Prije bih rekao da se taj dan primjenjivalo ono što je ranije naučenoMascherano wrote:aerosa wrote:Primjetna je bila razlika u ponašanju tvojih kolega, dok je korteo prolazio ulicom prema stadionu,iz kombija koji je bio na začelju kolone i koji je pokušavao da prođe naprijed, policajac koji je "visio" na vratima za naše uslove izuzetno ljubazno je molio da se raja pomaknu da mogu proći naprijed, i vjeruj mi sve nas ostavio iznenađenim... I oni koji ga nisu čuli drugi su ih pomicali da može lakše da se prođe.
Jbg ,samo malo fali da se nešto dobro uradi, a opet i jedna glupost sve povede u pogrešnu stranu... Srećom sad je nije bilo ni na jednoj strani dovoljno da izazove bilo kakav problem...
Potpuno se slazem. Mislim da smo taj dan na Grbavici svi ponesto naucili.
Da ne citiram prethodnih nekoliko vaših upisa koji se tiču ove teme, izdvojio sam zadnja dva za koja mislim da će biti dovoljna da se uključim u diskusiju. Kabadahije i kompleksaši koji su zalutali u policiju nisu preko noći nestali, nego su držani na kratkoj uzici od strane poštenih ljudi koji znaju kako se posao radi.
Kao što se da primjetiti ovaj put smo imali puno zadovoljnije navijače, ali i policajce nakon utakmice visokog rizika. O čemu se zapravo radi? Mislim da je ključ svega upravo u onome što se često spominje na raznim temama, a to je saradnja između građana i policije. Ovaj put se mora odati priznanje policiji iz PU Centar na svemu što su učinili u danima prije utakmice da bi spriječili incidente, a posebno na tome kako su pristupili problemu. Ljudi su djelovali preventivno i reklo bi se po svemu viđenom dosta uspješno. Za one koji ne znaju, centar je bio zadužen za navijače Sarajeva od okupljanja, organizovanog dolaska, na utakmici i prilikom odlaska. Drugi dio priče koji je bio u nadležnosti PU Novo Sarajevo ne mogu komentarisati, jer nemam dovoljno informacija.
Koliko je meni poznato odgovorni iz PU Centar su stupili u kontakt sa udruženjem navijača FKS. Razlika u odnosu na neke prijašnje sastanke je bila u tome što se sastanku pristupilo sa razumjevanjem. Policija je odobrila neke navijačke stvari poput korištenja megafona, zastava, trasnaparenata, bubnjeva (u suštini navijačke rekvizite koji ne mogu nanijeti štetu, ali se zabranjaju od strane organizatora ili policije samo iz hira i bespotrebnog demonstriranja sile, što opet dovodi do gnjeva, inata i dizanja tenzija), a s druge strane je tražila da se ljudi koji imaju veze sa organizovanim navijanjem iskoriste svoj uticaj koliko god je to moguće da bi se izbjegli nepotrebni problemi prilikom dolaska na stadion (bacanje topovskih, provociranje policije, nepotrebni prekidi saobraćaja itd), ali i na samoj utakmici.
Redari koji su bili na tribini sa navijačima Sarajeva su pomaknuti iza ograde. Ne vjerujem da je ovo slučajno, mislim da je urađeno smišljeno i po meni odličan potez. Izbjegli su se potencijalni problemi između redara i navijača, a za razliku od svakog poslijeratnog derbija ovaj put nismo vidjeli nijedan ulazak navijača na teren.
Jedini problem koji je ostao neriješen je bacanje baklji u teren, bacanje na dio tribine gdje su smješteni domaći navijači i topovski udari. Meni kao navijaču baklja uopšte ne smeta. Naprotiv, mnogi će se složiti da ona ima svoj vizelni efekat i "zagrijava" atmosferu. Ako se zapali i izgori na tribini onda ne smeta nikome i postiže efekat zbog kojeg je zapaljena. Ono što je negativno je već spomenuta zloupotreba. Ovaj put na grbavici nije bilo idealno, ali je bilo osjetno manje incidenata i prekida, a opet smo imali sjajnu atmosferu. Koliko mi je poznato momci iz Hz su od samog okupljanja pa i na stadionu pokušavali da skrenu pažnju da se ne bacaju topovski (koji vrlo često povrijede i same navijače), kao i to da se baklja ukoliko se zapali ostavi da izgore na tribini. Prilikom organizovanog dolaska ja sam čuo da je bačen samo jedan topovski što je u odnosu na prošlu godinu veliki uspjeh.
Čemu ovoliki tekst oko utakmice, a govori se o policiji? Prema svemu što sam čuo i vidio, ovaj put su stvar u svojim rukama držali školovani ljudi. Nije se radilo metodom "preko koljena" nego je bila uključena preventiva i saradnja s građanima. Ovakav pristup je olakšao policiji posao, a navijačima obezbjedio da ipak uživaju u svom svijetu. Kažu gdje ima volje ima i načina. Svakako pohvale idu komandirima koji su vodili ovaj događaj, jer su poslije (pre)dugo vremena uspjeli od policije da naprave organ reda, a ne stranu u sukobu. Da ne bude da navijači samo ganjaju neku svoju pravdu i pljuju po svemu eto malo i pohvale radu policije. Vidjećemo šta će nam budućnost donijeti.