Zakon o porezu na dohodak

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
enx

#151 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by enx »

.
Last edited by enx on 04/04/2012 11:54, edited 1 time in total.
Nadinka

#152 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Nadinka »

Prosle godine sam podigla stambeni kredit, ali prva ratu sam uplatila tek u novembru. To znaci da imam uplatu kamate u oktobru (interkalarna), novembru i decembru. Da li bih trebala traziti povrat na tu kamatu kad predam poresku prijavu ove godine,a pretpostavljam, tek iduce godine trazim povrat za kamatu koju budem platila u toku ove godine?
Jel m oze neko napisati sta tacno od dokumentacije treba predati za takav zahtjev?

Kako ide povrat za ljekarske preglede i lijecenja u privatnoj praksi i placene lijekove?
nuttyyy

#153 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by nuttyyy »

Dolaze li rješenja za povrat uplaćenog poreza u 2009 god. i dalje???
Vidim da Vas je većina dobila rješenje za povrat još prije Nove Godine. Meni još nikakvo rješenje nije došlo. Da li da čekam još (možda nisu stigli sve obraditi). Ili gdje da ganjam u kojoj fazi je predmet... Ima li iko da još uvijek čeka i šta nam je činiti...
laks

#154 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by laks »

nuttyyy wrote:Dolaze li rješenja za povrat uplaćenog poreza u 2009 god. i dalje???
Vidim da Vas je većina dobila rješenje za povrat još prije Nove Godine. Meni još nikakvo rješenje nije došlo. Da li da čekam još (možda nisu stigli sve obraditi). Ili gdje da ganjam u kojoj fazi je predmet... Ima li iko da još uvijek čeka i šta nam je činiti...
Izgleda da se jedino u kantonu sarajevo vrši povrat poreza. Po meni bi i ostali kantoni morali vratiti porez iz 2009 godine ubrzo, jer će do aprila trebati vratiti porez iz 2010 godine.
zonbirile

#155 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by zonbirile »

he,he pa nada zadnja umire,nego neka prebiju sa porezom za 2011g.
tolumbar

#156 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by tolumbar »

Do koje cifre se ne placa porez na dohodak?
Suzie Q

#157 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Suzie Q »

povrat za lijekove i plaćene preglede ide ovako:
za lijek - prilaže se recept i račun
za pregled - prilaže se uputnica i račun
enx

#158 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by enx »

.
van Basten

#159 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by van Basten »

je li došao vakat da skupljamo papire za povrat u 2010.?
MC_82

#160 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by MC_82 »

moje iskustvo sa poreznom ispostavom novi grad
uredno sam popunio obrasce i dostavio potrebnu dokumentaciju. oko nove godine ljubazna gospođa me zove i traži da dopunim dokumentaciju koja se odnosi na životno osiguranje. naravno ja to uradim i onda čekam da mi pošalju rješenje. međutim, gospođa me ponovo zove i kaže da mi ne mogu priznati osiguranje jer nisam dostavio uplatnice da sam ja lično uplatio. ja odgovorim da sam dostavio potvrdu osiguranja u kojoj se vidi iznos uplaćen u predmetnoj godini, te joj objasnim da uplata osiguranja ide preko firme svaki mjesec. također predočim iznos mjesečnih primanja po ugovoru i iznos izvršene uplate na moj račun u banci, na osnovu čega se vidi da uplata za osiguranje ide iz mojih sredstava, samo što umjesto mene, firma vrši uplatu.
uglavnom ni nakon mjesec dana rješenja nema. jučer odem kod ovo gospođe i ona me odvede šefici ispostave koja uopšte ne pogledavši dostavljenu dokumentaciju, arogantno i na jedan mahalski način reče da ako nema uplatnica da to mogu zaboraviti. svaki moj pokušaj da joj objasnim o čemu se radi je bio uzaludan, uopšte se nije udostojila da me sasluša. nekako bi to i prihvatio da neće da priznaju osiguranje, da kolege sa posla koji su to prijavili (indentična situacija) nisu dobili ta sredstva nazad bez ikakvih dodatnih pitanja. jedina razlika jeste što su te kolege prijavljene u drugim sarajevskim opštinama. na moju konstataciju da porezna politika nije na općinskom nivou, dotična je odgovorila da to nije njen problem :x sve se završilo tako što sam rekao ovoj gospođi koja je cijelo vrijeme bila jako ljubazna i profesionalna da uradi rješenje za dio koji nio sporan (povrat po osnovu uplaćene kamate), a za ovaj dio koji je sporan da ću se žaliti.
može li neko objasniti kako je moguće da porezne ispostave različito postupaju u identičnim situacijama? je li neko imao sličnih problema? do kada ćemo biti izloženi samovolji pojedinih šefuljaka koji misle da mogu šta im se prohtije?
gaius

#161 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by gaius »

ako iskoristiš uplatu osiguranja kao olakšicu onda će ti suma koju dobiješ po isteku ugovora o osiguranju biti smatrana dohodkom.. daju na mostu, uzmu na ćupriji.. ne vidim uopšte smisao te olakšice..

ja je ne koristim..
Dendrlix

#162 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by Dendrlix »

@MC_82

Ja bih odnio jebene uplatnice a kasnije se natovario kobili na vrat svim mogucim pravnim sredstvima. Od sefa, direktora, ministra pa i suda. Uzmi u racunovodstvu firme uplatnice, moraju ih imati.
convict

#163 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by convict »

MC_82 wrote:moje iskustvo sa poreznom ispostavom novi grad
uredno sam popunio obrasce i dostavio potrebnu dokumentaciju. oko nove godine ljubazna gospođa me zove i traži da dopunim dokumentaciju koja se odnosi na životno osiguranje. naravno ja to uradim i onda čekam da mi pošalju rješenje. međutim, gospođa me ponovo zove i kaže da mi ne mogu priznati osiguranje jer nisam dostavio uplatnice da sam ja lično uplatio. ja odgovorim da sam dostavio potvrdu osiguranja u kojoj se vidi iznos uplaćen u predmetnoj godini, te joj objasnim da uplata osiguranja ide preko firme svaki mjesec. također predočim iznos mjesečnih primanja po ugovoru i iznos izvršene uplate na moj račun u banci, na osnovu čega se vidi da uplata za osiguranje ide iz mojih sredstava, samo što umjesto mene, firma vrši uplatu.
uglavnom ni nakon mjesec dana rješenja nema. jučer odem kod ovo gospođe i ona me odvede šefici ispostave koja uopšte ne pogledavši dostavljenu dokumentaciju, arogantno i na jedan mahalski način reče da ako nema uplatnica da to mogu zaboraviti. svaki moj pokušaj da joj objasnim o čemu se radi je bio uzaludan, uopšte se nije udostojila da me sasluša. nekako bi to i prihvatio da neće da priznaju osiguranje, da kolege sa posla koji su to prijavili (indentična situacija) nisu dobili ta sredstva nazad bez ikakvih dodatnih pitanja. jedina razlika jeste što su te kolege prijavljene u drugim sarajevskim opštinama. na moju konstataciju da porezna politika nije na općinskom nivou, dotična je odgovorila da to nije njen problem :x sve se završilo tako što sam rekao ovoj gospođi koja je cijelo vrijeme bila jako ljubazna i profesionalna da uradi rješenje za dio koji nio sporan (povrat po osnovu uplaćene kamate), a za ovaj dio koji je sporan da ću se žaliti.
može li neko objasniti kako je moguće da porezne ispostave različito postupaju u identičnim situacijama? je li neko imao sličnih problema? do kada ćemo biti izloženi samovolji pojedinih šefuljaka koji misle da mogu šta im se prohtije?
vrlo sličan sam slučaj imao u istoj opštini, ali su mi malo bolje objasnili. potrebno je kao potvrdu uplate dostaviti ne uplatnice nego potvrdu iz osiguravajuće kuće o ukupno plaćenom iznosu. osiguravajuće kuće znaju o čemu se radi i redovno izdaju ove potvrde, dovoljno je samo da im odeš na šalter. meni su potvrdu iz Merkura prihvatili bez riječi.

a o "ljubaznosti" zaposlenih u poreznoj, kao i u manje-više svim državnim službama je suvišno govoriti, ja avansno drmnem jedan apaurin kadgod idem ganjati neke papire.
MC_82

#164 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by MC_82 »

upravo sam tako i uradio, zatražio potvrdu od osiguravajućeg društa i odnio, to sam odmah uradio prilikom predaje dokumentacije, ali neće da prihvate. poslije su mi tražili uplatnice koje nemam jer ne uplaćujem ja direktno. pokušao sam u firmi da to dobijem, ali ništa od toga. kao ne mogu mi oni to dati, to trebam tražiti od osiguranja. uglavnom u krug se vrtim. čekam da me zovu da dođem po rješenje pa da se žalim.
enx

#165 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by enx »

.
HomeSweetHome

#166 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by HomeSweetHome »

Hajde, savjetujte i mene, molim vas.

U mojoj Poreznoj upravi (SG) nece da mi priznaju kamatu na stambeni kredit jer je kredit nazvan kao stambeni s namjenom adaptacije. Razlog tome je to sto mi u gradjevinskoj dozvoli, na osnovu koje je kredit odobren, pise adaptacija i dogradnja, a sve to opet, jer je kuca gradjena na postojecem objektu. Poslali mi poziv da dodjem radi "ispravke greske u poreznoj prijavi", ja kontala mozda sam stvarno nesto zeznula. Kad dodjoh tamo, kaze covjek kako na to nemam pravo povrata, pa eto, trebam ispraviti prijavu tako da izbacim taj dio iz sume za povrat. Rekoh da mi ne pada na pamet odricati se onoga na sto imam pravo, okrenem se i odem. Ne bude meni mrsko, odem kuci, uzmem registrator pun racuna za materijale i usluge sto sam se naplacala (npr. racun za 2000 blokova, koji su ti valjda neophodni za adaptaciju), sve to kopiram, uzmem urbanisticku i gradjevinsku, u kojima se uredno govori o rusenju, gradjenju, iskolcenju itd. sto jasno dokazuje da se fakticki ne radi o adaptaciji, i odnesem sve njemu. Kaze, pregledat cu pa cemo se cuti. Za koji dan navratim, a on meni i dalje "ne moze", pa "ne moze". Dobro, rekoh, vi uradite rjesenje o odbijanju a ja cu se zaliti i budite sigurni da necu odustati, da cu ici ne samo na drugostepeni nego do Strasbourga, ako treba, jer smatram da me diskriminirate.
Nije doslo rjesenje jos, ali mi je usmeno rekao da je uradio rjesenje o odbijanju.
Ja smatram da nisu u pravu, jer Zakon primjenjuju kao konji kojemu si stavio amove pa vidi samo jednu tacku ispred sebe... Jedva cekaju da ti kazu da ti ne vrate pare...
u Pravilniku o primjeni Zakona o pozeru na dohodak se fino kaze:

Član 58.

(12) Rezidentnim poreznim obveznicima lični odbitak može se uvećati i za iznos plaćene kamate na stambeni kredit, ako posjeduje vjerodostojnu dokumentaciju kojom može dokazati da tim kreditom (kupovinom ili izgradnjom stambene jedinice koja, s obzirom na broj članova uže porodice, odgovara njegovim potrebama), prvi put rješava svoj stambeni problem odnosno stambeni problem svoje porodice.

Nigdje ne pise kako mi se kredit mora zvati...
convict

#167 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by convict »

MC_82 wrote:upravo sam tako i uradio, zatražio potvrdu od osiguravajućeg društa i odnio, to sam odmah uradio prilikom predaje dokumentacije, ali neće da prihvate. poslije su mi tražili uplatnice koje nemam jer ne uplaćujem ja direktno. pokušao sam u firmi da to dobijem, ali ništa od toga. kao ne mogu mi oni to dati, to trebam tražiti od osiguranja. uglavnom u krug se vrtim. čekam da me zovu da dođem po rješenje pa da se žalim.
prilikom predaje na proljeće prošle godine je vladao haos. niti su oni znali u poreznoj šta trebaju uzeti niti su ljudima objasnili, sve u svemu ludnica je bila, a dosta su papira i pogubili (meni su recimo ugovor o kupovini stana izgubili).
ja bih na tvom mjestu pokušao još jednom predati potvrdu, a ako ne prođe uputiti žalbu na rješenje.
HomeSweetHome

#168 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by HomeSweetHome »

Joj, sto ne mogu ove "mi-smo-stari-forumasi" arogancije.. vi sad kao mene ignorisete jer sam ja kao nova...

E, pa da znate, nisam nova i nagledala sam se na ovom forumu tih ciklusa - prvo ignoriraj, pa onda kontriraj, pa ponovo malo ignoriraj, pa onda prihvati ili ne... i pun mi je vise *** toga.
convict

#169 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by convict »

HomeSweetHome wrote:Joj, sto ne mogu ove "mi-smo-stari-forumasi" arogancije.. vi sad kao mene ignorisete jer sam ja kao nova...

E, pa da znate, nisam nova i nagledala sam se na ovom forumu tih ciklusa - prvo ignoriraj, pa onda kontriraj, pa ponovo malo ignoriraj, pa onda prihvati ili ne... i pun mi je vise *** toga.
a jel' ti možda palo na pamet da ne vise ljudi non-stop na forumu? kad pošalješ mail centru za podršku korisnicima neke firme, da li ti uvijek odgovore u roku sat-dva? ili je tvoj slučaj možda specifičan pa niko nema spreman odgovor?

u svakom slučaju, mislim da je kod povrata poreza po osnovu kamate ključni dokument koji vadiš u katastru da nemaš druge imovine. e sad, ako je taj objekat već neko vrijeme u tvom vlasništvu, mislim da po osnovu nadogradnje ne možeš vratiti kamatu. ako imaš dokaz da je ta nadogradnja tvoja prva stambena jedinica, onda imaš osnova za žalbu
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#170 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by JoseMujica »

gaius wrote:ako iskoristiš uplatu osiguranja kao olakšicu onda će ti suma koju dobiješ po isteku ugovora o osiguranju biti smatrana dohodkom.. daju na mostu, uzmu na ćupriji.. ne vidim uopšte smisao te olakšice..

ja je ne koristim..
isti slučaj...tek kad je počelo pođem ja napraviti ovu poreznu prijavu i ko hladan tuš me dočeka ovo od tete u poreznoj :x WTF i odustanem od te zajebancije
HomeSweetHome

#171 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by HomeSweetHome »

ok, ok, nesto mi je naletilo, izvinjavam se...

Objekat je izgradjen, od temelja do krova, nista nije adaptirano ni dogradjivano ali su to opstinari koji su izdavali urbanisticku i gradjevinsku dozvolu okarakterisali kao "adaptacija i dogradnja" jer je vec na istom mjestu postojao objekat, samo manji. Objekat je kupljen u 09/2008 a kredit sam digla 02/2009...

UH, bas mi je nesto pun kufer ove nase administracije...

edit: zaboravih dodati da sam uredno donijela potvrde da ni ja ni suprug nemamo nista drugo osim te kuce a nismo nikad ni imali...
convict

#172 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by convict »

JoseMujica wrote:
gaius wrote:ako iskoristiš uplatu osiguranja kao olakšicu onda će ti suma koju dobiješ po isteku ugovora o osiguranju biti smatrana dohodkom.. daju na mostu, uzmu na ćupriji.. ne vidim uopšte smisao te olakšice..

ja je ne koristim..
isti slučaj...tek kad je počelo pođem ja napraviti ovu poreznu prijavu i ko hladan tuš me dočeka ovo od tete u poreznoj :x WTF i odustanem od te zajebancije
tako je, još samo da smo mi uređeno društvo pa da možeš znati šta će biti za jedno 20-30 godina. ja sam odlučio da sad uzmem olakšicu, a ako tamo nekad 2035. budem morao platiti 10% na sumu koja mi bude isplaćena halal im bilo
convict

#173 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by convict »

HomeSweetHome wrote:ok, ok, nesto mi je naletilo, izvinjavam se...

Objekat je izgradjen, od temelja do krova, nista nije adaptirano ni dogradjivano ali su to opstinari koji su izdavali urbanisticku i gradjevinsku dozvolu okarakterisali kao "adaptacija i dogradnja" jer je vec na istom mjestu postojao objekat, samo manji. Objekat je kupljen u 09/2008 a kredit sam digla 02/2009...

UH, bas mi je nesto pun kufer ove nase administracije...

edit: zaboravih dodati da sam uredno donijela potvrde da ni ja ni suprug nemamo nista drugo osim te kuce a nismo nikad ni imali...
e ne znam, fakat djeluje komplikovano, samo ti mogu poželjeti sreću u borbi s birokratijom (da ne kažem vjetrenjačama)
HomeSweetHome

#174 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by HomeSweetHome »

Ma i meni se cini da ce biti borba s vjetrenjacama... ali, hajde, ne odustajem odmah na pocetku, dok ne iscrpim sva pravna sredstva...

U svakom slucaju, hvala na trudu :)
enx

#175 Re: Zakon o porezu na dohodak

Post by enx »

.
Last edited by enx on 04/04/2012 11:55, edited 1 time in total.
Post Reply