Nova Jugoslavija?

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#151 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Toto »

nineinchnails wrote:
elSaik wrote:
nineinchnails wrote:Nakon sto popih kafu i dobro se ismijah, da dam svoj mali doprinos temi.

Neka Nova (po nekima 4-ta ili 5-ta) Jugoslavija je lako moguca i to pod slijedecim uslovima:
Treća, valjda. Kraljeva, Titova i EU Jugoslavija.
Klasifikacija ide ovako:

Prva Jugoslavija :SHS
Druga Jugoslavija: Kraljevina Jugoslavija
Treca Jugoslavija: FNRJ
Cetvrta Jugoslavija : SFRJ

A neki drze FNRJ i SFRJ jednom Jugoslavijom.
Da priselembetim i petu Yu: Srpskocrnoigorsku. Doduse ne bijase orlova vijeka, al' se nem're kasti da je ne bijase.
Liska

#152 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Liska »

Klasifikacija ide ovako:

A neki drze FNRJ i SFRJ jednom Jugoslavijom.[/quote]

Koliko se ja sjecam iz udzbenika prije rata, postojala je samo podjela na prvu i drugu Jugoslaviju.
Dakle prva je SHS a druga je ona od 1945 godine. Nema razlike izmedju SHS i Kraljevine Jugoslavije jer je u pitanju ista drzava. Ne moze se svakim unutarnjim preustrojem smatrati da je nastala nova drzava.
Isto tako i FNRJ i SFRJ su ista drzava.
Murat Sabanovic

#153 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Murat Sabanovic »

daxt wrote:Da li Srbija i Bosna treba da se integrisu u novu Jugu? Pre neki dan je izasa izvestaj cia,u kome se bosna i srbija nalaze u nekoj vrsti unije 2020,koja je pod uticajem Rusije,tj nije u EU. Sta mislite o tome?
nova jugoslavija bez srbije,zasto ne? neka vas tamo gdje i jeste....ja sam da se na drini drini izgradi zid i da se nas on dijeli,vise bi vi ,a i mi koristi imali, nego od utopije zvana jugoslavija
saibaba

#154 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

može sve samo bez srbije..
nosara

#155 Re: Nova Jugoslavija?

Post by nosara »

saibaba wrote:može sve samo bez srbije..
Steta Sandzaka i tamosnjih Bosnjaka... :-) Ali, kako ti kazes... :D
DobroJutroKolumbo

#156 Re: Nova Jugoslavija?

Post by DobroJutroKolumbo »

Procitam prve dvije stranice komentara i zapitah se jel' ovo "Zona sumraka" , jesu li svi ludi ili sam ja poludio...!? Pa ljudi moji jeste li vi normalni , kakva crna Jugoslavija , nismo se do jucer gadjali bobama i cokoladama i cvijecem , da bi sutra opet usli u nekakvu uniju bivsih YU drzava!
Art-Vandaley

#157 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Art-Vandaley »

to je vrlo pozeljno da sve to bude jedna drzava ali narano bez neprijateljske hrvatske!
staticx

#158 Re: Nova Jugoslavija?

Post by staticx »

daxt wrote:Da li Srbija i Bosna treba da se integrisu u novu Jugu? Pre neki dan je izasa izvestaj cia,u kome se bosna i srbija nalaze u nekoj vrsti unije 2020,koja je pod uticajem Rusije,tj nije u EU. Sta mislite o tome?
Ko bi bio ovca da pristane na ovakuvu glupost. Prvo tukli smo se i ginuli jedni portiv drugih a sada ponovo da pravimo neku jedinstvenu drvavu. Nemozemo da se dogovorimo u samoj Bosni a kamoli da ujedinjujemo dvije drzave. Drugo sve i kad bi bili ovce i pristali na takve glupostiti i kad bi se sve ex jugoslovenske drzave stjele ujediniti to nebi bilo to. Ta nova juga nebi nikad bila kao Juga s Titom. Juga je zivjela dok je zivio Tito poslije njegove smrti i nje je nestalo i nikad je vise nece ni biti!!!!!!!!
nineinchnails

#159 Re: Nova Jugoslavija?

Post by nineinchnails »

Liska wrote:Klasifikacija ide ovako:

A neki drze FNRJ i SFRJ jednom Jugoslavijom.

Koliko se ja sjecam iz udzbenika prije rata, postojala je samo podjela na prvu i drugu Jugoslaviju.
Dakle prva je SHS a druga je ona od 1945 godine. Nema razlike izmedju SHS i Kraljevine Jugoslavije jer je u pitanju ista drzava. Ne moze se svakim unutarnjim preustrojem smatrati da je nastala nova drzava.
Isto tako i FNRJ i SFRJ su ista drzava.[/quote]

Ah, pa to ti kazem "kako ko je pravio klasifikaciju"...
Da, u vrijeme socijalizma, u udzbenicima jeste pisalo "dvije" Jugoslavije: prva od 1918 do 1943 i druga od 1943...
mrtva kokoš

#160 Re: Nova Jugoslavija?

Post by mrtva kokoš »

Art-Vandaley wrote:to je vrlo pozeljno da sve to bude jedna drzava ali narano bez neprijateljske hrvatske!
a po cemu je tebi hrvatska neprijateljska drzava a srbija nije :-x :-x
nineinchnails

#161 Re: Nova Jugoslavija?

Post by nineinchnails »

saibaba wrote:Jel vi stvarno propagirate ujedinjenje sa srbijom ili sam se ja to nešto prekontao ...
Moguce je da ovi GTRS-asi pokusavaju da pod velom "socijalisitickog bratstva i jedinstva" zele da nas ukljuce u Veliku Srbiju pod nazivom "Jugoslavija"......da, lako moguce.....
Ali, to je tek samo teorija. ne vidim nista u praxi, i od toga nece biti nista ni narednih 50 godina.
BSn

#162 Re: Nova Jugoslavija?

Post by BSn »

Ako bi se vec pravila ta nova drzava, onda bi se s njom trebao pokusati rjesiti balkanski problem jednom za svagda.

Na prvom mjestu treba rijesiti probleme Bosnjaka, Albanaca i Makedonaca.

1. Slovenija bi ostala netaknuta, jer se ona nema nikakve veze s politickim problemom Jugoslavije.
2. FBiH bi se pripojio dio Sandzaka, a onda bi zajedno ispostovali dogovor Tudjman - Izetbegovic o konfederaciji izmedju FBiH i RH. S tim, sto bi to sve bila jedna neunitarna drzava i RH i FBiH ne bi imala pravo na otcjepljenje, nego bi se radilo na budjenju nacionalne svijesti Bosnjaka i Hrvata o njihovoj matici Konfederaciji.
3. Srbiji bi se pripojila Crna Gora, jer je to, ocito je, vjestacka tvorevina koja ne moze bez majcice Srbije. Osim nje, pripojila bi joj se i RS, pa nek' gledaju odakle je vedro, kada dobiju na grbacu sve Srbe iz RSK koji sada zive u RS. Na taj nacin bi postigli da svi Srbi zive u jednoj drzavi i ne bi vise bilo potrebe za daljnjim ratovanjima izmedju Konfederacije i Srbije (usput bi mogli potpisati i Stogodisnji mir, a koji bi bio garant da ce obje drzave raditi na dobrosusjedskim odnosima).
4. Albaniju, Kosmet i dio Makedonije s vecinskim albanskim stanovnistvom pripojiti Drzavi Albaniji. Tako bi zadovoljili apetite Albanaca na Balkanu, a opet oni ne bi bili u boljem polozaju od ostalih balkanskin naroda, posto ne bi imali dvije drzave, kao sto imaju sada, no samo jednu.
5. Makedonce primorati da ispostuju Grke i prestanu da kradu njihovo historijsko nasljedje, te im preimenovati drzavu u Podrucje Gdje Zive Bivsi Jugosloveni - Makedonci.

Onda bi mogli teziti ka ekonomskoj uniji ovih drzava, s tim sto bi glavno srediste kapitala te ekonomske unije bilo u Ljubljani.
Naravno, Albanija bi bila strateski partner te nove unije, a Podrucje Gdje Zive Bivsi Jugosloveni - Makedonci strateski izvozni cilj.

Nakon toga bi se islo na potpuno demilitiziranje ove oblasti, a nakon toga bi se pokusalo s humanim raseljenjem svih ovdasnjih naroda i narodnosti, te bi pokusali naseliti neke normalne ljude koji ne bi svakih 50-ak godina pravili kojekakve unije, pa ratovali, pa opet pravili unije, pa opet ratovali, pa unije...
detroit-mercy

#163 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Je li ikada iko od vas ode na stranice "Nove Srpske Politice Misli" ili bilo koje druge Srbijanske sitove, gdje se ogalsavaju kojekavi Srpski intlekutualci i za sta se zaluzu ti Srpski intelektualci iz Srbije. Na sedam stranica ovoga foruma se raspravljati o ponovnom ujedinjenju sa Srbijom u neku zajednicu je cisti mazohizam, i to onaj najgoreg oblika. Nihova kulturna i politicka elita, negira postojanje Bosne, negira postjanje Bosnjaka, bosanskog jezika, historije, posebnosti, kulture, drzavnosti, svega i svacega. I vi se ovdje naprdjujete o nekoj zajednici sa Srbijom. Sta reci kada ta elita ima takve stavove, kakvi li su tek stavovi seljaka sa Radan planine, koji jos uvijek zivi u vremenu buna i ratova sa Turcima. Sjecam se tako davno, kao klinci u najbolje vrijeme one Juge, bratstva i jedinstva, posajbali se u komsiluku, cisto onako djeciji. Baba, od malog koji se je sajbao izlijece i vristi "Oj pomagajte, ubise ga Turci", pametnome dosta. Na kraju gdje su ti Jogosloveni, bio u JNA vidio, bili su Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci, Madzari, Crnogorci, Albanci, i mi Jugosloveni (u 99% slucajeva Muslimani iz Bosne).
Ateista

#164 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

DobroJutroKolumbo wrote:Procitam prve dvije stranice komentara i zapitah se jel' ovo "Zona sumraka" , jesu li svi ludi ili sam ja poludio...!? Pa ljudi moji jeste li vi normalni , kakva crna Jugoslavija , nismo se do jucer gadjali bobama i cokoladama i cvijecem , da bi sutra opet usli u nekakvu uniju bivsih YU drzava!
Da te malo podsjetim, dok smo bili u toj mrskoj i strasnoj SFRJ, pod diktaturom tog mracnog komunizma u kojem nam je svima bilo grozno, gadjali smo se cokoladama i cvijecem, a ostatak price je kada se raspala ta strasna Juga, od tad smo sa cokolada i cvijeca presli na granate i slicne stvari...

E sto cu svasta procitati, sad jos Juga kriva za ovaj rat...
saibaba

#165 Re: Nova Jugoslavija?

Post by saibaba »

Ateista wrote:
DobroJutroKolumbo wrote:Procitam prve dvije stranice komentara i zapitah se jel' ovo "Zona sumraka" , jesu li svi ludi ili sam ja poludio...!? Pa ljudi moji jeste li vi normalni , kakva crna Jugoslavija , nismo se do jucer gadjali bobama i cokoladama i cvijecem , da bi sutra opet usli u nekakvu uniju bivsih YU drzava!
Da te malo podsjetim, dok smo bili u toj mrskoj i strasnoj SFRJ, pod diktaturom tog mracnog komunizma u kojem nam je svima bilo grozno, gadjali smo se cokoladama i cvijecem, a ostatak price je kada se raspala ta strasna Juga, od tad smo sa cokolada i cvijeca presli na granate i slicne stvari...

Možda ti to ne shvataš ali da se odvojimo od te idilične juge sa cvijećem i čokoladama je poginulo preko 200 000 ljudi..
Ateista

#166 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

saibaba wrote:
Ateista wrote:

Možda ti to ne shvataš ali da se odvojimo od te idilične juge sa cvijećem i čokoladama je poginulo preko 200 000 ljudi..
Nije za to kriva Juga, niti je rat bio zbog odvajanja, zar jos ima ljudi koji nasjedaju na te bajke?
detroit-mercy

#167 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Nikako ne mogu da shvatim ljude koji jos uvijek prizivaju Jugoslaviju, nije problem u Jugoslaviji, problem je u tome sa kime si bio u Jugoslaviji. Izgleda da u BiH jos ima ljudi koji padaju na onu "Ko nas ovo zavadi". Ince to mi je omiljena, "Ko nas ovo zavadi" pa mi iz ulice izvedose dvadesetak ljudi i pobise cisto onako. Pojedini su izgleda zaspali tamo 80 i neke i probudili se u 2000tim i ugledali gomilu novih drzavica pa vele sta ovo bi sa onakve zemlje. Izgleda da su prespavali onaj period od 91-95, jednostavno ga nema. U neku zajednicu sa Srbijom nikada vise, ni po koju cijenu, sve drugo je cisti mazohizam. Svake godine provedem u Beogradu par dana, kod prosjecne Srbijanske porodice (preko familijarne linije), i svaki puta sebi kazem sa kim smo mi dijelili istu drzavu majko moja.
Na kraju a zasto Jugoslvija, sto nebi fino formirali novu Austro-Ugarsko-Slavensku zajednicu. I sa Austrijom smo bili u istoj drzavi i nije nas kostala toliko zivota i razaranja kao Jugoslavija, oba puta. Zar ne bi bila super zajednica, Austrija, Madjarska, Ceska, Slovacka, Slovenija, Hrvatska, i Bosna. Meni puno primamljivija od one druge zajednice, ko je za Jugu, neka je pravi sa onima preko Drine, oni bi jedva docekali.
detroit-mercy

#168 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

E sto cu svasta procitati, sad jos Juga kriva za ovaj rat...[/quote]

Možda ti to ne shvataš ali da se odvojimo od te idilične juge sa cvijećem i čokoladama je poginulo preko 200 000 ljudi..[/quote]
Nije za to kriva Juga, niti je rat bio zbog odvajanja, zar jos ima ljudi koji nasjedaju na te bajke?[/quote]
Ateista, de molim te elaboriraj me zbog cega je bio rat. Ja stvrno jos ne znam sto smo ratovali, jeli sto nas "Neko Zavadi", ili mozda nesto drugo. I licno, zar bi ti stvarno isao u bilo kakvu zajednicu sa Srbijom.
Ateista

#169 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote: Svake godine provedem u Beogradu par dana, kod prosjecne Srbijanske porodice (preko familijarne linije), i svaki puta sebi kazem sa kim smo mi dijelili istu drzavu majko moja.
Mislim da si sa ovim dovoljno rekao, svaki komentar je suvisan.
Ateista

#170 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote: Ateista, de molim te elaboriraj me zbog cega je bio rat. Ja stvrno jos ne znam sto smo ratovali, jeli sto nas "Neko Zavadi", ili mozda nesto drugo. I licno, zar bi ti stvarno isao u bilo kakvu zajednicu sa Srbijom.
Rat je bio zbog toga sto se ovi odozgo nisu mogli dogovoriti kako da urede BiH, svako je vukao na svoju stranu, svaka nacionalna stranka je htjela svoje interese i to je preraslo u sukob. Da nas je neko zavadio, donekle i jeste, stranci su tu odigrali odlicnu ulogu, nadrealisti su to odlicno pokazali, bilo je to puno vise od zajebancije za narodne mase.

Sto se tice zajednice sa Srbijom ili bilo kojom drugom bivsom republikom, u ovoj situaciji ne bih jer vise nemamo druga Tita koji bi nas vodio i to vise ne bi bilo to.
Ono sto bih volio je da je Juga nastavila da postoji i da na vlasti nisu dosle nacionalne stranke i napravile sranja koja su napravila...
detroit-mercy

#171 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Naravno, kada ta ista porodica tvrdi da neko mora da bude u vecini-glavni, da su imali pravo da njihove trupe rade sto su radile u BiH, da je Srebrenica jedna velika laz, da smo mi izmisljena nacija, da pricamo izmisljenim jezikom, da je jedini jezik Srpski jezik. Da Bosna nije nikada imala svoju drzavu, da su svi kraljevi Bosanski ustvari Srbi, da su oni bili ti koje su ostali iz Jugoslavije pljackali. O Siptarima, Beckim Konjusarima, Ustasama, Srbima (koji sebe zovu Makedonci), necu ni da pricam sta misle.
Ili da krenemo od novina: Srbija, Beograd, Vojvodina, Republika Srpska. Ili mozda kada letis JAT-ovim Avionom pa imas letove za
Frankfurt - Ger
London- GB
Sarajevo- BiH
Banja Luka- RS.
Ti bi izgleda u zajednicku drzavu sa onima koji tvrde da je Draza bio narodni heroj, koji negiraju svaki cetnicki zlocin kako u onom tako i u ovom ratu. Na kraju otidji na bilo koji site, citaj "Novu Srpsku Politicku Misao" gdje sve ugledni univerzitetski profesori pisu, vidi kojim ocima oni gledaju zemlje i narode u okruzenju. Kazem ti narod za takvom elitom ne treba da se brine za svoju buducnost.
I opet, postavljam ti jednostavno pitanje, Je si li ti za zajednicu sa Srbijom?
detroit-mercy

#172 Re: Nova Jugoslavija?

Post by detroit-mercy »

Ateista wrote:
detroit-mercy wrote: Ateista, de molim te elaboriraj me zbog cega je bio rat. Ja stvrno jos ne znam sto smo ratovali, jeli sto nas "Neko Zavadi", ili mozda nesto drugo. I licno, zar bi ti stvarno isao u bilo kakvu zajednicu sa Srbijom.
Rat je bio zbog toga sto se ovi odozgo nisu mogli dogovoriti kako da urede BiH, svako je vukao na svoju stranu, svaka nacionalna stranka je htjela svoje interese i to je preraslo u sukob. Da nas je neko zavadio, donekle i jeste, stranci su tu odigrali odlicnu ulogu, nadrealisti su to odlicno pokazali, bilo je to puno vise od zajebancije za narodne mase.

Sto se tice zajednice sa Srbijom ili bilo kojom drugom bivsom republikom, u ovoj situaciji ne bih jer vise nemamo druga Tita koji bi nas vodio i to vise ne bi bilo to.
Ono sto bih volio je da je Juga nastavila da postoji i da na vlasti nisu dosle nacionalne stranke i napravile sranja koja su napravila...
Dobro, ako je rat bio zbog nacionalnih stranaka, mislis da je SDP bio na vlasti da u BiH ne bi bilo rata. Ili mozda refromisti, pa pogledaj samo jednog od lidera Reformista, Kecmanovica. Ako je rat bio zbog nacionalnih stranaka, od kuda onda sva materijalna i logisticka podrska iz Srbije. Zar stvarno mislis da je sve to samo zbog nacionalnih stranaka, za tako zahtjevne operacije naoruzavanja Srpskog naroda iz arsenala JNA je morao postojati opsezan plan. Kako da objasnis sva stradanja ljudi u Istocnoj Bosni za vrijeme drugog svjetskog rata, je li i to zbog nacionalnih stranaka. Ja ti opet tvrdima, Srpska elita posmatra BiH kao svoj historijski prostor na koje oni polazu puno pravo. Sve ostalo je puko zavaravanje, Juga je bila previse kompleksna sa previse protivurijecnosti da mi mogla opstati. Taj slatki san je kratko trajao da bi ga zamijenila krvava stvarnots.
zlajo

#173 Re: Nova Jugoslavija?

Post by zlajo »

Ateista wrote:
Rat je bio zbog toga sto se ovi odozgo nisu mogli dogovoriti kako da urede BiH, svako je vukao na svoju stranu, svaka nacionalna stranka je htjela svoje interese i to je preraslo u sukob. Da nas je neko zavadio, donekle i jeste, stranci su tu odigrali odlicnu ulogu,nadrealisti su to odlicno pokazali, bilo je to puno vise od zajebancije za narodne mase.

Ne kaze se uzalud:
"Tko zaboravi svoju prošlost, proživjet će ju ponovo"
Ateista

#174 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote:Naravno, kada ta ista porodica tvrdi da neko mora da bude u vecini-glavni, da su imali pravo da njihove trupe rade sto su radile u BiH, da je Srebrenica jedna velika laz, da smo mi izmisljena nacija, da pricamo izmisljenim jezikom, da je jedini jezik Srpski jezik. Da Bosna nije nikada imala svoju drzavu, da su svi kraljevi Bosanski ustvari Srbi, da su oni bili ti koje su ostali iz Jugoslavije pljackali. O Siptarima, Beckim Konjusarima, Ustasama, Srbima (koji sebe zovu Makedonci), necu ni da pricam sta misle.
Ili da krenemo od novina: Srbija, Beograd, Vojvodina, Republika Srpska. Ili mozda kada letis JAT-ovim Avionom pa imas letove za
Frankfurt - Ger
London- GB
Sarajevo- BiH
Banja Luka- RS.
Ti bi izgleda u zajednicku drzavu sa onima koji tvrde da je Draza bio narodni heroj, koji negiraju svaki cetnicki zlocin kako u onom tako i u ovom ratu. Na kraju otidji na bilo koji site, citaj "Novu Srpsku Politicku Misao" gdje sve ugledni univerzitetski profesori pisu, vidi kojim ocima oni gledaju zemlje i narode u okruzenju. Kazem ti narod za takvom elitom ne treba da se brine za svoju buducnost.
I opet, postavljam ti jednostavno pitanje, Je si li ti za zajednicu sa Srbijom?
Onda ti ne valja ta porodica, kratko i jasno.

Znam da ma takvih ljudi, ali takvih ljudi ima i u BiH, nacionalista ima na sve strane, ne mozes po tome suditi o cijelom narodu.

Ja ne bih u drzavu sa onima koji tvrde da je Draza bio heroj, vec sa onima koji su takvima sudili, a to je bila bivsa nam SFRJ.

I opet cu ponoviti, ne bih u zajednicu u ovim okolnostima, volio bih samo da se Juga nikad nije ni raspala.
Ateista

#175 Re: Nova Jugoslavija?

Post by Ateista »

detroit-mercy wrote:
Ateista wrote:

Dobro, ako je rat bio zbog nacionalnih stranaka, mislis da je SDP bio na vlasti da u BiH ne bi bilo rata. Ili mozda refromisti, pa pogledaj samo jednog od lidera Reformista, Kecmanovica. Ako je rat bio zbog nacionalnih stranaka, od kuda onda sva materijalna i logisticka podrska iz Srbije. Zar stvarno mislis da je sve to samo zbog nacionalnih stranaka, za tako zahtjevne operacije naoruzavanja Srpskog naroda iz arsenala JNA je morao postojati opsezan plan. Kako da objasnis sva stradanja ljudi u Istocnoj Bosni za vrijeme drugog svjetskog rata, je li i to zbog nacionalnih stranaka. Ja ti opet tvrdima, Srpska elita posmatra BiH kao svoj historijski prostor na koje oni polazu puno pravo. Sve ostalo je puko zavaravanje, Juga je bila previse kompleksna sa previse protivurijecnosti da mi mogla opstati. Taj slatki san je kratko trajao da bi ga zamijenila krvava stvarnots.
Ne kazem ja da Srbija nije kriva, ona je ucestvovala u tome i podrzavala srpske nacionalne stranke, kao sto e Hrvatska hrvatske i islamske zemlje muslimanske...

Ne bih dalje da skrecem sa teme, samo sam se onako malo ukljucio. Vase pravo je da vjerujete da je Srbija jedini krivac, tako je najlakse, samo kriviti druge i ne vidjeti prljavstinu ispred svojih vrata.

Meni je zasmetao nacin na koji se govori o bivsoj drzavi, koja je kao kriva za sve ovo, cime danasnji nacionalisti pokusavaju da prebace krivicu na nesto sto je nekad bilo i da sebe operu...
Post Reply