Sarajlije imate li posao???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#151 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pera Trta »

klaker wrote:
Ja ne znam nijednog "dođoša" da nije za SDA, ali hajde, možda ih ima, samo ja ne znam :roll:
E vidiš, baš načelnik opštine Centar, SDP-ovac je "došljo", i to žešći, ako ćemo već tako.
Ridjobrki

#152 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

Meni je ovo sa kolektivnim identitetima uvijek super za posmatrati. Rodiš se kao pripadnik nečeg o čemu vlada određeni stereotip, prilijepiš ga na sebe i uživaš. Za sarajlije se vezivao taj specifičan humor, ležernost, otvorenost i tako dalje i taj jedan pozitivan stereotip koji je onda svako ko je nekim slučajem iz pizde isp'o u Sarajevu automatski sebi pripisivao imao osnova za to ili nemao. Kolektivni identitet, stereotipi, predrasude: sve samo ne razvijenje svoje osobnosti, kritičkog promišljanja i otvorenosti. E, to je to što karakteriše one koje se busaju u prsa bilo čim vezano za regionalnu, nacionalnu, vjersku... ... i bilo koju drugu pripadnost.

Posla je uvijek bilo i biće a to što se izvoljeva i probira - to je druga stvar. I u tome kao i u seksu vrijedi pravilo: "Ko bira - masturbira.".

Ja priznajem rečenicu "Teško je do lagodnog i dobro plaćenog posla danas". Uvijek niz faktora o tom odlučuje ali sve te faktore čovjek sam sebi stvara. Nemaš štelu - traži je brate! Ako je to jedina opcija. I taj što ga je stranka zaposlila će to sve vratiti, ne brini ti ništa... There's no free lunch!

Rečenica: "Ja ekonomista a četiri godine ne radim..." ne vrijedi. Nisi ekonomista nego neko ko ima diplomu ekonomskog faksa. Ja da sam ekonomista kupio bih kokoš za 10 KM pa bih je ja nasadio pa uzgaj'o piliće pa bih skontao kako da oplodim i tu kokoš i ta jaja i taj biznis. Uvijek ima nekog posla... K'o onaj vic o 5000 demonstranata u Podgorici kad naiđe Amerikanac i pita što dižu frku. "Pa nema posla". Onda on kaže "Evo meni treba radnik, pokrećem biznis" a ovaj mu odgovori "Auuu, jado pa đe baš mene potrefi..." E, to je realnost!

"Ja sarajlija a nemam posla" - ma ko puši tu priču? Što bi neko zaposlio nekog samo zato što je sarajlija? Ako si sposobniji, pametniji i jeftiniji radićeš. Tačka.

A što se tiče poimanja "provincijalaca" kao seljaka to nikako ne stoji jer živimo u državi čiji je glavni grad tek jedno predgrađe u poređenju sa nekim "pravim" velegradom i koji uopće nema europski štih. Ovo je sve jedna selendra...

A što bi rekao jedan đed kojeg sam upoznao negdje na Grmeču:

"Sine, nije seljak kome je slama oko kuće neg kome je slama u glavi."

P.S. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ovaj smijeh se odnosi na teorije o došljama kao donosiocima glasova SDA i SBiH. SDP tek sada ima gradonačelnika u Sarajevu i za tim opasno kaska za, naprimjer, Bihaćem i Tuzlom...
Lesli Eldridž

#153 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Pera Trta wrote:
klaker wrote:
Ja ne znam nijednog "dođoša" da nije za SDA, ali hajde, možda ih ima, samo ja ne znam :roll:
E vidiš, baš načelnik opštine Centar, SDP-ovac je "došljo", i to žešći, ako ćemo već tako.
Nije nam tema, ali taj došljo je itekako pomogao SDA biznismenima i neimarima sa strane da bespravno grade na zemljištu gdje je zabranjena gradnja i to mimo urbanističkog plana. Mjesto rođenja - neko selo u istočnoj Bosni iznad Rudog... :-)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#154 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pera Trta »

Ridjobrki wrote:Meni je ovo sa kolektivnim identitetima uvijek super za posmatrati. Rodiš se kao pripadnik nečeg o čemu vlada određeni stereotip, prilijepiš ga na sebe i uživaš. Za sarajlije se vezivao taj specifičan humor, ležernost, otvorenost i tako dalje i taj jedan pozitivan stereotip koji je onda svako ko je nekim slučajem iz pizde isp'o u Sarajevu automatski sebi pripisivao imao osnova za to ili nemao. Kolektivni identitet, stereotipi, predrasude: sve samo ne razvijenje svoje osobnosti, kritičkog promišljanja i otvorenosti. E, to je to što karakteriše one koje se busaju u prsa bilo čim vezano za regionalnu, nacionalnu, vjersku... ... i bilo koju drugu pripadnost.

Posla je uvijek bilo i biće a to što se izvoljeva i probira - to je druga stvar. I u tome kao i u seksu vrijedi pravilo: "Ko bira - masturbira.".

Ja priznajem rečenicu "Teško je do lagodnog i dobro plaćenog posla danas". Uvijek niz faktora o tom odlučuje ali sve te faktore čovjek sam sebi stvara. Nemaš štelu - traži je brate! Ako je to jedina opcija. I taj što ga je stranka zaposlila će to sve vratiti, ne brini ti ništa... There's no free lunch!

Rečenica: "Ja ekonomista a četiri godine ne radim..." ne vrijedi. Nisi ekonomista nego neko ko ima diplomu ekonomskog faksa. Ja da sam ekonomista kupio bih kokoš za 10 KM pa bih je ja nasadio pa uzgaj'o piliće pa bih skontao kako da oplodim i tu kokoš i ta jaja i taj biznis. Uvijek ima nekog posla... K'o onaj vic o 5000 demonstranata u Podgorici kad naiđe Amerikanac i pita što dižu frku. "Pa nema posla". Onda on kaže "Evo meni treba radnik, pokrećem biznis" a ovaj mu odgovori "Auuu, jado pa đe baš mene potrefi..." E, to je realnost!

"Ja sarajlija a nemam posla" - ma ko puši tu priču? Što bi neko zaposlio nekog samo zato što je sarajlija? Ako si sposobniji, pametniji i jeftiniji radićeš. Tačka.

A što se tiče poimanja "provincijalaca" kao seljaka to nikako ne stoji jer živimo u državi čiji je glavni grad tek jedno predgrađe u poređenju sa nekim "pravim" velegradom i koji uopće nema europski štih. Ovo je sve jedna selendra...

A što bi rekao jedan đed kojeg sam upoznao negdje na Grmeču:

"Sine, nije seljak kome je slama oko kuće neg kome je slama u glavi."

P.S. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ovaj smijeh se odnosi na teorije o došljama kao donosiocima glasova SDA i SBiH. SDP tek sada ima gradonačelnika u Sarajevu i za tim opasno kaska za, naprimjer, Bihaćem i Tuzlom...
Kako ga uvijek ubodeš, Krajišniče, svaka ti dala! :thumbup: :D
valter.ba

#155 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by valter.ba »

Lesli Eldridž wrote:Nije uredu da se ljudi ovako dijele na došljake i Sarajlije. Postoje normalni ljudi i primitivci, ali nekako mi se čini da se ova tema okrenula na "netrpeljivost" novopridošlica prema sarajlijama. Ljudi odajete se i samo pokazujete da imate kompleks prema Sarajevu i sarajevskoj raji. Nema potrebe za tim, ali eto vi se usaglasiste da sarajlije ne valjaju, da su primitivni, da neće da rade, da su neškolovani jer ispijaju kafe, dok vi novopridošlice vrijedno učite, i radite. Na valja vam sarajevski asfalt, ni centar grada. Sarajlije moraju da budu sretni što ste došli, jer bi oni onda kao crkli bez vas i vaših običaja. OK eto ništa u Sarajevu ne valja i idite odakle ste došli, oslobodite nam vaša radna mjesta i naš grad, jer kako neki od vas napisaše Sarajevo ne valja. Hajd' onda razgulite u rodna mjesta kad vam ne valja grad koji vas je primio... :D Prepoznat će se mnogi, ne moram da imenujem, a sad očekujem verbalnu salvu iz svih oružja... 8-)
Lesli :thumbup: Sve si rekao nema se puno toga dodati :) Nisam mogao ni pomisliti da ce tema toliko isprovocirati ove
ta tlane a pogotovo da ce tema postati razlog za pljuvanje svega sto je sarajevsko :x Koliko vidim sada bi i ambasade izmjestili ali mentalni sklop ne shvata da ambasada moze biti samo u glavnom gradu, na njihovu zalost u ovom slucaju to je Sarajevo. Moze konzulat ali opet u gradu Mostar,Tuzla, Banja Luka...Breza ne dolazi u obzir :lol:
Za informaciju neka ministarstva su vec izmjestena iz Sarajeva ali to nije utjecalo na priliv "mozgova" u glavni grad. Nemam nista protiv da se i drugi gradovi koje pravo gotivim i iskreno volim poguraju u ekonomskom smislu pa ako treba i ministarstvima kako bi bili sretniji ali na vasu zalost ja ne odlucujem o tome. Volim cjelu BiH :bih:
Medjutim ne mogu ostati ravnodusan na izljeve mrznje prema sarajlijama i Sarajevu. Zasto???
Bilo bi interesantno da su ovi strasni kriticari koji iznose raznorazna sr.nja o nasim mladim ljudima (ispijanje kafa,lijenost isl.) naveli odakle su, mislim da bi slika tada bila mnogo jasnija.
Vec sam ranije naveo kako ima super raje sa strane i tako ih i dijelim na one koji su super i na one koji ocekuju da se grad prilagodi njima a ne oni gradu!!! Ovakav problem se javlja u svim vecim gradovima sirom BiH. To je ono sto se zove seljacka politika, kazu "skolu uci ali seljaka pitaj". E sada vi koji se prepoznate u ovome nemojte mene kriviti nego dooobro razmislite.
Razlog sto postavih temu je bio stvarno bezazlen jer htjedoh shvatiti kako to da od 15 ljudi sa kojima radim nema n i k o iz Sarajeva ali primitivci se nadjose uvrijedjenima. Sorry necu vise !!!
Pera Trta

#156 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pera Trta »

klaker wrote:
I gradonačelnik Zagreba je hercegovac iz SDP, to ti nije nikakav argument :wink:
Pa ti si prvi počeo da su "došlje" samo za SDA, pa eto, dah ti kontraprimjer. Pa i sadašnji gradonačelnik nije rodom iz Sarajeva, i šta? Vidiš kako je to jadna argumentacija. Bezveze.
sultanijaodbruneja

#157 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by sultanijaodbruneja »

klaker wrote:
Pera Trta wrote:
klaker wrote:
I gradonačelnik Zagreba je hercegovac iz SDP, to ti nije nikakav argument :wink:

I za tog istog Hercegovca i doslju u Zagrebu, purgeri glasaju vec 2 mandata :D
vratnik

#158 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by vratnik »

Cccccc.. Ja teme i (fasistoidnih*) govana...
Najveci problem Sarajeva jesu stele i korupcija, ali to je disciplina koja se odavno vjezba, sad je samo usavrsena. Podjela na sarajlije i one koji to nisu ne interesuje nikog normalnog. Problemi koji tiste nas glavni grad su neki drugi, kriminal, saobracaj, bespravna gradnja, te stvari.. Podjele su samo skretanje paznje sa pravih problema s kojim se svi gradjani Sarajeva susrecu, (nema tu sarajlija, tuzlak, amer.. sve stanovnici)..
*fasistoidna zato sto nije ni na podforumu Sarajevo vec razne diskusije (fuj, da citiram nekog od forumasa prije, dno dna, ali bas.)
:run:
pustopoljina

#159 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

to i nije argumentacija,nego vrijedjanje.
argumenti su cinjenice-a oni ne barataju cinjenicama,nego ono sto im babo kod kuce sebi u bradu govori-to su njihovi argumenti.
a onda,posto znaju da bi mogli iz sarajeva direktno za banovice,onda dodaju i ono-ne zele nikoga da uvrijede.
zasto zele da uvrijede? licne frustracije ili dokolica? nedostatak sadrzaja u zivotu? ko bi ga znao.
tempora

#160 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by tempora »

sultanijaodbruneja wrote:
Lesli Eldridž wrote:
sultanijaodbruneja wrote:Recimo ljudi iz Istocne Bosne ili iz Krajine su uvijek bili sposobni,vrijedni i imali visebrojnu obitelj i samim tim su imali, a sad Sarajlijama nije niko kriv sto su lijeni i sto imaju po jedno diijete(jer djecu gledaju kroz ekonomsku racunicu), te nit su imali kuce nit zivotinje da prodaju, stoga da se nije naseljavalo sa strana Sarajevo bi bila kasaba od Carsije do Marin Dvora :D
Ne d'o Bog da si ti bila na brdima oko Sarajeva za vrijeme rata. Ja mislim da bi zbog takve mržnje prošli još gore nego što smo prošli... 8-)
Lesli... ja nemrzim nikoga, pogotovo ne Sarajlije... naprotiv meni je njih zao... niko moj nije bio na brdima oko Sarajeva (napadao grad), ali ga je moj otac branio :roll:

I neznam cemu takve konstatacije.

Zao ti Sarajlija? Nemoj ziva bila vise! Nemoj nikoga da zalis, jer u tom zalu toliko je otrova da ga je nemoguce svariti. Nazivati gradjane jednoga grada uhljupima, lijenstinama i sta vec nisi nabrojala u svakom od postova na ovoj temi, silno se trudeci da i kroz argument "jednog djeteta" :? dokazes koliko su ti ljudi truli dovoljno je reklo. :oops:
Pera Trta

#161 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Pera Trta »

Tema za ključ i za par banova, definitivno. Pa kad ne mognu pristupiti forumu, možda od dosade krenu tražiti kakav posao, ako je išta preostalo od "došlja".
Lesli Eldridž

#162 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Hajd' ba raja šta se palite jebemu miša? Mir, mir, mir niko nije kriv... Zamandaliti temu i eto... :)
Last edited by Lesli Eldridž on 06/06/2009 22:12, edited 1 time in total.
JThomas

#163 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by JThomas »

vratnik wrote:Cccccc.. Ja teme i (fasistoidnih*) govana...
Najveci problem Sarajeva jesu stele i korupcija, ali to je disciplina koja se odavno vjezba, sad je samo usavrsena. Podjela na sarajlije i one koji to nisu ne interesuje nikog normalnog. Problemi koji tiste nas glavni grad su neki drugi, kriminal, saobracaj, bespravna gradnja, te stvari.. Podjele su samo skretanje paznje sa pravih problema s kojim se svi gradjani Sarajeva susrecu, (nema tu sarajlija, tuzlak, amer.. sve stanovnici)..
*fasistoidna zato sto nije ni na podforumu Sarajevo vec razne diskusije (fuj, da citiram nekog od forumasa prije, dno dna, ali bas.)
:thumbup: bravo

ovolika količina preseravanja na jednom mjestu se rijetko viđa.

a svima je za sve probleme kriv isključivo i samo drugi. i kao da nismo dovoljno izdijeljeni - uvodimo nove i nove podjele. koje mogu voditi samo lošem. jer uvijek je lakše srati i svaljivati na drugog i trećeg i četvrtog nego nešto poduzeti, kako za sebe, tako i za tu neku opštu korist.
sultanijaodbruneja

#164 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by sultanijaodbruneja »

klaker wrote:
klaker wrote:
Pera Trta wrote: E vidiš, baš načelnik opštine Centar, SDP-ovac je "došljo", i to žešći, ako ćemo već tako.

I šta je tu nelogično :?
Nema tu nis nelogicno, tu je sve kak treba... ljudi doseljavaju u glavni grad... cine ga metropolom...i to Zagrepcanima nesmeta. Jer ako hoces metropolu, mora doc do porasta stanovnika.
Isto tako je gradonacelnik Opatije Bosanac... pa ni to nikom nesmeta.
pustopoljina

#165 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

hajde,ne bilo ti zapovIdjeno-izbaci na jedan post samo bljuvotine (u kratkim crtama) kontra "doslji" i kontra "sarajlija" i obavezno ukljuci i valterov inicijalni post.
svima ce nam biti lakse,a nekima i jasnije.
ja bih podsjetila na onu da su svi van sarajeva bogatiji od sarajlija i da zato podmicuju i kradu poslove i ko zna jos sta-biser naseg nindje.
kome je ono sa-x u podcausu dao koru kruha? neki ovdje nemaju blage veze kako veliki dio bosne zivi.
Last edited by pustopoljina on 06/06/2009 22:26, edited 2 times in total.
Lesli Eldridž

#166 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

klaker wrote:Zapravo, ovdje su zamijenjene teze, ovdje se više vidi mržnja prema "sarajlijama" negoli obratno. Ja to neću nazvati fašizmom nego primitivizmom!
Da upravo tako, a neki se u tome naročito ističu. Mislim da ovo treba zaključati jer iskustvo nas uči da su stavovi nepomirljivi. 8-)
Lesli Eldridž

#167 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

pustopoljina wrote:hajde,ne bilo ti zapovIdjeno-izbaci bljuvotine kontra "doslji" i kontra "sarajlija" i obavezno ukljuci i valterov inicijalni post.
svima ce nam biti lakse,a nekima i jasnije.
Najbolje bi bilo uzeti tvoje postove kao ogledne primjerke za mržnju, isfrustriranost i vrijeđanje cijelog jednog grada i njegovog stanovništva. 8-)
medisa

#168 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

Majke mi,ovo je za psihološko promatranje....Koliko agresivnosti čuči u ljudskom stvorenju.Čudo!!!
pustopoljina

#169 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

pa uzmi-ne branim. jos me niko nije u laz utjerao,pa neces ni ti.
sarajevo je glavni grad moje drzave i srce mi je puno kad god nesto dobro iz njega dodje. ali ti i slicni tebi- vi ga niste dostojni.
Lesli Eldridž

#170 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

pustopoljina wrote:pa uzmi-ne branim. jos me niko nije u laz utjerao,pa neces ni ti.
sarajevo je glavni grad moje drzave i srce mi je puno kad god nesto dobro iz njega dodje. ali ti i slicni tebi- vi ga niste dostojni.
Znači priznaješ :lol: Ja ti pružam ruku pomirenja, a ti tako... OK ;-)
medisa

#171 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

Kladim se da ćete na kraju ove besmislene rasprave svi poslati puse za laku noć!
pustopoljina

#172 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by pustopoljina »

e do pomirenja je kod krajisnika/krajiskinje malo duzi put. 8-) i pun krivina ;-)
Ridjobrki

#173 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Ridjobrki »

vratnik wrote:Cccccc.. Ja teme i (fasistoidnih*) govana...
Ovo je prava stavar. Ja kažem, kako niko nije postavio tokom ovih haman 15 godina pitanje hronične nefunkcionalnosti i debilne organizacije nivoa vlasti u Sarajevu (mislim na vlasti, ne na raju - i ja sam učesnik lanjskih prosvjeda, ako se sjećate)? Što niko nije rekao "OK, ne možemo promijeniti Ustav u smislu ukidanja RS, ne možemo sami Brčko riješiti, ali dajte bar da ovo sarajevo sami sa sobom riješimo"

Općina, grad, kanton, entitet, država!!! Pet nivoa vlasti a od toga zasigurno su dva višak. Ni Srbi ni Hrvati ni bilo ko drugi nije branio da se to riješi, pa da se zna ko ceste financira a ko održava. Ja sam bio na jednom seminaru gdje je Ljubiša Marković pričao o frustracijama sa Gradom i Kantonom dok je bio načelnik općine. Recimo lokalni putevi: finansiranje u nadležnosti Kantona, održavanje u nadležnosti općine. Kvaka 22. I onda on ide odlukom preko odluke Kantona, da bi njega Kanton tužio da bi tek ta tužba isposlovala rješavanje problema jer dopisi i ostalo nisu upalili. Stvari se rješavaju tek kad se izgubi posljednje opravdanje zašto ne bi mogle biti urađene i svi smo tome svjedoci.

Sarajlije su robovi halki koje sjede po sarajevskim minderima i snose odgovornost i za kriminal i korupciju i nefunkcionalnost i nesigurnost i sve drugo...
Lesli Eldridž

#174 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by Lesli Eldridž »

Nećemo se miriti, nije vala ni neka svađa bila. Najbolje je da zaključimo temu...
medisa

#175 Re: Sarajlije imate li posao???

Post by medisa »

Ne volim kad se ljudi svađaju.Neću moći zaspati...a ni vi,sigurno.Život je lijep...
Locked