Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post Reply
zonbirile

#151 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by zonbirile »

dallton wrote:za poljsku je dolazak ruskog komunizma i starog ruskog neprijatelja bio katastrofalan korak nazad, kao i za ostatak istocne evrope..kod nas je obratno - pobjeda tita i njegovo odmicanje od rusa su za cijelu bivsu jugu a za bih pogotovo bili koraci naprijed u svakom pogledu, i ekonomski i obrazovno itd...da nije bilo tita bilo bi ili rusi (katastrofa) ili dinastija karadjordjevica koja bi eventualno vladala jugom pod britanskim patronatom - a u svakoj od tih kombinacija bih bi nahebala da valja a mozda je ne bi ni bilo (pogotovo u drugoj kombinaciji)...iz tog razloga, petokraka znaci jednu stvar u poljskoj a drugu u bih - bez obzira sto su poslije titove smrti preuzeli srpski fola komunisti ala milosevic i jna koja je postala defakto srpska vojska...ne vidim smisao zabrane -
----------------------------------------------------------------------
za Poljsku bih se složio donekle,ali za BiH su istorijski gledano bile mnogo povoljnije dvije prilike,e sada po onom šta bi bilo da je bilo,ali eto kad se razglaba:
1-država SHS
2-fifti-fifiti dioba
nosara

#152 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by nosara »

neshto wrote: nismo mi referendumom kucali nikakve eksere, taj je sanduk bio zatvoren davno prije nas, mi smo samo glasali da nas taj sanduk ne povuče sa sobom u još neizvjesniju budućnost...
danas nije ni približno kako smo zamišljali '92 ali opet bolje nego da smo ostali dio krnje juge
Ko zna...?
neshto

#153 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by neshto »

nosara wrote:
neshto wrote: nismo mi referendumom kucali nikakve eksere, taj je sanduk bio zatvoren davno prije nas, mi smo samo glasali da nas taj sanduk ne povuče sa sobom u još neizvjesniju budućnost...
danas nije ni približno kako smo zamišljali '92 ali opet bolje nego da smo ostali dio krnje juge
Ko zna...?
hvala lijepo, što se mene tiče za to je bilo kasno već nakon vukovara!
miloševića su i njegovi otjerali jer su shvatili da je budala a kako bi onda tek nama bilo, stvarno ne želim ni pomisliti na tu opciju...
nosara

#154 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by nosara »

neshto wrote:
nosara wrote:
Ko zna...?
miloševića su i njegovi otjerali jer su shvatili da je budala a kako bi onda tek nama bilo, stvarno ne želim ni pomisliti na tu opciju...
Ja pomislim na izgubljene zivote i porusenu zemlju... Ko zna ...?

Paralela sa ratom u hrvatskoj je neumjesna, jer je to bio unaprijed dogovoren i isplaniran "sukob" saveznika...
nokia6170

#155 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by nokia6170 »

Informacije radi, Madjarska je vec odavno zabranila upotrebu petokrake i cak je jedan takav predmet bio na Evropskom sudu za ljudska prava u tom pogledu.
nosara

#156 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by nosara »

nokia6170 wrote:Informacije radi, Madjarska je vec odavno zabranila upotrebu petokrake i cak je jedan takav predmet bio na Evropskom sudu za ljudska prava u tom pogledu.
Ta svinjarija je vec oborena na istom tom sudu... :D
Europski sud za ljudska prava: Nošenje crvene zvijezde je temeljno ljudsko pravo

Država može ograničiti slobodu izražavanja samo u "posebnim, jasno definiranim okolnostima", navodi se u presudi iz Strasbourga

Nošenje crvene zvijezde, zloglasnog simbola komunističke diktature, temeljno je ljudsko pravo, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava, postupajući po žalbi jednog mađarskog aktivista koji je u domovini osuđen zbog pokazivanja toga simbola.

Sud u Strasbourgu je presudio da odluka mađarskog suda, kojom je prije osam godina jedan pripadnik tamošnje Radničke stranke osuđen zbog nošenja crvene zvijezde na skupu u Budimpešti, predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Država može ograničiti slobodu izražavanja samo u "posebnim, jasno definiranim okolnostima", navodi se u presudi iz Strasbourga.

Mađarski zakon zabranjuje nošenje i pokazivanje simbola totalitarnih režima, u što su uključeni crvena zvijezda, srp i čekić, i svastika.

Sud u Strasbourgu je objavio da se, iako su kršenja ljudskih prava u komunizmu diskreditirala crvenu zvijezdu, Mađarska dokazala kao zemlja stabilne demokracije u posljednjih 20 godina i da stoga ne postoji bojazan da bi ijedna politička stranka mogla obnoviti komunističku diktaturu.
Ateista

#157 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Ateista »

dzungalunga wrote:
dalmatinka wrote:Glavno da zabrane nisu totalitarne.

Što fali petokraki?
Nista ne fali petkoraki. Puna zastava USA petkoraka.
I EU. Kao i ona nametnuta protektoratu BiH

Ali nijedna od ovin ne oznacava teror, smaknuca, kulturocid, genocid, progone, uhicenja, smaknuca itd kao ona crvena.
Uostalom, koju su oznaku na kapama nosili oni nepoznati sa brda koji su pucali po Sa?

Mere i Ravno, Mo, Posavina, Podrinje, Unskosanaskoplivski kraj itd
Komunizam izjednacavati sa nacizmom je pokazatelj jednog ogromnog neznanja i izlozenosti nacionalistickoj propagandi.

Stvarno nemam drugog komentara na ovakvu temu.

Smrt fazismu, sloboda narodu!
Ateista

#158 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Ateista »

Alfa Kentaur wrote:
jefferson wrote:
Alfa Kentaur wrote:SMRT FASIZMU, TOTALITARIZMU, KOMUNIZMU, NACIONALIZMU..., SLOBODA LJUDIMA!! :thumbup: :bih:
Pa za ovaj region je bio destruktivniji nacionalizam a ti opet mislis da je komunizam.
Destrukciju ovom regionu su donijeli komunisticki generali i komunista Milosevic. :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta sve covjek nece procitati...

Einstein je definitivno bio u pravu sa svojom izrekom sta je sve beskonacno... :lol: :lol:
nokia6170

#159 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by nokia6170 »

nosara wrote:
nokia6170 wrote:Informacije radi, Madjarska je vec odavno zabranila upotrebu petokrake i cak je jedan takav predmet bio na Evropskom sudu za ljudska prava u tom pogledu.
Ta svinjarija je vec oborena na istom tom sudu... :D
Europski sud za ljudska prava: Nošenje crvene zvijezde je temeljno ljudsko pravo

Država može ograničiti slobodu izražavanja samo u "posebnim, jasno definiranim okolnostima", navodi se u presudi iz Strasbourga

Nošenje crvene zvijezde, zloglasnog simbola komunističke diktature, temeljno je ljudsko pravo, presudio je u utorak Europski sud za ljudska prava, postupajući po žalbi jednog mađarskog aktivista koji je u domovini osuđen zbog pokazivanja toga simbola.

Sud u Strasbourgu je presudio da odluka mađarskog suda, kojom je prije osam godina jedan pripadnik tamošnje Radničke stranke osuđen zbog nošenja crvene zvijezde na skupu u Budimpešti, predstavlja kršenje slobode izražavanja.

Država može ograničiti slobodu izražavanja samo u "posebnim, jasno definiranim okolnostima", navodi se u presudi iz Strasbourga.

Mađarski zakon zabranjuje nošenje i pokazivanje simbola totalitarnih režima, u što su uključeni crvena zvijezda, srp i čekić, i svastika.

Sud u Strasbourgu je objavio da se, iako su kršenja ljudskih prava u komunizmu diskreditirala crvenu zvijezdu, Mađarska dokazala kao zemlja stabilne demokracije u posljednjih 20 godina i da stoga ne postoji bojazan da bi ijedna politička stranka mogla obnoviti komunističku diktaturu.
nisam rekao da nije :D samo da se ne misli kako su Poljaci prvi poletili da se svete Rusima zbog petoktake :roll:
Ateista

#160 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Ateista »

neshto wrote:meni su '92 ljudi s petokrakama na glavama došli na vrata i komplet život preokrenuli...
od tada, ne da je ne volim nego boga molim da na ulici ne sretnem nekog sa petokrakom na glavi jer stvarno ne znm kako bih reagirao.

fašizam = komunizam i obrnuto, i naopako...

ne treba mene komunizam učiti da trebam poštovati svoje komšije, biti tolerantan, biti čovjek, ako me komunizam uči bratstvu i jedinstvu a ne kućni odgoj onda to bratstvo i jedinstvo završi kao '91!!!

i zajebite priču o mjenjanju uniformi par mjeseci kasnije i slično, kad su je već mjenjali zašto je onda nisu promjenili na stranu pravde ako je JNA bila "narodna" vojska!?
Ti koji su ti usli na vrata nemaju veze ni sa Titom ni sa komunizmom, razmisli malo sta pricas. Ti isti su petokraku nosili samo sto su morali i jedva su docekali da je skinu i da pocnu nositi svoja nacionalisticka obiljezja. Veze oni nemaju sa komunizmom.

Malo razmisli o onome sto pises.
neshto

#161 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by neshto »

nosara wrote:
neshto wrote:
nosara wrote:
Ja pomislim na izgubljene zivote i porusenu zemlju... Ko zna ...?

Paralela sa ratom u hrvatskoj je neumjesna, jer je to bio unaprijed dogovoren i isplaniran "sukob" saveznika...
sve je to cijena "slobode" e sad što nam sloboda ovako izgleda sami smo si krivi...
neshto

#162 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by neshto »

Ateista wrote:
neshto wrote:meni su '92 ljudi s petokrakama na glavama došli na vrata i komplet život preokrenuli...
od tada, ne da je ne volim nego boga molim da na ulici ne sretnem nekog sa petokrakom na glavi jer stvarno ne znm kako bih reagirao.

ne treba mene komunizam učiti da trebam poštovati svoje komšije, biti tolerantan, biti čovjek, ako me komunizam uči bratstvu i jedinstvu a ne kućni odgoj onda to bratstvo i jedinstvo završi kao '91!!!

i zajebite priču o mjenjanju uniformi par mjeseci kasnije i slično, kad su je već mjenjali zašto je onda nisu promjenili na stranu pravde ako je JNA bila "narodna" vojska!?
Ti koji su ti usli na vrata nemaju veze ni sa Titom ni sa komunizmom, razmisli malo sta pricas. Ti isti su petokraku nosili samo sto su morali i jedva su docekali da je skinu i da pocnu nositi svoja nacionalisticka obiljezja. Veze oni nemaju sa komunizmom.

buraz razmišljam evo ima i 15 godina i sve su mi mrži, i komunjare i fašisti i vjerski fanatici...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#163 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Chmoljo »

dzungalunga wrote:Proustaški rapoloženi mladići u kamenjarskim podnebljima znali su u vrijeme komunizma zapjevati gangu – “Druže Tito, kupit ću ti fiću, a mercedes Anti Paveliću”. Ako bi ih tko prijavio, završili bi u zatvoru na najmanje godinu dana. I danas bi bili kažnjeni, istina, mnogo blaže. No vjerojatno bi ih teže pogodila činjenica da mercedes nije pripao Paveliću nego Titu.

Upravo je, naime, sa 375 kuna globe kažnjena Umažanka Zdravka Leindl koja je u svibnju ove godine u Umagu bacila tri jaja na Titove slike izložene u povodu polaska slovensko-hrvatske štafete prema Beogradu, a slike su bile uz kafić “Tito” i na jednom – mercedesu.

Osim što je bacila jaja, optužena je vikala: “Bando lopovska, sram vas bilo, idite klečati u Hudu jamu”. Sve je to, napisala je sutkinja u presudi, “kod nazočnih građana izazvalo nevjericu, zaprepaštenje i osjećaj nelagode”.

No što ako je kod nekih “nazočnih građana” samo izlaganje Titovih slika i nošenje štafete izazvalo ogorčenje jer su im očevi i druga rodbina ubijeni u Bleiburgu ili na križnom putu, mučeni na Golom otoku, čamili kao politički zatvorenici u Staroj Gradiški i Lepoglavi? A takvih građana u Hrvatskoj ima na stotine tisuća. Uzaludni su svi pokušaji da se Tita iskupi kao antifašista. Kad su partizani činili zločine, on je bio glavni zapovjednik. U komunizmu, koji je jednako okrutan kao fašizam ili nacizam, on je bio prvi čovjek Partije i države.

Ni bolji ni lošiji nije bio poglavnik NDH Ante Pavelić. Pa ipak, slavljenje Tita, isticanje njegovih slika i simbola njegove vladavine ne kažnjava se, ali se sve ustaško kažnjava. Zašto?

Razlog je vrlo jednostavan.

Naslijeđe iz komunizma u politici, medijima, u institucijama, u stvaranju općeg političkog ozračja u zemlji, u javnom razlikovanju dobra i zla – još uvijek je jače od demokratskih mjerila i pravila. A po tim demokratskim mjerilima i pravilima sutkinja koja je osudila Zdravku Leindl trebala bi istoga časa biti smijenjena i kažnjena, jer institucionalno, sudski, službeno, pod okriljem države štiti zločinca Tita, a kažnjava građanku koja je u njegove zločine uprla prstom!

Pod okriljem države još mnoge ulice, trgovi i škole nose Titovo ime. Zašto? Kako bi se u javnosti i u represivnim institucijama reagiralo kad bi se netko drznuo neki trg, ulicu ili školu nazvati Pavelićevim imenom? A to bi – ni manje ni više – bilo isto kao ustrajavanje na imenu komunističkog jugoslavenskog diktatora i ratnog zločinca. Kad sam se svojedobno u istoj ovoj kolumni žestoko usprotivio spomeniku Juri Francetiću u Slunju, gdješto sam morao otrpjeti vrlo ružne psovke. No siguran sam da bi poricanje ili relativiziranje ustaških zločina i kod onih koji ih teško priznaju bilo poljuljano kad bi se službeno, na razini države i u njezinim insitucijama te pogotovo u medijima s istom objektivnošću sudilo o partizanima i ustašama, o Titu i Paveliću, o zločinima i jednih i drugih, i jednoga i drugoga.

Ovih je dana zbog sumnje u gospodarski kriminal uhićen jedan poduzetnik koji je prije nekoliko mjeseci s bratom, također poslovnim čovjekom, sufinancirao obnovu jednoga partizanskoga spomenika.

Kad sam pročitao vijest da je uhićen, prva mi je asocijacija bila baš obnova toga spomenika. Pomislio sam, što je možda i istina, da je tim činom uhićeni stvarao alibi za svoj kriminal. Tu pomisao podupire i presuda Zdravki Leindl, presuda koja u ime države favorizira jedno naslijeđe, ideologiju i praksu koja može imati utjecaja u svekolikom životu u zemlji. Da totalitarni režimi, braća po zločinu Tito i Pavelić, ne bi imali toga utjecaja, treba ih podjednako prekrižiti i osuditi

http://www.vecernji.hr/kolumne/sud-jos- ... umna-60859
@nosara, nije hrvatska proustaška nego je Ivkošić zaguljeni desničar ili ako hoćeš ustaša. više je puta dokazao... imaš članak o njemu na e-novinama pa bujrum :mrgreen: divan opus jednog iskompleksiranog čovječuljka iz zapadne nam 'ercegovine :mrgreen:

sad poređenje komunizma sa nacizmom je u najmanju ruku debilno. revolucija ko revolucija, kako rekoše, krv teče u potocima, ona zobe svoju djecu, a narod je opet *ebena stranka.

kako nekima smeta moj avatar evo usput da dam i objašnjenje što ga držim i po čemu je to drugačiji.

avatar je omaž narodnooslobodilačkoj borbi protiv fašista i nacista. i ne samo ovdje, nego i na istočnom frontu. kad se spominje holokaust često se zaborave ljudi koji su iznijeli najveći teret tog nesretnog perioda za ljudsku civilizaciju. to su upravo ljudi koji su se borili pod tom petokrakom.

ispravite me ako griješim, ali se nešto ne sjećam da je komunizam kao ideologija propagirao rasizam, više i niže ljudske vrste. zato svaka usporedba sa nacizmom je, kako rekoh, debilna. obračunavanje sa političkim neistomišljenicima je drugi par opanaka, ali ko je tu najviše zaplatio? pa vlastiti narod :mrgreen: zar je bilo bitno jesi li Rus, Jevrej ili Litvanac ako si komunista? ili ne daj Bože kapitalista :mrgreen: ?

tlačio je Rus i baltičke zemlje, pa su one to sve lijepo vratile učestvujući u pogromima '41 :) koju li su zastavu nosile mađarske fašističke trupe? ili francuske? :)

koliko De Gol pobi kolaboranata? mislite da bi ih pobio manje od Staljina da ih je zatekao tu?

hoće li Poljska zabraniti i sjećanje na Trumana i Čerčila? ipak su oni dogovorili sa Staljinom "sfere uticaja" na Jalti?

zato, zabranjivanje simbola pod kojim je spriječeno ultimativno zlo, zvano nacizam, predstavlja historijski revizionizam. kao što je i historijski revizionizam negirati katastrofalan učinak koji je imalo okupiranje Istočne Evrope od strane (budimo do kraja pošteni) Moskve, ne komunista. :oops:

o svemu trebamo pričati, ali hladnih glava. kao i uvijek, istina je negdje na sredini.
Vodenjak

#164 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Vodenjak »

neshto wrote: meni su '92 ljudi s petokrakama na glavama došli na vrata i komplet život preokrenuli...od tada, ne da je ne volim nego boga molim da na ulici ne sretnem nekog sa petokrakom na glavi jer stvarno ne znm kako bih reagirao.

Bin Laden & comp. bacaju bombe po hiljadama civila shirom svijeta u ime zastite islama i borbe za isti...
Ili ono bi u ime neceg drugog?
Ma kako ono...? :roll:
zonbirile

#165 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by zonbirile »

Chmoljo wrote:
dzungalunga wrote:Proustaški rapoloženi mladići u kamenjarskim podnebljima znali su u vrijeme komunizma zapjevati gangu – “Druže Tito, kupit ću ti fiću, a mercedes Anti Paveliću”. Ako bi ih tko prijavio, završili bi u zatvoru na najmanje godinu dana. I danas bi bili kažnjeni, istina, mnogo blaže. No vjerojatno bi ih teže pogodila činjenica da mercedes nije pripao Paveliću nego Titu.

Upravo je, naime, sa 375 kuna globe kažnjena Umažanka Zdravka Leindl koja je u svibnju ove godine u Umagu bacila tri jaja na Titove slike izložene u povodu polaska slovensko-hrvatske štafete prema Beogradu, a slike su bile uz kafić “Tito” i na jednom – mercedesu.

Osim što je bacila jaja, optužena je vikala: “Bando lopovska, sram vas bilo, idite klečati u Hudu jamu”. Sve je to, napisala je sutkinja u presudi, “kod nazočnih građana izazvalo nevjericu, zaprepaštenje i osjećaj nelagode”.

No što ako je kod nekih “nazočnih građana” samo izlaganje Titovih slika i nošenje štafete izazvalo ogorčenje jer su im očevi i druga rodbina ubijeni u Bleiburgu ili na križnom putu, mučeni na Golom otoku, čamili kao politički zatvorenici u Staroj Gradiški i Lepoglavi? A takvih građana u Hrvatskoj ima na stotine tisuća. Uzaludni su svi pokušaji da se Tita iskupi kao antifašista. Kad su partizani činili zločine, on je bio glavni zapovjednik. U komunizmu, koji je jednako okrutan kao fašizam ili nacizam, on je bio prvi čovjek Partije i države.

Ni bolji ni lošiji nije bio poglavnik NDH Ante Pavelić. Pa ipak, slavljenje Tita, isticanje njegovih slika i simbola njegove vladavine ne kažnjava se, ali se sve ustaško kažnjava. Zašto?

Razlog je vrlo jednostavan.

Naslijeđe iz komunizma u politici, medijima, u institucijama, u stvaranju općeg političkog ozračja u zemlji, u javnom razlikovanju dobra i zla – još uvijek je jače od demokratskih mjerila i pravila. A po tim demokratskim mjerilima i pravilima sutkinja koja je osudila Zdravku Leindl trebala bi istoga časa biti smijenjena i kažnjena, jer institucionalno, sudski, službeno, pod okriljem države štiti zločinca Tita, a kažnjava građanku koja je u njegove zločine uprla prstom!

Pod okriljem države još mnoge ulice, trgovi i škole nose Titovo ime. Zašto? Kako bi se u javnosti i u represivnim institucijama reagiralo kad bi se netko drznuo neki trg, ulicu ili školu nazvati Pavelićevim imenom? A to bi – ni manje ni više – bilo isto kao ustrajavanje na imenu komunističkog jugoslavenskog diktatora i ratnog zločinca. Kad sam se svojedobno u istoj ovoj kolumni žestoko usprotivio spomeniku Juri Francetiću u Slunju, gdješto sam morao otrpjeti vrlo ružne psovke. No siguran sam da bi poricanje ili relativiziranje ustaških zločina i kod onih koji ih teško priznaju bilo poljuljano kad bi se službeno, na razini države i u njezinim insitucijama te pogotovo u medijima s istom objektivnošću sudilo o partizanima i ustašama, o Titu i Paveliću, o zločinima i jednih i drugih, i jednoga i drugoga.

Ovih je dana zbog sumnje u gospodarski kriminal uhićen jedan poduzetnik koji je prije nekoliko mjeseci s bratom, također poslovnim čovjekom, sufinancirao obnovu jednoga partizanskoga spomenika.

Kad sam pročitao vijest da je uhićen, prva mi je asocijacija bila baš obnova toga spomenika. Pomislio sam, što je možda i istina, da je tim činom uhićeni stvarao alibi za svoj kriminal. Tu pomisao podupire i presuda Zdravki Leindl, presuda koja u ime države favorizira jedno naslijeđe, ideologiju i praksu koja može imati utjecaja u svekolikom životu u zemlji. Da totalitarni režimi, braća po zločinu Tito i Pavelić, ne bi imali toga utjecaja, treba ih podjednako prekrižiti i osuditi

http://www.vecernji.hr/kolumne/sud-jos- ... umna-60859
@nosara, nije hrvatska proustaška nego je Ivkošić zaguljeni desničar ili ako hoćeš ustaša. više je puta dokazao... imaš članak o njemu na e-novinama pa bujrum :mrgreen: divan opus jednog iskompleksiranog čovječuljka iz zapadne nam 'ercegovine :mrgreen:

sad poređenje komunizma sa nacizmom je u najmanju ruku debilno. revolucija ko revolucija, kako rekoše, krv teče u potocima, ona zobe svoju djecu, a narod je opet *ebena stranka.

kako nekima smeta moj avatar evo usput da dam i objašnjenje što ga držim i po čemu je to drugačiji.

avatar je omaž narodnooslobodilačkoj borbi protiv fašista i nacista. i ne samo ovdje, nego i na istočnom frontu. kad se spominje holokaust često se zaborave ljudi koji su iznijeli najveći teret tog nesretnog perioda za ljudsku civilizaciju. to su upravo ljudi koji su se borili pod tom petokrakom.

ispravite me ako griješim, ali se nešto ne sjećam da je komunizam kao ideologija propagirao rasizam, više i niže ljudske vrste. zato svaka usporedba sa nacizmom je, kako rekoh, debilna. obračunavanje sa političkim neistomišljenicima je drugi par opanaka, ali ko je tu najviše zaplatio? pa vlastiti narod :mrgreen: zar je bilo bitno jesi li Rus, Jevrej ili Litvanac ako si komunista? ili ne daj Bože kapitalista :mrgreen: ?

tlačio je Rus i baltičke zemlje, pa su one to sve lijepo vratile učestvujući u pogromima '41 :) koju li su zastavu nosile mađarske fašističke trupe? ili francuske? :)

koliko De Gol pobi kolaboranata? mislite da bi ih pobio manje od Staljina da ih je zatekao tu?

hoće li Poljska zabraniti i sjećanje na Trumana i Čerčila? ipak su oni dogovorili sa Staljinom "sfere uticaja" na Jalti?

zato, zabranjivanje simbola pod kojim je spriječeno ultimativno zlo, zvano nacizam, predstavlja historijski revizionizam. kao što je i historijski revizionizam negirati katastrofalan učinak koji je imalo okupiranje Istočne Evrope od strane (budimo do kraja pošteni) Moskve, ne komunista. :oops:

o svemu trebamo pričati, ali hladnih glava. kao i uvijek, istina je negdje na sredini.
--------------------------------------------------------------------------------
očito se nismo shvatili i pojavne stvari kod jednih i drugih shvatili.A o finansiranju bi tek mogli mnogo više i ne znam zašto se ide odmah na izjednačavanje,zar sam ja to rekao?
kijameta

#166 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by kijameta »

dzungalunga wrote:A bilo je vrime, samo kada ce to vrime doci di takodjer triba?

U Poljskoj se zabranjuju petokraka, "Internacionala" i Che Guevara

Mladi buntovni Poljaci više neće smjeti nositi majice s likom revolucionara Che Guevare, a svaki nostalgični komunistički skup na kojemu će netko uskrsnuti s crvenom zvijezdom rastjerat će jake policijske snage. Konzervativni poljski predsjednik Lech Kaczynski trebao bi u ponedjeljak potpisati zakon koji zabranjuje nošenje obilježja fašizma, komunizma ili bilo kojega drugog totalitarizma. Dok su mnoge zemlje već zabranile nacističke simbole, ovo je najradikalnija zabrana simbola komunizma. Svima koji prekrše zakon prijeti kazna zatvora do dvije godine. U Poljskoj će se ići u zatvor i zbog pjevanja "Internacionale" kao što se nekada, dok je vladao komunizam, na našim područjima išlo u zatvor zbog pjesme "Ustani, bane". Predsjedniku Kaczynskom uopće neće teško pasti što mora potpisati ovakav zakon jer su on i njegov brat Jaroslaw, donedavni poljski premijer, najžešći antikomunisti na tamošnjoj političkoj sceni.

– Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom – ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu. Takav stav prema komunizmu u Poljskoj uopće nije usamljen. Prije bi se moglo reći da je žestoki antikomunizam opće mjesto.

– Komunizam je totalitarni sustav u kojem su ubijeni milijuni ljudi. On je jednak nacizmu pa nema razloga tretirati različito njihove simbole – smatra povjesničar Wojceich Roszkowski. Duhove je dodatno uzbudio poljski klasik Andrzej Wajda najnovijim filmom u kojemu govori o zločinima sovjetskih komunista u Katynskoj šumi. Ondje je sovjetska vojska pobila tisuće poljskih vojnika.

http://www.vecernji.hr/vijesti/u-poljsk ... anak-57714
Kod nas ce ih ukinuti kada ti naucis pisati knjizevni bosanski ili hrvatski ili bilo koji drugi jezik. Znaci nikada . :D :D
Ateista

#167 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Ateista »

neshto wrote:
Ateista wrote:

buraz razmišljam evo ima i 15 godina i sve su mi mrži, i komunjare i fašisti i vjerski fanatici...
Tri nabrojane stvari nikako ne idu skupa, osim ako pod komunjarama ne podrazumijevas one koji su bili u partiji samo zbog polozaja i poslije postali sestoaprilski vjernici? Ako je to, onda to nisu komunisti.

Za one koji hoce da pljuju po komunizmu neka se prvo raspitaju sta je komunizam i sta on propagira.
Agic Nurija

#168 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Agic Nurija »

Ta "kuhinja" ima svoje porijeklo....
Stvorena: Rimska Imperija kao bogomdano robovlasništvo u ime boga-cezara...
Usavršena: Kršćanstvo kao državna institucija - teror u ime oca, sina i svetog duha...
Oplemenjena: Inkvizicija - svetim sudom i lomačama za spas "prave vjere" u ime "svetog oca-pape"
Održavana sve do danas u svim vidovima političke diktature, sa samo jednim ciljem : uprezanjem "nacije" u kočije vladara-spasilaca.....
Šteta samo što su svi, makar bili i "božiji sinovi", bili samo obični smrtnici!
Ateista

#169 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Ateista »

neshto wrote: i zajebite priču o mjenjanju uniformi par mjeseci kasnije i slično, kad su je već mjenjali zašto je onda nisu promjenili na stranu pravde ako je JNA bila "narodna" vojska!?
Tada vec nije bilo SFRJ ni JNA, jos manje socijalizma.

Sigurno niko nije ulazio u stanove i govorio "zivio Tito i komunisticka partija" dok je klao i ubijao.

Oni koji su klali, ubijali i silovali su dizali tri prsta, govorili zivjela srbija, allah u ekber, za dom spremni i slicno, kakve god da su uniforme nosili.
fakat

#170 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by fakat »

dalmatinka wrote:
mostarac wrote:ja se iskreno nadam svim srcem da ce ovde sutra da ja zabrane :D
Jaaaaaaaaaao pa to bi im bio kraj :D
Sasvim sigurno bi se ta petokraka pocela ukazivati na bar po 10-15 zidova dnevno u svakom gradu svakog jutra i postala bi veoma moderna i dozivjela popularnost kakvu nije ni slutila da ce tako brzo dostici. Ja se nadam da ce je zabraniti jos sutra :D

A evo postavljacu teme malo da bode oci :D

Image

Samo sam htjela slikicu ponoviti :D
evo i ja , iz inata!
fakat

#171 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by fakat »

Toto wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Ta Veležova zvijezda je mali apsurd u gradu u kojem skoro svi Bošnjaci glasaju za SDA.
Evo sad nije apsurd

Image
ovo ono da se vidi iz aviona! Nek' ja samo zabrane.....
Ateista

#172 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by Ateista »

fakat wrote:
dalmatinka wrote:
mostarac wrote:ja se iskreno nadam svim srcem da ce ovde sutra da ja zabrane :D
Jaaaaaaaaaao pa to bi im bio kraj :D
Sasvim sigurno bi se ta petokraka pocela ukazivati na bar po 10-15 zidova dnevno u svakom gradu svakog jutra i postala bi veoma moderna i dozivjela popularnost kakvu nije ni slutila da ce tako brzo dostici. Ja se nadam da ce je zabraniti jos sutra :D

A evo postavljacu teme malo da bode oci :D

Image

Samo sam htjela slikicu ponoviti :D
evo i ja , iz inata!
:thumbup:
The Nightwatchman

#173 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by The Nightwatchman »

ima li ovo veze sa nedavno izglasanim zakonom o lustraciji u poljskoj?
zonbirile

#174 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by zonbirile »

u Bosni može sve sem lustracije,pa svi javni radnici su KOS-ovci,samo različitog ranga.
The Nightwatchman

#175 Re: Poljska zabranjuje petokraku i sl. Kada ce BiH?

Post by The Nightwatchman »

zonbirile wrote:u Bosni može sve sem lustracije,pa svi javni radnici su KOS-ovci,samo različitog ranga.

e brale moj, na sta bi to licilo kad bi kod nas doslo do lustracije :D :D
Post Reply