Može li nešto oko profesora i predmeta na drugoj i trećoj, jer čini mi se da je prva godina već obrađena na ovoj temi?
ETF
- zlaataan
#151 Re: Vodic za brucose na ETF
Ne ispunjavam uslove

Može li nešto oko profesora i predmeta na drugoj i trećoj, jer čini mi se da je prva godina već obrađena na ovoj temi?
- nellington
#152 Re: Vodic za brucose na ETF
Da ti pravo kažem, ne znam šta da pišemzlaataan wrote:Ne ispunjavam uslove![]()
- Obuca9
#153 Re: Vodic za brucose na ETF
Koji odsjek?zlaataan wrote:Ne ispunjavam uslove![]()
- zlaataan
#154 Re: Vodic za brucose na ETF
AEhz__semir wrote:Koji odsjek?zlaataan wrote:Ne ispunjavam uslove![]()
- Obuca9
#155 Re: Vodic za brucose na ETF
Ništa onda, odoh ja daljezlaataan wrote:AEhz__semir wrote:Koji odsjek?zlaataan wrote:Ne ispunjavam uslove![]()
Sretno
- zlaataan
#156 Re: Vodic za brucose na ETF
Hvala. Koji si ti odsjek?hz__semir wrote:Sretno
Koji god da si, mora da si imao neke predmete koji imaju na AE. Iskustva?
Ako ništa, može li nešto za prvu godinu, iz još jednog aspekta?
- Obuca9
#157 Re: Vodic za brucose na ETF
RIzlaataan wrote:Hvala. Koji si ti odsjek?hz__semir wrote:Sretno
Imali smo skupa Diskretnu matematiku, kod Jurića, ustvari to je bio naš obavezni predmet, a za AE izborni, pa je bilo par onih koji su ga izabrali i Praktikum automatike i informatike, gdje je situacija bilo obrnuta, redovni na AE, a izborni na RI. Oba na drugoj godini, DM u prvom, a PAI u drugom semestru.
O ovom DM-u ako te zanima mogu ti koju reci, o PAI-u tesko, jer je predmet bio razlicito koncipiran za studente AE i RI.
Ali i to je sve od prije tri godine, pitanje je je li jos uvijek tako
- nellington
#158 Re: Vodic za brucose na ETF
PAI je i nama izborni - sad, ako pitaš zašto ga izabere 80-90% studenata nasuprot drugog ponućenog PEE, razlozi su objektivno-subjektivne prirodehz__semir wrote:RIzlaataan wrote:Hvala. Koji si ti odsjek?hz__semir wrote:Sretno
Imali smo skupa Diskretnu matematiku, kod Jurića, ustvari to je bio naš obavezni predmet, a za AE izborni, pa je bilo par onih koji su ga izabrali i Praktikum automatike i informatike, gdje je situacija bilo obrnuta, redovni na AE, a izborni na RI. Oba na drugoj godini, DM u prvom, a PAI u drugom semestru.
O ovom DM-u ako te zanima mogu ti koju reci, o PAI-u tesko, jer je predmet bio razlicito koncipiran za studente AE i RI.
Ali i to je sve od prije tri godine, pitanje je je li jos uvijek tako
- zlaataan
#159 Re: Vodic za brucose na ETF
Hajde onda, najteži, najlakši, najštreberskiji predmeti sa prve godine, i objektivno i subjektivno sagledano. 
I to o diskretnoj matematici (ona je na drugoj?)
- Obuca9
#160 Re: Vodic za brucose na ETF
Ma ja bolan, ali ne zamarj se Diskretnom matematikom i ostalim godinama, moze ti samo odmocizlaataan wrote:Hajde onda, najteži, najlakši, najštreberskiji predmeti sa prve godine, i objektivno i subjektivno sagledano.
Sto se tice prve godine, ne znam sta bih ti reko, ja sam bio druga generacija Bolonjaca, to je bilo u ak. godini 2006/07 (što mi je nešto draga ova "godina"
Jedino je TP ostao nepromijenjen, tamo je sve konstantno, osim broja studenata koji ga nisu položili, on eksponencijalno raste iz godinu u godinu
- zlaataan
#161 Re: Vodic za brucose na ETF
Šampionska godinahz__semir wrote:Ma ja bolan, ali ne zamarj se Diskretnom matematikom i ostalim godinama, moze ti samo odmocizlaataan wrote:Hajde onda, najteži, najlakši, najštreberskiji predmeti sa prve godine, i objektivno i subjektivno sagledano.
Sto se tice prve godine, ne znam sta bih ti reko, ja sam bio druga generacija Bolonjaca, to je bilo u ak. godini 2006/07 (što mi je nešto draga ova "godina"), a od tada se dosta i zaboravilo, ali se i dosta stvari promjenilo, prije svega ona dva najvažnija predmeta, dvije matematike, tako da bolje da ti to objasni neko ko je friškiji
Jedino je TP ostao nepromijenjen, tamo je sve konstantno, osim broja studenata koji ga nisu položili, on eksponencijalno raste iz godinu u godinu
Ok, valjda će neko navratiti na temu
- tsunami2311
#162 Re: Vodic za brucose na ETF
Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti. 
-
Forsaken
#163 Re: Vodic za brucose na ETF
Odlican savjet. ja cu se takodjer nadovezati: na ispitu obavezno prepisujte i pokusajte da smislite sto bolji nacin prepisivanja. Sto manje naucite to bolje jer ce vam glava biti svjeza za razmisljanje kad odete u kladionicu. Kafe obavezno ispijajte po cijeli dan, a profesora upoznajte na ispitu iovako valja gluposti vecinom. Kad vas pita neko pitanje pravite se da ne znate, odmahujte glavom i vicite "ne razumjem".tsunami2311 wrote:Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti.
Obavezno se zalite ako padnete na ispitu, jer je vjerovatno bio pretezak. Ako neko od vas trazi nesto da shvatite a ne naucite na pamet mozete poceti pobunu i napisati i koju peticiju.
Uglavnom, da rezimiramo kao brucos obavezno je:
- Upoznavanje sa lokalnim kaficima
- Lociranje cvikerasa i strebera od kojih cete uzimati predavanja ako vam ikad zatrebaju i generalno crpiti informacije sta se desava na faxu. Ti isti streberi vam mogu napisati i zadace tako da ih cuvajte u blizini.
- Nabavljanje svih dostupnih pomagala za prepisivanje na ispitima
Na ovaj nacin cete uspjesno zavrsiti fakultet i provesti(barem) 10 najljepsih godina zivota na njemu.
sretno
[/irony]
-
#SemiR#
#164 Re: Vodic za brucose na ETF
Odavno nesto jace nisam cuo,Forsaken wrote:Odlican savjet. ja cu se takodjer nadovezati: na ispitu obavezno prepisujte i pokusajte da smislite sto bolji nacin prepisivanja. Sto manje naucite to bolje jer ce vam glava biti svjeza za razmisljanje kad odete u kladionicu. Kafe obavezno ispijajte po cijeli dan, a profesora upoznajte na ispitu iovako valja gluposti vecinom. Kad vas pita neko pitanje pravite se da ne znate, odmahujte glavom i vicite "ne razumjem".tsunami2311 wrote:Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti.
Obavezno se zalite ako padnete na ispitu, jer je vjerovatno bio pretezak. Ako neko od vas trazi nesto da shvatite a ne naucite na pamet mozete poceti pobunu i napisati i koju peticiju.
- Lociranje cvikerasa i strebera od kojih cete uzimati predavanja ako vam ikad zatrebaju i generalno crpiti informacije sta se desava na faxu. Ti isti streberi vam mogu napisati i zadace tako da ih cuvajte u blizini.
Na ovaj nacin cete uspjesno zavrsiti fakultet i provesti(barem) 10 najljepsih godina zivota na njemu.
sretno
[/irony]
- madner
#165 Re: Vodic za brucose na ETF
Mislim da su ovo upustva po starom sistemu. Sada ih tjeraju da idu ne predavanja i rade zadace i tako to. Nema vise izostanka koji se rijese dodavanjem plusa na spisakForsaken wrote:Odlican savjet. ja cu se takodjer nadovezati: na ispitu obavezno prepisujte i pokusajte da smislite sto bolji nacin prepisivanja. Sto manje naucite to bolje jer ce vam glava biti svjeza za razmisljanje kad odete u kladionicu. Kafe obavezno ispijajte po cijeli dan, a profesora upoznajte na ispitu iovako valja gluposti vecinom. Kad vas pita neko pitanje pravite se da ne znate, odmahujte glavom i vicite "ne razumjem".tsunami2311 wrote:Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti.
sretno
[/irony]
- zlaataan
#166 Re: Vodic za brucose na ETF
Hvala na uputama, obavezno ću ih se pridržavatiForsaken wrote:Odlican savjet. ja cu se takodjer nadovezati: na ispitu obavezno prepisujte i pokusajte da smislite sto bolji nacin prepisivanja. Sto manje naucite to bolje jer ce vam glava biti svjeza za razmisljanje kad odete u kladionicu. Kafe obavezno ispijajte po cijeli dan, a profesora upoznajte na ispitu iovako valja gluposti vecinom. Kad vas pita neko pitanje pravite se da ne znate, odmahujte glavom i vicite "ne razumjem".tsunami2311 wrote:Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti.
sretno
[/irony]
-
ricky
#167 Re: Vodic za brucose na ETF
Da li samofinansirajuci studenti sve tri godine placaju po 1800 KM.
Jedan poznanik,koji je sada druga godina mi je rekao da je on samo prvu godinu platio 1800 KM,a drugu 200 KM. Prosjek je imao nesto jaci od 7.
Jedan poznanik,koji je sada druga godina mi je rekao da je on samo prvu godinu platio 1800 KM,a drugu 200 KM. Prosjek je imao nesto jaci od 7.
- pirmin
#168 Re: Vodic za brucose na ETF
Kad me pitaju cim se bavis ja kazem ovim:
http://www.etf.unsa.ba/courses/index.php?id=28
Komentar je:
wtf
Dakle, kako obicnom covjeku objasniti sta je aktuator i koje su mu funkcije.

http://www.etf.unsa.ba/courses/index.php?id=28
Komentar je:
Dakle, kako obicnom covjeku objasniti sta je aktuator i koje su mu funkcije.
- frfi.
#169 Re: Vodic za brucose na ETF
to se ne objasnjava...
inace, sva moja raja koji nisu sa naseg faksa se ne mogu nacuditi tome koliko vremena etfovci pricaju o etfu

inace, sva moja raja koji nisu sa naseg faksa se ne mogu nacuditi tome koliko vremena etfovci pricaju o etfu
-
Bušman
#170 Re: Vodic za brucose na ETF
Mislim da postoji varijanta ako imas prosjek veci od 8.0 da prestajes placati 1800, samo 100 za upis.ricky wrote:Da li samofinansirajuci studenti sve tri godine placaju po 1800 KM.
#SemiR# wrote:Odavno nesto jace nisam cuo,Forsaken wrote:Odlican savjet. ja cu se takodjer nadovezati: na ispitu obavezno prepisujte i pokusajte da smislite sto bolji nacin prepisivanja. Sto manje naucite to bolje jer ce vam glava biti svjeza za razmisljanje kad odete u kladionicu. Kafe obavezno ispijajte po cijeli dan, a profesora upoznajte na ispitu iovako valja gluposti vecinom. Kad vas pita neko pitanje pravite se da ne znate, odmahujte glavom i vicite "ne razumjem".tsunami2311 wrote:Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti.
sretno
[/irony]![]()
- travar
#171 Re: Vodic za brucose na ETF
To je nešta što ni oni ne znajuricky wrote:Da li samofinansirajuci studenti sve tri godine placaju po 1800 KM.
Kolegica je platila prvu godinu 1800, obnovila je, krenula na drugu kada je zakačilo "pravilo" da samofinansirajući plaćaju sve tri godine po 1800.
Obnova se ne plaća, osim onih 100KM + 100 km po nepoloženom ispitu.
Znači, sva pravila uzmi s rezervom.
-
nino90
#172 Re: Vodic za brucose na ETF
Forsaken wrote:Odlican savjet. ja cu se takodjer nadovezati: na ispitu obavezno prepisujte i pokusajte da smislite sto bolji nacin prepisivanja. Sto manje naucite to bolje jer ce vam glava biti svjeza za razmisljanje kad odete u kladionicu. Kafe obavezno ispijajte po cijeli dan, a profesora upoznajte na ispitu iovako valja gluposti vecinom. Kad vas pita neko pitanje pravite se da ne znate, odmahujte glavom i vicite "ne razumjem".tsunami2311 wrote:Nemojte se previše zamarati predavanjima!!! Preskacite sto vise predavanja , jer vecina njih je "smece" (cast izuzetcima) Po meni bolje je ostati kod kuce i naspavati se, a onda kafa, poslije knjiga, nego otici na fax slusati nekog lika kako predaje (dosadno) i na kraju cete poceti mljeti sa nekim iz klupe do vas sto vas moze uvaliti u probleme kod nekih profa. Konkretno ja sam bio samo jednom na LAG.u (predavanja su smeće, ali bas smeće), isto tako i na Fizici jednom (njegova predavanja nisu bila obavezna, ali su dobra). Kod Supe lava (OR), sam bio vise puta cisto jer me to zanimalo malo vise. U I semestru vam ostaje jos OE (Cizi). Tu sam bio redovan i ako se ne mora biti redovno na predavanjima. Samo nemojte bjezati sa predavanja Matematike jer prof. Fatkic zna prozivati i ovo sve sumirano vam je sljedece: Bjezite sa cega god mozete, spavajte sto vise, kafe , provodite se... i ucite..... jer u sustini imate vremena za sve ovo samo se to sve treba fino rasporediti.
sretno
[/irony]
- tesla
#173 Re: Vodic za brucose na ETF
Dobro bi mi doslo nekoliko savjeta u vidu poredenja ETF-a u Sarajevu i Tuzli.
Dakle:
-4+1 vs. 3+2 (pogotovo zbog mogucnosti za daljnje obrazovanje, npr. da li ce 4 "tuzlanske" godine predstavljati problem ukoliko bih se odlucio za Master u Austriji ili Njemackoj?!)
-kvalitet nastave
-profesori
-opremljenost
-poredenja smjerova
-sanse na trzistu rada
-poredenja samih gradova, cijene itd.
Svaki vid pomoci je dobrodosao i bice od velike pomoci.
Dakle:
-4+1 vs. 3+2 (pogotovo zbog mogucnosti za daljnje obrazovanje, npr. da li ce 4 "tuzlanske" godine predstavljati problem ukoliko bih se odlucio za Master u Austriji ili Njemackoj?!)
-kvalitet nastave
-profesori
-opremljenost
-poredenja smjerova
-sanse na trzistu rada
-poredenja samih gradova, cijene itd.
Svaki vid pomoci je dobrodosao i bice od velike pomoci.
-
nino90
#174 Re: Vodic za brucose na ETF
ako je taj u tuzli po starom sistemu tj nije po bolonji onda ne moze master poslije njega, sistem je drugaciji
na sarajevskom moze vani master ima dosta slucajeva
- nellington
#175 Re: Vodic za brucose na ETF
Bolonjski je.reni-90 wrote:ako je taj u tuzli po starom sistemu tj nije po bolonji onda ne moze master poslije njega, sistem je drugaciji
@tesla: Većinu stavki ti može uporediti isključive neko ko je studirao na oba fakulteta (ako postoje takvi). Inače, višak ECTS bodova ti ne može praviti problem pri upisivanju mastera vani, ako se ne varam. Sa 240 ECTS bodova u džepu možeš upisati bilo 60, bilo 120 bodovni master studij, zar ne?