Zabrana alkohola

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
blenta

Post by blenta »

moj brate u tudjini, kako shvatiti... :?
nebi wrote: -Zarucen sam,svadba je uskoro.:
:? ???

kao tjeranje brojnih udavacha sa foruma... :sad:

koje je privukla tvoja... :oops:

upadljiva :oops: :oops:

duhovitost i duhovnost :P

priznati se mora :D

n :lol: a :lol: s :lol: mijesh do suza svakog :razz:

ko zna chitati :P

:D

;)

jazuk :sad: :sad:

nepismeni che ostati... :?

uskracheni :( :( :(

a...
nebi wrote: -I kad sam bio free like a bird,nisam nista guzio okolo.
-Nisam namjeravao ni tebe.
-Prema tome,nisam te namjeravao probati,tvoj himen nije u opasnosti
(ako je jos uvijek na mjestu)..:
hvala ti od srca... :-D

shto si od mene dobrovoljnim odustankom... :shock: :shock:

otklonio opasnost... :oops: :oops: :oops:

koja je, jasno je svima :roll: :roll:

bila vishe nego... :?

realna :lol: :lol: :lol:

;)

i pozdrav iz americhkog... :oops: :oops:

zapadnog :shock:

sarajeva :lol: :lol: :lol:

osuhnchanog, sunce te ogrijalo... :lol: :lol:

kad je vech pamet shkrta da ti... :?

sevapnije tebi nego prosjaku 8)

udijeli :D

koju zraku ;)

;)
nebi

Post by nebi »

mala,ja sam te upozorio.Pjesmica za pjesmicu:

Sinoc kad se vracah iz mracna kahvica,
prodjoh pokraj baste jebenog Bushica.
Kad tamo u basti,smrcuc kokaina
sa iglom u veni stajase blentina.

Ja kakva je pusta! moga mi konjaka
neznam,jer na glavi ima hidzabnjaka.
Ne vidis joj grudi ni bijela lica
niko ne bi reko da je ulizica.

Ja joj nazvah selam,al moga mi vina
ne sce ni da cuje lijepa blentina.
Samo me je jednom pogledala mrko
niti haje alcak sto sam zbog nje drko

I pazi:svako uvlacenje bilo koga drugog u ovo,familija,zarucnica itd. povlaci reakciju sa moje strane.
blenta

Post by blenta »

nebi wrote:Hani,ljubavi,nekako se ne svidjam sam sebi u ulozi zrtve.Zelim fino da razgovaram sa svima,moji ostali postovi to valjda dokazuju,ali necu
dozvoliti da se neko deriste hvalise da nam je svima zacepilo usta.
Vidis i sama da ovdje nije diskusija,vec nadvikivanje ko ce glasnije.
Ako Ragib (sa kojim se isto ne slazem uvijek,ali sve u okviru civilizovane diskusije) hoce da zatvori ovu temu,to je njegova stvar.Uostalom,ponudio sam joj ruku pomirenja,nije prihvatila.Od sada pucam bojevom municijom.

aiiiiiiiiiii, moj brate u tudjini :o :o :o

ti bezbeli... :?

usplahiren :-? :-?

zar te vremeshnost nije nauchila... :? :?

da te derishta ne trebaju nervirati :roll: :roll:

ti objavljujesh...rat :oops: :oops: :oops:

Image :D :D

da li da se spremimo za sirene za uzbunu... :shock: :shock:

i veliku patnju usljed ratnih strahota :roll: :roll:

ili da spremimo maramice za brisanje suza... :roll: :roll:

i teshku patnju...stomachnih mishica... :? :?

Image???... :?

pitanje je sad :D :D

;)
blenta

Post by blenta »

nebi wrote:mala,ja sam te upozorio.Pjesmica za pjesmicu:

Sinoc kad se vracah iz mracna kahvica,
prodjoh pokraj baste jebenog Bushica.
Kad tamo u basti,smrcuc kokaina
sa iglom u veni stajase blentina.

Ja kakva je pusta! moga mi konjaka
neznam,jer na glavi ima hidzabnjaka.
Ne vidis joj grudi ni bijela lica
niko ne bi reko da je ulizica.

Ja joj nazvah selam,al moga mi vina
ne sce ni da cuje lijepa blentina.
Samo me je jednom pogledala mrko
niti haje alcak sto sam zbog nje drko

I pazi:svako uvlacenje bilo koga drugog u ovo,familija,zarucnica itd. povlaci reakciju sa moje strane.

moj brate mudzahidichu :P

tuzhiche te aleksin unuk za tvoju... :? :?

originalnost :D :D

kompleks intelektualne inferiornosti... :oops: :oops:

svojstven balkanskom muzhjaku :shock: :shock:

poznat po tome shto proizvodi seksualne fantazije :oops: :oops:

ipak nechemo otkriti tvojoj zaruchnici ;)

koju si uveo, pa se pokajao :-?

nismo mi...tuzhibabe ;)

;)

nechemo te tuzhiti ni da je varash... :oops: :oops:

u mislima, dodushe :shock: :shock:

i na nevidjeno, ko oni sa tamnim...cvikama: 8) 8) 8)

ne bih se zachudila da tebe tako... :roll: :roll:

produhovljenog :lol: :lol:

i ona...ko...na kartama... :x :x :x

vara :o :o :sad: :sad:

i to konkretnije :oops: :oops: , jer ako mora stati na...

crvenom :shock: :shock:

ne mora na... :?

mislima ;)

;)
Engram::X

Post by Engram::X »

:)
blenta

Post by blenta »

Engram::X wrote::)

selam za frrrrrrrrrr... i za frrrrrrrrrrrr ;)
nebi

Post by nebi »

blenta wrote:
nebi wrote:Hani,ljubavi,nekako se ne svidjam sam sebi u ulozi zrtve.Zelim fino da razgovaram sa svima,moji ostali postovi to valjda dokazuju,ali necu
dozvoliti da se neko deriste hvalise da nam je svima zacepilo usta.
Vidis i sama da ovdje nije diskusija,vec nadvikivanje ko ce glasnije.
Ako Ragib (sa kojim se isto ne slazem uvijek,ali sve u okviru civilizovane diskusije) hoce da zatvori ovu temu,to je njegova stvar.Uostalom,ponudio sam joj ruku pomirenja,nije prihvatila.Od sada pucam bojevom municijom.

aiiiiiiiiiii, moj brate u tudjini :o :o :o

ti bezbeli... :?

usplahiren :-? :-?

zar te vremeshnost nije nauchila... :? :?

da te derishta ne trebaju nervirati :roll: :roll:

ti objavljujesh...rat :oops: :oops: :oops:

Image :D :D

da li da se spremimo za sirene za uzbunu... :shock: :shock:

i veliku patnju usljed ratnih strahota :roll: :roll:

ili da spremimo maramice za brisanje suza... :roll: :roll:

i teshku patnju...stomachnih mishica... :? :?

Image???... :?

pitanje je sad :D :D

;)

Ma koje marke mi spominjes,sestro mila?
Znam da si zaradila,sve tri po tri,ali potrosilo se to.
nebi

Post by nebi »

Engram,zbilja je lakse govoriti "Ja" i "Jok",nego sam razmisljati.
zili

Post by zili »

seas of cheese wrote:

koje spance i italijane TI znas? :lol: :lol: po tebi ispada da se niko na ovom svijetu vise ne deklarise kao ateista ili agnostik, vec se svi i dalje pretvaraju da su katolici, muslimani, pravoslavci... samo sto se to sad svelo na puku tradiciju?! jel o tome pricas? ok, recimo i da je tako, ja se i ne trudim da kazem da nije, ali sto ti govorim jeste da se stvari mogu nazvati pravim imenom. a to je ili konformizam ili fanatizam.

shvatam da je to normalno u bosni gdje je cilj uklopit se u masu, ali ljudi koje ja znam ako su agnostici, to i kazu... u slobodnom svijetu ne postoji taj socijalni pritisak da se svrsta, nemoj da projektujes na druge nacin razmisljanja u bosni...

takodje vjencati se u crkvi nije isto kao postiti mjesec dana, jedno moze biti vid prakticnosti a drugo je zrtvovanje koje preduslovljava fanatizam.
Ništa ti mene ne slušaš... :-)
DA i meni smeta vjerski konformizam u BiH, BAŠ ZATO mislim da bi ljudima trebalo biti dopušteno da tumače vjeru na sebi individualan način, kako bi došli do nečeg DRUGAČIJEG.
Vjerujem da će takva sloboda tumačenja dovesti i do mnogo veće slobode praktikovanja, pa će postiti samo IZUZETCI dok će većina iz religije prihvatati ono što joj odgovara (čitaj samo baklave).

Nije uopšte bitno kako se deklarisali ti TVOJI španci i italijani. Poenta je da se oni bez obzira na "deklaraciju" :-) još uvijek pridržavaju nekih (trivijalnih) vjerskih tradicija (predrasude da ne spominjem), da idu mami za Božić, da su kršteni, da su im djeca krštena i stoga nužno imaju kršćanska imena :shock: Koliko to ima španaca i italijana agnostika da su djeci dali recimo muslimansko ime (jevrejska imena da ne spominjem)?

Dakle, kad ovdje ljudi budu mogli da tumače svoju religiju slobodno i neobavezno, onda će od nje napraviti ono što je amerika napravila od "christmasa". Nigdje više ni krsta ni crkve, samo zajampureni dedica u crvenom kaputu što skače niz dimnjak :D

i btw i agnosticizam je do sad prerastao u konformizam (pogotovo otkad je krenula polemika po pitanju genetskog inženjeringa)
seas of cheese

Post by seas of cheese »

zili wrote:
seas of cheese wrote:

koje spance i italijane TI znas? :lol: :lol: po tebi ispada da se niko na ovom svijetu vise ne deklarise kao ateista ili agnostik, vec se svi i dalje pretvaraju da su katolici, muslimani, pravoslavci... samo sto se to sad svelo na puku tradiciju?! jel o tome pricas? ok, recimo i da je tako, ja se i ne trudim da kazem da nije, ali sto ti govorim jeste da se stvari mogu nazvati pravim imenom. a to je ili konformizam ili fanatizam.

shvatam da je to normalno u bosni gdje je cilj uklopit se u masu, ali ljudi koje ja znam ako su agnostici, to i kazu... u slobodnom svijetu ne postoji taj socijalni pritisak da se svrsta, nemoj da projektujes na druge nacin razmisljanja u bosni...

takodje vjencati se u crkvi nije isto kao postiti mjesec dana, jedno moze biti vid prakticnosti a drugo je zrtvovanje koje preduslovljava fanatizam.
Ništa ti mene ne slušaš... :-)
DA i meni smeta vjerski konformizam u BiH, BAŠ ZATO mislim da bi ljudima trebalo biti dopušteno da tumače vjeru na sebi individualan način, kako bi došli do nečeg DRUGAČIJEG.
Vjerujem da će takva sloboda tumačenja dovesti i do mnogo veće slobode praktikovanja, pa će postiti samo IZUZETCI dok će većina iz religije prihvatati ono što joj odgovara (čitaj samo baklave).

Nije uopšte bitno kako se deklarisali ti TVOJI španci i italijani. Poenta je da se oni bez obzira na "deklaraciju" :-) još uvijek pridržavaju nekih (trivijalnih) vjerskih tradicija (predrasude da ne spominjem), da idu mami za Božić, da su kršteni, da su im djeca krštena i stoga nužno imaju kršćanska imena :shock: Koliko to ima španaca i italijana agnostika da su djeci dali recimo muslimansko ime (jevrejska imena da ne spominjem)?

Dakle, kad ovdje ljudi budu mogli da tumače svoju religiju slobodno i neobavezno, onda će od nje napraviti ono što je amerika napravila od "christmasa". Nigdje više ni krsta ni crkve, samo zajampureni dedica u crvenom kaputu što skače niz dimnjak :D

i btw i agnosticizam je do sad prerastao u konformizam (pogotovo otkad je krenula polemika po pitanju genetskog inženjeringa)

pogledaj malo sta pises... uvidili smo da je svijet licemjeran i ti mi govoris da religija postaje mnostvo trivijalnih tradicija, i ja ti upravo govorim da mi se od tog konformizma povraca jer ne znam sta je ogavnije, kolektivizam ili istinsko vjerovanje u boga, a ti valjda mislis da je to u redu ili sta?

postoje ljudi koji su agnostici i tako se deklarisu premda djeci daju hriscanska imena (sta im fali?), ili su krsteni (obicno se krste djeca, prema tome i to ti je glup argument), ili idu mami na rucak za bozic (mozda ne zive u istom gradu ili vole maminu kuhinju). nista od toga ne zaci da je neko religiozan. s druge strane neko ko posti ili klanja dzumu ili ne pije po mjesec dana ili ne jede svinjetinu jer misli da mu je bog to rekao da ne treba, onda to vise nije dekorativno, to vise nije ovlas kao otici mami na rucak ili se vjencati u crkvi jer tako hoce tvoja familija -to je vec odricanje i zrtva u ime vjere i ako to radis a tvrdis da je to samo dekorativno onda si teski psihopata.

da se islam u sarajevu sada svodi samo na to da neko daje djetetu arapsko ili tursko ime i ode na baklavu kod nane jednom za bajram rekao bih, ok, to je deklarativno, ritualno, samo tradijica. ali ovde ljudi poste svaki dan?! paze na iftar, ne piju, idu na dzumu, cak traze emisije o tome na drzavnoj televiziji?! e, ako je to samo ritualno onda je zaista ogavno koliko ljudi mogu da se napregnu da bi se uklopili i trend je puno drugaciji nego u evropi gdje sosajeti postaje vise sekularan, cak i turci koje ovde znam ne poste...

izvinjavam se, ali vidim da ti o americi zaista nemas pojma. po cemu to sudis, po filmovima? istina je da je x-mass jako komercijalizovan, ali amerikanci nisu sekularni kao evropljani. amerikanci su, vecina njih, vrlo, vrlo, vrlo religizan narod. i to bukvalno sa biblijom u ruci i molitvom pred rucak svaki boziji dan. bar 51% njih.

nebi wrote:
Engram,zbilja je lakse govoriti "Ja" i "Jok",nego sam razmisljati.
Image
Last edited by Engram::X on 11/11/2004 12:28, edited 2 times in total.
zili

Post by zili »

aaaj, više,...

:-?

možda je zapravo na samom početku bio nesporazum

ja sam naime reagovala na to što si ti govorio hanani da se religija ne treba prilagođavati životu i da je to neiskreno i licemjerno i šta sve ne i onda ona tvoja analogija sa košarkom i mijenjanjem pravila itd.

kao što i sam navodiš u bih trenutno religija NIJE prilagođena životu (kao što je to slučaj u zapadnoevropskim zemljama). Da ti posudim analogiju: trenutno u bih igramo košarke sa loptom od olova. Moramo prilagoditi loptu igri.

Zato mislim da treba pustiti hananu i ine da tumače svoju religiju/e kako hoće (makar to bilo po Jonathanu LIvingstonu :-) :-D ) Jer vjerujem da će nas takvo (slobodno) razmišljanje odvesti u sekularniju državu gdje više nikom neće padati na pamet da traži svakodnevni ramazanski TV program (btw pogledaj šta sam pisala po toj temi i sve će ti se samo kazati :D )

zili wrote:aaaj, više,...

:-?

možda je zapravo na samom početku bio nesporazum

ja sam naime reagovala na to što si ti govorio hanani da se religija ne treba prilagođavati životu i da je to neiskreno i licemjerno i šta sve ne i onda ona tvoja analogija sa košarkom i mijenjanjem pravila itd.

kao što i sam navodiš u bih trenutno religija NIJE prilagođena životu (kao što je to slučaj u zapadnoevropskim zemljama). Da ti posudim analogiju: trenutno u bih igramo košarke sa loptom od olova. Moramo prilagoditi loptu igri.

Zato mislim da treba pustiti hananu i ine da tumače svoju religiju/e kako hoće (makar to bilo po Jonathanu LIvingstonu :-) :-D ) Jer vjerujem da će nas takvo (slobodno) razmišljanje odvesti u sekularniju državu gdje više nikom neće padati na pamet da traži svakodnevni ramazanski TV program (btw pogledaj šta sam pisala po toj temi i sve će ti se samo kazati :D )
religija ima svoje postulate..ne prilagodava se hiru, strasti i porivu pojedinca

hana moze vjerovati u zozone, flitavce i golume ali njena nova religija nema zajednickih, dodirnih tacaka sa nekom od svjetskih

pa se prema tome i ne smije podvoditi pod recimo islam

zasto ovo naglasavam..pa zato jer mnogi pokusavaju raditi neke individualne interpretacije islama i umjesto sebe prilagodavati Bozijem objavljenom konceptu, pokusavaju prilagodavati temelje vjerovanja nekim svojim mahanama i uzusima

Image
zili

Post by zili »

Oh, gosn Jeko, dobro nam došli u diskusiju

Koliko ja znam jedan od temeljnih principa Islama - koji se često ističe kao njegova velika prednost u odnosu na druge religije - je NEpostojanje posrednika između čovjeka i Boga. To znači da nijedan čovjek nijednom drugom čovjeku ne može nametati tumačenje Islama.
maraDONa

Post by maraDONa »

zili wrote: Koliko ja znam jedan od temeljnih principa Islama - koji se često ističe kao njegova velika prednost u odnosu na druge religije - je NEpostojanje posrednika između čovjeka i Boga. To znači da nijedan čovjek nijednom drugom čovjeku ne može nametati tumačenje Islama.
:| tccc, zili, ti si pametna djevojcica :mrgreen: , cudi me kako ne kontas :oops: :mrgreen:
nema posrednika, :oops: ali imaju izvori :arrow: (kur"an i hadis, kao osnovni izvori)
ako negiras :x izvore :evil: (npr.: "bosanski islam podrazumjeva da se pije ali se ide u dzamiju" :evil: ) onda negiras samu vjeru :zoka:

covjek moze biti grijesnik :| (ja prvi sam veeeeeliki grijesnik :sad: ) ali ne smijes pravdati svoje grijehe "svojim tumačenjem" vjere :oops: ili "bosanskim" islamom :zzzz: jer onda od grijesnika postajes nevjernik. :| razlika je ogromna

zili wrote:Oh, gosn Jeko, dobro nam došli u diskusiju

Koliko ja znam jedan od temeljnih principa Islama - koji se često ističe kao njegova velika prednost u odnosu na druge religije - je NEpostojanje posrednika između čovjeka i Boga. To znači da nijedan čovjek nijednom drugom čovjeku ne može nametati tumačenje Islama.
ne postoji prisila ka prihavatnju islama
islam se ne namece

islam je koncept zivota koji se prihvata i zivi

sto se tice tumacenja njime se bave uceni, u islamu termin -> ulema, a ne ljekar, mljekar, mesar...

don ti je lijepo objasnio da su temelji islama nepromjenjivi i kao takvi kanon

i, uzgred, ne postoje svetci, svi smo mi manje-vise sa mahanama i ljudskim greskama..prema tome ne smatramo se "odabranim", "boljim" i sl.

ragib

Post by ragib »

maraDONa wrote:
zili wrote: Koliko ja znam jedan od temeljnih principa Islama - koji se često ističe kao njegova velika prednost u odnosu na druge religije - je NEpostojanje posrednika između čovjeka i Boga. To znači da nijedan čovjek nijednom drugom čovjeku ne može nametati tumačenje Islama.
:| tccc, zili, ti si pametna djevojcica :mrgreen: , cudi me kako ne kontas :oops: :mrgreen:
nema posrednika, :oops: ali imaju izvori :arrow: (kur"an i hadis, kao osnovni izvori)
ako negiras :x izvore :evil: (npr.: "bosanski islam podrazumjeva da se pije ali se ide u dzamiju" :evil: ) onda negiras samu vjeru :zoka:

covjek moze biti grijesnik :| (ja prvi sam veeeeeliki grijesnik :sad: ) ali ne smijes pravdati svoje grijehe "svojim tumačenjem" vjere :oops: ili "bosanskim" islamom :zzzz: jer onda od grijesnika postajes nevjernik. :| razlika je ogromna
Odgovor je za 10
svaka cast

U Islamu jeste jako bitno da covjek prizna svoje greske. Kaze Muhamed.s.a.v.s svi ljudi su grjesnici a najbolji grjesnik je onaj koji se najvise kaje.
nebi

Post by nebi »

Ragibe,apsolutno si u pravu,kao i Don.Ali neki na ovom forumu se ponasaju
kao da imaju tapiju na vjeru i istinu.Zar ne kaze Allah dz.s.:
"Kad moji robovi ne bi grijesili,mi bismo ih unistili i stvorili narod koji ce grijesiti i traziti oprosta".
Uostalom,Ghasali kaze da covjek nije stvoren na bozji lik(kako neki tvrde)
vec na boziju priliku,pa treba prihvatiti najveci boziji epitet:
milost.
A pravedan sud je samo kod boga.
winetou

Post by winetou »

Da se uživanje alkohola pojavilo uporedo sa uživanjem droge bio bi sasvim sigurno pod zabranom :oops:
Isto važi i za duhan :D
manijak1

Post by manijak1 »

Da se uživanje alkohola pojavilo uporedo sa uživanjem droge bio bi sasvim sigurno pod zabranom
Nešto kao doba prohibicije :D :D ??????
winetou

Post by winetou »

manijak1 wrote:
Da se uživanje alkohola pojavilo uporedo sa uživanjem droge bio bi sasvim sigurno pod zabranom
Nešto kao doba prohibicije :D :D ??????
Prohibicija je bila dobra stvar, nažalost mafija je prokužila stvar i stvorila biznis od toga :(
emac

Post by emac »

Ma raja najveća je vjera prozivjeti efikasno nikome ne smetati i pomoci gdje stignes alkohol je sporedna stvar. Ali ja licno bez alkohola bih umro od dosade.
blenta

Post by blenta »

nebi wrote:Ragibe,apsolutno si u pravu,kao i Don.Ali neki na ovom forumu se ponasaju
kao da imaju tapiju na vjeru i istinu.Zar ne kaze Allah dz.s.:
"Kad moji robovi ne bi grijesili,mi bismo ih unistili i stvorili narod koji ce grijesiti i traziti oprosta".
Uostalom,Ghasali kaze da covjek nije stvoren na bozji lik(kako neki tvrde)
vec na boziju priliku,pa treba prihvatiti najveci boziji epitet:
milost.
A pravedan sud je samo kod boga.
otprilike se radi o ovom chlanku sa dzemat.org o fatmiru alispahichu za koji je BigusDickus dao link:

Porazno je po ovog kolumnistu (a nezvanično se saznaje da ga u dotičnom islamskom časopisu drže za vodećeg bošnjačkog intelektualca), da ovakvo promišljanje nije neka originalna zabluda koju je kreirao naš intelektualac, nego je svako od nas mogao ćuti neuke nane i dede, kojima se ne klanja, kako mudruju po istom šablonu. „Mi smo vjernici u duši, ne znaš ti sinko koga će Allah u džennet i čije je vrijednije“, pa ergo - džaba trud, nizašto Allahovi propisi i objesi namaz kad je sve to tako relativno, kad se ne zna ko će uspjeti. Način na koji ovakvo relativiziranje nipodaštava trud, uvreda je za inteligenciju prosječnog insana. Ne zna se ko će uspjeti, ali se zna kako do uspjeha! To su dvije stvari koje Alispahić, nane i dede numušto miješaju. Ako se ne zna krajnji ishod trke, ne znači da se ne zna trasa i da se ne znaju pravila. Zna se tačno kako treba trčati do cilja, koje prepreke preskakati i legitimno je pravo osposbljenih osoba (u ovom slučaju IZ-a) da na ta pravila upozoravaju. Makar Alispahić ne imao o čemu pisati.

nebi, za tren chu te poshtedjeti pjesmice ;) i ozbiljno ti odgovoriti na ovo shto si napisao, jer ja lichno mislim, a Allah zna, da je to vrlo opasno po islam i muslimane i da ih vodi u grijeh.
ovaj ajet:
sam chula u dosta prilika kao opravdanje da se uradi bilo shta shto islam jasno zabranjuje. tako sam chula priche muslimanki o tome -"odoh ja kod momka da prenochim". -"to je grijeh". i onda chujem taj ajet kao opravdanje za provodjenje nochi u bludu sa momkom. ili brachu koji kazhu: "odosmo mi vecheras na dernek, malo chemo piti, malo chemo shta probati smuntati, Allah bi nas unishtio kad ne bismo grijeshili".
vjerovatno si i ti, nebi, imao taj ajet u vidu (jer ga i sada citirash), kad si govorio da si svjesno pio alkohol, iako si znao da je zabrana. i rekao si "no risk, no fun".
ja taj ajet, kao Bozhiju rijech, ne negiram, ali mislim da trebamo svi prochitati tekst o fatmiru alispahichu, pa taj ajet, pa onda shvatiti da je Bog chovjeka uchinio dovoljno obdarenim strastima da che grijeshiti i protiv svoje volje, a ne namjerno, unaprijed znajuchi da chini grijeh. po mome mishljenju, taj se ajet odnosi na grijehe koje chovjek uchini nehotice, bez da je unaprijed planirao. mozhe se desiti da mlad par u osami ("kad su dvoje sami, shejtan je trechi") popusti shejtanu. mozhe se desiti i da na derneku popusti atmosferi i molbama prijatelja koji piju, pa i on prihvati alkohol i napije se. a nakon toga se iskreno i zhestoko pokaje. ja mislim da o takvim grijesima i oprostu takvih grijeha govori uzvisheni Allah dz.sh. u tom ajetu.
ja isto mislim, a Allah najbolje zna, da mnogi zloupotrebljavaju taj ajet i tumache ga kao otvoren poziv od Allaha dz. sh. za svjesno i planirano chinjenje grijeha.
dakle, mislim da se taj ajet odnosi na to da NIJEDAN CHOVJEK nije bezgreshan, da je u ljudskoj prirodi chinjenje grijeha i da Allah dz.sh, koji je sam chovjeka stvorio tako slabog, o tim grijesima pricha. ovaj zadnji dio kudsi-hadisa govori o tome da je Bog chovjeka stvorio obdarenog strastima za koje je, iako je dzehennem najstrasnije boravishte, Dzibril pomislio da che svi ljudi popustiti strastima i otichi u dzehennem:
Kada dođe do Džehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i reče:
- Tvoje mi moći, niko ko čuje za Džehennem neće ući u njega!
Allah naredi da se Džehennem okruži strastima, i reče Džibrilu da ga ponovo pogleda. Kada ugleda Džehennem, Džibril progovori:
- Tvoje mi moći, bojim se da će se iko spasiti Džehennema!"

dakle, ja mislim da se ajet odnosi na oprost grijeha za koje se ljudi kaju i koje nisu planirali uchiniti. u suprotnom je taj ajet poziv na grijeh (a stotine drugih ajeta jasno govore o kazni za razlichite grijehe i zabranjuju ih). a Allah dz.sh. najbolje zna.
nebi

Post by nebi »

blento,mrzim sebe zbog toga,ali moram da se slozim sa tobom.
Nista drugo nisam ni mislio u mom postu.Naravno da nije nikakvo opravdanje
kajati se poslije svake pijanke,tarlahanja,kradje itd.
Ja sam,zapravo,mislio vise na nasu sklonost da osudjujemo druge zaboravljajuci pri tome nase vlastite grijehe-danas vrlo popularan sport.
Zasto ne pokazemo malo vise razumijevanja za te "grijesnike",mozda bi ih nase saucesce prije priblizilo islamu nego kojekakve prijetnje i pogrde.
I nisu li neki od najvecih protivnika islama kasnije postali najblizi ashabi poslanika?
Mislim da se on pri tome drzao kuranskog ajeta:"A ti sa svima samo najljepse".
blenta

Post by blenta »

nebi wrote:blento,mrzim sebe zbog toga,ali moram da se slozim sa tobom.
Nista drugo nisam ni mislio u mom postu.Naravno da nije nikakvo opravdanje
kajati se poslije svake pijanke,tarlahanja,kradje itd.
Ja sam,zapravo,mislio vise na nasu sklonost da osudjujemo druge zaboravljajuci pri tome nase vlastite grijehe-danas vrlo popularan sport.
Zasto ne pokazemo malo vise razumijevanja za te "grijesnike",mozda bi ih nase saucesce prije priblizilo islamu nego kojekakve prijetnje i pogrde.
I nisu li neki od najvecih protivnika islama kasnije postali najblizi ashabi poslanika?
Mislim da se on pri tome drzao kuranskog ajeta:"A ti sa svima samo najljepse".

drago mi je da se slazhesh. nije mi ni krivo ni drago ni vazhno stho se slazhes sa mnom. nego mi je jako drago shto se slazhes sa tim shto je napisano u postu, zbog tog stho pishe u postu, a ne zato shto sam ja to napisala.

duzhnost svakog muslimana je da drugom ukazhe na loshe stvari koje chini. pri tome ga treba podsjechati na ono shto pishe u kur'anu i hadisu.

treba tu duzhnost razgranichiti od krajnjeg licemjerstva koje bi bilo kad neko ko ne klanja kazhe: "ti si nikakav musliman, ti ne klanjash, a ja klanjam" . a nije dozvoljeno ni kad klanjach kazhe: "ja klanjam, a ti ne klanjash, ti si nikakav musliman".
ispravno je kad musliman kazhe muslimanu: "treba klanjati, jer to je propis od Allaha dz.sh. i put za dzennet". i jedino je ispravno kad to kazhe ne da bi taj kome govori pomislio kako je govornik bolji musliman od njeg ili dobar chovjek, nego kad to kazhe u ime Allaha dz.sh. i s tim motivom kao jedinim, jer i dobra djela se priznaju samo kad se chine u ime Allaha dz.sh.

svaki musliman se treba chuvati licemjerstva i oholosti, jer je svaki musliman greshnik. "Allah dz.sh. neche nikoga preseliti na ahiret, a da ga ne iskusha onim za shta je taj kudio i osudjivao drugog brata muslimana". velika je pravda u toj rechenici.

i nishta od ovog shto sam napisala nije nikakava mudrost. medjutim, kako bi svijet bio lijep kad bi ljudi bili ispravni u onim prostim, nekomplikovanim stvarima, pa tek onda razmishljali o komplikovanim. uglavnom je obratno u stvarnom zhivotu.

sa druge strane, ima i hadis o Isa. a.s. i njegovom susretu i razgovoru sa ahmacima. a ahmak ne prepoznaje ni dobronamjernost ni blagost ni skrushenost. on ih samo manama i slabostima smatra.

musliman se trazhi izmedju ovih puteva i pokushava izbalansirati onaj najbolji, koji je hair.

i nakon svega ovog stho sam napisala, chitajuchi tvoj predzadnji post na ovoj temi, osjecham pjesnichku inspiraciju :D ;)
Post Reply