Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Lakat Jebić
#152 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
ne znam jel neko do sad odg. na ovo, ali ovo je tačnoKREMEN wrote:Historija je nauka koja proucava povijestDozer wrote:![]()
![]()
![]()
Zadasmo se u rijeci, a hladno nam prolaze nebulozne definicije, poput jedne o kojoj nam uce djecu. Kaze udzbenik za historiju za 5. razred OS: Historija je nauka koja proucava povijest ljudskog roda, a povijest je nauka koja proucava postignuca pojedinaca...
Ako moze ovo, onda moze i sve ostalo, ukljucujuci i rijeci ondar, ondak, tuj, tude, itd...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
stvarno svasta u Bozijoj basti
![]()
![]()
povijest je ono sto se desilo, nekad, prije 200, 300, 2000 godina. historija je nauka koja to proucava. i sad bi rekli da je to u principu jedno te isto... sto bi opet bilo tacno, da nije one narodne "historiju pisu pobjednici"
toliko od mene, vracam se na trecu str
-
KREMEN
#153 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Htio si reci da povijest pisu pobjedniciLakat Jebić wrote:ne znam jel neko do sad odg. na ovo, ali ovo je tačnoKREMEN wrote:Historija je nauka koja proucava povijestDozer wrote:![]()
![]()
![]()
Zadasmo se u rijeci, a hladno nam prolaze nebulozne definicije, poput jedne o kojoj nam uce djecu. Kaze udzbenik za historiju za 5. razred OS: Historija je nauka koja proucava povijest ljudskog roda, a povijest je nauka koja proucava postignuca pojedinaca...
Ako moze ovo, onda moze i sve ostalo, ukljucujuci i rijeci ondar, ondak, tuj, tude, itd...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
stvarno svasta u Bozijoj basti
![]()
![]()
![]()
povijest je ono sto se desilo, nekad, prije 200, 300, 2000 godina. historija je nauka koja to proucava. i sad bi rekli da je to u principu jedno te isto... sto bi opet bilo tacno, da nije one narodne "historiju pisu pobjednici"
toliko od mene, vracam se na trecu str
- JThomas
#154 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
(h)istorija i povijest su sinonimi i zdravo. isto kao i (h)istoričar i povjesničar.
- Lakat Jebić
#155 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
ja ti kazem ovo s malo filozofskog aspekta
historija/povijest nije 100% sinonim, ako hoces da skontas sta sam htio rec, skontaces, ako neces, nema veze, neko drugi ce skontat 
-
KREMEN
#156 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
fudbaler-nogometas
- Lakat Jebić
#157 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
zadnji post na ovu temu
sto se recimo hegelova filozofija povijesti prevodi tako i u beogradskim izdanjima, a ne samo zagrebackim?
ja jos nisam cuo da je prevedena kao filozofija (h)istorije
edit: nasao sam par izdanja filozofije historije
al i dalje ostajem pri svom

sto se recimo hegelova filozofija povijesti prevodi tako i u beogradskim izdanjima, a ne samo zagrebackim?
edit: nasao sam par izdanja filozofije historije
-
KREMEN
#158 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
povijest govori o dogadjajima iz proslosti, historija isto ..zar ne..
- JThomas
#159 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
jeste.Lakat Jebić wrote:historija/povijest nije 100% sinonim
-
KREMEN
#160 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Lakat Jebić wrote:zadnji post na ovu temu
edit: nasao sam par izdanja filozofije historijeal i dalje ostajem pri svom
![]()
hajde reci razliku izmedju geografije i zemljopisa..
- cekpi
#161 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
to ti je nesto kao "prekokrasno"FaceOff wrote:Da malo prodiskutujemo i ovu situaciju. Riječ "vanredno", pa i to ko je napisao istu u svom Facebook statusu.
- kinu
#162 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
morem li i ja prokomentarisat ?cekpi wrote:to ti je nesto kao "prekokrasno"FaceOff wrote:Da malo prodiskutujemo i ovu situaciju. Riječ "vanredno", pa i to ko je napisao istu u svom Facebook statusu.
![]()
da je napisano " plaho fino " vjerovatno ne bi bilo komentara
-
strongwoman
#163 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Da, stoga se pise sastavljeno...torcida wrote:lejlatab wrote:Ne znam sto bih odgovorila na pitanje je li ovo Bosnjacki (pravilno: bosanski - sa malim pocetnim slovom) jezik ili cisti seljakluk..cekpi wrote:Ja licno nisam neki strucnjak za lingvistiku, nit se mogu posebno pohvaliti svojim obrazovanjem. Ali, nemogu nikako da se otmem dojmu da je rjec "SVIJU" (vjerovatno nastalo od narodne - "svjeha nas") najseljackija u poslijeratnom dobu (posle one "zbo ga nozem).
Licno se zgrozim svaki put kad cujem nesto kao: "Sviju nas istjerali s tribine" ili "Sviju nas je prepalo", itd.![]()
Mislio sam da se ispravno kaze "Sve su nas istjerali sa tribine" ili "Svi smo se prepali".
Nije mi namjera da provociram niti da filozofiram, samo zelim konkretan odgovor, da li je ovo Bosnjacki jezik ili cisti seljakluk koji je u gradove stigao sa sela u ratu i poslije, te se afirmirao kao sluzbena "rjec"?
Jeli samo meni grozna ili vas ima jos koji djelite misljenje?
Hvala puno
Ali znam da se nemogu pise odvojeno - ne mogu...
posle - poslije
jeli - se kao upitna imenica pise odvojeno je li - u suprotnom je jeli od glagola jesti (rucati)...
S toga, kada zelimo nekoga ili nesto kritikovati, postavljati pitanja "gradjanluka" ili "seljakluka" moramo prethodno biti veoma dobro potkovani znanjem da bi mogli i druge kritikovati...
Ja sam licno mislila da je rijec "corapa" (upotrebljava se u Srednjoj Bosni kao zamjena za rijec carapa) neispravna i bas mi je zvucala onako "seljacki" i potajno sam se smijala kad god bih cula da neko upotrebljava tu rijec. Medjutim, rijec corapa je turcizam (corap - na turskom)...
da uskočim i ja u čapri...'stoga' se piše zajedno![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#164 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
historija je sira od povijestiJThomas wrote:jeste.Lakat Jebić wrote:historija/povijest nije 100% sinonim
-
popajic
#165 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
U Hrvatskoj: dom i u njemu kucanica
U BIH : kuca i u njoj domacica
bratski izmijesano
Meni omiljeno - vlak bez voznog reda
bratski izmijesano
- cekpi
#166 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
vlak se vozi, zar ne?popajic wrote:U Hrvatskoj: dom i u njemu kucanica
bratski izmijesano![]()
- cekpi
#167 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Cista glupost, neznanje i nepismenost.zagazaga wrote:već sam pitala, a evo još jednom.......Da li je ova tema provokacija ili je ovo iz čiste gluposti, neznanja i nepismenosti pošto ti, vidim nisi seljak?cekpi wrote:Ja licno nisam neki strucnjak za lingvistiku, nit se mogu posebno pohvaliti svojim obrazovanjem. Ali, nemogu nikako da se otmem dojmu da je rjec "SVIJU" (vjerovatno nastalo od narodne - "svjeha nas") najseljackija u poslijeratnom dobu (posle one "zbo ga nozem).
Licno se zgrozim svaki put kad cujem nesto kao: "Sviju nas istjerali s tribine" ili "Sviju nas je prepalo", itd.![]()
Mislio sam da se ispravno kaze "Sve su nas istjerali sa tribine" ili "Svi smo se prepali".
Nije mi namjera da provociram niti da filozofiram, samo zelim konkretan odgovor, da li je ovo Bosnjacki jezik ili cisti seljakluk koji je u gradove stigao sa sela u ratu i poslije, te se afirmirao kao sluzbena "rjec"?
Hvala puno
-
popajic
#168 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Voz se vozi, vlak se vlacicekpi wrote:vlak se vozi, zar ne?popajic wrote:U Hrvatskoj: dom i u njemu kucanica
bratski izmijesano![]()
-
andrija2007
#169 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
SVIJU mi mrtvih! 
- burekodsira
#170 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
aa sad sam skontAo sve 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#171 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Eh, da mi se navozati vozom do Mostara, recimo.popajic wrote: Voz se vozi, vlak se vlaci
- Ahmmed
#172 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
zagazaga, pusti kraju....zagazaga wrote:već sam pitala, a evo još jednom.......Da li je ova tema provokacija ili je ovo iz čiste gluposti, neznanja i nepismenosti pošto ti, vidim nisi seljak?cekpi wrote:Ja licno nisam neki strucnjak za lingvistiku, nit se mogu posebno pohvaliti svojim obrazovanjem. Ali, nemogu nikako da se otmem dojmu da je rjec "SVIJU" (vjerovatno nastalo od narodne - "svjeha nas") najseljackija u poslijeratnom dobu (posle one "zbo ga nozem).
Hvala puno
Kad bi se insan pozabavio uvodnim postom, u jezičkom i stilskom smislu, imao bi pune ruke posla...
I najviše volim ove što ističu čistotu govora u gradskim sredinama u BiH
Može se etimologija određenih jezičkih nepravilnosti , bez sumnje, naći u seoskim govorima, ali ni gradske sredine toga nisu pošteđene...Suština je u obrazovanju, pa bilo to u gradu ili na selu....
A ovo je i još jedna od tema, na kojoj neki, po starom dobrom običaju, pod krinkom građanštine, srbuju.....Tačno je da je njiha, hin, goram i dolam, neispravno.....Tačno je da se ovi izrazi, konkretno u Sarajevu, mogu danas češće sresti, nego prije rata.... No, sarajevski govori , bojim se, ovim izrazima nisu znatnije onečišćeni, jer su i sami daleko od standarda, jer su kvareni i sa oću, ajde,odoK, dođoK...."zahvaljujući" nekim drugim doseljenicima sa Romanije, iz istočne Hercegovine...Kad čovjek čita ovaj forum, rekao bi da su prije rata, danas bivše Sarajlije, sa sve gramatikom pod jednom, a "Novosadskim dogovorom", pod drugom rukom,šetali i svoju jezičku nadarenost po Sarajevskom polju obilato i raskošno pokazivali.....Dok im nije dosadilo, pa se onda malo popeli na Trebević
-
Goran_35
#173 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
'iljada - umjesto hiljada -zesci seljakluk!cekpi wrote:Ja licno nisam neki strucnjak za lingvistiku, nit se mogu posebno pohvaliti svojim obrazovanjem. Ali, nemogu nikako da se otmem dojmu da je rjec "SVIJU" (vjerovatno nastalo od narodne - "svjeha nas") najseljackija u poslijeratnom dobu (posle one "zbo ga nozem).
Hvala puno
..............................
smeta mi:
'istorija - umjesto -historija ,'udovica - umjesto -hudovica jer nije 'uda vec je huda,smeta mi turska moda izbacivanja glasa "h" -kao recimo sto turci kazu 'otel,mer'aba.Me'med itd.Smeta mi i kada se glas "h" stavlja gdje ne treba
-
Goran_35
#174 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Goran_35 wrote:'iljada - umjesto hiljada -zesci seljakluk!cekpi wrote:Ja licno nisam neki strucnjak za lingvistiku, nit se mogu posebno pohvaliti svojim obrazovanjem. Ali, nemogu nikako da se otmem dojmu da je rjec "SVIJU" (vjerovatno nastalo od narodne - "svjeha nas") najseljackija u poslijeratnom dobu (posle one "zbo ga nozem).
Hvala puno
..............................
smeta mi:
'istorija - umjesto -historija ,'udovica - umjesto -hudovica jer nije 'uda vec je huda,smeta mi turska moda izbacivanja glasa "h" -kao recimo sto turci kazu 'otel,mer'aba.Me'med itd.Smeta mi i kada se glas "h" stavlja gdje ne treba
hahaha .... Salim se
Ne smeta mi nista,neka ljudi pricaju kako hoce.Pa valjda smo svi ljudi i razumijemo se?A zapravo smetaju mi podjele na bilo kojoj osnovi pa tako i dijeljenje ljudi na "gradjane" i seljake ...
Pozdrav i bez tezih osjecaja
- metal_rules_cura
#175 Re: Rijec "SVIJU" - da li je moguce da je samo meni grozna
Gorane, razumijem tvoju potrebu da ljude ne dijelis ni po kojoj osnovi i to je plemenit cilj, ali, ali... Po zakonu prirode nikad nece svi ljudi biti jednaki. Ne mislim pritom na neke drustvene norme koje su im kroz istoriju nametali rezimi pa ih dijelili vec, ako nista, na njihove intelektualne domete. Na to se mislilo ovdje, samo sto se, eto, malo ruzno izrazilo kroz "gradjanin" i "seljak" sto opet nema to znacenje ali eto
Uglavnom, autor ove teme bi se mogao pozabaviti svojim pravopisom i izrazavanjem ako vec postavlja ovakvu temu. Ne bi bilo lose. Osim ove rijeci nervira me masa drugih stvari, tacnije svaka nepravilnost u pravopisu, pogotovo ona radikalna, jer me odmah navede na pomisao kako ta osoba nije procitala dva novinska clanka u zivotu cim nije primjetila da li se to pise tako ili tako. Da ne govorim o tome kako se sve to ucilo u osnovnoj skoli.
Uglavnom, autor ove teme bi se mogao pozabaviti svojim pravopisom i izrazavanjem ako vec postavlja ovakvu temu. Ne bi bilo lose. Osim ove rijeci nervira me masa drugih stvari, tacnije svaka nepravilnost u pravopisu, pogotovo ona radikalna, jer me odmah navede na pomisao kako ta osoba nije procitala dva novinska clanka u zivotu cim nije primjetila da li se to pise tako ili tako. Da ne govorim o tome kako se sve to ucilo u osnovnoj skoli.