essex wrote:Realist-idealist wrote:Nezbilj wrote:
Nalupeto si se takvih neistina i gluposti da ne znam baš odakle da počnem i koji dio da izdvojim, ali evo poslužiću se ovim dijelom u kojem govoriš o istorijskoj netrpeljivosti naroda u BiH. Ovaj dio si tako lijepo sročio da se stiče utisak da si šegrt kod Rajka Vasića ili barem nevina srpska žrtva Dodikove propagandne mašinerije. Međutim kada se čita tvoje zulfikarpašićevsko tumačenje istorije BiH i njenih naroda postaje jasno da nisi Srbin već Bošnjak...
Ja nista nisam srocio niti izmisljao nemoguce vec opisivao realno, a realno je da narodi u bosni i hercegovini danas ne dijele ni iste simbole, datume niti se pak kunu u istu bosnu i hercegovinu. Na tvoja supljiranja o vasicu i dodiku ne znam sta da odgovorim osim da bi bilo bolje da pojasnis na sta tacno aludiras nego da zamisljas da ti ljudi citaju um.
Nikad nisam ni tvrdio da sam Srbin niti da nisam Bosnjak pa ne vidim cemu tolko tvoje ushicenje necim sto ti postade jasno kako velis...
slazem se, jedan dio koji nije ni imao pred sobom opciju bosanskohercegovacku kao politicku platformu nego stijhijski zbog straha se kao ovce grupisali u vec vjestacki stvorene torove, stvarane smisljeno bas zbog danasnjice jer iz tog straha podjeljen i nosa nametnute "nacion" simbole po bosni u nadi da ce ga to spasti...medjutim, to je bas ono sto ce ga i dovesti u novu situaciju da bude topovsko meso za svoje ovnove predvodnike i vjerske vodje koji ih blagosiljaju jer su "zastitinici" svoga tora, nesto kao mafija...placas slobodom (i zivotom, kada ovnovima zatreba) svoju "zastitu" koju su ti bas oni nametnuli radi svoje koristi i profita....hajmo poci drugacijim putem, osvijetliti ljudima drugi put, put zajednistva gdje ih niko ne "stiti" osim drzave, nego sami sebi kroz drzavu i uz postovanje drugih stvaraju zastitu i prosperitet, put koji nisu imali u praskozorije rata i "gradjenja" straha koji je i doveo do najveceg modernog genocida poslije hitlerove njemacke...bas zato se svi moramo zalagati da promjenimo "strahovladu" onih koji samo time profitiraju nad svima koji jednostavno nisu imali izbora i uplaseni se svrstali u svoj tor...jednostavno, OPCIJA bosanskohercegovacke politicke platforme, ideja BOSANSTVA kao jedina normalna, zajednicka...DRZAVOTVORNA!
Torovi, kako ih zoves nisu vjestacki stvoreni niti nametnuti. Ako aludiras (a aludiras) na grupisanje muslimana tj bosnjaka oko pokreta SDA onda previdjas neke cinjenice zato sto se ne uklapaju u tvoj ideoloski koncept. Bosnjacki narod je zajedno s albancima bio najobespravljeniji i to je nepobitna cinjenica. Alij Izetbegovic je iskoristio politicki vakuum i organizovao taj narod politicki sto je imalo presudan znacaj za odbranu BiH. Tvoja teza da ih je TO dovelo u poziciju da budu "topovsko meso" pretpostavlja da je ovo bio privatni, nacionalni, SDA rat pa da su oni zarad svoga rata iskoristi pobosnjacene bosance islamske vjeroispovijesti za svoje ciljeve sto je apsurd. Rat je ovoj zemlji bio nametnut od Srbije i svim njenim gradjanima koji su zivjeli u okupaciji.
Dalje, tvoja teza da je "GRADJENJE STRAHA dovelo do najveceg modernog genocida poslije hitlerove njemacke" (!!!)je i besmislena i zlonamjerna. Ovdje niko nije gradio strah. Strah je bio realan faktor. U strahu su zivjeli najvise Bosnjaci ali i svi drugi koji su vjerovali u multietnicku BiH i koji nisu htjeli da se pripoje ciljevima Velike Srbije. NIko taj strah nije izmislio i izkonstruirao po najmanje vjerska i politicka elita u Bosnjaka. Tvrditi da je neko gradio strah pa da je to helem bio uzrok genocida da ne zvuci apsurdno moglo bi zvucati samo cetnicki. Ocrniti zrtvu i okriviti nju i njen politicki vrh za rat i genocid!
Bosnjaci nisu imali druge opcije nego da se svrstaju u svoj "tor" jer su ona dva druga sasvim politicki i nacionalno definirana tora (uglavnom) htjela da ih istrijebe. Bosanci u tom kontekstu politike moci su slabo kotirali tj bili su nepostojeci (haman) politicki faktor i biti bosanac ne bi spasilo bosnjake od genocida.
Realist-idealist wrote:
Nezbilj wrote:Jednostavno morate prihvatiti da ovoj zemlji postoiji grupa ljudi koja svoj identitet bazira na državi Bosni i Hercegovini odnosno koja se identificira sa pojmom GRAĐANIN DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE bez dodatnih tkz. nacionalnih, etničkih, religiskih i političkih identiteta. Kažem tkz. jer pojmovi Srb, Hrvat i Bošnjak
u Bosni i Hercegovini uopšte nemaju jasnu definiciju.
Ja to prihvatam ali to ipak ne dokazuje da bosanska nacija uspjesan projekat, nerealno razmisljas. Na drugoj strani, bez obzira sto ima manje osnova za to,
biti srbin, hrvat i bosnjak u BiH je realnost i za razliku od bosanstva sasvim jasno definisano.
nije mi jasno na osnovu cega sudis da bosanstvo nije uspjesan projekat kada jos nije ni zazivilo, nije izaslo na politicku scenu kao takvo i nije jos ni pokazalo sve svoje mogucnosti i mane pa da mozes suditi o njegovim uspjesima i padovima...mislim da je tvoj sklop mentalnog srbima onaj koji nikada nece ni priznati takvu opciju i koji ce uvijek gurati (kao sto i kasnije navodis, eno podebljao sam ti) "politiku realiteta" jer je opipljiva, "definisana" kako ti kazes...junacino, daj nam da se "definisemo", eto vi ste imali skoro 20 godina (iako svi vi vucete svoje "definicije" bar jedno 100 godina) ovog posljednjeg "talasa definisanja"...budi strpljiv, sacekaj barem 20 godina naseg "definisanja" pa onda kritikuj nesto...a da ne govorim o nekih 100 godina naseg "definisanja"...medjutim, tvoj mentalni sklop se toga i boji i zato pokusava stvari sasjeci u korijenu, "politikom reliteta"...[/quote]
To tvrdim na osnovu nekoliko faktora. Jedan od njih je da je nacionalizam kod Srba koji zive u RS-u i te kako ziv i u usponu. Postojanje RS-a daje najvecem dijelu sprskog naroda predstavlja hajducijsku, jatacku tvorevinu u kojoj ce moci i dalje da cvjetaju i divljaju ideje o nadmoci srba, istrebljenju poturica i sl. Treci faktor je nacionalizam u Srbiji, koji je od presudnog znacaja jer hrani ovaj prvi. Ja ne tvrdim da je ne moguce da ce se stvari promijeniti na bolje i da stvari mogu krenuti prema bosanstvu ali je to highly unlikely. Jedna zemlja koja je vrsila agersije i genocid i harala po Balkanu a nije prije svega ideoloski, politicki i vojno porazena nece se opametiti! Cak sta vise, historija uci da ce ponoviti svoje zablude!
Tu vec imamo kao primjer isproban scenarij sa Njemackom nakon prvog svjetskog rata. Izmucene ratom Engleska i Francuska nisu mogle da dovrse poraz Nijemaca nego su gurali
politics of appeasement (sto radi danas evropska unija sa Srbijom) sto je dovelo do jos veceg jacanja nacionalizma kod Nijemaca. Dodaj tome i 33 milijarde odstete koju je nijemac morao da plati i eto teorije zavjere svijeta protiv nijemaca. Uporedi ovo sa stanjem nakon bombardovanjem Srbije s kraja devedesetih i vidjeces slicnosti. Hirurski tj. operativni zracni napadi su samo povrijedili veliko-srpsku zvijer a nisu je dokrajcili. To je proizvelo ogromnu jal kod Srba i osjecaj da je ceo svet protiv njih. Srbi, zato sto nisu porazeni u ratu i zato sto se i dan danas preferira politika podilazenja i smirivanja situacije, dovedeni su u poziciju gdje ce u narednih 20-30 godina najverovatnije nastaviti sanjati snove o velikoj srbiji opet preko nasih ledja. Srbija treba da iskusi ono sto je iskusila Njemacka nakon drugog svjetskog rata da bi se opametila i "dosla tobe". Ovako nacionalizam tj ultra-nacionalizam ce i dalje izgledati ideologija spasa a to ce sve imati i te kakav uticaj na Srbe u RS-u.
Eto ti zasto osudjujem bosanstvo na propast, jer bez srba i hrvata nema bosanstva. A ako zelis da slijedis logiku SDP-a i da pretvaras bosnjake u bosance i mislis da si time zavrsio stvari to je nesto sasvim drugo.
p.s. o interesantnim poredjenjima izmedju nacisticke njemacke i cetnicke srbije preporucujem knjigu od Rasima Muminovica,
Zarobljeni um i
Filozofija ideologije drugi tom
mislim da si namjerno uzeo albance za los primjer iako tebi izgleda iz tvojih potreba da je dobar...poredis jabuke i kruske...razlog sto su se albanci grupisali bez obzira na vjeru je samo zato sto su jedini na balkanu govorili istim jezikom i to ih je ujedinilo...to porediti sa bosnom i okruzenjem gdje imas i hrvatsku i srbiju koja govori istim jezikom i koji su bas to iskoristili da se uvale i ukradu bosanski narod po vjerskoj liniji i tako ga dezorijentisu je stvarno umobolno, samo onaj mentalni sklop srbina to moze povezati i porediti...valjda ti je sada jasno zasto su albanci ostali ujedinjeni a bosanci vjestacki razjedinjeni...
Dobro, ovdje vidim da je forum pun raznih teoreticara zavjere, pa je mozda najbolje da se ne bavim mnogo napadima (ispadoh umobolan odjdenom

)
Prvo Alija i SDA nisu ukrali "bosanski" narod nego mozes reci ako bas zelis ukrali su samo "dio"- nisu imali izbora. Jer druga dva dijeal vec se odavno nisu osjecali bosancima osim geografski (a i to ako smatramo bosnu jednom od srpskih zemalja). Znaci taj narod koji je konfesionalno bio i ostao muslimanski se grupisao kad je vec proces grupisanja ODAVANO bio zapocet i dovrsen, bez da ih neko i pita za to. I ovdje ne mislim opet na SDA nego mislim na proces posrbljivanja i hrvatiziranja druga dva naroda.
Istina je da u svakom slucaju imamo varijabli koje su fiksne i koje su promjenljive - kod Albanaca je jezik fiksna varijabla - ali to opet ne zabranjuje mogucnost komparacije. Uzeo sam slucaj Albanije zato sto su vjerske tenzije s kraja devetnaestog stoljeca bile i te kako bitan faktor u pokusaju rastrajanja albanskog naroda. To nije uspjelo iz vise razloga, zbog brojcane nadmoci muslimana, pojava komunizma, jezicka homogenizacija itd. Nije moja sugestija da se treba preslikati albanski koncept na BiH zbog postojanja specificnih faktora koji ne dozvoljavaju punu komparaciju (puna komparacija je inace nemoguca).
Realist-idealist wrote:
Nezbilj wrote:Što se tiče Bošnjaka oni su jednostavno ideološke žrtve eksperimenta Mladih muslimana i njihovog finansijera Adila Zulfikarpašića koji su odlučili da autohtonom bosanskohercegovačkom narodu priljepe identitet nekakvih Bošnjaka što je turski naziv za stanovnike Bosne. Ovom debilnom odlukom Bošnjaci su pristali na odvajanje od drugih Bosanaca i Hercegovaca koji nisu muslimani i time pristanu na ideološku podjelu. Cijeli ovaj proces odigravao se tokom rata u okolnostima u kojim nije bilo mjesta za otvaranje nekog paralelnog procesa ali danas je vrijeme da se čuju i drugačija mišljenja. Svi koji su bili u ABiH znaju da za njenu muslimanizaciju nisu odgovorni Srbi i Hrvati već da je to bila svijesna političaka odluka SDA, armijskog vrha i IZ a iz ove perspektive gledajući moguće je da se sve ovo desilo i uz pomoć KOS-a. Pa se onda Alija na samrti sjetio da bi Bošnjaci trebali biti malo više Bosanci valjda i sam svjestan svoje istorijske greške i odgovornosti.
Ovo je nevjerovatna nebuloza! Prvo, mijesas stvari bez ikakvog redoslijeda i postovanja prema historiji. Adil Zulfikarpasic je disident koji je proveo vecinu svog zivota na zapadu i nije imao nikakve sustinske veze sa mladim muslimanima. Cak su bili na suprotnim ideoloskim stranama.
covijek je dobro rekao...adil i tunjo su godinu i nesto prije famoznog bosnjackog sabora stvorili "bosnjacku" partiju i tako otskrinuli vrata "trecem za preferans podijela" sto se kasnije i dogodilo...za ostalo sto si napisao a sto sam izbrisao oglavnom se slazem i necu komentarisati bespotrebno...osim mozda da kazem da ipak nemozes reci da bosanstvo nije pozeljno kod vecine srba i hrvata jer stvarno niko nam i nije dao tu opciju da postoji kroz vrijeme pa da neko o tome moze donositi sudove i zakljucke...kao i za formiranje nacija...halo ba, NISU JAJA pa da imaju rok trajanja...prestanite sa glupostima...niko nikome nemoze ogranicavati i usmjeravati ga da bude ono sto on nije, tako je glupa i ova "proces formiranja nacija je zavrsen"...a gjde smo tu mi bosnaci, ako je zavrsen? ili je ovo ono "zamotaj paket, hajde gotovo, sta cekas, nemoj da nam se jos ko uvali, netrebamo nikoga vise...", ma zahebi! a za tadasnje "muslimane", da su ostali na platformi Republike (ne na "svome putu" sto kasnije izabrase) danas bi za sobom imali veci broj nas bosanaca uz sebe tako da bi druga dva tora postali manjina i bili stalno preglasavani i drugi put Republike Bosne i Hercegovine bi bio po potpisivanju daytona...ovako, kao sto ti covjek rece, mladi muslimani, adil i tunjo, i sve to u kombinaciji sa pticom kos su odradili svoje i dans imamo "politike raliteta" koje nas uce "da je formiranje nacija zavrsen proces"...ipak nadjoh jos nesto da ti dodam, iako sam mislio da se u vecini slazemo...
Hajmo redom. Prvo ne podrzavam Zulfikarpasiceve i Tunjine politicke akrobacije. Oni su trebali da ostanu na pozicijama akademije a ne zarad licnih interesa daizmsljaju trece opcije. Al isto to radis i ti danas i tebi slicni. Izmisljate da je bosanstvo realna opcija za BIH! To je opasna nebuloza jer time samo postizete da razjedinite jos vise bosnjacki narod! Nije tesko zakljuciti na osnovama jednostavne opservacije historijskih okolnosti i regionalnih faktora da je ne samo kasno vec i suvise kasno da vecinu srba i hrvata da prihvate bosanstvo. Ti si zaludjen zato sto po sheheru hodas i mislis da Igor i Ivan koji zive u Sarajevu razmisljaju isto ko i Igor i Ivan koji zive u Banjaluci i Mostaru.
Muslimani su uvijek bili i ostali na platformi Republike samo sto si ti zbunjen. Specifikum bosanske situacije i ratne okolnosti su primorali bosnjake da se grupisu na "svome putu" tj da njeguju i gaje kulturne veze koje ih spajaju na osnovu religije i zajednicke historije. Ali "Muslimani" tj Bosnjaci nikada nisu zatvorili ono malo bosne sto je bilo pod kontrolom ARBiH za Hrvate i Srbe koji su zeljeli multinaiconalnnu BiH. Eh sada sto su vecina hrvata i srba iz BiH odlucila da se prikljuce Radovanu i Bobanu a ne multinacionanoj i nacionalno uravnotezenoj vladi BiH to nije problem bosnjaka i "izdajnika" bosanstva Alije.
Realist-idealist wrote:
Nezbilj wrote:Ja svoj identitet ne baziram na muslimanskoj vjeri kojoj pripadam niti osmanskoj tradiciji koju baštinim isto koliko i tradiciju srednjevijekovne bosne kao i tradiciju moderne BiH dvadesetog vijeka. Ja sam bosanskohercegovački patriota, građanin BiH, moja domovina je BiH, prema tome moja nacionalnost, a možemo reći i religija je bosanskohercegovačka. I na kraju svim onima koj iimaju problem sa mojom nacionalnom pripadnošću mogu još jedino poručiti da mi se napuše bosanskohercegovačkog ku_ca.

Nemam ja problem sa tvojim identitetom. Al ti ne kontas neke stvari. Bosanac i bosnjak su historijski sinonimi samo sto je kasnijom silom politickih okolnosti "bosnjak" prvo protjeran iz upotrebe pa je kasnije bio primoran da se svede na obiljezavanje samo jedne od tri (danasnje) narodnosti u ovoj zemlji.
nije bio primoran nego organizovan dobro smisljenom akcijom "fali nam treci za preferans", i to onaj najgore vrste, preferans podjela...
Nije bio dobro osmisljen kako kazes. Prvo agresija na "bosance" je bila u jeku i te kako prije nego su nasi akademici se sastali da raspravljaju o ovom pitanju. Nije to dovelo do guranja ljudi u nacionalne "torove" kako volis reci. Pokusao sam gore da ti ponudim realnije razloge.
Inace, izlaganje koje sam ovdje vidio od tebe je simptomaticno za zemlju u kakvoj zivimo ali simptomaticno opet samo za bosnjake pardon bosance koji potjecu iz tradicionalnih musl. porodica. U nauci komparativne politike postoje tri (osnovne) paradigme koje se moraju uzeti u obzir kad se sagledava jedna politicka situacija ili epoha. Postoje rational choice, kulturoloska i strukturalna skola. Ukratko prva se bavi izborima pojedinaca i grupacija (kao i institucija) i njihov uticaj na politicka zbivanja, druga uticajem kulture na politicke izbore drustava i treca pravilima igre tj ogranicenjima koja determinisu politicko djelovanje odredjenog agenta tj agenata. Primijetno je su ljudi u zajednicama razorenim ratom najskloniji da tumace politiku ovom prvom metodom tj sve objasnjavaju djelovanjem pojedinaca i grupa zanemarujuci uticaj kulture i strukture na donosenje politicih odluka.
Tako oni ce okrivljivati za vecinu loseg SDA tj politicku elitu svog podneblja, pokusavajuci da objasne neke fenomene zapasce u takve kotnradikcije da ce odluciti da jedina opcija koja moze spasiti njihovu teoriju o primarnoj krivici politicara od davljenja je - kad teorija nema mnogo smisla jer blatantno zanemaruje druge faktore - izmisljanje teorija zavjere. Eto Alija nas je izdo u Daytonu, stavio potpis na postojanje RS-a (Sefer Halilovic, "dokaz" da ne moze biti "boljeg") izdo Srebrenicu itd itd Rational choice teorija primorava one koji je zastupaju da daju konkretne beneficije koje bi odredjeni narodni izdajnik dobio svojom izadjom (jer ispravno pretpostavlja da smo "rational maximizers"). S obzirom na to koliko se tvrdi u zadnje vrijeme da je Alija izdajnik trebali bi da imamo masu dokaza na stolu od licnog bogacenaj do cega sve ne ( i ovdje nije dokaz samo da neko dvije kuce il da je zaposlio cerku i zeta u drzavnoj sluzbi, ako se vec prodaje neko dobro bi naplatio svoju izdaju kosto je poznato sa historijskim izdajnicima). Ili pak za one koji tvrde da se osjecao srbinom pa da je eto bio podmetnut bosancima (ma joj bosnjacima kome vise) molim lijepo dokaze na vidjelo. Nemojte samo ko babetine prosipat iz supljeg u prazno.
Znaci zbog ideoloske lijenosti i pristrasnosti - koja podrazumijeva da se biraju samo oni faktori koji potvrdjuju "moje" teze tj Alija = konzervativac, "nacionalista" = los izbor = (su)krivac za agresij - i zbog zanemarivanja prije svega strukturalnih faktora koji odredjuju sta MOZE a sta NE MOZE biti postignuto u datom politickom trenutku zbog regionalnih, globalnih itd interesa - bilo da je to pitanje stvarnja bosanske naicje ili izbjegavanje rata ili donosenje odredjenih vojnih odluka - doci ce gotovo uvijek do autodestruktivnih zakljucaka. I eto ga paradoks, ljudi koji se najvise kunu u bosanstvo najvise pljuju umjesto da cuvaju ko svetinju prvog precjednika nezavisne BiH. George Washington i masa drugih drzavnika od iznimne vaznosti za odredjene nacije nisu ni sami bili idealni i bezgresni ljudi. Washingtonu se cak spocitavalo da je bio ukljucen u zemljisne malverzacije, kradju izbora i sl. Ali zbog svoje simbolicke vrijednosti necete naci ni jednog amerikanca danas koji ce pljuvati po svojim simbolima kosto to rade bosnjaci i bosanci danas. Oni protjeruju svoje simbole u zaborav i postalo je vise fasisticki pomenuti Precjednika Izetbegovica u pozitivnom svjetlu u kontekstu jednog zbunjenog, ideologiziranog , autodestruktivnog i netrpeljivog naroda.