Upravo tako. Radi se o teroristickim paravojnim formacijama pobunjenickih politickih stranaka, sa genocidom kao demokratski odabranom politikom od strane Srpskog narodaManojlo1 wrote: Uz malu opasku, mislim da se ipak ne radi o pobunjenicima .
Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- Prpa.ba
#151 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
- Manojlo1
#152 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
A sa kim se onda pregovaralo ?Prpa.ba wrote:Upravo tako. Radi se o teroristickim paravojnim formacijama pobunjenickih politickih stranaka, sa genocidom kao demokratski odabranom politikom od strane Srpskog narodaManojlo1 wrote: Uz malu opasku, mislim da se ipak ne radi o pobunjenicima .
Kutiljero,Vens-Oven,Dejton, Pariz, Moskva...?
Klinton, Miteran,Mejdzor,Jeljcin...Sa Al-Qaidom?
PS,
Bilo je nesto i Zeneve...par puta...
Last edited by Manojlo1 on 13/01/2010 10:10, edited 1 time in total.
- harač
#153 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
1. konstitutivnost je šarena laža, gleda se faktičko stanje (btw. i F. Orlović je "konstitutivna", ehm)1gorstak wrote:Vezano za "95 %"...
“Srpska strana u BiH, Predsjedništvo, Vlada, Savjet za nacionalnu bezbjednost koji smo formirali donijela je strateške prioritete srpskog naroda, odnosno strateške ciljeve srpskog naroda, od kojih je prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje. … Drugi strateški cilj je, čini mi se, koridor izmedju Semberije i Krajine. … nema Krajine, nema Bos. Krajine, nema Srpske Krajine, nema Saveza srpskih zemalja, ukoliko ne ostvarimo taj koridor koji će nas dobro integrisati koji će nam omogućiti nesmetan protok iz jednog dijela naše države u drugi. Treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta. … Četvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi. … Peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva na srpski i muslimanski dio i uspostavljanje u svakom od ova dva dijela efektivne državne vlasti te konstitutivne države. … Alija nema državu dok mi imamo dio Sarajeva. … Međutim, borbama za Sarajevo držimo borbe daleko od Krajine, daleko od Semberije, daleko od Drine, daleko od svih onih krajeva gdje bi se, eventualno, mogli sukobiti sa Muslimanima. … Šesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more.” (Radovan Karadzic 12. maj 1992. Banja Luka)
-"prvi strateški cilj razdvajanje od druge dvije nacionalne zajednice, državno razdvajanje" = nije ostvareno jer su tri naroda konstitutivni i ravnopravni na tlu citave BiH
-"drugi strateški cilj je koridor izmedju Semberije i Krajine" = nije ostvareno, oformljen Distrikt
-"treći strateški cilj je uspostavljanje koridora u dolini rijeke Drine, odnosno, eliminisanje Drine kao granice između dva svijeta" = nije ostvareno, tu su Gorazde koje presijeca putnu komunikaciju Foca - Bijeljina, Srebrenica koja je postala svetiste i na kraju krajeva, tu je bosanskohercegovacka granicna policija
-"cetvrti strateški cilj je uspostavljanje granice na rijeci Uni i rijeci Neretvi" = nije ostvareno
-"peti strateški cilj je podjela grada Sarajeva" = nije ostvareno, Grbavica, Rajlovac, Ilidza, Vogosca, Ilijas, Hadzici, sve je reintegrisano
-"sesti strateški cilj je izlaz Srpske Republike BiH na more" =
2. Distrikt je suvlasništvo dva entiteta
3. Što se tiče same granice u teoriji si u pravu (u praksi se izrazito porozna), a to goražde i nije neki argument
4. ok
5. ok (šumadija se nikada nije ni brojala u grad)
6. ok
-
Orbini
#154 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Bosnjaci su u miru dobili vise nego sto bi dobili nastavkom rata. Zvuci paradoksalno, ali iako je Dejton danas prevazidjen koncept uredjenja drzave - Bosnjaci su tim mirom dobili vise nego sto bi dobili nastavkom ofanizve i rata opcenito. Ne treba gledati samo na procente teritorije svog tora - ima dobitka i u drugim stvarima.
-
4x4
#155 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
jos se mora puno doraditi da bi potpuno deskriditovali te 'strateske ciljeve' od igorstaka.
pogotovo u slucaju istocne bosne , gdje su velikosrbi postigli 99% svih ciljeva.
pogotovo u slucaju istocne bosne , gdje su velikosrbi postigli 99% svih ciljeva.
-
4x4
#156 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
mada se slazem sa opstom tezom da su velikosrbi u proslom ratu ispale totalne kante.
toliko epskih opisa o junastvo, marku kraljevicu (i slicnim yebivjetrima) .,,, i pored toliko svemoci u oruzju i logistici na kraju su skinuli gace kao mice trofrtaljke.
srbin kao vojnik je sigurno ovim ratom izgubio pravo da se ikad vise pojavi na bojnom polju.
osim kao klovn.
toliko epskih opisa o junastvo, marku kraljevicu (i slicnim yebivjetrima) .,,, i pored toliko svemoci u oruzju i logistici na kraju su skinuli gace kao mice trofrtaljke.
srbin kao vojnik je sigurno ovim ratom izgubio pravo da se ikad vise pojavi na bojnom polju.
osim kao klovn.
- Manojlo1
#157 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
BiH.....
Posao,kuca/stan, zena, djeca, standard, mir, otvorene granice,sport, kultura...EU...
O da, i kafana ponekad....
Posao,kuca/stan, zena, djeca, standard, mir, otvorene granice,sport, kultura...EU...
O da, i kafana ponekad....
- Bosnolog
#158 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Mozda si mogao samo ovo da su dobili promjeniti u buduci vremenski oblik Bosnjaci ce dobiti vise u miru /sacuvana je cijelovita i medunarodno priznata drzava BiH sa nefnkcionalnim i neodrzivim deytonom cija promjena svih ovih godina ide ka jacanje drzave i drzavnih institucija /,mada se to moze generalno upotrijebiti sa sve etnicke zajednice i gradane BiH,ovisno o daljnjem odnosu snaga unutar BiH,kao i MZ spram daljeg jacanja drzave sto je neminovno i nezaustavljiv proces ,..kao i buduceg ustavnog uredenja BiH i njene perspektive,....od svega pozitivnog sto se desiilo Deytonom je prekid ubijanje,stradanje i dalje seobe i patnje naroda koja bi usledila najvjerovatnije kolapsom velikosrpskog projekta sto bi zauviek promijenilo strukturu i karakter BiH mada je ona promjenejna i zadrzavanjem ovakvog neodrzivog i silom nametnutog stanja ,....Danas je odnos i raspored snaga u BiH mnogo drugaciji po BiH i njenu buducnost a rat je svakako poslednje sto bi se trebalo desiti onda i samo onda ako bi njena buducnost i opstanak od strane velikosrpskih secesionista bio ugrozen .... tako da se ciljevi zacrtani nastavkom rata mogu ostariti dugorocnim mirom i mnogo lakse za dobrobiti svih BH gradana u njenoj buducnosti a sto ce se zasigurno kroz generacije i desiti .Orbini wrote:Bosnjaci su u miru dobili vise nego sto bi dobili nastavkom rata. Zvuci paradoksalno, ali iako je Dejton danas prevazidjen koncept uredjenja drzave - Bosnjaci su tim mirom dobili vise nego sto bi dobili nastavkom ofanizve i rata opcenito. Ne treba gledati samo na procente teritorije svog tora - ima dobitka i u drugim stvarima.
-
4x4
#159 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
vidim, chitao si "the art of war"Panza wrote:
najbolja je ona bitka koju dobijes a ne moras je ni voditi, Sun Tzu
isti sun tzu kaze da covjek mora biti bez skrupula tj, sve metode su dozvoljene da bi se doslo do pobjede
- nosara
#160 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Onda su zlocini iz proslog rata opravdani...? Koja si ti mustra...4x4 wrote:vidim, chitao si "the art of war"Panza wrote:
najbolja je ona bitka koju dobijes a ne moras je ni voditi, Sun Tzu![]()
isti sun tzu kaze da covjek mora biti bez skrupula tj, sve metode su dozvoljene da bi se doslo do pobjede
-
4x4
#161 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
kao prvo, nisam ja to rekao nego jedan stari japanski pisac.
kao drugo, zlocini u punom smislu rijeci nemaju nista sa pobjedom.
jasnije da kazem;
nazivljavati se sa civilima ili zarobljenim vojnicima ne moze nikad pridonijeti jednoj vojnoj pobjedi.
jasnije da kazem;
nazivljavati se sa civilima ili zarobljenim vojnicima ne moze nikad pridonijeti jednoj vojnoj pobjedi.
Last edited by 4x4 on 13/01/2010 11:07, edited 1 time in total.
-
4x4
- nellington
#163 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Koji to Japanac? Da se obrazujem.4x4 wrote:kao prvo, nisam ja to rekao nego jedan stari japanski pisac.
jasnije da kazem;
-
4x4
#164 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
japanski, kineski..
necemo shibicarit sad.
u principu niko i ne zna gdje i kako je zivio.
prilicno je sve nagadjane,, a njegovi su skolari sastavljali njegov tekst,, i tako je izasla knjiga l0)
necemo shibicarit sad.
u principu niko i ne zna gdje i kako je zivio.
prilicno je sve nagadjane,, a njegovi su skolari sastavljali njegov tekst,, i tako je izasla knjiga l0)
- felipe kajetano
#165 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Kakve ba ofanzive i kakvi bakraci
Politicko rukovodstvo Srba nikad nije bilo nacisto sta je veci prioritet..vojni poraz protivnika ili odrzavanje istog u zivotu infuzijama koje im oni prodaju...Pa citavo vrijeme sukoba u BiH na teritoriji pod kontrolom Srba nije proglaseno ratno stanje...o svemu su odlucivali lokalni atamani koji su imali svoju racunicu sa begovima sa druge strane...a narod glumi rat i misli da je ucestvovao u nekim ofanzivama/odbranama.VRS je imala ulogu podizvodjaca radova kojima se uskracivalo pravo na odlucivanje kako ce se kuca graditi i nerijetko su majstori mijenjani ako bi pokazali bilo kakvu samovolju.Nesreca je sto su u tim igrarijama mnogi izgubili zivot.
Ono sto im je bilo bitno obiljezeno je prvih mjeseci rata a preostalo vrijeme sukoba je drustvena igra riziko sa pravim zrtvama u cilju licnog bogacenja nekih ljudi.Kakve bolan srpske ofanzive i odbrana vilama i sjekirama golorukog stanovnistva :-)I kad bi se stvarao privid pravog rata k'o onomad na Bihacu..profiteri bi sve zaustavljali i debelo naplatili svoje usluge..zna babo Atif kako je islo!
Ono sto im je bilo bitno obiljezeno je prvih mjeseci rata a preostalo vrijeme sukoba je drustvena igra riziko sa pravim zrtvama u cilju licnog bogacenja nekih ljudi.Kakve bolan srpske ofanzive i odbrana vilama i sjekirama golorukog stanovnistva :-)I kad bi se stvarao privid pravog rata k'o onomad na Bihacu..profiteri bi sve zaustavljali i debelo naplatili svoje usluge..zna babo Atif kako je islo!
-
4x4
#166 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
moj feljipe,,
pa ko pobi onih petnestak hiljada vojnika tzv. vrs ??
pcelica maja ?
pcelica maja ?
Last edited by 4x4 on 13/01/2010 11:22, edited 1 time in total.
- nellington
#167 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Pa dobro, u Japanu vjerovatno nije živio, ali nije bitno. Bitno je to da skrupule i viteštvo u ratu donose čast pred očima historije, pa i u slučaju da se vojni cilj ne ostvari. Sad, činjenica da historiju pišu pobjednici ne može to pomutiti... jer i zapadni autori pišu o viteštvu Saladinovom, i britanski autori o Rommelovoj korektnosti... Ljudi smo, nismo zvijeri.
- felipe kajetano
#168 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Nisi shvatio poentu..bumbaru4x4 wrote:moj feljipe,,
pcelica maja ?
- 1gorstak
#169 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Mali off ... ti releje cuvao ? Kakva je to stela bila ?felipe kajetano wrote:rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio)
-
4x4
#170 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
shvatio sam ja poentu.
sve u srz.
na pocetku je veliksrbin bio veliki ratnik,.
osvojio je brzo sve,, i onda se pojedine vojskovodje bogatile dok je obican pijun ginuo.
to mi nekako zvuci prefarbano.
mislim, kad se uzme u obzir koliko je naoruzanja "protivnik" imao na pocetku rata.
moglo bi se (ne daj boze , hehe) shvatiti da je velikosrbin sve osvojio brzo dok je njegov protivnik bio goloruk.
a kad se protivnik malo naoruzao, onda nije bio makac.
samo pomalo chesanje okolo,
zvuci mi pomalo subjektivno, iskreno da ti kazem.
ne znam da li je do mene,,
a mozda ima i drugih koji misle da bulaznis?
sve u srz.
na pocetku je veliksrbin bio veliki ratnik,.
osvojio je brzo sve,, i onda se pojedine vojskovodje bogatile dok je obican pijun ginuo.
to mi nekako zvuci prefarbano.
mislim, kad se uzme u obzir koliko je naoruzanja "protivnik" imao na pocetku rata.
moglo bi se (ne daj boze , hehe) shvatiti da je velikosrbin sve osvojio brzo dok je njegov protivnik bio goloruk.
a kad se protivnik malo naoruzao, onda nije bio makac.
samo pomalo chesanje okolo,
zvuci mi pomalo subjektivno, iskreno da ti kazem.
ne znam da li je do mene,,
a mozda ima i drugih koji misle da bulaznis?
- felipe kajetano
#171 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Pa zasluzio sam i ja malo "releja" nakon tumaranja po olimpijskim planinama..nasim ljepoticama1gorstak wrote:Mali off ... ti releje cuvao ? Kakva je to stela bila ?felipe kajetano wrote:rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio)
- karanana
#172 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
a ti si onaj maskirani sto je cuvao svezanog unproforca uz relej?felipe kajetano wrote:Pa zasluzio sam i ja malo "releja" nakon tumaranja po olimpijskim planinama..nasim ljepoticama1gorstak wrote:Mali off ... ti releje cuvao ? Kakva je to stela bila ?felipe kajetano wrote:rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio).. a stela je bila ..hebena
- felipe kajetano
#173 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ma @karanana na svu srecu sam tad vec zavrsio sa zimovanjem i Vuckom 
- Manojlo1
#174 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Da nisi bio na Kozari kada su nas malo... ono...?felipe kajetano wrote:Pa zasluzio sam i ja malo "releja" nakon tumaranja po olimpijskim planinama..nasim ljepoticama1gorstak wrote:Mali off ... ti releje cuvao ? Kakva je to stela bila ?felipe kajetano wrote:rusenje svih radio-releja pod kontrolom VRS od strane NATO avijacije(na jednom umalo nisam kosti ostavio).. a stela je bila ..hebena
-
Alfa_Ze
#175 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?
Ti se konstantno bavis podvalama. Objasni zasto nije proglaseno ratno stanje u RS ?? Ima li to veze sa Karadzicem kontra Mladica ?? Sta da je proglaseno ratno stanje, ko bi tada vrsio vlast u RS ??felipe kajetano wrote:Kakve ba ofanzive i kakvi bakraciPoliticko rukovodstvo Srba nikad nije bilo nacisto sta je veci prioritet..vojni poraz protivnika ili odrzavanje istog u zivotu infuzijama koje im oni prodaju...Pa citavo vrijeme sukoba u BiH na teritoriji pod kontrolom Srba nije proglaseno ratno stanje...o svemu su odlucivali lokalni atamani koji su imali svoju racunicu sa begovima sa druge strane...a narod glumi rat i misli da je ucestvovao u nekim ofanzivama/odbranama.VRS je imala ulogu podizvodjaca radova kojima se uskracivalo pravo na odlucivanje kako ce se kuca graditi i nerijetko su majstori mijenjani ako bi pokazali bilo kakvu samovolju.Nesreca je sto su u tim igrarijama mnogi izgubili zivot.
Cuj njegovih floskula ‘’ Politicko rukovodstvo Srba nikad nije bilo nacisto sta je veci prioritet..vojni poraz protivnika ili odrzavanje istog u zivotu infuzijama koje im oni prodaju’’!!
Ne pisi gluposti. Da je VRS mogla da uzme teritoriju koju je kontrolisala ABiH, ona bi je i uzela. Na taj nacin bi politicko i vojno rukovodstvo Bosnjaka bilo primorano da potpise kapitulaciju.Obzirom da nije postojala ni TEORETSKA MOGUCNOST vojnog poraza od VRS, te tvoje nebuloze su svakako bez osnove i neutemeljenih argumenata.