Godisnja karat u GRAS_u je ...766,00 km.moderator wrote:godisnja karta u grasu je 580 KM, plus minus par KM.mima wrote:caes wrote:Ljudi, naravno da je nemoguce obezbjediti potpuno besplatne karte u nasoj zemlji, ali to i dalje ne mjenja cinjenicu da su besim i co prevrtljivci i manipulatori.
Prica se da bi godisnja karta trebala biti 50km sto je ok, samo sto je akcija trebala poceti 1.januara. A sad izmisljaju budzete i gluposti, klasicna navlakusa, oce pred izbore da krenu s tim ..
50 km godisnja karta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ako bi studentima dali da im mjesecna tako izadje na manje od 5 KM, morali bi radnicima naplacivati kupone 98 KM.
Gras se svojih para odreci nece.
Jedino sto Premijer moze uraditi je normalizacija cijena svih karata.
na grasovoj stranici nema podatka koliko kosta koji kupon, pa nemamo brojke sa kojima se mozemo igrati.
Nijedan student bez obećane karte
-
*mima*
#151 Re: Nijedan student bez obećane karte
-
sarajevo63
#152 Re: Nijedan student bez obećane karte
Jašta.Adriatic wrote:E svašta ti ovdje napisa.sarajevo63 wrote:- koja je razlika između osnovca, srednjoškolca i studenta?Adriatic wrote:Karta za studente je već subvencionirana. Prava cijena karte iznosi KM 53.
I u Titovo vrijeme studenti su plaćali kartu.
Dakle, svakom treba biti jasno, da nema više socijalizma. Studiranje je skupa zabava.
Na zapadu studenti rade 10 poslova da bi mogli studirati.
A ovdje se sve hoće guzovače.
Čuj "obećao nam premijer" haha
Ponovo pitam ko će to platiti?
Sviju finansiraju roditelji. AKo se već pozivaš na pravu cijenu karte...prava cijena karte u KS je različita...postoje zone:
- pozivanje na Titovo vrijeme je smiješno, kao i paralelisanje.
Omladina (a misli se i na studente) je bila uzdanica društva (u to vrijeme)
- Nema više socijalizma, jasno je. Nastupio je kvazikapitalizam, ovdje još protkan lopovlucima na svim nivoima vlasti i u svim institucijama
- ovdje je pola stanovništva nezaposleno, poređenje sa zapadom je smiješno
- guzovače se vazda htjelo, samo neko znao neko ne
- premijer ne može beze obećati, da ne bi izazvao haha jer je beze obećao
- ko će platiti karte? Onaj ko je plaćao. Kao i svi oni koji trpe vlasti na svim nivoima
Ali idemo redom:
-Razlika u vrsti obrazovanja je u tome što je samo osnovno obavezno
-Paralela sa Titovim vremenom je izvedena jer je u to doba skoro pa svako mogao studirati, pa se čak i tada plaćala karta
-Za taj kvazikapitalizam glasamo
-Ta nezaposlenost je upitna (samo u Saraajevu je registrovano 120.000 auta). Odgovor je: siva ekonomija
-E pa tu guzovaču treba eliminisati a ne smatrati je "znanjem"
-Ne može beze obećati??????????? Ma jel moguće? Prvi političar koji ne može beze obećati. Dobro je, napredujemo.
-Tako je, one budale koje su plaćale treba i dalje da plaćaju sad samo malo više. E pa ja nisam za to.
- Sudeći o tvojim zaključcima osnovno obrazovanje bi i trebalo ostati jedino obavezno. Samo što ni ono nije obavezno sem na papiru.
- Studentska karta bi trebala biti bar iste cijene kao đačka
- I danas studira svako (ne ulazim u dužinu studiranja niti u obrazovanje koje se nudi studentima - u ono doba smo u septembru znali kad su nam ispiti slijedeće godine u oktobru; nije bilo "prenošenja" ispita; ), nešto se ne sjećam plaćanja (valjda zato što su mi roditelji plaćali, al se ne sjećam ni majmuna revizora, bahatosti, ružnih vozila- bar ne u sadašnjem "obliku"
- kvazikapitalizam - nismo mi glasali za kvazikapitalizam, no je kapitalizam prisutan al je kod nas uveden kvazi...
- nezaposlenost se ne mjeri registrovanim autima, a KS se ne može porediti sa drugim kantonima
- ne može beze obećati, jer je premijer kantona (one iste stranke čiji je premijer (ex) otišao u BHTelecom - razlika je što je prethodnik bio nesnalažljiv, a ovaj novi je najprije krenuo smiješiti se kao ex Gradonačelnica, a do sada ne vidjeh napretka, sem što je mudriji). Možda bi trebalo krenuti baš od njega, jer je on samo Premijer kantona, prvo se čisti svoja bašća
- nećeš ti ništa vidljivo plaćati više, oni to rade umotano i s rukavicama
Kako bi iskorjenio guzovaču?
I na kraju nadam se da će studenti poslije ovoga podići glas kao studenti u Hrvatskoj npr.
- Arc_Angel
#153 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ja koliko znam obzirom na to da je GRAS javno preduzece svake godine ima neke subvencije od kantona, barem j tako bilo proteklih godina, trebalo bi te podatke malo iskopati pa da se fino vidi koliko nasih para kao poreskih obveznika dobija ta firma.
ovo sto su oni uveli sada kao nekakvu akciju "ni jedan putnik bez karte" je logican slijed dogadjaja od momenta potpisivanja sporazuma sa MMF-om, jer MMF ima jasnu politiku po tom pitanu kad im se zemlja obrati za pomoc moraju prestati subvencije javnim firmamam, ja mislim da je GRAS prvi jer kod njih najvise gori, pocet ce i druge javne firme uskoro sa svojim nacinima namicanja novca.
ovo ce potrajati jos jedno dvije godine, ali ne samo za GRAS nego i za sve druge javne firme, ono sto ce se desiti na kraju jeste privatizacija komunalnih preduzecaprvenstveno, ali ne prije nego sto budu jedno dva vala masovnih otpustanja.
sta hocu da kazem, ako cemo se vec boriti protiv GRAS-a u ovom slucaju sada je vrijeme da ih se natjera da budu normalni, jer kad se privatizuju i kad ih kupi neka strana firma onda ce biti samo teze. jer bolje ih je sada natjerati da mijenjaju korporativnu strukturu, da smanje cijene prijevoza, poboljšaju uslugu i na kraju da potpustaju visak i onako NK radnika, jer svi mi ovdje znamo da je ta firma leglo nepotizma i korupcije gdje se "mjenjač" za tramvaj plaća 15 000 Km, a čekić 2000 Km.
ja jesam licno za privatizaciju GRAS-a, jer ljudi dragi u Beogradu u najnovijim i namodernijim autobusima, koji su klimatizovani, nisu išarani, čisti i uredni cijena karte 1 marka, u Istanbulu, cijena karte za metro 1 KM, u svakom vagonu po dva zastitar, cisto, uredno, mirise na dezinfekciona srestva, sa raspršivačima za dezinfekciju ruku.
naravno da GRAS nikada nemoze biti profitabilna firma kad u njoj radi goli lopov do lopova, pokradose Boga dragog.
tako da ako studenti stvarno odluče da prave proteste, trebamo im se pridruziti.
ovo sto su oni uveli sada kao nekakvu akciju "ni jedan putnik bez karte" je logican slijed dogadjaja od momenta potpisivanja sporazuma sa MMF-om, jer MMF ima jasnu politiku po tom pitanu kad im se zemlja obrati za pomoc moraju prestati subvencije javnim firmamam, ja mislim da je GRAS prvi jer kod njih najvise gori, pocet ce i druge javne firme uskoro sa svojim nacinima namicanja novca.
ovo ce potrajati jos jedno dvije godine, ali ne samo za GRAS nego i za sve druge javne firme, ono sto ce se desiti na kraju jeste privatizacija komunalnih preduzecaprvenstveno, ali ne prije nego sto budu jedno dva vala masovnih otpustanja.
sta hocu da kazem, ako cemo se vec boriti protiv GRAS-a u ovom slucaju sada je vrijeme da ih se natjera da budu normalni, jer kad se privatizuju i kad ih kupi neka strana firma onda ce biti samo teze. jer bolje ih je sada natjerati da mijenjaju korporativnu strukturu, da smanje cijene prijevoza, poboljšaju uslugu i na kraju da potpustaju visak i onako NK radnika, jer svi mi ovdje znamo da je ta firma leglo nepotizma i korupcije gdje se "mjenjač" za tramvaj plaća 15 000 Km, a čekić 2000 Km.
ja jesam licno za privatizaciju GRAS-a, jer ljudi dragi u Beogradu u najnovijim i namodernijim autobusima, koji su klimatizovani, nisu išarani, čisti i uredni cijena karte 1 marka, u Istanbulu, cijena karte za metro 1 KM, u svakom vagonu po dva zastitar, cisto, uredno, mirise na dezinfekciona srestva, sa raspršivačima za dezinfekciju ruku.
naravno da GRAS nikada nemoze biti profitabilna firma kad u njoj radi goli lopov do lopova, pokradose Boga dragog.
tako da ako studenti stvarno odluče da prave proteste, trebamo im se pridruziti.
- KadSeMrtviProbudimo
#154 Re: Nijedan student bez obećane karte
Zašto bi GRAS davao popust za karte studentima, zar ne bi kantonalne vlade iz svojih budžeta trebale odobravati novac i subvencionirat "svoje" studente, slično kao i za domove?
40.000 studenata je na sarajevskom univerzitetu, od tog broja ima dosta studenata koji plaćaju svoje obrazovanje po enormno visokim cijenama. Pa ako imaju godišnje po 10, 15 ili 20 hiljada KM za studij, mogu i GRAS kartu platiti.
Mehmedić nije spominjao ove različitosti kod studenata.
Osim toga, bez obzira na finansijsku moć sarajevskog kantona, ne bi trebalo nalaziti novac za subvencije samo iz njegovog budžeta, bar za studente iz Federacije.
Zar Centrotrans ne subvencionira već svoje karte?
40.000 studenata je na sarajevskom univerzitetu, od tog broja ima dosta studenata koji plaćaju svoje obrazovanje po enormno visokim cijenama. Pa ako imaju godišnje po 10, 15 ili 20 hiljada KM za studij, mogu i GRAS kartu platiti.
Mehmedić nije spominjao ove različitosti kod studenata.
Osim toga, bez obzira na finansijsku moć sarajevskog kantona, ne bi trebalo nalaziti novac za subvencije samo iz njegovog budžeta, bar za studente iz Federacije.
Zar Centrotrans ne subvencionira već svoje karte?
- madner
#155 Re: Nijedan student bez obećane karte
Sve stoji, samo je ovo sema da se GRAS sanira i betonira preko ledja poreskih obaveznika. Pa nije njima cilj da daju besplatan prevoz, nego da dobiju pare od budzeta (posto nisu u stanju naplatiti).Arc_Angel wrote:Ja koliko znam obzirom na to da je GRAS javno preduzece svake godine ima neke subvencije od kantona, barem j tako bilo proteklih godina, trebalo bi te podatke malo iskopati pa da se fino vidi koliko nasih para kao poreskih obveznika dobija ta firma.
Ako 40 000 hiljada studenata dobije to pravo, i ako je 780 realna godsinja cijena, a studenti placali 80 (zbog lakse racunice), kanton ce godisnje placati 700 x 40 000 = 28 000 000 GRASu. To je budzet grada Sarajeva, i sigurna radna mjesta za dooosta levata.
- Arc_Angel
#156 Re: Nijedan student bez obećane karte
naravno da je sema, ali nema sanse da im uspje, jebg poceli su u gadan vakat, mislim kad im rade glupi ljudi, koji nemaju ni vizije ni znanja da prepozanju trenutak, nekakvi kvazi menageri i direktori, sad ce da im bude veselo. i treba tako dosta su vala i bili povlasteni i dosta su hapali, to je "free market" samo se regulise, jeste da mu treba vremena, al kad pukne nepuca samo po savovima.
- madner
#157 Re: Nijedan student bez obećane karte
Pa ne vidim kako im nije uspjelo. Studenti ce da odrade prljavi posao za njih, Mehmedic ce ispasti narodni heroj a budzet ce se krpiti drugacije. Od 5% naplate od studenata dolaze na 95% i svi sretni. A da vidimo konkurenciju koja ce moci voziti za 5 maraka mjesecno...
- Asana
#158 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ako je komercijalna cijena godisnje karte spomenutih 766 KM sto je ionako manje od dvije karte dnevno, a studenti bi godisnju kartu za 50 KM, kolika bi proporcionalno trebala biti postena cijena godisnje karte za penzionere, koji se i ne vozaju bas svaki dan?
Da, i tako ce studenti lijepo pomoci jos jedno pokrivanje gubitaka firme koja se vec godinama gusi u laznim nabavkama, losoj naplati, losem odrzavanju i ostalim javaslucima i zavrtanjima ...Sve stoji, samo je ovo sema da se GRAS sanira i betonira preko ledja poreskih obaveznika. Pa nije njima cilj da daju besplatan prevoz, nego da dobiju pare od budzeta (posto nisu u stanju naplatiti).
- Asana
#159 Re: Nijedan student bez obećane karte
Tako nekako.madner wrote:Pa ne vidim kako im nije uspjelo. Studenti ce da odrade prljavi posao za njih, Mehmedic ce ispasti narodni heroj a budzet ce se krpiti drugacije. Od 5% naplate od studenata dolaze na 95% i svi sretni. A da vidimo konkurenciju koja ce moci voziti za 5 maraka mjesecno...
-
caes
#160 Re: Nijedan student bez obećane karte
Dakle, ponavljam jos jednom, nadam se da necu morati ponovo:moderator wrote:godisnja karta u grasu je 580 KM, plus minus par KM.mima wrote:caes wrote:Ljudi, naravno da je nemoguce obezbjediti potpuno besplatne karte u nasoj zemlji, ali to i dalje ne mjenja cinjenicu da su besim i co prevrtljivci i manipulatori.
Prica se da bi godisnja karta trebala biti 50km sto je ok, samo sto je akcija trebala poceti 1.januara. A sad izmisljaju budzete i gluposti, klasicna navlakusa, oce pred izbore da krenu s tim ..
50 km godisnja karta![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ako bi studentima dali da im mjesecna tako izadje na manje od 5 KM, morali bi radnicima naplacivati kupone 98 KM.
Gras se svojih para odreci nece.
Jedino sto Premijer moze uraditi je normalizacija cijena svih karata.
na grasovoj stranici nema podatka koliko kosta koji kupon, pa nemamo brojke sa kojima se mozemo igrati.
Mehmedic je obecao besplatne karte. Mehmedic ne bi lupio tako nesto da ne postoji realna osnova. Kanton dakle, ima para, i moguce je izvesti, ako nista, smanjenje cijene karte.
Ako je gospodin nesto obecao, onda nek po prvi put u zivotu i ispuni. Dosta je vise bilo.
I ispravka, beograd nema besplatne karte za studente, cijena mjesecne karte je bila 840 din sto je 21km, a sad je koliko znam poskupila na 960 sto je 24km
-
caes
#161 Re: Nijedan student bez obećane karte
Naravno da su obecavali zlatne kasike i naravno da nista od toga nije bilo, a sto je jos tuznije, niko nije rekao ni mu ni be poslije svega toga.
Ja ne razumijem stvarno, jel vas iko ikad slagao? Jeste. Kako ste se osjecali poslije toga? Lijepo pretpostavljam, posto po vasoj prici ispada sljedece:
"Mehmedic je obecavao (kao i mnogi drugi) hiljadu puta dosad pa nista nije ispunio, nije to nista novo, nismo se nikad bunili, sto se sad vi bunite"
Sto se mene tice, kome je lijepo da zivi u ovakvoj zemlji s takvim ljudima, nek izvoli, nek se poklopi i cuti i zivotari. Ako vas latentne niko ne maltretira i ne cima s vase pozicije, nemojte ni vi ovo malo jada od mladih sto hoce da se skupe i da pokazu da je dosta igranja. Politicari vise nisu ni namazani, pa da te slazu izmedju redova, nego su se okurazili pa izjavljuju svakakve gluposti jer znaju da im niko nista ne moze.
Ja sam vec rekla svoj stav i rekla sam da je besplatna karta nemoguca, ali smanjenje iste jeste sigurno. Ja cu kao student traziti da se to regulise, kao sto ce i svi ostali.
Imam osjecaj da se vise prasine digne kad obicni smrtnici traze svoje parce od torte, nego kad politicari besramno kradu; na to smo vec i navikli. Sad je prosto cudno da se neko pobuni u ovoj zemlji.
Ja ne razumijem stvarno, jel vas iko ikad slagao? Jeste. Kako ste se osjecali poslije toga? Lijepo pretpostavljam, posto po vasoj prici ispada sljedece:
"Mehmedic je obecavao (kao i mnogi drugi) hiljadu puta dosad pa nista nije ispunio, nije to nista novo, nismo se nikad bunili, sto se sad vi bunite"
Sto se mene tice, kome je lijepo da zivi u ovakvoj zemlji s takvim ljudima, nek izvoli, nek se poklopi i cuti i zivotari. Ako vas latentne niko ne maltretira i ne cima s vase pozicije, nemojte ni vi ovo malo jada od mladih sto hoce da se skupe i da pokazu da je dosta igranja. Politicari vise nisu ni namazani, pa da te slazu izmedju redova, nego su se okurazili pa izjavljuju svakakve gluposti jer znaju da im niko nista ne moze.
Ja sam vec rekla svoj stav i rekla sam da je besplatna karta nemoguca, ali smanjenje iste jeste sigurno. Ja cu kao student traziti da se to regulise, kao sto ce i svi ostali.
Imam osjecaj da se vise prasine digne kad obicni smrtnici traze svoje parce od torte, nego kad politicari besramno kradu; na to smo vec i navikli. Sad je prosto cudno da se neko pobuni u ovoj zemlji.
-
*mima*
#162 Re: Nijedan student bez obećane karte
Trazite besplatne karte.....vec sam napisala da se vec besplatno hranite i spavate.......jel znate da ljudi koji vam spremaju tu hranu ..koji vam peru posteljinu...nisu primili plate vec mjesecima.
- mrtva kokoš
#163 Re: Nijedan student bez obećane karte
halo mima ima nas koji smo se ovdje rodili i koji ne zivimo po domovimamima wrote:Trazite besplatne karte.....vec sam napisala da se vec besplatno hranite i spavate.......jel znate da ljudi koji vam spremaju tu hranu ..koji vam peru posteljinu...nisu primili plate vec mjesecima.
-
caes
#164 Re: Nijedan student bez obećane karte
Koliko smaras, to je fantasticno.mima wrote:Trazite besplatne karte.....vec sam napisala da se vec besplatno hranite i spavate.......jel znate da ljudi koji vam spremaju tu hranu ..koji vam peru posteljinu...nisu primili plate vec mjesecima.
Tema se pretvorila u ovo sto jeste bas zbog ovakvih ^^ upadica ..
Naravno da se treba ovo sve obaviti prije protesta, koliko znam, zato su i odgodjeni (treali su biti krajem januara), da se sve odradi po pe-esu.Preskocite suplju pricu i definiciju problema i medjusobno prepucavanje, konkretizujte svoje zahtjeve, provjerite koliko kostaju svi kuponi, provjerite koliko para dobiju iz budzeta, provjerite koliko se ljudi dnevno prevozi, provjerite koliki su stvarni troskovi, i onda konkretno udarite brojkama direktno u glavu.
-
caes
#165 Re: Nijedan student bez obećane karte
Pa organizator je taj alternativni sp i DOSTA , oni su preuzeli odgovornost za organizovanje i sve peripetije oko toga, tako da bi oni morali to da obave. U svakom slucaju, uvijek ih se moze kontaktirati i provjeriti sta se radi po tom pitanju, provjericu ja evo.
-
*mima*
#166 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ok....ali zasto trazite po forumu? Imam pravo da se bunim ....jer ce i mene da opale po usima ....ipak su to sve budzetski novci.....previse vas je...svi ko fol studiraju a ispijaju se kafe po cijeli dan.
-
*mima*
#167 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ne vrijedjam nikog.....ali moju podrsku nemaju.
-
caes
#168 Re: Nijedan student bez obećane karte
Prezivjecemo.mima wrote:Ne vrijedjam nikog.....ali moju podrsku nemaju.
-
ri0
#169 Re: Nijedan student bez obećane karte
Ljudi, niko ovdje ne trazi nesto novo, niti se izmislja topla voda. SPUS je napravio kompletan projekat i otisao kod Mehmedića i covjek im odobrio cifru, 10-15 miliona bez pogovora, cak je trazena jedna cifra a on je hadzijski ono "evo od mene jos dodatno", obecao, ispromovisao na stranici kantona, gras uz dogovor sa kantonom polijepio tramvaje i trole naljepnicama da ce biti besplatan prevoz za studente.
Prekrsio obecanje i dogovor, naravno da su ljudi kivni na njega. Sad, jel' nema para - onda je los politicar i menadzer i treba da snosi odgovornost ili druga opcija je da neda lovu po necijoj direktivi.
Prekrsio obecanje i dogovor, naravno da su ljudi kivni na njega. Sad, jel' nema para - onda je los politicar i menadzer i treba da snosi odgovornost ili druga opcija je da neda lovu po necijoj direktivi.
- alica.k
#170 Re: Nijedan student bez obećane karte
dosta vas ne gleda vecu sliku.
bitno je da se barem jednom ujedinimo i stanemo zajedno. i onda ce dalje lako, danas sutra ce biti za rokove za domove, a prekosutra protiv nesposobne vlade koja nam unistava generaciju za generacijom...bitno je da se stvori kriticna masa.
i svako pametan vidi potencijal u ovakvoj jednoj inicijativi.
mene je samo strah da se ovo ne ispolitizira...npr, prvi put cujem da su dostasi u tome. do sad gdje god se dosta umijesa, nekako i politika nadje put za to.
bitno je da se barem jednom ujedinimo i stanemo zajedno. i onda ce dalje lako, danas sutra ce biti za rokove za domove, a prekosutra protiv nesposobne vlade koja nam unistava generaciju za generacijom...bitno je da se stvori kriticna masa.
i svako pametan vidi potencijal u ovakvoj jednoj inicijativi.
mene je samo strah da se ovo ne ispolitizira...npr, prvi put cujem da su dostasi u tome. do sad gdje god se dosta umijesa, nekako i politika nadje put za to.
- amrica
#171 Re: Nijedan student bez obećane karte
@alternativni
nellington wrote:Pristajemo li na kompromise?Vlada KS potvrdila
Studentske karte bit će povoljnije, a ne besplatne
Realizacija projekta elektronskih kartica za studente zahvaljujući kojima bi svi studenti Sarajevskog univerziteta imali povoljniji javni gradski prevoz, te niz drugih pogodnosti je tema o kojoj se već dugo priča. Studenti tvrde kako im je bilo obećano da će kartice dobiti već u januaru, te planiraju organizovati i proteste kako bi na taj način tražili 'svoja prava', dok nadležni tvrde, da je projekat u toku i sastanak o finansiranju projekta "StudID" će biti održan već sutra, 27. januara 2010. godine.
Piše: Tatjana Sekulić
"Krajem decembra razgovarao sam sa studentima iz Studentskog parlamenta koji su i pokrenuli ovaj projekat, te smo dogovorili da ja organizujem sastanke, pozovem resornog ministra Safeta Kešu, te premijera Kantona Sarajevo Besima Mehmedića", kazao je za Sarajevo-x.com Mihajlo Krmpotić, ministar prometa i komunikacija KS.
On je dodao i to kako je dio projekta koji se odnosi na javni prevoz pogrešno protumačen.
"Nemoguće je osigurati besplatnu kartu za prevoz. Naime, jedan dio će subvencionirati, najvjerovatnije GRAS, dok će i studenti morati plaćati jedan dio karte. Naravno, ovaj projekat je veoma dobar i koristan, no u njegovu realizaciju treba uključiti Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Vladu Kantona Sarajevo, GRAS, Grad Sarajevo, ali i studentsku populaciju", dodao je Krmpotić.
Razgovori o finansiranju ovog projekta i mogućem početku njegove realizacije bit će održani sutra u Vladi Kantona Sarajevo.
"Na sastanku bi se trebali dogovoriti o subvencioniranju karata, odnosno o tome koliko koja institucija može izdvojiti za realizaciju ovog projekta. Još jednom napominjemo, da će studenti morati plaćati jedan dio karte i to početkom akademske godine, odnosno pri upisu na fakultet. Pretpostavljamo da će godišnja studentska karta za prevoz iznositi 50 konvertibilnih maraka", kazao je Velid Alibašić, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta Sarajevo.
Kako je za Sarajevo-x.com istakao ministar Krmpotić nakon sutrašnjeg sastanka počet će se aktivnije raditi na realizaciji ovog projekta kako bi on bio nova stavka u budžetu koji će se najvjerovatnije usvajati u martu 2010. godine.
Međutim, studenti okupljeni oko Alternativnog studentskog parlamenta smatraju kako je obećanje o povoljnim kartama za prevoz trebalo biti ispunjeno do januara 2010. godine, kako je premijer Mehmedić i 'obećao', te su počeli sa nizom akcija, a za 17. februar 2010. godine najavljuju i proteste.
"Ovom akcijom želimo pokazati da studenti ne žele više biti samo broj u indeksu i da ćemo nakon godina čekanja i hibernacije podići svoj glas u borbi protiv problema sa kojima se svakodnevno susrećemo. Studenti su predugo bili samo posmatrači, a naša prva zajednička akcija trebala bi konačno da pokaže zrelost i spremnost na
borbu za bolje sutra", navodi se u saopštenju Alternativnog studentskog parlamenta koji je danas organizovao akciju uz podršku i Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu, Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta i pokreta Dosta!
"Ukoliko na sastanku ne postignemo dogovor mi ćemo pružiti podršku studentima i Studentski parlament će organizovati proteste, no nadamo se da će do realizacije projekta ipak doći. Drago nam je da su se studenti napokon probudili, no mi se nadamo da neće biti potrebe za protestima", kazao je Alibašić komentarišući akcije Alternativnog studentskog parlamenta.
Ukoliko se postigne dogovor, prema riječima ministra Krmpotića, do realizacije projekta elektronskih kartica za studente doći će u drugoj polovini 2010. godine.
(Sarajevo-x.com)
-
elSaik
#172 Re: Nijedan student bez obećane karte
Radi više pa ćeš imati više para i samim tim nećeš osjetiti dodatni udar. Mislim, sve ih nešto udara, a po čitav dan na forumu.mima wrote:Ok....ali zasto trazite po forumu? Imam pravo da se bunim ....jer ce i mene da opale po usima ....ipak su to sve budzetski novci.....previse vas je...svi ko fol studiraju a ispijaju se kafe po cijeli dan.
edit: I prekinite više s tom pričom "ispijaju se kafe po cijeli dan". Prije svega, imam pravo ko svaki drugi insan odmoriti 2 sata i popit svoju dnevnu kahvu. A drugo, nema teorije da 40.000 studenata može piti kahve po cijeli dan, jer toliko ljudi nema gdje da stane da bi bilo kahve.
- innovision
#173 Re: Nijedan student bez obećane karte
realno jeste mima ias hiljade postova .....
- Obuca9
#174 Re: Nijedan student bez obećane karte
Neko je na prošloj stranici pitao "Jel' te stid što ne plaćaš kartu?", pa evo da mu ja odgovorim (iako nije meni postavljeno pitanje). Ni ja ne plaćam kartu i nije me stid, jer mislim da usluge koje nude za tih 33 KM mjesečno (396 KM godišnje) nisu dostojne ni upola manje cijene.
Prvo nepouzdani su, nikad ne znas kakva ce te sreca zapasti, to jeste hoce li ti tramvaj zaista doci 3-4 minute nakon prethodnog (kako pise u redu voznje) ili ces morati cekati 15 minuta, a onda jos i propustiti tri tramvaja (dodatnih 5-10 minuta), jer od guzve ne mozes ni prici tramvaju, a kamoli uci. O samim vozilim da i ne govorim, prokisnjavaju, vrata su pokvarena, pa zimi puše na sve strane (mada tu više krivim seljačku bagru, kojima je furka da sami otvore vrata i izađu na semaforu, a ne dačekaju stanicu). A i ta kontrola koju imaju je neprofesionalna i bezobrazna. Prvo gnjave samo djevojke ili starije ljude, a najdrazi su im stranci. A da i ne govorim o činjenici da u većini slučajeva nijedan od njih ne zna ni beknuti ništa na stranom jeziku (osim na maternjem srpskom - "a da no"), samo znaju mlatarati rukama.
O ostalim prevoznim sredstvima da i ne govorim. S tim što tu prednjače minibusi, te vozači koji maltretiraju sve ostale putnike (ili bar dio njih) puštajući muziku svoje rodne grude, a da i ne govorim o pušenju cigareta u toku vožnje. Profesionalno, nema šta.
I uostalom, kome da ja dam 4 glave godišnje, ovim nepismenim i nesposobnim papcima:

ošteČenja vozila, PRKRšajne prijave, plaČanje prevoza...
P.S.

Prvo nepouzdani su, nikad ne znas kakva ce te sreca zapasti, to jeste hoce li ti tramvaj zaista doci 3-4 minute nakon prethodnog (kako pise u redu voznje) ili ces morati cekati 15 minuta, a onda jos i propustiti tri tramvaja (dodatnih 5-10 minuta), jer od guzve ne mozes ni prici tramvaju, a kamoli uci. O samim vozilim da i ne govorim, prokisnjavaju, vrata su pokvarena, pa zimi puše na sve strane (mada tu više krivim seljačku bagru, kojima je furka da sami otvore vrata i izađu na semaforu, a ne dačekaju stanicu). A i ta kontrola koju imaju je neprofesionalna i bezobrazna. Prvo gnjave samo djevojke ili starije ljude, a najdrazi su im stranci. A da i ne govorim o činjenici da u većini slučajeva nijedan od njih ne zna ni beknuti ništa na stranom jeziku (osim na maternjem srpskom - "a da no"), samo znaju mlatarati rukama.
O ostalim prevoznim sredstvima da i ne govorim. S tim što tu prednjače minibusi, te vozači koji maltretiraju sve ostale putnike (ili bar dio njih) puštajući muziku svoje rodne grude, a da i ne govorim o pušenju cigareta u toku vožnje. Profesionalno, nema šta.
I uostalom, kome da ja dam 4 glave godišnje, ovim nepismenim i nesposobnim papcima:

ošteČenja vozila, PRKRšajne prijave, plaČanje prevoza...
P.S.

-
homar
#175 Re: Nijedan student bez obećane karte
Konstruktivna diskusija. Ko zna koliko puta sam napisao i zamolio ove pljuvače na daljinu da svoje frustracije ne ispoljavaju na studenskom standardu i vrše destrukciju svega onoga što može popraviti uslove studiranja mladih. Zato studenti ne dozvolite da vas razne mime i manderi demorališu, nego stvar u svoje ruke, pustite ove staruhane neka se guše u svome jadu. SRETNO.Aura Perez wrote:procitala sam prve i posljednje dvije stranice, i mislim da nisu na mjestu svi oni pesimisticni komentari, i da je itekako pozitivno da se bar nesto desava. I zar je stvarno bitno jel ova hajka dignuta zbog karata a ne zbog tople vode ili rokova? Ako uspije ovo, doci ce drugo, i trece,, bitno je da napravimo prvi korak jer je krajnje vrijeme da prestanemo da se zalimo i pocnemo da radimo. Meni jeftinija karta ne treba, ali cu biti na protestima zbog kolega kojima treba, isto kao sto cu biti tu za toplu vodu, vise rokova, ucjene itd.