odgovor na tvoj zadnji post
suplja prica,ha zar opet
otkdu ti znas sto ja znam
Moderator: anex
Barack wrote:Ne, ja komentiram samo tvoj 'odgovor', ako mu uopće možemo dati taj naziv s obzirom na prethodni 'smajlić', a moj vokabular to pismo nažalost ne raspoznaje usprkos tome što kažu da slika ima tisuću riječi, ja se služim samo latinicom i malo nabadam glagoljicu i cirilicu, to je nažalost sve.
Naravno da Ryanair traži da se ispune određeni uslovi kako bi došao, ja samo kažem da je to sve skupa itekako isplativo kada se zbroji i oduzme.
ljubav_aha wrote:da li neko uospte od vas zna o uslovima ugovora![]()
ocevidno ne
Nekad je bilo glasina da bi Ryanair mogao letjeti u Banja Luku... Za Tuzlu ne znam, možda ako bi je mogli reklamirati k'o Tuzla near Sarajevo.Goran_35 wrote:Edin H. wrote:Poznato je da "low cost" avio kompanije dovode u zemlju brojne turiste, pa i businessman-e i time dopinose lokalnoj ekonomiji, medjutim sto se tice BiH trenutno samo German Wings leti za Sarajevo.
Za Hrvatsku pored njih lete Easy Jet, Flybe, Wizzair, Ryanair...
U cemu je problem?
Sarajevo i BiH su privlacni turistima i ima se sta vidjeti, pa i dobro provesti.
Da li se radi o nezainteresovanosti kompanija poput Easy Jeta i Ryanair-a?
Da li problem vizni rezim te navedene kompanije ne vide ekonomski interes jer su gradjani BiH ograniceni sa putovanjem?
Kazu da sarajevski aerodrom ima najskuplje aerodromske usluge u Evropi sto cini letove za Sarajevo jos manje atraktivnim. Da li se to moze promijeniti?
Da li nasa vlada treba da ucini nesto po ovom pitanju ili treba dati prioritet razvoju lokalne vazduhoplovne kompanije?
Ako je Sarajevski aerodrom navodno "skup",onda da hoce,mgli bi koristiti tuzlanski,koji stoji prazan,renoviran sa novom opremom.Dali bi im mozda i dzabe samo da zivne aerodrom...
macan prvi wrote: mislim ustvari da bi to čak onda moglo i proći.
To mu ne bi uopšte bilo ispod časti, naprotiv, za mene bi mu bilo čak na čast; ali Sarajevo je, meni se čini, za Ryanair ipak preskupo (pored ostalih problema specifičnih za BiH). Zadar sam označio kao "manji" aerodrom jer bar zasad ima manje putnika nego SJJ i daleko manje nego ZAG ili BEG.Barack wrote:Šta bi sarajevskom aerodromu bilo ispod časti da Ryanair leti s njega, pošto je eto ryanair obilježje malih aerodroma, dok je sarajevski sa svojih 500k putnika godišnje svojevrsni svjetski rekorder?jefferson wrote: Time bi Sarajevo (kad bi Ryanair htio letjeti u glavne gradove BiH, Hrvatske ili Srbije) u startu bilo preskupo. Stvar je, međutim, u tome da su takse na tim aerodromima općenito previsoke tako da Ryanair ne leti tamo, nego na manje aerodrome (kao npr. Zadar).
I kako ovo dokazuje da Lufthansa prima subvenciju?Barack wrote:Veoma konstruktivan odgovor, hvala, ne znam šta sam očekivao.ljubav_aha wrote:
Isto kao u nevjerojatnoj diskusiji između Jeffersona ili Macana o državnim subvencijama koji se razumju u ekonomiju ko marica u krivi ku.r.ac, ali isto tako su populjavli i podcjenjivali dvojicu momaka na načine (ajde, možeš ti to i bolje - otvori nam oči profesore - čovjek zna znanje - ovo postaje zanimljivo), da bi momak još na kraju pokupio bann a bio apsolutno u pravu.
Pošto nemam potrebu niti volju da ulazim u ovu raspravu i offtopic s vama, evo vam jednog jedinog članka:
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/magna-do ... 53444.html
Magna dogovorila preuzimanje OpelaOho, a pogledajte tek ovdje, više zemalja ratuje tko će dati veće i bolje subvencije...Autor/izvor: SEEbiz
BERLIN – Konzorcij austrijsko-kanadskog proizvođača autodijelova Magna i ruske Sberbanke uspio je dogovoriti s američkim General Motorsom (GM) o kupovini 55 posto dionica kompanije Opel, izjavio je danas izvršni direktor Magne Siegfried Wulf.
U nastojanju da nadmaši svog suparnika u bici za Opel, belgijski investicijski fond RHJ International je poboljšao svoju ponudu, rekao je za Reuters neimenovani izvor upoznat s tijekom pregovora.
Magna i Sberbanka su izložili svoju zajedničku ponudu za kupovinu 55 posto udjela u kompaniji Opel, koje će kontrolirati na paritetnim principima, dok će General Motors zadržati udjel od 35 posto. Preostalih deset posto Opela pripast će, prema novom kolektivnom ugovoru, radnicima njemačkog automobilskog proizvođača.
General Motors je, dakle, prihvatio najnoviju ponuda Magne od 350 milijuna eura za 55 posto dionica Opela, pri čemu kupac očekuje državne subvencije u visini 4,5 milijardi eura. RHJ je bio spreman platiti 275 milijuna eura za 51 posto dionicaa i tražio svega 3,6 milijardi eura državne pomoći. Najveća prepreka na pregovorima bilo je pitanje intelektualne imovine.
---------------------------------------------------------------------------------
http://www.dw-world.de/popups/popup_pri ... 18,00.html
Ne očekujem nikakve odgvore, jer bi bili apsloutno suvišni, dovoljno je da se poklopite ušima.
Rat subvencijama za Opel ulazi u novu fazu. Velika Britanija, Španjolska, Belgija i Poljska su kompaniji GM ponudile kredite i porezne olakšice. Navodno se zauzvrat traže obećanja o opstanku radnih mjesta u tim zemljama.
Velika Britanija je navodno ponudila garancije za kredit od oko 400 milijuna eura, Španjolska je ponudila 300 do 400 milijuna, a Poljska porezne olakšice, prenosi njemački tjednik "Der Spiegel". Prema riječima predsjednika Sindikalnog vijeća Opela, Klausa Franza, ove ponude nisu dostigle nivo koji je kompanija General Motors očekivala.
„Poljska i nema novaca, zato ga i ne nudi, a Španjolska nije ponudila onoliko koliko se očekivalo.“, tvrdi Franz. U Belgiji na stolu stoji ponuda od 500 milijuna eura. Naravno, riječ je o državama u kojima Opel ima svoje tvornice. Njemački ministar gospodarstva Rainer Brüderle (FDP) i dalje odbija „poseban tretman“ za poduzeće Opel, odnosno njegovog vlasnika General Motorsa. „To što druge države nude novac, ne mijenja moj stav. U interesu je svih država u kojima Opel ima svoje tvornice, da izbjegnu utrku u subvencijama.“, izjavio je Brüderle. On je samo spomenuo mogućnost da Opel, kao i sve druge firme u Njemačkoj, zatraži pomoć iz državnog fonda koji je formiran 1. srpnja 2008. Ovaj fond obuhvaća 115 milijardi eura i nudi kredite poduzećima koje su zapale u poteškoće zbog gospodarske krize.
Verheugen sazvao sastanak zbog Opela
Sutra (23.11.2009.) će šef europskog ogranka GM-a, Nick Reilly doći na razgovore u Brisel. Njega su „na raport“ pozvali Europski povjerenik za industriju, Günther Verheugen i ministri za gospodarstvo zemalja EU-a. Verheugen je prethodno upozorio kako državne subvencije predstavljaju udar na zakone o konkurenciji na tržištu i da su stoga zabranjene. On tvrdi da je iz neslužbenih izvora čuo kako su ponude GM-u povezane s postavljanjem određenih preduvjeta. Verheugen upozorava kako krediti pojedinih vlada ni u kom slučaju ne smiju biti povezani sa zahtjevima za opstanak radnih mjesta upravo u tim zemljama.
Podršku Verheugenu iskazao je i ministar Brüderle, koji je dodao: „GM se odlučio da neće prodati Opel te da će ga sam sanirati. Time otpadaju sva ranije dana obećanja njemačke vlade.“ Ministar je dobio podršku i iz njemačke savezne zemlje Sjeverne Rajne i Vestfalije, od stranačkog kolege Gerharda Papkea: „Svakom manjem poduzetniku u ovoj zemlji su suze u očima kada vidi kako njemački političari trče za GM-om nudeći mu blanko-ček.“ Papke je dodao kako je pomoć GM-u moguća samo ako ima namjeru otvoriti nova radna mjesta.
Autor: dpa/spiegel / A.Slanjankić
Odg. urednik: Ž.Telišman
Njemačka vlada ponudila je ‘Lufthansi’ subvencije ako školu iz Zadra vrate u Njemačku, što su oni i prihvatili premda ih tamo čekaju magle i otežan rad.
[/quote]ljubav_aha wrote:da li neko uospte od vas zna o uslovima ugovora![]()
ocevidno ne
Molim citiraj cijelu rečenicu: Kako neslužbeno doznajemo, njemačka vlada ponudila je “Lufthansi” subvencije ako program školovanja nastave u tamošnjoj zračnoj bazi koji nema prometa, ali ima jako dobru infrastrukturu.Barack wrote:http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/t ... fault.aspx
Njemačka vlada ponudila je ‘Lufthansi’ subvencije ako školu iz Zadra vrate u Njemačku, što su oni i prihvatili premda ih tamo čekaju magle i otežan rad.
michio wrote:To su turisti. Na sarajevski aerodrom slijece sarajevska dijaspora
540 000 putnika je cak odlicno.
Najveći problem su vize, time i smanjena želja za putovanjima, sve drugo su izgovori.ljubav_aha wrote:Barack
sad razmisli o polozaju BiH, o uslovima SJJ,i zahjtevima od strane avio komapnija ,ako i mogucnostima mjenjaja ugovora,koje su uvijek ,naravno,ogranicene
oh,pa bas to "sve drugo" sto ti podrazumejvas ne-bintim detaljem i jeste problemBarack wrote:michio wrote:To su turisti. Na sarajevski aerodrom slijece sarajevska dijaspora
540 000 putnika je cak odlicno.Najveći problem su vize, time i smanjena želja za putovanjima, sve drugo su izgovori.ljubav_aha wrote:Barack
sad razmisli o polozaju BiH, o uslovima SJJ,i zahjtevima od strane avio komapnija ,ako i mogucnostima mjenjaja ugovora,koje su uvijek ,naravno,ogranicene
Nisam niti čitao taj tekst, samo sam kopirao podnaslov u kojem ne piše to 'kako neslužbeno doznajemo' i stavio link članka.macan prvi wrote:Molim citiraj cijelu rečenicu: Kako neslužbeno doznajemo, njemačka vlada ponudila je “Lufthansi” subvencije ako program školovanja nastave u tamošnjoj zračnoj bazi koji nema prometa, ali ima jako dobru infrastrukturu.Barack wrote:http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/t ... fault.aspx
Realno, i Srbi su do prije nekoliko bili u sličnim govnima po pitanju viza baš kao i vi, no ipak je beogradski aerodrom šišao zagrebački po broju putnika.ljubav_aha wrote:oh,pa bas to "sve drugo" sto ti podrazumejvas ne-bintim detaljem i jeste problemBarack wrote:michio wrote:To su turisti. Na sarajevski aerodrom slijece sarajevska dijaspora
540 000 putnika je cak odlicno.Najveći problem su vize, time i smanjena želja za putovanjima, sve drugo su izgovori.ljubav_aha wrote:Barack
licno sam par puta razgovarala sa osobama iz inostrnastva,iz kojeg se javljam /advokati i osobe iz avio oblasti/ ,u vezi promjena ,ali nema sanse da unutarnaj strutkura BiH popusti
Onda ti preporučujem da prije postanja čitaš i tekstove koje citiraš i ono što ja pišem.Barack wrote: Nisam niti čitao taj tekst, samo sam kopirao podnaslov u kojem ne piše to 'kako neslužbeno doznajemo' i stavio link članka.
Ti jesi tvrdoglav ali nisi nepismen, imaš google, ukucaj nekoliko tagova i dobit ćeš odgovor na pitanje u vezi linkova, ako ne želiš, samo mi reci jel ti stvarno još uvijek misliš kako je prosto nemoguće da njemačka vlada daje subvencije Lufthansi?
Da mi je znati sta si se ti nalozio na Lufthansu...?macan prvi wrote:
I kako ovo dokazuje da Lufthansa prima subvenciju?
Mislim da olako razumijes subvencije.macan prvi wrote:Onda ti preporučujem da prije postanja čitaš i tekstove koje citiraš i ono što ja pišem.Barack wrote: Nisam niti čitao taj tekst, samo sam kopirao podnaslov u kojem ne piše to 'kako neslužbeno doznajemo' i stavio link članka.
Ti jesi tvrdoglav ali nisi nepismen, imaš google, ukucaj nekoliko tagova i dobit ćeš odgovor na pitanje u vezi linkova, ako ne želiš, samo mi reci jel ti stvarno još uvijek misliš kako je prosto nemoguće da njemačka vlada daje subvencije Lufthansi?![]()
Potražiš li na googleu dobija li Lufthansa subvencije njemačke države, ne samo da nećeš naći da ih dobija, nego da se stalno žali na subvencije drugim aviokompanijama (npr. ovdje često spominjanom Ryanairu).
http://presse.lufthansa.com/de/politikb ... ilfen.html
To, naravno, ne znači da oni takve subvencije ne bi rado primili kad bi bilo dozvoljeno da vlade tek tako daju novac. I hajd opet da ponovim: ja moguće subvencije u sivom pravnom području ne negiram, ja sam samo reagovao na postove u kojima se tvrdi da Lufthansini čelnici idu u Bundestag moliti za novac
kojeg onda čak i dobiju
i da će njemačka Vlada subvencionirati pilotske plate
. I ni na šta drugo.
Nisam se ja naložio na Lufthansu, samo sam odgovorio na post u kojem je ona spomenuta. Ja je nisam ni spomenuo prvi.ahuseino wrote:Da mi je znati sta si se ti nalozio na Lufthansu...?macan prvi wrote:
I kako ovo dokazuje da Lufthansa prima subvenciju?
Da ides i savijas definicije subvencija. Sta je i sta nije... gotovo SVE sto se dobija od drzave kao ustupak a sto drugi biznis ili individua ne dobija je SUBVENCIJA - TACKA. Zastitnicka politika ili ne, dobrotvorni razlozi ili ne... nebitno... sve je relativno...
Za ono gore citation needed sam se ogradio ranije rekavsi da nije zvanican izvor (jeli lazem?)... tako da to nisi morao ni spominjati, ali da mi je stalo, dostavio bih ti sta god hoces.Samo, reci citation needed ti ipak nije dovoljan argument da dokazes da ono sto je (nezvanicno) cited nije tacno...
Tvoj podsmjehivajuci stav mene sada malo iritira; uzgred posluzio si se istom taktikom citiranom od strane jeffa, apropo xyz-jevog koristenja svojih putovanja kao argumenata na zadatu temu... dakle "putujem 12 puta godisnje... star alliance..." ovo, ono...
A jeli mi to vazno za ovu temu, ili ocu li tebe ubijediti sta je subvencija mi nije toliko bitno.
Uzgred, dokazano ili ne, ja nemam sumnje da je Lufthanza bila na drzavnoj sisi kadli tadli... pa da je kapljica.
Jeli danas, ne mogu tvrditi, ali nije ni vazno...
Upravo suprotno je tvrđeno u postu na koji sam reagovao, zato je i krenula čitava priča.ahuseino wrote:Mislim da olako razumijes subvencije.macan prvi wrote:Onda ti preporučujem da prije postanja čitaš i tekstove koje citiraš i ono što ja pišem.Barack wrote: Nisam niti čitao taj tekst, samo sam kopirao podnaslov u kojem ne piše to 'kako neslužbeno doznajemo' i stavio link članka.
Ti jesi tvrdoglav ali nisi nepismen, imaš google, ukucaj nekoliko tagova i dobit ćeš odgovor na pitanje u vezi linkova, ako ne želiš, samo mi reci jel ti stvarno još uvijek misliš kako je prosto nemoguće da njemačka vlada daje subvencije Lufthansi?![]()
Potražiš li na googleu dobija li Lufthansa subvencije njemačke države, ne samo da nećeš naći da ih dobija, nego da se stalno žali na subvencije drugim aviokompanijama (npr. ovdje često spominjanom Ryanairu).
http://presse.lufthansa.com/de/politikb ... ilfen.html
To, naravno, ne znači da oni takve subvencije ne bi rado primili kad bi bilo dozvoljeno da vlade tek tako daju novac. I hajd opet da ponovim: ja moguće subvencije u sivom pravnom području ne negiram, ja sam samo reagovao na postove u kojima se tvrdi da Lufthansini čelnici idu u Bundestag moliti za novac
kojeg onda čak i dobiju
i da će njemačka Vlada subvencionirati pilotske plate
. I ni na šta drugo.
Ogromna vecina subvencija na corporate nivou, nije PLACENA parama iz drzavnog dzepa (sto je neko iskamcio), nego ogromnom vecinom oprostena u vidu taxenih olaksica, tarifa itd...
Tako da je potpuno nebitno na koji nacin su ostvarili olaksicki dobitak (creative accounting)...
Ponavljam, ko ima dokaz da je ovo tačno, slobodno nek ga postavi. Ja sam reagovao na ovo i rekao da se ovo u Njemačkoj ne radi. Niko na ovom topicu ne isključuje druge oblike davanja novca kompanijama; ja također nisam nikad rekao da to nije moguće i ako pročitaš ono što sam pisao, vidjet ćeš da je tako.xyz101 wrote:hmm.. .jefferson wrote: Austrian? Preuzela Lufthansa iza koje stoji ekonomija vrijedna 3 triliona (ili biliona po Evropski) dolara.
Negativno ne posluje 90% kompanija, ali i ako posluje iza njih stoje jaca ekonomija od BH ekonomije. Npr. Iza CSA stoji ekonomija od 300 milijardi dolara koja je clanica EU, i koja ima zivotni standard danas veci nego neke stare clanice EU. !
ja kao glob mali investitor znam otprilike koje su kompanije profitabilne, a koje nisu.
samo sam bubnuo o ceskoj i austrijskoj kompaniji.(chitao sam o austrian air prije nekoliko god; eto u medjuvremenu su prodati)
ali ekonomske statistike su za sve aviokompanije svijeta prilicno iste.
one se jedva odrzavaju na vodi.
njihov profit margin je izuzetno nizak.
cak i tvoja 'svemocna' lufthansa dobija redovno subvencije od njemacke drzave.
znaci, sami kao kompanija ne mogu da opstanu, nego svakih par godina pokucaju na vrata njemackog bundestaga da im udijele par (milijardi) pfeninga..
sto se svega ostalog tice, prilicno se slazem s tobom.
kada je zemlja siromasna onda se prioriteti moraju pazljivije birati.
ali radi se o principu i vjerovatno o inatu.
eto rep srpska ima sky srpska koja je dno-dna mogucih aviokompanija.
ali doki i njih isplacuje.
inat.
princip.
zovi kako hoces.
radi se o nasem karakteru.
pozdrav
Odlično. Onda se slažeš s onim što sam tvrdio na svim prethodnim stranicama.Barack wrote:Lufthansa nije gubitaš tako da joj za sada kucanje na vrata Bundestaga nije potrebno, riječ je o najvećoj i najjačoj europskoj aviokompaniji
Šta će biti u budućnosti ne možeš znati jer nemaš kristalnu kuglu (meni je indikativno da se i u trenutnoj ekonomskoj krizi govori o masivnim subvencijama proizvođačima automobila, a na ovoj temi takvo nešto za Lufthansu niko nije postiraoBarack wrote:, subvencije njemačke vlade prema lufthansi usprkos tome postoje, primjerice aerodrom u nacionalnom vlasništvu koji se nalazi u Munchenu, na njega Lufthansa ima prioritete koji se i u drugim slučajevima nazivaju nikako drugačije doli subvencije, a po logici bolje spriječiti nego liječiti, jer u trenutku kada Lufthansa zaista dođe u probleme, i kada im bude zatrebala pomoć, kolega nije mnogo pogriješio, pokucat će na vrata bundestaga i tražiti ne milijardu feninga nego milijardu €, i ti možeš vjerovati ili ne moraš, ali će dobiti sve do jedne lipe.
Ne slažem se s njim jedino po pitanju 'profit margina', to što je vječito nizak je više stvar takoreč lijepo uređenih 'annual reporta' odnosno smanjenja poreza na dobit i divdende također, odnosno tako je zbog toga što se ne čeka 31.12. da bi se uložio dobitak u proširivanje kompanije i kupovanje tvrtki kceri, ili kupovanjem i narudžbom novih aviona, u kratko - forsiranjem pravljenja troškova.