Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post Reply
osa

#151 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by osa »

nište od toga, niti jedan sud, pri tom mislim na međunarodni, neće osuditi ni jednu državu za takav zločin, i hrvatska tužba i srpska protutužba su samo malćenje prazne slame i bacanje novca i služe uglavnom za unutrašnjo političke potrebe, treba pamtiti povijest i iz nje izvući pouke, ali u njoj ne treba živjeti...
and

#152 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by and »

ma nema srbija ništa s tim :roll:
B92 Info Vesti Ratni zločini

Svedok: Oficiri plaćani iz Beograda
8. mart 2010. | 17:47 | Izvor: Beta
Hag -- Oficiri u armijama Republike Srpske i Republike Srpske Krajine dobijali plate iz SRJ, ali da su bili pod komandom tih vojski, tvrdi svedok na suđenju Perišiću.

General Perišić, koji je 1993-98. bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je pred Haškim tribunalom za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95, koje su počinile snage VRS i Srpske vojske Krajine (SVK). Po optužnici, VJ, VRS i SVK bile su jedna armija pod kontrolom generala Perišića.

Svedok odbrane Stamenko Nikolić - koji je u navedeno vreme bio načelnik Uprave za sistemska i statusna pitanja u Saveznom ministarstvu odbrane - izjavio je da su oficiri VJ, poreklom iz BiH ili Hrvatske, bili upućivani na službu u vojske RS i RSK posredstvom posebnih kadrovskih centara formiranih u Generalštabu VJ, po naređenju tadašnjeg predsednika SRJ i Vrhovnog saveta odbrane Zorana Lilića.

Osim tih oficira, po rečima svedoka, na službu u VRS i SVK odlazili su i dobrovoljci.

Nikolić je posvedočio da su ti oficiri preko 30. i 40. kadrovskog centra GŠ VJ dobijali platu i ostvarivali "statusna prava" – poput socijalnog, zdravstvenog i stambenog osiguranja - koja su prethodno stekli službom u VJ.

"Pripadnici VRS i SVK mogli su ostvarivati ista statusna prava kao i oficiri VJ", rekao je svedok.

Oficiri su, po Nikolićevim rečima, odlaskom na službu u vojske bosanskih i krajiških Srba "izašli iz lanca komandovanja VJ, a ušli u komandni lanac VRS i SVK i tamo su raspoređivani na dužnosti, na šta VJ nije imala uticaj".

U maju 1995, prema podacima tih kadrovskih centara, na službi u VRS bilo je 2.276 oficira, među kojima i 12 generala, a u SVK 925 oficira, uključujući i četiri generala.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Barni Tomas, penzionisani general Nikolić je potvrdio da je Savezno ministarstvo odbrane pre formiranja kadrovskih centara ocenilo da za njihovo ustanovljenje "ne postoji zakonska osnova".

Podaci o oficirima upućivanim u VRS i SVK držani su u tajnosti, kazao je svedok, ali je negirao tvrdnju tužioca da su prema onima koji bi odbili da odu ili bi se sami vraćali bile preduzimane represivne mere.

Kao dokaz da su ti oficiri bili odvojeni od VJ, Nikolić je tokom svedočenja naveo i to da su u jesen 1994. njima bile obustavljene plate, nakon što su vlasti u Beogradu uvele sankcije Republici Srpskoj zbog odbijanja Vens-Ovenovog mirovnog plana.

Svedok je, međutim, potvrdio da su isplate bile obnovljene zbog ugroženosti porodica oficira, pošto mu je tužilac Tomas predočio dokument kojim je to od Generalštaba VJ zatrazio tadašnji komandant VRS Ratko Mladić.

Nikolić je precizirao da je 40. kadrovski centar GŠ VJ prestao da postoji krajem 1995, posle hrvatske operacije Oluja i kraha RSK, a da je 30. kadrovski centar, preko kojeg su oficiri upućivani u VRS, u martu 2001. ukinuo tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

King_Jeremy

#153 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by King_Jeremy »

osa wrote:nište od toga, niti jedan sud, pri tom mislim na međunarodni, neće osuditi ni jednu državu za takav zločin, i hrvatska tužba i srpska protutužba su samo malćenje prazne slame i bacanje novca i služe uglavnom za unutrašnjo političke potrebe, treba pamtiti povijest i iz nje izvući pouke, ali u njoj ne treba živjeti...
Tako je...

Ja mislim da BiH nece ponovo tuziti Srbiju. Ako tuzi, izgubice ponovo.
Bosnolog

#154 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

King_Jeremy wrote:
osa wrote:nište od toga, niti jedan sud, pri tom mislim na međunarodni, neće osuditi ni jednu državu za takav zločin, i hrvatska tužba i srpska protutužba su samo malćenje prazne slame i bacanje novca i služe uglavnom za unutrašnjo političke potrebe, treba pamtiti povijest i iz nje izvući pouke, ali u njoj ne treba živjeti...
Tako je...

Ja mislim da BiH nece ponovo tuziti Srbiju. Ako tuzi, izgubice ponovo.
Kao prvo BiH nije izgubila tuzbu.Srbija je presudena citaj presudu i obaveze koje Srbija ima na osnovu iste ,Presuda jeste nepotpuna jer su najbitniji dokazi ucesca Srbije planski uz pomoc Karle Del Ponte i Srbijanske nagodbe sakriveni a koje imamo danas, i one ce pomoci da u reviznom postupku nakon presude Dabicu pisopiji ostalim velikosrpski fasitima poput generala Perisica,Tolomira i drugim genocidno fasitickim smecem armade stakora,pljackara i ubice djece i civila biti ce donesena konacna presuda koja ce biti adekvatna shodno onom sto je trebala sasdrzavati presuda 2007.

A tebi Dabicev idejni savezniku mogu poruciti da vam sanjani mokri snovi nece biti ostvareni a osa demagoski saveznik velikosrbizma ce imati sve manej snage da se ukaze ono o cemu propovjeda,..Nego se udruzite mozda lakse podnesete poraz posto ste na istom fonu i zeljama,.....
draganbl

#155 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

Sud neće osuditi državu za takav zločin ukoliko utvrdi da država nije kriva. Suprotno, ako utvrdi da jeste kriva sud će je osuditi. U slučaju tužbe BiH protiv Srbije, sud je utvrdio da Srbija nije kriva (odnosno kriva je u toj mjeri što mora usvojiti potpuno neobavezujuću rezoluciju i uhapsiti ratne zločince, što svejedno treba i mora i bez presude).
Priča o prikrivanju dokaza, srbijanskom lažiranju dokumenata, pristrasnosti sudija itd. je samo uobičajena priča poražene strane u sudskom procesu.
veljaca

#156 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by veljaca »

draganbl wrote:
Sud neće osuditi državu za takav zločin ukoliko utvrdi da država nije kriva. Suprotno, ako utvrdi da jeste kriva sud će je osuditi. U slučaju tužbe BiH protiv Srbije, sud je utvrdio da Srbija nije kriva (odnosno kriva je u toj mjeri što mora usvojiti potpuno neobavezujuću rezoluciju i uhapsiti ratne zločince, što svejedno treba i mora i bez presude).
Priča o prikrivanju dokaza, srbijanskom lažiranju dokumenata, pristrasnosti sudija itd. je samo uobičajena priča poražene strane u sudskom procesu.
Pozdrav !

Ako moze, kakvo je tvoje misljenje o prikrivanju dokaza, srbijanskom laziranju dokumenata, pristrasnosti sudija itd. u svezi gore napisanog ?
Ali onako kako ti znas - ljudski :thumbup: , bez puno politiziranja i pametovanja ...

:sax:
felipe kajetano

#157 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by felipe kajetano »

draganbl wrote:
Nemam sta dodati niti oduzeti :thumbup:
karanana

#158 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

pa dragane, zar nije fakt da je srbija uvjetovala saradnju sa haagom u zamjenu za prikrivanje i ne-koristenje nekih od transkripata sa sjednica vrhovnog savjeta za odbranu (mislim da se tako zove/zvao)? to nije izmisljotina porazene strane. ili mozda jeste a ja ne znam i lazu nas mediji ovdje?

ako te prikrivene informacije postoje, sta mislis zasto ih je srbija zelila skrivene i neobjavljene?

a slozit cu se sa vama da na zalost vise nema nikakve sanse da se ponovo tuzi odnosno da se presuda promjeni. jednom smo imali sansu i nismo uspjeli, u velikoj mjeri zahvaljujuci nasem dragom sakibu ali naravno i ovom podlom dealu zapada i srbije i prikrivanju nekih dokaza.
Last edited by karanana on 09/03/2010 10:00, edited 1 time in total.
Bosnolog

#159 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Bosnolog »

Oficiri pod komandom VRS i VRSK plaćani iz Beograda
30. kadrovski centar preko kojeg su oficiri upućivani u VRS u martu 2001. ukinuo predsjednik SRJ Vojislav Koštunica
Autor: ONASA08.03.2010. 18:20

Image
Perišić: VRS i VRSK pod komandom

Svjedok odbrane Stamenko Nikolić izjavio je danas na suđenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom (ICTY) da su oficiri na službi u armijama Republike Srpske i Republike Srpske Krajine 1993-95 dobijali plate iz SRJ, ali da su bili pod komandom tih vojski.

General Perišić, koji je 1993-98. bio načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95, koje su počinile snage VRS i Srpske vojske Krajine (SVK).

Po optužnici, VJ, VRS i SVK bile su jedna armija pod kontrolom generala Perišića.

Svjedok Nikolić - koji je u navedeno vreme bio načelnik Uprave za sistemska i statusna pitanja u Saveznom ministarstvu odbrane - izjavio je da su oficiri VJ, porijeklom iz BiH ili Hrvatske, bili upućivani na službu u vojske RS i RSK posredstvom posebnih kadrovskih centara formiranih u Generalštabu VJ, po naređenju tadašnjeg predsjednika SRJ i Vrhovnog savjeta odbrane Zorana Lilića.

Osim tih oficira, po riječima svjedoka, na službu u VRS i SVK odlazili su i dobrovoljci.

Nikolić je posvjedočio da su ti oficiri preko 30. i 40. kadrovskog centra GSS VJ dobijali platu i ostvarivali "statusna prava" - poput socijalnog, zdravstvenog i stambenog osiguranja - koja su prethodno stekli službom u VJ.

- Pripadnici VRS i SVK mogli su ostvarivati ista statusna prava kao i oficiri VJ - rekao je svjedok.

Oficiri su, po Nikolićevim riječima, odlaskom na službu u vojske bosanskih i krajiških Srba "izašli iz lanca komandovanja VJ, a ušli u komandni lanac VRS i SVK i tamo su raspoređivani na dužnosti, na šta VJ nije imala uticaj".

U maju 1995, prema podacima tih kadrovskih centara, na službi u VRS bilo je 2.276 oficira, među kojima i 12 generala, a u SVK 925 oficira, uključujući i četiri generala.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Barni Tomas (Barney Thomas), penzionisani general Nikolić je potvrdio da je Savezno ministarstvo odbrane prije formiranja kadrovskih centara ocijenilo da za njihovo ustanovljenje "ne postoji zakonska osnova".

Podaci o oficirima upućivanim u VRS i SVK držani su u tajnosti, kazao je svjedok, ali je negirao tvrdnju tužioca da su prema onima koji bi odbili da odu ili bi se sami vraćali bile preduzimane represivne mjere.

Kao dokaz da su ti oficiri bili odvojeni od VJ, Nikolić je tokom svjedočenja naveo i to da su u jesen 1994. njima bile obustavljene plate, nakon što su vlasti u Beogradu uvele sankcije Republici Srpskoj zbog odbijanja Vance-Owenovog mirovnog plana.

Svjedok je, međutim, potvrdio da su isplate bile obnovljene zbog ugroženosti porodica oficira, pošto mu je tužilac Tomas predočio dokument kojim je to od Generalštaba VJ zatražio tadašnji komandant VRS Ratko Mladić.

Nikolić je precizirao da je 40. kadrovski centar GSS VJ prestao da postoji krajem 1995, poslije hrvatske operacije Oluja i kraha RSK, a da je 30. kadrovski centar, preko kojeg su oficiri upućivani u VRS, u martu 2001. ukinuo tadašnji predsjednik SRJ Vojislav Koštunica
.
Dokazi se gomilaju ,vec ih ima sasvim dovoljno a nakon presuda Dabicu,Tolmiru, Mladicu i drugima uz postojece presude,dokaze i svjedoke vidjet ce mo hoce li biti potvrdena presuda u reviziji iste za ono sto svi odlicno znamo ko je planirao,organizovao,koridinirao i ucestvovao u agresiji na medunardono priznatu drzavu RBiH,ukljucujuci direktno ucesceregularnih jedinica iz Srbije ,logisticku pomoc u ljudstvu,opremi ,oruzju i finansiranje velikosrpske armade kao i kome je ista bila podcinjena,...... :wink:

Da se malo velikosrpski salonci podsjete ko je stajao iza svih ratova,agresija i genocida sa osvrtom na dio BiH 3-5:

http://www.youtube.com/watch?v=8ye4dScE ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=WFVN4NDf ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=8S89qb_w ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=vu_yU5O9 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=j5p4-rqk ... re=related
Chisum

#160 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by Chisum »

Neko zaista misli da nekoga od ovih nasih izdajnika koji su na vlasti od pocetka 90ih pa do danas boli racku za pravdu? :)

Pa covjece, oni su sve sto su naumili - i postigli! Imaju milione u saci, privatizovali pola drzave, ostatak rasprodali bjelosvjetskim varalicama... a kada se trebalo baviti ovako ozbiljnim stvarima bagra posalje nekog sudijicu za prekrsaje da se gomba sa vukovima :-D .... Parola im je, od samog pocetka - ne talasaj, snasli smo se!

Kakvi mi i tuzba.... S kakvim ljudskim jadom i bijedom raspolazemo, kada govorimo o onima koji nas zastupaju i vode nam drzavu i institucije u njoj, slijedeci put kada bi tuzili onaj prekodrinski olos, jos bi ispalo da smo napali sami sebe, a kakvi bi nas strucnjaci zastupali, nakacili bi nam i drzavne udare u latinskoj Americi zadnjih 50 kuka, te onu aferu s otrovnim mlijekom u Kini.
felipe kajetano

#161 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Jel ova prica oko 30.kadrovskog centra treba da bude neka spektakularna vijest :? 30.kadrovski centar su cinili iskljucivo oficiri JNA sa prostora BiH koji su njenim raspadom ostali u VRS..ne ljudi iz Kraljeva,Kragujevca itd.Naravno da je Srbija u odredjenom smislu pomagala bosanske Srbe ne znam sta je to cudno i zapanjujuce jer se radi o istom narodu,vjerovatno kao sto je i HVO imao pomoc iz RH.Nadlezni sudovi su rekli sta misle o tome i sva ostala prica je udaranje suplje...
nokia6170

#162 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:
Pa porazena strana je valjda ona koja je prekrsila Konvenciju. A ti sam odgovori ko je prekrsio...Srbija ili Bosna?
draganbl

#163 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

veljaca wrote:
draganbl wrote:
Pozdrav !

Ako moze, kakvo je tvoje misljenje o prikrivanju dokaza, srbijanskom laziranju dokumenata, pristrasnosti sudija itd. u svezi gore napisanog ?
Ali onako kako ti znas - ljudski :thumbup: , bez puno politiziranja i pametovanja ...

Pošto često od mene tražiš da se izjasnim ljudski, odmah da ti kažem da ja svaki post pišem iskreno, bez uztezanja i prikrivanja sopstvenih stavova.
Ali. ako želiš moj direktan stav, evo ti ga: Ne interesuje me sam proces, nisam ga puno ni pratio, kao što ne pratim ni druge. Nisam pravnik, ni sudija ni advokat, ne znam kako funkcioniše pravo na tom nivou, vjerujem u sudstvo i ne bunim se ni zbog jedne presude. Isto bih napisao i da je Srbija optužena za genocid i to je ono što tražim da mi vjeruješ.
karanana

#164 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by karanana »

Chisum wrote:Neko zaista misli da nekoga od ovih nasih izdajnika koji su na vlasti od pocetka 90ih pa do danas boli racku za pravdu? :)

Pa covjece, oni su sve sto su naumili - i postigli! Imaju milione u saci, privatizovali pola drzave, ostatak rasprodali bjelosvjetskim varalicama... a kada se trebalo baviti ovako ozbiljnim stvarima bagra posalje nekog sudijicu za prekrsaje da se gomba sa vukovima :-D .... Parola im je, od samog pocetka - ne talasaj, snasli smo se!

Kakvi mi i tuzba.... S kakvim ljudskim jadom i bijedom raspolazemo, kada govorimo o onima koji nas zastupaju i vode nam drzavu i institucije u njoj, slijedeci put kada bi tuzili onaj prekodrinski olos, jos bi ispalo da smo napali sami sebe, a kakvi bi nas strucnjaci zastupali, nakacili bi nam i drzavne udare u latinskoj Americi zadnjih 50 kuka, te onu aferu s otrovnim mlijekom u Kini.
mi koliko smo nesposobni, ja sam siguran da srbija nas tuzi za agresiju i genocid zbog upada lukica i kidnapovanja i ubijanja njenih drzavljana bosnjaka po srpskim vozovima, siguran sam da bi mi taj slucaj izgubili. jebi ga kad nas zastupaju sitni cinovnici (pravnici) iz komunistickog vremena.
draganbl

#165 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote:
Pa porazena strana je valjda ona koja je prekrsila Konvenciju. A ti sam odgovori ko je prekrsio...Srbija ili Bosna?
Ja nisam rekao da je Srbija izašla iz procesa čista kao suza, već sam rekao da po sudskoj odluci Srbija nije osuđena da je počinila genocid, već da je osuđena da je prekršila Konvenciju.
Mislim da postoji drastična razlika između sudske presude koja je na snazi i one priželjkivane sudske odluke, po kojoj je Srbija dužna da isplati ratnu odštetu od desetina milijardi dolara, zajedno sa drugim konsekvencama koje bi proisticale iz presude koja bi bila po mjeri Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu govorim da Srbija jeste kriva u mjeri u kojoj je presuda donesena, a ne u mjeru u kojoj je BiH željela. Čak ni 1% te mjere.
felipe kajetano

#166 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

@dragane

Mala ispravka tvog posta.Ne BiH vec jednog dijela BiH da budemo nacisto :wink:
uvjek dobar gost

#167 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by uvjek dobar gost »

Sad da bi mi tužili Srbiju ponovu... trebamo prvo maknuti izdajničku (KOS-ovsku) vlast i njene satelite zbog kojih smo u prvom redu izgubili prvu tužbu za agresiju i genocid !
draganbl

#168 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

felipe kajetano wrote:@dragane

Ne bih to tako smatrao, jer je zvanično čitava BiH tužila Srbiju. To možda jeste kontradiktorno sa tvojim stavom, ali je tako. Ja nemam nikakav problem sa time. Isto tako je u prvom svjetskom ratu bilo Srba (baš iz Bosne) koji su se borili i na strani austrougarske, jednostavno se sticajem društvenih i istorijskih okolnosti tako desilo.
nineinchnails

#169 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nineinchnails »

Agresija srbije na Bosnu nece nikada prestati.
Politickim putem, diplomatijom, ratom, terorizmom itd, sve dotle dok smo mi "glupi" bosanci.
Rjesenje: izgraditi kineski (bosanski) zid prema srbiji. Porusiti mostove. Sve bosanaca sto ima, da se isele iz srbije u Bosnu. Prekinuti diplomatske odnose. Srpskim drzavljanima ne dozvoliti ulazak u Bosnu ni pod kojim uslovima.

Tu presiju drzati sve dotle dok srbija (da ima manje slovo od malog slova "s", stavio bih ga) javno, napismeno, za vijeke vjekova ne prizna "Jeste, mi smo uvijek bili protiv Bosne, jeste, mi smo uvijek masovno ubijali bosance (nema veze sto su mnogi muslimani po vjeroispovjesti), krivi smo i zao nam je, necemo vise da se ponavlja takva istorija, zelimo dobrosusjedske i ravnopravne odnose sa Bosnom".

Dosta je vise pasjaluka. Ako nece da imaju dobre odnose s nama, nece imati vise nikakve.
statix

#170 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by statix »

Ne poznajem ni ja pravo, ali su neke stveri poprilicno jasne i ne znam cemu licemjerje u tumacenju istih, poput one i drugi su pomagali u naoruzavanju.
Presudjeno je da je vojska RS pocinila genocid, da je Srbija ucestvovala u naoruzavanju i pomagala vojsku RS te da nije ucinila nista u sprecavanju genocida, iako je bila duzna to da uradi.
Ostalo se moze povezati samo, i izvuci zakljucak da je Srbija ucestvovala u genocidu. Ako ne to, onda se bar drzite vec navedenih cinjenica.
nokia6170

#171 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

draganbl wrote: Ja nisam rekao da je Srbija izašla iz procesa čista kao suza, već sam rekao da po sudskoj odluci Srbija nije osuđena da je počinila genocid, već da je osuđena da je prekršila Konvenciju.
Mislim da postoji drastična razlika između sudske presude koja je na snazi i one priželjkivane sudske odluke, po kojoj je Srbija dužna da isplati ratnu odštetu od desetina milijardi dolara, zajedno sa drugim konsekvencama koje bi proisticale iz presude koja bi bila po mjeri Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu govorim da Srbija jeste kriva u mjeri u kojoj je presuda donesena, a ne u mjeru u kojoj je BiH željela. Čak ni 1% te mjere.
Pa to je tvoj subjektivan stav o tome ko je pobjednik a ko porazeni. Nemoj samo da upadas u zamku boja na Kosovu i "pobjednika"

Da pobrojimo neke najosnovnije teze Srbije u tom sporu:

1. Medj. sud nije nadlezan za spor
2. Tuzba nije legalna, jer nju ne podrzava cijeli jedan narod.
3. Tuzba nije legalna, jer je istu Alija podnio protivno odredbama Ustava R BiH
4. Srbija nije ucestvovala uopste ni u kakvim ratnim operacijama u ratu u Bosni i Hercegovini
5. Genocid se uopste nije desio nigdje u Bosni i Hercegovini
6. Srbija ako je i ucestvovala u ratu i ako se desio genocid bilo gdje, Srbija nema nikakve veze sa tim genocidom, niti je mogla uticati na njega ni sprecavanjem, a niti ima obavezu da sankcionise izvrsioce genocida ako se genocid uopste i desio.

To je 6 teza Srbije u ovom sporu:

Ako je pobjednik neko ko uspije odbraniti samo pola jedne teze od 6 teza, onda se slazem sa tobom da je Srbija pobjednik.
veljaca

#172 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by veljaca »

draganbl wrote:
veljaca wrote:
draganbl wrote:
Pozdrav !

Pošto često od mene tražiš da se izjasnim ljudski, odmah da ti kažem da ja svaki post pišem iskreno, bez uztezanja i prikrivanja sopstvenih stavova.
Ali. ako želiš moj direktan stav, evo ti ga: Ne interesuje me sam proces, nisam ga puno ni pratio, kao što ne pratim ni druge. Nisam pravnik, ni sudija ni advokat, ne znam kako funkcioniše pravo na tom nivou, vjerujem u sudstvo i ne bunim se ni zbog jedne presude. Isto bih napisao i da je Srbija optužena za genocid i to je ono što tražim da mi vjeruješ.
Ama, Draganebl :thumbup: ja trazim i od ostalih da se izjasnjavaju ljudski ovdje ( koliko je to moguce od nekoga i traziti ). Ali ima i onih koji, na zalost, se izjasnjavaju krajnje neljudski ...
Shvatam tvoj odgovor. I ja sam postujem odluke suda sve kakve su god ( mada i ti i ja znamo da cesto u tumacenju prava ucestvuju i (ne)ljudi i da ne rijetko te odluke se ispolitiziraju ).....
Mene je, onako, vise interesovalo da cujem tvoj ljudski stav o "pričama o prikrivanju dokaza, srbijanskom lažiranju dokumenata, pristrasnosti sudija itd " .... A vjerujem ti da bi isto napisao i da je Srbija optuzena za genocid ... Ali, opet ponavljam - ocekivao sam ljudski odgovor - i posto cijenim tvoja misljenja i istupe ovdje i nadam se da i ti cijenis moja misljena .... ovaj tvoj odgovor je vise onako diplomatski .... mada mislim da u ovoj situaciji vise nam nedostaje ovakvih diplomatskih odgovora ..... Previse smo zauzeli busije ....
felipe kajetano

#173 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

draganbl wrote:
felipe kajetano wrote:@dragane

Ne bih to tako smatrao, jer je zvanično čitava BiH tužila Srbiju. To možda jeste kontradiktorno sa tvojim stavom, ali je tako. Ja nemam nikakav problem sa time. Isto tako je u prvom svjetskom ratu bilo Srba (baš iz Bosne) koji su se borili i na strani austrougarske, jednostavno se sticajem društvenih i istorijskih okolnosti tako desilo.
Ta tuzba je mogla biti progurana sticajem kako ti kazes"odredjenih drustvenih i istorijskih okolnosti"i nju je pokrenula RBiH ne sadasnja BiH al' nikad nije mogla biti legitimna,nemamo se sta lagati oko toga.Za sadasnju BiH je mnogo bitnije da imamo konsenzus svih oko nekih spornih pitanja pa i ove tuzbe.Oko ovoga konsenzusa ne moze biti i zato ce svaki pokusaj necega slicnog biti unaprijed osudjen na neuspjeh.
draganbl

#174 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by draganbl »

nokia6170 wrote:
draganbl wrote: Ja nisam rekao da je Srbija izašla iz procesa čista kao suza, već sam rekao da po sudskoj odluci Srbija nije osuđena da je počinila genocid, već da je osuđena da je prekršila Konvenciju.
Pa to je tvoj subjektivan stav o tome ko je pobjednik a ko porazeni. Nemoj samo da upadas u zamku boja na Kosovu i "pobjednika"

4. Srbija nije ucestvovala uopste ni u kakvim ratnim operacijama u ratu u Bosni i Hercegovini
6. Srbija ako je i ucestvovala u ratu i ako se desio genocid bilo gdje, Srbija nema nikakve veze sa tim genocidom, niti je mogla uticati na njega ni sprecavanjem, a niti ima obavezu da sankcionise izvrsioce genocida ako se genocid uopste i desio.

Ako je pobjednik neko ko uspije odbraniti samo pola jedne teze od 6 teza, onda se slazem sa tobom da je Srbija pobjednik.
Već sam ti rekao da nisam ni advokat ni sudija i zato dajem sebi za pravo da laički tumačim posljedice presude, isto kao što to pravo dajem svakom učesniku rasprave na ovoj temi, iako se mnogi izjašnjavaju kao pravnički laici.

Da naglasim, ja nikada nisam rekao da je Srbija pobjednik iz te tužbe. Nekoliko puta sam ponovio da bih najviše želio da nije ni bilo povoda za tužbu, a ako je već bio genocid, što je i ranije bilo dokazano presudama nekim presudama i ako je Bosna već htjela da krivicu pripiše Srbiji i ako je već bio sudski proces, i ako je donesena presuda, ne vidim razlog zašto ne bismo poštovali presudu. Naslov ove teme navodi da presudu treba poništiti i pokrenuti novi proces.

Znači, ja ne kažem da je Srbija čista, nije, jer je osuđena zbog kršenja Konvencije, ali nije osuđena da je počinila genocid. I to je sudska odluka.

Ako hoćeš direktno da kažem, jeste Srbija poražena u predmetu, ali nije poražena u onoj mjeri (čak ni 1% te mjere), u kojoj je BiH željela.
nokia6170

#175 Re: Tuziti ponovno Srbiju za genocid

Post by nokia6170 »

draganbl wrote:
nokia6170 wrote:

Već sam ti rekao da nisam ni advokat ni sudija i zato dajem sebi za pravo da laički tumačim posljedice presude, isto kao što to pravo dajem svakom učesniku rasprave na ovoj temi, iako se mnogi izjašnjavaju kao pravnički laici.

Da naglasim, ja nikada nisam rekao da je Srbija pobjednik iz te tužbe. Nekoliko puta sam ponovio da bih najviše želio da nije ni bilo povoda za tužbu, a ako je već bio genocid, što je i ranije bilo dokazano presudama nekim presudama i ako je Bosna već htjela da krivicu pripiše Srbiji i ako je već bio sudski proces, i ako je donesena presuda, ne vidim razlog zašto ne bismo poštovali presudu. Naslov ove teme navodi da presudu treba poništiti i pokrenuti novi proces.

Znači, ja ne kažem da je Srbija čista, nije, jer je osuđena zbog kršenja Konvencije, ali nije osuđena da je počinila genocid. I to je sudska odluka.

Ako hoćeš direktno da kažem, jeste Srbija poražena u predmetu, ali nije poražena u onoj mjeri (čak ni 1% te mjere), u kojoj je BiH željela.
Pa rekao si da je Bosna izasla porazena u ovom sporu. To si ti rekao u jednom od gornjih postova kao svoj zakljucak.

Moje misljenje je da cijelu stvar ne treba posmatrati u kontekstu pobjednika ili porazeneg, jer to dovodi do mitova.

Puno su bitnije cinjenice koje je sud utvrdio, koje se i dan danas nazalost dovode u pitanje.
Post Reply