Vrlooo ozbiljnavisocicaguy wrote:pa i jest nam sve ovako kad se sve okrece na salu i zajebanciju.. a stvar je, principijelno, vrlo ozbiljna. ako je ko pokusao u turskoj opasati se njihovom nacionalnom zastavom ili je okrenuti naopacke, vrlo brzo bi bio "doveden u red" od strane uniformisanih lica... jer nacionalna zastava nije zajebancija... al kod nas moze sve
Ispravno postavljanje Zastave BiH
- Zokipfc
#151 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
-
nemezis
#152 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Nemoj mene nazivati "vi" jer se ja slažem da zastava treba da prikazuje BiH onako kako ona izgleda. Rješenje je donijeti propis koji će ovo precizirati.dustaban wrote:Pa "zelja da se ne vidi obrnut trokut (kontura BiH) na zastavi" je sasvim dovoljan razlog da se sije, ako treba, posebna vertikalna zastava. To uostalom jeste slucaj kod mnogih drzava koje drze do svojih simbola.nemezis wrote:U prilog postavljjanja zastave tako da žuti trokut predstavlja konture BiH ide samo zelja da ne vidimo obrnut trokut na zastavi. Sve ostalo ideju prilog ovog "pogresnog" postavljanja. Meni je recimo logično da se jedan kraj zastave veze i za vertikalni i za horizontalni nosač, inače bi se morale praviti posebno vertikalne a posebno horizontalne zastave. Takodje mi je logično i da trokut uvijek predstavlja oblik BiH. A ovo dvoje je kontradiktorno.
Ali u nasem slucaju to nije potrebno. Ova postojeca zastava se moze sasvim lijepo postaviti i vertikalno tako da ne postavlja BiH naglavacke!
Ovi strucnjaci iz Visokog objasnjavaju "pravilo kazaljke na satu" ko da se radi o Njutnovom zakonu! A onda navode primjer kako su Ameri uveli i treci korak kako bi dobili ono sto zele sa svojom vertikalnom zastavom.
Cirkus je u tome sto sad oni vele da su ta tri koraka obavezni za sve zastave !!!
Opchi pichvajz.
Primjer Americke zastave nam samo kazuje da svako ima pravo da obrce svoju zastavu kako zeli. nikakva tu pravila "kazaljke na satu" nisu striktna i obavezna, to je nesto na sto se ljudi pozivaju u slucajevima kad ne postoji nikakva posebna instrukcija, kakav je haman kod nas slucaj. Kako ce i biti kad svakoga zaboli racku za drzavom i njenim simbolima.
I ako se bas mora kopirati Amere u svemu i ako vam treba objasnjavati ko djeci, onda bi za BH zastavu, analogno americkom duplom obrtanju, vazilo sljedece:
1. uzmes zastavu u horizontalnoj orijentaciji
2. rotiras je za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu
3. rotiras je po HORIZONTALNOJ osi za 180 stepeni i tako ... dobijes uspravnu BiH !
Nego, kako to inače ide sa zastavama sada kada se prave? Jeli se pravi posebno zastava za horizontalno postavljanje a posebno za vertikalno? Ili je to ista zastava pa se postavi kako gdje? Mislim na BiH.
-
visocicaguy
#153 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
objasnjeno? od strane koga?dustaban wrote:De ba sjashi!
I malo prouci ovu oblast. Za istu drzavu postoje zastave sa grbom, bez grba, kad su sa grbom grb se cesto uspravlja u vertikalnoj poziciji (ako im je to vazno) a i ne mora. To nije bitno kad je rijec o listu ili petokraki ali je to itekako vazno kad se radi o konturi drzave. Dodatni problem kod nase zastave je "fenomen trokuta" - kada ga okrenes za "samo" 90 stepeni ispadne kao da si ga okrenuo za 180 stepeni tj. naglavacke!
I tako dalje, sve je ovo davno objasnjenjo ali, yebiga, svaki dan se pojavljuju novi "strucnjaci"...
Vidi ovog cirkusa...
Kakva ti je razlika izmedju 2 i 3 ?!
covjece, ti 10 stranica unazad tvrdis nesto, ja od tebe trazim samo izvor tog tvog propisa. to da li nesto treba biti ovako ili onako je pitanje propisa / zakona. dok god takav ne postoji, to je irelevantno. ako postoji zakon, linkaj ga. ako ne postoji, ponasaj se prema postojecim pravilima u svijetu.
Last edited by visocicaguy on 16/09/2014 11:01, edited 1 time in total.
- dustaban
-
visocicaguy
#155 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
pa to je upravo ono o cemu ja pricam. znas li ti engleski??
i evo ti na toj stranici, konkretno za BOSNU I HERCEGOVINU:The rule is that when a flag is hung vertically the honour point (i.e., the top-left hand corner) should still be at the top-left. This means that most flags rotate 90 degrees and are then turned over. For example, the US flag has to be reversed to keep the canton in the top-left. The union flag just rotates, so as to keep the thick white stripe uppermost in the top-left corner.
http://www.crwflags.com/fotw/flags/ba.html
[quote]For Bosnia and Herzegovina, PMS 294 blue and 116 yellow. The vertical version is simply the flag turned through 90 degrees clockwise.
Ian Sumner, 10 October 2012[/quote]
Last edited by visocicaguy on 16/09/2014 11:05, edited 1 time in total.
- dustaban
#156 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
MA idi yebi se!visocicaguy wrote:pa to je upravo ono o cemu ja pricam. znas li ti engleski??
The rule is that when a flag is hung vertically the honour point (i.e., the top-left hand corner) should still be at the top-left. This means that most flags rotate 90 degrees and are then turned over. For example, the US flag has to be reversed to keep the canton in the top-left. The union flag just rotates, so as to keep the thick white stripe uppermost in the top-left corner.
Pise ti fino "most flags..." ali ne sve. Dole u dnu imas spisak zemalja gdje je vertikalna zastava drugacija od vertikalne
I tako dalje... pripremi se prije nego pocnes o necemu pametovati.
A o tvom i mom engleskom najbolje svjedoci ovaj post!
Last edited by dustaban on 16/09/2014 11:07, edited 1 time in total.
-
visocicaguy
#157 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
dustaban wrote:MA idi yebi se!visocicaguy wrote:pa to je upravo ono o cemu ja pricam. znas li ti engleski??
The rule is that when a flag is hung vertically the honour point (i.e., the top-left hand corner) should still be at the top-left. This means that most flags rotate 90 degrees and are then turned over. For example, the US flag has to be reversed to keep the canton in the top-left. The union flag just rotates, so as to keep the thick white stripe uppermost in the top-left corner.
Pise ti fino "most flags..." ali ne sve. Dole u dnu imas spisak zemalja gdje je vertikalna zastava drugacija od vertikalne
I tako dalje... pripremi se prije nego pocnes o necemu pametovati
citaj ti!
http://www.crwflags.com/fotw/flags/ba.html
[quote]For Bosnia and Herzegovina, PMS 294 blue and 116 yellow. The vertical version is simply the flag turned through 90 degrees clockwise.
Ian Sumner, 10 October 2012[/quote]
- dustaban
#158 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
Ali kako kraj bukvalista poput tebe. Onomad niko nije razmisljao o tome, ostalo je to nekakvo "opce pravilo" zakretanja za 90 stepeni i imamo cirkus koji imamo. A tebi i takvima je vaznije drzat se status quo-a nego slijediti logiku i razum.
Na istim mjestima gdje ti ja navodim kako NORMALNE zemlje rjesavaju te stvari, ti nalazis potvrdu za svoju pricu. Umjesto da skontas poruku - da svaka zemlja odredjuje sama svoje simbole kako njoj pashe.
Nnama izgleda pashe - naopako postavljena zemlja! OK, nek je i tako ali da se tako zvanicno prizna!
Ali kako kraj bukvalista poput tebe. Onomad niko nije razmisljao o tome, ostalo je to nekakvo "opce pravilo" zakretanja za 90 stepeni i imamo cirkus koji imamo. A tebi i takvima je vaznije drzat se status quo-a nego slijediti logiku i razum.
Na istim mjestima gdje ti ja navodim kako NORMALNE zemlje rjesavaju te stvari, ti nalazis potvrdu za svoju pricu. Umjesto da skontas poruku - da svaka zemlja odredjuje sama svoje simbole kako njoj pashe.
Nnama izgleda pashe - naopako postavljena zemlja! OK, nek je i tako ali da se tako zvanicno prizna!
-
visocicaguy
#159 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
ne razumijes - ja ne kazem da se pravilo ne moze mijenjati - ali DOK SE NE DONESE, POSTUJE SE POSTOJECE!dustaban wrote:Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
isto tako ova zastava mozda sutra nece biti ova - ali dok se ne dogovorimo o drugoj, ova se koristi...
- dustaban
#160 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Ama de bolan spusti se na zemlju! Prvo i prvo primjeti da ovu zastavu, kako god postavljenu, ne yebe dobar dio drzave i drzavljana. A i oni sto je "yebu" beli je yebu - miksaju je sa vjerskim zastavama, prave od nje gace i ostala srozavanja...visocicaguy wrote:ne razumijes - ja ne kazem da se pravilo ne moze mijenjati - ali DOK SE NE DONESE, POSTUJE SE POSTOJECE!dustaban wrote:Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
isto tako ova zastava mozda sutra nece biti ova - ali dok se ne dogovorimo o drugoj, ova se koristi...
Ali najeklatantniji primjer srozavanja je upravo NEPOSTOJANJE ZVANICNE ISPRAVNE INSTRUKCIJE o vertikalnoj zastavi. Ti da imalo imash rezona i osjecaja za ove stvari, ti bi umjesto objasnjavanja kako se to nesta zaokrece naopacke, trebao pokrenuti peticiju o DONOSENJU NOVE INSTRUKCIJE o vertikalnoj BH zastavi. A ne moras nista pokretati ljudi su vec na vise mjesta to pokrenuli imas i FB grupu na tu temu, pronadji je, a imas i neka konkretnija objasnjenja ovogo problema na koliko hoces portala, ukljucujuci i ovaj ovdje. Tvoja prica je samo ometanje i opstrukcija te patriotske inicijative. Kome god ne smeta naopako postavljena BiH nek se srami zbog toga!
- AhmetShabo
#161 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
amerikanac koji nam je pravio zastavu inspiraciju je sigurno pronasao dok je mijenjao baterije na nekom svom uredjaju

zalosno je da smo pristali da nam ovo bude zastava, kad je ni srbi ne jebu ni 2%

zalosno je da smo pristali da nam ovo bude zastava, kad je ni srbi ne jebu ni 2%
-
nemezis
#162 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Država može odrediti ali većina ne određuje. Evo Hrvatska samo okrene zastavu i grb gleda ulijevo.dustaban wrote:Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
- dustaban
#163 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Sta mislis bi li tako bilo da im je kifla (kontura drzave) na zastavi ?!nemezis wrote:Država može odrediti ali većina ne određuje. Evo Hrvatska samo okrene zastavu i grb gleda ulijevo.dustaban wrote:Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
-
visocicaguy
#164 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
pokreni peticiju, koristi se sredstvima javnog oglasavanja - radi sta hoces. ali u medjuvremenu, koristi se onom metodom koja je prihvacena u svijetu - ukoliko nije drzava drugacije propisala - a nasa nije. sve drugo JEDNOSTAVNO NIJE ISPRAVNO koliko god ti zelio da jeste.dustaban wrote:Ama de bolan spusti se na zemlju! Prvo i prvo primjeti da ovu zastavu, kako god postavljenu, ne yebe dobar dio drzave i drzavljana. A i oni sto je "yebu" beli je yebu - miksaju je sa vjerskim zastavama, prave od nje gace i ostala srozavanja...visocicaguy wrote:ne razumijes - ja ne kazem da se pravilo ne moze mijenjati - ali DOK SE NE DONESE, POSTUJE SE POSTOJECE!dustaban wrote:Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
Ali najeklatantniji primjer srozavanja je upravo NEPOSTOJANJE ZVANICNE ISPRAVNE INSTRUKCIJE o vertikalnoj zastavi. Ti da imalo imash rezona i osjecaja za ove stvari, ti bi umjesto objasnjavanja kako se to nesta zaokrece naopacke, trebao pokrenuti peticiju o DONOSENJU NOVE INSTRUKCIJE o vertikalnoj BH zastavi. A ne moras nista pokretati ljudi su vec na vise mjesta to pokrenuli imas i FB grupu na tu temu, pronadji je, a imas i neka konkretnija objasnjenja ovogo problema na koliko hoces portala, ukljucujuci i ovaj ovdje. Tvoja prica je samo ometanje i opstrukcija te patriotske inicijative. Kome god ne smeta naopako postavljena BiH nek se srami zbog toga!
-
nemezis
#165 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Ne znam, znam da im je grb sada naopako.dustaban wrote:Sta mislis bi li tako bilo da im je kifla (kontura drzave) na zastavi ?!nemezis wrote:Država može odrediti ali većina ne određuje. Evo Hrvatska samo okrene zastavu i grb gleda ulijevo.dustaban wrote:Yebao te "bosnian rule" upravo u tome i jeste sva diskusija. Treba ga mijenjati.
- dustaban
#166 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Njihov grb nije naopako nego je polozen NA BOK. To kod grbova nije uopce strasno. Ono sto je nedopustivo je okretanje NAGLAVACKE. A to se upravo desava sa nasom zastavom zbog, yebiga da ti sad ne objasnjavam geometriju, zbog toga sto, da uprostim, kad istokracni trokut okrenes na bok, ispadne kao da si ga okrenuo naglavacke!nemezis wrote:dustaban wrote:Ne znam, znam da im je grb sada naopako.nemezis wrote: Sta mislis bi li tako bilo da im je kifla (kontura drzave) na zastavi ?!
A ovaj put nije rijec o trokutu vec o konturi drzave. Pa ti sad skontaj ako mozes.
- dustaban
#167 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Ti mene sigurno neces uciti kako cu mecat zastavu.visocicaguy wrote: pokreni peticiju, koristi se sredstvima javnog oglasavanja - radi sta hoces. ali u medjuvremenu, koristi se onom metodom koja je prihvacena u svijetu - ukoliko nije drzava drugacije propisala - a nasa nije. sve drugo JEDNOSTAVNO NIJE ISPRAVNO koliko god ti zelio da jeste.
Ja cu je postavljati tako da kontura BiH uvijek bude USPRAVNA, jebemese za "ispravnost" okretanja!
Last edited by dustaban on 16/09/2014 11:49, edited 1 time in total.
-
visocicaguy
#168 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
to je vec tvoj problem. i ne kaze se mećat' nego metati, a zastava se općenito ne meće, nego kači.dustaban wrote:Ti mene sigurno neces uciti kako cu mecat zastavu.visocicaguy wrote: pokreni peticiju, koristi se sredstvima javnog oglasavanja - radi sta hoces. ali u medjuvremenu, koristi se onom metodom koja je prihvacena u svijetu - ukoliko nije drzava drugacije propisala - a nasa nije. sve drugo JEDNOSTAVNO NIJE ISPRAVNO koliko god ti zelio da jeste.
Ja cu je postavljati tako da kontura BiH uvijek bude USPRAVNA, jebeme se za "ispravnost" okretanja!
ps.: http://www.crwflags.com/fotw/flags/cy.html
The vertical flag is simply the horizontal version turned 90 degrees clockwise.
- dustaban
#169 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
To nije moj problem, vec jedan od problema ove drzave u koje spadaju i bukvalisti poput tebe!
-
nemezis
#170 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
A da malo racionalizujes argumente? Prvo, po čemu je grb manje bitan od kontura zemlje? Drugo, na našoj zastavi se kontura takodje položi na bok, to sto po tebi "ispadne" naglavačke je nešto drugo.dustaban wrote:Njihov grb nije naopako nego je polozen NA BOK. To kod grbova nije uopce strasno. Ono sto je nedopustivo je okretanje NAGLAVACKE. A to se upravo desava sa nasom zastavom zbog, yebiga da ti sad ne objasnjavam geometriju, zbog toga sto, da uprostim, kad istokracni trokut okrenes na bok, ispadne kao da si ga okrenuo naglavacke!nemezis wrote:dustaban wrote: Ne znam, znam da im je grb sada naopako.
A ovaj put nije rijec o trokutu vec o konturi drzave. Pa ti sad skontaj ako mozes.
-
visocicaguy
#171 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
ne, nego je problem ove drzave sto svako sebi uzima za pravo da tumaci zakone i propise kako se njemu cefne, odnosno kako on sebi u svojoj glavi razjasni.dustaban wrote:To nije moj problem, vec jedan od problema ove drzave u koje spadaju i bukvalisti poput tebe!
- dustaban
#172 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Vidi nesta... da su svi tako disciplinirani (a yebiga, ipak se radi o ogranicenju) kao ti, kako bi smo tek onda implementirali ove apsurdno primjenjene nazive "federacije" i "republike" ?!visocicaguy wrote:ne, nego je problem ove drzave sto svako sebi uzima za pravo da tumaci zakone i propise kako se njemu cefne, odnosno kako on sebi u svojoj glavi razjasni.dustaban wrote:To nije moj problem, vec jedan od problema ove drzave u koje spadaju i bukvalisti poput tebe!
OK. Dosta sam vremena potrosio na tebe. Ali vidim mlad si i naivan, pa reko hajde da momku pomognem da pocne razmisljati svojom glavom.
Sad te ostavljam da malo razmislis o svemu.
-
visocicaguy
#173 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
prijatno.dustaban wrote:Vidi nesta... da su svi tako disciplinirani (a yebiga, ipak se radi o ogranicenju) kao ti, kako bi smo tek onda implementirali ove apsurdno primjenjene nazive "federacije" i "republike" ?!visocicaguy wrote:ne, nego je problem ove drzave sto svako sebi uzima za pravo da tumaci zakone i propise kako se njemu cefne, odnosno kako on sebi u svojoj glavi razjasni.dustaban wrote:To nije moj problem, vec jedan od problema ove drzave u koje spadaju i bukvalisti poput tebe!
OK. Dosta sam vremena potrosio na tebe. Ali vidim mlad si i naivan, pa reko hajde da momku pomognem da pocne razmisljati svojom glavom.
Sad te ostavljam da malo razmislis o svemu.
-
FMDzem
#174 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH
Ppaaa stanite malo, možda je jarbol bio naopako okrenut!
- law2