Povrat poreza
Moderator: anex
- Ricken
#151 Re: Povrat poreza
Što se tiče putničkog automobila nemožeš nikako, taman i da su stomatolozi u sistemu pdv-a. Što se tiče pdv-a, usluge stomatologa su oslobođene pdv-a pa tako ne bi bio u sistemu za pdv i ne bi bilo povrata. Kao fizičko lice uposleno ili kao vlansik ordinacije mogao bi koristiti lične odbitke za porez na dohodak, i godišnji povrat poreza na dohodak na ime plačenih polica živitnog osoiguranja, kamata za plačeni kredit kad prvi put rješavaš stambeno pitanje i još po osnovu nekih medicinskih usluga i troškova liječenja koje su tebi kao fizičkom licu pružene tokom godine.
-
jale
#152 Re: Povrat poreza
Pare podignute, ne znam gdje cu s njima

- _Reds_
#153 Re: Povrat poreza
Moze mi ko malo objasniti oko voga povrata.
Znaci kad bi ja sutra uzeo stan na kredit, u svuhz rijesavanja stambenog pitanja, dio bi povrat poreza na platu u iznosu mjesecne kamate ?? jesam upravu, ili nesto grijesim ??
Gdje uopce ima spisak tih poreskih oslaksica ??
Znaci kad bi ja sutra uzeo stan na kredit, u svuhz rijesavanja stambenog pitanja, dio bi povrat poreza na platu u iznosu mjesecne kamate ?? jesam upravu, ili nesto grijesim ??
-
jale
#154 Re: Povrat poreza
Ako uzmes stan na kredit za rjesavanje stambenog pitanja, drzava ti vrati 10% od uplacene kamate za tu godinu za koju trazis povrat poreza._Reds_ wrote:Moze mi ko malo objasniti oko voga povrata.
Znaci ako si recimo dao 5000 KM kamate na kredit u nekoj godini, dobijes 500 KM nazad. Mislim da svi uzimaju taj novac odmah, mada je cini mi se postojala opcija i da taj iznos bude umanjenje poreza na platu.
Uzmes lovu, a ko ce to petljati sa porezom na platu
- Ricken
#155 Re: Povrat poreza
Ne bi dobio nazad plačenu kamatu, nego bi ti kamata uvečala porezne odbitke koji su priznati u toku godine na poreznoj kartici._Reds_ wrote:Moze mi ko malo objasniti oko voga povrata.
NPR: Imaš godišnju neto plaću od 30.000 KM i godišnji osnovni lični odbitak od 3.600 KM. Ukupno platiš na ime poreza na dohodak za tu godinu BAM 2.933. Također uzmimo npr, da si platio u toku godine kamatu za kredit koji se odnosi na rješavanje stambenog pitanja prvi put u iznosu od BAM 4.800. Ne bi kao povrat dobio 4.800 KM, nego ti 4.800 KM uvečava lične odbitke, pa umjesto što si platio poreza na dohodak BAM 2.933, ti po godišnjoj poreznoj prijavi koju predaješ u PU tvrdiš da ti si zbog prava na uvečani odbitak trebao platiti poreza na dohodak za tu godinu u iznosu od BAM 2.400. Kad PU provjeri tvoju godišnju prijavu, maksimalni iznos za povrat koji možeš očekivati je BAM 533. I ono što je bitno je da ovaj obitak možeš koristiti samo po godišnjoj prijavi uz uslov da PRVI put rješavaš stambeno pitanje.
Listu svih odbitaka možeš naći u Zakonu o porezu na dohodak (Sl Novine FBiH 10/08, 9/10 i 44/11), te u pravilniku Zakona (Sl Novine FBiH 86/10 i 10/11).
-
Uma
#156 Re: Povrat poreza
Ne znam jesam li na pravoj temi, ali zanima me da li je neko nekad čuo za korištenje poreske olakšice na bazi zapošljavanja žene za čuvanje djece?
Čitala sam Zakon o porezu na dohodak i izmjene i dopune, ali nigdje nisam tako nešto našla svrstano među olakšice, međutim ovih dana sam čula da se to, navodno, može.
Čitala sam Zakon o porezu na dohodak i izmjene i dopune, ali nigdje nisam tako nešto našla svrstano među olakšice, međutim ovih dana sam čula da se to, navodno, može.
- Ricken
#157 Re: Povrat poreza
Ali i kad bi moglo slučajno, to bi ti bila skuplja pita neg tepsija. Morala bi napraviti ugovor sa ženom, i po osnovu toga bi nastajale obaveze za poreze i doprinose, koje neko mora platiti. A to bi dalje zahtjevalo registraciju žene kao obrtnika.Također ako bi se držali zakona o porezu na dohodak, i rad na crno što ovaj slučaj jeste, zahtjeva oporezivanje bez priznavanja ikakvih olakšica i umanjenja. Tako da nisam siguran kako bi ti se to isplatilo.
-
plekoptera
#158 Re: Povrat poreza
hahaha cuj povrat poreza dok je ova gamad na vlasti
pa oni su i uveli ove poreze, toliko ih je da na list A4 formata ne moze da stane sve... znate kako ide "Narod zna" i "Drzava za covjeka"... pa ko voli neka izvoli..
valja osigurati plate djeci, zenama, ljubavnicama i svoj rodbini do 7 koljena
koje su nakacili na drzavnu sisu 
-
Uma
#159 Re: Povrat poreza
Da, i ja sam mislila nešto tako. Hvala.Ricken wrote:Ne to nije odredba zakona o porezu na dohodak pa samim tim, takvo pravo se nemože iskoristiti.
Ali i kad bi moglo slučajno, to bi ti bila skuplja pita neg tepsija. Morala bi napraviti ugovor sa ženom, i po osnovu toga bi nastajale obaveze za poreze i doprinose, koje neko mora platiti. A to bi dalje zahtjevalo registraciju žene kao obrtnika.Također ako bi se držali zakona o porezu na dohodak, i rad na crno što ovaj slučaj jeste, zahtjeva oporezivanje bez priznavanja ikakvih olakšica i umanjenja. Tako da nisam siguran kako bi ti se to isplatilo.
-
mirzona
#160 Re: Povrat poreza
Molim odgovor ako neko zna
Povrat poreza sam dobivao za 2009, 2010, 2011, a prošle godine sam u septembru uzeo zamjenski hipotekarni stambeni kredit tako da sam u prijavi predao potvrdu 2 banke o uplaćenim kamatama jednu za 9 mjeseci a drugu za 3 mjeseca. Danas sam predao dokumentaciju a u poreznoj su rekli da nisu sigurni da se za zamjenski hipotekarni kredit može dobiti povrat poreza.
Imal neko slično iskustvo da li imam pravo na povrat poreza
Povrat poreza sam dobivao za 2009, 2010, 2011, a prošle godine sam u septembru uzeo zamjenski hipotekarni stambeni kredit tako da sam u prijavi predao potvrdu 2 banke o uplaćenim kamatama jednu za 9 mjeseci a drugu za 3 mjeseca. Danas sam predao dokumentaciju a u poreznoj su rekli da nisu sigurni da se za zamjenski hipotekarni kredit može dobiti povrat poreza.
Imal neko slično iskustvo da li imam pravo na povrat poreza
- karanana
#161 Re: Povrat poreza
iskreno, i onako laicki govoreci, ja ne vidim razlog zasto to ne bi moglo. u pitanju je ista nekretnina, u pitanju je isti iznos. ne kontam na sta su sumnjali pa da to ne uvaze.
sta si predo od papira? uvijek mi je zbrka u glavi u ovo doba godine pa zaboravim sta treba predati.
sta si predo od papira? uvijek mi je zbrka u glavi u ovo doba godine pa zaboravim sta treba predati.
- jazzer
#162 Re: Povrat poreza
Je l iko od forumasa predao zahtjev za povrat za 2012?
- karanana
#163 Re: Povrat poreza
ja cu predat iduce sedmice.
- jazzer
#164 Re: Povrat poreza
Ajd kad sve kompletiras, a ne bude ti mrsko, javi i nama sta treba o dokumentacije, da se sta nijekaranana wrote:ja cu predat iduce sedmice.
promjenilo od prosle godine.
-
mirzona
#165 Re: Povrat poreza
Predao prijavu popunjenu, 2 potvrde od 2 banke o uplaćanim kamatama, potvrde od ZK ureda da nemam ja niti članovi porodice u svom vlasništvu nekretnine, ugovor hipotekarni novi
- karanana
#166 Re: Povrat poreza
je li ono treba priloziti onu poreznu prijavu koju smo dobili od poslodavca?
- jazzer
#167 Re: Povrat poreza
Ja sam prosle godine prvi put predao za povrat poreza i predao sam tu potvrdu.karanana wrote:je li ono treba priloziti onu poreznu prijavu koju smo dobili od poslodavca?
- van Basten
#169 Re: Povrat poreza
zar se to ne predaje u martu? ja tek počinjem skupljati papire, kontao ima vremena
- van Basten
#171 Re: Povrat poreza
ma ja... dobro je... trznuste me sa ovom pričom, rekoh da nisu pomjerili za februar. ne bi me ništa čudilo od naših poreznika, ionako gledaju na sve načine da smanje broj onih koji ostvare pravo na povrat.
-
mirzona
#172 Re: Povrat poreza
Ipak sam morao popuniti novu prijavu jer svaki zamjenski kredit bez obzira što je hiptekarni stambeni ne ispunjava uslove za povrat poreza...zbog toga nisam htio da čekam pa da me odbiju svakako, makar da izvučem ovo od prvog kredita i da se pozdravim sa poreznom
-
trazimseja
#173 Re: Povrat poreza
trebam pomoć znalaca. Je li moguće izvršiti povrat poreza za nezaposlenog izdržavanaog člana porodice(bračni drug)
- djulba
#174 Re: Povrat poreza
Prvo moraš bračnog druga prijaviti na poreznu karticu i onda imaš na njega svaki mjesec po 15 KM manje poreza za platiti.trazimseja wrote:trebam pomoć znalaca. Je li moguće izvršiti povrat poreza za nezaposlenog izdržavanaog člana porodice(bračni drug)
- jazzer
#175 Re: Povrat poreza
Ima li ikoga da je kompletirao dokumentaciju za povrat poreza po osnovu stambenog kredita?
Da se podsjetimo sta sve treba.
Da se podsjetimo sta sve treba.