Warhead wrote:Ne tvrdim da sam ja ekspert, ali tvrdim da ti nisi.
Koga zaboli kurac šta ti tvrdiš?
Warhead wrote:Pitanja su ti na nivou: "Ko je jaci, Zagor ili Blek Stena?", na sto ne vrijedi odgovarati.
Griješiš, moja pitanja su sasvim u redu i da si bio na bilo kojem od mjesta o kojima sam pisao shvatio bi o čemu govorim. Neke ciljeve uopšte ne možeš ni gađati dok ne zauzmeš strateški važne tačke, ali s obzirom da ti ne znaš niti šta je "Pišana Jelika" jer naziv pišeš skroz pogrešno i da ne možeš odgovoriti sa kojih pristupnih tačaka možeš gađati kineske vojnike na Ravnom Nabožiću, mogu samo presuditi da se ti nikako, ali baš totalno nikako ne razumiješ u praksu ratovanja i da su ti pisanja bazirana na wikipediji i googlu. Poslije se duriš kao kakva mala maza jer sam ti rekao istinu pa sam te stoga i posavjetovao da se prije upuštanja u bilo kakve rasprave naučiš osnovnoj kulturi dijaloga i tek onda ih započneš jer ovako ukratko rečeno djeluješ trolovski u smislu da su samo tvoji stavovi ispravni a svi drugi pogrešni i netačni. Stvarno, ako nisi u stanju smiriti svoje živce i razgovarati sa ljudima, toplo bih ti preporučio da napraviš svoj forum i tamo razgovaraš sam sa sobom jer ti je komunikacija primjetljivo jako slaba strana.
Nisam pisao o tome "da li su jači Blek Stijena, Zagor" i ostali crtani likovi iz tvojih omiljenih romana, nego prvenstveno o tome šta Bosna i Hercegovina može kupiti parama koje ima i koje može imati bez dodatnih zaduženja koja će nas odvesti u još veću propast. Nije teško dobiti rat kreditima za kupovinu oružja jer se većina naprednijih zemalja nastoji otresti zastarjele vojne tehnologije koju će naravno prodati nama, ali jeste jako jako teško vratiti sav kompletan dug za odbranu zemlje nakon završetka rata. Dakle, moramo misliti na ono što možemo dobiti za naše pare.
U skladu sa tim predložio sam "ekonomičnu odbranu" odnosno ono što nam je najviše potrebno, efikasno, i košta dosta manje para od bilo koje vrste modernog naoružanja. Po meni su protiv-raketni sistemi s obzirom da u komšiluku nemamo nešto ekstra posebnu jako avijaciju dosta dobro riješenje, a uz sve to sam dodao i T55 koje već imamo. Naravno, na tome se ne treba zadržati ali iz iskustva kojem me je poučilo ratovanje mogu pouzdano tvrditi da je probojnim jedinicama bitnija podrška minobacača od 82 i 120 mm od tvog Orkana. Orkan je samo za kurčenje i ni za šta drugo jer sa njim možeš samo sanjati o gađanju nekih tačaka u BiH, naročito kotlina radi čega sam ti i spomenuo "kinesku vojsku kraj potoka".
Ukratko, akcije se i izvode na način da se protvničke linije lijepo preoru 120-kama i 82-cama, a onda dejstvuju probojne jedinice koje počiste teren da bi sve na kraju završilo utvrđivanjem linija. Naravno, tu su i tenkovi koji direktno mogu gađati neprijateljske tenkove, PAT-ove, i PAM-ove, i kada sam napisao da su nam potrebniji od tvog orkanskog smeća nisam mislio ništa loše. Njih možeš ukopati do pola, dosta su pokretni zahvaljujući gusjenicama i uz podršku inžinjerijskog bataljona mogu pristupiti sve i jednoj važnoj tački u bilo kom mjesecu, i u principu su jako korisni jer je lakše ići u proboj kada znaš da iza sebe imaš podršku od pet do deset tenkova nego nikakvu.
Orkan je višecjevni lanser raketa i prazan teži oko 15 tona, sa borbenim punjenjem teži oko 32 tone i kreće se na gumama. Nema boga oca koji bi ga popeo "na brdo" u mjesecu novembru, a za slučaj da njim djeluješ sa puta na Bistričaku pobio bi pola svoje pješadije jer je neprecizan. Orkan je inače namijenjen djelovanju protiv žive sile, oklopnih vozila, a također se može koristiti i za spriječavanje prodora oklopnih vozila, a u vezi ovog zadnjeg najfunkcionalni je na semberskim poljima jer se s obzirom na reljefnost BiH u većini slučajeva sa njim možeš samo jebati jer je uglavnom efikasan na civilnim ciljevima poput onih koje je gađao Milan Martić.
Warhead wrote:Ako pod dijalogom smatras zagadjivanje rasprave stvarima koje nemaju veze sa temom i ubacivanje infatilnih slika kojima nije mjesto u ozbiljnoj raspravi, onda priznajem da nemam kucnog odgoja.
O tome ko "zagađuje raspravu" a ko ne odlučuju moderatori foruma kojima je to osnovna funkcija. Primjetio sam da nisam jedini kojem sugeriraš o čemu treba pisati zbog čega stičem blagi utisak da forum smatraš privatnim vlasništvom. Zajebanti na forumu su uvijek dobro došli jer tmurne i dosadne rasprave pretvaraju u dijalog, a ako si se želio dokazati putem foruma na kojem želiš "biti ozbiljan", onda stvarno nemam šta da ti kažem...