Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Nijaz niki nileee je za vas

Lafac ... i ja bih tako al mi ne da zena
38
31%
Big musliman ... elhamdullilah tako i treba
16
13%
Nemoralna osoba ...
25
20%
Krsitelj zakona ...
25
20%
Samo cetvrtkom ... tesko je biti pametan :D
18
15%

Total votes: 122

samo gost

#151 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by samo gost »

Ova druga je donja, u slucaju da joj to vise ne odgovara ili da hoce da se razvede.
Cime ona raspolaze pred zakonom ? Pred zakonom ona njemu nije niko i nista. Ako imaju djecu ,sta ce biti s njima, ko ce biti staratelj ?
Ako ih ona povede sa sobom, tek onda postaje zesci socijalni slucaj
Naravno da je donja. U slučaju da Nijaz (ne daj Bože) umre, ova druga koja je samo šerijatski vjenčana nema nikakva prava po zakonu, ni na penziju, ni na nasljedstvo, ni na šta. Djeca koju eventualno s njim ima imali bi pravo da ga naslijede, naravno, ali to za ženu i dalje ništa ne znači, jer ona iz toga nikakva prava ne dobija. Ako pak hoće da se razvede to je lako, ne mora ići na sud jer nije u braku, ali opet nema nikakva prava jer za podjelu bračne imovine, npr., uslov je da su bili u braku koji je razveden.

Ovo su zaista prava pitanja, jer eto slažem se - neka žive kako hoće - ali neka u svakom trenutku budu svjesni posljedica koje taj izbor može imati. Ako su toga svi svjesni i ako na to pristaju, onda - ništa.
terapija

#152 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by terapija »

Ja mislim da treba legalizovati dio serijata, vezan za brak i porodicno pravo.
To ne bi bilo prijetnja nikome ko sam ne podrzava serijat.
Dakle potpisivanjem ugovora kojim se serijatski obavezujes (npr. bracni ugovor) automatski podlijezes zvanicnoj serijatskoj regulativi.

Neka to fura paralelno da aktuelnim zakonom, nemam nista protiv. Pa da vidimo onda, ko ce se usuditi obecati "mehr" od 2 kg zlata :P :P
samo gost

#153 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by samo gost »

Ali je prijetnja sekularnom društvu i sekularnoj državi.
terapija

#154 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by terapija »

samo gost wrote:Ali je prijetnja sekularnom društvu i sekularnoj državi.
Mozes li malo pojasniti? Ja bas mislim, da nije nikakva prijetnja.
Ko ne zeli serijatsko vjencanje, ima oficijelno i obratno.

Svi zadovoljni.

Krivicni zakon po serijatu, s druge strane... :D :D vecina bi nas bez udova hodala :D :D :D
samo gost

#155 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by samo gost »

U sekularnoj državi (pri čemu mislim i na državu zasnovanu na vladavini prava) ne mogu postojati posebni vjerski sudovi za pripadnike različitih vjera. Može postojati samo državni sudski sistem koji primjenjuje iste zakone jednako za sve. U Turskoj je takav zahtjev postavila Refah partija koja je zbog toga bila ukinuta odlukom Ustavnog suda Turske, a tu odluku je podržao i Evropski sud za ljudska prava, zaključivši da je osnivanje takvih sudova suprotno principu sekularizma koji je u Turskoj ustavom zaštićen.

Koda nas nije zaštićen ustavom, ali Zakon o vjerama (ili kako se već zove) zabranjuje miješanje vjerskih zajednica u državne poslove. Na stranu kako se primjenjuje.
Anastasya

#156 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Anastasya »

Igrom slucaja upoznata sam sa ovom situacijom...
Doticni gospodin je iznio par neistina u intervjuu za San. On je sa Jagodom poceo zivjeti 1993.
Prva supruga je tokom rata otisla u Njemacku, i tamo je zivjela oko 5 godina, dok je on u Bosni imao neki restoran u kojem je radila doticna Jagoda (siroce bez roditelja), mislim da joj je bilo 16 godina kada je pocela raditi.
U medjuvremenu on ju je doveo kod sebe kuci, gdje su zivjeli u izvanbracnoj zajednici oko dvije godine.
ONda je supruga (Remzija) dosla iz Njemacke ( a znala je da on zivi sa Jagodom) i od tada zive svi skupa.
I paradox je da se zaista dobro slazu.
Anastasya

#157 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Anastasya »

Igrom slucaja upoznata sam sa ovom situacijom...
Doticni gospodin je iznio par neistina u intervjuu za San. On je sa Jagodom poceo zivjeti 1993.
Prva supruga je tokom rata otisla u Njemacku, i tamo je zivjela oko 5 godina, dok je on u Bosni imao neki restoran u kojem je radila doticna Jagoda (siroce bez roditelja), mislim da joj je bilo 16 godina kada je pocela raditi.
U medjuvremenu on ju je doveo kod sebe kuci, gdje su zivjeli u izvanbracnoj zajednici oko dvije godine.
ONda je supruga (Remzija) dosla iz Njemacke ( a znala je da on zivi sa Jagodom) i od tada zive svi skupa.
BlooQ.

#158 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

Anastasya wrote:Igrom slucaja upoznata sam sa ovom situacijom...

zar nije izvanbracna zajednica kad dvoje ljudi (od kojih nijedno nije u braku) zive skupa i imaju cak i prava kao muz i zena koji su oformili bracnu zajednicu (imovina itd)

kako on moze biti u izvanbracnoj zajednici (po ovom principu) ako je vec u braku?
terapija

#159 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by terapija »

samo gost wrote:U sekularnoj državi (pri čemu mislim i na državu zasnovanu na vladavini prava) ne mogu postojati posebni vjerski sudovi za pripadnike različitih vjera. Može postojati samo državni sudski sistem koji primjenjuje iste zakone jednako za sve. U Turskoj je takav zahtjev postavila Refah partija koja je zbog toga bila ukinuta odlukom Ustavnog suda Turske, a tu odluku je podržao i Evropski sud za ljudska prava, zaključivši da je osnivanje takvih sudova suprotno principu sekularizma koji je u Turskoj ustavom zaštićen.

Koda nas nije zaštićen ustavom, ali Zakon o vjerama (ili kako se već zove) zabranjuje miješanje vjerskih zajednica u državne poslove. Na stranu kako se primjenjuje.
Ali..

Ne kontas me nikako...

I u sekularnoj drzavi imas: porodicno pravo, krivicno pravo, tako isto i sudove.
Sve sto treba jeste ukljuciti zivotnu zajednicu vjernika muslimana u zakonodavstvo.
Ili posto smo tro-konstitutivni, neka svaka vjerska zajednica ima pravo da regulise ovaj domen kako zeli.
Ko ne zeli, nece podlijegati istom i obrnuto.
Npr, ti ako nemas sa nasljedjivanjem i slicno, nece te se ticati tamo neko nasljedno ili obicajno pravo.
Isto tako ako ne stupas u gore opisano zivotnu zajednicu, zaboli te za to pravo.

treba dati opciju. niko se nece ugroziti, naprotiv, zastitit ce se ljudi koji odaberu da idu tim putem.

Capisci.
Anastasya

#160 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Anastasya »

BlooQ. wrote:

zar nije izvanbracna zajednica kad dvoje ljudi (od kojih nijedno nije u braku) zive skupa i imaju cak i prava kao muz i zena koji su oformili bracnu zajednicu (imovina itd)

kako on moze biti u izvanbracnoj zajednici (po ovom principu) ako je vec u braku?

Pogresno sam se izrazila, ali je ocito na sta sam mislila.
exliberal

#161 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by exliberal »

jedno pitanje za ove sto zele serijat a navode da je serijat priznat na zapadu
koliko ja znam serijatsko pravo je priznato u britanij ( samo bracno pravo ne sve) ali tamo nevidim da se muskarci zene vise puta....jesam li u pravu?
znaci ako uvedemo to djelimicno pravo priznavat ce se serijatski brakovi ali ne i poligamija?

ovim primjerima se otvara jos jedna pandorina kutija u bosni...nista pametno samo gluposti izranjaju...
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#162 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

Jadna Jagoda. :(
BlooQ.

#163 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

terapija wrote:
samo gost wrote:U sekularnoj državi (pri čemu mislim i na državu zasnovanu na vladavini prava) ne mogu postojati posebni vjerski sudovi za pripadnike različitih vjera. Može postojati samo državni sudski sistem koji primjenjuje iste zakone jednako za sve. U Turskoj je takav zahtjev postavila Refah partija koja je zbog toga bila ukinuta odlukom Ustavnog suda Turske, a tu odluku je podržao i Evropski sud za ljudska prava, zaključivši da je osnivanje takvih sudova suprotno principu sekularizma koji je u Turskoj ustavom zaštićen.

Ali..

Ne kontas me nikako...

I u sekularnoj drzavi imas: porodicno pravo, krivicno pravo, tako isto i sudove.
Sve sto treba jeste ukljuciti zivotnu zajednicu vjernika muslimana u zakonodavstvo.
Ili posto smo tro-konstitutivni, neka svaka vjerska zajednica ima pravo da regulise ovaj domen kako zeli.
Ko ne zeli, nece podlijegati istom i obrnuto.
Npr, ti ako nemas sa nasljedjivanjem i slicno, nece te se ticati tamo neko nasljedno ili obicajno pravo.
Isto tako ako ne stupas u gore opisano zivotnu zajednicu, zaboli te za to pravo.

treba dati opciju. niko se nece ugroziti, naprotiv, zastitit ce se ljudi koji odaberu da idu tim putem.

Capisci.

omg the confusion :D
imas krovno drzavno pravo i onda na to sve dolaze 3 prava od zajednica...zasto moramo sve duplicirati i umnozavati...vidis sta nam to (pracenje konstitutivnosti) radi od drzave...administracije na bacanje...sve nam je duplo
i vjerovatno bi doslo do sporenja i konfuzije
Valbon_1

#164 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Valbon_1 »

Latina wrote:

Zasto jadna? :shock: :?
MokeQc

#165 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by MokeQc »

Latina wrote:
Ne zam da li je jadna, to ce ona sama odluciti. Ali ne volim ove humanitarne razloge i isprike. Ako neko vec hoce da spasi siroce, udovicu, zenu, etc. od propasti i neimastine, pa sto je jednostavno ne primi pod svoj krov ako je toliki humanitarac ? Cemu onda vjencanje, veza, sex, djeca, sve drugo sto slijedi ako je vec humanost u pitanju ? Neka joj pruzi pomoc bez icega zauzvrat, ili neka je zaposli kao pomocnicu u kuci, mogao je maltene i usvojiti sa 16 godina... Hocu da kazem da ima drugih nacina da se pomogne, i bez serijatskog vjencanja i poligamije. On joj mozda to i nije trazio zauzvrat, ne znam, ali bez obzira, i da jeste i da nije humantarni motiv pada u vodu.
Kad pomazem nekome, ne vidim to kao da sam nekoga zaduzio niti ocekujem nesto zauzvrat. A svjesno, otvoreno i za profit stavljati cijenu na svoju pomoc kad je neko u nevolji, to je po meni krajnje nisko.
Risto Kuglarić

#166 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Risto Kuglarić »

Latina wrote:
Risto Kuglarić wrote:
A šta je majke ti loše u tome i da jesi feministica, ko što fakat nisi? Eeeee, da je bogdom poznavat osnovne pojmove... i ti i romeo :-D
Da sam se rodila prije jedno 100+-tinjak godina, vjerovatno bih bila feministica. Ovako sam ( samo ) humanista.

p.s. S kojim pravom mi se obracas na patronizirajuci i snishodljiv nacin ? Je li to zbog toga sto si muski sovinista ili postoji neki drugi razlog ?
nope... pogađaj dalje, al ovaj put uključi mozak... nije teško
Latina

#167 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

Risto Kuglarić wrote:
Mozak mi je itekako ukljucen, imam materijalne dokaze za to. S obzirom da mi nisi interesantan, nema razloga da pogadjam. :)
Loulou

#168 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Loulou »

Latina wrote:
Nekako sam mišljenja da bigamne/poligamne zajednice imaju, suštinski, tužnu pozadinu... Neosnažene žene, ostavljene na milost i nemilost, između ostalog, tumačima/čuvarima tradicije...
S jedne strane, svjesna sam da je moje shvatanje toga uvjetovano načinom na koji sam ja socijalizirana, a s druge, ko njih pita da li su zaista sretne unaprijed određenim odnosima koji se ne podvrgavaju kritičkoj analizi (naravno, ne u svim slučajevima) i koji se prihvataju kao životna datost...
Što se Jagode/Emine, tiče, nije u pitanju tradicija nego splet nesretnih okolnosti, ali se opet svede na neosnaženost.
Risto Kuglarić

#169 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Risto Kuglarić »

Latina wrote:
Risto Kuglarić wrote:
Mozak mi je itekako ukljucen, imam materijalne dokaze za to. S obzirom da mi nisi interesantan, nema razloga da pogadjam. :)
to što ti prsti i jezik rade ne znači da su ti više kognitivne funkcije aktivne :)

evo ti hint... jesam li muški šovinista ako smatram da žena mora biti ili glupa, ili zaostala ili mazohistkinja ili kombinacija ovo troje da ne zastupa feminističke stavove? (Feminizam - politički diskurs koji zastupa jednakopravnost žena)
Latina

#170 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

MokeQc wrote:
Ne zam da li je jadna, to ce ona sama odluciti. Ali ne volim ove humanitarne razloge i isprike. Ako neko vec hoce da spasi siroce, udovicu, zenu, etc. od propasti i neimastine, pa sto je jednostavno ne primi pod svoj krov ako je toliki humanitarac ? Cemu onda vjencanje, veza, sex, djeca, sve drugo sto slijedi ako je vec humanost u pitanju ? Neka joj pruzi pomoc bez icega zauzvrat, ili neka je zaposli kao pomocnicu u kuci, mogao je maltene i usvojiti sa 16 godina... Hocu da kazem da ima drugih nacina da se pomogne, i bez serijatskog vjencanja i poligamije. On joj mozda to i nije trazio zauzvrat, ne znam, ali bez obzira, i da jeste i da nije humantarni motiv pada u vodu.
Kad pomazem nekome, ne vidim to kao da sam nekoga zaduzio niti ocekujem nesto zauzvrat. A svjesno, otvoreno i za profit stavljati cijenu na svoju pomoc kad je neko u nevolji, to je po meni krajnje nisko.
Otkud ti to da njega smatram humanitarcem ? Napisala sam "jadna Jagoda" zbog kompletne njene sudbine. Bila je siroce, u ratu je radila kod nekoga ko je ? 19 godina stariji od nje, ko ju je zaveo, zivio s njom. Onda je promijenila vjeru ( indikativno je da je izabrala ime Emina ), rodila mu djecu, njegova zena se vratila...U to je negdje promijenila i prezime, vjerovatno zbog djece. Sad se s njegovom prvom zenom slaze kao "sa sestrom". Ili majkom koju nikad nije imala ?

Da mu ja mlada kucu redujem
Da mu ja sijedu bradu milujem...

p.s @Risto_Kuglaricu, da ti bilo koja od kognitivnih funkcija funkcionise, ne bi se bavio vrijedjanjem nepoznatih osoba na Netu. Ovdje nase diskusije prestaju, nikada nisam ni namjeravala s tobom diskutovati o bilo cemu ( u RL bih se samo okrenula i otisla svojim putem, ali ovdje nemam izbora ).
Last edited by Latina on 22/07/2009 15:48, edited 2 times in total.
BlooQ.

#171 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by BlooQ. »

Risto Kuglarić wrote:
Latina wrote:
Risto Kuglarić wrote:
to što ti prsti i jezik rade ne znači da su ti više kognitivne funkcije aktivne :)

evo ti hint... jesam li muški šovinista ako smatram da žena mora biti ili glupa, ili zaostala ili mazohistkinja ili kombinacija ovo troje da ne zastupa feminističke stavove? (Feminizam - politički diskurs koji zastupa jednakopravnost žena)

mala bihaćka digresija: danas nemaš feminizam već feminizmE iako svi u suštini imaju ravnopravnost zena kao temelj oko odredenih tematika se krucijalno razlikuju (naravski imas i 1, 2 i 3 val feminizma...)
Risto Kuglarić

#172 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Risto Kuglarić »

Latina wrote:
p.s @Risto_Kuglaricu, da imas obraza i morala, i da ti bilo koja od kognitivnih funkcija funkcionise, ne bi se bavio vrijedjanjem nepoznatih osoba na Netu. Ovdje nase diskusije prestaju, nikada nisam ni namjeravala s tobom diskutovati o bilo cemu ( u RL bih se samo okrenula i otisla svojim putem, ali ovdje nemam izbora ).
ma šta si se upalila nije mi namjera bila da te vrijeđam (iako si dobro naslutila, ja stvarno nemam ni obraza ni morala :D ), samo da ti skrenem pažnju da nema potrebe da se bilo kome pravdaš kad ti kaže da zastupaš feminističke stavove.

@BlooQ - ma znam, al kako govoriti o tome kad neki ne znaju ni šta je uopšte taj najmanji zajednički imenilac feminizmima, već kad im neko kaže da su feministkinje uglavnom reaguju ko da im je neko reko da imaju neku rijetku, tešku i sramotnu bolest (ko, ja feministkinja?! :shock: <fljas.šamar> mati ti je feministkinja! :x ) :D Kontaš... I sad da govorimo o valovima nekakvim...

Btw., što baš bihaćka...? :D
dr.Gonzo

#173 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by dr.Gonzo »

Brak, kao drustvena institucija, u sebi sadrzi klice diskriminacije.
Ulaskom u brak pojedinci sticu dodatna prava. Na primjer poreske olaksice, ili rjesavanje imovinskih pitanja u slucaju da se nesto desi nekom od partnera. Zasto se ta prava omogucavaju samo grupama od 2 osobe razlicitog spola (u vecini zemalja)? Na taj nacin se diskriminiraju svi ljudi koji nisu u zajednicama, ili su u nekom drugom tipu zajednice.

Sa ciljem ocuvanja jednakosti i sloboda gradjana, smatram da je neophodno zakonski omoguciti stvaranje zajednica sa proizvoljnim brojem clanova(i proizvoljne spolne strukture), koje bi gradjanima omogucile sticanje istih drustvene privilegija kao kod braka.
MokeQc

#174 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by MokeQc »

Latina wrote:
MokeQc wrote:
Otkud ti to da njega smatram humanitarcem ? Napisala sam "jadna Jagoda" zbog kompletne njene sudbine. Bila je siroce, u ratu je radila kod nekoga ko je ? 19 godina stariji od nje, ko ju je zaveo, zivio s njom. Onda je promijenila vjeru ( indikativno je da je izabrala ime Emina ), rodila mu djecu, njegova zena se vratila...U to je negdje promijenila i prezime, vjerovatno zbog djece. Sad se s njegovom prvom zenom slaze kao "sa sestrom". Ili majkom koju nikad nije imala ?

Da mu ja mlada kucu redujem
Da mu ja sijedu bradu milujem...

p.s @Risto_Kuglaricu, da ti bilo koja od kognitivnih funkcija funkcionise, ne bi se bavio vrijedjanjem nepoznatih osoba na Netu. Ovdje nase diskusije prestaju, nikada nisam ni namjeravala s tobom diskutovati o bilo cemu ( u RL bih se samo okrenula i otisla svojim putem, ali ovdje nemam izbora ).
Nisam ni rekao da ga smatras himanitarcem... samo sam nadovezao svoju sljedecu misao na kratak odgovor koji sam ti uputio... To o humanitarcu je moje opste misljenje natemu, ne odgovor tebi - drugi put cu razdvojiti...
Latina

#175 Re: Hodžić: Imam dvije supruge i na to imam puno pravo

Post by Latina »

Risto Kuglarić wrote:
ma šta si se upalila nije mi namjera bila da te vrijeđam (iako si dobro naslutila, ja stvarno nemam ni obraza ni morala :D ), samo da ti skrenem pažnju da nema potrebe da se bilo kome pravdaš kad ti kaže da zastupaš feminističke stavove.
Izabrao si veoma interesantan nacin da mi to pojasnis. Nedostajalo je jos samo da mi pomenes familiju.

Vjestina komunikacije, sta je to ?
Locked