Auto salon Kramar - vasa iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
ado-šampion

#151 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Shavobass wrote:i ja sam primjetio da su sva auta iz belgije uvezena,a kao oni tvrde da su sva iz njemacke.
jos jedan minus za njih
Ne vjerujem da je bas svako auto takvo, jer je to lako provaliti. Kod brata P308 je isto kupljen nov u Belgiji, ali poprilicno sam siguran da su pecati sa servisa iz Njemacke, mada trebam jos jednom provjeriti. Oni su njemu rekli da je auto dovezeno iz Nirnberga...
Optimist

#152 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Optimist »

goran16v wrote:Cuh danas to za Kramara na toj lokaciji.
[
quote="sorge_sa"]Otvaraju u SA, zakupili vjerovatno Afa Racing-ov Lexus salon na putu za Blazuj.[/quote]

Da i ja potvrdim ovo. Jutros sam isao prema mostarskom raskrscu i vec na Ilidzi stoji tabla za kramar, a na bivsem Lexusovom salonu takodje postavljen njihov natpis. Vjerovatno ce kroz par dana dovuci i auta, obzirom da je lokacija spremna.
condy

#153 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

ado-šampion wrote:
Shavobass wrote:i ja sam primjetio da su sva auta iz belgije uvezena,a kao oni tvrde da su sva iz njemacke.
jos jedan minus za njih
Ne vjerujem da je bas svako auto takvo, jer je to lako provaliti. Kod brata P308 je isto kupljen nov u Belgiji, ali poprilicno sam siguran da su pecati sa servisa iz Njemacke, mada trebam jos jednom provjeriti. Oni su njemu rekli da je auto dovezeno iz Nirnberga...
Kramar u Ninbergu ima svoju firmu koja se isto zove Kramar, i preko koje oni dostavljaju sva vozila u BiH. ( http://askramar.de/ ).Pošto je u pitanju Evropska unija, a tamo granica odavno više nema tj. tržište je otvoreno i slobodno, Kramarova firma iz Ninberga ( koja prodaje vozila i za Njemačko tržište ), kupuje i većinom nabavlja vozila iz Belgije i Holandije, i onda ih isporučuje u BiH i Crnu Goru. Zbog čega, nabavljaju vozila najviše iz tih zemalja, ja nisam siguran, ali ima sigurno neka kvaka u povoljnijoj nabavnoj cijeni. Ono što znam, da su u Holandiji i Belgiji, jako visoke cijene registracije i dadžbine koje se plaćaju, na vozilima koja su jača i koja imaju preko 100kw. Tako npr. Audi ili VW, za samo to tržište isporučuju 2.0 tdi motore sa 100kw, umjesto 103 ili 105 kw, koji predstavljaju standardnu snagu za druga tržišta. Ista stvar je i kod Audijevih v6 motora 2.7 tdi, koji se tamo isporučuje i prodaje sa 120 kw, iako je njegova standardna snaga od 132kw. Slično je i sa drugim proizvođačima. Najvjerovatnije da su im ta vozila povoljnija jer vlasnici vozila u Belgiji i Holandiji imaju veće namete nego vlasnici u Njemačkoj, pa je cijena automatski niža. U suštini nije ni problem što su iz tih zemalja, jer su te zemlje bogate i razvijene, tamo su ceste ok, i servisna mreža dobra.
ado-šampion

#154 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

U sustini nije problem, ali nije bas isto kad je auto iz Njemacke i kad je iz Belgije. :) I jeste sigurno zato sto su vozila tamo jeftinija nego u Njemackoj, pa i oni zarade vise.

To objasnjava to sto recimo BMW 118d kod njih ima 100 kW, a inace ima 105 kW, sto je meni bilo cudno, mislio sam da je greska.

Znaci suma-sumarum ipak je isplati otici u Njemacku po auto... Moze se naci za iste pare kao i kod Kramara, a kad trazis sam sebi mozes naci i s dosta manjom kilometrazom, jer kod njih je rijetko koje ispod 150 k.
condy

#155 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by condy »

ado-šampion wrote:U sustini nije problem, ali nije bas isto kad je auto iz Njemacke i kad je iz Belgije. :) I jeste sigurno zato sto su vozila tamo jeftinija nego u Njemackoj, pa i oni zarade vise.

To objasnjava to sto recimo BMW 118d kod njih ima 100 kW, a inace ima 105 kW, sto je meni bilo cudno, mislio sam da je greska.

Znaci suma-sumarum ipak je isplati otici u Njemacku po auto... Moze se naci za iste pare kao i kod Kramara, a kad trazis sam sebi mozes naci i s dosta manjom kilometrazom, jer kod njih je rijetko koje ispod 150 k.

U Njemačku se definitivno isplati otici kupiti vozilo, ali treba znati šta tražiti tamo. Ja svake godine idem poslovno u Njemačku, i generalno kod njih na cesti imaju gradska vozila i vozila za otvorene ceste. Gradska vozila treba izbjegavati jer nisu garažirana i svakodnevno se voze samo po gradu. To su obično manja vozila Polo, Clio, ... ili vozila koja su nešto stariji kompakt Golf V, Focus, C4....ta gradska vozila po meni su dosta zapuštena. Barem tako izgledaju. Oni rade servis svake dvije godine, što baš i nije kratak period . Druga vozila, luksuznija koja se voze najviše autocestom, koje ima kolko hoćeš :D i u poslovne svrhe su najisplativija za kupovinu, pod uvjetom da ih nisu pregazili. Tamo auto možeš pregaziti jako brzo jer se prelazi puno, naročito ko poslovno šnjira.

Međutim, Njemci su jako bogati ljudi, i kod njih ima jedna zanimljiva stvar. Obično kupuju nov automobil i nakon godinu-dvije vožnje, i pređenih 10 do 20 kkm oni ga prodaju odnosno on za njih postaje već polovan automobil i kupuju novo vozilo, sa nula kilometara, a u cijenu daju to svoje vozilo, koje je praktično novo. E ta vozila, ko može priuštiti, a ima ih povoljnih, najisplativija su kupovina, jer kod nas skoro niko ne prodaje tako brzo vozilo. Npr. poznanik koji tamo živi, kupio je 2007. godine C5 sa pređenih 15 kkm, star godinu dana za 12.000 eura, što je jako povoljna cijena.
FMDzem

#156 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by FMDzem »

Prije dvije sedmice sam uvezao auto iz Njemačke upravo radi pokretanja ovog ili sličnog biznisa, mora se od nečeg živjet.. :roll:
Ukoliko ima neko zainteresovan za kupnju automobila, trenutno imam 3 za prodaju, neka mi se javi u pp. i dogovorićemo se u vezi svega.
Auto je uredno plaćeno, sve je regularno javno i transparentno, i ono što mi je na početku bitno da su sva tri u rasponu za svačij džep.
Bilo bi lijepo da prvi posao započnem/zaključim zahvaljujući forumu.
Pozdrav svima.
johntra

#157 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by johntra »

Napiši malo opširnije, nek raja zna...slobodno..
corsa

#158 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by corsa »

Jeste, reci sta imas u ponudi?
gidra

#159 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by gidra »

Jesu li im ovo fiksne cijene ili se može šta skinuti, npr za neki cjenovni rang od 20 do 30k?
negredo

#160 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by negredo »

Mozes jedno 500 do 1000 KM, ne znam da je neko vise uspio

Sent from my HTC One using Tapatalk
citroen xm

#161 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

Pa ko će i pomisliti da skine više od 1000. I to je dobra cifra. Taman dobre gume ili veliki servis i zaštita džaba.
radostan dan

#162 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by radostan dan »

juče, sa 12 na 11 hiljada, opel korsa...
citroen xm

#163 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

Može, sve preko 10000 glatko može. Još ako se prodavcu žuri. Ali puno više od toga ide dosta teže.
Lolobrigida

#164 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Lolobrigida »

gidra wrote:Jesu li im ovo fiksne cijene ili se može šta skinuti, npr za neki cjenovni rang od 20 do 30k?
Naravno da se može skinuti, ljudi u ulickanim salonima ovlaštenih zastupnika skidaju dobre sume, što ne bi kod njega.

Išao sam sa prijateljem početkom ove godine do Kramara da pogleda BMW 118d. Oni ti posebno paze na ove kupce iz Sarajeva i okoline, jer idu logikom da čim si došao iz Sa u Ljubuški, garant imaš i love, neće niko preći toliki put da onako pogleda šta imaju.

Pogledali smo primjerak od 19.5k KM, međutim prijatelju se nije svidio jer je imao samo baznu opremu. Pola sata kasnije, dok smo gledali neka druga auta, dolazi prodavač, kaže nudimo vam onog BMW-a za 18.5k. Prijatelj i to odbije.

Odemo poslije toga do Dalmija, nađemo isto 118d za 20k KM, ali dobro nakrcan opremom i odmah tu dogovorimo da ćemo doći sredinom sedmice kako bi završili sav posao oko kupovine tog auta.Idući dan zovu opet iz Kramara, sada nude onaj 118d za 17k KM. Dakle, u roku od 24 sata su spustili cijenu za 2.5k KM. Prijatelj je ubijeđen da je pregovorima mogao još spustiti cijenu, ali nije želio više pregovarati, jer ga jednostavno to auto nije zanimalo zbog malo opreme. Naravno, i u Dalmiju je cijena malo "korigovana".
ado-šampion

#165 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Da nije onaj 118d s custom cd plejerom, nadzidzanim? Sivi?

Takav su jaako dugo drzali i nekoliko puta mu spustali cijenu, jer vjerovatno ga niko nije htio zbog tog cd plejera. A isto je imao osnovnu opremu, manuelna klima... Malo je tesko kupcu koji se razumije objasniti sta nadzidzani cd plejer radi u autu koje serijski ima sasvim solidan cd plejer. :-)

Sto se tice BMWa serije 1, za 18-20 hiljada do registracije se moze dovuci i iz Njemacke 5 godina star, tako da se ta auta ne isplati uopste kupovati kod Kramara, posebno zato sto su iz Belgije i smanjene snage. 118d kod njega imaju 136 konja (100 kW), a kataloski imaju 143 KS (103 kW cini mi se).

A inace, fazon je sto se njima ne isplati da im auto dugo stoji, jer kako vrijeme ide auto gubi na cijeni, zato su takva auta stalno na nekim akcijama i mogu se podobro spustiti. A inace, 1000 KM je mislim maksimum.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#166 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Truba »

ado-šampion wrote: A inace, fazon je sto se njima ne isplati da im auto dugo stoji, jer kako vrijeme ide auto gubi na cijeni, zato su takva auta stalno na nekim akcijama i mogu se podobro spustiti. A inace, 1000 KM je mislim maksimum.
razumijem
ali zašto recimo u fanny salonu ondje kod energoinvesta stoje ista auta mjesecima

gledao sam jednu opel astru ima mjesec i pol... ali mi bijaše preskupa
međutim otada je pratim kad god prođem tuda :D čini se da je niko i ne probava voziti :D ne miče se
druga je od ulaza u dvorište

kako se njemu isplati prodavati je već nekoliko mjeseci :? :? :?
ado-šampion

#167 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ado-šampion »

Black swan wrote:
ado-šampion wrote: A inace, fazon je sto se njima ne isplati da im auto dugo stoji, jer kako vrijeme ide auto gubi na cijeni, zato su takva auta stalno na nekim akcijama i mogu se podobro spustiti. A inace, 1000 KM je mislim maksimum.
razumijem
ali zašto recimo u fanny salonu ondje kod energoinvesta stoje ista auta mjesecima

gledao sam jednu opel astru ima mjesec i pol... ali mi bijaše preskupa
međutim otada je pratim kad god prođem tuda :D čini se da je niko i ne probava voziti :D ne miče se
druga je od ulaza u dvorište

kako se njemu isplati prodavati je već nekoliko mjeseci :? :? :?
Nije nista nekoliko mjeseci, zna to stajati i pola godine.

Fanny auto... ja sam isao tamo gledati neke Pezoe ima jedno pola godine - godinu. Cini mi se da on uzvozi auta 2-4 godine stara i uglavnom su dobro opremljeni modeli. I uglavnom ispadne skuplje nego kod Kramara jer su novija auta i bolje opremljena. A jos dodatno je malo nesretno to prodavati u Sarajevu, jer realno nema Sarajevo toliku kupovnu moc da mu neko da 16-17 hiljada za Pezoa 308 polovnog, bez obzira koliko dobar on bio.

Kramar je nesto drugo, jer imaju Hercegovinu tamo gdje je masa ljudi dosla s parama iz Njemacke, plus imaju salon u Banja Luca, a i auta su im neocarinjena pa imaju mogucnost prodaje u Srbiji i Hrvatskoj.
Gandra_1

#168 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Gandra_1 »

Neki dan vidim da se otvara Kramarov salon u Blazuju, tamo negdje prije Aque...
ElRe

#169 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by ElRe »

Code: Select all

http://zoomauto.pik.ba/artikal/7399399/fiat-bravo-1-9-multijet-1434/
Ovaj se npr prodaje od pocetka jula 2013, a mozda i od ranije, ja sam ga tada vidio.
Gledao sam Brava, na kraju izabrao GP. Tada je kostao 9990 KM bez poreza.
Lolobrigida

#170 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Lolobrigida »

ado-šampion wrote:Da nije onaj 118d s custom cd plejerom, nadzidzanim? Sivi?
To je taj, i nama je taj cd player parao oči.
Ringhio

#171 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Ringhio »

Nabucco wrote:
aldm wrote:Pozdrav,

mislio sam kupovati auto kod Kramara. Posto sam u Sarajevu, doveo bih auto ovdje u ovlasteni servis na pregled prije kupovine. Dozvoljavaju li oni ovako nesto?

I ukoliko treba dati kaparu, jel se ona vraca ako se ustanovi da auto ne zadovoljava kriterije i odustane od kupovine (i ako se tako na pocetku dogovori) ?
To ce biti tesko izvodljivo jer auta nisu registorvana :roll:
Oni daju garanciju, tako kad dodes ovdje, odes na servis provjeris sve sto nije uredu oni dostave pare za popravku ( 100% provjereno), također ako su gume lose, stave nove... :)
Ovo jaro ne pije vode.

Ja uzeo kod njih auto, gume bile katastrofa, zimske + raspar, nije htio priznat, ajd udure, meni se auto svidjelo, malo se hrvali oko cijene spustio mi 500 kerma.

Narucio gume, otisao kod ljudi da zamjenim pita me mehanicar gdje mi je lopov kljuc, kakav reko lopov kljuc, kaze imas lopov sarafe na tockovima, prevrno auto na krov trazeci kljuc nisam ga mogao naci, nazovem ih dole, tako i tako reko jel mozda dole ostao kljuc, kaze nije, u autu je sigurno, reko drugar pregledao sam auto i svaki boziji pretinac i nema kljuca, pa kaze ako nema u autu onda nema, pa sta reko ja sad da radim, pa nista kaze nadji nekog da ti izvali te sarafe i zamjeni gume, reko hoces reci da sam dao 20K za auto i da trebam sad vozit nekome da mi majzlom i cekicem udara po tockovima, kaze jao znas kako je, koliko kod nas vozila dodje dnevno, koliko mi njih prodamo, svakom trecem - cetvrtom autu fali taj kljuc, eto izvini, jebi ga reko jarane, kupi sebi nesto za to izvini, sretno i prijatno.

Nemoram navodit da sam cijeli boziji dan potrosio ganjajuci ko ce mi skinti te sarafe, nazovem ovlasteni, tako i tako mogu li se sarafi ikako skinuti kaze momak sacekaj malo samo da vidim s radnicima ( momak radi u prodaji ), nazvao poslje kaze dodji da vidimo sta se moze uraditi. Moram pohvaliti mehanicare kod Pavica jer su skoro sat vremena potrosili zajebavajuci se oko sarafa i polomili su 5-6 tih univerzalnih kljuceva dok to nisu skinuli, na kraju je ostao jedan saraf i nisu imali vise cime odvrnuti pa su mi predlozili da odem kod tokara, nadjem tokara, momak izgubio pola sata kuckajuci po sarafu da ga izvuce.

Auto jeste dobro ( ne ureklo se ), kramar jeste OK auto kuca, ali nije za okivanje u zvijezde, sve haman zavisi kako te utrefi. Imaju ogroman izbor auta, auta dodju ogrebana, kucnuta, prljava i smrdljiva, daleko od toga da auta dolaze havarisana i sastavljana od 3 razlicita. S desne strane, iza poslovnice, mogu se pogledati auta koja su tek dosla i koja idu na sredjivanje. Packe i parnice se srede, tackice od kamencica na sajbi se premazu nekom zajebancijom tako da ih ti ne vidis, primjetis ih tek poslje 20-30 dana voznje kad se taj premaz skine, kocione celjusti se farbaju, auta se lakiraju, poliraju, i onda se hemijski cisti unutrasnjost. Ti kad pazaris auto oni ga ponovo uzmu, operu, usisaju, namirisu, natakare ti tablicu i vozi misko.

Meni je eto krivo za te sarafe sto su bili uvala, site sitne stvari koje ti smetaju jer to fakticki ispadne prevara, da me barem upozorio ljudski, rekao fali ti odvijac za ove sarafe znaj da ces se morat snaci, pa opet bi ga uzeo, samo bi znao unaprijed sta trebam raditi.

Ono sto je ok je sto ne hvale kola, ne izmisljaju toplu vodu, moj trgovac je stojao pored mene i ja sam trazio da vidim ta i ta auta, odvede, pokaze, ti sjednes, upalis, pregledas, ako ga sta pitas on ti odgovori, nema zasipanja nepotrebnim glupostima tipa ovo je ovakvo auto, neces ga naci boljeg, trosi 3 litra gradske, moga amidzica kuma dajdzic vozio 6 000 kilometara bez kapi ulja, nista mu nije bilo, isti vaki samo godinu stariji.

Ja sam nasao auto koje nije farbano nego su ogrebotine ispunjene onim korektorom, ali sam primjetio dosta auta kod kojih su citave karambolke ili poprilicni dijelovi auta ofarbani, i oni ne bjeze od toga, na kraju krajeva kao sto sam gore napisao sa strane stoje ta auta koja tek dolaze i ako je tebi volja mozes ga uzeti takvog bez ikakvog sredjivanja i ofarbati / srediti / upicaniti po svojoj volji.

Treba biti dobro pazljiv, narodski receno treba bit cifut i treba se hrvat oko cijene.

Da sumiramo, auta nisu losa, nisu ni perfektna, velikim dijelom su bolja su od konkurencije i onog sto se nudi po piku s velikim VOZILA BABA DO GRANAPA, VOZIO DOKTOR U NJEMACKOJ, 150 000 ORIGINAL KILOMETRAZA, barem si rahatan porijekla / kilometraze i servisa sto se tice. Poslje kupovine odvuci u ovlasteni, pomjenjati sto se treba zamjeniti i to je to.

I da...auto je iz Belgije, nije iz Njemacke, ali meni nije igralo neku ulogu.
negredo

#172 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by negredo »

Ko je si auto kupio ako se moze znati, i pazi nesto mozda nisu ni znali oni dole za te sarafe posto kao sto kazes ne diraju nista sto se tice guma i mehanike uopste.
citroen xm

#173 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

Vjerovatno neki Citroen čim je išao kod Pavića.
Ringhio

#174 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by Ringhio »

Citroen C5
citroen xm

#175 Re: Auto salon Kramar - vasa iskustva

Post by citroen xm »

A ja, mene budale. :D
Locked