Nisi shvatio. KAkvo je to poimanje filma kad napises: ne valja film, prikazuje nas ko sirotinju, sta ce stranci o nama misliti? To je po meni vrlo plitaki odnos prema filmu, a i zivotu uopste. To je kod nas vjeciti problem, svi misle da se u sve razumiju.
A sto se tice srceparajucih ratnih filmova na koje se zapad lozi, i ta prica ne stoji. To malo BH kimnematografije sto postoji je hvaljeno upravo zbog hrabrosti nasih rezisera da se pozabave tako krupnim problemom, traumama rata prije svega. Mi smo jednostavno osudjeni na takve filmove, taj RAT je zeljeli mi ili ne, inspiracija vecini umjetnika u BiH. I u pravu si, Nicija Zemlja se moze odgledati nekoliko puta, a Snijeg i Grbavica bas i ne mogu, ali to ih uopste ne cini losijim, narocito kad je Snijeg u pitanju.
Ja ne kontam kakve filmove ljudi ocekuju da prave nasi reziseri, a nasi reziseri zaista prave iskrene filmove, a da se ne lazemo, kod nas je jos uvijek sve povezano sa ratom. Da ne spominjem kako uopste ne postoji BH kinematografija...[/quote]
Sve je to OK i stoji sto kazes. Nasi reziseri se trude da od onoga malo sto imaju (malo sredstava i malo dobrih glumaca) naprave dobar film. I uspijevaju u tome. "Snijeg" i "Grbavica" nisu losi filmovi, ali nisu ni filmovi koje vrijedi pogledati ponovo.
A to sto nas prikazuju kao sirotinju (?) to je vec nasa realnost. Ako pogledas koju emisiju od Josipa Pejakovica "U ime naroda", onda je "Snijeg" cak i uljepsao stvarno stanje.
Da, i ja vjerujem da ovaj nas rat vise nikome na zapadu nije interesantan, jer se godinama koprcamo da izadjemo iz mulja u koji smo ugurani, ali nam ne ide. I svima smo dosadili s tim.
Ali, da pogledamo "Na putu" pa cemo vidjeti "sta dalje"