Škola simboličnog imena!

Post Reply
pustopoljina

#151 Re: Škola simboličnog imena!

Post by pustopoljina »

iskreno,dragi februar: bas su "nam" posteno suknuli.
inace su "nasi" koji nam vedre i oblace poznati narodni prosvjetitelji...rasturise se ljudi da iskorijene nepismenost od mora do save,od drine do une. sve su nam obezbijedili,pa ce malo brinuti o sandzaku. how yes no...
mis'im-nazvati skolu na palama "srbija",a unistavati sve bosansko na tom tlu je...rekla sam vec...dno.
ali ocekivati da "nasi" urade ista konstruktivno je...mah...taj film ne igra u kinima.
trofej

#152 Re: Škola simboličnog imena!

Post by trofej »

Dokle ce nas ponizavati?
Ne ponižavaju nas oni, njima je srbovanje mitska opsesija redefinirana u vrlo profitabilnu profesiju. Ponižavamo sami sebe, pristajući na njihove saveznike - koji krčme BiH vraćajući je "u ustavni poredak FBiH", što im je, također, vrlo profitabilna profesija.
pustopoljina

#153 Re: Škola simboličnog imena!

Post by pustopoljina »

citiram @seln,koji citira borisa dezulovica:
Srbija

Autor: Boris Dežulović

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić svečano su u Palama otvorili - a Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj posvetio - suvremenu novu Osnovnu školu "Srbija". Školska zgrada sagrađena je zajedničkim sredstvima Srpske i Srbije i najbolje je opremljena škola u Republici Srpskoj: hiljadu učenika imat će na raspolaganju osamnaest učionica, osam kabineta, tri laboratorije, biblioteku, čitaonicu i kuhinju - sve u svemu, Osnovna škola "Srbija" prostire se na lijepih dvije i pol hiljade četvornih metara. Rekli bi cinici, velika je Srbija.

Hvale je vrijedna - kako se to obično kaže u hvale vrijednim prilikama poput ove - zajednička inicijativa Republike Srpske i matice Srbije da se u Palama sagradi nova osnovna škola. Kako god se zvala, u njoj će djeca učiti prva slova i brojke, prve pjesmice, kemijske elemente, glavne gradove i rudna bogatstva svoje domovine. Cinici bi dodali - kako god se zvala. Domovina ili osnovna škola, svejedno.

Zašto se, međutim, osnovna škola u Palama zove baš "Srbija"? Ako će to zaista biti "škola za djecu svih vjera i nacija", kako je nastavni program sažeo premijer Dodik, zašto se škola ne zove, recimo, po Veselinu Masleši, bosanskom Srbinu koji se rodio u Banjaluci, školovao u Zagrebu, a živio u Beogradu, radeći i za banjalučku "Novu štampu", i za osječki "Hrvatski list", i za "Beogradske novosti"? Ili - dobro, to je malo prvoloptaški - po bosansko-srpsko-hrvatskom piscu Ivi Andriću? Zašto baš Osnovna škola "Srbija"?

Stvar je još kompliciranija kad se zna da su u republici u kojoj ponosno stoji zgrada Osnovne škole "Srbija", dakle škola s nazivom druge države, zakonom zabranjeni nazivi u kojima se spominje država u kojoj se ta škola i sama nalazi. Brod ili Kostajnica ne mogu biti Bosanski, ali škola može biti Srbija. Može li onda i u Srbiji biti Osnovna škola "Bosna"? To je najsumanitiji dio: unaprijed, naime, odgovarajući na optužbe, svečani otvarač Boris Tadić rekao je da ne bi imao ništa protiv da Federacija BiH u Novom Pazaru izgradi osnovnu školu koja bi se zvala Bosna. Na stranu sad što bi bilo jako zanimljivo vidjeti kako Tadić zajedno sa reis-ul-ulemom Mustafom Cerićem otvara Osnovnu školu "Bosna" u Novom Pazaru - zašto je, naime, to teoretski moguće, a praktički sumanuto? Zato što je, eto, Osnovna škola "Bosna" teoretski moguća u Srbiji, dok u Republici Srpskoj, dakle usred Bosne, nije moguća ni teoretski ni zakonski.

Kako je to onda u Palama Osnovna škola "Srbija" ne samo moguća, nego - kako ćemo vidjeti - i obavezna? I to je objasnio direktor Srbije. Pardon, predsjednik. Dakle, predsjednik škole. Odnosno Srbije, ja se izvinjavam. Vidite kako je nezgodno to sa Srbijom. "Srbija je obavezna da na svakoj tački sveta obrazuje pripadnike svoga naroda, mi nismo odgovorni samo za svoje građane, već za sve ljude koji nose srpsko ime, i učinićemo sve da pomognemo srpskom narodu ma gde on živeo", rekao je tako u nadahnutom slovu dragi gost i svečani otvarač, podsjetivši na kraju kako je i on sam kao profesor odškolovao nekoliko generacija, te zna da je "obrazovanje oblast u koju se mora ulagati, jer se samo tako može očuvati i identitet naroda".

Ukratko - ono što neupućenom promatraču, vrlom pitcu nekom, izgleda kao školska zgrada, zapravo je utvrda srpskog identiteta. Drugdje djeca idu u školu da nauče zbrajati i oduzimati, pisati i čitati, drugdje se naime podrazumijeva da se u školi uče jezik, književnost, kultura ili geografija kojima dijete pripada i da je primarna funkcija škole obrazovanje. Ne i u Srbiji. Mislim, naravno, na školu. Tamo je, kako reče visoki sponzor i dragi gost, prioritet "očuvanje identiteta naroda". Zato se, shvatili ste sad, škola zove "Srbija". Drugdje, eto, nije takav običaj, ali ovdje su škole nešto poput folklornog društva ili nogometne reprezentacije, ne dakle obična obrazovna ustanova, već više kao znak identiteta.

Ukratko - ne znam kako bih jednostavnije objasnio - u nekim nacionalno neosviještenim i zaostalijim kulturama škole se grade za djecu, dakle učenike, dok se na ovim prostorima škole grade za roditelje. Kao znak njihova identiteta. Samo da bude, i da se zove.

Kakav će onda biti školski program u Osnovnoj školi "Srbija"? Ne znamo, ali možemo se igrati pretpostavljanja. Učit će se srpski jezik, pismo i književnost, srpska historija, geografija, te ostali entitetski i identitetski predmeti. Matematika, recimo, ne samo da je potpuno anacionalna nauka, nego se pri tom piše arapskim brojkama, a ponegdje čak i rimskim, i tu su đaci u velikoj opasnosti da se odnarode i prihvate arapsko-rimske, odnosno islamsko-katoličke vrijednosti i zakone. Matematika će zato, pretpostavljam, biti izborni predmet za "djecu ostalih vjera i nacija", kako reče premijer. Dok srpska djeca budu išla na vjeronauku, mali Hrvati i Bošnjaci učit će matematiku.

Osnovna škola "Srbija" otvara i brojne druge, neslućene mogućnosti, naročito one jezične. Djeca iz Pala, na primjer, odsad će moći reći da se školuju u Srbiji. Takozvana Ostala Djeca moći će na kraju školske godine demolirati i porazbijati Srbiju. Direktor Boris Tadić, na primjer, može ponosno reći da je izgrađena nova, suvremena i moderna Srbija. Može čak reći i da će u sljedećoj godini Srbija dobiti i fiskulturnu dvoranu. Zapravo, kad bolje razmislim, to je i rekao.

Već vidim vijest iz Pala, gdje se uz Osnovnu školu "Srbija" svečano otvara fiskulturna dvorana, u znak dobre volje nazvana "Bosna". Da se djeca iz "Srbije" imaju gdje igrati.
Orbini

#154 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Orbini »

Cemu tolika hampa? Jel to zato sto se Silajdjic slucajno sad sjetio da povlaci ustavnost ovog ili onog imena?

Meni je stoput gore sto se mjenaju imena gradova, naselja(BL), onaj most u Capljini,... a sad odjednom smeta ime "Srbija" neke skole koja usput nije izgradjena od nasih para. Ako je Silajdjicu do povacenja pitanja i ako je ostalma do dizanja hampe - ima nazalost sto vecih razloga - razlika je samo sto nisu blizu Sarajeva.

Jedino sto ovdje smeta je posjeta Tadica sa naoruzanom pratnjom,.. mimo reda. Sarajevo je glavna vrata ove kuce,.. nema uskakanja kroz prozor ako ces nekoga u kuci posjetiti. I to je jedino sto se ima ovdje zamjeriti. A ako cemo povlaciti imenovanja - neka se krene radiej od bitnijih stvar - naime gradova, naselja,.. pa onda cemo doci do skola.

A ime skole je dodikovo uobicajeno demonstriranje sile ko gdje odlucuje a ko moze da se samo jede od muke.
behavac

#155 Re: Škola simboličnog imena!

Post by behavac »

veljaca wrote: Mislim da se lako moze naci donator/i ....
Donator?
Vlada Federacije, nije valjda tolika kriza da nema za "Bosnu", skolu ?
ibizza

#156 Re: Škola simboličnog imena!

Post by ibizza »

GREENY wrote:
dallton wrote: ma nemoj mi kazati...po kojoj logici onaj koji nesto rusi treba odjednom da ima prava (kad to neko drugi napravi) da kaze "e ovo je u redu e ovo nije u redu?" ....upravo tako kako sam ti rekao - nema pravo zalbe prosao rok, odnosno moze pricati sta hoce al ne racuna se
Evo Dalltone rećiću ti ja ko mi je dao pravo. Onaj moj čukundjed što je rođen dole, i onaj tvoj sugrađanin koji mi je minirao kuću tri dana nakon početka rata, i na kraju krajeva, daje mi pravo ona moja zemlja u Sarajevu koju još nisam, niti ću je ikada prodati! A ti je probaj kupiti ili oduzeti, molim te!

Ajd sad zdravo.
pa zasto se ne vratis ovdje u Sa??
tu kucu sto si gore napravila,mogla si je i ovdje napraviti,ako vec imas zemlju...
ibizza

#157 Re: Škola simboličnog imena!

Post by ibizza »

behavac wrote:
veljaca wrote: Mislim da se lako moze naci donator/i ....
Donator?
Vlada Federacije, nije valjda tolika kriza da nema za "Bosnu", skolu ?
pa jeste nam vlada katastrofalna,al barem rade nest,za razliku od vaseg diktatora...evo,za nekoliko dana cemo dobiti jos 10kilometara autoputa...obilaznica oko Sarajeva se pravi,nastavlja se autoput od Kaknja prema Lasvi...dok vas diktator se ubija od gradnje,autoputeva,zeljeznica,hidrocentrala,aerodroma...al nigdje se ne vidi taj rad...
lopta

#158 Re: Škola simboličnog imena!

Post by lopta »

Politcari Srbi iz tzv rs, ali i iz Srbije ovakvim stvarima pokazuju koliki kompleksi i bolesti vladaju njihovim glavama.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#159 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Toto »

Kad bi se otvarala skola u Sandzaku Tadic joj ne bi smo dati ime "Sandzak". Oderali bi ga oni Toma i Aco.
dallton

#160 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

jel to opet neka tadiceva standardna cetnicka prica?...
otvaranje skole koja se zove "bosna" je preseravanje i pokusaj izvrtanja - bosnjaci zive u sandzaku, to je njihova zemlja i tako skola treba i da se zove a ne da se zove po susjednoj drzavi, jer bi to bilo pretvaranje bosnjaka u sandzaku u neciju dijasporu,...
bas sam sad bio na nekim albanskim forumima, u raspravi o ovom dogadjaju, oni imaju bolju ideju, da u presevu otvore skolu pod nazivom "albanija" - to se meni cini najbolje
essex

#161 Re: Škola simboličnog imena!

Post by essex »

"Ponovo upućujem otvoren poziv institucijama federacije da uspostavimo specijalne i paralelne veze kako bismo radili na dobrobit Srba i Bošnjaka, ulagali u obrazovanje i poštovali našu tradiciju i kulturu. Predložio sam da izgradimo školu, evo naprimjer, u Raškoj oblasti ili Sandžaku, koja će se zvati "Bosna". Sa zadovoljstvom ću prisustvovati njenom otvaranju”, rekao je Tadić.
evo kako bih ja rijesio ovu stvar. ako je tadic toliko za saradnju mi cemo razmontirati onu skolu na palama i prebaciti u sandzak i nazvati bosna. troskove razmontiranja i transporta snosi srbija i na taj nacin zajednicki ucestvujemo u specijalnim i paralelnim vezama jer povezujemo interes srbije i bosne o zajednickim dobrobitima...srbija se kao bosna prebacuje u sandzak, srpsku pokrajinu vecinom naseljenu bosnjacima i tako tadic pokazuje spremnost da poklon bosni koji se zove srbija prebaci u srbiju pod imenom bosna i s time ulaze u bosnjacki narod i njegovu dobrobit u srbiji...evo i ja se obavezujem da cu ucestvovati u prevozu ove skole...eto, koje med i mlijeko...
zavrzlama

#162 Re: Škola simboličnog imena!

Post by zavrzlama »

Dolazak Tadica na Pale i otvaranje skole pod nazivom"srbija" je za mnoge cin kojim se zapisava teritroija rs-a i kao neka potpora velikosrbima u BIH..po meni je u pitanju nesto sasvim drugo i nesto daleko opasnije ne po BIH nego po srbiju..o cemu se radi..Tadicev dolazak u BIH je znak da su u srbiji u usponu radikalne snage i Tadicev dolazak je ustvari znak slabosti gdje veliki demokrata Tadic da bi ostao na vlasti(da bi ga SANU drzao umjesto Nikolica) krece putem drumskog razbojnika u Bosanske gudure(Pale) da otvara seosku skolu u duhu predhodnika koji su obilazili linije opsade Sarajeva ne tako davno..Tadiceva posjeta je argument da srbija klizi ponovo u ideologiju 90-tih(i dosad je bila ali salonski zamotana) i sad se to i ne krije...veliki su provukli srbiji i Tadicu kroz usi da zaborave na Kosovo i sad brze bolje daj da se sta usecari u BIH...ja sam davno rekao da je veliksrpski stab iz Beograda davno prebacen u Banja Luku i da se sva veliksrpska politika i strategija se bazira na pokusaju destabilizacije BIH, nebi li se prisilila MZ da pocne razmisljati o podjeli BIH...zar Tadic od toliko svjetskih centara moci,svjetskih kulturnih,spostskih i politickih manifestacija bas izabra da dodje nenajvljen u mali ausvic da otvori skolu simbolicnog naziva,zar se dotle doslo dragi Borise da se rejting brani otvaranjem skole u mjestu gdje su stolovali najveci zlocinci i mjestu odakle se komandovalo ubijanjem BIH i mjestu odakle je nanesena i najveca sramota srbima kao narodu...zanci srbiji je ostao jos mali ausvic za lijecenje frustracija zbog izgubljenih ratova i kao moneta da se dobiju izbori u srbiji ,gdje Tadic pokusava da bude veci cetnik i velikosrbin od grobra Nikolica, da bi se ulizao SPC i SANU kao polugama koje vedre i oblace srbijom..pa Tadicu sretan ti prelazak iz salonca u pravog cetnika ,a za svoju inaguraciju nisi mogao izabrati bolje mjesto,drzavu i ekipu oko sebe...sve je isto, u srbiji je i dalje najunosniji i za zivot i licnu bezbjednost najbolje zanimanje biti cetnik...
7cokanja

#163 Re: Škola simboličnog imena!

Post by 7cokanja »

pa Tadicu sretan ti prelazak iz salonca u pravog cetnika ,a za svoju inaguraciju nisi mogao izabrati bolje mjesto,drzavu i ekipu oko sebe...sve je isto, u srbiji je i dalje najunosniji i za zivot i licnu bezbjednost najbolje zanimanje biti cetnik...
..uh, sto ga "zaki" razgoliti.. :-D :thumbup: :thumbup:
..al' da se ne uzbudjujemo previse, jerbo "skocit c'e nam tlak".. :razz: pa, cetnicija je uvijek upadala na taj nacin "kod nas".. znaci, nista novo.. na Balkanu stare price.. neg, bolje je da mi "Komsu" ovdje udarimo jedan hvalospjev za njegovu reakciju na igrokaz, :Cetnik ponovo", epizoda 134256894, glavna uloga Boris Tadic.. BRAVO KOMSO !! :thumbup: :thumbup: :bih:
FloridaBoy

#164 Re: Škola simboličnog imena!

Post by FloridaBoy »

zavrzlama wrote:Dolazak Tadica na Pale i otvaranje skole pod nazivom"srbija" je za mnoge cin kojim se zapisava teritroija rs-a i kao neka potpora velikosrbima u BIH..po meni je u pitanju nesto sasvim drugo i nesto daleko opasnije ne po BIH nego po srbiju..o cemu se radi..Tadicev dolazak u BIH je znak da su u srbiji u usponu radikalne snage i Tadicev dolazak je ustvari znak slabosti gdje veliki demokrata Tadic da bi ostao na vlasti(da bi ga SANU drzao umjesto Nikolica) krece putem drumskog razbojnika u Bosanske gudure(Pale) da otvara seosku skolu u duhu predhodnika koji su obilazili linije opsade Sarajeva ne tako davno..Tadiceva posjeta je argument da srbija klizi ponovo u ideologiju 90-tih(i dosad je bila ali salonski zamotana) i sad se to i ne krije...veliki su provukli srbiji i Tadicu kroz usi da zaborave na Kosovo i sad brze bolje daj da se sta usecari u BIH...ja sam davno rekao da je veliksrpski stab iz Beograda davno prebacen u Banja Luku i da se sva veliksrpska politika i strategija se bazira na pokusaju destabilizacije BIH, nebi li se prisilila MZ da pocne razmisljati o podjeli BIH...zar Tadic od toliko svjetskih centara moci,svjetskih kulturnih,spostskih i politickih manifestacija bas izabra da dodje nenajvljen u mali ausvic da otvori skolu simbolicnog naziva,zar se dotle doslo dragi Borise da se rejting brani otvaranjem skole u mjestu gdje su stolovali najveci zlocinci i mjestu odakle se komandovalo ubijanjem BIH i mjestu odakle je nanesena i najveca sramota srbima kao narodu...zanci srbiji je ostao jos mali ausvic za lijecenje frustracija zbog izgubljenih ratova i kao moneta da se dobiju izbori u srbiji ,gdje Tadic pokusava da bude veci cetnik i velikosrbin od grobra Nikolica, da bi se ulizao SPC i SANU kao polugama koje vedre i oblace srbijom..pa Tadicu sretan ti prelazak iz salonca u pravog cetnika ,a za svoju inaguraciju nisi mogao izabrati bolje mjesto,drzavu i ekipu oko sebe...sve je isto, u srbiji je i dalje najunosniji i za zivot i licnu bezbjednost najbolje zanimanje biti cetnik...
Post vrijedan najvecih fasista.Ogoljeno do kraja.Mrznja na sve sto je srpsko,tako je zavrzlama,sa koljena na koljeno.
Kretenski nema sta.Dosao predsjednik jedne susjedne drzave da otvori skolu,hej skolu zavrzlamo.SKOLU ne skolu za cetnike,nego skolu za edukaciju narednih generacija.
Kad tvoj efendija u Sarajevu otvara vrtice samo za djecu muslimanske vjere.tebi to "godra",kad Mesic predsjednik druge drzave udje bez poziva Hareta u Tuzlu da primi nekakvu plaketu,tebi to godra,kad ratni zlocinac Glavas ujase u Bosnu ,tebi to godra,ali kad se jedan srbin drzne da udje u "tvoju fildzan drzavu".A ti onda ospes.
Zavrzlamo.
Drzava Bosna i Hercegovina je i drzava Srba i netreba jedan srbin Dodik pitat Hareta Silajdzica da mu gost u kucu udje.
Hej
Pa zato i nece da zive sa vama ,jel ti sada jasno.Nece se ostvariti Cericeva da Bosnjaci vladaju na cijeloj teritoriji Bosne.
Mrznja tjera srbe od Bosnjaka,mrznja je i rasurit ovu drzavu.
VRATI SE NA ANDRICA AKO SI ZABORAVIO,STA JE PISAC HOTIO RECI
dallton

#165 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

FloridaBoy wrote:
zavrzlama wrote:Dolazak Tadica na Pale i otvaranje skole pod nazivom"srbija" je za mnoge cin kojim se zapisava teritroija rs-a i kao neka potpora velikosrbima u BIH..po meni je u pitanju nesto sasvim drugo i nesto daleko opasnije ne po BIH nego po srbiju..o cemu se radi..Tadicev dolazak u BIH je znak da su u srbiji u usponu radikalne snage i Tadicev dolazak je ustvari znak slabosti gdje veliki demokrata Tadic da bi ostao na vlasti(da bi ga SANU drzao umjesto Nikolica) krece putem drumskog razbojnika u Bosanske gudure(Pale) da otvara seosku skolu u duhu predhodnika koji su obilazili linije opsade Sarajeva ne tako davno..Tadiceva posjeta je argument da srbija klizi ponovo u ideologiju 90-tih(i dosad je bila ali salonski zamotana) i sad se to i ne krije...veliki su provukli srbiji i Tadicu kroz usi da zaborave na Kosovo i sad brze bolje daj da se sta usecari u BIH...ja sam davno rekao da je veliksrpski stab iz Beograda davno prebacen u Banja Luku i da se sva veliksrpska politika i strategija se bazira na pokusaju destabilizacije BIH, nebi li se prisilila MZ da pocne razmisljati o podjeli BIH...zar Tadic od toliko svjetskih centara moci,svjetskih kulturnih,spostskih i politickih manifestacija bas izabra da dodje nenajvljen u mali ausvic da otvori skolu simbolicnog naziva,zar se dotle doslo dragi Borise da se rejting brani otvaranjem skole u mjestu gdje su stolovali najveci zlocinci i mjestu odakle se komandovalo ubijanjem BIH i mjestu odakle je nanesena i najveca sramota srbima kao narodu...zanci srbiji je ostao jos mali ausvic za lijecenje frustracija zbog izgubljenih ratova i kao moneta da se dobiju izbori u srbiji ,gdje Tadic pokusava da bude veci cetnik i velikosrbin od grobra Nikolica, da bi se ulizao SPC i SANU kao polugama koje vedre i oblace srbijom..pa Tadicu sretan ti prelazak iz salonca u pravog cetnika ,a za svoju inaguraciju nisi mogao izabrati bolje mjesto,drzavu i ekipu oko sebe...sve je isto, u srbiji je i dalje najunosniji i za zivot i licnu bezbjednost najbolje zanimanje biti cetnik...
Post vrijedan najvecih fasista.Ogoljeno do kraja.Mrznja na sve sto je srpsko,tako je zavrzlama,sa koljena na koljeno.
Kretenski nema sta.Dosao predsjednik jedne susjedne drzave da otvori skolu,hej skolu zavrzlamo.SKOLU ne skolu za cetnike,nego skolu za edukaciju narednih generacija.
Kad tvoj efendija u Sarajevu otvara vrtice samo za djecu muslimanske vjere.tebi to "godra",kad Mesic predsjednik druge drzave udje bez poziva Hareta u Tuzlu da primi nekakvu plaketu,tebi to godra,kad ratni zlocinac Glavas ujase u Bosnu ,tebi to godra,ali kad se jedan srbin drzne da udje u "tvoju fildzan drzavu".A ti onda ospes.
Zavrzlamo.
Drzava Bosna i Hercegovina je i drzava Srba i netreba jedan srbin Dodik pitat Hareta Silajdzica da mu gost u kucu udje.
Hej
Pa zato i nece da zive sa vama ,jel ti sada jasno.Nece se ostvariti Cericeva da Bosnjaci vladaju na cijeloj teritoriji Bosne.
o cemu ti momak pricas boga ti? cuj ti nekoga prozivas za mrznju, srbi su pocinili GENOCID (maksimalni izraz mrznje) plus otvarali konclogore i vrsili etnicko ciscenje, i sad da oni takvi pricaju kako ih neko "mrzi" je isto kao da hitler govori o tome da su "njegovi politicki stavovi zrtve anti-njemackih predrasuda"
FloridaBoy

#166 Re: Škola simboličnog imena!

Post by FloridaBoy »

dallton wrote:
FloridaBoy wrote:
Zavrzlamo.
Hej
o cemu ti momak pricas boga ti? cuj ti nekoga prozivas za mrznju, srbi su pocinili GENOCID (maksimalni izraz mrznje) plus otvarali konclogore i vrsili etnicko ciscenje, i sad da oni takvi pricaju kako ih neko "mrzi" je isto kao da hitler govori o tome da su "njegovi politicki stavovi zrtve anti-njemackih predrasuda"
Daltone ,znaci li tebi nesto rijec DISKUSIJA razmjena misljenja,argumenti,protuargumenti.
Ti samo genocid ,genocid,konclogori,hitler.
Momak znam ovo je forum sa "vecinskim Bosnjackim zivljem" ,ali brate dragi ,mani se tih floskula iz rata.hajmo razgovarati ko normalni ljudi.
Ako ti to uopste znas.
Al dabogda
pustopoljina

#167 Re: Škola simboličnog imena!

Post by pustopoljina »

ma ja-pusti taj genocid-sto srbija nije-a mogla je sprijeciti...puno je strasnije sto se vama ne svidja sto predsjednik srbije dolazi u osvestanu srpsku skolu u kojoj ce se jacati srpski identitet...ah-za zapisnik:skola je za sve ljude dobre volje (jel' uslo u zapisnik?).
samo ti,amire,sine udji-nema veze sto se tvoje postojanje u skoli i oko skole negira-ali moramo za novine sta izjaviti.
goli gebels.
Bodkin

#168 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Bodkin »

essex wrote:
"Ponovo upućujem otvoren poziv institucijama federacije da uspostavimo specijalne i paralelne veze kako bismo radili na dobrobit Srba i Bošnjaka, ulagali u obrazovanje i poštovali našu tradiciju i kulturu. Predložio sam da izgradimo školu, evo naprimjer, u Raškoj oblasti ili Sandžaku, koja će se zvati "Bosna". Sa zadovoljstvom ću prisustvovati njenom otvaranju”, rekao je Tadić.
evo kako bih ja rijesio ovu stvar. ako je tadic toliko za saradnju mi cemo razmontirati onu skolu na palama i prebaciti u sandzak i nazvati bosna. troskove razmontiranja i transporta snosi srbija i na taj nacin zajednicki ucestvujemo u specijalnim i paralelnim vezama jer povezujemo interes srbije i bosne o zajednickim dobrobitima...srbija se kao bosna prebacuje u sandzak, srpsku pokrajinu vecinom naseljenu bosnjacima i tako tadic pokazuje spremnost da poklon bosni koji se zove srbija prebaci u srbiju pod imenom bosna i s time ulaze u bosnjacki narod i njegovu dobrobit u srbiji...evo i ja se obavezujem da cu ucestvovati u prevozu ove skole...eto, koje med i mlijeko...
jao ludila,ovaj bi cak i razmontirao skolu i prebacio je u drugu drzavu :D
kakvih komentara ima na ovom forumu..
dallton

#169 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

FloridaBoy wrote:
dallton wrote:
FloridaBoy wrote:
Zavrzlamo.
Hej
Daltone ,znaci li tebi nesto rijec DISKUSIJA razmjena misljenja,argumenti,protuargumenti.
Ti samo genocid ,genocid,konclogori,hitler.
Momak znam ovo je forum sa "vecinskim Bosnjackim zivljem" ,ali brate dragi ,mani se tih floskula iz rata.hajmo razgovarati ko normalni ljudi.
Ako ti to uopste znas.
Al dabogda
a sta bi ti da ti kazem -nista nije vazno, ko hebe pobijene? jel to tebi mozda tesko pada sto se ovo spominje uopste, bil ti mozda malo da neko cuti da ti nista ne spominje da tebi bude lijep?
e tebe jarane ako nije briga za te ljude, ima koga jeste, i plus potrudit cemo se sto vise mozemo da takvima "normalnima" kao sto si ti kao i ostalim "normalnima kojima je ubijanje normalna stvar koja ne smije da ometa diskusiju" (a glupe izjave) ucinimo zivot teskim, sto njima sto djeci takvih osoba - pred nama su dani, godine i decenije :-D
Andrej4MRN7H

#170 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Andrej4MRN7H »

FloridaBoy,ovaj nenajavljeni dolazak Tadica predsjednika susjedne drzave koja je radila svakako da drzave BiH ne bude,(niti bosanskih muslimana u njoj)vrsila agresiju na istu,pa jos i na tom mjestu su u ratu dolazili razni politicari iz Srbije,razni popovi opet iz Srbije,koji su zla podupjerali i osvjescivali,kadili kandilima,pa odatle su sva moguca zla vrsena na BiH i na Sarajevo,...i sad zamisli na to isto mjesto dolazi jedan od tih koji je vrlo vazan cimbenik u Srbiji da osvjescuje skolu pod nazivom "Srbija",ovo je provokacija Srbije,Tadic ce slijedeci put,sto je i za ocekivati, da udje opet u BiH i prisustvuje otvaranju kasarne na Sokocu pod nazivom "Kasarna Draze Mihajlovica" ili Radovana Karadzica.
Tadic je cetnicic obicni, neprijatelj BiH,kao sto mu je i otac bio, i jos on zivi kao i ti Florida boy u vremenu Kosovske bitke sa Turcima.
Da bi bolje razumio stvari klatno prebaci na drugu stranu i zamisli da sada Komsic ide u na primjer Nis nenajavljeno i otvara skolu pod nazivom Hrvatska,na granicu posalje dvadesetak do zuba naoruzanih bosanskih policajaca i proseta se ko hadzija tamo po Srbiji.
Pitam te da li bi Srbija uopste dozvolila takav scenario,koji je eto u BiH ucinjen? :D
essex

#171 Re: Škola simboličnog imena!

Post by essex »

Bodkin wrote:
essex wrote:
jao ludila,ovaj bi cak i razmontirao skolu i prebacio je u drugu drzavu :D
kakvih komentara ima na ovom forumu..
to ti nekako dodje kao paralela na ludilo otvaranja osnovne skole "srbija" u R BiH i njegov prijedlog za istim cinom u sandzaku...ja sam samo pojeftinio proces jer je lakse razmontirati ovu i prebaciti nego graditi novu skolu...lakse je jer se izbacuje srbija iz bosne kojoj svakako i nije mjesto u bosni...a to sto je on sam predlozio skolu bosna u sandzaku to je njegov problem i samo zelim da mu ispunim zelju...nesjecam se da je iko od predsjednistva BiH izrazio zelju za skolom "srbija"...
eto, nadam se da sam ti pojasnio...
FloridaBoy

#172 Re: Škola simboličnog imena!

Post by FloridaBoy »

Andrej4MRN7H wrote:FloridaBoy,ovaj nenajavljeni dolazak Tadica predsjednika susjedne drzave koja je radila svakako da drzave BiH ne bude,(niti bosanskih muslimana u njoj)vrsila agresiju na istu,pa jos i na tom mjestu su u ratu dolazili razni politicari iz Srbije,razni popovi opet iz Srbije,koji su zla podupjerali i osvjescivali,kadili kandilima,pa odatle su sva moguca zla vrsena na BiH i na Sarajevo,...i sad zamisli na to isto mjesto dolazi jedan od tih koji je vrlo vazan cimbenik u Srbiji da osvjescuje skolu pod nazivom "Srbija",ovo je provokacija Srbije,Tadic ce slijedeci put,sto je i za ocekivati, da udje opet u BiH i prisustvuje otvaranju kasarne na Sokocu pod nazivom "Kasarna Draze Mihajlovica" ili Radovana Karadzica.
Tadic je cetnicic obicni, neprijatelj BiH,kao sto mu je i otac bio, i jos on zivi kao i ti Florida boy u vremenu Kosovske bitke sa Turcima.
Da bi bolje razumio stvari klatno prebaci na drugu stranu i zamisli da sada Komsic ide u na primjer Nis nenajavljeno i otvara skolu pod nazivom Hrvatska,na granicu posalje dvadesetak do zuba naoruzanih bosanskih policajaca i proseta se ko hadzija tamo po Srbiji.
Pitam te da li bi Srbija uopste dozvolila takav scenario,koji je eto u BiH ucinjen? :D
OK Andreja ,vidim upucen.
Pitanje.Ko je Efendija Ceric.
Moj odgovor.Sto se Bone i Bosnjaka u njoj tice on je Tito.Vrhovni poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.
Dali se on najavio tadicu i srbijanskoj vladi kad je ulazio u Sandzak(oko njega isto tako naoruzani do zuba)
Jeli ili nije.
Odgovori mi.
Dali se ratni zlocinac Branimir Glavas najavio Predsjednistvu BiH kad je usao u drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Jeli ili nije
Odgovori mi
Kad je prije dvije godine otvarao neki pilicarnik u Grudama Stipe Mesic je usao u drzavu Bosnu iHercegovinu
dali se najavio ili nije
odgovori mi
Kad je Stipe Mesic primao plaketu u Tuzli
dali se jnajavio ili nije
Odgovori mi
Ali mislim da bilo gdje su svijetu ,nijedna normalna drzava nebi imala nista protiv ako bi neko dosao i otvorio neku skolu.
Mozda u tvom, menmtalnom sklopu rijec skola ne znaci mnogo.Ali meni da.
Ovamo gdje sada zivim ,skola terena za sport ,bazena,ima na svakom coscku,prave ih,drzava ,donatori,crkve,nonprofit organizacije,svi,covjece,u Tampi imas jedno dio grada u kojem imas 20 terena za nogomet,svaki teren ima podlogu bolju nego stadion Kosevo.Nijedno dijete ne ide u skolu udaljeniju vise od par milja.
Ima i crkava ima i dzamija.Ali skola ,covjece savaka area najmanje 15 skola sto osnovnih sto srednjih u area Tampa imas 20-30 Universiteta.
EDUKACIJA a ne zakeranje ko je napravio.Ta skola ma kako se zvala radit ce po zakonu o skolstvu drzave Bosne i Hercegovine ,nece Srbije.
E u tom je poenta.
A ti malo razmisli.
dallton

#173 Re: Škola simboličnog imena!

Post by dallton »

FloridaBoy wrote:
Andrej4MRN7H wrote:FloridaBoy,ovaj nenajavljeni dolazak Tadica predsjednika susjedne drzave koja je radila svakako da drzave BiH ne bude,(niti bosanskih muslimana u njoj)vrsila agresiju na istu,pa jos i na tom mjestu su u ratu dolazili razni politicari iz Srbije,razni popovi opet iz Srbije,koji su zla podupjerali i osvjescivali,kadili kandilima,pa odatle su sva moguca zla vrsena na BiH i na Sarajevo,...i sad zamisli na to isto mjesto dolazi jedan od tih koji je vrlo vazan cimbenik u Srbiji da osvjescuje skolu pod nazivom "Srbija",ovo je provokacija Srbije,Tadic ce slijedeci put,sto je i za ocekivati, da udje opet u BiH i prisustvuje otvaranju kasarne na Sokocu pod nazivom "Kasarna Draze Mihajlovica" ili Radovana Karadzica.
Moj odgovor.Sto se Bone i Bosnjaka u njoj tice on je Tito.Vrhovni poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.
Dali se on najavio tadicu i srbijanskoj vladi kad je ulazio u Sandzak(oko njega isto tako naoruzani do zuba)
Jeli ili nije.
Odgovori mi.
Dali se ratni zlocinac Branimir Glavas najavio Predsjednistvu BiH kad je usao u drzavu Bosnu i Hercegovinu.
Jeli ili nije
Odgovori mi
Kad je prije dvije godine otvarao neki pilicarnik u Grudama Stipe Mesic je usao u drzavu Bosnu iHercegovinu
dali se najavio ili nije
odgovori mi
Odgovori mi
Ali mislim da bilo gdje su svijetu ,nijedna normalna drzava nebi imala nista protiv ako bi neko dosao i otvorio neku skolu.
Ovamo gdje sada zivim ,skola terena za sport ,bazena,ima na svakom coscku,prave ih,drzava ,donatori,crkve,nonprofit organizacije,svi,covjece,u Tampi imas jedno dio grada u kojem imas 20 terena za nogomet,svaki teren ima podlogu bolju nego stadion Kosevo.Nijedno dijete ne ide u skolu udaljeniju vise od par milja.
Ima i crkava ima i dzamija.Ali skola ,covjece savaka area najmanje 15 skola sto osnovnih sto srednjih u area Tampa imas 20-30 Universiteta.
EDUKACIJA a ne zakeranje ko je napravio.Ta skola ma kako se zvala radit ce po zakonu o skolstvu drzave Bosne i Hercegovine ,nece Srbije.
E u tom je poenta.
A ti malo razmisli.
eto sam si dao odgovor na sve (boldirano) - srbije je odgovorna za genocid u bih (nesprecavanje) koje se cinilo u ime srpstva i srbije - jel ti sad sta jasnije? na svijetu takvog primjera nema - a ti mi ga pokazi ako znas...

nije hrvatska odgovorna za nesprecavanje genocida, jel tebi konacno jasna ta razlika? nece srbija biti gledana kao nekakav navodni "susjed" jos najmanje 50 godina, i nema nikakvog razloga
Neleboy

#174 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Neleboy »

Drzava iliti bolje receno pokusaj drzave zvan Bosna i Hercegovina je od samog nastanka do dana danasnjeg bila drzava u kojoj su Srbi bili konstitutivan narod. Dobro je poznato ko ste vi i sta ste… Vi koji ste produkt turske kulture. I necete nam vi diktirati kako cemo svoje skole zvati jel vam jasno… vi davajte imena vasim skolama po kome god hocete… trgove, ulice i dzamije vec zovete po TURSKIM siledzijama koji su i vase i nase pretke nabijali na kolac, klali i mucili. Vi slavite okupatore i ubice. Sarajevo ima dzamiju posvecenu sultanu Mehmedu II… Verovatno mu je zasluga sto je ubio Stefana Tomasevica poslednjeg vladara Bosne… oni koji su razarali Bosnu sada imaju kod vas trgove i ulice i dzamije… i vi se predstavljate ko cuvari Bosne… neka vam je Bog u pomoci..
Klodovik

#175 Re: Škola simboličnog imena!

Post by Klodovik »

FloridaBoy wrote:
Jeli ili nije.
Odgovori mi.
Jeli ili nije
Odgovori mi
dali se najavio ili nije
odgovori mi
Odgovori mi
E u tom je poenta.
A ti malo razmisli.
Ta škola neće raditi po zakonu o školstvu države Bosne i Hercegovine. Razmisli malo.
Post Reply