Prijava patenta: Ćevapčići

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#151 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Edin H. »

Nepass wrote:
MyTao wrote:
tovarish wrote:Ukoliko nam neko ukrade cevape,da se to sudom ispraviti.Sjecam se prije jedno desetak godina kad sam bio na slovackoj kulturnoj veceri i bilo neke hrane i medju tom hranom nekakav sir ko spaga.I prica njihov ambasador da su to sebi prisvojili Poljaci i Slovaci ih tuzili i na kraju dobili.Slovaci imali fotografije stare stotinjak godina na kojima se vide slovacke zene kako prave taj sir i tako vratise svoj sir.

Pa da vidim tog Slovenca koji ce dokazati tradiciju pravljenja cevapa u Kranjskoj Gori.
Nista mi nije jasno u ovom postu... kako jedna drzava moze "ukrasti" jelo a druga ih tuziti i "vratiti" jelo nazad :-) Sta sad niko u Poljskoj ne moze praviti sebi taj sir?

Ne moze se tradicionalna hrana patentirati... zamisli sada Italija patentira pizzu i niko je vise ne moze praviti u svijetu.

Evo nekim cudom neko patentira cevape, sta ce se desiti sa hiljadama restorana koji ga prave po svijetu?
Ne mozes patentirati cevap, sir, pizzu ali mozes sarajevski cevap, travnicki sir i napolitansku pizzu. I onda se zna ako hoces dati se proizvod zove sarajevski cevap mora imati, sad lupam, 70% mesa, cevap mora biti dug 5cm itd itd somun mora biti te velicine i tih sastojaka.
Da se hoce standardizovati vise, da me pojedinci ne ubjedjuju da se cevapi serviraju u lepinji. :twisted:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#152 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Glupost, jer na trzusti hrane najbolje prolazi povoljnost a ne to sto pricas. To bi mozda bio izuzetak kod sake kupaca koji spadaju u vise slojeve. U Njemackoj su radili istragu (akademsku), kako bi bilo validno, mada i vrabci na granama su znali odgovor, zasto Aldi i Lidil su najrentabilnije prodavnice hrane? Odgovor zbog cijena.

Ja cevapcice mogu poizvoditi pod imenom tipa rolomeso. Isto da je kao i ti cevpacici. Ha ja kupio rolomeso ili cevapcice koji su isti izgledom i sastojkom, pa ljudi ne jedem omot u kojem su zapakovani vec poizvod, a ako je on isti, zabo li mene dolazili to iz Varazdina, Koprivnice, Ptuja, Beograda, Sarajeva ili Skopja.
Tema nije namjenjena potrosacima. Vec stocarima, mesnoj ind. ugostiteljima i turistickim radnicima. Oni mogu imat koristi od zastite.
Toto

#153 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

¤ jelena ¤ wrote:Uopšte se ne kontam u tu materiju zvanu ''patentiranje hrane'' pa evo da pitam:

Zašto npr. ajvar, proizveden kod nas, ne bi bio vrhunski, prepoznatljiv bosanski proizvod, nego je to makedonski brend pa ako ga mi brendiramo ispadne da smp ga ukrali komšijama? :oops:

Ili, recimo, zašto ćevap ili burek proizveden u Makedoniji ili Sloveniji ne bi mogao biti i vrhunski slo ili mkd proizvod, iliti brend, nego je kao samo naš najbolji.

To je ionako subjektivno, tj. stvar ukusa...i ne samo to, nego je sve to...i ajvar i ćevap i ćevapi tursko.

Ne kontam tu zbrku i otimačinu oko brendiranja....kad se ispred svakog proizvoda može staviti državni predznak i nema garancije da će pita ili ćevapi proizvedeni i napravljeni kod nas biti bolji i ukusniji od pite napravljene u Ljubljani, Skoplju, Podgorici...

Evo, recimo, nema broja porcijama ćevapa koje sam ja pojela širom BiH, ali... najbolje, najukusnije, najsočnije i naj, naj ćevape sam pojela u jednom crnogorskom primorskom gradiću...mislim, niđe veze, nije ni meni drago zbog toga :D ali je tako. :oops: :cry:
+
Da bi bar nesto shvatila prelistaj :
Zakon o zastiti oznaka geografskog porijekla
http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=226474
To je zakon EU doslovno prepisan
Toto

#154 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Edin H. wrote:
Da se hoce standardizovati vise, da me pojedinci ne ubjedjuju da se cevapi serviraju u lepinji. :twisted:
Suti bolan. To nam je glavni adut kod zastite.
Niko ne pravi vise somun.
insomnia78

#155 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by insomnia78 »

Niko osim Turaka
Toto

#156 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

orinoco wrote: Sarajevski ćevapi imaju poseban ukus, njihova receptura, barem kod najboljih ćevabdžija, dugo je bila vrhunska tajna, vrsta mesa, omjer, sastav, način pripremanja prije pečenja, postupak pečenja, način serviranja, i sve slično, razlikuje sarajevski ćevap od drugih, npr. banjalučkih, ili onih koji pokušavaju postići kvalitet i ukus sarajevskog ćevapa.
Kad već postoji ideja da se zaštiti ćevap, treba zaštititi i "sarajevski" i "banjalučki" ćevap istovremeno. Taj "travnički", nije ništa drugo do kopija sarajevskog, vrlo često i neuspjela, i bitna mu je razlika u toj nakvašenoj pogačici, za razliku od pravog sarajevskog somuna.
Ipak, nije ćevap nastao u Konzumu, niti negdje u nekim gradovima Hrvatske, ili Srbije, bilo kojeg područja u kojem se danas prodaje, ćevapi su razvijeni svojim oblikom, sastavom, ukusom, itd. upravo u Sarajevu.
Sve sto pises je urbana legenda ima 30god.
To je bilo tacno ali do rata. Malo pretjerano al ima tu nesto.
Tajna dobrug cevapa je svjeze meso bosanske buse..
Toto

#157 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

insomnia78 wrote:Niko osim Turaka
Somun je svjetska bastina i niko ga ne moze zastiti.
ST11

#158 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by ST11 »

orinoco wrote:
Kako je "Kranjska kobasica" dobila zaštićeno ime, brand s porijeklom?
Dezela Kranjska, geografsko porijeklo.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Kranjska
MyTao

#159 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by MyTao »

Nepass wrote:
MyTao wrote:
tovarish wrote:Ukoliko nam neko ukrade cevape,da se to sudom ispraviti.Sjecam se prije jedno desetak godina kad sam bio na slovackoj kulturnoj veceri i bilo neke hrane i medju tom hranom nekakav sir ko spaga.I prica njihov ambasador da su to sebi prisvojili Poljaci i Slovaci ih tuzili i na kraju dobili.Slovaci imali fotografije stare stotinjak godina na kojima se vide slovacke zene kako prave taj sir i tako vratise svoj sir.

Pa da vidim tog Slovenca koji ce dokazati tradiciju pravljenja cevapa u Kranjskoj Gori.
Nista mi nije jasno u ovom postu... kako jedna drzava moze "ukrasti" jelo a druga ih tuziti i "vratiti" jelo nazad :-) Sta sad niko u Poljskoj ne moze praviti sebi taj sir?

Ne moze se tradicionalna hrana patentirati... zamisli sada Italija patentira pizzu i niko je vise ne moze praviti u svijetu.

Evo nekim cudom neko patentira cevape, sta ce se desiti sa hiljadama restorana koji ga prave po svijetu?
Ne mozes patentirati cevap, sir, pizzu ali mozes sarajevski cevap, travnicki sir i napolitansku pizzu. I onda se zna ako hoces dati se proizvod zove sarajevski cevap mora imati, sad lupam, 70% mesa, cevap mora biti dug 5cm itd itd somun mora biti te velicine i tih sastojaka.
Ne znam... mislim da se ni to ne moze patentirati. Napolitanska pizza nije patentirana moze je praviti ko god pozeli bilo gdje u svijetu a da ne placa za licencu.

Stvari koje se mogu patentirati moraju biti nesto totalno novo, i ne mogu biti "obvious"... Sarajevski cevap je 90% isti kao i svaki drugi... to nije nista novo a posebno nije non obvious.

Ono sto se moze uraditi je staviti trademark na ime (ako vec slovenci nisu :) ) To bi zabranilo drugima da prave cevape i prodaju ih pod imenom "bosanski" ili "sarajevski" cevap... ali nikako da im zabrani da prave i prodavaju cevape.
JThomas

#160 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by JThomas »

nije patent, nije ni geografska oznaka ali ima posebno srodno pravo sad u evropi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Geographi ... _.28TSG.29
Nepass

#161 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Nepass »

MyTao wrote: Ne znam... mislim da se ni to ne moze patentirati. Napolitanska pizza nije patentirana moze je praviti ko god pozeli bilo gdje u svijetu a da ne placa za licencu.

Stvari koje se mogu patentirati moraju biti nesto totalno novo, i ne mogu biti "obvious"... Sarajevski cevap je 90% isti kao i svaki drugi... to nije nista novo a posebno nije non obvious.

Ono sto se moze uraditi je staviti trademark na ime (ako vec slovenci nisu :) ) To bi zabranilo drugima da prave cevape i prodaju ih pod imenom "bosanski" ili "sarajevski" cevap... ali nikako da im zabrani da prave i prodavaju cevape.
u pravu si, ne moze im se zabraniti da prave cevape, ali ako hoce bas da naglase sarajevski cevap onda moraju iste sastojke koristiti kao sto se ovdje koriste. mislim da je slicno/isto i sa frankfurter hrenovkama.
insomnia78

#162 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by insomnia78 »

Jah. Jos da u Sarajevu svi koriste iste sastojk
Toto

#163 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Konjanik wrote:Da li ima neko ovdje da fakat zna koji su koraci i papirologija da se zaštiti brend nekog jela , pošto moja familija je tipićno gurmanska i ja radim u ugostiteljstvu u Americi i imamo par svojih pića i proizvoda koje bih ja htio zaštiti kao neki lokalni brend.Interesuje me cijena , papirologija, gdje i šta i kome i to??

Moj čača inaće hemićar po struci radi za Mitall zadnjih par godina ima hobi pravi preludo dobru rakiju od jabuke koju ono većinom proda stalnim kupcima ali dosta ostane i za familiju.Pa,pošto on i moj tetak prave tu rakiju na jedan poseban naćin kojeg nisam vidio recimo u drugim dijelovima BH ja bih da zaštitim taj brend pa ako može neko da me informiše , hvala unaprijed
http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp ... Target_161

pozdrav
Toto
Toto

#164 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Šta se može registrovati?

Registraciji oznaka originalnosti i geografskog porijekla podliježu prehrambeni proizvodi namijenjeni ljudskoj ishrani, osim proizvoda vinskog sektora, izuzimajući vinsko sirće, i jakih alkoholnih pića koji su uređeni posebnim propisima. Prehrambeni proizvodi namijenjeni ljudskoj ishrani, koji se mogu registrovati oznakama originalnosti i geografskog porijekla, svrstani su u sljedeće kategorije:

-Svježe meso (i iznutrice);
-Mesni proizvodi (kuhani, soljeni, dimljeni, i dr.);
-Sirevi;
-Ostali proizvodi životinjskog porijekla (jaja, med, ostali mliječni proizvodi, ne uključujući maslac, itd.);
-Ulja i masti (maslac, margarin, ulja, itd.);
-Voće i povrće, žitarice u prirodnom stanju ili prerađeni;
-Ribe, školjkaši, rakovi i njihovi proizvodi;
-Ostali proizvodi (začini, itd.);
-Pivo;
-Pića proizvedena od biljnih ekstrakata;
-Hljeb, pecivo, kolači, slastice, keksi i drugi pekarski proizvodi;
-Tjestenina;
-Prirodne gume i smole;
Toto

#165 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Da bi zastitili Sc on mora imati nesto specificno.
Toje meso bosanske Buse. Do '92 u SC je islo samo to meso. To je vrijeme kad je SC stekao slavu.
Poslije rata koristi se otpad sa zapAda.
Prilikom standardizacije treda uvesti da mesna smjesa sadrzi 50 % mesa Bosanske Buse i tima smo osigurali originalnost. Drugi dio oiginalnosti je somun. Cime smo stavili tacku na orginalnost.
Busa je pred izumiranem kao pasmina ovo je jedan od nacina da je sacuvamo.
insomnia78

#166 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by insomnia78 »

Toto wrote:Da bi zastitili Sc on mora imati nesto specificno.
Toje meso bosanske Buse. Do '92 u SC je islo samo to meso. To je vrijeme kad je SC stekao slavu.
Prilikom standardizacije treda uvesti da mesna smjesa sadrzi 50 % mesa Bosanske Buse i tima smo osigurali originalnost. Drugi dio oiginalnosti je somun. Cime smo stavili tacku na orginalnost.
Jasta je :lol: :lol: Samo krtina
Osim toga da ih se "natjera" na nesto tako lola bi ti ga naplaciv'o k'o da je carpaccio od ajkulinih peraja
karanana

#167 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by karanana »

Haha, kakva ironija....sacuvati pasminu tako sto cemo je koristiti za cevape
Toto

#168 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

SC neces moci da zastis ako nije po necem orginalan. To sto se pravi u Sa i sto ima ''tajnu recepturu'' je prdimahovina koju mozete objesiti
macku o rep na sred Bascarsije.

Bos. busu mozemo zastiti samo ako zastitimo meso od nje i ako budemo imali dva-tri jela koja bi prihvatili ugostitelji i industrija.
orinoco

#169 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by orinoco »

Toto wrote:Da bi zastitili Sc on mora imati nesto specificno.
Upravo tako! Slažem se. Vrlo oštroumno razmišljanje :thumbup: :thumbup:
Toto

#170 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Meso bosahske buse i gatackog goveceta trenutno je najkvalitetnije meso u Evropi.
Vecina ove stoke se nalaze u vlasnistu seljaka koji stoku hrane na tradicionali nacin: travom i sijenom. Nema GMO trave.
Stoka koja se tovi jede GMO kukuruz i sojinu sacmu, te ostele bojne otrove, koriste se steroidi. hormoni rasta, antibiotici itd.

Nije meni zao bosanskih snobova koji se hrane po stranjski, vec mi je zao djece.
Meso sadrzi tolio antibiotika da ne moramo ici doktoru po pencilin.
TO su razlozi zasto moramo zasti busu, glamocko govece, pramenku vlasickog i hercegovacgog soja i nekoliko proizvoda od njih.
orinoco

#171 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by orinoco »

Toto wrote:Meso bosahske buse i gatackog goveceta trenutno je najkvalitetnije meso u Evropi.
Vecina ove stoke se nalaze u vlasnistu seljaka koji stoku hrane na tradicionali nacin: travom i sijenom. Nema GMO trave.
Stoka koja se tovi jede GMO kukuruz i sojinu sacmu, te ostele bojne otrove, koriste se steroidi. hormoni rasta, antibiotici itd.

Nije meni zao bosanskih snobova koji se hrane po stranjski, vec mi je zao djece.
Meso sadrzi tolio antibiotika da ne moramo ici doktoru po pencilin.
TO su razlozi zasto moramo zasti busu, glamocko govece, pramenku vlasickog i hercegovacgog soja i nekoliko proizvoda od njih.
JThomas

#172 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by JThomas »

to sa snobovima je upravo obratno, jer je strano zamrznuto meso jeftinije i dostupnije. domaće govedine nema ni blizu dovoljno i na njoj može insistirati samo onaj ko ima i para i vremena i šlifa...
Toto

#173 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

Da bi se zastitio cevapcic potrebno je zajednicko djelovanje: stoocara, mesara, ugostitelja i turistickih radnika.
Bojim se da je ovo previse slozen algoritam za njih.
Toto

#174 Re: Prijava patenta: Ćevapčići

Post by Toto »

ST11 wrote:
orinoco wrote:
Kako je "Kranjska kobasica" dobila zaštićeno ime, brand s porijeklom?
Dezela Kranjska, geografsko porijeklo.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Kranjska
Uradli ono sto posvadane Sa cevabdzije nece nikad, jer svaki ima tajni recept star 500 god.
Sve pise ovdje:
http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=226474
Toto

#175 Studentski kongres " Hrana-Ishrana-Zdravlje"

Post by Toto »

Studentski kongres " Hrana-Ishrana-Zdravlje"
ce biti odrzan od 6 - 8 jula 2017.

Budite i vi dio ovog dogadjaja i otkrijte nove strane hrane od nasih "malih" i velikih strucnjaka. #novestranehrane #hranaishranazdravlje #studentskikongres

Image
Naslov
Mogućnosti unaprijeđenja autohtone pasmine goveda buše kroz model proizvodnje hrane iz ekološkog uzgoja
Autori:
Muamer Pekmez i Admir Dokso

Sažetak

Svaka pasmina domaćih životinja ima sebi svojstvenu unikatnu frekvenciju gena koja tu pasminu čini poželjnom u odgovarajućem uzgojnom programu. Autohtone pasmine najčešće su lokalno zastupljene i njihova specifična genetska struktura nije značajno raširena ni korištena. Budući da zahtjevi potrošača za hranom iz ekološkog uzgoja iz dana u dan sve više rastu, ekstenzivan uzgoj autohtonih pasmina može dati svoj doprinos tom zahtjevu i kao takav u mnogim zemljama sve više dobija na značaju. Sa stanovišta dobrobiti životinja i proizvodnje hrane iz ekološkog uzgoja, ekstenzivan uzgoj pruža životinji mogućnost obitavanja u prirodnoj sredini uz ispoljavanje proizvodnih karakteristika. Mogućnost zaštite autohtone pasmine goveda buše u Bosni i Hercegovini ogleda se i kroz model uzgoja u ruralnim područjima te plasman „marketinški oplemenjenih“ proizvoda. Obzirom da buša kao takva predstavlja kulturološko i tradicijsko nasljeđe, a ujedno je okarakterisana velikom genetičkom varijabilnošću, njena zaštita, te valorizacija „marketinški oplemenjenih“ proizvoda od mesa i mlijeka ogledat će se u povećanju brojnog stanja pasmine, te izgradnjom prepoznatljive marke mesa i mlijeka buše. Pored osnovnog cilja ovoga rada koji je iskazan kroz mogućnosti i potencijale izgradnje prepoznatljivih proizvoda od buše, sticanje oznake izvornost (PDO) i oznake geografskog porijekla (PGI) spomenutih proizvoda, bitan efekat također manifestovat će se i kroz povećanje svijesti potrošača o vrijednostima proizvoda i same pasmine. Uspostavljanje ovakvog vida uzgoja i plasmana proizvoda rezultiralo bi direktno povećanjem brojnog stanja, odnosno efektivne veličine buše u Bosni i Hercegovini, koja sada spada u kritično ugroženu pasminu.
:bih: :bih: :bih:
Post Reply