Regionalna liga Ex-Yu
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
elSaik
#151 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Prvo je problem što više od pola vas uopšte i ne prati domaći, kako naš tako i susjeda nam, fudbal, pa vam sva kritika zajedničkog takmičenja počinje i završava sa navijačkim neredima. Drugi je problem što više od pola vas uopšte nema pojma niti je pratilo kada je prvi put spominjana liga po kojem bi principu bila formirana i igrana. Tako npr. imaš situaciju da Djokej ističe kako bi se Zvezda i Partizan namučili da osiguraju Europu kroz regionalnu ligu zanemarujući činjenicu da formiranje ovakvog takmičenja nema za posljedicu ukidanje nacionalnih prvenstava. Ponavljam, ne radi se naddržavnom već međudržavnom takmičenju. Treće, regionalno takmičenje nije planirano kao isključi exJugoslavensko takmičenje već se ozbiljno razmatra i o pozivanju klubova iz drugih, geografski bliskih država, kao što su, primjera radi Mađarska i Austrija. Četvrto, svako od vas zanemaruju činjenicu finansijske i sportske koristi domaćih klubova od takvog takmičenja. Ono što danas imamo jesu klubovi koji se guše u dugovima, a te iste dugove sigurno ne mogu vratiti igrajući između sebe i ispadajući, uglavnom, u prvim krugovima eurotakmičenja. A mogli bi duelima sa najvećim iz regiona. Da ne govorim koliko bi bilo lakše prodati svog igrača kroz utakmice sa Dinamom, Hajdukom, Partizanom... nego u susretima timova koje u njihovim gradovima gleda 50 ljudi.
Doduše, objašnjavati sve ovo i još mnogo toga ljudima koji se prepucavaju na temama Lazio - Roma, Barcelona - Real, Chelsea - Arsenal, sa "joj jesmo vas pocijepali", "koliko smo samo prilika propustili", "ma kakvi vi, bolji smo od vas deset puta bili", je besmisleno i samo me glava zaboli.
Doduše, objašnjavati sve ovo i još mnogo toga ljudima koji se prepucavaju na temama Lazio - Roma, Barcelona - Real, Chelsea - Arsenal, sa "joj jesmo vas pocijepali", "koliko smo samo prilika propustili", "ma kakvi vi, bolji smo od vas deset puta bili", je besmisleno i samo me glava zaboli.
- Obuca9
#152 Re: Regionalna liga Ex-Yu
elSaik wrote:Doduše, objašnjavati sve ovo i još mnogo toga ljudima koji se prepucavaju na temama Lazio - Roma, Barcelona - Real, Chelsea - Arsenal, sa "joj jesmo vas pocijepali", "koliko smo samo prilika propustili", "ma kakvi vi, bolji smo od vas deset puta bili", je besmisleno i samo me glava zaboli.
Eh to je to. I to je moja preporuka uvijek takvima kada pricaju i kritikuju konkretno FK Sarajevo, samo im kazem, haj se ti sekiraj za svog Alexa Fergusona i za Ligu prvaka, mani se Sarajeva i Premijer lige.
- Magarece_godine
#153 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Aferim brate ...elSaik wrote:
- Jack Be Nimble
#154 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Ne vjerujem da se treba gledati puno na problem navijaca, jer ipak velike pare bi tu bile. Takodjer kvalitet igranja ba si definitivno povisio. Uzmimo za primjer kosarkasku ligu, istina je kada je osnovana ta liga da je bilo dar mara cim bi srpski tim otisao u zagreb, zadar i obrnuto. Medjutim ja se ne sjecam kada sam zadnji put cuo na vjestima ili citao da je bilo problema u nekoj dvorani zbog nacionalisticke mrznje. Mozda grijesim, mozda se desava svaki put, ali medijima dosadilo da to prenose, pa ja o tome ne cujem. Ali ako je razlog da se to stvarno stisalo, onda vidim da bi tako isto bilo i sa fudbalom, u pocetku dar mar i onda se privede kraju. Uostalom, ako organizatori zele da zarade koju paru, znase sta se treba raditi, navijace pod kljuc.
Ali ako su jedini problem navijaci, najbolje sto bi savez Srbije mogao da uradi je da uzme ideju regionalne lige i zakuca na vrata Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Slovackoj i Ukrajini. Za Srbiju bi to bilo mnogo bolje nego da se petlja u Ex-YU ligu.
Ali ako su jedini problem navijaci, najbolje sto bi savez Srbije mogao da uradi je da uzme ideju regionalne lige i zakuca na vrata Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Slovackoj i Ukrajini. Za Srbiju bi to bilo mnogo bolje nego da se petlja u Ex-YU ligu.
- Charuga
- Globalni moderator
#155 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Po kojem faktoru nije fer da BiH ima 3 predstavnika a jeste da CG ima taj broj? Hoces reci da je fudbal u CG bolji od ovog (jadnog) u BiH? Sto to nije fer da BiH ima vise predstavnika od CG ili MKD? Celik zijanio od Mogrena? I sad po toj jednoj utakmici (ili dvije) se ogleda snaga nasih i CG klubova? Pogledaj uspjehe (nazovimo ih tako) nasih klubova u evropskim takmicenjima pa onda uporedi sa uspjesima klubova iz CG. Prvo je Zeljo napravio uspjeh one godine u pretkolima LP-a, pa je onda par godina iza toga Sarajevo uradilo isto to da bi isto to Sarajevo napravilo, za nasu zemlju, uspjeh i u kupu UEFA iliti evropskoj ligi. Sta su za to vrijeme uradili klubovi iz CG ili MKD? Nedavno je Sarajevo dobilo Grbalja ili tako nesto na pripremama pa se i tu moze gledati neki kvalitet bez obzira sto je to samo pripremna utakmica.BSn wrote:Po faktoru da nije fer da BiH odmah na pocetku ima vise predstavnika od bilo koga. Po onome sto je Celik zijanio od Mogrena (il' kako se vec zvase onaj tim). Tesko da bi mi u startu dobili vise od dva mjesta, ako gledamo kvalitet nase lige, nas NS i snagu njihovog lobiranja u odnosu na komsije i nekadasnje sunarodnike. Ipak, njihove reprezentacije ne igraju prijateljske s fudbalskim klubovimahz__semir wrote:
Čuj 3 iz Crne Gore, a dva iz BiH. Po kojem to faktoru?. Nesto sumnjam da bi i po ovom pitanju bili ista ozbiljniji.
Iskreno, ako ne bismo trebali imati vise klubova od CG ili MKD onda NIKAKO ne bismo smjeli imati ni manje. Ili isto ili nikako.
P.S. Mislim da od te price oko regionalne lige nece biti nista.
- winabike
#156 Re: Regionalna liga Ex-Yu
hz__semir wrote:Prvu sezonu po tradiciji, ostale po plasmanu u prvenstvu.Djokej wrote:Bas me zanima po kojoj osnovi bi se birali ucesnici te lige?
Recimo za 16 ekipa:
4 - Srbija: Zvezda, Partizan, Vojvodina, OFK Beograd
4 - Hrvatska: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Zagreb
3 - BiH: Sarajevo, Željezničar, Velež
2 - Slovenija: Olimpija, Maribor
2 - Makedonija: Vardar, Rabotnički
1 - Crna Gora: Budućnost
Semire, molim te da me ne shvatiš pogrešno, ali po izboru vidim da si bio jaaaaaaako mlad kad se igrala ex-yu liga. Ovo što si ti napravio je neka kombinacija tradicije i trenutnog rejtinga po tvom viđenju.
Pa samo kratko, o predratnim zaslugama:
SRBIJA - kakav ba OFK Beograd, češće nisu bili u 1. ligi nego što jesu. Ako već ideš na 4 iz Srbije, Radnički Niš mora da bude 4., oni su svojevremeno bili 5. tim "velike petorke", pa su onda 70-tih godina "pali" a "petorka" se smanjila na "četvorku". Ali su uvijek bili u sredini tablice, ne sjećam se sada i govorim napamet ali mislim da nisu nikako, ili su jaaaako rijetko ispadali. "Letači" su bili, ako me sjećanje pamti, već spomenuti OFK Beograd i FK "Rad" Beograd.
HRVATSKA - Ne vidim nikakav razlog po kojem bi, ako već ideš po starim zaslugama, Hrvatska trebala imalti više klubova nego BiH. Hrvatska je imala 4 stalna prvoligaša: Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek. Da, Osijek je taj 4. iz Hrvatske, nikako NK Zagreb koji je znao ući-ispasti, češće ispasti, kao i OFK Beograd u Srbiji. I tu bi negdje bio kraj priče sa Hrvatskom - drugih klubova oni nisu imali.
BIH - ako ćemo samo 3, ovo je ok, ali kao što rekoh: BiH je imala pet REDOVNIH prvoligaša: Sarajevo, Želju, Velež, Slobodu i Čelik - više nego Hrvatska. Sloboda ništa nije bila ništa lošija od hrvatskih Osijeka ili Rijeke, a Čelik je uglavnom bio standardni u prvoj ligi, ponekad - ali rijetko - mu se znalo desiti da padne u drugu, ali se uglavnom uvijek odmah vraćao. Par godina pred rat, u prvu ligu su još ušli banjalučki Borac i bugojanska Iskra, tako da je BiH imala 7 (SEDAM!) timova u prvoj jugoslovenskoj ligi, i bila republika sa daleko najviše klubova u ligi. Hebaji ga, nikako ne kontam po kojoj bi logici Hrvatska imala više klubova nego BiH, ako se gledaju stare zasluge.
Slovenija - Kakav ba Maribor, oni ni u drugoj ligi nisu bili stalni, ispadali su u treću. Od slovenaca jedino Olimpija, mada su i oni bili "šetači", poput Zagreba ili OFK Beograda.
Makedonija - zar oni imaju ijedan drugi klub osim Vardara?
Crna Gora - bolja i od SLO i od MK uvijek bila. Budućnost uvijek STALNI član prve lige. "Skinuli" Veležu titulu 1988. godine onim bodom u Titogradu. Sutjeska iz Nikšića povremeni, ali česti član 1. lige. Osamdesetih godina su se čak fino ustabilili bili u prvoj ligi, nešto kao naš Borac iz Banjaluke.
Eto, bez namjera da ličim na broja 1 iz Alan Forda, ali koliko me pamćenje služi, a služi me...
PS. A gdje ti je Priština?!?!?!
- BSn
#157 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Meni nisu jasni ovi koji misle da bi u prvoj sezoni igrali timovi s tradicijom igranja u ex-Yu. Po onome sto su Slovenci predlozili kao prototip za ovu godinu i po onome sto je najlogicnije, u tu bi ligu usli trenutno najbolji u nacionalnim ligama. Sve ostalo bi bilo smijesno i vise licilo turnirima koji se igraju na pripremama, nego ligi. Iz te bi se lige, najvjerovatnije i islo u EL, ili CL (da bi timovi, uopce, imali motiv da igraju), tako da bi bilo nefer, neopravdano i nemoguce da idu timovi s imenima, a ne timovi s trenutno najboljim statusom na tabeli.
Kada bi se sutra nesto takvo osnovalo, sigurno da u toj ligi ne bi igrali Zeljo, Velez, Celik, ili pak Sloboda.
Prosto je nemoguce da BiH dadne predstavnika koliko i RH, ili SRB, jer je ocita razlika u ligama i uspjesima njihovih i nasih timova u Evropi od rata naovamo, kao i sponzorima koje bi oni sa sobom unjeli u ligu, a koje nasi timovi. Svijet se okrece oko novca, a tako i fudbal. Zbog toga bi bilo neprofitabilno imati vec broj bh. klubova cija se primanja ne mogu mjeriti s hr. i srb.
Kada bi se sutra nesto takvo osnovalo, sigurno da u toj ligi ne bi igrali Zeljo, Velez, Celik, ili pak Sloboda.
Prosto je nemoguce da BiH dadne predstavnika koliko i RH, ili SRB, jer je ocita razlika u ligama i uspjesima njihovih i nasih timova u Evropi od rata naovamo, kao i sponzorima koje bi oni sa sobom unjeli u ligu, a koje nasi timovi. Svijet se okrece oko novca, a tako i fudbal. Zbog toga bi bilo neprofitabilno imati vec broj bh. klubova cija se primanja ne mogu mjeriti s hr. i srb.
- winabike
#158 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Da ti pravo kažem, ne interesuje me baš nimalo ova cijela priča, komentarsao sam samo Semirv izbor klubova prema predratnim zaslugama. Ne mislim da bi ovdje (izuzev u Sloveniji) iko trebao igrati igdje ikakvu ligu, dok god su korumpirane sudije, utakmice namještene a Dominikovioći i njima slični u Srbiji i Hrvarskoj guraju klubove kojima su suvlasnici. Čudo jedno kako se ispostavlja da su u ovoj trenutnoj aferi sa namještanjem utakmica preko 70% osumnjičenih sa područja ExYU.BSn wrote:Kada bi se sutra nesto takvo osnovalo, sigurno da u toj ligi ne bi igrali Zeljo, Velez, Celik, ili pak Sloboda.
Prosto je nemoguce da BiH dadne predstavnika koliko i RH, ili SRB, jer je ocita razlika u ligama i uspjesima njihovih i nasih timova u Evropi od rata naovamo.
O "kvalitetu" i "sponzorima" dovoljno govori da su svi klubovi sa prostora Ex-YU postali kante za nabijanje svim ozbiljnim i manje ozbiljnim klubovima u Europi. To što Dinamo ponekad, ili evo sada Partizan, odigraju 2-3 utakmice u UEFA Kupu, poneku čak i pobijede... WOOOOW! Da ne pričamo o fenomenalnim uspjesima našeg Sarajeva protiv strašnog Aalborga ili koga li već, ili da je "mom" želji jednom čak bilo dopušteno da izgubi od New Castlea, čak je jednom Wolfsburg s nama htio igrati prijateljsku, ali je istinabog tada bio zreo kandidat za ispadanje iz prve njemačke lige...
Dakle, dok se objektivno stanje u fudbalu, organizaciono, finansijski, kriminalno i bilo kakvo ne promijeni, ja ne bih igrao bilo šta i bilo gdje, a kamo li ovu regionalnu ligu, od koje svakako neće biti ništa.
Ne, ja sam samo komentarisao stanje u bivšoj prvoj ligi SFRJ.
- scheph
#159 Re: Regionalna liga Ex-Yu
ako cemo po tradiciji onda ne treba zaboraviti ni na Iskru iz Bugojna
nego sta mislite bude izvlacenje prvog kola i prvi par kad tamo...Pristina - Crvena Zvezda
nego sta mislite bude izvlacenje prvog kola i prvi par kad tamo...Pristina - Crvena Zvezda
- BSn
#160 Re: Regionalna liga Ex-Yu
winabike wrote:Da ti pravo kažem, ne interesuje me baš nimalo ova cijela priča, komentarsao sam samo Semirv izbor klubova prema predratnim zaslugama. Ne mislim da bi ovdje (izuzev u Sloveniji) iko trebao igrati igdje ikakvu ligu, dok god su korumpirane sudije, utakmice namještene a Dominikovioći i njima slični u Srbiji i Hrvarskoj guraju klubove kojima su suvlasnici. Čudo jedno kako se ispostavlja da su u ovoj trenutnoj aferi sa namještanjem utakmica preko 70% osumnjičenih sa područja ExYU.BSn wrote:Kada bi se sutra nesto takvo osnovalo, sigurno da u toj ligi ne bi igrali Zeljo, Velez, Celik, ili pak Sloboda.
Prosto je nemoguce da BiH dadne predstavnika koliko i RH, ili SRB, jer je ocita razlika u ligama i uspjesima njihovih i nasih timova u Evropi od rata naovamo.
O "kvalitetu" i "sponzorima" dovoljno govori da su svi klubovi sa prostora Ex-YU postali kante za nabijanje svim ozbiljnim i manje ozbiljnim klubovima u Europi. To što Dinamo ponekad, ili evo sada Partizan, odigraju 2-3 utakmice u UEFA Kupu, poneku čak i pobijede... WOOOOW! Da ne pričamo o fenomenalnim uspjesima našeg Sarajeva protiv strašnog Aalborga ili koga li već, ili da je "mom" želji jednom čak bilo dopušteno da izgubi od New Castlea, čak je jednom Wolfsburg s nama htio igrati prijateljsku, ali je istinabog tada bio zreo kandidat za ispadanje iz prve njemačke lige...
Dakle, dok se objektivno stanje u fudbalu, organizaciono, finansijski, kriminalno i bilo kakvo ne promijeni, ja ne bih igrao bilo šta i bilo gdje, a kamo li ovu regionalnu ligu, od koje svakako neće biti ništa.
Ne, ja sam samo komentarisao stanje u bivšoj prvoj ligi SFRJ.
Skont'o sam ja sta ti pises, ali ovdje svi idu po defaultu da ce Zeljo ici u tu ligu, sto s trenutnim stanjem na tabeli i onim sto se prica nema nikakve veze. Slazem se da su i hr. i srb. klubovi kante za nabijanje, ali su mnogo iznad nasih i jedan Dinamo nabijaju po Evropa Ligi, a nase predstavnike po cetvrtim pretkolima doigravanja za kvalifikacije koje vode u baraz za EL.
Uporedi donju tabelu sponzora Dinama i Zelje kojem je osnovni partner bila firma predsjednika kluba, a na dresu se reklamirale kojekakve mesare i sl.
Partneri N.K. Dinamo:
Generalni sponzori
CROATIA OSIGURANJE
INA
Tehnički sponzor
Diadora
Veliki sponzori
TZGZ
Zagrebački holding
HEP
Erste Card Club
Večernji list
Germania
PZ Auto
Ostali sponzori
Adidas
Allianz
Auto Baotić
Autohrvatska
Cisalfa
City Ex
Copy Electronic
Eurotrade
Foto Badrov
Građevinarstvo Stipić
Herc
Hiperion
HT - Hrvatske Telekomunikacije
ID-90
Inspekt
IV-ER-KVC
Jadran
Kalničke vode Bionatura
Kamensko
Klara
Konzum
Lavazza
Ledo
Magrad
Metronet
Miagra
Multipower
Narodni radio
Perutnina Ptuj - PIPO
Plinacro
Poliklinika Nemetova
Poljoposavec
Printera
Radio 101
Radio Antena Zagreb
Storm computers
Smit Commerce
studio Nexus
Športski radio Cibona
Tadin
Tardi
Tehnopaneli
Tepih centar
Vox bona
Namjerno nisam htio staviti link, jer je ovaj spisak po svojoj velicini dojmljiv, a da ne pricamo o imenama pojedinih firmi sa spiska.
Last edited by BSn on 19/02/2010 14:44, edited 1 time in total.
- burek_in_space
#161 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Jedan od ciljeva ove lige bi trebao biti da se privuku upravo ovi ljudi, kojih ima puno vishe, nego shto ima pravih navijacha, koji ce poderati svoje grlo. Ne znam zashto i kako ochekivati razumijevanje za navijache, ako ti sam nemash razumijevanja za druge, koji ne spadaju u tu skupinu ljudi.elSaik wrote:
Da li se sponzorima vishe isplati 20 hiljada ocheva sa sinovima, ili 2-3 hiljade navijacha na Sjeveru ili Jugu prosudi sam.
- winabike
#162 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Ne ne ne...scheph wrote:ako cemo po tradiciji onda ne treba zaboraviti ni na Iskru iz Bugojna![]()
Kako možemo zaboraviti klub koji nam je dao Tomu Piplicu
Kikiriki, košpice...scheph wrote:nego sta mislite bude izvlacenje prvog kola i prvi par kad tamo...Pristina - Crvena Zvezda
-
emigracija
#163 Re: Regionalna liga Ex-Yu
heheh jos jedna nasa ovakva polusezona i ovaj ce se roknuti...uostalom ne znam koliko primjecujes ali dabogda da bi tvoj tim uopste i bio u kombinacijama za tu ligu s obzirom na materijalnu situaciju istog i na fantasticne rezultate koje postize duzi niz godinarado_vidjen wrote:Ko je bolan zaradio? FK Sarajevo ili pojedinci iz vase uprave? Gdje su te pare ulozene? Jeste li doveli kakva pojacanja, napravili neke pomocne terene od tih para, bilo sta?U roku od 3-4 godine Sarajevo,Zeljo ili ko bi vec ucestvovao bi napokon stali na noge.
Pa Sarajevo je samo proslu sezonu u Evropi zaradilo kao prethodne 3 sezone,samo o kartama i sponzorstvima i TV pravima pricam..bez uplata UEFE.
Najbolji igrac vam ide za 35.000 eura, a nekad je isao za milion. Eto gdje ste...
Ima najmanje 10 dobrih razloga protiv te lige, ali mi mrsko palamudit pa cu samo reci
NE
-
isaisa
#164 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Ovo bi bilo preljepo
samo bi trebali imati zakon o nesportskom navijanju
kod nas nacionalisti haraju po tribinama po cjelog staroj jugi
samo bi trebali imati zakon o nesportskom navijanju
kod nas nacionalisti haraju po tribinama po cjelog staroj jugi
- Obuca9
#165 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Vjerovatno ti je malo ofalilo sjecanje. Mladji jesam, ali sam o periodu 1946-1991 čitao mnogo materijala, skupio mnogo materijala, pa mi se neki tvoji podaci bas i ne podudaraju sa stvarnim podacima.
OFK Beograd je proveo više vremena u Prvoj ligi nego Radnički, pri tome osvojivši čak četiri puta Kup Maršala Tita.winabike wrote:SRBIJA - kakav ba OFK Beograd, češće nisu bili u 1. ligi nego što jesu. Ako već ideš na 4 iz Srbije, Radnički Niš mora da bude 4., oni su svojevremeno bili 5. tim "velike petorke", pa su onda 70-tih godina "pali" a "petorka" se smanjila na "četvorku". Ali su uvijek bili u sredini tablice, ne sjećam se sada i govorim napamet ali mislim da nisu nikako, ili su jaaaako rijetko ispadali. "Letači" su bili, ako me sjećanje pamti, već spomenuti OFK Beograd i FK "Rad" Beograd.
Zagreb je u Prvoj ligi proveo 18, a Osijek 16 sezona, prema tome razlika nije bas takva kakvom je ti opisuješ. To se slazem da bi Slobodi bilo mjesto prije nego i Osijeku ili Zagrebu, obzirom da je riječ o klubu koji je of 1969. pa do raspada Juge neprestano bio Prvoligaš, ali zar stvarno misliš da bi Hrvati ušli u Ligu sa manje klubova od BiH?winabike wrote:HRVATSKA - Ne vidim nikakav razlog po kojem bi, ako već ideš po starim zaslugama, Hrvatska trebala imalti više klubova nego BiH. Hrvatska je imala 4 stalna prvoligaša: Dinamo, Hajduk, Rijeku i Osijek. Da, Osijek je taj 4. iz Hrvatske, nikako NK Zagreb koji je znao ući-ispasti, češće ispasti, kao i OFK Beograd u Srbiji. I tu bi negdje bio kraj priče sa Hrvatskom - drugih klubova oni nisu imali.
Iskra je samo jednom, slucajno usla u Prvu ligu u sezoni 1984/85 (kada je Sarajevo bilo šampion), a tada u Ligi nisu igrali ni Borac, ni Čelik. Tako da ti ni taj podatak nije tačan.winabike wrote:BIH - ako ćemo samo 3, ovo je ok, ali kao što rekoh: BiH je imala pet REDOVNIH prvoligaša: Sarajevo, Želju, Velež, Slobodu i Čelik - više nego Hrvatska. Sloboda ništa nije bila ništa lošija od hrvatskih Osijeka ili Rijeke, a Čelik je uglavnom bio standardni u prvoj ligi, ponekad - ali rijetko - mu se znalo desiti da padne u drugu, ali se uglavnom uvijek odmah vraćao. Par godina pred rat, u prvu ligu su još ušli banjalučki Borac i bugojanska Iskra, tako da je BiH imala 7 (SEDAM!) timova u prvoj jugoslovenskoj ligi, i bila republika sa daleko najviše klubova u ligi. Hebaji ga, nikako ne kontam po kojoj bi logici Hrvatska imala više klubova nego BiH, ako se gledaju stare zasluge.
Na Maribor sam mislio više po zadašnjim zaslugama, kao i dva predstavnika Slovenije.winabike wrote:Slovenija - Kakav ba Maribor, oni ni u drugoj ligi nisu bili stalni, ispadali su u treću. Od slovenaca jedino Olimpija, mada su i oni bili "šetači", poput Zagreba ili OFK Beograda.
Isti slučaj, kao i sa Slovenijom.winabike wrote:Makedonija - zar oni imaju ijedan drugi klub osim Vardara?Šalim se, naravno, ali Rabotnički je bio uglavnom druga liga. Ne vidim nikako kako bi on mogao biti u prvoj ligi prije npr. jednog Čelika, a pogotovo Slobode.
Realno, Crna Gora je preslaba, trenutno, da bi imala vise od jednog predstavnika.winabike wrote:Crna Gora - bolja i od SLO i od MK uvijek bila. Budućnost uvijek STALNI član prve lige. "Skinuli" Veležu titulu 1988. godine onim bodom u Titogradu. Sutjeska iz Nikšića povremeni, ali česti član 1. lige. Osamdesetih godina su se čak fino ustabilili bili u prvoj ligi, nešto kao naš Borac iz Banjaluke.
-
Zapadni_Mostar
#166 Re: Regionalna liga Ex-Yu
bravo kralju svaka castand wrote:jedino da generalni sponzor lige bude nato
-
Zapadni_Mostar
#167 Re: Regionalna liga Ex-Yu
evo jedno pitanje zasto bi igrali zeljo i sarajevo u toj ligi kad su dvs najuspjesnija kluba od kada se igra zajednicka liga zrinjski i siroki
-
fletcher
#168 Re: Regionalna liga Ex-Yu
ideja je neizvodiva, jer su ti tzv. navijači sa naših prostora sexualno isfrustrirani likovi koji u
duhu čopora se bore protiv virtualnih neprijatelja i za sebe su neki imaginarni branioci nacionalnog ponosa.
sve u svemu, treba ih žaliti
duhu čopora se bore protiv virtualnih neprijatelja i za sebe su neki imaginarni branioci nacionalnog ponosa.
sve u svemu, treba ih žaliti
- Djokej
#169 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Osjećam se direktno prozvanim, pa da ti odgovorim.. Igrači koji sjede istoj kafani kao i ja do nekih doba i cirkaju pićence, a u jutro imaju trening ili čak i tekmu, igrače koje vidjam da se u 2 ujutro voza po naselju sa djevojkom iako je sutra redovno kolo ne zaslužuju moju pažnju. Taj isti igrač predstavlja klub koji ja volim, pa mi čisto dodje da im sidjem i pokažem kako se bori na terenu.. Više se nerviraju ljudi na tribinama nego sami igrači, eh zbog toga mnogi od nas ne zeli da gleda padavičare po terenu već hoce da vide malo fudbala. Ne želim da podržavam truhli fudbal, i ne tražim da igrači koji predstavljaju moj klub budu šampioni, taman da su zadnji na tabeli ako vidim da ginu na terenu imaju moju podršku i pažnju. Odavno već ne nisam vidio neki trud poseban, mada sam vidio da postoji napredak od ove sezone al jos uvijek to nije dovoljno.elSaik wrote:Prvo je problem što više od pola vas uopšte i ne prati domaći, kako naš tako i susjeda nam, fudbal, pa vam sva kritika zajedničkog takmičenja počinje i završava sa navijačkim neredima. Drugi je problem što više od pola vas uopšte nema pojma niti je pratilo kada je prvi put spominjana liga po kojem bi principu bila formirana i igrana. Tako npr. imaš situaciju da Djokej ističe kako bi se Zvezda i Partizan namučili da osiguraju Europu kroz regionalnu ligu zanemarujući činjenicu da formiranje ovakvog takmičenja nema za posljedicu ukidanje nacionalnih prvenstava. Ponavljam, ne radi se naddržavnom već međudržavnom takmičenju. Treće, regionalno takmičenje nije planirano kao isključi exJugoslavensko takmičenje već se ozbiljno razmatra i o pozivanju klubova iz drugih, geografski bliskih država, kao što su, primjera radi Mađarska i Austrija. Četvrto, svako od vas zanemaruju činjenicu finansijske i sportske koristi domaćih klubova od takvog takmičenja. Ono što danas imamo jesu klubovi koji se guše u dugovima, a te iste dugove sigurno ne mogu vratiti igrajući između sebe i ispadajući, uglavnom, u prvim krugovima eurotakmičenja. A mogli bi duelima sa najvećim iz regiona. Da ne govorim koliko bi bilo lakše prodati svog igrača kroz utakmice sa Dinamom, Hajdukom, Partizanom... nego u susretima timova koje u njihovim gradovima gleda 50 ljudi.
- Baltazar_khan
#170 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Zato što se gleda tradicija, brojnosto navijača, za razliku od tradicije fašističkih klubova iz hercegovineZapadni_Mostar wrote:evo jedno pitanje zasto bi igrali zeljo i sarajevo u toj ligi kad su dvs najuspjesnija kluba od kada se igra zajednicka liga zrinjski i siroki
- Krvotok
#171 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Za regionalnu ligu = za više fudbala/nogometa
- Obuca9
#172 Re: Regionalna liga Ex-Yu
Malo si se zajebunio.Zapadni_Mostar wrote:evo jedno pitanje zasto bi igrali zeljo i sarajevo u toj ligi kad su dvs najuspjesnija kluba od kada se igra zajednicka liga zrinjski i siroki
Vječna tabela Premijer lige (2003 - 2009):
1. Sarajevo 384
2. Široki Brijeg 381
3. Zrinjski 366
4. Željezničar 363
-
Zapadni_Mostar
#173 Re: Regionalna liga Ex-Yu
hz__semir wrote:Malo si se zajebunio.Zapadni_Mostar wrote:evo jedno pitanje zasto bi igrali zeljo i sarajevo u toj ligi kad su dvs najuspjesnija kluba od kada se igra zajednicka liga zrinjski i siroki
1. Sarajevo 384
2. Široki Brijeg 381
3. Zrinjski 366
4. Željezničar 363
kralju kontaju se titule samo titule,i nista vise......kontas ti to ikako
- Obuca9
#174 Re: Regionalna liga Ex-Yu
No problemo, pitacu te na kraju sezone i za taj argumentZapadni_Mostar wrote:hz__semir wrote:Malo si se zajebunio.Zapadni_Mostar wrote:evo jedno pitanje zasto bi igrali zeljo i sarajevo u toj ligi kad su dvs najuspjesnija kluba od kada se igra zajednicka liga zrinjski i siroki
1. Sarajevo 384
2. Široki Brijeg 381
3. Zrinjski 366
4. Željezničar 363
kralju kontaju se titule samo titule,i nista vise......kontas ti to ikako
-
Zapadni_Mostar
#175 Re: Regionalna liga Ex-Yu
ahahahahahahha jao bolesnog umaaa,boze mojjj,ne zivi se na staroj slaVI i nece igrat u regionalnoj ligi tradicija kralju,igraju trenitno najuspjesniji klubovi a zna se ko je to to su siroki i zrinjski,a to za fasizam,samo cu ti reci da si bolestanBaltazar_khan wrote:Zato što se gleda tradicija, brojnosto navijača, za razliku od tradicije fašističkih klubova iz hercegovineZapadni_Mostar wrote:evo jedno pitanje zasto bi igrali zeljo i sarajevo u toj ligi kad su dvs najuspjesnija kluba od kada se igra zajednicka liga zrinjski i siroki