Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Locked
salter071

#151 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

JThomas wrote:
salter071 wrote:
JThomas wrote:još niko iz nacionalšovinističkog tabora nije rekao - kakvo on rješenje predlaže? kako u stvarnosti IZVESTI da samo hrvati glasaju za hrvatskog predstavnika, bošnjaci za bošnjačkog a srbi za srpskog? a šta bismo s manjinama i "mješancima"? protjerati ih iz zemlje i završiti konačno s njima? ili im samo oduzeti pravo glasa i napraviti geta za njih? :oops: :bih:

realno, ono što bi svugdje drugo na svijetu bilo proglašeno najcrnjim fašizmom - ovdje je normala.
E moj prijatelju, to sto si rekao da bi "svugdje drugo u svijetu bilo proglaseno najcrnjim fasizmom"...kamo srece da jest tako. No, bojim se da nije.
Prva Amerika odbija da se njoj sudi na Mejdunarodnom Krivicnom Sudu ( ICC=International Criminal Court). Upravo je Americki Okruzni Sud oslobodio placenicku firmu za pokolj u Iraku. Pogledaj malo proteste republikanaca po Americi ili samo 10tak minuta vijesti na FOX kanalu i vidjeces knjiski primjer promidzbe nacizma. Ali posto je rijec o Americi, tzv. "cuvaru svjetske demokracije", sve je to OK.
Pa, kad si to "prva zemlja demokracije" moze to dopustiti, sto ne bi to ponasanje kopirali i manji narodi, tj. drzave?
Uzmi i manje poznat, ali nista manje ilustrativan primjer, iz Kanade s pocetka ove godine; kada je Vlada trebala pasti, konzervativci su jednostavno zakljucali Paralment - i - problem "rijesen".
1929-te je Hitler bar imao da ne kazem sta, da ga bar otvoreno zapali. Milsim na Parlament, naravno. :D
I sta sad reci? Da smo MI najgori????
Mi samo kao nezrela djeca kopiramo obicaje velikih djecaka nekakve nazovi demokracije.
Ne, nismo mi najgori, mi samo biramo lose uzore. Moze nas se optuziti jedino za nedostatak dobrog ukusa. ;-)
u americi je barack obama postao predsjednik svenarodnim glasanjem - a crnaca ima po zadnjem popisu 11%. i MI od svih naroda seremo o nekakvom rasizmu u americi. hajde mi reci - kad bi se u nas moglo desiti nešto slično, da većina izabere manjinu za šefa države - ali ne za ceremonijalnu funkciju kao što je naše predsjedništvo, nego zaista za prvog čovjeka države po svim ovlastima?

za jedno milion godina, ili ni tad?
Odgovoricu ti popularnom americkom pitalicom.
Koja je razlika izmedju republikanaca i demokrata?
U brzini pred kojom padaju na koljena pred korporacijama.
Bitno je da li je crn ili bijel? Hajd' ako ti tako mislis...
liquidhorse

#152 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by liquidhorse »

komsic je sasvim nelegitiman.
JThomas

#153 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by JThomas »

salter071 wrote:
znam ja bolan sve to. ali kako se MI po tebi uklapamo u to? misliš da je tamo gore? da ovo u nas na vlasti nije najcrnji fašizam?
salter071

#154 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

HAVANA wrote:Boli me qrac šta je,super momak. :D
Predstavlja nas neopterećene,normalne...
Došao je na tu poziciju onako kako je došao i šta sad?
Zar može drugačije u ovoj ludoj zemlji a kome smeta nek crkne od muke :D
Ne bih da skrecem sa teme, ali si me natjerao da se sada upitam da li je bolje biti normalan medju ludima ili lud medju normalnima? Mozda je, ipak, najbolje biti lud medju ludima, ili...sta?
Teske su to dileme u sitne sate..... :roll:
Klodovik

#155 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by Klodovik »

Komšić predstavlja one koji su glasali za njega.

A za ove što spominju Obamu i SAD... kad Ustav BiH bude počinjao sa "We, the people of Bosnia and Herzegovina..." i kod nas će biti drugačije.
JThomas

#156 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by JThomas »

Klodovik wrote:Komšić predstavlja one koji su glasali za njega.

A za ove što spominju Obamu i SAD... kad Ustav BiH bude počinjao sa "We, the people of Bosnia and Herzegovina..." i kod nas će biti drugačije.
mislim, frajer me pokušava ubijediti da je ovakav poredak kakav je kod nas ustvari normalan, i da je u americi gore nego kod nas...

mislim HALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO, zemlja zove? :roll:
salter071

#157 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

JThomas wrote:
salter071 wrote:
znam ja bolan sve to. ali kako se MI po tebi uklapamo u to? misliš da je tamo gore? da ovo u nas na vlasti nije najcrnji fašizam?

I dalje tvrdim da nismo najgori. Reci mi koliko je kolonijalnih osvajanja u zadnjih, pa, recimo, par stotina godina izvrsila nasa zemlja? I zadnji rat je bio odbrambeni, zar ne?
Ako se vec poredimo sa "najboljima", "prvima medju jednakima", "braniteljima svjetske demokracije" itd. de mi daj link na slike pokolja civila iz drugih zemalja koji su ucinjeni u ime nase zemlje i njene "odbrane nacionalnog interesa", ako moze...?
Pogledaj slike djece iz Iraka, jos nerodjene, koje su geleri razderali u majcinoj utrobi, pa mi se javi s primjerom gdje smo mi to tacno pravili takve pizd***ije, da izvines sto lanuh.
Ako nakon toga, a to je samo jedan primjer, mozes iskreno da mi kazes da smo mi stvarno najgori, dobro, evo ja cu pristati da se priklonim tvojem misljenju. Moze.
Nema dobrog i loseg nacizma i/ili fasizma, ali postoji razlika izmedju ekspanzionistickog nacizma i onog okrenutog unutranjim granicama, sto nas u tim okvirima promatrano, jos uvijek cini boljim.
Dakle, opet mogu zakljuciti isto, da mi NISMO NAJGORI.
salter071

#158 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

JThomas wrote:
Klodovik wrote:Komšić predstavlja one koji su glasali za njega.

mislim, frajer me pokušava ubijediti da je ovakav poredak kakav je kod nas ustvari normalan, i da je u americi gore nego kod nas...

mislim HALOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO, zemlja zove? :roll:

Ubijediti? Odavno ne pokusavam nikoga ni u sta ubijediti. To zaboravi. Vjeruj u sto god te volja. Imas puno pravo na to. Sto se mene tice, zelim ti da upoznas sve "blagodeti americke demokracije", naravno, na svojoj kozi, tek toliko da bi znao iz prve ruke o cemu pricas.
Last edited by salter071 on 14/09/2009 09:37, edited 1 time in total.
JThomas

#159 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by JThomas »

u pravu si ti, u nas ustvari teče med i mlijeko, nisu fašisti na vlasti, sistem je normalan i funkcionalan, i sve je okej, samo što mi to ne vidimo. hvala što si me prosvijetlio na jutru, bijah slijep, a sada vidim.

jeste, američka okupacija iraka je zločinačka, rekao sam to milion puta i na ovom forumu i u stvarnom životu - i šta sad? to treba meni da bude utjeha za činjenicu da nas albanija stiže po privrednom razvoju, a mi nju po korupciji? zbog toga što amerika pali irak - ja treba da prihvatim nenormalno kao normalno i fašizam kao mainstream politiku? u kakvoj je to međusobnoj vezi majke ti tvoje?

neću. ne želim. odbijam.
Fair Life

#160 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by Fair Life »

@di wrote:
spreca wrote:
@osa
Nekako me puno podsjecas na cerica i ti volis gluposti valjat ,ko je uopste ceric i gdje se to njegovo melje ajd neki bolji argument i samo da priupitam kao pravog hrvata zasto prodadoste najpostenije hrvate u bosnskoj posavini pa kako da vam covjek posle toga vjeruje ali nije tajna da ni posavci vise nevjruju hercegovcima.
@spreca:

Bravo! E upravo je to ono ... sto su meni moj dedo i nana govorili ... cuvaj cuvaj se srpskog junastva i hrvatske kulture ...
Cije li je gore 'merhametluk'?
salter071

#161 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

JThomas wrote:u pravu si ti, u nas ustvari teče med i mlijeko, nisu fašisti na vlasti, sistem je normalan i funkcionalan, i sve je okej, samo što mi to ne vidimo. hvala što si me prosvijetlio na jutru, bijah slijep, a sada vidim.

jeste, američka okupacija iraka je zločinačka, rekao sam to milion puta i na ovom forumu i u stvarnom životu - i šta sad? to treba meni da bude utjeha za činjenicu da nas albanija stiže po privrednom razvoju, a mi nju po korupciji? zbog toga što amerika pali irak - ja treba da prihvatim nenormalno kao normalno i fašizam kao mainstream politiku? u kakvoj je to međusobnoj vezi majke ti tvoje?

neću. ne želim. odbijam.
Odbijanje onog negativnog u svojoj prirodi ne podrazumjeva automatski priznavanje drugima prvenstva tamo gdje ga ne zasluzuju ili odricanje od priznavanja vlastitih vrijednosti.

Ne volim sebe citirati, ali obrati paznju na vec obrazlozeno, da ne moram ponavljati, molim te.
Nema dobrog i/ili loseg nacizma i/ili fasizma. Ne tumaci moje rijeci kao ono sto nisu, tj. odbranu nacizma.

Dalje, vjeruj sta god te volja. Imas pravo na to. Niko ti to pravo NE SMIJE OSPORITI.
Ali, ako iskreno mislis da smo mi najgori, smatram da upadas u jednu stvarno bespotrebnu gresku, nabijanja kompleksa samome sebi. Stvarno nismo.

Vrijedis. Imas sta da ponudis. Nisi najgori. Ne samo ti, vec svi mi.To je moje misljenje.
Ti, naravno, imas pravo na svoje, ma kako bilo suprotno mojem.

Milsim da je najbolje da zakljucimo ovaj dijalog, kako ne bi usli u bespotrebno ubijedjivanje, ili cak i uvrijede.

Jasno je da cvrsto stojimo na dijametralno suprotnim stajalistima.

Peace :thumbup:
nigdje.nikog

#162 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by nigdje.nikog »

Ako ste zavrsili sa svadjom, ja bih se vratio na temu i ponovio ovo sto sam vec rekao, ali me "niste culi"!
belfy wrote:@nigdje.nikog, mjesto "hrvatskog clana predsjednistva" tumacis pogresno. predsjednistvo je tu da predstavlja drzavu, a ono hrvatski predstavlja upravo ono sto i kaze - nekoga ko se izjasnjava hrvatom.
@"ostali nezadovoljni komsicem jer nije dovoljno hrvat", kako hrvati mogu da pricaju o ljubavi prema bih s jedne strane, a za hrvata koji ocigledno voli bih govoriti da im nije po volji i da ne predstavlja njihove interese? nije li to totalno suprotno? sve ostalo su rekli tranquil i ahmmed, tako da se tome nema sta vise dodati.
Nekoga ko se izjasnjava Hrvatom - ili nekoga koga su izabrali Hrvati !

Sta mislis sta bi trebao biti kriterij za ovu poziciju? Ja bih se licno izjasnio majmunom ako je to uslov da dobijem onakav posao!

Ali pusti to, yebo troclano predsjednistvo, nabijem ih svetrojicu.
(pa yebote, vaznija je funkcija biti gradonacelnik nekog malo veceg grada nego biti jedan od trojice predsjednika necega sto ukupno broji stanovnika ko malo veci grad!)

Ako cemo mi o vaznim Hrvatima u Bosni i hercegovini, ajmo progovoriti o vrsnim policajcima, dvojici Dragana - Vikicu i Lukacu.
Onakvi LJUDI, i onakvi Hrvati, su nam najpotrebniji i potrebniji su nam vise u policiji nego u predsjednistvu.

A sta smo mi ucinili da njih zastitimo? Yebo nas Zeljko Komsic!
KREMEN

#163 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by KREMEN »

Opet rasprava ode u krivom smjeru, svako uvijek isto, kao i nasi drage vodje..pa sta onda se nadate da bi se oni mogli sloziti..
jel vi se zajebajete ili stvarno tako mislite..
to i jeste kljuc problema u Bosni..
1.Komsica su izabrali vecinom Hrvati i pokoji samosvjesni Bosnjak
2. Ostala dva naroda su izabrali po obicaju svoje nacionaliste
3.Ova dvojica se bore za svoje narode a Hrvat Komsic za sviju
Iz toga proizlazi da jedino Hrvati nisu nacionalisti i da jedino oni zele jedinstvenu Bosnu..i sad jos da mi neko kaze da su Hrvati ovakvi ili onakvi..
imate pravo da pricate kad i vi nadjete takve ljude u svojim torovima a ne ovdje pricate jedno a sutra OPET BIRATE VASE NACIONALISTE
salter071

#164 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

nigdje.nikog wrote:Ako ste zavrsili sa svadjom, ja bih se vratio na temu i ponovio ovo sto sam vec rekao, ali me "niste culi"!
belfy wrote:@nigdje.nikog, mjesto "hrvatskog clana predsjednistva" tumacis pogresno. predsjednistvo je tu da predstavlja drzavu, a ono hrvatski predstavlja upravo ono sto i kaze - nekoga ko se izjasnjava hrvatom.
@"ostali nezadovoljni komsicem jer nije dovoljno hrvat", kako hrvati mogu da pricaju o ljubavi prema bih s jedne strane, a za hrvata koji ocigledno voli bih govoriti da im nije po volji i da ne predstavlja njihove interese? nije li to totalno suprotno? sve ostalo su rekli tranquil i ahmmed, tako da se tome nema sta vise dodati.
Nekoga ko se izjasnjava Hrvatom - ili nekoga koga su izabrali Hrvati !

Sta mislis sta bi trebao biti kriterij za ovu poziciju? Ja bih se licno izjasnio majmunom ako je to uslov da dobijem onakav posao!

Ali pusti to, yebo troclano predsjednistvo, nabijem ih svetrojicu.
(pa yebote, vaznija je funkcija biti gradonacelnik nekog malo veceg grada nego biti jedan od trojice predsjednika necega sto ukupno broji stanovnika ko malo veci grad!)

Ako cemo mi o vaznim Hrvatima u Bosni i hercegovini, ajmo progovoriti o vrsnim policajcima, dvojici Dragana - Vikicu i Lukacu.
Onakvi LJUDI, i onakvi Hrvati, su nam najpotrebniji i potrebniji su nam vise u policiji nego u predsjednistvu.

A sta smo mi ucinili da njih zastitimo? Yebo nas Zeljko Komsic!

Nama u BiH nedostaje jedinstvo cilja. Ne osjecamo ga. Osjecaj pripadnosti svojoj zemlji i jedinstvo cilja jos ne postoje u dovoljnoj mjeri. To ce tek se morati izgraditi. Do tada ce se ovakve rasprave na forumu svoditi na prepucavanje po nacionalno-(z)vjerskoj osnovi. Meni se u takve rasprave ne upusta, ali, eto, da se ne osjecas ruzno sto ti niko ne odgovara...evo sta o tome mislim.
Last edited by salter071 on 14/09/2009 10:11, edited 1 time in total.
kiky

#165 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by kiky »

komšić je o.k. ...
kamo sreče da ima pameti pa da se izaberu još dvojica poput njega koji bi radili u interesu svih građana a ne ovako kao sad ...
što je najinteresantnije, njima je i obaveza da se bore za sve građane al znamo kako to ide,
najgori primjer je radmanović ...
al taj je i došao da razbija sve što ovoj zemlji ide u korist ...
JThomas

#166 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by JThomas »

salter071 wrote:
Odbijanje onog negativnog u svojoj prirodi ne podrazumjeva automatski priznavanje drugima prvenstva tamo gdje ga ne zasluzuju ili odricanje od priznavanja vlastitih vrijednosti.

Ne volim sebe citirati, ali obrati paznju na vec obrazlozeno, da ne moram ponavljati, molim te.
Nema dobrog i/ili loseg nacizma i/ili fasizma. Ne tumaci moje rijeci kao ono sto nisu, tj. odbranu nacizma.

Dalje, vjeruj sta god te volja. Imas pravo na to. Niko ti to pravo NE SMIJE OSPORITI.
Ali, ako iskreno mislis da smo mi najgori, smatram da upadas u jednu stvarno bespotrebnu gresku, nabijanja kompleksa samome sebi. Stvarno nismo.

Vrijedis. Imas sta da ponudis. Nisi najgori. Ne samo ti, vec svi mi.To je moje misljenje.

Milsim da je najbolje da zakljucimo ovaj dijalog, kako ne bi usli u bespotrebno ubijedjivanje, ili cak i uvrijede.

sve to lijepo zvuči tako na papiru. i onda otvoriš oči, i šta vidiš:

- političare koji ne mogu da postignu dogovor ni o najosnovnijim pitanjima uređenja države
- situaciju da imamo tri već maltene čista etnička tora s tendencijom da svi drugi u njima postanu građani šestog reda
- ustav - ludačku košulju
- ekonomiju koje nema
- državni proračun u bankrotu i najneefikasniju administraciju na svijetu - a koja crpi 60% državnog bruto proizvoda
- državna preduzeća u stečaju, njihove radnike na ulici - a ona koja su već prodana, prodana za nekoliko postotaka realne vrijednosti
- situaciju da lik koji puca iz vatrenog oružja u najužem centru grada nije u pritvoru, nego na slobodi da kroz mjesec dana ubije drugog čovjeka
- situaciju da maloljetni kriminalci PALE ljude žive, a država nema gdje da ih zatvori

i tako dalje...

e drug, realnost ti je OVO. a ti se TJEŠIŠ i ništa više ako misliš da je sve ovo normalno i u jednoj zemlji koja se ne smatra zemljom trećeg svijeta (pretpostavljam da nismo najgori - ako ćemo se porediti s crnom afrikom). ako bi mene koji živim u bosni i hercegovini i koji svaki dan gledam i trpim sve ovo trebala utješiti činjenica da amerika zločinački okupira irak - e izvini, ne tješi me nimalo. ma ni sekunde jedne me ne tješi. to mi je nekako savršeno irelevantno za ovu priču.
salter071

#167 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

JThomas wrote:
salter071 wrote:

- političare koji ne mogu da postignu dogovor ni o najosnovnijim pitanjima uređenja države
- situaciju da imamo tri već maltene čista etnička tora s tendencijom da svi drugi u njima postanu građani šestog reda
- ekonomiju koje nema
- državni proračun u bankrotu i najneefikasniju administraciju na svijetu - a koja crpi 60% državnog bruto proizvoda
- državna preduzeća u stečaju, njihove radnike na ulici - a ona koja su već prodana, prodana za nekoliko postotaka realne vrijednosti
- situaciju da lik koji puca iz vatrenog oružja u najužem centru grada nije u pritvoru, nego na slobodi da kroz mjesec dana ubije drugog čovjeka
- situaciju da maloljetni kriminalci PALE ljude žive, a država nema gdje da ih zatvori

i tako dalje...

e drug, realnost ti je OVO. a ti se TJEŠIŠ i ništa više ako misliš da je sve ovo normalno i u jednoj zemlji koja se ne smatra zemljom trećeg svijeta (pretpostavljam da nismo najgori - ako ćemo se porediti s crnom afrikom). ako bi mene koji živim u bosni i hercegovini i koji svaki dan gledam i trpim sve ovo trebala utješiti činjenica da amerika zločinački okupira irak - e izvini, ne tješi me nimalo. ma ni sekunde jedne me ne tješi. to mi je nekako savršeno irelevantno za ovu priču.

Znam ja to drug i ne tjesim se. Nagledah se dovoljno "boljih od nas" da si mogu mirne duse reci da nismo najgori, ali ne kao utjehu. Stvarno tako mislim.
Sto se tice situacije... znas kada ce se stvari promijeniti?
Imaju Ameri i jednu dobru...koja kaze -
Ljudi su dobri tek kada iscrpe sve mogucnosti da budu losi, ili kada se BOJE biti losi"
Za sada drze situaciju "pod kontrolom" balanasiranjem straha od obnove rata i nade da ce nas "veliki decki", kao sto su EU, NATO itd. primiti u klub, pa ce "krenuti na bolje".
Jasno je meni drug sta ti mislis. Presli smo mi faze i "dosta" - "sto je previse-previse je".
Kontam ja to.
Nismo djeca da se ubijedjujemo. Odrasli smo ljudi, zar ne?
Sve sto si gore rekao o stanju u drzavi stoji. Da je to NEPRIHVATLJIVO - stoji. Tu se slazem. :thumbup:
Jedino u cemu se ne mogu sloziti, ne nakon svog zivotnog iskustva, je to - da smo mi najgori.
ZNAM da nismo. :bih:
salter071

#168 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

salter071 wrote:
JThomas wrote:
salter071 wrote:

- ekonomiju koje nema

i tako dalje...

Znam ja to drug i ne tjesim se. Nagledah se dovoljno "boljih od nas" da si mogu mirne duse reci da nismo najgori, ali ne kao utjehu. Stvarno tako mislim.
Sto se tice situacije... znas kada ce se stvari promijeniti?
Imaju Ameri i jednu dobru...koja kaze -
Ljudi su dobri tek kada iscrpe sve mogucnosti da budu losi, ili kada se BOJE biti losi"
Za sada drze situaciju "pod kontrolom" balansiranjem straha od obnove rata i nade da ce nas "veliki decki", kao sto su EU, NATO itd. primiti u klub, pa ce "krenuti na bolje".
Jasno je meni drug sta ti mislis. Presli smo mi faze i "dosta" - "sto je previse-previse je".
Kontam ja to.
Nismo djeca da se ubijedjujemo. Odrasli smo ljudi, zar ne?
Sve sto si gore rekao o stanju u drzavi stoji. Da je to NEPRIHVATLJIVO - stoji. Tu se slazem. :thumbup:
Jedino u cemu se ne mogu sloziti, ne nakon svog zivotnog iskustva, je to - da smo mi najgori.
ZNAM da nismo. :bih:
Arc_Angel

#169 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by Arc_Angel »

puno je stvari koje u našoj državi nisu logične i normalne, počev od samog dejtonskog uređenja BiH i svega što je iz toga proisteklo.

ja se trudim da na ovo gledam sa ljudske strane, da se vodim razumom. po meni je Željko Komšić jedina dobra stvar koja se desila na izborima u BiH od dejtona pa na ovamo, upravo zbog toga što je on stvarno građanska opcija, nije ni u jednom toru.

postoje ljudi koji bi volili da je i on u jednom od tri tora. ja sam davno shvatio da je čitava ova priča oko tri predsjenika, tri tora, tri stolice za tri vuka kako kaže edo majkaa jedna farsa.

i sada očigleno je da se Komšić tu prirodno ne uklapa, samim tim lančano dovodi do komješanja u već dobro organizovanim i zbijenim redovima tri tora, što nikako nevlja za samoprozvane "vlasnike" torova i tu je glavni problem. Svaka akcija proizvodi jednaku reakciju.

e sada Komšića nema na mapi u zadnje vrijeme, u početku je talasao, pričao, javljao se, komješo je situaciju jednom riječju. zašto je prestao morali bi njega lično da pitamo.

za kraj da odgovorim na pitnje "koga predstavlja Željko Komšić"
odgovor je jednostavan, predstavlja nas koji zadnjim atomima snage odbijamo da budemo selektivno smješteni u jedan od tri tora na osnovu toga kako se zovemo, koje smo vjeroispovjesti, boje kože, predstavlja nas koji našim zadnjim atomima snage sanjamo bolje sutra.... jer na kraju svi mi u ovoj državi pijemo istu vodu, dišemo isti vazduh, jedemo i oblačimo se isto, zajedno odgajamo djecu i vodimo ih na utakmice, svi smo mi siti ljudi koji su nažalost krajem prošlog stoljeća malo zastranili jer su nas napnili strahom od drugog i drugačijeg i upravo ta različitost koja krasi ovu zemlju je iskorištena kao faktor rušenja i straha, umjesto da bude faktor stvaranje i međusobnog poštovnja.

:sax: :sax: :sax:
popajic

#170 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by popajic »

@nigdje nikog
On je, je li, "hrvatski clan troclanog predsjednistva".
Sta to znaci - to znaci da je njegov posao da bude Hrvat! I nista drugo.
A pitamo se sto smo i kako smo postali zadnja rupa u Evropi :-) :-) :-)
Ima li mi ko posuditi onog smajlija sto se ziv ispovraca ?

Zeljko = :bih:
Ateista

#171 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by Ateista »

spokojan wrote:vidim da je komsic danas ugostio swamidjija ... pa me podsjeti na jednu temu koja je vec malo potrosena ali buduci da dolaze izbori za godinu dana nije zgoreg za podsjetiti se.

Naime, nase predsjednistvo se sastoji od tri covjeka, po nacionalnom kljucu, po jedan bosnjak, srbin i hrvat. Logicno i posteno bi bilo da svaki narod bira svog predstavnika, medjutim nije tako.

Slozit cete se da, kad bi bila napravljena anketa medju bh hrvatima, vise od 70% ljudi bi bilo protiv toga da je komsic clan predsjednistva.

E sad ... on se meni cini kao ok cova, medju boljim i korektnijim politicarima u bih, ali mi se namece nekoliko pitanja:
1. Je li normalno i posteno da se on prihvati te pozicije po kljucu iako zna da nema skoro pa nikakvu podrsku vlastitog naroda (zbog cije pripadnosti je dobio priliku po kljucu)?
2. Je li uopce posteno da na izborima mozemo imati ovakve nelogicnosti?
3. Mozda je dobro rjesenje da predstavnika svakog naroda biraju druga dva naroda?
Smatram da je malo iznad ostalih clanova, ali isto tako mislim da nije posteno prema hrvatskom narodu sto ga predstavlja osoba koja se ne osjeca kao hrvat, cisto zbog ravnoteze. Zbog toga i smatram da bi se trebao uvesti cetvrti clan predjsednistva koji bi predstavljao i nas ostale.
salter071

#172 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by salter071 »

Arc_Angel wrote:puno je stvari koje u našoj državi nisu logične i normalne, počev od samog dejtonskog uređenja BiH i svega što je iz toga proisteklo.

ja se trudim da na ovo gledam sa ljudske strane, da se vodim razumom. po meni je Željko Komšić jedina dobra stvar koja se desila na izborima u BiH od dejtona pa na ovamo, upravo zbog toga što je on stvarno građanska opcija, nije ni u jednom toru.

postoje ljudi koji bi volili da je i on u jednom od tri tora. ja sam davno shvatio da je čitava ova priča oko tri predsjenika, tri tora, tri stolice za tri vuka kako kaže edo majkaa jedna farsa.

i sada očigleno je da se Komšić tu prirodno ne uklapa, samim tim lančano dovodi do komješanja u već dobro organizovanim i zbijenim redovima tri tora, što nikako nevlja za samoprozvane "vlasnike" torova i tu je glavni problem. Svaka akcija proizvodi jednaku reakciju.

e sada Komšića nema na mapi u zadnje vrijeme, u početku je talasao, pričao, javljao se, komješo je situaciju jednom riječju. zašto je prestao morali bi njega lično da pitamo.

za kraj da odgovorim na pitnje "koga predstavlja Željko Komšić"
odgovor je jednostavan, predstavlja nas koji zadnjim atomima snage odbijamo da budemo selektivno smješteni u jedan od tri tora na osnovu toga kako se zovemo, koje smo vjeroispovjesti, boje kože, predstavlja nas koji našim zadnjim atomima snage sanjamo bolje sutra.... jer na kraju svi mi u ovoj državi pijemo istu vodu, dišemo isti vazduh, jedemo i oblačimo se isto, zajedno odgajamo djecu i vodimo ih na utakmice, svi smo mi siti ljudi koji su nažalost krajem prošlog stoljeća malo zastranili jer su nas napnili strahom od drugog i drugačijeg i upravo ta različitost koja krasi ovu zemlju je iskorištena kao faktor rušenja i straha, umjesto da bude faktor stvaranje i međusobnog poštovnja. :thumbup:

Ne moramo se voljeti, ali se mozemo medjusobno postovati. Od toga treba krenuti...ka sprovodjenju zakona koje vec imamo.
Ni na zapadu se ne vole, zapravo, veca je rasna, vjerska i ostale mrznje nego kod nas, ali se tu situacija drzi pod kontrolom zahvaljujuci odrzavanju najminimalnijeg privida da zakon ipak "radi", tj. primjenjuje se, plus kreditima...ali to je vec druga tema.
Da ne skrecem s teme... da, postivanje je dovoljno. Ljubav ne mora postojati. Mrznja bila legitimna ili ne (slucajevi izbjeglica, silovanja itd.) ne smije se pustati sa lanca. Trebali bi podsticati medjusobni respekt u odnosima u svakodnevnom zivotu, te slijediti zakon. Znam da smo daleko od toga, ali JOS NAS IMA koji se toga drzimo.

:sax: :sax: :sax:
Control panel

#173 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by Control panel »

malo sam citao i od gluposti sam prestao dalje. problem kod nasih naroda je taj sto nemaju jedan normalan kriterujum zapo kojem ce glasti. svjedok sam raznih motiva ili afiniteta zasto se neko opredjeljuje da glasa za nekog. jos uvijek mi je u sjecanju kada sam jednu zenu ubjedjivao da glasa za komsica, nabrajam njgove vrline itd. a ona meni ma znas nije on ''nas''. ja popizdim ali se suzdrzim. ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji nakon sto smo prosli svu golgotu rata jos razmisljaju na taj nacin. ona meni ma ne znam tihic je star a vidi harisa lijep ko slika i mladji je (kontam pa neces sa njim spavati) :-) da skratim ja nju ubijedim nako teskih prefgovora da glasa razumno, a to je za Komsica.
malo sam bio opsirniji ali to su kod nas jos uvijek razlozi kome se daje glas:

1. da je ''nas'' (pa i ako je lopov, lazov,.... nas je)
2. da je mladji
3. da je lijep,
4. da mu u bogomoljama kazu za koga treba glasti
5. da na predizbornim skupovim govori mi hrvati, mi bosnjaci, mi srbi

i da ne nabrajam

nema glavnih kriterijuma a po meni su to (redoslijed nije bitan):
1. da nije nacionalista
2. da je covjek i da smo mu mi svi isti,
3. da je posten i pravedan,
4. da svoj izbor ne vidi kao dobru priliku da se obogati,
5. da osim BiH nema rezervne domovine
6. da nema zapaljivu retoriku i da mu ratne opcije nisu nikada i nikada i nikada u opciji,
7. da mu je proritet da BiH uvede u EU pod svaku cijenu,
8. da se obracuna sa mitom i korupcijom
9. da na se predizbornim skupovima obraca sa mi bosanci i hercegovci ili mi gradjani BiH
itd

po ovim kriterijumima ja glasam i zato je moj izbor bio Zeljko Komsic.Hrvat,jedan od postenijih i sposobnijih politicara u BiH,svi smo mu isti, samo mu je BiH domovina i Sarajevo glavni grad. e ovakvog sam ja izabrao, a nije ''moj'' i nije me razocarao ni jednim potezom do sada, a ''moj'' nije napravio niti jedan dobar potez.

pa sada moji, vasi i njihovi dobro se zapitaje kakvu buducnost zelite i po kojim kriterijumima glasate. a za susjedne zemlje smo mi svi glupi bosanci bez obzira iz kojeg naroda dolazili i jednostavno ne mogu da shvatim da je vecini srba i hrvata u BiH preci BG ili ZG od SA. i da se razumijemo ni ja nisam zadovoljan sa stanjem i klimom u SA ali nam i srbi i hrvati trebaju da pomognu da SA, pa i MO, BL bude grad svih nas zivimo ne isto kao prije ali bar priblizno. ubijedjen sam da to mozemo. ali svi trebamo da spustimo loptu neko vise neko manje jer ovako svi mi gubimo i to mnogo.
seln

#174 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by seln »

Odakle Komsic kao predstavnik Hrvata? Jesu li ga birali samo Bosnjaci?
Tuzla:
Hrvata 15%
Glasova za HDZ na zadnjim izborima 3%
vee-jay

#175 Re: Koga predstavlja Zeljko Komsic?

Post by vee-jay »

dnaxy wrote:
osa wrote:]

nema potrebe eto ti si rekao.
pa sta cu kad je tebe strah iznjet svoje misljenje.na ovom forumu nisam vidio veceg licemjera od tebe.
zato sto ga i nema...
Locked