demilitarizacija bih

Post Reply
zonbirile

#151 Re: demilitarizacija bih

Post by zonbirile »

da kada reaguju zvanični organi države,a naoružano stanovništvo nema tu šta da traži.
stari grad Visegrad

#152 Re: demilitarizacija bih

Post by stari grad Visegrad »

Studentima iz rs bi bilo pametnije da se rijese cetnika i cetnicke ideologije. Cetnici=teroristi.

Sto se tice vojske, svaka drzava treba da ima vojsku, pa to je jasno i vrapcima. Nema vojske= nema drzave.
zonbirile

#153 Re: demilitarizacija bih

Post by zonbirile »

stari grad Visegrad wrote:Studentima iz rs bi bilo pametnije da se rijese cetnika i cetnicke ideologije. Cetnici=teroristi.

Sto se tice vojske, svaka drzava treba da ima vojsku, pa to je jasno i vrapcima. Nema vojske= nema drzave.
-------------------------------------
vojske ima,a bogami i naoružano stanovništvo.Ne može se samo dogovoriti ko će koga napasti i za šta je oružje.
KREMEN

#154 Re: demilitarizacija bih

Post by KREMEN »

stari grad Visegrad wrote:Studentima iz rs bi bilo pametnije da se rijese cetnika i cetnicke ideologije. Cetnici=teroristi.

Meni nesto tu nije jasno, niko ne spominje ko da ima vojsku, samo drzava, a koja ili koji njeni dio..zar to nije rasturanje Bosne..ti bi da imas vojsku i da napadas Srbe i Hrvate..ili samo Srbe..moras jednom svatiti da Bosnu ne cine samo Bosnjaci vec i njeni ostali gradjani, ma kako se oni zvali..Bosni i Hercegovini ne treba vojska jer ce se ta vojska pobiti medjusobno, jedino ako ti ne mislis na jednonacionalnu vojsku, onda je cilj postignut, necu ti govoriti koji, moras sam skontati..
keep it real

#155 Re: demilitarizacija bih

Post by keep it real »

stari grad Visegrad wrote:

bih je specifican slucaj , financiranje vojske je apsurdno kad znamo da skoro pola stanovnistva zivi na ivici ili ispod granice siromastva . stanje u osbih je porazavajuce , zastarijela tehnika bez uslova za obnovu iducih 20 + godina . iz mog iskustva vecina oficira/vojnika djele razlicita misljenja o bih . duboko sam ubijedjen kad bi doslo do bilo kakvog sukoba osbih bi se raspale za nekoliko sati .

moje misljenje je da bi zandarmerija bila dobro rijesenje problema sigurnosti bih . elitne lagane jedinice rasporedjene po citavoj teritoriji su mnogo bolje rijesenje nego vojnici po izolovanim kasarnama . zandarmerija bi mogla biti koristena u borbi protiv organizovanog kriminal koji je mnogo veci problem nego neki potencijalni sukob . realno eu i usa nece dozvoliti rat u bih , ko prekrsi mirovni sporazum gubi sve . bih je okruzena clanicama nato pakta , kad bi recimo bila ofanziva sa istoka nato bi se branio u rumuniji , bugarskoj , poljskoj , baltickim republikama daleko od granica bih .

iskreno bih volio da osbih imaju f 22 ke , s 400 , predatore , abramse , tavor e itd ali moramo biti realni , jednostavno nema sredstava ni za jednu mehanizovano okolopnu po nato standardu opremljenu profesionalnu brigadu . znas li koliko kosta jedan novi abrams/leopard ?

ps otvori temu o naouruzanju i stanju osbih , garantujem ti da ces biti duboko razocaran .
Ne pada mi na pamet

#156 Re: demilitarizacija bih

Post by Ne pada mi na pamet »

keep it real wrote:
iskreno bih volio da osbih imaju f 22 ke , s 400 , predatore , abramse , tavor e itd ali moramo biti realni , jednostavno nema sredstava ni za jednu mehanizovano okolopnu po nato standardu opremljenu profesionalnu brigadu . znas li koliko kosta jedan novi abrams/leopard ?

ps otvori temu o naouruzanju i stanju osbih , garantujem ti da ces biti duboko razocaran .
Nije bilo F22-ojki ni 1995.
osa

#157 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

Ne pada mi na pamet wrote:
keep it real wrote:

Nije bilo F22-ojki ni 1995.
imali ste hv.
Ne pada mi na pamet

#158 Re: demilitarizacija bih

osa wrote:
imali ste hv.
Na ozrenu ili u srebrenici?

Ono oko grahova ste radili za svoj racun.
osa

#159 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

osa wrote:
imali ste hv.

da je bilo hrvata na ozrenu ili srebrenici bili bi i tamo, čuj za svoj račun, a nego za čiji, tko radi za tuđi račun, ali kad se interesi poklope....
1gorstak

#160 Re: demilitarizacija bih

Post by 1gorstak »

osa wrote:imali ste hv.
Tek nakon sto HV nije uspio u realizaciji plana A, sklopljenog u Karadjordjevu. To sto je HV prestao napadati ARBiH, nije rezultat dobre volje HV i Tudjmana, nego nase (svih nas koji volimo BiH) odlucnosti da drzavu ipak branimo do zadnjeg. Ja ne cijenim kada me neko pomogne nakon sto me neuspjesno pokusa slomiti. To smatram neizbjeznoscu, kao izlazak sunca, nista oko cega bi se moglo izgraditi tezu o nasoj zaduzenosti kod Tudjmana.
Ne pada mi na pamet

#161 Re: demilitarizacija bih

osa wrote:
osa wrote:
imali ste hv.

da je bilo hrvata na ozrenu ili srebrenici bili bi i tamo, čuj za svoj račun, a nego za čiji, tko radi za tuđi račun, ali kad se interesi poklope....
Ja sam mislio da smo sklopili neki savez 1994.
osa

#162 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

[quote="Ne pada mi na pamet

Ja sam mislio da smo sklopili neki savez 1994.[/quote]

naravno svatko iz svog interesa, sve drugo bi bilo protuprirodno.
zonbirile

#163 Re: demilitarizacija bih

Post by zonbirile »

----------------------------------------------------------------------
nema države,pa joj vojska i ne treba
atmel

#164 Re: demilitarizacija bih

Post by atmel »

osa wrote:[quote="Ne pada mi na pamet

Osa ja sam primjetio, da se ti pojavljuješ samo na temama gdje treba Bošnjacima kontrirati.
Kako to, da ta čuvena hrvatska vojska treba 4 godine da porazi 200 000 Srba.
osa

#165 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

atmel wrote:

Osa ja sam primjetio, da se ti pojavljuješ samo na temama gdje treba Bošnjacima kontrirati.
takve su bile zapovjedi, moglo je to vjerojatno i nešto prije, ali o tome ne odlučujemo mi na terenu, kad je došla zapovjed mi smo je odradili.
atmel

#166 Re: demilitarizacija bih

Post by atmel »

osa wrote:
atmel wrote:

takve su bile zapovjedi, moglo je to vjerojatno i nešto prije, ali o tome ne odlučujemo mi na terenu, kad je došla zapovjed mi smo je odradili.
Niste mogli. Čekali ste dok se ne steknu uslovi za oslobađanje okupiranog teritorija. Čekali bi vi još 4 godine, da niste graničili sa MAĐ, SLO i ITA.
kv99

#167 Re: demilitarizacija bih

Post by kv99 »

atmel wrote:

Jbg , trebalo je prvo pokusati da se podjeli BiH, pa kad to nije uspjelo krasti sve sto se ukrati moze od pomoci za BiH, naoruzati od oruzja koje je platila ABiH, cekati da cetnici prebace vecinu svojih snaga u BiH, da 3,5 godine krajiski cetnici lome zube na Bihacu ...i onda da krenu u napad .
osa

#168 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

[quote="atmel"

takve su bile zapovjedi, moglo je to vjerojatno i nešto prije, ali o tome ne odlučujemo mi na terenu, kad je došla zapovjed mi smo je odradili.[/quote]

Niste mogli. Čekali ste dok se ne steknu uslovi za oslobađanje okupiranog teritorija. Čekali bi vi još 4 godine, da niste graničili sa MAĐ, SLO i ITA.[/quote]

moguće da si u pravu, ja opet mislim da smo mogli, možda malo teže, ali kako bilo da bilo mi smo svoje odradili...
MAD

#169 Re: demilitarizacija bih

Post by MAD »

zonbirile wrote:

----------------------------------------------------------------------
nema države,pa joj vojska i ne treba[/quot

Sasvim jasno, koja drzava i koja vojska. Mozda nekakve paramilicije :D
osa

#170 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

[quote="kv99

Jbg , trebalo je prvo pokusati da se podjeli BiH, pa kad to nije uspjelo krasti sve sto se ukrati moze od pomoci za BiH, naoruzati od oruzja koje je platila ABiH, cekati da cetnici prebace vecinu svojih snaga u BiH, da 3,5 godine krajiski cetnici lome zube na Bihacu ...i onda da krenu u napad .[/quote]

rat se između ostalog vodi i pameću tj. strategijom, čemu trošiti svoje resurse kad možeš tuđe, nego čemu uopće pričati o tome kad je sve bilo dogovoreno,naravno između tuđmana i miloševića, znači pad bihaća nije bio nikakva opasnost za hrvatsku, jer rekoh sve je bilo dogovoreno...
zavrzlama

#171 Re: demilitarizacija bih

Post by zavrzlama »

atmel wrote:

preracunali se u Karadjordjevu....nisu kontali da ce BIH patrioti moci izdrzati vise od 15 dana..kad su BIH patrioti izdrazali pune 3,5 godine i jos krenuli u kontraofanzivu...onda se sklepao sporazum da se isele srbi iz hrvatske a da BIH bude podijeljena ..pola srbima,na drugoj polovici bosnjaci i hrvati a nekad u buducnosti,da se i pola BIH gdje su bosnjaci i hrvati podijeli na dva dijela i ubiju dva zeca jednim metkom..srbiji pola BIH,a hrvatskoj jedna cevrtina BIH i Hrvatska bez srba,a onih 25% BIH gdje su bosnjaci bi bio poligon gdje bi srpski i hrvtski specijalci(ala osa) imali obuku borbe protiv islamskih terorista u realnom izdanju....ali jebiga sve se okrenu naopako po velikohrvate i velikosrbe i sad valja rahat se patiti u cjelovitoj BIH,a frustracije lijeciti time sto BIH nije jedinstvena...neka ima vremena sve ce leci na rudu :D
osa

#172 Re: demilitarizacija bih

Post by osa »

[quote="zavrzlama

preracunali se u Karadjordjevu....nisu kontali da ce BIH patrioti moci izdrzati vise od 15 dana..kad su BIH patrioti izdrazali pune 3,5 godine i jos krenuli u kontraofanzivu...onda se sklepao sporazum da se isele srbi iz hrvatske a da BIH bude podijeljena ..pola srbima,na drugoj polovici bosnjaci i hrvati a nekad u buducnosti,da se i pola BIH gdje su bosnjaci i hrvati podijeli na dva dijela i ubiju dva zeca jednim metkom..srbiji pola BIH,a hrvatskoj jedna cevrtina BIH i Hrvatska bez srba,a onih 25% BIH gdje su bosnjaci bi bio poligon gdje bi srpski i hrvtski specijalci(ala osa) imali obuku borbe protiv islamskih terorista u realnom izdanju....ali jebiga sve se okrenu naopako po velikohrvate i velikosrbe i sad valja rahat se patiti u cjelovitoj BIH,a frustracije lijeciti time sto BIH nije jedinstvena...neka ima vremena sve ce leci na rudu :D[/quote]

bogami prava "teorija zavjere", i tko sve učestvova u tome hrvatska, srbija usa, švabe, rusi itd.itd.
MAD

#173 Re: demilitarizacija bih

Post by MAD »

Mora se jednom reci da nijedan narod ne radi nesto na nekakvoj gradzanskoj multinacionalnoj Bosni, jedino ovdje na forumu. Svaki bi da vlada na svome teritoriju. Bosnjacki muslimani ne rade nista drugo nego sto su Srbi pokusali, jebiga i oni su ljudi.
kv99

#174 Re: demilitarizacija bih

Post by kv99 »

osa wrote:[quote="kv99

Jbg , trebalo je prvo pokusati da se podjeli BiH, pa kad to nije uspjelo krasti sve sto se ukrati moze od pomoci za BiH, naoruzati od oruzja koje je platila ABiH, cekati da cetnici prebace vecinu svojih snaga u BiH, da 3,5 godine krajiski cetnici lome zube na Bihacu ...i onda da krenu u napad .
rat se između ostalog vodi i pameću tj. strategijom, čemu trošiti svoje resurse kad možeš tuđe, nego čemu uopće pričati o tome kad je sve bilo dogovoreno,naravno između tuđmana i miloševića, znači pad bihaća nije bio nikakva opasnost za hrvatsku, jer rekoh sve je bilo dogovoreno...[/quote]

Pa dobro je da si priznao da ste cekali da ABiH zaustavi cetnike, da se naoruzate od oruzja koje je ABIH platila pa tek onda da krenete na gotovo. I sta onda kazes " nije ABiH trebao F 22 kad je imala HV "? HV koja je cekala da ABIH odradi posao za njih ? I ti osa ne znas vise sta pises ali to nije ni cilj tvojih postova zar ne, dolazis samo da provociras i skratis te penzionerske dane ?
Ne pada mi na pamet

#175 Re: demilitarizacija bih

osa wrote:[quote="kv99

rat se između ostalog vodi i pameću tj. strategijom, čemu trošiti svoje resurse kad možeš tuđe, nego čemu uopće pričati o tome kad je sve bilo dogovoreno,naravno između tuđmana i miloševića, znači pad bihaća nije bio nikakva opasnost za hrvatsku, jer rekoh sve je bilo dogovoreno...[/quote]

Pa ko ce se dogovarati nego fasisti. Jedno je lukavstvo a drugo je kad dvojica siledzija, ponavljaca od 1941, uzmu da marisu poletarce. Ono sto je zanimljivo je koliko se vi ponosite svojom ulogom. Ali cega se pametan stidi...
Post Reply