Moras i ti shvatiti, da si u zabludi. Sto prije, to bolje. Svako je u nekoj fazi zivota mislio da je otkrio perpetuum mobile neke vrste, pa i ja. Ne stidim se.brodski wrote: Evo da još pojasnim jedan nesporazum.
Čovjeku koji stoji na zemlji sasvim je irelevantno odakle ćemo mi mjeriti pritisak fluidne sredine koju,već smo to rekli,na okupu drži sila gravitacije.
Normalno bi bilo razmišljati ovako.Od granice atmosfere gustoća fluidne sredine se povećava, a time i pritisak te flidne sredine.Pa dokle.Pa valjda dok nedođemo do čvrstig tla i gdje više to ne važi.
Dobro.Pa onda imamo dva slučaja
1.Od granice atmosfere zračnoj fluidnoj sredini se povećava gustoća , a sa gustoćom i pritisak, sve do čvrstog tla.
2.Ako između granice atmosfere i čvrstog tla planete zemlje imamo i još i tekuću fliuidnu sredinu -važi valjda isto.
Mi u školi učimo_sasvim ispravno.Da se od tla pa u vis pritisak i gustoća smanjuju -po nelom zakonu (nije baš oni qgH zbog utjecaja temperature) a da se od tla pa u dubinu vode pritisak i gustoća rastu opet po nekom zakonu.
Pa ljudi moji.Zar je stvarno teško zaključiti da smi i mi kao i sve materijalno, uronjeni u tu fluidnu sredinu koju na okupu drži masena sila gravitacije ,i da na nas ,kao i na sve ostalo , djeluje i sila uzgona koju mi i osjetimo kad smo uronjeni u tekućinu i koja nam omogućava plivanje po vodi jer da nje nema -nema plivanja, a nema nam ni života.
Zaključak.Točno.Na okupu nas sve skupa drži sila gravitacije ali nas -uronjene u fluidnu masu zraka ili tekućine u ravnoteži skupa sa silom gravitacije drži druga sila.Sila UZGONA.
Eto za one koji znaju čitati tekst, a i prostor između teksta, sve je kazano.
Hoćeš li da ti objasnim kako i ti, a ne samo Arhimed možeš uzrokovati da sila gravitacije (ali ne bez sile uzgona) vrši rad po zatvorenoj putanji - koji je usput rećeno - jedankak nuli.
Evo:
Napuni kadu vodom,sjedni u kadu i uzmi nekakvu plastičnu igračku mase "m".Udahni, maksimalno koliko možeš, zrak u sebe.
Povećao si svom tijelu zapreminu(pazi ali pri istoj masi)- Arhimedov zakon važi, nivo vode se podiže za neko(ma koliko malo "H) a igračka mase "m" vrši rad" -mgH".Izdahni zrak,s manjuješ zapreminu svoga tijela(normalno masa ti je stalna) nivo vode se smanjuje a igračka vrši rad +mgH.
Ukupan rad jednak nuli ti se okupao i svi zadovoljni.
Ja nepitam zašto naši učitelji(a naročito učiteljice) na taj način djeci ne objašnjavaju Arhimedov zakon, jer bi tako i djeca a kasniji studenti,znali da je kod Arhimedovog zakona najbitnije kretanje koje je on izazvao stavljajući dvije iste mase ali različitih gustoća na dva tasa vage,pa sve to stavio u bure i nasuo vode , već ja pitam:Komu ili ćemu služi ona definicija da tijelo PRIVIDNO gubi na težini i još ne objasne koja je razlika između mase i težine jer masa je bila i ostala ista.
Eto moj bauštelac.Ja mislim da je ovaj čovjek izgleda pronašao način kako da pri istoj masi promijeni gustoću tijela,izazove kretanje i vjerojatno dobije korisnu mehaničku energiju, ako trenje pri kretanju svede na minimum.
Uzgonski motor: zabluda ili realnost
- terapija
#151 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
-
brodski
#152 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Možda autor i misli da je to perpetum mobile kako bi bio jedinstven u svijetu(patentirao je taj uređaj i imasve potrebne papire izgleda)ali.Ali ,ali.pročitat ćeš moj tekst.erptum mobile bi bil to kada bi ona igračka u tvojoj kadi išlasama od sebe gore dolje z visinu "H" a ti mirovao.Čim ti udišeš zrak ti izazivaš kretanje te igračke.baustelac wrote:@brodski
U pravilu, obnovljiva energija je ona vrsta energije koja priblizno zatvara energetski ciklus. Suncana energija to nije! Sta se sve u literaturi kaze, a pogotovu nadje na internetu ne znaci automatski da je to tako. Svako moze napisati sta misli i kako zeli, diskutovati o definicijama je samo udaljavanje od sustine.
ge3ge je po svemu "perpetuum mobile", a sami ste se slozili da tako nesto ne postoji ili ste promijenili misljenje? Pokazana simulacija je samo film, a na filmu je sve moguce.
Sa trubulentnim granicnim slojem ste isplovili na pucinu u camcu na vesla i hocete da otplovite za ameriku. Vi ako ne znate rijesti onaj zadatak iz fizike, ja s pravom mogu apriori reci da vasi proracuni nisu ispravni
Tako izgleda i ovdje(matematički se lako može dokazati).Sve miruje dok se ne krene sipati voda i u jednom trenutku izazove kretanje tj. neravnoteža sile gravitacije i novo manifestirane sile uzgona ,koje počinje djleovati na elemente sa desne strane.
Nesmijem ti više ništa govoriti UKRAST ĆEŠ ČOVJEKU PATENT.
- baustelac
#153 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
tuspas i meneterapija wrote: Moras i ti shvatiti, da si u zabludi. Sto prije, to bolje. Svako je u nekoj fazi zivota mislio da je otkrio perpetuum mobile neke vrste, pa i ja. Ne stidim se.
@ brodski
opet dajes casove fizike koje ovdje skoro niko (barem ja) ne zeli
-
brodski
#154 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Moras i ti shvatiti, da si u zabludi. Sto prije, to bolje. Svako je u nekoj fazi zivota mislio da je otkrio perpetuum mobile neke vrste, pa i ja. Ne stidim se.
[/quote]
RAZVALJUJ TE ZABBLUDE ČOVJEČE.Zato tema i je na foriumu.Bolje otršpjeti i kritikiu nego financijski gubitak a još gore-čitav život živjeti u zabludi.Zato.UDRI.!!!!!!
RAZVALJUJ TE ZABBLUDE ČOVJEČE.Zato tema i je na foriumu.Bolje otršpjeti i kritikiu nego financijski gubitak a još gore-čitav život živjeti u zabludi.Zato.UDRI.!!!!!!
- terapija
#155 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Ali onda ti shvati, da nas zezas ovdje. Zelio bi diskusiju, ne bismo li ti cak mi pomogli oko nekih nedoumica, a sam nista ne zelis da kazes. Nije ti fer, a ako se bojis da ce ti neko nesto ukrasti, bar si mogao reci otvoreno. (mada kada sam procitao priznanje casopisa "ARKA" ne vjerujem da se i ima sta za prodati sem magle)brodski wrote:Možda autor i misli da je to perpetum mobile kako bi bio jedinstven u svijetu(patentirao je taj uređaj i imasve potrebne papire izgleda)ali.Ali ,ali.pročitat ćeš moj tekst.erptum mobile bi bil to kada bi ona igračka u tvojoj kadi išlasama od sebe gore dolje z visinu "H" a ti mirovao.Čim ti udišeš zrak ti izazivaš kretanje te igračke.baustelac wrote:@brodski
U pravilu, obnovljiva energija je ona vrsta energije koja priblizno zatvara energetski ciklus. Suncana energija to nije! Sta se sve u literaturi kaze, a pogotovu nadje na internetu ne znaci automatski da je to tako. Svako moze napisati sta misli i kako zeli, diskutovati o definicijama je samo udaljavanje od sustine.
ge3ge je po svemu "perpetuum mobile", a sami ste se slozili da tako nesto ne postoji ili ste promijenili misljenje? Pokazana simulacija je samo film, a na filmu je sve moguce.
Sa trubulentnim granicnim slojem ste isplovili na pucinu u camcu na vesla i hocete da otplovite za ameriku. Vi ako ne znate rijesti onaj zadatak iz fizike, ja s pravom mogu apriori reci da vasi proracuni nisu ispravni
Tako izgleda i ovdje(matematički se lako može dokazati).Sve miruje dok se ne krene sipati voda i u jednom trenutku izazove kretanje tj. neravnoteža sile gravitacije i novo manifestirane sile uzgona ,koje počinje djleovati na elemente sa desne strane.
Nesmijem ti više ništa govoriti UKRAST ĆEŠ ČOVJEKU PATENT.
Uostalom, imas patentni ured, kad ne zelis nama, izvoli njima izlozi svoje proracune, a onda nadji nekog drugog za zezanje
Last edited by terapija on 18/09/2009 12:08, edited 1 time in total.
-
brodski
#156 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Lijepo se "skineš sa foruma " i odeš šetati.nemoj da te moje "filozofiranje" i držanje časova fizike nervira.Čaobaustelac wrote:tuspas i meneterapija wrote: Moras i ti shvatiti, da si u zabludi. Sto prije, to bolje. Svako je u nekoj fazi zivota mislio da je otkrio perpetuum mobile neke vrste, pa i ja. Ne stidim se.
@ brodski
opet dajes casove fizike koje ovdje skoro niko (barem ja) ne zeli
- baustelac
#157 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Ma ja se ponadao diskutovati o ozbiljnim temama, s ozbiljnim ljudima, a ne supljirati sa penzionerom s viskom vremena. Caobrodski wrote: Lijepo se "skineš sa foruma " i odeš šetati.nemoj da te moje "filozofiranje" i držanje časova fizike nervira.Čao
- terapija
#158 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
baustelac wrote:
Ma ja se ponadao diskutovati o ozbiljnim temama, s ozbiljnim ljudima, a ne supljirati sa penzionerom s viskom vremena. Cao
- DobroJutroKolumbo
#159 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Evo malo da Vas skrenem sa teme...Nesto interesantno...
Stvarnost ili fikcija!?
Evo ono o cemu sam ja otprilike pricao , samo sam ja mastao na malo drugaciji nacin ,to je vec izmisljeno , jeste da ja nisam imao to u vidu , nego cisti perpetuum mobile... A dobio sam odgovor da to postoji samo kod profesora Baltazara...
Salim se...
Upravo kad sam htio da vas pitam u sta spadaju Maglev magnetna zeljeznica , naisao sam na interesantna clanak , opet o Maglevu... Jeste da nije perpetuum mobile , ali po pisanju, koliko energije ce proizvoditi , onda bi ovo moglo biti dobra stvar...
Evo ono o cemu sam ja otprilike pricao , samo sam ja mastao na malo drugaciji nacin ,to je vec izmisljeno , jeste da ja nisam imao to u vidu , nego cisti perpetuum mobile... A dobio sam odgovor da to postoji samo kod profesora Baltazara...
Upravo kad sam htio da vas pitam u sta spadaju Maglev magnetna zeljeznica , naisao sam na interesantna clanak , opet o Maglevu... Jeste da nije perpetuum mobile , ali po pisanju, koliko energije ce proizvoditi , onda bi ovo moglo biti dobra stvar...
THE MAGLEV: The Super-powered Magnetic Wind Turbine
http://www.inhabitat.com/2007/11/26/sup ... e-maglev/#
Renewable energy produced from the wind has garnered much attention and support in recent years but is often criticized for its low output and lack of reliability. But now a super power wind turbine has come along that may be just what the renewable energy industry needs. The MagLev wind turbine, which was first unveiled at the Wind Power Asia exhibition in Beijing, is expected take wind power technology to the next level with magnetic levitation.
Magnetic levitation is an extremely efficient system for wind energy. Here’s how it works: the vertically oriented blades of the wind turbine are suspended in the air above the base of the machine, replacing the need for ball bearings. The turbine uses “full-permanent” magnets, not electromagnets — therefore, it does not require electricty to run. The full-permanent magnet system employs neodymium (”rare earth”) magnets and there is no energy loss through friction. This also helps reduce maintenance costs and increases the lifespan of the generator.
Maglev wind turbines have several advantages over conventional wind turbines. For instance, they’re able to use winds with starting speeds as low as 1.5 meters per second (m/s). Also, they could operate in winds exceeding 40 m/s. Currently, the largest conventional wind turbines in the world produce only five megawatts of power. However, one large maglev wind turbine could generate one gigawatt of clean power, enough to supply energy to 750,000 homes. It would also increase generation capacity by 20% over conventional wind turbines and decrease operational costs by 50%. If that isn’t enough, the maglev wind turbines will be operational for about 500 years!
Construction began on the world’s largest production site for maglev wind turbines in central China on November 5, 2007. Zhongke Hengyuan Energy Technology has invested 400 million yuan in building this facility, which will produce maglev wind turbines with capacities ranging from 400 to 5,000 Watts. In the US, Arizona-based MagLev Wind Turbine Technologies will be manufacturing these turbines. Headed by long-time renewable energy researcher Ed Mazur, the company claims that it will be able to deliver clean power for less than one cent per kilowatt hour with this new technology. It also points out that building a single giant maglev wind turbine would reduce construction and maintenance costs and require much less land than hundreds of conventional turbines. The estimated cost of building this colossal structure is $53 million.
- illuminated
#160 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
glposti.DobroJutroKolumbo wrote:Evo malo da Vas skrenem sa teme...Nesto interesantno...![]()
Stvarnost ili fikcija!?
Evo ono o cemu sam ja otprilike pricao , samo sam ja mastao na malo drugaciji nacin ,to je vec izmisljeno , jeste da ja nisam imao to u vidu , nego cisti perpetuum mobile... A dobio sam odgovor da to postoji samo kod profesora Baltazara...Salim se...
Upravo kad sam htio da vas pitam u sta spadaju Maglev magnetna zeljeznica , naisao sam na interesantna clanak , opet o Maglevu... Jeste da nije perpetuum mobile , ali po pisanju, koliko energije ce proizvoditi i da ce joj je vijek trajanja 500 godina cca , onda bi ovo moglo biti dobra stvar...
THE MAGLEV: The Super-powered Magnetic Wind Turbine
http://www.inhabitat.com/2007/11/26/sup ... e-maglev/#
Renewable energy produced from the wind has garnered much attention and support in recent years but is often criticized for its low output and lack of reliability. But now a super power wind turbine has come along that may be just what the renewable energy industry needs. The MagLev wind turbine, which was first unveiled at the Wind Power Asia exhibition in Beijing, is expected take wind power technology to the next level with magnetic levitation.
Magnetic levitation is an extremely efficient system for wind energy. Here’s how it works: the vertically oriented blades of the wind turbine are suspended in the air above the base of the machine, replacing the need for ball bearings. The turbine uses “full-permanent” magnets, not electromagnets — therefore, it does not require electricty to run. The full-permanent magnet system employs neodymium (”rare earth”) magnets and there is no energy loss through friction. This also helps reduce maintenance costs and increases the lifespan of the generator.
Maglev wind turbines have several advantages over conventional wind turbines. For instance, they’re able to use winds with starting speeds as low as 1.5 meters per second (m/s). Also, they could operate in winds exceeding 40 m/s. Currently, the largest conventional wind turbines in the world produce only five megawatts of power. However, one large maglev wind turbine could generate one gigawatt of clean power, enough to supply energy to 750,000 homes. It would also increase generation capacity by 20% over conventional wind turbines and decrease operational costs by 50%. If that isn’t enough, the maglev wind turbines will be operational for about 500 years!
Construction began on the world’s largest production site for maglev wind turbines in central China on November 5, 2007. Zhongke Hengyuan Energy Technology has invested 400 million yuan in building this facility, which will produce maglev wind turbines with capacities ranging from 400 to 5,000 Watts. In the US, Arizona-based MagLev Wind Turbine Technologies will be manufacturing these turbines. Headed by long-time renewable energy researcher Ed Mazur, the company claims that it will be able to deliver clean power for less than one cent per kilowatt hour with this new technology. It also points out that building a single giant maglev wind turbine would reduce construction and maintenance costs and require much less land than hundreds of conventional turbines. The estimated cost of building this colossal structure is $53 million.
- terapija
#161 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Ne bih se bas slozio. Ovakav dizajn turbine se pokazao kao dosta dobar u uslovima varijabilne brzine vjetra.illuminated wrote:
glposti.
Nije bas najelegantnije rjesenje s estetskog aspekta ali nije ni za potpuno odbaciti.
-
Vertigo
#162 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
igracka ce ostati na istom mjestu samo ces ti malo izroniti, sala malabrodski wrote: Hoćeš li da ti objasnim kako i ti, a ne samo Arhimed možeš uzrokovati da sila gravitacije (ali ne bez sile uzgona) vrši rad po zatvorenoj putanji - koji je usput rećeno - jedankak nuli.
Evo:
Napuni kadu vodom,sjedni u kadu i uzmi nekakvu plastičnu igračku mase "m".Udahni, maksimalno koliko možeš, zrak u sebe.
Povećao si svom tijelu zapreminu(pazi ali pri istoj masi)- Arhimedov zakon važi, nivo vode se podiže za neko(ma koliko malo "H) a igračka mase "m" vrši rad" -mgH".Izdahni zrak,s manjuješ zapreminu svoga tijela(normalno masa ti je stalna) nivo vode se smanjuje a igračka vrši rad +mgH.
dobro i da si puno tezi od vode, sta je poenta ovog primjera ?
edit: cini mi se da racunas na idealni sistem
Last edited by Vertigo on 18/09/2009 14:23, edited 1 time in total.
- baustelac
#163 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
@kolumbo
Ovo je jedna od nacina kako iskoristiti energiju vjetra. U elektriku/magnetizam se ne razumijem ali pretpostavljam da ovakva rjesenja su moguca. Cinjenica je samo da je ovaj clanak pamfletskog i reklamnog tipa. illuminatetd je fino boldirao obecanje od 1 GW ali se trenutno proizvodi maximalno 5 kW. Efikasnost do 20% veca od klasicnih turbina mozda i jeste ali prije da nije moguca.
Evo samo gruba i idealna procjena bazirana na teoriji: maximalni stepen iskoristenja jedne vjetrene turbine (ne znam kako se to u nasem strucnom zargonu kaze) je oko 0.59 (16/27), bez obzira da li to bila ova sa vertikalnom osom ili "klasicna" sa horizontalnom osom.
Snagu turbine mozes odrediti pomocu obrasca P=0.5*gustina zraka*(brzina vjetra)^3*A*C_P. gdje je ovo C_P koeficijent iskoristenja turbine a A poprecni presjek turbine koji vjetar nastrujava - npr. za ovu turbinu je to D*H, bez obzira koliko ona lopatica imala. Tako da za 1 GW ova turbina treba da ima povrsinu uzduznog poprecnog presjeka 50 000 m^2 - pod uslovom da po cijelom presjeku nastrujava vjetar brzinom 40 m/s (144 km/h)!.
Ovo je jedna od nacina kako iskoristiti energiju vjetra. U elektriku/magnetizam se ne razumijem ali pretpostavljam da ovakva rjesenja su moguca. Cinjenica je samo da je ovaj clanak pamfletskog i reklamnog tipa. illuminatetd je fino boldirao obecanje od 1 GW ali se trenutno proizvodi maximalno 5 kW. Efikasnost do 20% veca od klasicnih turbina mozda i jeste ali prije da nije moguca.
Evo samo gruba i idealna procjena bazirana na teoriji: maximalni stepen iskoristenja jedne vjetrene turbine (ne znam kako se to u nasem strucnom zargonu kaze) je oko 0.59 (16/27), bez obzira da li to bila ova sa vertikalnom osom ili "klasicna" sa horizontalnom osom.
Snagu turbine mozes odrediti pomocu obrasca P=0.5*gustina zraka*(brzina vjetra)^3*A*C_P. gdje je ovo C_P koeficijent iskoristenja turbine a A poprecni presjek turbine koji vjetar nastrujava - npr. za ovu turbinu je to D*H, bez obzira koliko ona lopatica imala. Tako da za 1 GW ova turbina treba da ima povrsinu uzduznog poprecnog presjeka 50 000 m^2 - pod uslovom da po cijelom presjeku nastrujava vjetar brzinom 40 m/s (144 km/h)!.
- baustelac
#164 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
evo i solidnog clancica sa wikipedije koji takodje malkice skepticizira podatke date u prospektu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maglev_wind_turbine.
Vertikalne turbine imaju jednu veliku prednost u odnosu na horizontalne a to je da su uvijek usmjerene prema vjetru, nema upravljackih mezanizama koji to obavljaju kod turbina sa horizontalnom osom rotacije. Veeeeliki nedostatak ovih vertikalnih je konstrukcija koja je permanentno izlozena promijnivim opterecenjima. Zato se uglavnoim i nastavilo s razvojem ovih sa horizontalnom osom
http://en.wikipedia.org/wiki/Maglev_wind_turbine.
Vertikalne turbine imaju jednu veliku prednost u odnosu na horizontalne a to je da su uvijek usmjerene prema vjetru, nema upravljackih mezanizama koji to obavljaju kod turbina sa horizontalnom osom rotacije. Veeeeliki nedostatak ovih vertikalnih je konstrukcija koja je permanentno izlozena promijnivim opterecenjima. Zato se uglavnoim i nastavilo s razvojem ovih sa horizontalnom osom
- illuminated
#165 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
baustelac wrote:@kolumbo
upravo tako. da bi dobio gigavat moras imati turbinu veliku kao neka osrednja planina
prednost je sto nisu tako osjetljive na pravac vjetra ali je velika mana sto su niske. Pravi vjetar puse tek na visini preko 25 metara...
upotreba: na vikinedici ili u gradu, gdje je zrak turbulentan, da se proizvede par stotina watta...ostalo su price za malu djecu.
a ovaj pamflet iznad su kinezi pisali. ovi neodymium magneti su vec dugo poznati i tacno je da su najjaci.
nabolje vertical axis turbine imaju i posebna krila koja koriste i lift silu i rade kao krilo, a ne samo da mijenjaju vektor brzine zracne struje.
evo jedan ljepsi dizajn: i mnogo efikasniji!

- baustelac
#166 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
zacatavamo covjeku temu o uzgonskom motoru. vjetrenjace ili vjetrene turbine su veoma intereantne, pogotovu ako se malo dublje udje u teoriju i princip rada. podjela prema polozaju ose rotacije jeste jedna podjela ali ima i druga: da li radi an principu aerodinamickog uzgona ili otopra. Ove turbine sto je postavio illuminated rade na principu aerodinamickog otpora (okrecu se sporije nego sto vjetar puse) do npr. Darrieus-ova turbina (vertikalno postavljena krila rotiraju oko vertikalne ose) radi na principu aerodinamickog uzgona (lopatice se krecu brze od brzine vjetra)
Edit: nisam pogledao film, sa slike sam pretposavio da se radi o onom prom tipu turbine
Edit: nisam pogledao film, sa slike sam pretposavio da se radi o onom prom tipu turbine
- ljubav_aha
#167 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
dobra tema,ali je iz ralnosti prensena u zabludu
brodski ,sto kazes na moj prosli komentar
jesi li ga uopste procitao 
brodski ,sto kazes na moj prosli komentar
-
brodski
#168 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Nisam ,A što ti kažeš na ovo??????? http://www.wimp.com/waterslide/ljubav_aha wrote:dobra tema,ali je iz ralnosti prensena u zabludu
brodski ,sto kazes na moj prosli komentarjesi li ga uopste procitao
- ljubav_aha
#169 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
brodksi,procitaj moj prethodni post,ako vec zelis da suradjujem na tvojoj temibrodski wrote:Nisam ,A što ti kažeš na ovo??????? http://www.wimp.com/waterslide/ljubav_aha wrote:dobra tema,ali je iz ralnosti prensena u zabludu
waterslide,ma nije to nista,sto sam vidjela,skijas prikacen na padobran ,koji se znaci skija i leti po poterbi,ovisno o terenu niz planinu ,pa sto
-
brodski
#170 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Neznam uopće koji post-ponovi ga da vidim o ćemu se radi.ljubav_aha wrote:brodksi,procitaj moj prethodni post,ako vec zelis da suradjujem na tvojoj temibrodski wrote:Nisam ,A što ti kažeš na ovo??????? http://www.wimp.com/waterslide/ljubav_aha wrote:dobra tema,ali je iz ralnosti prensena u zabludu
waterslide,ma nije to nista,sto sam vidjela,skijas prikacen na padobran ,koji se znaci skija i leti po poterbi,ovisno o terenu niz planinu ,pa sto
- ljubav_aha
#171 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
ljubav_aha wrote:na osnovu posmatranja rada razlicitih avio-masina,moze se zakljuciti da motor stvara potisak ,a ne uzgon,uzgoen se desava strujanjem zraka
-
brodski
#172 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
O tome sam nešto pisao pa evo copy/pasteljubav_aha wrote:ljubav_aha wrote:na osnovu posmatranja rada razlicitih avio-masina,moze se zakljuciti da motor stvara potisak ,a ne uzgon,uzgoen se desava strujanjem zraka
Postao/la brodski dana 16/09/2009 15:58
Ukratko.Raketni motori mogu biti na kruto i tečno gorivo ,a za sagorijevanje takvog goriva i nije potreban kisik već se koristi neki drugi oksidans.(Uprocesu sagorijevanja uvijek učestvuju GORIVO + OKSIDANS a ponekada je taj oksidans i kisik)
Princip rada je slijedeći - ukratko.
Definicija:"Promjena količine kretanja jednaka je impulsu sile koja je tu promjenu i izazvala.Ili drugim riječima promjena količine kretanja nekog tijela u jedinici vremena jednaka je sili koja je tu promjenu i izazvala
Sila potiska kod kod tzv,protočnih ili atmosferskih motora računa se prema obrascu:
F = ms x( Ci - Cu)/N/ ili:sila potiska jednaka je razlici količine kretanja radnog fluida odnosno umnošku protočne mase RF u jedinici vremna i razlike brzina tog RF na izlazu i ulazu u motor.
Naglašavam;ako usvojimo definiciju da je motor svaki uređaj koji automatski, sigurno i trajno neku raspoloživu energiju pretvara ua nama korisnu MEHANIČKU energiju onda je ispravnije da se ove vrste pogona nazivaju POTISKIVAČI ILI PROPULZORI ili propulzivni sistemi .
Dakle klipni motor = MOTOR, ali klipni motor sa elisom bi bio POTISKIVAČ ili PROPULZOR.
Razlika između protočnih - atmosferskih potiskivača - propulzora i raketnih propulzora je u tome što je ulazna brzina RF "Cu" kod raketnih jednaka nuli,za razliku od turbomlaznih ,kod koji je ta vrijednost različita od nule, ali puno manja od izlazne brzine.
- Maystor
#173 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
I ti se našao da meni objašnjavaš fiziku? Kako ne shvataš da se iz tvojih postova jasno vidi da si laik za fiziku i da pucaš napamet naučene fraze poput wikipedijine lekcije o Arhimedovom zakonu. Naslov teme ti je loš, neprecizan, a mi treba da pogađamo šta si ti mislio. Na konkretna pitanja nemaš odgovore, a umjesto njih nam daješ obrazloženja tipa "ja pokušavam da nešto naučim" i "ova tema je privukla 1400 posjetilaca". I još nešto, osim fizike ni opšta pismenost ti nije jača strana, obrati malo pažnju na gramatiku i strukturu rečenice. Toliko od mene na ovu temu.brodski wrote:Pitanje koje razmatramo je : Dali je moguće izgraditi motor na PRINCIPU DJELOVANJA SILE UZGONA a ne potiska.
Potisak je sila nastala kao rezultat promjene količine kretanja nekog radnog fluida(fluida preko koga se vrši energetska transformacija -može biti voda koju zahvata elisa.Mijenja joj količinu kretanja i ostvaruje potisak i kratanje objekta na koji je elisa ugrađena ,a može biti i zrak koga opet zahvata elisa i mijenjajući mu količinu kretanja ostvaruje potisak) a UZGON je sila nastala kao posljedica različitih gustoća - gustoće tijela i gustoće fluidne sredine u kojoj se tijelo nalazi.
- ljubav_aha
#174 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
brodski wrote:O tome sam nešto pisao pa evo copy/pasteljubav_aha wrote:ljubav_aha wrote:na osnovu posmatranja rada razlicitih avio-masina,moze se zakljuciti da motor stvara potisak ,a ne uzgon,uzgoen se desava strujanjem zraka
Postao/la brodski dana 16/09/2009 15:58
Ukratko.Raketni motori mogu biti na kruto i tečno gorivo ,a za sagorijevanje takvog goriva i nije potreban kisik već se koristi neki drugi oksidans.(Uprocesu sagorijevanja uvijek učestvuju GORIVO + OKSIDANS a ponekada je taj oksidans i kisik)
Princip rada je slijedeći - ukratko.
Definicija:"Promjena količine kretanja jednaka je impulsu sile koja je tu promjenu i izazvala.Ili drugim riječima promjena količine kretanja nekog tijela u jedinici vremena jednaka je sili koja je tu promjenu i izazvala
Sila potiska kod kod tzv,protočnih ili atmosferskih motora računa se prema obrascu:
F = ms x( Ci - Cu)/N/ ili:sila potiska jednaka je razlici količine kretanja radnog fluida odnosno umnošku protočne mase RF u jedinici vremna i razlike brzina tog RF na izlazu i ulazu u motor.
Naglašavam;ako usvojimo definiciju da je motor svaki uređaj koji automatski, sigurno i trajno neku raspoloživu energiju pretvara ua nama korisnu MEHANIČKU energiju onda je ispravnije da se ove vrste pogona nazivaju POTISKIVAČI ILI PROPULZORI ili propulzivni sistemi .
Dakle klipni motor = MOTOR, ali klipni motor sa elisom bi bio POTISKIVAČ ili PROPULZOR.
Razlika između protočnih - atmosferskih potiskivača - propulzora i raketnih propulzora je u tome što je ulazna brzina RF "Cu" kod raketnih jednaka nuli,za razliku od turbomlaznih ,kod koji je ta vrijednost različita od nule, ali puno manja od izlazne brzine.
brodski,ja sam tako jednostavnom recenicom objasnila sve
- neko_ime
#175 Re: Uzgonski motor: zabluda ili realnost
Da zacinimo temu mali i jonskim pogonom. Jeste da je princip rada na sili reakcije, poput raketnog motora, ali eto neka se ne nadje nespomenut.
I jos recimo pogon na "solarni vjetar"
I jos recimo pogon na "solarni vjetar"