kijameta wrote:latentnicinik wrote:pa i nije to baš tako plitko razmišljanje, koliko ti misliš. Bar ja lično nemam mišljenje da jest, a nemam iluziju da će se svi složiti sa mnom.
Ja sam mišljenja da upravo Bošnjacima najviše odgovara čekanje. Ni Srbima, ni hrvatima, nit bosancima i hercegovcima, ama baš nikome ne odgovara čekanje više od Bošnjaka. Mi smo najbrojniji narod, i u budućnosti možemo biti samo brojniji. A to je plus koliko god neki ne željeli to prihvatiti kao činjenicu.
I zbog toga jesam za natalitetnu politiku, ali ne baš pasivnu ( da narodimo djece pa ih pustimo da nam ih odgajaju oni koji nas ne vole) već da ih odgajamo onako kako je ispravno, i kako samo mi želimo.
Da ne bude neke zabune, ja sam ponosni Bošnjak i, da bi me lakše razumjeli poslužit ću se uobičajenim riječnikom, islamist. I odgoj u tim dvjema tradicijama, kao i angažiranje u stilu tih tradicija, smatram jedinim ispravnim putem. I do koske sam beskompromisan kad je to u pitanju. Znam da me ovakvo razmišljanje isključuje kao saveznika i partnera kod mnogih, ali ne bih ga se odricao ni zbog toga, hvala.
Zbog toga što nijedna od te dvije tradicije nije bila nit popularna, nit se slobodno moglo živjeti u skladu sa tim tradicijama, a još manje javno djelovati u skladu sa njima, o Titovoj Jugoslaviji, mislim ama baš sve najgore. Taj osjećaj mi dodatno produbljuju oni koji žale za njom i koji su još ekstremniji u pokušajima da me/nas vrate u to mentalno i svako drugo stanje.
Bosnjaci su neobrazovana rulja,bez ikakve nacionalne svijesti,pseudomuslimani,psedonacionalisti.Dobar primjer je ovaj post,u njemu su naglasene kao osnovne vrijednosti dva apsolutno nespojiva stava a to je nacionalizam i islam. Ne moze niko biti islamista,ko je Bosnjak. Islam je nadnacionalan i iskljucuje svaku podjelu po nacijama,znaci u islamu ne postoje 'ponosni Bosnjaci' nego samo muslimani i nevjernici. Primjer islamiste je A. Izetbegovic,koji se u sojoj Islamskoj deklaraciji nijednom rjecju ne dotice +ponosnih Bosnjaka' nego istinskih islamskih ciljeva; islamizacije,islamske vlasti(kroz islamsku revoluciju) i kalifata. Cilj islamista nije Bosna ni na 23 ni na 100 % teritorije,nego kalifat u kojemu ce muslimani zivjeti ujedinjeni. Za muslimana je nedopustivo da bude 'ponosni Bosnjak' ili Albanac ili Arap,on je jedino i uvijek musliman i svi muslimani su mu braca,bez obzira na naciju( nepriznata kategorija po islamu),rasu i boju koze.
Jedan od razloga bosnjackoga nejedinstva i jeste sto su im mozgovi uhvaceni u ovo protivrjecje izmedzu nacije i vjere,koja ne prihvaca nacije. Bosnjaci nece biti narod ni za sto godina a sa obzirom na brzinu danasnjeg civilizacijskog progresa,to je puno puno prekasno.
lol, šteta što me ne poznaješ. znao bi da uopće nisam nacionalist, ni blizu toga. Islam jeste nadnacionalan, isključuje pogani nacionalizam koji postoji kod onih koji sebe smatraju boljim od nekog samo zato što su pripadnici neke nacije, ali islam ne isključuje pripadnost nekoj naciji.
U Bosni moraš biti nacionalno svjestan jer je to ono na čemu se zasniva politika u modernom svijetu. Znao je to i Tito i KPJ kad su nam udijelili ono velikodušno "Musliman". Pogotovo je to važno u našoj situaciji i na našim područjima gdje nam osporavaju sve - od nacije, do jezika, do prodane vjere...Da živim u Indoneziji, Kuvajtu ili Saudijskoj Arabiji, savršeno me ne bi interesovalo koje sam nacije, bilo bi mi važno samo da sam musliman. U Bosni me interesuje i iako mi je vjerski identitet, naravno, važniji, ne odričem se ni nacionalnog. Ni u loodilu.