Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Eborg

#151 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

@dr.gog: Hvala na objašnjenju! :)

BTW, ona karta opsade Sarajeva ugrubo objašnjava neke stvari, pogotovo ovo gdje su snajperi gađali. :)

http://strangemaps.files.wordpress.com/ ... almap1.jpg
Lawrence

#152 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Lawrence »

Betand wrote:
kurty wrote:
Joey Tribbiani wrote:

PS: isto tako moras biti poremecen pa da izjednacis snajperiste ARBiH i VRS.
Bas tako... Jedno je snajperista (bolesnik) koji je ubio 20 civila, a drugo je snajperista koji je ubio 20 vojnika...
tačno je tako , a kako ste sigurni da je snajperista arbije bih samo vojnike skidao? okle tolika sigurnost? to mi fini oni nisu ? de ba..
Jebi ga, bez ikakve namjere da izjednacavam cetnike, vikendase i VRS sa Armijom BiH, ali jedan od mojih skolskih drugova sa Ilidze je uz sve moguce veze uspjeo da se oslobodi "vojne obaveze", plati nekakvog kamijondziju nebi'l se izvukao odande i docepao inostranstva, kad se ukrcavao u kamion, potrefi ga "nash" snajper, ito posred cela... Slavisa, nikad nikog ruzno pogledao a kamo li ista drugo.... Bilo je jarane, bilo je...
duplooooo21

#153 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

Sta je bilo stim svabom jeli ostao iza linija?? jel se pojavio opet??

znam da je na kosovu jedan svabo snajperista bio imo je ogromni snajper neki specialni.. bas sam gledo na televiziji kaze prvo ubije vodju grupe pa onda ostale..
neznam koji je snajper bio ali nesta veliko skroz cak je mogo sa velike daljine da puca precizno mislim kada te pogodi taj stroj da ti otkine glavu skoz, metak mu je veci od mitraljezkog..
Shiptari su mu tako zahvalni da su mu dali jednu veliku srbsku kucu, mislim da i dan danas dole zivi i da je albanku ozenio..
Betand

#154 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Betand »

imala je i armija snajper 12,7 mm na hladnjači na stupu kad pričaš o velikom kalibru
tetakk

#155 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by tetakk »

@dr.gog
Svaka cast na napisanom :thumbup:

Prosle godine prica mi jedan bivsi stariji srpski vojnik kojeg je na Vlasicu bio "zavrno" nas snajperista(12,7mm) iza drveta:

" Ma ne bojim se ja "betonacija"(detonacija), ali kad me onaj "trotilac"( valjda trocijevac) sastavi..."
MojaMalenkost

#156 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by MojaMalenkost »

Lično sam prisustvovao/učestvovao u provjeravanju znaju li letjeti snajperisti sa Ali-pašinog polja.
Betand

#157 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Betand »

MojaMalenkost wrote:Lično sam prisustvovao/učestvovao u provjeravanju znaju li letjeti snajperisti sa Ali-pašinog polja.
divno ....
Magarece_godine

#158 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Magarece_godine »

Poslije iscitavanja ove teme necu moci spavati ... Ebem ti rat, metke, granate .... Uvijek se lijepim na stvari iz rata (ne treba zaboraviti..) i uvijek se tako sjebem ... Nidje u meni imuniteta za rat ... Konto sam malo i da posjetim psihologa, al dje cu ja to ... nisam lud ..
blaster

#159 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by blaster »

Svaka cast za ovakvu temu. :thumbup: :sax:

Pitanje za moderatore ovog foruma. Postoji li mogucnost da se otvori posebna tema u kojoj bi se moglo procitati o svemu sto se dogadjalo u ratnom Sarajevu? 89. sam godiste, proveo sam rat ovdje ali nemam pojma o ovim dogadjajima. Mislim da nisam jedini koji bi volio na jednom mjestu procitati starije clanke, pogledati klipove i filmove dostupne na internetu ili pogledati slike ratnog Sarajeva. :bih:
Joey Tribbiani

#160 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Joey Tribbiani »

blaster wrote:Svaka cast za ovakvu temu. :thumbup: :sax:

Pitanje za moderatore ovog foruma. Postoji li mogucnost da se otvori posebna tema u kojoj bi se moglo procitati o svemu sto se dogadjalo u ratnom Sarajevu? 89. sam godiste, proveo sam rat ovdje ali nemam pojma o ovim dogadjajima. Mislim da nisam jedini koji bi volio na jednom mjestu procitati starije clanke, pogledati klipove i filmove dostupne na internetu ili pogledati slike ratnog Sarajeva. :bih:
potrazi temu "pocetak rata u Sarajevu", pisalo se tamo dosta
Betand wrote:
MojaMalenkost wrote:Lično sam prisustvovao/učestvovao u provjeravanju znaju li letjeti snajperisti sa Ali-pašinog polja.
divno ....
to su i zasluzili...isto kao i onaj iz @dr.gog-ove price sto je ubio dvije djevojcice na grbavici. Jedna od razlika sto je on kaznjen (do duse ne koliko bih ja volio) dok bi na drugoj strani dobio nagradu. Jedna i druga strana nisu muslimani i cetnici nego ljudi i divljaci. U grupu ljudi su spadale legende razlicitih imena, vjera i nacija. Dzaba ja tebi govorim, ti opet imas nekog koga ces slijepo slusat i u sta ces vjerovati dok si ziv.
Bosanski_kralj

#161 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bosanski_kralj »

U svim vojskama svijeta se isto postupa sa zarobljenim snajperistima - likvidacija. Ja bi prema takvim snajpersitima koji civile terorišu, postupio na način da bi im oči iskopao, blago rečeno.
MojaMalenkost

#162 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by MojaMalenkost »

Betand wrote:
divno ....
2 sata ranije isti ti ubije prijatelja s kojim si proveo 20 godina, šta bi ti napravio?
smijesni_ste

#163 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smijesni_ste »

Joey Tribbiani wrote: Dzaba ja tebi govorim, ti opet imas nekog koga ces slijepo slusat i u sta ces vjerovati dok si ziv.
Pa ocito je da je ovaj koga si citirao direktan ucesnik rata...pa ce valjda prvo sam sebi vjerovati...na osnovu onoga sto je dozivio i vidio zar ne? :roll:
duplooooo21

#164 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

nema rata dje nema zlocina sa bilo kojih strane..
neki nesvataju ovde da su prijatelji roditelji rodjaci aman bas sve sto ti je drago poginuli i jos ako znas da je iz te zgade pucao taj snajaper i imas priliku da ga sam vidis likvidiras pa nebi bilo cudno da ga covjek pojede a kamal baci sa zgrade..
jeli bilo slucajeva da ako uhapse jednog da ga bace da mu obicni gradjani sude u toj ulici dje je pucao`???
duplooooo21

#165 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

http://video.google.de/videoplay?docid= ... jeva&hl=de#

obavezno pogledati Latinica Opsada Sarajeva..
Broj 1

#166 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Broj 1 »

Izgleda da smo mi trebali samo pracke da koristimo protiv cetnika.
Dajte ljudi , pustite se merhameta, nema idealnih ratova.

Sto se tice puski, nema bolje puske- snajpera od svedske puske koja ima cjevi sa dva kalibra, mozes da mijenjas cijev zavisno od municije koju imas. Pogodite o kojoj se radi. da vidite ljepotice.
Chisum

#167 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chisum »

MojaMalenkost wrote:
Betand wrote:
divno ....
2 sata ranije isti ti ubije prijatelja s kojim si proveo 20 godina, šta bi ti napravio?

Ma sta mu se pravdas???

Vidis da ne zna bi li srao ili pisao kada prica o ratu u Sarajevu... cas ovo, cas ono.

Alo... napadnu ti grad, ubijaju djecu dok se igraju... terorisu civile 4 jebene godine... mrcvare te na najgori nacin... Naravno da je, kada ti padne saka, sta god da mu uradis, da ga na kolac nabijes, da ga koljes - malo u poredjenju s onim sto zasluzuje.

Ne moras govoriti javno ili po forumima. Na kraju krajeva, to je tvoje licno iskustvo, tvoj zivot, sjecanje i privatna stvar, ali ne pravdaj se! Ko je te gadove u ratu ubijao, taj se osevapio na svaki nacin.

Goni ih u picku materinu.

Sjecam se na pocetku rata, kada smo jos uvijek bili u fazonu podjebavanja preko motorola s chobanima, ufatimo lika na kanalu, cetnik, kao Rade se predstavio, i danas se sjecam (nadam se da je poginuo ili barem tesko ranjen), pisa se od smijeha nakon sto su dvije zene na Dobrinji bukvalno isfasirane rafalima snajpera, hvali se kako ih je otipovao... I sta da radis konju kada bi ti dosao u ruke... pa ja sam ne znam sta bi mi sve padalo na pamet... sve gore od goreg.
Last edited by Chisum on 11/01/2010 22:02, edited 1 time in total.
Broj 1

#168 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Broj 1 »

Ja sam na moju strojnicu znao ucvrstiti jednooki durbin sto sam kupio bio na buvljaku u Madjarskoj. Mogu ti reci da je koristio koliko toliko, barem da bolje usmjeris vatru.
duplooooo21

#169 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by duplooooo21 »

jedan od vikivecih spezialaca pise na svom blogu kako je za njega rat poceo... jako interesantno..

http://ponor.blogger.ba/arhiva/2005/10

Kako je za mene poceo rat II - "J... ga prijatelju, to je za Srbiju"

Nekolicina mojih najboljih drugova bili su Srbi sa prilicno velikim "S". To njihovo "S" sam ignorisao jer sam uvijek smatrao da je prijateljstvo uvijek na prvom mjestu i da je njihovo veliko srpstvo njihova stvar. Zalio sam ih jer su bili otrovani nacionalizmom ali sam ih volio kao prijatelj i zelio da ostanemo prijatelji zauvijek.

To se sve promijenilo nakon prvih barikada. Bio je to nas zadnji zajednicki izlazak. Necu nikad zaboraviti to vece. Vracali smo se kuci obalom Miljacke i pricali. Ja upitah svog prijatelja (za kojeg sam sve vise spoznavao da mu je porodica do "guse" uvucena u SDS-ovske spletke)
"Jel' majke ti X, sta ovo bi?. Ove barikade?"
On ce samo: "Bi."
"A ovo ovoliko oruzje. Odakle ovo? Sta ce u rukama civila?"
"Treba. Da vidis samo sta je moj otac zaduzio."
Meni oce ispadose Sta? minobacac, bacac raketa? Sta ce mu to"
"Treba. Da se branimo"
"Branite! Od koga da se branite i to sa minobacacem. Pa sta ako taj minobac pogodi meni ili moje"
"J... ga prijatelju, to je za Srbiju"

Te sam tople i ugodne proljetne Sarajevske noci shvatio da je sve otislo u nepovrat. U meni se probudio borbeni ponos. Nece niko gadjati mene i moju kucu samo bas tako, nekaznjen.

Te iste godine moja ce kuca biti pogodjena vise puta, zapaljena i unistena. Prijateljev otac, ovaj sto je "zaduzio" minobacac "da se brani" poginuti ce u ranim danima rata.
Gnjuscic

#170 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gnjuscic »

Broj 1 wrote: Sto se tice puski, nema bolje puske- snajpera od svedske puske koja ima cjevi sa dva kalibra, mozes da mijenjas cijev zavisno od municije koju imas. Pogodite o kojoj se radi. da vidite ljepotice.
Hebemu, pa mogao si da zapamtiš kako se to oružje, ponos svojih majstora, zove. Ovako, skoro da me podsjeća na sintagmu `njemački auto´.

Da ! Nego to sam htijo reći.
Znam da je bivša milicija, pripremajući se za Olimpijadu '84. nabavila puške SAKO TRG-21. Zna li ko koliko ih je bilo i ko ih se domogao. One su bile u naoružanju protivterorističke jedinice i do rata su ležale negdje u skladištu sa ostalim stvarima. Pretpostaljam da ih je bilo jako, jako malo i da su iz dobivali dokazani `majstori´. Ustvari, za očekivati je, jer tamo gdje prestaje logika ..... :cry:
Muderiz

#171 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Muderiz »

Image
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#172 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by emillio estevez »

Da li je bio iti jedan dio Sarajeva siguran od snajpera ??
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#173 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Chmoljo »

emillio estevez wrote:Da li je bio iti jedan dio Sarajeva siguran od snajpera ??
zavisi. ja sam, recimo, bio na Alipašinu. snajper je mogao gađati jedino iz Nedžarića i to po vrlo malenom dijelu naselja. kasnije su stavljani kontejneri i havarisani autobusi ili betonski blokovi tako da su oni dijelili Sarajlije od pogleda zvijeri. u suštini, ako si se mogao negdje skloniti od snajpera, od granate nisi mogao :) nigdje, osim u podrum.
chuchumbamayumbe

#174 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by chuchumbamayumbe »

Chmoljo wrote:
emillio estevez wrote:Da li je bio iti jedan dio Sarajeva siguran od snajpera ??
zavisi. ja sam, recimo, bio na Alipašinu. snajper je mogao gađati jedino iz Nedžarića i to po vrlo malenom dijelu naselja. kasnije su stavljani kontejneri i havarisani autobusi ili betonski blokovi tako da su oni dijelili Sarajlije od pogleda zvijeri. u suštini, ako si se mogao negdje skloniti od snajpera, od granate nisi mogao :) nigdje, osim u podrum.
Mog'o si, ko neki, u trezor.
8-)
Galamdzija

#175 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Galamdzija »

Nisam dosad procitao o snajperistima koji su djelovali po recimo Buca potoku, da li je u tom dijelu grada bilo sigurnije hodati?
Post Reply