KatarinaKosaca wrote:bihpatriot wrote:Odes na izbori.ba, i provjeris koliko ima SDP ima vijecnika - po opcinama, kantonima, entitetima, drzavi - i dobijes gdje sprovodi ideju socijaldemokratije.
Najvece zlo u BiH jeste naciJonalizam - troglava konstrukcija BosnjakiZam+Rvatstvo+SrBstvo oliceno u poznatim nam strankama - to je uteg koji nas drzi na dnu. Jedina ozbiljnija alternativa tomu jeste socijaldemokracija.
Kao sto rekoh, SDP nije savrsenstvo u svim aspektima, ali kada bi uspjeli razbiti gornju cvrstu konstrukciju, ja bih bio zadovoljan i smatrao da su svoju misiju ispunili. A tek nakon toga bih za ispunjenje socijalnog programa (ukoliko SDP ne bi polucio rezultate) trazio alternativu u drugim socijaldemokratskim strankama.
Dakle, cilj je slomiti konstrukciju, a onda raditi na drugim stvarima. "Step-by-step" sto bi rekal Ameri...

ti meni napriča neku neučenu priču bla, bla, a ja te fino pitala šta ima od socijaldemokratske ideje, i opet mi nisi odgovorio. Naravno da nisi, jer je nema. To je tamo nepoznanica y. SDP-ovci samo pričaju kako je prije bilo divno i super (nekima zaista jeste), ali uopće docijaldemokratska ideja nije ni objašn jenja, a kamo li aplicirana.
O ostavkama kao moralnim činovima što je praksa drugih europskih socijaldemokratskih stranaka i ne govorim
Dakle, SDP se samo takao zove.
A ja opet kazem uopce me boli briga sta SDP ima od socijaldemokratske ideje u ovom trenutku - dovoljno mi je da je njihov oficijelni program a-naciJonalizam. U ovom trenutku je bitno da upravu preuzme netko ko nije iz naciJonalistickog miljea - "konstrukcije".
Tek poslije toga, korak drugi, bi trebao biti kritiziranje ili ne SDP-a po nekim drugim osnovama. Razmatranje druge alternativne opcije.
Trenutno vidim SDP kao jedinu opciju koji ima bar male sanse da se suprotstavi naciJonalistickim elitama, nazalost, jer druge stranke is socijaldemokratskog-gradjanskog kruga nemaju bas neke velike sanse.
Step-by-step, idealna politicka opcija ne dolazi od jedanput, vec se stvara, a prvi korak je SDP, u trenutnoj situaciji . Poslije toga, mogu druge SD stranke.