Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
-
Basta
#151 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Pa ljudi moji problem je ovde jako dubok. Ova dvojica ubica su bili mala djeca kad je doslo do rata u BiH. Odrasli su i odgojeni u duhu oruzja, pucnjave, brutalnosti... Pa kad se na to doda neimastina, slabe plate, skupoca...
Dakle ovi momci su samo zrtve svega sto nam se izdesavalo od rata pa naovamo. Ovde je zamene iskljucivi krivac vlast. Ona treba da razmislja o svojim gradanima, o djeci koja nisu prevazisla ratne strahote, o ljudima sa ratnim sindromima ... Vlast je ta koja treba ojacati nadzor ovih ljudi, traziti rjesenja, voditi kartoteke, datoteke o takvim gradanima, nuditi rjesenja... Vlast je ta koja treba da se brine za bolje sutra omladine u pozitivnom smislu, jer tako jaca drzavu u buducnosti. Jedino sto vlast nudi je gradnja zatvora. Pa to nerjesava probleme. Pojavit ce se opet neki ljudi koji ce ubijat iz dosade, ni izcega...
Dakle ovi momci su samo zrtve svega sto nam se izdesavalo od rata pa naovamo. Ovde je zamene iskljucivi krivac vlast. Ona treba da razmislja o svojim gradanima, o djeci koja nisu prevazisla ratne strahote, o ljudima sa ratnim sindromima ... Vlast je ta koja treba ojacati nadzor ovih ljudi, traziti rjesenja, voditi kartoteke, datoteke o takvim gradanima, nuditi rjesenja... Vlast je ta koja treba da se brine za bolje sutra omladine u pozitivnom smislu, jer tako jaca drzavu u buducnosti. Jedino sto vlast nudi je gradnja zatvora. Pa to nerjesava probleme. Pojavit ce se opet neki ljudi koji ce ubijat iz dosade, ni izcega...
- Train to Bombay
#152 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Još uvijek ovaj porazan broj stoji na vrhu. Raspravljati o smrtnoj kazni u dvadeset prvom stoljeću, pritom biti za nju, govori dosta toga. Nikad naprijed, nikad normalni, nikad civilizirani.
- int21
#153 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Ako smrtna kazna nema efekta na kriminalce, onda nece imati ni bilo koja druga. A oni par postotaka kojih se rehabilituju, mozda im se moglo pomoci i bez zatvora.
Sto znaci, kriminalac je kriminalac. Uopste me ne interesuju njegova prava, zelje, mastanja. Ako mislis da je bolje da si kriminalac onda drustvo koje hoce da zivi posteno, ima vise prava nego ti. Cisto zato sto ne ugrozavaju zivot, zdravlje ili imovinu drugog lica. Zakljucak, kriminalci nemaju prava jer ne postuju druge ljude. Tacka.
Smrt, istrazivanje, paljenje, sta god. Samo da ih se istrijebi, ako vec nece na rehab.
Sto znaci, kriminalac je kriminalac. Uopste me ne interesuju njegova prava, zelje, mastanja. Ako mislis da je bolje da si kriminalac onda drustvo koje hoce da zivi posteno, ima vise prava nego ti. Cisto zato sto ne ugrozavaju zivot, zdravlje ili imovinu drugog lica. Zakljucak, kriminalci nemaju prava jer ne postuju druge ljude. Tacka.
Smrt, istrazivanje, paljenje, sta god. Samo da ih se istrijebi, ako vec nece na rehab.
- d700
#154 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Mozes vezati komotno, jer u jednoj studiji je dokazano da u skandinavskim zemljama ima -po glavi- vise oruzja nego sto je to slucaj u americi (U procentualnom pogledu, ljudi vole loviti). Dakle broj ubistava je -ako ce mo posjedovanje oruzja uzeti kao slicnu predispoziciju- je u tim zemljama daleko manji. I to bez smrtne kazne. ZAsto to, ? Zato sto imaju drustven zivot na visokom nivou...micki125 wrote:...
ne znam šta hoćeš reći, no porediti ameriku i švedsku je pomalo smiješno.
I ovo je jedan dokaz, da smtrna kazna nema zastrasujuci efekat i da je primatno rijesiti probleme u drustvenoj zajednici.
U americi postoji velik posebno protiv latino-amerikancima ili crnaca. Gradski zivot, organizovan u kvartovima gdje postoje neke gdje i policja treba debelo da stisne da udje, se organizije kroz kriminal. Idoli te dijece naravno nemogu biti uspjecni ljudi, nego vodje ulicnih gangova, kriminalci koji su po tim arsinima "uspjesni". U tom milijeu raste kriminal, spremnost za ubistvo.....a tu nepostoji strah od smtrne kazne. Zasto? I onako mu je zivot propao, i onako nije imao sanse da postigne nesto bolje.
Ko je jednom "zalutao" u St.Louis-u, SAD, zna o cemu pricam.
Ako zelis lijeciti simptome, onda je smtrna kazna idealna. Ali lijeciti simptom neznaci lijeciti bolest. I ostajem i dalje pri tome: Sa smrtnom kaznom se de fakto amnestiraju samo oni, koji su odgovorni za to stanje. Bez obzira da li je to St. Louis ili Beograd ili Sarajevi...
-
JohnGotti
#155 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
On je kriminalac, a ti si pojedinac.
Elem, jasta, spaliti covjeka strujom, ili napuniti olovom. Problem rijesem. Prigodno.
Samo, eto, mozda bi sutra nekome palo na pamet da i manje "grijehe" tako rjesava. Sto da ne, ne svidja mi se kako hoda - baaam - nema ga vise; ne svidja mi se kako misli, pravo me nervira - ode glava, rijesen problem; masovne gorbnice sirom svijeta su pune primjera, zato sto je neko mislio da ima pravo da odredjuje sta je pravo, a sta nije, i koga za glavu treba skratiti...
Elem, jasta, spaliti covjeka strujom, ili napuniti olovom. Problem rijesem. Prigodno.
Samo, eto, mozda bi sutra nekome palo na pamet da i manje "grijehe" tako rjesava. Sto da ne, ne svidja mi se kako hoda - baaam - nema ga vise; ne svidja mi se kako misli, pravo me nervira - ode glava, rijesen problem; masovne gorbnice sirom svijeta su pune primjera, zato sto je neko mislio da ima pravo da odredjuje sta je pravo, a sta nije, i koga za glavu treba skratiti...
- int21
#156 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Nisam rekao da treba ljude paliti strujom zato sto hodaju kako hodaju ili kako misle. Ali ako pravis stetu drugim ljudima, ako im ugrozavas zivot ili zdravlje, pali.
Je li ti mislis da neko ko radi i crnci da bi prezivio treba da ima ista prava ili tretman kao neko ko krade i ne radi nista. Ili jos gore mlati ljude ili ubija.
To je drugi problem ako ti ubijes nekog ko ne hoda kao ti. Onda si ti taj kriminalac. I opet problem rijesen.
Mozda smrtna ili bilo kakva druga kazna nemaju efekta na odredjeni postotak kriminalaca. Ali ja hocu reci da ti ljudi nista ne zasluzuju, a najmanje to da leze u zatvoru i da ih hranim ja koji radim ko konj i zivim posteno. Posteno govoreci, ti kriminalci nisu u stanju da u zatvoru zarade svoje odrzavanje.
Je li ti mislis da neko ko radi i crnci da bi prezivio treba da ima ista prava ili tretman kao neko ko krade i ne radi nista. Ili jos gore mlati ljude ili ubija.
To je drugi problem ako ti ubijes nekog ko ne hoda kao ti. Onda si ti taj kriminalac. I opet problem rijesen.
Mozda smrtna ili bilo kakva druga kazna nemaju efekta na odredjeni postotak kriminalaca. Ali ja hocu reci da ti ljudi nista ne zasluzuju, a najmanje to da leze u zatvoru i da ih hranim ja koji radim ko konj i zivim posteno. Posteno govoreci, ti kriminalci nisu u stanju da u zatvoru zarade svoje odrzavanje.
-
JohnGotti
#157 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Ma joook, kakvi daleko... niko ne gleda kako da oduzme oruzje ovim malim krimosima, nego svi hoce da daju sto vece ovim velikim, pravim, na vrhu... tu ne zelis da tvoj djeca rastu. Sve ovo je kao vrtic, jos uvijek.
S aspekta drustva kao cjeline, pojedinacna ubistva su nebitna. Ruzno se covjek osjeti, mozda, kako ko, ali zivot ide dalje... kad te spakuju u Ausvic, Gulag, Goli otok ili Gvantanamo, na pravdi boga, osjetices...
Elem, da ne dosadjujem ni sebi ni drugima vise, odo' ja...
S aspekta drustva kao cjeline, pojedinacna ubistva su nebitna. Ruzno se covjek osjeti, mozda, kako ko, ali zivot ide dalje... kad te spakuju u Ausvic, Gulag, Goli otok ili Gvantanamo, na pravdi boga, osjetices...
Elem, da ne dosadjujem ni sebi ni drugima vise, odo' ja...
- d700
#158 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
S ovim fantasticnim izlaganjem zavrsavam svoje ucesce u ovoj zanimljivoj diskusiji. Statistike i studije ukazuju jasno da smrtna kazna nema zastrasivajuci efekt. Ukoliko neko -iznad svog vlastitog misljenja- dokaze objektivno da navedeno nije slucaj, spreman sam revidirati svoje misljenje. Do tada, ugodno diskutovanje...JohnGotti wrote:....
-
to je to
#159 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Evo da se malo odmaknemo od naučnih studija (u koje vjerujem jer nema oprečnih agrumenata) i vratimo se našoj stvarnosti.
Čak da se i uvede smrtna kazna, ko su ti koji će je dosuđivati i na osnovu kojih kriterija? Pa ako sada nismo zadovoljni radom pravosuđa ( a nismo !) zašto bi sa smrtnom kaznom bilo drugačije? Ili ti misliš promjeniti cijeli sistem sa uvođenjem smrtne kazne što tek predstavlja UTOPIJU. Vjerovatno si gledao/la emisije u kojima se pričalo o čovjeku koji je ukrao vreću krompira i završio u zatvoru. Znači neko ga je osudio, po zakonu, zbog krađe. A kao što i sam znaš, mnogo je onih koji su puno više ukrali pa nikom ništa. Na njih očito taj isti zakon nije primjenjiv. Tako bi ti bilo i sa smrtnom kaznom, zapravo još gore. Pa čak i da promjenimo sve sudije i tužioce šta nam ostaje? Diplomirani pravnici sa sarajevskog Univerziteta (čast izuzecima!). Pa neko već spomenu skandal na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Zamisli koliko je pravnika diplomiralo i na koji način a oni su ti koji čine pravosudni sistem zemlje. Ako je on/ona do diplome došao putem mita, korupcije, rodbinskih i prijateljskih veza, zašto misliš da će sutra, u sudnici, biti visoko moralna osoba? Zašto misliš da će studenti koji su znali za svu tu korupciju i kriminalne radnje na fakultetu i nisu učinili ništa da je zaustave, sutra u sudnici imati hrabrosti da dignu svoj glas protiv kriminala?
Čak i da podržavam tvoju tezu o "korisnom" učinku smrtne kazne (samo u cilju ove diskusije - da se ogradim), za njenu primjenu bi morali biti uspostavljeni uslovi savršenog pravosudnog sistema. A ako imaš savršen pravosudni sistem ( što je opet utopija u našim uslovima), tada ti smrtna kazna i ne treba jer će taj isti sistem preventivno djelovati na potencijalnog počinioca prije nego dođe u situaciju počiniti ubistvo koje bi bilo kažnjeno smrtnom kaznom (kao što znamo velika većina ubica i kriminalca "karijeru" su počinjali sa sitnim prestupima).
Uzroci se mogu spriječiti samo angažavnjem cijele zajednice, porodice, škole. Uveden je zakon da maloljetnici ne mogu biti vani poslije 11 sati. Da li si vidio/čuo da je neko kažnjen zbog nepoštivanja tog zakona. Ja nisam. A sigurno ima onih ispod 18 na ulicama Sarajeva i puno poslije 23 sata. Da li si čuo za slučaj roditelja koji su kažnjeni zbog zanemarivanja djeteta? Ja nisam.Da li si čuo da za roditelje koji su kažnjeni jer ne šalju djecu u osnovnu školu? Ja nisam.
I nije samo da nema policajaca da šetaju ulicama. Tu su i socijalni radnici koji su se pretvorili u kancelarijski namještaj (i ovdje naglašavam - čast izuzecima!), nema ih ne terenu, ne bave se stvarnim problemima. Pa i fakultet za socijalni rad upisuju većinom ona oni koji nemaju gdje drugo.
I ti tvrdiš da bi smrtna kazna popravila situaciju..........
Čak da se i uvede smrtna kazna, ko su ti koji će je dosuđivati i na osnovu kojih kriterija? Pa ako sada nismo zadovoljni radom pravosuđa ( a nismo !) zašto bi sa smrtnom kaznom bilo drugačije? Ili ti misliš promjeniti cijeli sistem sa uvođenjem smrtne kazne što tek predstavlja UTOPIJU. Vjerovatno si gledao/la emisije u kojima se pričalo o čovjeku koji je ukrao vreću krompira i završio u zatvoru. Znači neko ga je osudio, po zakonu, zbog krađe. A kao što i sam znaš, mnogo je onih koji su puno više ukrali pa nikom ništa. Na njih očito taj isti zakon nije primjenjiv. Tako bi ti bilo i sa smrtnom kaznom, zapravo još gore. Pa čak i da promjenimo sve sudije i tužioce šta nam ostaje? Diplomirani pravnici sa sarajevskog Univerziteta (čast izuzecima!). Pa neko već spomenu skandal na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Zamisli koliko je pravnika diplomiralo i na koji način a oni su ti koji čine pravosudni sistem zemlje. Ako je on/ona do diplome došao putem mita, korupcije, rodbinskih i prijateljskih veza, zašto misliš da će sutra, u sudnici, biti visoko moralna osoba? Zašto misliš da će studenti koji su znali za svu tu korupciju i kriminalne radnje na fakultetu i nisu učinili ništa da je zaustave, sutra u sudnici imati hrabrosti da dignu svoj glas protiv kriminala?
Čak i da podržavam tvoju tezu o "korisnom" učinku smrtne kazne (samo u cilju ove diskusije - da se ogradim), za njenu primjenu bi morali biti uspostavljeni uslovi savršenog pravosudnog sistema. A ako imaš savršen pravosudni sistem ( što je opet utopija u našim uslovima), tada ti smrtna kazna i ne treba jer će taj isti sistem preventivno djelovati na potencijalnog počinioca prije nego dođe u situaciju počiniti ubistvo koje bi bilo kažnjeno smrtnom kaznom (kao što znamo velika većina ubica i kriminalca "karijeru" su počinjali sa sitnim prestupima).
Uzroci se mogu spriječiti samo angažavnjem cijele zajednice, porodice, škole. Uveden je zakon da maloljetnici ne mogu biti vani poslije 11 sati. Da li si vidio/čuo da je neko kažnjen zbog nepoštivanja tog zakona. Ja nisam. A sigurno ima onih ispod 18 na ulicama Sarajeva i puno poslije 23 sata. Da li si čuo za slučaj roditelja koji su kažnjeni zbog zanemarivanja djeteta? Ja nisam.Da li si čuo da za roditelje koji su kažnjeni jer ne šalju djecu u osnovnu školu? Ja nisam.
I nije samo da nema policajaca da šetaju ulicama. Tu su i socijalni radnici koji su se pretvorili u kancelarijski namještaj (i ovdje naglašavam - čast izuzecima!), nema ih ne terenu, ne bave se stvarnim problemima. Pa i fakultet za socijalni rad upisuju većinom ona oni koji nemaju gdje drugo.
I ti tvrdiš da bi smrtna kazna popravila situaciju..........
- osa
#160 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
i uhvate dva dripca što ti uništiše život, osudiše ih i pogubiše, a nakon nekog vremena se ispostavi da to nisu dva prava dripca, da li bi ti bilo lakše, od takve pravde.dva osuđena nevina, a dva slobodna kao ptice jer je već netko osuđen za zločin. dok god ovakve mogućnosti postoje i u teoriji, ja sam protiv smrtne.lav miko wrote:E sad zamisli kako je kad imas dijete koje hranis od tri kilograma, cuvas ga i vaspitavas da postane dobar covjek, skolujes ga, radujes mu se svaki dan, gledas ga i kad spava i onda dodju dva dripca i uniste ti zivot! Imam sina od sedam godina, strahujem za njegovu buducnost. Vrijeme i okolina u kojoj zivi nikako nije sigurno. Sve cemu ga ucim moze da baci u vodu onoga trenutka kada pocne sam da izlazi. Nisam za to da se olako primjenjuju smrtne kazne kao sto to cine u Kini ali nisam ni za to da neko udje u kafanu i ubije postenog mladica zato sto ga nije usluzio! Zakon i sprovodjenje zakona je to sto bi nas , valjda, trebalo stiti ali u zemlji u kojoj se za silovanje djeteta moze dobiti par godinica zatvora, u zemlji u kojoj nam zatvorenici bjeze i gdje nam ubice dobivaju kojekakve slobodne dane u zatvoru, svasta se moze ocekivati...osa wrote:nisam čitao kompletnu temu tako da se unaprijed ispričavam ako je nevedeno pitanje već bilo postavljeno, dakle, šta učiniti kad se netko nevin osudi na smrtnu kaznu i ista se izvrši, primjera u svijetu ima puno? i da još dodam zamislite da je to vaše dijete.
- Drvosjeca iz Dejcica
#161 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Tom logikom mozemo reci da su i vremenske presude uzaludne jer se uvijek moze desiti da uhvate, osude i odsluze kaznu pogresne osobe.osa wrote:i uhvate dva dripca što ti uništiše život, osudiše ih i pogubiše, a nakon nekog vremena se ispostavi da to nisu dva prava dripca, da li bi ti bilo lakše, od takve pravde.dva osuđena nevina, a dva slobodna kao ptice jer je već netko osuđen za zločin. dok god ovakve mogućnosti postoje i u teoriji, ja sam protiv smrtne.lav miko wrote:E sad zamisli kako je kad imas dijete koje hranis od tri kilograma, cuvas ga i vaspitavas da postane dobar covjek, skolujes ga, radujes mu se svaki dan, gledas ga i kad spava i onda dodju dva dripca i uniste ti zivot! Imam sina od sedam godina, strahujem za njegovu buducnost. Vrijeme i okolina u kojoj zivi nikako nije sigurno. Sve cemu ga ucim moze da baci u vodu onoga trenutka kada pocne sam da izlazi. Nisam za to da se olako primjenjuju smrtne kazne kao sto to cine u Kini ali nisam ni za to da neko udje u kafanu i ubije postenog mladica zato sto ga nije usluzio! Zakon i sprovodjenje zakona je to sto bi nas , valjda, trebalo stiti ali u zemlji u kojoj se za silovanje djeteta moze dobiti par godinica zatvora, u zemlji u kojoj nam zatvorenici bjeze i gdje nam ubice dobivaju kojekakve slobodne dane u zatvoru, svasta se moze ocekivati...osa wrote:nisam čitao kompletnu temu tako da se unaprijed ispričavam ako je nevedeno pitanje već bilo postavljeno, dakle, šta učiniti kad se netko nevin osudi na smrtnu kaznu i ista se izvrši, primjera u svijetu ima puno? i da još dodam zamislite da je to vaše dijete.
- osa
#162 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
i uhvate dva dripca što ti uništiše život, osudiše ih i pogubiše, a nakon nekog vremena se ispostavi da to nisu dva prava dripca, da li bi ti bilo lakše, od takve pravde.dva osuđena nevina, a dva slobodna kao ptice jer je već netko osuđen za zločin. dok god ovakve mogućnosti postoje i u teoriji, ja sam protiv smrtne.[/quote]Drvosjeca iz Dejcica wrote:
E sad zamisli kako je kad imas dijete koje hranis od tri kilograma, cuvas ga i vaspitavas da postane dobar covjek, skolujes ga, radujes mu se svaki dan, gledas ga i kad spava i onda dodju dva dripca i uniste ti zivot! Imam sina od sedam godina, strahujem za njegovu buducnost. Vrijeme i okolina u kojoj zivi nikako nije sigurno. Sve cemu ga ucim moze da baci u vodu onoga trenutka kada pocne sam da izlazi. Nisam za to da se olako primjenjuju smrtne kazne kao sto to cine u Kini ali nisam ni za to da neko udje u kafanu i ubije postenog mladica zato sto ga nije usluzio! Zakon i sprovodjenje zakona je to sto bi nas , valjda, trebalo stiti ali u zemlji u kojoj se za silovanje djeteta moze dobiti par godinica zatvora, u zemlji u kojoj nam zatvorenici bjeze i gdje nam ubice dobivaju kojekakve slobodne dane u zatvoru, svasta se moze ocekivati...
Tom logikom mozemo reci da su i vremenske presude uzaludne jer se uvijek moze desiti da uhvate, osude i odsluze kaznu pogresne osobe.
s jednom veliko i krucijalnom razlikom, trebam li ju objašnjavati.
- Drvosjeca iz Dejcica
#163 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Tom logikom mozemo reci da su i vremenske presude uzaludne jer se uvijek moze desiti da uhvate, osude i odsluze kaznu pogresne osobe.osa wrote:i uhvate dva dripca što ti uništiše život, osudiše ih i pogubiše, a nakon nekog vremena se ispostavi da to nisu dva prava dripca, da li bi ti bilo lakše, od takve pravde.dva osuđena nevina, a dva slobodna kao ptice jer je već netko osuđen za zločin. dok god ovakve mogućnosti postoje i u teoriji, ja sam protiv smrtne.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
E sad zamisli kako je kad imas dijete koje hranis od tri kilograma, cuvas ga i vaspitavas da postane dobar covjek, skolujes ga, radujes mu se svaki dan, gledas ga i kad spava i onda dodju dva dripca i uniste ti zivot! Imam sina od sedam godina, strahujem za njegovu buducnost. Vrijeme i okolina u kojoj zivi nikako nije sigurno. Sve cemu ga ucim moze da baci u vodu onoga trenutka kada pocne sam da izlazi. Nisam za to da se olako primjenjuju smrtne kazne kao sto to cine u Kini ali nisam ni za to da neko udje u kafanu i ubije postenog mladica zato sto ga nije usluzio! Zakon i sprovodjenje zakona je to sto bi nas , valjda, trebalo stiti ali u zemlji u kojoj se za silovanje djeteta moze dobiti par godinica zatvora, u zemlji u kojoj nam zatvorenici bjeze i gdje nam ubice dobivaju kojekakve slobodne dane u zatvoru, svasta se moze ocekivati...
s jednom veliko i krucijalnom razlikom, trebam li ju objašnjavati.[/quote]
Mogu misliti kakvo je psihicko stanje te osobe koja nevino odlezi od 10 do 40 godina zatvora?
- Train to Bombay
#164 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Ni blizu onome koji ne odleži te godine, već... Prestaću, jer ovo već ima veze sa metafizikom.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Mogu misliti kakvo je psihicko stanje te osobe koja nevino odlezi od 10 do 40 godina zatvora?
- sheilak
#165 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Uh, ova tema je kompleksna, mislim da ne postoji jednostavan odgovor.
S jedne strane, velik dio mene se protivi apsolutno smrtnoj kazni jer zaista mislim da samo Bog ima pravo oduzeti život i da se treba kloniti zahtjeva za osvetom ( ali ne zahtjeva za kaznom! ). Smrtna kazna mi se čini barbarskom, naravno tu je i činjenica da pravosudni sistemi nisu savršeni i da se vrlo lako može desiti da se nevine osobe osude na smrt ili da se presude manipuliraju u korist jedne populacije ( ili da se neka druga populacija puno češće i lakše osudjuje na najtežu kaznu ). S druge strane, tu je pitanje koja je adekvatna kazna za namjerno oduzet život, šta bih ja, na primjer učinila, kada bi neko moj bio ubijen na svirep način ili iz čiste obijesti, sadizma. Možda bih tražila smrtnu kaznu za počinioce, možda bih i sama preuzela pravdu u svoje ruke, u nekom impulzivnom trenutku. Ne znam, ne mogu govoriti u to ime, ali znam da mi ni jedna vrsta kazne ne bi bila dovoljna, ma koliko teška bila, barem za kratko vrijeme i dok su osjećaji još svježi. A šta kad se oni smire, kad prodje neko vrijeme i potreba za osvetom mine, posebno, ako počinioci osjete krivicu, grižnju savjesti, ako se pokaju?
Zaista ne znam, ali bih uvijek glasala protiv smrtne kazne - nakon što bih dobro razmislila i povela se za zrelijom odlukom.
Voljela bih da je ljudsko društvo na onom nivou na kojem smrtna kazna ne postoji, da je nadjeno rješenje adekvatnih kazni i da na kraju one više nisu ni potrebne - jer su ljudi dovoljno zreli da mogu iskorijeniti zlo u sebi. Mislim da je naš zadatak ( nas kao ljudi ) da dovedemo društvo do tog nivoa.
S jedne strane, velik dio mene se protivi apsolutno smrtnoj kazni jer zaista mislim da samo Bog ima pravo oduzeti život i da se treba kloniti zahtjeva za osvetom ( ali ne zahtjeva za kaznom! ). Smrtna kazna mi se čini barbarskom, naravno tu je i činjenica da pravosudni sistemi nisu savršeni i da se vrlo lako može desiti da se nevine osobe osude na smrt ili da se presude manipuliraju u korist jedne populacije ( ili da se neka druga populacija puno češće i lakše osudjuje na najtežu kaznu ). S druge strane, tu je pitanje koja je adekvatna kazna za namjerno oduzet život, šta bih ja, na primjer učinila, kada bi neko moj bio ubijen na svirep način ili iz čiste obijesti, sadizma. Možda bih tražila smrtnu kaznu za počinioce, možda bih i sama preuzela pravdu u svoje ruke, u nekom impulzivnom trenutku. Ne znam, ne mogu govoriti u to ime, ali znam da mi ni jedna vrsta kazne ne bi bila dovoljna, ma koliko teška bila, barem za kratko vrijeme i dok su osjećaji još svježi. A šta kad se oni smire, kad prodje neko vrijeme i potreba za osvetom mine, posebno, ako počinioci osjete krivicu, grižnju savjesti, ako se pokaju?
Zaista ne znam, ali bih uvijek glasala protiv smrtne kazne - nakon što bih dobro razmislila i povela se za zrelijom odlukom.
Voljela bih da je ljudsko društvo na onom nivou na kojem smrtna kazna ne postoji, da je nadjeno rješenje adekvatnih kazni i da na kraju one više nisu ni potrebne - jer su ljudi dovoljno zreli da mogu iskorijeniti zlo u sebi. Mislim da je naš zadatak ( nas kao ljudi ) da dovedemo društvo do tog nivoa.
-
Basta
#166 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Mislim da svi ovi koji traze smrtne kazne, vjesala ... su ustvari isti ti koji boluju od ratnog sindroma i mislim da bi cak sutra mogli i ubijati... De se malo zapitajte ljudi sta pisete i sa takvim rezonima nikad naprijed. Jeste da mi je zao momka koji je nastradao ni kriv ni duzan, ali mi je zao i ovakve izgubljene omladine koja se odala kriminalu.
- int21
#167 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Da izgubis nekoga na taj nacin, mislis li da bi ti znacilo sta njihovo pokajanje? Eto i kad bi znacilo, otkud bi znala da je iskreno?....posebno, ako počinioci osjete krivicu, grižnju savjesti, ako se pokaju?
I je li mislis da je posteno da neko ko ne moze da radi ili ko je bolestan, dobije ili ne dobije pomoc od drzave(citaj: od tebe), i istu takvu pomoc dobije kreten koji je izasao u grad sa utkom i "malo se zanio" pa prosvirao dvije-tri glave?
Posto nismo na tom nivou da nam kazne ne trebaju, posto vjerovatno nikada necemo biti, onda brate zasto bi neko lezao i jeo a neko da nema za kruha ili lijekova. Nije posteno.
Koliko se to ubica rehabilitovalo pa postalo ko sav normalan svijet? Pod ovim "ubica" mislim na Sikirice ili Vukove ili njima slicne.....
Nema kajanja........a ako i ima, zar je bitno....ono ne vraca mrtve.....
Zato paliti gamad.
P.S. Za onog ko pomenu ratni sindrom: Nekada davno sam trebao ubiti misa koje se uhvatio u zamku, onu sa ljepilom. Ubio sam ga i onda se isplakao. A konje ko sto je Sikiric, veoma rado, veoma lako bih lisio zivota. Razmislite u cemu je razlika izmedju misha i Sikirica........
-
Risto Kuglarić
#168 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Prvo, ne vjerujem da bi ti ikoga hladnokrvno i veoma lako lišio života. A ako fakat bi, razmisli ti u čemu je razlika između tebe i Sikirića.int21 wrote:
Da izgubis nekoga na taj nacin, mislis li da bi ti znacilo sta njihovo pokajanje? Eto i kad bi znacilo, otkud bi znala da je iskreno?
I je li mislis da je posteno da neko ko ne moze da radi ili ko je bolestan, dobije ili ne dobije pomoc od drzave(citaj: od tebe), i istu takvu pomoc dobije kreten koji je izasao u grad sa utkom i "malo se zanio" pa prosvirao dvije-tri glave?
Posto nismo na tom nivou da nam kazne ne trebaju, posto vjerovatno nikada necemo biti, onda brate zasto bi neko lezao i jeo a neko da nema za kruha ili lijekova. Nije posteno.
Koliko se to ubica rehabilitovalo pa postalo ko sav normalan svijet? Pod ovim "ubica" mislim na Sikirice ili Vukove ili njima slicne.....
Zato paliti gamad.
P.S. Za onog ko pomenu ratni sindrom: Nekada davno sam trebao ubiti misa koje se uhvatio u zamku, onu sa ljepilom. Ubio sam ga i onda se isplakao. A konje ko sto je Sikiric, veoma rado, veoma lako bih lisio zivota. Razmislite u cemu je razlika izmedju misha i Sikirica........
- int21
#169 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Risto Kuglarić wrote:Prvo, ne vjerujem da bi ti ikoga hladnokrvno i veoma lako lišio života. A ako fakat bi, razmisli ti u čemu je razlika između tebe i Sikirića.int21 wrote:
Da izgubis nekoga na taj nacin, mislis li da bi ti znacilo sta njihovo pokajanje? Eto i kad bi znacilo, otkud bi znala da je iskreno?
Zato paliti gamad.
Nemam ja sta razmisljati o toj razlici. Ja ne hodam okolo i rezem nevinu djecu on hoda. I tu je kraj bilo kakvom poredjenju.
A ti razmisli kako poredis ubistvo iz objesti i ubistvo zbog kazne. Znaci slazes se da i Sikiric ima ljudska prava istao kao i Denis?
Zapamti: danas Denis nema nikakva prava jer je mrtav.
-
Risto Kuglarić
#170 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
hajd razmisli o ovome kao osnovi za poređenje. Ti bi kako kažeš nekoga "veoma rado, veoma lako lišio života". A on?int21 wrote:Risto Kuglarić wrote:Prvo, ne vjerujem da bi ti ikoga hladnokrvno i veoma lako lišio života. A ako fakat bi, razmisli ti u čemu je razlika između tebe i Sikirića.int21 wrote:
Nemam ja sta razmisljati o toj razlici. Ja ne hodam okolo i rezem nevinu djecu on hoda. I tu je kraj bilo kakvom poredjenju.
A ti razmisli kako poredis ubistvo iz objesti i ubistvo zbog kazne. Znaci slazes se da i Sikiric ima ljudska prava istao kao i Denis?
Zapamti: danas Denis nema nikakva prava jer je mrtav.
I zamisli, da, slažem se da svi ljudi imaju ista prava.
PS. Tanka je i lako izbrisiva granica između ubistva iz obijesti i kako veliš "ubistva zbog kazne".
- sheilak
#171 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Gledaj, postoje ljudi koji su zaista spremni i sposobni pokajati se, iskreno zažaliti zbog onog što su učinili. Smatraš li da i takve treba ubiti - radi kazne? Ja ne. Ponoviću da na ovo pitanje nema jednostavnog niti jedinstvenog odgovora i kolebanja su u odredjenim trenucima uvijek moguća, ali, kako sam već rekla, uvijek bi se, nakon što se strasti smire i ožiljci zacijele, izjasnila protiv smrtne kazne jer zaista mislim da je to zrelija odluka.int21 wrote:Da izgubis nekoga na taj nacin, mislis li da bi ti znacilo sta njihovo pokajanje? Eto i kad bi znacilo, otkud bi znala da je iskreno?....posebno, ako počinioci osjete krivicu, grižnju savjesti, ako se pokaju?
Zato paliti gamad.
- tranquil
#172 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
Razmislite da li biste u našem društvu omogućili smrtnu kaznu.
Sa našim pravnim sistemom, sa našim političarima i uticajima na sudstvo? Policijom i tužilaštvom kakvi su ovdje i sada?
Zamislite taj mehanizam pod kontrolom ljudi poput Brankovića i Dodika. Kada se desi neki kriminalni akt koji su uradili ljudi bliski sistemu, prije će pred straljački stroj biti izvedeni ljudi na barikadama nego pravi krivci. Razlog će se već nekako napakovati, a poslije i ako se dokaže nevinost, voz je zauvijek prošao.
Državi ni pod kojim uslovima ne treba dozvoliti da izvršava smrtne kazne. Čak i da je sistem savršen, uvijek postoji mogućnost od ponovnog kvarenja.
Ljudi prilaze ovom pitanju emocionalno, pogotovo u svjetlu nedavnih dešavanja, i svi uvijek polaze od sebe - tipični stav je "da je neko moj u pitanju, ja bih po kratkom postupku". I ja bih, i svako bi. Ali baš u tom momentu smo emocionalni i neracionalni. Ti ljudi o čijoj kazni pričamo možda stvarno ne zaslužuju da žive, ali i dalje treba važiti princip da država ne smije da im ga oduzme.
Ljudi kažu "pa samo za najsvirepije zločine" - ali ko je arbitar da odredi koji zločin spada u tu kategoriju? Nekad imamo svjedoke i jake dokaze, pa je u startu sve jasno, ali nekad ne, nekad će se krivica dugo dokazivati i presuda biti plod raznih faktora, od kojih mnogi nemaju veze sa pravom krivicom, nego su tu npr. kompetentnost pravozastupnika, ili politički i javni pritisci.
Zato se ne smiju praviti izuzetci. Bolje sto puta pooštriti trenutne zakone nego uvesti smrtnu kaznu - vidim da se i "labavost" trenutnih krivičnih odredbi koristi kao argument, ali zar nije dovoljno onda pooštriti sadašnje kazne nego otići u skroz drugu krajnost?
Ko voli film "Green mile"?
"On the day of my judgment, when I stand before God, and He asks me why did I kill one of his true miracles, what am I gonna say? That is was my job?"
Sa našim pravnim sistemom, sa našim političarima i uticajima na sudstvo? Policijom i tužilaštvom kakvi su ovdje i sada?
Zamislite taj mehanizam pod kontrolom ljudi poput Brankovića i Dodika. Kada se desi neki kriminalni akt koji su uradili ljudi bliski sistemu, prije će pred straljački stroj biti izvedeni ljudi na barikadama nego pravi krivci. Razlog će se već nekako napakovati, a poslije i ako se dokaže nevinost, voz je zauvijek prošao.
Državi ni pod kojim uslovima ne treba dozvoliti da izvršava smrtne kazne. Čak i da je sistem savršen, uvijek postoji mogućnost od ponovnog kvarenja.
Ljudi prilaze ovom pitanju emocionalno, pogotovo u svjetlu nedavnih dešavanja, i svi uvijek polaze od sebe - tipični stav je "da je neko moj u pitanju, ja bih po kratkom postupku". I ja bih, i svako bi. Ali baš u tom momentu smo emocionalni i neracionalni. Ti ljudi o čijoj kazni pričamo možda stvarno ne zaslužuju da žive, ali i dalje treba važiti princip da država ne smije da im ga oduzme.
Ljudi kažu "pa samo za najsvirepije zločine" - ali ko je arbitar da odredi koji zločin spada u tu kategoriju? Nekad imamo svjedoke i jake dokaze, pa je u startu sve jasno, ali nekad ne, nekad će se krivica dugo dokazivati i presuda biti plod raznih faktora, od kojih mnogi nemaju veze sa pravom krivicom, nego su tu npr. kompetentnost pravozastupnika, ili politički i javni pritisci.
Zato se ne smiju praviti izuzetci. Bolje sto puta pooštriti trenutne zakone nego uvesti smrtnu kaznu - vidim da se i "labavost" trenutnih krivičnih odredbi koristi kao argument, ali zar nije dovoljno onda pooštriti sadašnje kazne nego otići u skroz drugu krajnost?
Ko voli film "Green mile"?
"On the day of my judgment, when I stand before God, and He asks me why did I kill one of his true miracles, what am I gonna say? That is was my job?"
-
Risto Kuglarić
#173 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
samo bih dodao da mislim da nije toliko ni problem u blagosti kazni koliko u nepostojanju zatvorskih kapaciteta, pa tako samo Sarajevom hoda, kolko ono biješe... petstotinjak čini mi se (nisam 100% siguran) počinioca teških krivičnih djela koji su na čekanju. Ovi blaži s jedno godinu dvije kazne će doć na red jedno 2099. Taman kad uđemo u evropu. A o osuđenim maloljetnim kriminalcima na slobodi na slobodi da i ne govorimo, već je sve rečeno.
- tranquil
#174 Re: Inicijativa za uvođenje smrtne kazne?
E to JESTE pravi problem, a ne nepostojanje smrtne kazne.Risto Kuglarić wrote:samo bih dodao da mislim da nije toliko ni problem u blagosti kazni koliko u nepostojanju zatvorskih kapaciteta, pa tako samo Sarajevom hoda, kolko ono biješe... petstotinjak čini mi se (nisam 100% siguran) počinioca teških krivičnih djela koji su na čekanju. Ovi blaži s jedno godinu dvije kazne će doć na red jedno 2099. Taman kad uđemo u evropu. A o osuđenim maloljetnim kriminalcima na slobodi na slobodi da i ne govorimo, već je sve rečeno.