Savjeti maturantima -sta upisati?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
lolo_lolo

#151 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

h4x0r wrote:zravo, jel mozda neko zna gdje mogu nabaviti zadatke koji otprilike budu na prijemnom ispitu na tehnickoj informatici na ETF.
hvala unaprijed.....
a sta bi sa arhitekturom?
Amazonka27

#152 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Amazonka27 »

Na Ekonomskom fakultetu u Sa, na DL studiju ima jos mjesta. Nema prijemnog, i skolarina za jednu godinu je 1.000 KM...za vise info na pp. Mislim da je ovo dobra cijena jer ja placam 1.000 redovan studij
pOZz

#153 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by pOZz »

Misliš pararelan? :)
Amazonka27

#154 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Amazonka27 »

redovni-samofinansirajuci
lolita_xx

#155 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolita_xx »

ice tea wrote:Na kojim fakultetima u Sarajevu ima nesto u vezi turizma?
PMF, odsjek za geografiju... pogledaj na njihovoj stranici.
thinkerbell=)

#157 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by thinkerbell=) »

molila bi sve koji znaju nesto o ovome da mi pomogno jer ne netu nalazim skroz malo informacija...znaci ovako: inace sam iz hr i ove god zavrsavam gimnaziju, planiram upisati arhitekturu jer sam to oduvjek zeljela i crtanje mi prilicno dobro ide, no moj problem je mat u kojoj nisam toliko dobra kao drugi i zbog toga mislim da u zg najvjerovatnije necu upasti jer je konkurencija previlika tako da mi ostaje st, gdje fax dosta na losem glasu...i tako sam dosla na ideju da bi mozda mogla studirati u sarajevu pa imam par pitanja:
sto se trazi na prijemnom (mi prijemne vise nemamo jer su nam uveli drzavnu maturu) i koliko su teski?
imaju li strani studenti kakve dodatne pogodnosti (npr. laksi upis, dobivanje doma i sl.)?
na kakvom je glasu arhitektonski fax u sarajevu? mislite li da je dobar, da su profesori kvalitetni?
kad je jesenski upisni rok, oko kojeg datuma? koliko otprilike mjesta ostane za njega?

---pls ko god zna nesto neka napise =))
jedna tamo

#158 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by jedna tamo »

i dodala bih... moj savjet EKONOMIJA ako se može upisati.....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#159 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Chmoljo »

držite se teme. ako želite raspredati o jednonacionalnosti Sarajeva otvorite temu na odgovarajućem podforumu i tamo heklajte anjushi po živcima. :D

ako želite pomoći djevojci odgovorite na ono što vas pita.
Karen

#160 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Karen »

i ja sam iz hr, završila gimnaziju, iz drugih razloga upisala faks u Sa i završila u roku, tako da sva prava (osim doma i plaćanja fakulteta) imaš kao i ostali studenti. E da, nema x-ce i menzi kao u hr, to je velika mana.
što se tiče arhitekture, nemam ti pojma o tome ništa.
Zatamnjena stakla

#161 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Zatamnjena stakla »

Ljudi moji, ja sam evo 3 godina u srednjoj a upisao sam skolu koja se zove hotelsko-turisticki tehnicar pa me sad zanima imal fakultet gdje u BiH hotelsko turistickog smjera il sta ja znam nisam upucen u to :-) :-)
Black rose

#162 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Black rose »

Pozdrav svima!
Ja sam maturantkinja iz Novog Pazara i imam veliku zelju da upisem fakultet u Sarajevu..moju paznju je privukla mikrobiologija,mozete li mi reci nesto o tom fakultet?? Ako je neko student,da mi predstavi taj fakultet sto detaljnije..ako znate koliko se prima,sta kako,koliko je tezak..itd..svaka informacija ce biti od pomoci..Hvala unapred!!
melac

#163 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by melac »

thinkerbell=) wrote:molila bi sve koji znaju nesto o ovome da mi pomogno jer ne netu nalazim skroz malo informacija...znaci ovako: inace sam iz hr i ove god zavrsavam gimnaziju, planiram upisati arhitekturu jer sam to oduvjek zeljela i crtanje mi prilicno dobro ide, no moj problem je mat u kojoj nisam toliko dobra kao drugi i zbog toga mislim da u zg najvjerovatnije necu upasti jer je konkurencija previlika tako da mi ostaje st, gdje fax dosta na losem glasu...i tako sam dosla na ideju da bi mozda mogla studirati u sarajevu pa imam par pitanja:
sto se trazi na prijemnom (mi prijemne vise nemamo jer su nam uveli drzavnu maturu) i koliko su teski?
imaju li strani studenti kakve dodatne pogodnosti (npr. laksi upis, dobivanje doma i sl.)?
na kakvom je glasu arhitektonski fax u sarajevu? mislite li da je dobar, da su profesori kvalitetni?
kad je jesenski upisni rok, oko kojeg datuma? koliko otprilike mjesta ostane za njega?

---pls ko god zna nesto neka napise =))
Moglo bi se reći da si okasnila za prijemni, jedino ako ima neki vanredni, ali inaće ti se za prijemni za arhitekturu radi iz crtanja i matematike, koliko se sjećam, no ja studiram građevinu u Sarajevu, a u istoj smo zgradi, pa ako se dobro sjećam budu prijemni iz ovih oblasti, još se boduje uspjeh iz srednje, eventualne nagrade. I ne bih rekao da su odveć laki, već nako...;)

Koliko je meni poznato, za studente strance ( što ti jesi ) postoji određen broj mjesta, zagarantovanih. Međutim sada je iz Zagreba na građevinu se upisalo 30 studenata, pa tako bi se moglo reći da to i nije neka prepreka.

Mislim da je dosta dobar, profesora što znam dosta su dobri, asistenti isto, iako ne znam baš mnogo, ali eto po nešto.

Za upisne rokove ne znam za sigurno, kao što već rekoh, ali mislim da su prošli i da već 3-4 sedmice traju predavanja, ali mislim da vrijedi pokušati sa nekom zamolbom naknadno, naravno da to vrlo vjerojatno neće pomoći, ali ipak...

Evo ti ovdje stranica:http://www.af.unsa.ba

Ako te još nešto zanima pitaj možda je mogu do još kakvih informacija doći koje nisu ovdje navedene, a ni ja ih ne znam.
thinkerbell=)

#164 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by thinkerbell=) »

puno hvala :D ...ma znan ja da su upis gotovi ja pitam za sljedecu godinu jer moram znati triban li se poceti polako spremati ili ne jer je kod nas sad totalno drugaciji princip.
illuminated

#165 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by illuminated »

thinkerbell=) wrote: no moj problem je mat u kojoj nisam toliko dobra kao drugi i zbog toga mislim da u zg najvjerovatnije necu upasti jer je konkurencija previlika tako da mi ostaje st, gdje fax dosta na losem glasu...i tako sam dosla na ideju da bi mozda mogla studirati u sarajevu pa imam par pitanja:

puno hvala :D ...ma znan ja da su upis gotovi ja pitam za sljedecu godinu jer moram znati triban li se poceti polako spremati ili ne jer je kod nas sad totalno drugaciji princip.
ma ne tribas se nista spremat. samo ponesi cips i kokice da ti ne bude dosadno na prijemnom i kakav casopis...
ovdje se stampaju diplome po potrebi, jer svakako niko ne upisuje zbog lose fame :D
antropolog

#166 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by antropolog »

da li da upišem ruski ja volim taj jezik, a svi me odgovaraju od tog

francuski i ruski :D :D :D :D :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#167 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Toto »

antropolog wrote:da li da upišem ruski ja volim taj jezik, a svi me odgovaraju od tog

francuski i ruski :D :D :D :D :D
upisuj
bas zato sto te svi odgovaraju
to su dva jezika diplomatije
valjda Rusi nece prodati sav plin i naftu dok ti zavrsis faks
antropolog

#168 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by antropolog »

heheh ja sam nadam da nece :D :D :D
kurty

#169 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by kurty »

Haley wrote:
kurty wrote:idem ja na gradjevinu...
malo mi smjesno da se dvoumis izmedju pravnog i gradjevinskog faksa....
da se dvoumis izmedju prava i filozofije-haj ok, da se dvoumis izmedju prava i FPN haj ok, ali pravo i gradjevina dva razlicita svijeta....jedino da nisu uveli na pravu TLN, Beton ili mehaniku tla, a na gradjevinu Rimsko,i te zakone...
sta te zanima oko gradjevine...pozuri malo jer je 2. prijemni

Uopce nije smijesno, zato sto su to jedina dva faxa koja me zanimaju, bez obzira na gradivo koje se izucava na tim fakultetima.
Za gradjevinu me zanima, uopce stvari. Kako funkcionira nastava, koji su predmeti najtezi. Jel' moguce nauciti? hehe :P

Sve se moze kad se hoce... Upisao sam Gradjevinu, bio prvi na spisku na svom smjeru, imao prosjek 5,0... konto da s emoze kao u srednjuj, tri dana pred ispit uciti, i upo na glavu...upisao obnovu prve godine, bez ijednog polozenog ispita...Vidjeo da se nesta treba mjenjati u nacinu ucenja i u januarsko-februarskim rokovima, dadnem uslov (4 ispita)...Upisao drugu, cist, i sad sam peta godina...Sad sam peta vise sretno nego, jer su nas samo tjerali u sljedecu godinu...Kao bjezimo od Bolonje...
Uciti se treba, neko vise neko manje, al se treba uciti...O crtanju i programima da ne pricam...Gotovo iz svakog predmeta imaju 2,3,4 programa, koje radite za potpis...I oni oduzmu dosta vremena...
Profesori i asistenti??? Ja sam licno vise volio one malo strozije, jer se kod njih znalo...ako si OK, dobro ti je, a ako nisi "hebo si jeza u ledja"...S druge strane imaju i one blazi aistenti...Oni pricaju sve ce biti ok, i onda na kraju najvise belaja s njima... 95% profesora su gospoda, stari profesori, prepreprepametni ljudi, hoce pomoci, tako da su usmeni mogo laksi od pismenih dijelova ispita...
Eh sad, sve sto sam ispricao, vise nije isto... Ja sam tzv. stari nacin studiranja...Sada je odredjen broj predmeta izbacen, veci broj predmeta je podjeljen na dva ili tri predmeta...Al ono sto je najvaznije i najbolje jeste to, da se konacno programi, crtzi i aktivnost tokom predavanja uzimaju u obzir pri konacnoj ocjeni iz predmeta...
thinkerbell=)

#170 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by thinkerbell=) »

illuminated wrote:
thinkerbell=) wrote: no moj problem je mat u kojoj nisam toliko dobra kao drugi i zbog toga mislim da u zg najvjerovatnije necu upasti jer je konkurencija previlika tako da mi ostaje st, gdje fax dosta na losem glasu...i tako sam dosla na ideju da bi mozda mogla studirati u sarajevu pa imam par pitanja:

ma ne tribas se nista spremat. samo ponesi cips i kokice da ti ne bude dosadno na prijemnom i kakav casopis...
ovdje se stampaju diplome po potrebi, jer svakako niko ne upisuje zbog lose fame :D
očito me nisi dobro skužia pa mi tu ideš nešto pametovati...ja nisan mislila reći da za tamo ne triba uciti ništa samo san tila saznati određene stvari da mi pomognu da konačno odlučim oću li uopće izaći na prijemni u sarajevu jer ako se odlučim moram se spremati drugačije nego za faxeve u hr. :P
Melinda_Mell

#171 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Melinda_Mell »

Ja idem u treci razred gimnazije, i planiram upisat arhitekturu... pa me zanima koliko studenata primaju na Arhitekturu u Sarajevu ako neko mozda zna...?? unaprijed hvala..:)
lolo_lolo

#172 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

Melinda_Mell wrote:Ja idem u treci razred gimnazije, i planiram upisat arhitekturu... pa me zanima koliko studenata primaju na Arhitekturu u Sarajevu ako neko mozda zna...?? unaprijed hvala..:)
50 redovno,30 samofinansirajuci,10 stranih
Melinda_Mell

#173 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by Melinda_Mell »

Hvala puno...:) a da li je bitnije kako uradim prijemni ili ocjene iz srednjoj??
suncica24

#174 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by suncica24 »

Bitniji je prijemni, jer ako imas dovoljno bodova iz tog dijela moguce je nadoknaditi losiji prosjek ocjena iz srednje (koji definitivno ne smije biti losiji od nekog odlicnog vrlodobrog), a obrnuto... dovoljno je da padnes jedan predmet (percepciju, slobodno crtanje, matematiku, opstu kulturu), pa da je i najbolji prosjek dzaba.
lolo_lolo

#175 Re: Savjeti maturantima -sta upisati?

Post by lolo_lolo »

Melinda_Mell wrote:Hvala puno...:) a da li je bitnije kako uradim prijemni ili ocjene iz srednjoj??
nista srednja skola,ko polozi prijemni,unutra je 95%
ti se vec sutra lagano pocni za prijemni spremati,crtaj malo,zajebaji se
radi vise matematiku,za nesto konkretnije pp mi posalji
Post Reply