslog vijeka, privreda totalno ne konkurentna, nezaposlenost preko glave. I onda ti neko prica da je trebalo sacuvati resurse..
opet,, babe i zabe :-D
kada bosna bude imala bombe koje mogu ubaciti u lijevi ili desni dzep svakom stanovniku na zemlji, onda mi mozemo dobijati duga kao i amerika.
do tad, mozemo se pokriti samo koliko smo dugacki.
detroit-mercy wrote: Naravno, trebalo je sacuvati Cementaru u Kaknju koja bi danas vjerovatno tavorila ili bi bila dio Brankovicevog/Sajinog/Radoncicevog koncerna i drugo da ne nabrajam..
jeli cementara u kaknju ikad bila krava muzara ?
nije.
jeli razvitak cementare imalo uticaja na privredu chitave fedeacije bih ?
nije.

znaci, babe i zabe :-D
Pa dobro po tebi su sve ovo babe i zabe ali mi smo tu gdje smo a ostali koji su se otvorili i prihvatili pravila igre se vidi gdje su.
Kravu muzaru ne treba prodavati, evo poslanici su sebi opet povecali primanja, ima se moze se. Telekom radi, donosi profit.
Za Skodu i sam dobro znas da be VW koncerna nikada ne bi bila u stanu da se nosi sa konkurencijom, tako da stvarno ne znam o cemu pricas kada kazes proizvoidili solidna auta. Proizvodili solidna auta za istocni blok, pa i Lada je proizvodila solidna auta i mocnija drzava stoji iza ne pa gdje je sada.
Prijatelju, mi smo jedna od najsiromasniji drzava u Evropi, love nemamo za investicije, ekonomija nam je u kurcu i bez otvaranja i stranih ulaganja nismo nigdje dospjeli. Jos uvije se ko nesto kurcimo da smo ko biva neko i nesto (zaostalo iz bivse Juge) ali realno gledajuci nema nas nigdje. Ostale zemlje prave iskorake a mi gdje smo tu smo. Da se razuijemo, postoje stvari za koje i ja kazem da se ne smiju prodavati strancima (elktroprivreda, rudnici, hidropotencijal, sume), sve ostalo na dobos.
Covjece, samo je Albanija iza nas a pitanje je koliko ce dugo. Drugi prave iskorake a mi po svakom pokazatelju nazadujemo i onda pricas da je trebalo sacuvati firme u drzavnim rukama.
Kada cemo jednom otvoriti oci i vidjeti u kako dubokom glibu egzistiramo.
detroit-mercy

#173 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by detroit-mercy »

[/quote]

Btw, o Slovackoj kravi muzari koja je u vlasnistvu DT ili o Ceskoj kravi muzari koja je u vlasnistvu Svicarsko/Nizozemske kompanije.
Ali sta znaju Cesi i Slovaci, zajedno proizvedu 2 miliona automobila godisnje.
xyz101

#174 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by xyz101 »

detroit,
slusaj, ja mrzim drzavne firme koliko i ti.
mrzim dzabalebarose,
mrzim politicare svakih vrsta i boja.
sto se mene tice sve bi ih u gasnu komoru.

ali moramo koristiti mozak.
logika i znanje je jedino u svijetu sto moze pojedincu i drzavi dati dugorocni primat.

iskreno, bih je uvijek bila na rangu albanije.
i za vrijeme juge je tako bilo.
znaci, infrastruktura je u dubokom minisu u poredjenu sa komsijama.
ako saberes uz to i politicki eksplozivno drustvo, onda ces razumiti zasto mi necemo biti nikad jedna slovacka ili ceska.
mora se doci do radikalnih geopolitickih promjena da bi mogli privucu pravu investiciju. a.k.a, kao kia u slovackoj.
ali prodavati kravu muzaru, firmu koja u najgorim ekonomskim uslovima uspjeva poslovati u plusu je ekonomsko samoubistvo.
idiotluk neogranicenih razmjera.

to ne moze biti investicija.
Sizzla

#175 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Sizzla »

Brate dok je stranaca u BIH i gradi se nesto .. eto primjera dok je bila austrougarska i turci izgradili su nam pruge puteve te prelijepe gradjevine sirom bih, a sta smo samostalno izgradili ?
Od t mobila mozemo imati samo korist
Post Reply