Dejton II

Post Reply

Dejton II

Da
53
75%
Ne
18
25%

Total votes: 71

MuaDib

#151 Re: Dejton II

Post by MuaDib »

nenadd wrote:Nema mira u Bosni dokle god je u glavama Bosanaca vi, mi i oni. Ne dao nama Bog da udjemo u EU s tom sklopkom u glavi. Da u ovoj Bosni postoji samo jedan posto Bosanaca mislim da bi bili dovoljni da pokrenu promjene. Ne moze se Bosnjak zvati Bosancem a ne odricati se svoga u korist Bosne. Ne moze Hrvat reci da voli Bosnu a ne praviti ustupke Bosnjacima. Srbi su u poziji da se trebaju moliti, i ako ste za Bosnu, sudrzavnici zajednicke nam drzeve jedne i jedine Bosne i Hercegovine, onda izvolite praviti ustupke nasoj odmetnutoj braci. Kome do sada nije jasno da smo mi Bosanci jedan narod, i da se samo mi kao jedan narod, mozemo izboriti za zdravu buducnost nase djece, lijepo ga molim da ne izlazi na izbore za dobrobit buducih generacije Bosanaca i Hercegovaca.
Najjednostavnije receno, ko kod da stavlja svoju naciju ispred drzave unistava miran san svoje Bosnjacke, Hrvatske i Srpske djece. Jesu li to nasa djeca zasluzila?
Pametnom dosta, a budale nek se raspravljaju!
Dosta smo se vadili na crnu historiju i ratove, konačno trebamo sjesti i naučiti lekciju iz svoje prošlosti.
Jer Bosna i Hercegovina neće biti mirna dok se ne počne uvažavati mišljenje svih u ovoj zemlji.
popajic

#152 Re: Dejton II

Post by popajic »

@blackepeace
I Evropljani se dijele na vi, mi i oni. Imaš Njemce, Francuze, Grke, Rumune, Mađare itd. Evropa ne suzbija nacionalnosti, naprotiv.
Oooo, to je sasvim druga vrsta nacionalnosti, drzavotvorna (nacija= drzava) ne etnicka !
Etnicka ubi,a ova prva je normalni patriotizam. Kod nas, zbog naprasne zadojenosti etno nacionalizmom,malo ko vise uopste misli na BIH.

Ali, kad pricamo o tom imaginarnom Daytonu II- ko ce uopste sjediti za stolom i u nase ime po drugi put mundjariti?
Imam ovakvu viziju:
Sjede Tihic ( a la Alija), Dodik (a la Milosevic), Covic (a la Franjo)
Glavni "sudija" je neko ko predstavlja MZ, sa vrlo malo znanja o situaciji u BIH, ali sa debelim ovlastima u rukama.
Dodik: o svemu se mozemo dogovoriti osim ponistenja imena RS-a, ili nedaj boze ukidanja !
Tihic: ma daj,sta se odmah palis...idemo na kompromis- neka ostane sve kako i jeste !
Dodik: i nema nabacivanja centralizacije drzave...
Tihic: shvati i ti mene...moram imati pricu za narod.Znas i sam da je dobro ovako kako je.
Covic: cekajte braco, pa nismo ni mi repa bez korijena.Moramo dobiti bar 25% teritorija u obliku najmanjeg entiteta
Tihic: dobro,nije pravedno,ali kad ste me tako pritisli - evo ruke !
( pri tom ispod stola vadi poklon za Dodika, po ugledu na Aliju kad je darivao Krajisnika)

I tako stavku po stavku...u@ebase i ovo malo preostale drzave.
Izjave za javnost (nas budaletine):
Pod straaasnim pritiscima smo morali praviti kompromise.
Nije pravedno - ali bar se ne puca !Mirno spavajte !
I vuk sit i ovce na broju.
Abacija

#153 Re: Dejton II

Post by Abacija »

popajic wrote:
@blackepeace
I Evropljani se dijele na vi, mi i oni. Imaš Njemce, Francuze, Grke, Rumune, Mađare itd. Evropa ne suzbija nacionalnosti, naprotiv.
Oooo, to je sasvim druga vrsta nacionalnosti, drzavotvorna (nacija= drzava) ne etnicka !
Etnicka ubi,a ova prva je normalni patriotizam. Kod nas, zbog naprasne zadojenosti etno nacionalizmom,malo ko vise uopste misli na BIH.

Ali, kad pricamo o tom imaginarnom Daytonu II- ko ce uopste sjediti za stolom i u nase ime po drugi put mundjariti?
Imam ovakvu viziju:
Sjede Tihic ( a la Alija), Dodik (a la Milosevic), Covic (a la Franjo)
Glavni "sudija" je neko ko predstavlja MZ, sa vrlo malo znanja o situaciji u BIH, ali sa debelim ovlastima u rukama.
Dodik: o svemu se mozemo dogovoriti osim ponistenja imena RS-a, ili nedaj boze ukidanja !
Tihic: ma daj,sta se odmah palis...idemo na kompromis- neka ostane sve kako i jeste !
Dodik: i nema nabacivanja centralizacije drzave...
Tihic: shvati i ti mene...moram imati pricu za narod.Znas i sam da je dobro ovako kako je.
Covic: cekajte braco, pa nismo ni mi repa bez korijena.Moramo dobiti bar 25% teritorija u obliku najmanjeg entiteta
Tihic: dobro,nije pravedno,ali kad ste me tako pritisli - evo ruke !
( pri tom ispod stola vadi poklon za Dodika, po ugledu na Aliju kad je darivao Krajisnika)

I tako stavku po stavku...u@ebase i ovo malo preostale drzave.
Izjave za javnost (nas budaletine):
Pod straaasnim pritiscima smo morali praviti kompromise.
Nije pravedno - ali bar se ne puca !Mirno spavajte !
I vuk sit i ovce na broju.
Potpuno se slazem s tobom. Samo ja bi izmijenio ovo zadnje u i ovce (narod) site i vukovi (politicari) na broju. :mrgreen:

Dejtona I, II, III, IV, itd. ce biti dok god se bude imalo sta pokrasti. Zato, sto nas prije pokradu i pobjegnu Kolumbu i Kvisku u komsiluk to bolje za nas.
Vukašin

#154 Re: Dejton II

Post by Vukašin »

popajic wrote:
@blackepeace
U Madjarskoj ili Grckoj, pa cak djelomicno u Njemackoj, i te kako vlada "etnicki" nacionalizam. Jedino su "drzvanotvorni" posto u tim drzvama jedna etnicka grupa ima jako veliku nadmoc. To je i ono sto nama odje vec preko 100 godina malo jebe zdrav razum. "Mi" smo preuzeli model nacije iz srednjoevropskog kulturnog kruga a nama je odje bio prije potreban "politicki" nacionalizam koji primjerice vlada u SAD-u.

Jedina razlika izmedju "nas" i primjerice Madjara/Rumuna/Slovaka (posto tu uvjek ima problema oko madjarske manjine) je cinjenica da u ove tri drzave vecina ljudi razmisljaju pretezno opet racionalno sto "odje" nije bio do sada slucaj. Eto to donosi EU..... ljudi prije svega gledaju racionalno kako poboljsat svoje licno ekonomsko stanje a to ide samo kroz mir,kooperaciju i tako dalje.
Vukašin

#155 Re: Dejton II

Post by Vukašin »

nenadd wrote:Kome do sada nije jasno da smo mi Bosanci jedan narod, i da se samo mi kao jedan narod, mozemo izboriti za zdravu buducnost nase djece, lijepo ga molim da ne izlazi na izbore za dobrobit buducih generacije Bosanaca i Hercegovaca.
"Mi" nismo i necemo nikada biti jedan narod. Za takve stvari je prekasno i previse "istorije" se desilo u BiH. Jedino sto potrebno u BiH je racionalno razmisljanje kod vecine gradjana. Primjerice vecina Srba u RS-u treba samo shvatiti da u iducih 100. godina nema nista od nekakve "nezavisne" RS i po tome slaba drzava BiH i te kako jebe njih same. To je sasvim dovoljno da se pokrenu stvari naprijed u BiH. Prestanite sa tom budalestinom o nekakvim Bosancima. Platz porez, postuj zakon, ne diraj komsiju i sve je u redu.
popajic

#156 Re: Dejton II

Post by popajic »

@vukasin
...ljudi prije svega gledaju racionalno kako poboljsat svoje licno ekonomsko stanje a to ide samo kroz mir,kooperaciju i tako dalje.
Naravno...kad se gleda-racionalno !
Mi gledamo kroz svaku drugu prizmu ( najvise nacionalnu !) osim racionalne."Rezulatati" vidljivi na svakom koraku !
(Uzgredno priznanje:budalastina ili ne, ja sam ti 100% Bosanac :D )
mark II

#157 Re: Dejton II

Post by mark II »

nenadd wrote:Nema mira u Bosni dokle god je u glavama Bosanaca vi, mi i oni. Ne dao nama Bog da udjemo u EU s tom sklopkom u glavi. Da u ovoj Bosni postoji samo jedan posto Bosanaca mislim da bi bili dovoljni da pokrenu promjene. Ne moze se Bosnjak zvati Bosancem a ne odricati se svoga u korist Bosne. Ne moze Hrvat reci da voli Bosnu a ne praviti ustupke Bosnjacima. Srbi su u poziji da se trebaju moliti, i ako ste za Bosnu, sudrzavnici zajednicke nam drzeve jedne i jedine Bosne i Hercegovine, onda izvolite praviti ustupke nasoj odmetnutoj braci. Kome do sada nije jasno da smo mi Bosanci jedan narod, i da se samo mi kao jedan narod, mozemo izboriti za zdravu buducnost nase djece, lijepo ga molim da ne izlazi na izbore za dobrobit buducih generacije Bosanaca i Hercegovaca.
Najjednostavnije receno, ko kod da stavlja svoju naciju ispred drzave unistava miran san svoje Bosnjacke, Hrvatske i Srpske djece. Jesu li to nasa djeca zasluzila?
To pitaj planere i egzekutore iz Srebrenice i drugih bosanskih gradova, prijatelju, besmisleno je govoriti u generalnim parametrima kad imamo konkretne događaje i razloge za ovolike probleme.
ex-1978

#158 Re: Dejton II

Post by ex-1978 »

Kada vidim da utopijski komentari, poput ovog nenadovog, dobijaju podršku, onda mi je jasno koliko smo daleko od realnosti života u BiH.

Svima je jasno da od te i takve priče - nema ništa. Ko to do sada nije shvatio, ja mu pomoći ne mogu. To je već medicinsko pitanje.
blackepeace

#159 Re: Dejton II

Post by blackepeace »

popajic wrote:Oooo, to je sasvim druga vrsta nacionalnosti, drzavotvorna (nacija= drzava) ne etnicka !
Ne postoji više vrsta nacionalnosti. Država = nacija, postoji samo u jednonacionalnim državama. BiH to nije, kao što nije Kipar i još dosta zemalja. U BiH nemaš jednu državotvornu iliti konstitutivnu naciju već 3.
Real Khan

#160 Re: Dejton II

Post by Real Khan »

blackepeace wrote:
popajic wrote:Oooo, to je sasvim druga vrsta nacionalnosti, drzavotvorna (nacija= drzava) ne etnicka !
Ne postoji više vrsta nacionalnosti. Država = nacija, postoji samo u jednonacionalnim državama. BiH to nije, kao što nije Kipar i još dosta zemalja. U BiH nemaš jednu državotvornu iliti konstitutivnu naciju već 3.
Postoji više tumačenja pojma nacije. Postoje anahrone teorije o naciji, npr. na Balkanu i zemljama nastalim iz bivšeg SSSR-a gdje se etnos (narod) automatski smatra nacijom... a postoje aktuelne i moderne teorije koje se ne baziraju na etnosu nego na pojmu DRŽAVLJANSTVA. Dakle, postoji više "vrsta" nacija...ovisno o tome kako ko tumači taj pojam. Tačno je da država u suštini označava naciju (prema modernim teorijama), ali to nema nikakve veze sa pitanjem da li je država "jednonacionalna" ili "višenacionalna" (ovdje ti je bolje koristiti pojmove monoetnička i višeetnička ili multietnička). Zaboravio si pomenuti primjer USA, koja je država-nacija (i to najjača u svijetu) a znamo kakva je etnička struktura u toj državi...Možemo spomenuti i Švicarsku kao državu-naciju (i to među najbogatijim u svijetu) bez obzira na činjenicu da su tamo 4 etničke skupine "državotvorne"... A što se tiče BiH, gdje ti vidiš 3 "nacije"? Navedi mi citat iz Ustava BiH koji kaže da u našoj državi postoje 3 nacije...Ja taj pojam nacije nigdje nisam našao u Ustavu BiH, niti sam pronašao definiciju pojma "konstitutivnosti"...ako si ti negdje to našao, molim te uputi me.
blackepeace

#161 Re: Dejton II

Post by blackepeace »

Real Khan wrote:
blackepeace wrote:
Postoji više tumačenja pojma nacije. Postoje anahrone teorije o naciji, npr. na Balkanu i zemljama nastalim iz bivšeg SSSR-a gdje se etnos (narod) automatski smatra nacijom... a postoje aktuelne i moderne teorije koje se ne baziraju na etnosu nego na pojmu DRŽAVLJANSTVA. Dakle, postoji više "vrsta" nacija...ovisno o tome kako ko tumači taj pojam. Tačno je da država u suštini označava naciju (prema modernim teorijama), ali to nema nikakve veze sa pitanjem da li je država "jednonacionalna" ili "višenacionalna" (ovdje ti je bolje koristiti pojmove monoetnička i višeetnička ili multietnička). Zaboravio si pomenuti primjer USA, koja je država-nacija (i to najjača u svijetu) a znamo kakva je etnička struktura u toj državi...Možemo spomenuti i Švicarsku kao državu-naciju (i to među najbogatijim u svijetu) bez obzira na činjenicu da su tamo 4 etničke skupine "državotvorne"... A što se tiče BiH, gdje ti vidiš 3 "nacije"? Navedi mi citat iz Ustava BiH koji kaže da u našoj državi postoje 3 nacije...Ja taj pojam nacije nigdje nisam našao u Ustavu BiH, niti sam pronašao definiciju pojma "konstitutivnosti"...ako si ti negdje to našao, molim te uputi me.
Nisi me razumio. Mislio sam da jedan čovjek ne može imati više nacionalnosti. Možda sam se pogrešno izrazio. A to da ima različitih država je poznata stvar.
Meni ne treba Ustav da bi tumačio stvari koje su opšte poznate i funkcionišu godinama. Time neka se bave stučnjaci veći od tebe i od mene. U Ustavu ne mogu naći ni to da je selo skup kuća pa jeste. Nije ti ustav enciklopedija da se iz njega edukuješ.

(sad napiši kako niko u ovoj državi ne zna ništa tumačiti a ti znaš jer radiš blablabla)
Real Khan

#162 Re: Dejton II

Post by Real Khan »

blackepeace wrote:
Nisi me razumio. Mislio sam da jedan čovjek ne može imati više nacionalnosti. Možda sam se pogrešno izrazio. A to da ima različitih država je poznata stvar.
Meni ne treba Ustav da bi tumačio stvari koje su opšte poznate i funkcionišu godinama. Time neka se bave stučnjaci veći od tebe i od mene. U Ustavu ne mogu naći ni to da je selo skup kuća pa jeste. Nije ti ustav enciklopedija da se iz njega edukuješ.

(sad napiši kako niko u ovoj državi ne zna ništa tumačiti a ti znaš jer radiš blablabla)
Namjerno neću govoriti "kako niko u ovoj državi ne zna ništa tumačiti", a ja znam "jer radim blablabla", nego ću ti reći da mnogi drugi to ne znaju jer nemaju pojma, a žele na bilo koji način ispasti pametni, pa onda defeciraju (serendaju) po raznim forumima, a široke narodne mase to čitaju i primaju zdravo za gotovo... i tako nam se glupost pojedinaca širi i prenosi poput svinjske gripe... Ma nisam ja tebe pogrešno razumio i ne samo da si se pogrešno izrazio, nego i pogrešno misliš poput miliona naših sugrađana...
Sad ti meni reci da su milioni građana u pravu jer ih je više, a moje mišljenje je "usamljeno" i stoga nerelevantno...onda ću ja tebi reći kako ispade po tvojoj logici da su i muhe u pravu jer ih je više, pa bi i ljudi trebali jesti govna...zar ne?
nenadd

#163 Re: Dejton II

Post by nenadd »

To pitaj planere i egzekutore iz Srebrenice i drugih bosanskih gradova, prijatelju, besmisleno je govoriti u generalnim parametrima kad imamo konkretne događaje i razloge za ovolike probleme.[/quote]

To sto se desilo ne moze se promjeniti. Buduci da ne mozes preci preko toga imam jedan prijedlog. Izvrsimo kolektivnu eutanaziju pa nek nas povjest zapamti kao narod koji se toliko mrzio da je nestao sa lica zemlje.
oksigen

#164 Re: Dejton II

Post by oksigen »

Andrej4MRN7H wrote:
bravo nenade!
Meni ponovo,stalno i iznova , na pamet pada ,YUGA... A Vama ?
Ako se neko jos sjeca, to je bila fina zemljica u kojoj su zajedno, ipak lijepo, zivjeli narodi slovenskog porjekla ,iako su pripadali razlicitim religijama .Cini mi se da je ''pregulila'' 90-e da bi vec odavno imali ''standard'' za EU .
Za nekoga je to bio los primjer slovenske zajednice .I iole objektivan posmatrac moze primjetiti da su se ''drobile'' samo one.... slovenske zajednice naroda .
Npr . Velika Britanija ,Spanija, Francuska , Italija, Belgija... NE !? Iako je i u njima bilo i ima mnogo nasilja u cilju separacije .
Moje misljenje je da nam se zato cini da ni sam Zapad ne zna, sta sa BiH .
Ako bi to bila dobra prosperitna i dobra drzava ,u kojoj TROJICA zive slozno, opet bi mogla bi postati neugodan primjer !
Mozda bi im bilo zgodnije da je ''ostave'' ,da svojim primjerom pokazuje upravo suprotno, i da ostalim '' gadi'' ,bilo kakve slicne ideje.
Prije stotinjak godina u Evropi je bio jak pokret panslavizma i himna ''Hej sloveni'' je bila upravo njegova himna .Problem je bio multikofesionalnost slovena...i bi YUGA (zemlja s pocetka ovog mog komentara ), kada smo zaklali vola za kilu mesa .
Da li im dati , da nam pisu Dejton II, ili ...?
ex-1978

#165 Re: Dejton II

Post by ex-1978 »

Za sve je kriv Maradona i kada nas oni njegovi izbaciše iz četvrt finala u Italiji 1990. godine. :-)
nenadd

#166 Re: Dejton II

Post by nenadd »

ex-1978 wrote:Kada vidim da utopijski komentari, poput ovog nenadovog, dobijaju podršku, onda mi je jasno koliko smo daleko od realnosti života u BiH.

Svima je jasno da od te i takve priče - nema ništa. Ko to do sada nije shvatio, ja mu pomoći ne mogu. To je već medicinsko pitanje.
Ako znas drugi izlaz iz ove ,,tme i tmuse neprebolne,, ti reci. Sto se tice medecinskog pitanja, mislim da se zbog nas u Bosni mora izmisliti novo psihicko oboljenje koje ce se zvati Hronicni mrznjitis i extremni glupitis. Kao da ja ne znam da je moj komentar utopijski i nazalost jedini moguci ako hocemo da sacuvamo Bosnu. Raduje mo vidjeti da imam istomisljenika to mi daje nadu da ce se za jedno dvadeset godina njihov broj znatno uvecati i mozda vise necemo pricati o utopijama.
Real Khan

#167 Re: Dejton II

Post by Real Khan »

ex-1978 wrote:Za sve je kriv Maradona i kada nas oni njegovi izbaciše iz četvrt finala u Italiji 1990. godine. :-)
Ma jok...Za sve je kriva Eva (Hava) koja je nagovorila Adama (Adema) da ubere onu glupu jabuku... ili je pak bila to zmija (guja) :D
nenadd

#168 Re: Dejton II

Post by nenadd »

]

Ma jok...Za sve je kriva Eva (Hava) koja je nagovorila Adama (Adema) da ubere onu glupu jabuku... ili je pak bila to zmija (guja) :D[/quote]

Vi ste najpametniji. Udri brigu na veselje pa sta bude nek bude.
blackepeace

#169 Re: Dejton II

Post by blackepeace »

nenadd wrote:Ako znas drugi izlaz iz ove ,,tme i tmuse neprebolne,, ti reci.
Rješenje je današnje stanje ili razlaz. Nema treće.
Hoćete život u troje ili nećete.

Teorija: hoću suživot ali da bude ovako kao je mislim, ne prolazi. Prilagodi se. To je poenta suživota.
GospodinBG

#170 Re: Dejton II

Post by GospodinBG »

ex-1978 wrote:Za sve je kriv Maradona i kada nas oni njegovi izbaciše iz četvrt finala u Italiji 1990. godine. :-)
Za sve je kriv Dejo, covek ulazi sa klupe neobrijan na cetvrtfinale svetskog, i promasuje gol sa 5 metara u produzecima :( :D

Sto se tice ove price o nacijama, mnogo teoretisanja, fakat je da velika vecina ljudi ne zeli da se deklarise da je po nacionalnosti Bosanac. Moze se to dekretom nasilno uspostaviti na popisu, ali to ne bi imalo smisla.

Moze neko reci kako to moze u USA...da, ali BIH nije Amerika, ono je najmocnija drzava sveta, sa jakom propagandom u tom smislu, svako zeli da postane Amerikanac bez obzira na pretke. Malo toga objedinjuje ljude u Bosni da bi oni svi postali jedna nacija, to je dug i zahtevan proces pomirenja i uspostavljanja zajednickih ciljeva. Ne moze se biti jedna nacija a mesanje izmedju naroda skoro da ne postoji, mesani brakovi zadnjih 15 godina su prava retkost...prvo to treba da se promeni.
oksigen

#171 Re: Dejton II

Post by oksigen »

...hm, rjesenje ..
U jedno sam siguran, rjesenje kakvo god bilo, mozemo pronaci jedino mi koji ovdje zivimo .Ko god nam ga sa strane bude trazio ''ugraditi ce '' sebe , i primarni ce biti njegovi interesi a ne nasi.
Ja stvarno ne znam za primjer, da je nekoj drzavi neko drugi pisao ustav . Zavrtanje ruku, ''holbrukovanje'', karantin, su perverzan nacin za pisanje ustava .
Ustav dobijen na taj nacin , svakako bi prvo ,trebalo probati na bijelim misevima.
To moramo uraditi sami . A kako i do kad ?
Pa koliko god je poterebno.
Last edited by oksigen on 02/09/2009 12:38, edited 1 time in total.
mark II

#172 Re: Dejton II

Post by mark II »

blackepeace wrote:
nenadd wrote:Ako znas drugi izlaz iz ove ,,tme i tmuse neprebolne,, ti reci.
Rješenje je današnje stanje ili razlaz. Nema treće.
Hoćete život u troje ili nećete.

Teorija: hoću suživot ali da bude ovako kao je mislim, ne prolazi. Prilagodi se. To je poenta suživota.
Pa naravno kompromis i prilagođavanje je priznati genocid i njegove rezultate, zar ne, pomiriti se sa genocidnom tvorevinom nastalom demokratskim procesima masovnih egzekucija i raseljavanja. Mislim da je najbolje da se ti i tebi slični raziđete. Čim proglasite razlaz, SAD, EU, OIC i vascijeli svijet će vas priznati, dirljivo se radujući kako su hrabri republikosrpskovci napravili državu koja je uzor u poštivanju narodne volje (smaknuti u genocidu nisu narod, pa se ovo ne odnosi na njih) i demokratije. Ne, ja mislim da se ti i slični tebi trebate razići, pa se raziđite :D
oksigen

#173 Re: Dejton II

Post by oksigen »

mesanje izmedju naroda skoro da ne postoji, mesani brakovi zadnjih 15 godina su prava retkost...prvo to treba da se promeni.[/quote]
Dekretom?
Last edited by oksigen on 02/09/2009 12:35, edited 1 time in total.
GospodinBG

#174 Re: Dejton II

Post by GospodinBG »

oksigen wrote:
mesanje izmedju naroda skoro da ne postoji, mesani brakovi zadnjih 15 godina su prava retkost...prvo to treba da se promeni.
Dekretom?[/quote]

Ne, dobrim sexom :wink:
oksigen

#175 Re: Dejton II

Post by oksigen »

U troje ? Hehehe
Post Reply