Zimske gume ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Shogun

#151 Re: Zimske gume ??

Post by Shogun »

Kao sto sam obaecao kad postavim gume javljam se sa prvim utiscima. Gume su Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65 R15 proizvedene 3609. Sta mogu reci ovako na prvu je sto se buka nije uopste povecala (subjektivno misljenje) :) . Prije kad sam stavljao Savinu Eskimo S3 poslije Michellinke povecanje buke je bilo bas primjetno. Sad sam presao sa Goodyear Eagle NCT 5 pa su vjerovatno u istom rangu pa se i ne primjeti.

Cim padne snijeg :-) bice jos od mene.

Pozz
al_akhisari

#152 Re: Zimske gume ??

Post by al_akhisari »

Upravo sam i ja rijesio nabavku - zamjenu guma, uz dosta muke ( opet )...Vec drugu godinu koristim tip gume 195 - 50 - 15 i tesko ih je naci ( barem ovdje gdje ja zivim ), u mom i dva susjedna grada, mogu se naci samo na jednom mjestu.

Naravno, onda nemam ni mogucnosti da imam kakav - takav uvid u cijenu...P eto, ako neko zna, da me il obraduje il razocara... :D

PS. Gume su savine...
makkaj

#153 Re: Zimske gume ??

Post by makkaj »

ajd par konstruktivnih savjeta..nisam baš neki haver sa lovom u zadnje vrijeme, auto kupio ljetos, došlo vrijeme da se uzimaju zimske gume...po onom pravilniku sa bihamkove stranice zaključio sam da mogu uzet dvije prednje sava eskimo s3 gume+ lanci u gepeku, a da na zadnjim točkovima ostavim ove Sportina ljetnje koje nisu loše (imaju 4 mm šaru)-te da na ovaj način zadovoljavam zakonske uslove za vožnju u zimskim uslovim tj. da me čika drota neće zlostavljat...jesam li u pravu il moram prodavat stvari iz kuće da uzmem 4 gume :-D :D :-) :-)
holowey

#154 Re: Zimske gume ??

Post by holowey »

makkaj wrote:ajd par konstruktivnih savjeta..nisam baš neki haver sa lovom u zadnje vrijeme, auto kupio ljetos, došlo vrijeme da se uzimaju zimske gume...po onom pravilniku sa bihamkove stranice zaključio sam da mogu uzet dvije prednje sava eskimo s3 gume+ lanci u gepeku, a da na zadnjim točkovima ostavim ove Sportina ljetnje koje nisu loše (imaju 4 mm šaru)-te da na ovaj način zadovoljavam zakonske uslove za vožnju u zimskim uslovim tj. da me čika drota neće zlostavljat...jesam li u pravu il moram prodavat stvari iz kuće da uzmem 4 gume :-D :D :-) :-)
zadovoljavas zakonske uslove, ali da li zadovoljavas sigurnosne upitno je... stavis naprijed nove zimske koje imaju super trakciju a onda se sokiras kad te pri prvom snijegu zadnji kraj tvog auta pocne preticati... pokusaj se stisnuti pa ovaj mjesec uzmi dvije a iduci jos dvije...
makkaj

#155 Re: Zimske gume ??

Post by makkaj »

kad bolje razmislim u pravu si..hebiga život je opet najskuplji...mama,šta će ti ova mašina za veš,žene su hiljadu godina prale na ruke :-D hehe biće neka opcija za sve četiri
holowey

#156 Re: Zimske gume ??

Post by holowey »

makkaj wrote:kad bolje razmislim u pravu si..hebiga život je opet najskuplji...mama,šta će ti ova mašina za veš,žene su hiljadu godina prale na ruke :-D hehe biće neka opcija za sve četiri
bio sam u istoj situaciji prosle godine...kupio auto u augustu, doslo sa ljetnim gumama...u oktobru uzeo dvije zimske i na prvom snijegu kad sam se spustao niz ljubljansku guza hoce da bude brza od mene :) iduci mjesec uzeo jos dvije i orahatio se...
Shogun

#157 Re: Zimske gume ??

Post by Shogun »

Ma jesi zadovoljio drotove ali nisi sebe. Ogroooooooooomna je razlika po snijegu i po bljuzgi kad imas sve cetiri zimske gume a ne samo na prednjim tockovima. Moj savjet ti je da kupis sve cetiri zimske i ako mozes neke druge umjesto Savinih. U postovima prije moze se procitati dosta toga o gumama pa mozes sam donijeti zakljucak koja je za tebe najbolja (kvalitet i cijena).

Pozz
ado-šampion

#158 Re: Zimske gume ??

Post by ado-šampion »

Jbt. što zastrašujete ljude, ja zadnje dvije zime ne ljetnim gumama i ništa, kad zapada idem tramvajem i zdravo. Još čovjek kaže da je u lošoj finansijskoj situaciji. Haveru ako moraš dati zadnje pare da uzmeš četiri gume, uzmi ti dvije slobodno, po Sarajevu ioanko tako reći nemaš potrebe za zimskim gumama, kad ono dvaput godišnje zapada pravo idi tramvajem i zdravo.
holowey

#159 Re: Zimske gume ??

Post by holowey »

ado-šampion wrote: po Sarajevu ioanko tako reći nemaš potrebe za zimskim gumama
ti si moj idol :D
windom earle

#160 Re: Zimske gume ??

Post by windom earle »

Moj izbor i preporuka: Sava :thumbup:

i samo jos da napomenem ko ne zna od 15.11. nidje bez lanaca...
Akibh

#161 Re: Zimske gume ??

Post by Akibh »

holowey wrote:
:lol: :lol: joj oplakah... :lol: :lol:
zonbirile

#162 Re: Zimske gume ??

Post by zonbirile »

Akibh wrote:
holowey wrote:
:lol: :lol: joj oplakah... :lol: :lol:
-------------------------------
zato je šampion,s paket bijeli,original boja,garažiran ni 40g mu
ado-šampion

#163 Re: Zimske gume ??

Post by ado-šampion »

Ajde ba, izvukli ste to iz konteksa, pa vam interesantno. Sto puta sam reko da su zimske gume potrebne i da ću ih i ja stavit (samo na prednje doduše) a sad mi izvačite nešto iz konteksta, "ti si moj idol" seljačka posla. Pičke malo zanese zadnji kraj odmah 3 stoje za zadnje zimske gume, što je sigurno sigurno, nije ni čudo što pola vozača u gradu onda nema ni za hljeba a voza se s autom. Ja kad bih uzeo 4 zimske gume i vozao se do kafića i nazad, tako reći ne možeš ni u četvrtu pošteno ubacit bio bih rob auta. Radije ću te pare dat u humanitarne svrhe, jer i kod nas ima onih što ne bi imali da jedu da nije merhameta, crvenog krsta, itd.
holowey

#164 Re: Zimske gume ??

Post by holowey »

ado-šampion wrote:Ajde ba, izvukli ste to iz konteksa, pa vam interesantno. Sto puta sam reko da su zimske gume potrebne i da ću ih i ja stavit (samo na prednje doduše) a sad mi izvačite nešto iz konteksta, "ti si moj idol" seljačka posla. Pičke malo zanese zadnji kraj odmah 3 stoje za zadnje zimske gume, što je sigurno sigurno, nije ni čudo što pola vozača u gradu onda nema ni za hljeba a voza se s autom. Ja kad bih uzeo 4 zimske gume i vozao se do kafića i nazad, tako reći ne možeš ni u četvrtu pošteno ubacit bio bih rob auta. Radije ću te pare dat u humanitarne svrhe, jer i kod nas ima onih što ne bi imali da jedu da nije merhameta, crvenog krsta, itd.
u pravu si... ali moras racunati da ti nisi jedini na ovom svijetu i da ima u drugih koji, zamisli bruke, izadju autom iz svoje mahale malo i na otvorenu cestu... a ako tebi nije stalo do svoje guzice, razmisli malo koliko svojim rezonom dovodis u opasnost druge ucesnike u saobracaju...

p.s.
i dalje si moj idol, cim se snadjem za sliku, pocecu da nosim bedz sa tvojim likom :lol:
ado-šampion

#165 Re: Zimske gume ??

Post by ado-šampion »

holowey wrote:
u pravu si... ali moras racunati da ti nisi jedini na ovom svijetu i da ima u drugih koji, zamisli bruke, izadju autom iz svoje mahale malo i na otvorenu cestu... a ako tebi nije stalo do svoje guzice, razmisli malo koliko svojim rezonom dovodis u opasnost druge ucesnike u saobracaju...

p.s.
i dalje si moj idol, cim se snadjem za sliku, pocecu da nosim bedz sa tvojim likom :lol:
Ma kakav rezon ba, nagovarate čovjeka da daje možda od hljeba jer tobože na 2 zimske gume je katastrofa, pa pola Sarajeva ljeti vozi na zimskih gumama, pa nikom ništa, a ja što sam uzeo najbolje ljetne gume što sam mogao za svoje auto uzet, i sad ću uzet najbolje zimske iako zimi vozim rijetko i vožnja je do 5 km sve ravne ceste, ja dovodim u opasnost druge učesnike. Ja takođe nigdje nisam spomenuo da ne izlazim iz svoje mahale.

Jako glupa stvar na ovom forumu je što aktivno učestvuješ u dikusiji na temi 6-7 stranica i onda dođe neko ko pročita zadnji tvoj post, izvuče nešto iz konteksta, i kao nešto mu smiješno.
asafinho

#166 Re: Zimske gume ??

Post by asafinho »

ado-šampion wrote:
holowey wrote:

p.s.
Ma kakav rezon ba, nagovarate čovjeka da daje možda od hljeba jer tobože na 2 zimske gume je katastrofa, pa pola Sarajeva ljeti vozi na zimskih gumama, pa nikom ništa, a ja što sam uzeo najbolje ljetne gume što sam mogao za svoje auto uzet, i sad ću uzet najbolje zimske iako zimi vozim rijetko i vožnja je do 5 km sve ravne ceste, ja dovodim u opasnost druge učesnike. Ja takođe nigdje nisam spomenuo da ne izlazim iz svoje mahale.

Jako glupa stvar na ovom forumu je što aktivno učestvuješ u dikusiji na temi 6-7 stranica i onda dođe neko ko pročita zadnji tvoj post, izvuče nešto iz konteksta, i kao nešto mu smiješno.
pusti levate burazeru,fol nemos sa 2 nove zimske a nazad neke bezze gume vozit,eno fol nemos,lik reko nema para moze normalno vozit sa 2 naprijed nove zimske,pusti levate ti sto te zajebavaju garant zive negdje po brdima buraz pa im trebaju i sve 4 zimske gume i lanci,haj mangupi raja vozi zimi na ljetnim gumama a vi sad se nesto ufatili pametni pravit,opusteno burazeru... :D
holowey

#167 Re: Zimske gume ??

Post by holowey »

opusteno...do prve jaruge :lol:
asafinho

#168 Re: Zimske gume ??

Post by asafinho »

holowey wrote:opusteno...do prve jaruge :lol:
to mozda ti sto ne znas vozit :D il si neki racer pa hoces po snjegu da budes najbrzi :D ko normalno vozi sa 2 nove prednje gume kakve god da su :D nece imat problema nikad :D zato suti kad nemas argumenata :D
holowey

#169 Re: Zimske gume ??

Post by holowey »

asafinho wrote:
to mozda ti sto ne znas vozit :D il si neki racer pa hoces po snjegu da budes najbrzi :D ko normalno vozi sa 2 nove prednje gume kakve god da su :D nece imat problema nikad :D zato suti kad nemas argumenata :D
srecom kod nas pjesaci postuju saobracajnu signalizaciju i nikad ne izlijecu na cestu, vozaci isto tako postuju propise i nikad ne oduzimaju prednost, nikad se ne mora naglo kociti, bez ometanja saobracaja se moze voziti 20km/h, itd itd... bas je glup svijet sto kupuje cetiri zimske gume, bosnjo je najpametniji, i dvije su previse :D
just4fun

#170 Re: Zimske gume ??

Post by just4fun »

Može li neko izbaciti neke cijene , boljih zimskih guma u sarajevu i gdje se mogu naći.Ja imam neke super ljetne kumho al je zadnji vakat za zimske.Ove GY UG7 bi mi čini se odgovarale.185/65/15
za_sada_bez_dobrog_nicka

#171 Re: Zimske gume ??

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

asafinho wrote:
Ja, ja, :roll: tako sam i ja mislio pa pošao niz Širokaču, laganini, mokra cesta, gluho doba, taman prvi led se uhvatio, soli zglave nigdje, ma milim ni 20 kmh i na semaforu na tranzitu prednje (nove zimske) bi ko i kočile, a zadnje ko Katarina Vit. Da ne spominjem da sam guzicom izašao na tranzit, kroz crveno - sreća, gluho doba pa me niko ne otpuha...
ado-šampion

#172 Re: Zimske gume ??

Post by ado-šampion »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
asafinho wrote:
Ja, ja, :roll: tako sam i ja mislio pa pošao niz Širokaču, laganini, mokra cesta, gluho doba, taman prvi led se uhvatio, soli zglave nigdje, ma milim ni 20 kmh i na semaforu na tranzitu prednje (nove zimske) bi ko i kočile, a zadnje ko Katarina Vit. Da ne spominjem da sam guzicom izašao na tranzit, kroz crveno - sreća, gluho doba pa me niko ne otpuha...
Pa haveru za to si sam kriv, ja sam istu takvu situaciju imao i da sve 4 zimske, ni prednje nisu htjele kočit zapravo, pa šta, led je to ipak, nizbrdica ko niz nos, nemoj mislit da si i nazad imao zimske da ništa ne bi bilo.
asafinho

#173 Re: Zimske gume ??

Post by asafinho »

holowey wrote:
asafinho wrote:
srecom kod nas pjesaci postuju saobracajnu signalizaciju i nikad ne izlijecu na cestu, vozaci isto tako postuju propise i nikad ne oduzimaju prednost, nikad se ne mora naglo kociti, bez ometanja saobracaja se moze voziti 20km/h, itd itd... bas je glup svijet sto kupuje cetiri zimske gume, bosnjo je najpametniji, i dvije su previse :D
jesi lud frajer burazeru,i ja na svom autu imam sve 4 nove gume i friske,a frajer je reko da nema para za sve 4 nove,ja tvrdim da mu trebaju samo dvije nove,pred kraj prosle zime sam imo 4 gume zimske podobro celave,i kuda sam se sve probijao i provlacio to ti neces nikad u zivotu vidjet...i sad trebaju sve 4 zimske,pozeljno je ali ako se nema para mogu i dvije nove prednje il zadnje ako je zadnji pogon :D
Van Music

#174 Re: Zimske gume ??

Post by Van Music »

Zna li neko nesto o Viking gumama?
Bio sam juce u Makbelu i ista cijena je kao i Savine zimske 155-65-r14...
Nemojte samo ono mora da je i isto smece ili sl napamet komentare...Zanima je jednostavno jel neko imao iskustva ili nesto konkretno zna o tim Viking gumama?
Gile Šampion

#175 Re: Zimske gume ??

Post by Gile Šampion »

Ja lično nisam imao dodira sa tim gumama,ali neka raja koja jeste mi rekoše da su katastrofa...Opet ponavljam,ja samo prenio što sam čuo.

A da si pitao o Viking pištolju...e tu bi mogli raspravljati :lol: :lol:
Post Reply