Sve napustiti u 4o-tim godinama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#151 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by ladyblue18 »

Amazonka27 wrote:
ps. mnogo vam je lose kad se ima para za HD
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Ma zaboravio narod izgleda da je ovdje bio rat pa ko god je nasao nacin je otisao, nije se gledalo imas li 20 ili 40 godina.
Izgleda da su tada 40godisnjaci trebali rec neprijatelju de bogati upucaj me, nema za mene vise zivota ni spasa. :-)

Naravno, ne znaci da ce svako ko ode vani i uspjeti, ali ako je voljan da proba i ako hoce raditi a ne sjediti i cekati da kapne para s neba kao ovdje, mogao bi i uspjeti.
Meni je preko glave ovog defetizma i unaprijed price, nemas ti gdje, suti, sjedi, trpi.
I cuvene "nigdje te nece grijati sunce tudjeg neba". :lol: :-) Ovdje crkosmo od topline i ljepote. 8-) :D
Nego jok, nas narod naviko na guzovace, pa ocekuje i vani ce mu tako biti, a onda ode vani i vrati se jer je cekao tako neko cudo, i kuka kao sto je i ovdje kukao. :-)

Ja jos jednom kazem, svakome ko pobjegne od ovog drustva i iz ove mizerije, ja dizem kapu, pa makar taj imao i 60 godina. Jos ako nesto uspije i stvori nesto sebi ispocetka... :thumbup:
*mima*

#152 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by *mima* »

generator2020 wrote:kako je ova recesija gotove sve slojeve društva dobro uzdrmala od državnih činovnika pa naniže svi smo zabrinuti za neizvjesnot i dalje dešavanje hoce li se moci prezivjeti.
ljudi ostaju bez posla, a i ovi sto rade za male novce obavljaju svoj posao..
omladina ce se vec nekako snaci ali sta je sa onima koji sad imaju 40 i vise godina,
sta uciniti sa sobom ako se ovdje nema posla jedino rjesenje je otici vani, ali kako , gdje , kud
vaša razmišljanja

Nista bez malja.
detroit-mercy

#153 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by detroit-mercy »

realna do boli wrote:Ti si odgovor na sve moje sumnje....
Valjda treba imati dovoljno godina pa da se shvati da nije bitno, toliko, misljenje onih oko tebe vec da ti, covjece, moras od necega zivjeti. Ako nema posla za par hiljada dip.ekonomista i pravnika ili nekih drugih dipl...onda budi sanker..postavljaj kablovsku i nemoj se stidjeti tih i takvih poslova. To je ono sto nas ubi....postoje poslovi ispod naseg nivoa..a ja sam ubjedjena da ljudi koji rade te i slicne poslove zive puno bolje jer ih nije briga sta ja i ostali "iznad" mislimo o njima.
Ja radio na mastersu a u isto vrijeme radio kao kuhar u restoranu, jos sa rajom is'o molovati kuce. Nista me nije bilo stid raditi, elem posao u struci je dosao malo kasnije, u resume-u mi pisalo, kuhar, moler, i td. Koga briga, bitno je da se radi.
nexo

#154 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by nexo »

dinaraaa wrote:Moram ovdje prosuti čašicu žuči :evil:

Sa 40 god. nisi nikud dospio to je već prošo voz ,vara te tko ti kaže da su to najbolje godine slobodno neka pogleda posmrtnice. 40 - 50 max. 60
Oni rijetki, što se nađu sa 60+, 70+, 80+, na posmrtnicama to su oni koji su odrasli i živjeli bez el. zračenja ili vrlo malo..možda TV i radio ev. i oni koji su odrasli na hrani bez aditiva konzervansa i sl.
Et, toliko da se zamisliš , drugim riječima ako ti se nešto lijepo i korisno dogodilo do sada dogodilo se i čuvaj kao uspomenu ako ti se nije ništa dogodilo vrijedno neće se ni dogoditi ;-)
"Casu meda jos nitko ne popi,sto je casom zuci ne zagrci"

I to je manje,vise tako!

Postavljac teme je izgleda uspio otici, jer ne vidim njegovog posta osim uvodnog, tako da moje obracanje ne treba biti shvaceno kao savjet njemu, nego iskljucivo kao odgovor tebi, dinaraaa!

Ja sam u ranim 40-tim i iskren da budem, ocekujem jos toliko da pozivim i radujem se buducnosti, ma kakva da je, ali...Ja volim izazov. U zadnjih 10 god. sam promjenio 4 drzave i prije 2 god. zamalo i 5-tu, ali globalna recesija me zaustavila i vec 4 godine sam tu gdje sam. Mada jako volim svoj posao i ljude sa kojima radim kao i okolinu u kojoj zivim, sve mi ponekad izgleda suvise monotono i javlja se zelja za promjenom. Sta raditi!? Kreirati planove i izazove koji ce biti podsticaj za buducnost. Kada kazu da je bog stvorio covjeka, ja obicno dodam da je istog rad unaprjedio. Cini se da ljudi u BiH bezrazlozno ocekuju da kojekakvi svevisnji i ini pomognu.

Imas na drugoj temi post gdje kolega forumas, svrseni novinar ne moze da nadje posao u struci, a iz straha da nikada nece doci do posla u struci, ne usudjuje se prihvatiti posla sankera i sl. Ipak, isti se usudjuje nazvati, svog kolegu, Asima Beslica, neznalicom koja je uspjela dobiti posao u struci. U ovakvim slucajevima, mladost i obrazovanje ne pomazu, mada mu licno predvidjam ogroman uspjeh, kakav moze dozivjeti samo na Balkanu.

Edit: Hvala na ispravci Felichi!
Last edited by nexo on 17/02/2010 05:16, edited 2 times in total.
Fair Life

#155 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by Fair Life »

felichi

#156 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by felichi »

valjda je pjesnik mislio
'čašu meda niko ne popi dok je čašom žući...'

ja više razmišljam, gledajući ovu temu, može li se zaista početi sve iznova
u četrdesetim. ne misleći pri tome na promjenu mjesta prebivališta.
mislim na radikalnu promjenu - razvod, otkaz, promjena stila života.

ps - kao kevin spacey u american beauty
pustopoljina

#157 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by pustopoljina »

ne mozes. od sebe se ne moze pobjeci.
Fair Life

#158 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by Fair Life »

muha_sa wrote:ljudi moji :D kakvih sve nebuloza necu procitat na ovom forumu :-) covjek se zali da nema posla al i kad mu ponude poso :-) znas-on bi radio al..jebi ga,sta ce ljudi rec :-) :D
nedo bog da svi tako kontaju----haloooo-malo mrdnut guzove i rintat te cekat svoju sansu- :D jelde--evo snijeg pada--ujutronema sanse da izadjem iz zgrade prije neg se ja uhvatim lopate--klinac ce i jedan omladinac--sta ces-njemu je to blam :D ovo se odnosi na moj ulaz-ne znam kako je u drugim naseljima tako da ne nabrajate kako u vasem naselju samo omladina rinta :D
moja generacija--sad Titin pionir progovara :lol: studirali moji ahbabi-ja nisam :D mogli im starci dat djeparac al oni jok :D isli preko studentskog i unosili ugalj da zarade djeparac--to je istina---ti i takvi ce uspjet gdje god i na bilo koju tacku zemaljske kugle odu------lendohan i jebivjetar nigdje--zapamtite NIGDJE :D
Na natječaj za mjesto čistačice u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika javilo se 100-njak kandidata, a deset ih ima fakultete, no to im ne garantira posao.
SoulSeeker

#159 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by SoulSeeker »

dinaraaa wrote:Sa 40 god. nisi nikud dospio to je već prošo voz ,vara te tko ti kaže da su to najbolje godine slobodno neka pogleda posmrtnice. 40 - 50 max. 60 Oni rijetki, što se nađu sa 60+, 70+, 80+, na posmrtnicama to su oni koji su odrasli i živjeli bez el. zračenja ili vrlo malo..možda TV i radio ev. i oni koji su odrasli na hrani bez aditiva konzervansa i sl.
Ovo što si naveo su posljedice rata i stanja (sranja?) u državi, i nemaju veze sa bilo kakvim statistikama pa ni sa onim o "kvalitetama čovjeka u različitom vremenskom dobu". Drugim riječima, ne možeš me izjebati sa ratom, ranama, invaliditetom, PTSP-om, prijetnjama otkazom, povećanjem cijena i smanjenjem plate, izmišljanju PDV-a na zrak i sličnih sranja, a potom reći da ne vrijedim ni za kurac jer ću brzo umrijeti.

Četrdesete godine jesu ono što zovem "zrelosti života", i iz svog ličnog iskustva (gotovo) četrdesetogodišnjaka mogu poručiti svim mlađima da se o životu treba razmišljati ozbiljnije od 25 pa na dalje jer su "četrdesete" vrijeme kada se jedu plodovi svoga rada. Svima onima koji nisu ostvarili ništa čak ni do četrdesete preporučujem strpljenje i aktivnije angažovanje u ostvarenju ciljeva jer čovjeka kao mašinu pogoni volja i želja za životom, a ne njegove godine. Sa 20 godina mi nije bilo do života, sada sa 39 imam snagu pet ljudi. Četrdesete su inače najljepše godine za život jer:

- Možeš guzit kao i sa trideset, a "anamo ona" je nekako sve slađa i slađa što te tjera da joj pišeš pjesme u kojoj ćeš u svakom drugom redu spomenut Homera. Nadam se da si čuo onu poznatu izreku koja glasi "bez starca nema ni udarca" koju nisu izmislili muškarci, i koja nema veze sa boksom ;

- Riješio si stambeno pitanje ili si barem otplatio dobar dio kredita za stan. Ako ništa drugo, onda si barem sretno bankrotirao pa možeš krenuti iz početka. Ako ti je u ovim godinama pun kurac života i konstantno razmišljaš o suicidu, digneš nenamjenski kredit od 25.000 KM bez žiranata, prodaš bubreg (+50.000 KM), i zapucaš se automobilom u provaliju dubine najmanje stotinu metara (+25.000 KM nakon smrti vozača po osnovama osiguranja, tražiš naravno najbolje jer su ti poznate namjere). Ovim si praktično zaradio oko 100.000 KM što će omogućiti život djetetu (djeci) i ženi u novoj komfornoj i lijepo opremljenoj kući ili stanu, a ona će vjerovatno sa takvim kapitalom lakše naći neku novu budalu, zbog čega ne moraš kao mrtav brinuti o njoj i njenim potrebama. Koliko vidiš za sve postoji riješenje samo treba uključiti mozak ;

- U četrdesetim već imaš posao, ako ga izgubiš imaš reputaciju i ljude koji ti mogu pomoći da nađeš drugi, ili će te zajebati da ga nađeš. Sve u svemu imaš nekoga. Kada izgubiš posao dok ne nađeš drugi tješiš se kako si riješio gomile preko veze primljenih kretena sa kojima si radio, i sve je za deset ;

- Ne moraš pitat tatu da ti da "pe` maraka" da izađeš s djevojkom. Za pet maraka pitaš ženu ili punicu, punicu je najbolje pitati za novac pred Osmi mart, rasparaju joj srce one crvene ruže ;

- "Mašina" je malo sporija ali je nevjerovatna snaga koja je pokreće. Ljudi ove dobi obično zrelije razmišljaju, lakše ustanovljavaju propuste i samim time bolje krpe propuste. Drugim riječima, u četrdesetoj znaš ili da si majmun, ili da ipak nisi ;
dinaraaa wrote:Et, toliko da se zamisliš , drugim riječima ako ti se nešto lijepo i korisno dogodilo do sada dogodilo se i čuvaj kao uspomenu ako ti se nije ništa dogodilo vrijedno neće se ni dogoditi ;-)
Čut ćemo se onog dana kada kao sedamdesetogodišnjak dobijem "bingo", pa odvedem par ljepotica na Havaje. Nadam se da i tamo imaju net. :)
SoulSeeker

#160 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by SoulSeeker »

Neko je gore spominjao zapad i "sponozoruše", na što samo imam dodati da takve žene ipak postoje. Voljne su za stupanje u brak uz određenu nadoknadu, a nakon "isteka ugovora" odnosno dobijanjem državljanstva rastava se dobija automatski. Poslije možete živjeti sa kim hoćete kao paše.
Šta misliš zbog čega su se ove sa faksom prijavile na mjesto čistačice? Obrati pažnju da se radi o "muzeju arheoloških spomenika", i da je svaki otamo iznijet predmet (otuđen, ukraden predmet) jako skup...
Stari

#161 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by Stari »

Pozdravljam sve ucesnike u ovoj raspravi.

Nije samo iz razloga sto sam sa forumskim dopisnikom sa nickom Fair Life u neku ruku zemo...nego je razlog ove replike cini mi se ipak donekle neutemeljena tvrdnja nicka muha_sa , koja je ocito dobrano prihvacena od strane nemalog broja onih koji su u dosadasnjem toku rasprave uzeli ucesca. Ako nisam nesto skroz krupno propustio (a to nije iskljuceno - izvinjavam se u tom slucaju - naravski) radi se o tome da muha_sa vrlo ostrumno i precizno destinira i definise ono sto je problematicno ...ljenstine, lezilebovici, lindohani, dzabahljebozderi i tako ti. Ne bi meni bilo bas toliko tesko prihvatiti taj i takav rezon ... da isti u sebi ne sadrzi i odredjenu antitezu ... a to bi bilo kao ...mi stariji ....u stilu "e to u nase vrijeme nije bilo tako...nego je bilo : fati se krampa brale...zasuuchi brk brko" ...i tako sve prizori iz dokumetarnih , crno -bijelih klipova.

Zbog necega imam razloga vjerovati da sam po godinama (ipak nekako) blizi gospodi Fair Life-u i Muhi_Sa...nego onima na cija se ledja ostrica njihove satire usmjerava....i odlucno se ogradjujem od bilo kakvog poistovjecivanja sa tim i takvim rezonom. Za one koji su se rodili 20-30-40-tak godina prekasno da bi se osvjedocili.... znajte ... nista basnoslovno niste propustili ... i tad je bilo ljenstina, i nije bio sve sami udarnik do udarnika ... oni koji vam tvrde da je to bilo tako ...naprosto ne govore istinu nego pricaju o idealiziranoj slici. Ja sam bio jedan od onih koji su ... marili za sve drugo ...osim za prijavu da idem na omladinske radne akcije... kramp i lopatu sam uspijevao izbjeci ...pa haman sve do vojaklije (tamo su me natjerali)... nisam bio ni clan partije ...a vala nisam bio ni religiozan ... sve su to stereotipije ...predrasude.
michio

#162 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by michio »

Moj tata nikad nije isao na radne akcije, ali rano je napredovao i postao shef i nikad nije zaposljavao one koji su isticali ucesce na radnim akcijama :D :lol:
muha_sa

#163 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by muha_sa »

Stari :D generacio moja :D hajd ti nama potanko--nisam nešto baš skonto poentu :D

imaš li pokretacu teme dat kakav konstruktivan prijedlog--kako da se ispali--kod koga i gdje--ko ce ga primit i tako dalje i tako redom......

jebo ohrndanog Muhu koji u svom životu ništa znao nije osim podmetnul pleća i rintat--da sam pametan kao što nisam sad bih kakav toranj u SA. imo :lol:
zato--ne uzimajte mene za ozbiljno neg dajte čojku prijedlog i rješenje---jebo šuplju :D
HAVANA

#164 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by HAVANA »

HAVANA wrote:
muha_sa wrote:ljudi moji :D kakvih sve nebuloza necu procitat na ovom forumu :-) covjek se zali da nema posla al i kad mu ponude poso :-) znas-on bi radio al..jebi ga,sta ce ljudi rec :-) :D
nedo bog da svi tako kontaju----haloooo-malo mrdnut guzove i rintat te cekat svoju sansu- :D jelde--evo snijeg pada--ujutronema sanse da izadjem iz zgrade prije neg se ja uhvatim lopate--klinac ce i jedan omladinac--sta ces-njemu je to blam :D ovo se odnosi na moj ulaz-ne znam kako je u drugim naseljima tako da ne nabrajate kako u vasem naselju samo omladina rinta :D
moja generacija--sad Titin pionir progovara :lol: studirali moji ahbabi-ja nisam :D mogli im starci dat djeparac al oni jok :D isli preko studentskog i unosili ugalj da zarade djeparac--to je istina---ti i takvi ce uspjet gdje god i na bilo koju tacku zemaljske kugle odu------lendohan i jebivjetar nigdje--zapamtite NIGDJE :D

Image

Već sam mu se narugao al da se i ja još jednom distanciram od razmišljanja ovog zlotvora sa lopatom za snijeg. :evil: :lol:

Čak sam čuo da gaji odredjene simpatije prema vučku. :x
SoulSeeker

#165 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by SoulSeeker »

@Muha, primit će ga u Autraliji ako ima više od četiri razreda srednje, i to objeručke. :)
Stari

#166 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by Stari »

muha_sa wrote:Stari :D generacio moja :D hajd ti nama potanko--nisam nešto baš skonto poentu :D

imaš li pokretacu teme dat kakav konstruktivan prijedlog--kako da se ispali--kod koga i gdje--ko ce ga primit i tako dalje i tako redom......

jebo ohrndanog Muhu koji u svom životu ništa znao nije osim podmetnul pleća i rintat--da sam pametan kao što nisam sad bih kakav toranj u SA. imo :lol:
zato--ne uzimajte mene za ozbiljno neg dajte čojku prijedlog i rješenje---jebo šuplju :D

Muho majstore :D ...moze ... sve ono sto sam ja maloprije (vjerovatno nespretno) srocio se svodi na to... da nije bilo onomad principijelno drugacije - kad se radi o ljudskim karakterima ... neovisno od toga jel se radnja desavala sad....ili prije ...hm...nekoliko decenija. Bilo je onda marljivih radnika - ima ih i sada....ima sad krvinasha, ljenguza, grebi , betera - bilo ih je i onda.

A vizavi teme ... i pitanja ... da li da covjek naguli u inostranstvo ?... Pa vjerovatno bih protivurjecio samom sebi (a ja stanijem u Svedskoj evo vec ...nekoliko decenija) kad bih mu sad savjetovao :" Nemoj buraz...stani gdje jesi...bolje ti je tu...prihvati se lopate...i tako to. " A opet ne mogu mu reci ni : "Ma zamandali radnju ... i na-GAS-aki...batali sve to - svakako ce to sve otici u PM ...prije ili docnije"

To nije stvar koja se moze uopstavati da vrijedi za sviju ... to je licno operdjeljenje ... sto ljudi - sto cudi ...znas

Eto jel dovoljno dobar odgovor...:D ili si mozda pozelio detaljniji ... :D prikaz :D

Srdacni Pozdravi
iz Zemlje Safari
muha_sa

#167 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by muha_sa »

ma jasno Stari :D vazda je toga bilo i bit će--to ne sporim :D
Dobri moj--generacijo moja :D ja sam samo hotio ovo rijet :lol: pošto mi je kuča bila tik uz Viječnicu--valjda znaš da je Viječnica bila puna studenata :D eh,dobri moj Stari--ti studenti su se otimali ko će ugalj u našu avliju i šupu ubacit---a mnogo avlija i mnogo kuča bilo :D
Hoš malo o ratu--ne bih o ratovanju nego o istovaranju šlepera za par konzervi--to sam-poslije neprospavane noći radio i sretan bio što me zapalo da to odradim--i sav ponosan donosio djeci konzervu a bogme i čokoladu--jebeš umor :D
Jebaji ga--ovo se pretvori u moj životopis :lol:
Nego--sad ću--za koji dan u Swedsku--molio bih te da mi nadješ šta da radim--da spojim ugodno skorisnim--bit ću ti do groba zahvalan :D i svakom živom ću pričat modus kako se zaposlit na zapadu :D Da-zaboravih--idem u Kalmar :D
Da završim---svak nek ide tamo gdje mu se svidja-nedo mi bog da nekom sugerišem suprotno.
-samo će rijetki--veoma rijetki- i uspjet otić--stao rat--nema izbjeglica.
Pozdrav iz lijepog šehera Sarajeva --tradicionalnim pozdravom-hej doooo :D
muha_sa

#168 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by muha_sa »

SoulSeeker wrote:@Muha, primit će ga u Autraliji ako ima više od četiri razreda srednje, i to objeručke. :)
ne znam--nisam baš siguran u ovo što pišeš :-D molio bih prijatelja Faira da pocali linAk kako se uselit u Australiju :D
Imamo -Fair i ja--zajedničkog prijatelja koji je apliciro za Australiju--ovim putem ga pozdravljam :-D
Momak školovan--mješoviti brak--genijalac za ovu tehnologiju :-D haloooo---osim hiljadu papira-trebalo mu i brdo para da bi samo urednu aplikaciju poslo--za naše pojmove cijelo bogatstvo :-)kad pošalje onda čeka-i najbitnije-niko mu ne garantuje da će ga i primit a lova vozdraaaaaaaaaaaaaa :D
ovo je živa istina--potvrdit će to i naš prijatelj Fair. :D

ps.jebo ovo--ne odoh na solfedjo :lol:
SoulSeeker

#169 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by SoulSeeker »

muha_sa wrote:ne znam--nisam baš siguran u ovo što pišeš :-D molio bih prijatelja Faira da pocali linAk kako se uselit u Australiju :D
Ocam`, to ti je dobra ideja. :D

Pročitao sam tekst ne sa jednog linka, nego sa par miliona njih, i šanse za useljenje ipak postoje. I tako... sve ja to dobro isplaniram, sredim, skupim lovu za bijeg (čuj bijeg... valjda normalan život dostojan čovjeka...), a onda u mene mi žena kaže "ne idem ja nigdje od u mene mi matere". :D :D :D :D :D
muha_sa wrote:Imamo -Fair i ja--zajedničkog prijatelja koji je apliciro za Australiju--ovim putem ga pozdravljam :-D
Selam mu alejkum i od mene, neka su mu merhametli i on i njegovi. :D :D :D :D :D
Last edited by SoulSeeker on 24/02/2010 13:39, edited 1 time in total.
Stari

#170 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by Stari »

muha_sa wrote:ma jasno Stari :D vazda je toga bilo i bit će--to ne sporim :D
Dobri moj--generacijo moja :D ja sam samo hotio ovo rijet :lol: pošto mi je kuča bila tik uz Viječnicu--valjda znaš da je Viječnica bila puna studenata :D eh,dobri moj Stari--ti studenti su se otimali ko će ugalj u našu avliju i šupu ubacit---a mnogo avlija i mnogo kuča bilo :D
Hoš malo o ratu--ne bih o ratovanju nego o istovaranju šlepera za par konzervi--to sam-poslije neprospavane noći radio i sretan bio što me zapalo da to odradim--i sav ponosan donosio djeci konzervu a bogme i čokoladu--jebeš umor :D
Jebaji ga--ovo se pretvori u moj životopis :lol:
Nego--sad ću--za koji dan u Swedsku--molio bih te da mi nadješ šta da radim--da spojim ugodno skorisnim--bit ću ti do groba zahvalan :D i svakom živom ću pričat modus kako se zaposlit na zapadu :D Da-zaboravih--idem u Kalmar :D
Da završim---svak nek ide tamo gdje mu se svidja-nedo mi bog da nekom sugerišem suprotno.
-samo će rijetki--veoma rijetki- i uspjet otić--stao rat--nema izbjeglica.
Pozdrav iz lijepog šehera Sarajeva --tradicionalnim pozdravom-hej doooo :D
Sad je izgleda na mene red da molim za pojasnjenje...jer ne kontam... Istovarao sam kamione dok sam bio u JNA ...ne za konzervu ...nego dzaz-dzabe....(al nekako , valjda je do mene, nisam bio bas previse sretan - sto me je to zapalo) ... cjepao sam drva (kad mi je guzici mrzlo) , shtijao bastu (da bih imao salate i mladog graha , onog zutog tzv "kuruzara") ... radio sam kao fizicki radnik... i sve je to OK... al ako se mora ... i tu barem sto se mene tice nije nista sporno... i , pravo da ti kazem, ne razumijem ... pa zato i ne znam sta bih ti reko. :D :D

U svedsku je , nisam previse siguran , ali vjerujem da je to tako ...jos uvijek moguce doci...i traziti politicki azil (to nije bas tako jednostavno...ali mislim da nije nemoguce) .... moguce je doci - kroz zasnivanje bracne zajednice - bilo da je ona "montirana" ili istinska.

Tek toliko radi obavjestenja... ako si naumio ovamo u posjetu... sacekaj ako za boga znas par sedmica...ovdje je skoro doslo do proglasavanja vanrednog stanja uslijed elementarnih nepogoda...cak je i u juznim predjelima zemlje snijeg znatno iznad pola metra visine ... jutros je ministar naredio jednom garnizonu vojske da izadje iz kasarne i da ucine - sto se uciniti moze - da se deblokiraju 4 vece zeljeznicke stanice ... Nemoj misliti da te zezam ...Kalmar - jeste na moru i tamo je klima malo blaza ... ali racunaj da ce ti i tamo trebati lopata kad budes htio skoknuti do kioska po novine i cigare ... ovdje kod mene ne pomaze lopata - bez buldozera - ni makac :D...dakle, tebi mogu dati savjet .... :D kategoricki :D ....neka te , ne okreci ovamo , barem jedno 15-20 dana... a poslije cemo lako :D
Fair Life

#171 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by Fair Life »

SoulSeeker wrote:
muha_sa wrote:ne znam--nisam baš siguran u ovo što pišeš :-D molio bih prijatelja Faira da pocali linAk kako se uselit u Australiju :D
Ocam`, to ti je dobra ideja. :D

Pročitao sam tekst ne sa jednog linka, nego sa par miliona njih, i šanse za useljenje ipak postoje. I tako... sve ja to dobro isplaniram, sredim, skupim lovu za bijeg (čuj bijeg... valjda normalan život dostojan čovjeka...), a onda u mene mi žena kaže "ne idem ja nigdje od u mene mi matere". :D :D :D :D :D
muha_sa wrote:Imamo -Fair i ja--zajedničkog prijatelja koji je apliciro za Australiju--ovim putem ga pozdravljam :-D
Selam mu alejkum i od mene, neka su mu merhametli i on i njegovi. :D :D :D :D :D
Evo muha, na ovo si mislio...
  • "Cek da vam razbijem snove o Australiji i Novom Zelandu A naravno i Papui Novog Gvineji, i za njih se mora ganjati preko Australije

Ovako...

Ako imate pravo interesantno zanimanje za Australsku vladu (sto mozete vidjeti na sljedecem testu: https://secure.liveinaustralia.com/skil ... ssment.asp) imate najbolje sanse za odlazak. Medjutim, ovo 'najbolje' tek kasnije shvatite koliko je u stvari perverzno.

Dalje - ako imate indikacije dobijene putem testa da imate sanse za odlazak, razmislite imate li jos 20-25k$ u steku. Jer ako nemate, nemojte dzaba ni pokusavati.

Probacu opisati proceduru ukratko: da bi utvrdili da ste 'Skilled', u ovisnosti od kategorije zanimanja koju ste naveli, trazice vam da posaljete pismene dokaze o prethodnom zaposlenju uredno ovjerene i prevedene na Engleski jezik kod ovlastenih sudskih tumaca, kao i isto to sa diplomama. Dokumente koje posaljete ne vracaju nazad. Konkretno, sto se tice informatickih zanimanja, sama verifikacija ovoga kosta 400$, i ako imate zavrsen fax (koji ce oni priznati) morate imati barem 3-5 godina u struci koju ste naveli i minimalno zadnjih 18 mjeseci raditi u istoj. S druge strane, u koliko nemate diplomu, onda dolazi u obzir minimalno osam godina radnog staza, ali ni jedno ni drugo ne garantuje da ce vam dati svoje odobrenje. Ovdje nisam racunao troskove prevoda i ovjere, ovih 400$ se daje 'nako. Proces njihove provjere i donosenja odluke traje 6-8 radnih sedmica, ali moguce da potraje i duze ili da vam traze jos neke dodatne papire, odnosno da vam se zagubi odgovor koji posalju, na sta morate cekati opet 45 dana, pa nakon toga ga mozete dobiti faksom od njih.

Dalje, ako su vam braca Australci rekli da ste skilled, ide IELTS testiranje, koje kosta 290KM i moze se uraditi u British Councillu (ako sam dobro napisao). Naravno, u toku godine postoje strogo odredjeni termini za ova testiranja, tako da se treba prijaviti ranije.

Shodno rezultatima IELTS testa i uslovima koje u tom trenutku Australska vlada propise mozete nastaviti dalje s procedurom ili ne mozete. Naravno, ovu proceduru moraju proci i osobe koje vodite sa sobom (muz/zena).

Ako ste i ovdje bili uspjesni, idemo dalje. Trazice vam citavu plejadu papira i dokumenata, od cega su posebno simpaticni ljekarski nalazi. Zasto simpaticni? Zato sto kostaju 600$, po osobi, i mogu se uraditi samo kod posebno licenciranih doktora za to od strane Australske vlade, te vam vlada dostavi adresu i termin kod doktora, a vi se snadjite kako cete uci u tu drzavu (u BiH i Hrvatskoj nema takvih) i stici na taj zakazani termin. Takodje, racunajte na troskove te vize, prevoza, smjestaja, hrane... Ako cika doktor da svoj aferim, imate sansu da nastavite dalje.

E, sada podrazumjevam da ste prikupili sve moguce i nemoguce papire koje su vam trazili. Dolazi na red ispunjavanje aplikacija. Najmanja stamparska greska na aplikaciji prilikom popunjavanja vuce odbijanju zahtjeva za vizu. Zato, preporucuje se unajmljivanje neke od agencija, a najniza cijena za to je 299$, daju vam uslugu 6 mjeseci putem maila, imate pravo na tri pitanja i tri odgovora dnevno. Naravno, postoji i opcija koja kosta 2500$ gdje vam nude da vi samo prikupite papire a oni to ispune za vas.

Znaci, sve skupili, popunili, i 100% sigurni da je sve OK. Da bi Australska vlada razmislila i pregledala vase dokumente (za sta traze sest mjeseci pa cak i duze) morate platiti 1990$ (AU) za porodicu. S tim sto i u tom grmu cuci zec: ako osoba koju vodite sa sobom nije pokazala zavidne rezultate na IELTS testu, trazice vam jos dodatni 2990$. Nemojte pitati zasto. Zato. Taj novac (1990$ + eventualno 2990$) se ne vraca, i ne garantuje da ce vam odobriti vizu.

Ako cike i tete skontaju da ste OK, morate imati kesa, prije nego vam izdaju vizu. Australska vlada je skontala da je za jedan normalan i prosjecan zivot za jednu odraslu osobu u Australiji sedmicno potrebno 980$ (Australskih). U ovisnosti koje je zanimanje u pitanju, i koliko procjene da ce vam trebati vremena da se adaptirate prije nego nadjete posao (prosjek je 3-6 mjeseci) toliko ce vam kesa traziti da uplatite na njihov racun koji ce oni kasnije, kada stignete, prebaciti na vas racun, kako biste mogli prezivjeti do pronalazenja posla. Znaci, dvije odrasle osobe puta cetiri sedmice u mjesecu je 7840$. Pa tako puta broj mjeseci koji vam budu zahtjevali.

Uzmite u obzir da Australska vlada prve dvije godine boravka tamo ne garantuje socijalno osiguranje u slucaju da ostanete bez posla ili cak da ne nadjete posao. Ovaj problem rjesavaju tako sto vam traze vecu kolicinu kesa koji cete unjeti, ili u glavnom zahtjevaju da neki Australski drzavljanin, najbolje neko od familije ili u krajnjem slucaju prijatelj, uplati NA SVOJE ime osiguranje za vas, onoliko koliko oni procjene da treba iznositi.

I ako ste sve ovo pregurali - jave vam se i kazu vam kada vas ocekuju tamo, kada zele da sletite tu i tu. Uracunajte u to i cijenu puta.

Postupak je laksi ako vas neka firma trazi da dodjete i ako garantuje da ce vas zaposliti istog trenutka kada sletite tamo, medjutim uzmite u obzir da postupak za dobijanje vize, ako sve ide kao podmazano, traje minimalno godinu dana, do dvije godine, tako da morate biti pravi pravcati maher u svom poslu da bi neka firma garantovala toliko dugo i drzala otvoreno radno mjesto samo za vas."
new_jazzWa

#172 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by new_jazzWa »

Sa 18 otisla iz BiH jer je poceo rat...Sa 24 se DOBROVOLJNO vratila jer se nisam mogla naviknuti na zivot bez mog grada,prijatelja, neko vec spomenu nostalgiju...10 godina sam se trudila pronaci rupu da ponovo pobjegnem, jer ni mog grada ni prijatelja nije bilo,a nostalgija je samo napravila vece s*anje. Sa 34 dobila posao u Ceskoj , i iako neko rece da se ovdje mogu naci samo fizicki poslovi reci cu da nije istina, radim u IBM-u ovdje... Da li je moguce poceti ispocetka? Jeste, i kad dobijem stalne papire ja idem dalje, ovo nije krajnja stanica. Puno srece svima!
SoulSeeker

#173 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by SoulSeeker »

new_jazzWa wrote:10 godina sam se trudila pronaci rupu da ponovo pobjegnem, jer ni mog grada ni prijatelja nije bilo,
Svaka čast na iskrenosti @Džezvo. Ni ja više ne mogu prepoznati svoj grad u kojem vole živjeti još samo Kinezi, a oni su tu radi Hame koji pravi perfektne bureke. Da nije njega, ne bi bilo ni Kineza.

S obzirom da se Bosanci diče svojim porijeklom čak i u Tunguziji i da jako vole svoju zemlju, predlažem da započnemo malu igru koja će nositi naziv "Usvoji me". Dakle principi igre su slijedeći...

- Svima koji su izašli iz BiH jako fali domovina i ljudi koji u njoj žive. Njih treba razumjeti i izaći im u susret povezivanjem sa našim ljudima što u principu i nije teško, a bit će pojašnjeno u nastavku koji slijedi ;

- Naši ljudi u instranstvu već imaju državljanstva, a po zakonima većine evropskih država usvojenik automatski dobija državljanstvo te države ;

- Dakle, dovoljno je da naši ljudi koji su vani bez obzira na godine i razlike u godinama usvoje po jednog istinskog Bosanca što će rezultirati dobijanjem stranog državljanstva a samim time i bjegom iz ovog pakla ;

- Novousvojeni Bosanci (misli se uopšteno i na Bosance i na Bosanke) nakon određenog vremena dobijaju pravo na usvajanje, i tako onda idemo u krug dok svi ne odemo iz naše drage i voljene BiH ;

- Slične akcije bi trebali pokrenuti i Hrvatska i Srbija. Kada broj srpsko-hrvatsko-bošnjačko-katoličko-pravolavno-islamsko-ateističkih usvojenika u zapadnim zemljama naraste na dovoljan broj, opet se možemo lijepo popičkati na bratstveno jedinstvenoj osnovi novim ratom čime ćemo se zapravo osvetiti svima koji su nas gledali preko TV ekrana i grickali čips jer nisu plaćali TV pretplatu.

Dakle... Krenimo sa akcijom...

Usvoji me

... i iskažimo naše bosanstvo, merhametli duše pune brige i razumjevanja za naše drage sestre i braću, spojimo se ponovno širom svijeta, i napravimo veliko i neuništivo bosansko carstvo !!!

Napomena: Navedena ideja pripada autoru teksta koji je u rijetkim trenucima normalan. Kopiranje dijela teksta, čitavog teksta, korištenje dijela navedenih ideja ili čitave ideje od strane neovlaštenih lica smatrat će se povredom autorskih prava, i kao takvo će se zakonski oštro sankcionisati trenutnim jakim zakonima koji važe u BiH.
ljubav_aha

#174 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by ljubav_aha »

SoulSeeker wrote:
new_jazzWa wrote:10 godina sam se trudila pronaci rupu da ponovo pobjegnem, jer ni mog grada ni prijatelja nije bilo,
Svaka čast na iskrenosti @Džezvo. Ni ja više ne mogu prepoznati svoj grad u kojem vole živjeti još samo Kinezi, a oni su tu radi Hame koji pravi perfektne bureke. Da nije njega, ne bi bilo ni Kineza.

S obzirom da se Bosanci diče svojim porijeklom čak i u Tunguziji i da jako vole svoju zemlju, predlažem da započnemo malu igru koja će nositi naziv "Usvoji me". Dakle principi igre su slijedeći...

- Svima koji su izašli iz BiH jako fali domovina i ljudi koji u njoj žive. Njih treba razumjeti i izaći im u susret povezivanjem sa našim ljudima što u principu i nije teško, a bit će pojašnjeno u nastavku koji slijedi ;

- Naši ljudi u instranstvu već imaju državljanstva, a po zakonima većine evropskih država usvojenik automatski dobija državljanstvo te države ;

- Dakle, dovoljno je da naši ljudi koji su vani bez obzira na godine i razlike u godinama usvoje po jednog istinskog Bosanca što će rezultirati dobijanjem stranog državljanstva a samim time i bjegom iz ovog pakla ;

- Novousvojeni Bosanci (misli se uopšteno i na Bosance i na Bosanke) nakon određenog vremena dobijaju pravo na usvajanje, i tako onda idemo u krug dok svi ne odemo iz naše drage i voljene BiH ;

- Slične akcije bi trebali pokrenuti i Hrvatska i Srbija. Kada broj srpsko-hrvatsko-bošnjačko-katoličko-pravolavno-islamsko-ateističkih usvojenika u zapadnim zemljama naraste na dovoljan broj, opet se možemo lijepo popičkati na bratstveno jedinstvenoj osnovi novim ratom čime ćemo se zapravo osvetiti svima koji su nas gledali preko TV ekrana i grickali čips jer nisu plaćali TV pretplatu.

Dakle... Krenimo sa akcijom...

Usvoji me

... i iskažimo naše bosanstvo, merhametli duše pune brige i razumjevanja za naše drage sestre i braću, spojimo se ponovno širom svijeta, i napravimo veliko i neuništivo bosansko carstvo !!!

Napomena: Navedena ideja pripada autoru teksta koji je u rijetkim trenucima normalan. Kopiranje dijela teksta, čitavog teksta, korištenje dijela navedenih ideja ili čitave ideje od strane neovlaštenih lica smatrat će se povredom autorskih prava, i kao takvo će se zakonski oštro sankcionisati trenutnim jakim zakonima koji važe u BiH.

:lol: :thumbup:

BiH : danas je "obiljezena" kao zemlja nakon rata,ko je normalan biti ponosan na uzrok rata i rat uopce :!:
ljubav_aha

#175 Re: Sve napustiti u 4o-tim godinama

Post by ljubav_aha »

michio wrote:Moj tata nikad nije isao na radne akcije, ali rano je napredovao i postao shef i nikad nije zaposljavao one koji su isticali ucesce na radnim akcijama :D :lol:
osobenjak,garant :D
Post Reply