Osiguranje auta - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#151 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

@Kiki-miki

Obrati paznju, imas full-kasko (to bi trebalo znaciti bez tvog ucesca u eventualnoj steti), i kasko sa odredjenom fransizom (tj. tvojim ucescem u steti). Ovo zadnje bude primjetno jeftinija varijanta pa ljudi polete, ali moze se desiti da zbog npr. 120 KM koliko moze biti jeftinija takva polisa, platis kod eventualne stete npr. 400 KM troska, pa te izadje skuplja pita nego tepsija...

Trazi od bar 5 kuca najbolje ponude za npr. full kasko za to vozilo, vidi da li polisa ukljucuju 1 ili 2 stete bez ucesca u toj godini, dakle nemoj se samo cijenom voditi,jer to zna biti navlakusa...

Ukoliko kod njih imas i obavezno osiguranje, uobicajeno je da ti daju 30% bonusa na kasko, u odnosu na full-full... Osim mozda ako je neki model popularan kod lopova, pa mu bude skuplja polisa... Ima tu dosta trikova, i ja nakon 5 godina citanja o tome imam uvida u samo 50% njih... Ako ti treba javni se na PP pa da ti proslijedim par telefona iz raznih osiguranja, da i njih upitas za ponude, mozda naletis na sta bolje od toga sto vec imas...
HardCore

#152 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by HardCore »

Nedavno sam imao udes, i procjenjena je totalna steta, auto je u vrijednosti od 5.500-6.500 KM, a poslali su mi onaj papir za odstetu s iznosom nesto manjim od 3000 KM, sto znaci da ja za te pare ne mogu kupiti isto auto, a to havarisano se ne moze prodati za te pare da izadje kao vrijedost vozila, dali ovo ovako treba da bude ili da pravim zalbu?
Bakir1

#153 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

HardCore wrote:Nedavno sam imao udes, i procjenjena je totalna steta, auto je u vrijednosti od 5.500-6.500 KM, a poslali su mi onaj papir za odstetu s iznosom nesto manjim od 3000 KM, sto znaci da ja za te pare ne mogu kupiti isto auto, a to havarisano se ne moze prodati za te pare da izadje kao vrijedost vozila, dali ovo ovako treba da bude ili da pravim zalbu?
to ti je to, ako procjena stete prevazilazi trzisnu vrijednost, a vjerovatno da je tako onda ti je ponudjeno 70% od trzisne vrijednosti uz zadrzavanje korisnih ostataka, u slucajevima kao sto je tvoj nikada ali nikada ne smijes dati da se pise totalna steta.
mozes pisati zalbe ali ne pije vode.
po istim katalozima rade carine i osiguranja tako da ti je to to.
HardCore

#154 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by HardCore »

Bakir1 wrote:
HardCore wrote:Nedavno sam imao udes, i procjenjena je totalna steta, auto je u vrijednosti od 5.500-6.500 KM, a poslali su mi onaj papir za odstetu s iznosom nesto manjim od 3000 KM, sto znaci da ja za te pare ne mogu kupiti isto auto, a to havarisano se ne moze prodati za te pare da izadje kao vrijedost vozila, dali ovo ovako treba da bude ili da pravim zalbu?
to ti je to, ako procjena stete prevazilazi trzisnu vrijednost, a vjerovatno da je tako onda ti je ponudjeno 70% od trzisne vrijednosti uz zadrzavanje korisnih ostataka, u slucajevima kao sto je tvoj nikada ali nikada ne smijes dati da se pise totalna steta.

Pa i ne isplati se nikako registovat auto, bolje kupit kakvog ficu za 4-5 stoja i vozat ga, a ne ovako ni kriv ni duzan lik mi pjan izlati i slupa me citavog i jos kasnije ja moram doplacivat da bi uzeo isto il sl. auto...ova drzava je propala nema sta...
Bakir1

#155 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

nije drzava kriva, to su pravila igre, caka oko totalne stete je vrlo vrlo, da si prije pitao i znao za taj legalni fol koji koriste ne bi mozda popusio foru, da je steta bila malo manja od trzisne vrijednosti to bi se zavrsilo ok, ovako, iz iskustva nemoj se natezati, advokat ti nece pomoci, dobra volja je hoce li tvoju zalbu usvojiti ali mislim da ne, jer su pred sudom cisti kao suza.
posalji mi na pp koji model auta, godina i motor i koje osiguranje, sutra cu pogledati katalosku cijenu pa da vidimo imas li osnova za zalbu
preludezalude

#156 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by preludezalude »

Samo zalba. Ja sam prije 3-4 godine imao isti slucaj. Nakon njihove prve ponude sam uzeo advokata i advokat je poslao zalbu. Jako brzo sam dobio drugu ponudu koja je bila puuuuno povoljnija (oko 60% vise su ponudili) i koju sam prihvatio.
To su vec lopovska posla sa njihove strane. Proglase totalnu stetu jer cijena dijelova i popravke je za njih previsoka. I onda ponude cifru koja nema veze sa totalnom stetom. I jos kazu u slijedecoj recenici: vrijednost auta je xxxx i kad se oduzme vrijednost iskoristivih dijelova, nudimo yyyy. Gluposti. Ako je totalna steta, onda nema iskoristivih dijelova.
Cim upletes advokata, odmah je njihova prica puno drugacija i stvari se razvijaju puno brze..
preludezalude

#157 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:
Ne radi se o trzisnoj vrijednosti vec o kataloskoj vrijednosti.
Bakir1

#158 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

dobro lapsus
eeeeeee

#159 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by eeeeeee »

nesto mi nije jasno pa ako ima neko vise info da napise...

kada je proglasena obostrana krivica, dali svako ide u svoje osiguranje i to zavrsava ili npr on u moje ja u njegovo??? i ima li uopste pravo na odstetu od osiguranja???
Bakir1

#160 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

u principu ako je obostrana krivica, mozes traziti naknadu od strane njegovog osiguranja ili on od tvoga ali u vrijednosti odgovornosti u %, isto tako mozes ocekivati i kaznu za taj prekrsaj ;-)
oklas

#161 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by oklas »

Pozdrav svima.
14.12.(Petak) sam imao nezgodu na cesti. Naletio sam na odron i tom prilikom mi je kamen probio karter na vozilu.
19.12. (Jucer) su procjenitelji iz osiguranja izvrsili procjenu. Odnosno uslikali fizicke deformacije na vozilu i cekam da me pozovu radi potpisivanja zapisnika (njihove procjene).
Vozilo je KASKO osigurano.
Znam da KASKO ne pokriva "pogonsku stetu", ali mene interesuje dali oni mogu eventualnu stetu na motoru isl. (ovo jos nije utvrđeno) odbiti platiti.
Ukoliko bude dodatnih ostecenja, ona su nastala kao direktna posljedica ostecenja na karteru.
Vozilo sam zaustavio cim mi je senzor javio pad pritiska ulja u motoru (nekih 1km od mjesta udara).
Nadam se da dodatne stete nece biti, ali to ce se moci tek naknadno utvrditi. Znam i da ce ukoliko je bude, oni pokusati izbjeci njeno placanje. E sada me zanima sta ja mogu uciniti ukoliko do ovoga dođe.

Uglavnom, znam da nista necu potpisati, dok se ne utvrdi kompletna steta ili eventualno naznaci
da postoji mogucnost dodatnih ostecenja, koja ce biti naknadno utvrdjena.

Nadam se da ima netko tko mi moze dati neki savjet.

LP
Bakir1

#162 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

definisao si ispravno termin pogonske stete koja se u principu ne isplacuje.
kamen je razbio karter, iscurilo ulje i recimo povukli lezajevi na radilici motora, sto bi mogao biti slucaj veoma lako.
dobiti ces iznos za karter ali za stetu na motoru neces.
pise ti u uslovima kasko osiguranja koje si dobio uz policu osiguranja.
evo neki uslovi koji su uglavnom c/p kod svih:
Član 21.

(1) Osiguravač nije u obavezi da naknadi štetu i troškove koji nisu prouzrokovani od rizika iz člana 17. i 18. ovih Uslova, kao ni štetu i troškove koji su nastali:
1) usljed kvara na vozilu za vrijeme pogona (tzv. pogonske štete), kao na primjer usljed: grešaka u materijalu, konstrukciji i izradi, istrošenosti materijala, kočenja, lošeg rukovanja, oštećenja na gibnjevima i amortizerima, probušenja ili prsnuća spoljne ili unutrašnje gume, oštećenja dijelova vozila usljed vožnje sa praznom gumom, nedovoljnog podmazivanja, nedostatka vode u hladnjaku, eksplozije u prostoru za unutrašnje sagorijevanje (cilindar motora), oštećenja na električnim instalacijama, pretjeranog opterećenja i drugih pogonskih šteta. Osiguravač je međutim, u obavezi da naknadi štetu od saobraćajne nezgode, požara i eksplozije u smislu člana 17. stav (1) tačka 1), 3) i 5) ovih Uslova, koji bi nastali neposredno kao posljedica pogonske štete;
Osiguravač je u obavezi da nadoknadi štetu prouzrokovanu usljed kvara za vrijeme pogona vozila (tzv. pogonsku štetu) u toku ostvarenja rizika predviđenih u članu 17. stav (1) tačka 11) ovih Uslova, osim u slučaju predviđenom u tački 13) ovog člana.
2) zbog smrzavanja tečnosti u hladnjaku ili bloku motora;
3) na motoru ili drugim sklopovima na vozilu, kao posljedica gubitka ulja ili tečnosti iz hladnjaka u toku nastavljanja vožnje poslije oštećenja vozila;
ali clan 17 stav 1 tacka 11 kaze:
11) zlonamjernih postupaka ili obijesti trećih lica,
oklas

#163 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by oklas »

Hvala na brzom odgovoru.
Te stete se bojim, ali ono sto pise u ugovoru me buni.
Sve je nekako dvosmisleno napisano.

3) na motoru ili drugim sklopovima na vozilu, kao posljedica gubitka ulja ili tečnosti iz hladnjaka u toku nastavljanja vožnje poslije oštećenja vozila;

Ja sam vozilo zaustavio cim se senzor upalio (odnosno cim sam uvidio problem)

Eventualna steta (ako je bude) je nastala kao direktna posljedica i nije se mogla zaobici.
Radi toga mi nema logike da to ne isplate.
Ima li mi ikakve fajde da ganjam (ako bude stete).
Bilo bi mi OK, da sam ja vozilo vozio na svoju ruku (znajuci da je karter probijen).

Mozes li mi dati kakav savjet ili cu morati to prihvatiti "zdravo za gotovo".

Hvala ti jos jednom na brzom odgovoru.
Last edited by oklas on 20/12/2012 09:46, edited 1 time in total.
Bakir1

#164 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

iskljucenja su opasna i kao takva postoje radi zastite osuguranja.
da tvoja eventualna pogonska steta je direktno uslovljena ostvarenjem osiguranog slucaja, ali nije mjerodavna jer stanje mehanicko tvog motora nije predmet osiguranja i kao takvo nema pokrice.
mislim da se tu nije smjelo nista strasno desiti, imao sam isti slucaj sa vozilom iz vau vau grupacije, a ukoliko bude neke stete, moli Boga da pravni sektor navedenog osiguranja ima uposlenike koji ne barataju pojmovima iz uslova koje su ti dali.
za sve ostalo previse skupo bi te kostalo da nadjes poveznicu izmedju dva slucaja koja bi pravno pila vode (vjestaci, advokati, sudovi i ostalo)
sto bi rekli skuplja pita nego tepsija ;-)
oklas

#165 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by oklas »

Hvala ti.
Za sada mogu samo cekati, pa cemo vidjeti.

LP
drndalo

#166 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Konsultuj se kako da pokusas naplatiti tu stetu od onoga ko je odgovoran za odrzavanje te dionice ceste, a to je uvijek neka firma... Moja drugarica je tako nesto naplatila prije 7-8 godina za odron pored Neretve, most Begica i Begovica... Ali mislim da je morala ici na sud s njima... Dakle ako imas zapisnik policije gdje je vidljivo da je ostecenja nastalo na tom odronu, oni su odgovorni za njega, a i tvom osiguranju je u interesu da te posavjetuju ako postoji mogucnost da to plati osiguranje te firme (tipa: Dobojputevi), nego oni kao tvoj osiguravatelj...
Bakir1

#167 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by Bakir1 »

da, poslusaj savjet od drndala, za odrzavanje te dionice je neko zaduzen, ima ja mislim u zakonu o bezbjednosti saobracaja u nekom clanu napomena da taj neko, pravno lice, mora sanirati rupe, odrone i ostalo u roku od 24 sata od nastanka istih.
uglavnom sud ti ne gine, kao i velikoj vecini onih koji se spore sa autocestama FBiH, radi pasa, macki, lisica i ostalih zivotinja koje su prouzokovale stetu na vozilu.
oklas

#168 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by oklas »

Vidjeti cu sta mogu uciniti.
Za sada cu sacekati da zavrsim papirologiju sa osiguranjem i da popricam sa njima.
Zatim kontam da vidim sta servis kaze, koliko oni mogu ocijeniti situaciju.
Mozda i ne bude nikakvih problema (stay positive)...

LP
hepek12

#169 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by hepek12 »

Može li mi neko preporučiti advokata u Sarajevu (provjerenog) za naplatu osiguranja po polici auto odgovornosti. Treba mi neko ko je specijalizovan za osiguranja. Hvala.
bzlaja

#170 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by bzlaja »

Pozdrav,
prije 3 dana sam imao udes, jedino osteceno vozilo je moje.Auto je Seat Leon , 2005 godiste kasko osigurano uz 20 posto mog ucesca u JAhorina osiguranju.Novonabavna vrijednost/suma osiguranja je 30985BAM. Procjena stete u ovkastenom servisu je ,samo za dijelove 9600 BAM, vjerovatno oko 12500-13000 BAM. Trzisna vrijednost tog auta je oko 14500-15000 BAM a kataloska ,pretpostavljam, oko 9500.Obzirom na troskove popravke, osiguranje ce sigurno proglasiti totalnu stetu.
Ima li neko neki savjet, ideju. Sta mogu ocekivati/traziti od osiguranja? Vrlo vjerovatno cu doci u situaciju da ce mi ponuditi cc 3000 BAM a stim ne mogu nista uraditi.

Pozz
respo

#171 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by respo »

pa ko je kriv sta kako
ne znamo nista da bi ti odgovorili
bzlaja

#172 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by bzlaja »

Krivica je moja, samo moje vozilo osteceno. Alkohol 0.00% .
Napominjem, kasko osigurano uz 20% mog ucesca u steti.
drndalo

#173 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Pa vidi prvo sta ce ponuditi... I raspitaj se kod nekoga ko ima konkretna osiguravajuca iskustva jer to radi kako to najcesce ide... Uz tvoje ucesce, mozda ne bude totalka...
bzlaja

#174 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by bzlaja »

evo, i pokusavam da dobijem info od nekoga ko ima iskustva ...sigurno ce biti totalka jet t o njima mnogo vise odgovara
drndalo

#175 Re: NAPLATA OSIGURANJA

Post by drndalo »

Pa ne znas jos vrijednost iz kataloga, koliko ce biti tvoje ucesce, osim toga na tako starom autu mozda mozete doci do sporazuma da se ne radi u ovlastenom, nego npr. negdje gdje ce njih to kostati npr. 8000 umjesto 9500 generalke ili 12000 u ASA-i...

Lupam ovo gore iz glave, ali u svakom slucaju, nikakvu prvu ponudu s njihove strane ne prihvataj odmah... Dobro je sto je alko test na tvojoj strani, pa bar taj dio nije sporan...
Post Reply